20 korkeimman osinkotuoton osaketta Suomesta vuonna 2019 – vaihtoehtoinen näkökulma

Kuten suomalaiseen osinkokevääseen kuuluu, Nordnet julkaisi jälleen jutun, joka oli nimetty ”20 korkeimman osinkotuoton osaketta Suomesta vuonna 2019”. Ennätysosingoista on ollut kaikkialla talousmediassa puhetta vaikka kuinka ja paljon viime viikkojen aikana.

Moni sijoittaja pitää osinkoja ns. ilmaisena rahana sijoittajille, mutta sitähän se ei oikeasti ole. Osingot ovat aina pois yrityksen liiketoiminnasta (eli usein liiketoiminnan kasvattamisesta ja uusista investoinneista). Tämän takia korkea osinkotuotto onkin usein samaan aikaan niin hyvä kuin huono uutinen sijoittajalle.

Olen henkilökohtaisesti osinkosijoittaja, joten luulisi, että tällainen listaus on hyödyllinen. Niin se onkin. Tässä kirjoituksessa, katson kuitenkin Nordnetin listausta syvemmälle. Jos olet osinkosijoittaja kuten minä – pitää sinun katsoa muutakin kuin sitä kuinka korkea osinkotuotto on. Mitä huippukorkeat osinkotuotot ovat siis oikeasti syöneet? Siitä seuraavassa.

20 korkeimman osinkotuoton osaketta Suomessa – järkevän sijoittajan versio

Sijoittamisessa kaikki mikä näyttää kullalta, ei sitä valitettavasti ole. Tämä on harvinaisen totta etenkin kun kyse on korkeasta osinkotuotosta. Tiedän kokemuksesta. Sijoitusurani alussa astuin korkean osinkotuoton ansaan enemmän kuin kerran. Opin kuitenkin virheistäni ja nykyään, jos yritys lupailee satumaista osinkotuottoa, syynään yrityksen erittäin tarkkaan ennen kuin sijoitan.

Osinkotuoton perässä juokseminen (englanniksi yield chasing) on yksi yleisimmistä aloittelevan sijoittajan virheistä ja aloittelevan sijoittajan yleisimpiä virheitä koskevassa kirjoituksessa, olen aihetta tarkemmin käsitellytkin.

Mutta itse listaukseen. Mistä saa satumaisia osinkotuottoja!? Seuraavassa Nordnetin luoma lista parhaista korkeimman osinkotuoton osakkeesta. Lista parhaista osinkotuotoista näyttääkin seuraavalta.

Lähde: Nordnet

Lähtökohtaisesti lista on hyvä, koska korkeat osingot yleensä kannustavat kansankapitalismiin ja sijoittamisen aloittamiseen. Liian moni näkee listassa kuitenkin vain tuottoprosentit ja juoksee sokeasti numeroiden perässä katsomatta laisinkaan, millaisia numeroita ylläolevien numeroiden takana ja ennen kaikkea – millaista liiketoimintaa.

Seuraavassa siis hieman erilainen katsaus osinkokiimaan ja kyseisten yritysten korkeisiin osinkotuottoihin.

Kuvaaja kuvaa siis ennen kaikkea kahta tärkeää mittaria, jotka unohtuvat kun tuijottaa pelkkää osinkotuotto%:ia.

Ensinnäkin, on tärkeää kiinittää huomiota siihen, miten osinkosuhde suhteutuu yrityksen tulokseen. Jostain syystä moni yritys saattaa maksaa osinkoa yli sen, mitä he tekevät voittoa, jolloin yritys joutuu ottamaan lainaa vain maksaakseen osinkoja tai vaihtoehtoisesti syömään kassavarojaan. Kuten arvata saattaa, tämä ei ole millään tavalla kestävä tilanne ja lopputulos on joko konkurssi tai se yleisempi – radikaali osingon määrän leikkaus pian, joka johtaa väistämättä myös kurssilaskuun.

Toisena on tärkeää katsoa, miten yrityksen liiketoiminta on kehittynyt. Ja muistaa, että elämme tällä hetkellä kasvusykliä eli kaiken järjen mukaan yritysten tulosten pitäisi kasvaa. Jos yritys kasvattaa osinkoaan, mutta samaan aikaan tekee koko ajan vähemmän voittoa, on tilanne jälleen erittäin heikko. Vaikka yritys ei nyt maksaisi osinkoa enemmän kuin tekee tulosta, mutta sen tulos heikkenee samaa tahtia kun se korottaa osinkoa, on vuorossa taas osingon leikkaus.

Mitä taulukko siis itsessään kertoo? 

1) Olen boldannut taukukosta kuusi yritystä. Tämä siitä syystä, että 6/20 yrityksistä maksaa tänä vuonna enemmän osinkoa, kun on tehnyt tulosta. Tälle voi olla monta syytä (esim. tämä vuosi on saattanut olla vain erityisen heikko tai sille on osunut isompia kertakuluja), mutta jos omistat näitä osakkeita, kannattaa sinun olla tarkkana ja ehkä tutustua liiketoimintaan entistä tarkemmin. Se, että osinkoa maksetaan enemmän kuin rahaa tulee yritykseen sisään pitäisi aina olla varoitusmerkki sijoittajalle.

2) Viime vuonna 10/20 yrityksen tulos listassa laski edellisvuodesta! Jos yritykset eivät pysty nostamaan itseään takaisin tuloskasvuun, maksavat ne erittäin pian 100% tuloksestaan ulos osingoista. Ja jälleen ollaan umpikujassa.

3) Ainakin DNA ja Fortum ovat maksaneet jo monta vuotta enemmän osinkoja kuin niiden tulos olisi sallinut. Molempia omistaneena (ja nyt jo myyneenä) olin itse aikanaan huolissani tästä. Osingon leikkaus saattaa siis olla tulossa piakkoin ellei tuloskasvu yllä odotuksiin.

Toivon, että ylläoleva taulukko laittaa ajattelemaan. Korkea osinkotuotto kantaa lähinnä aina takanaan pimeitä salaisuuksia, joista suurin on juuri tuo erittäin suuri osingon suhde koko tulokseen. Ja tämä taas johtaa epäsuorasti usein siihen, että tulosta on vaikea kasvattaa liiketoimintaa kasvattamalla, koska investointeihin ei jää rahaa, tai ne pitää tehdä velalla.

Jäljelle jää siis vain kulujen leikkaaminen, jotta tulosta voi kasvattaa. Tätähän esim. Nordea on toteuttanut viime aikoina kovalla kädellä, jonka takia henkilökohtaisesti olen optimistinen Nordean osingonmaksukyvystä. Markkinoilla on kuitenkin paljon myös eriäviä mielipiteitä, mikä heijastuu suoraan Nordean osakkeen alhaisena hintana.

Ja kulujen leikkaamisesta pääsemme hyvällä aasinsillalla esimerkkiin, joka avaa hyvin pelkän osinkotuoton perässä juoksemisen ongelmaa. Ja mihin se voi pahimillaan (ja aika useinkin) johtaa.

Case: Kraft Heinz – eli mitä käy sokeasti osinkotuoton perässä juoksevalle sijoittajalle

Onnekseni oppitunti korkean osinkotuoton ansasta löytyy niinkin läheltä kuin viime viikolta Atlantin toiselta puolelta. Olet saattanut kuulla yrityksestä nimeltä Kraft Heinz. Kyseessä on elintarvikealan jättiyritys Yhdysvalloissa, jolta löytyy ajattomia tuotteita kuten Heinz-ketsuppi (jota itse rakastan) ja esim. Philadelphia levite.

Elintarvikealan kaltaisia yrityksiä on pidennetty pitkään ns. pomminvarmoina yrityksinä, jotka maksavat tasaista osinkoa ja tekevät tasaista tulosta, koska kyllähän ihmiset aina syövät. Näin ajattelin itsekin ja kirjoitin Kraft Heinzista viime vuonna kirjoituksen, jossa olin jo kyseistä osaketta ostamassa. Tein kuitenkin viime hetken tarkistuksen tekstin kirjoittamisen jälkeen ja huomasin, että Kraft Heinzilla oli erittäin paljon velkaa ja samalla yrityksen tulokasvu oli täysin tukossa.

Hyvä asia Kraft Heinzista on myös tietää, että itse Warren Buffet omistaa Berkshire Hathawayn kautta yrityksestä 33%. Jos Buffet – eli yksi kaikkien aikojen parhaista sijoittajista – uskoo firmaan, eihän sillä voi mennä huonosti ja pelot olivat turhia? Niinhän sitä luulisi.

Viime viikon perjantaina Kraft Heinz julkaisi tuloksena – joka oli ennusteita hieman heikompi. Samassa yritys ilmoitti, että Yhdysvaltain viranomaiset olivat huomanneet epäselvyyksiä Kraft Heinzin kirjanpidossa. Ja sitten vielä jouduttiin alaskirjaaman 25 miljardin dollarin arvosta goodwilliä yrityksen taseesta. Käytännössä goodwillin alaskirjaus tarkoitti sitä, että yrityksen ikoniset brändit olivat menettäneet selvästi arvoaan. Ja kaiken tämän jälkeen kirsikkana kakun päälle Kraft Heinz ilmoitti 36% osinkoleikkaukssta, jotta se onnistuu vähentämään valtavaa velkataakkaansa.

Kaikki tämä johti siihen, että Kraft Heinzin osake laski 28% yhdessä päivässä. Tämä on käytännössä amerikkalaiselle yksityissijoittajalle yhtä iso shokki, kuin suomalaiselle sijoittajalle olisi se, että esim. Elisa laskisi 28% yhdessä päivässä. Ja mikä pahinta, näyttää siltä, että Kraft Heinzin osake on jatkanut laskettelua koko menneen viikonkin.

Lähde: Yahoo Finance

Ylhäällä siis kuva Kraft Heinzin osakkeen kehityksestä viimeisen neljän vuoden ajalta. Osake on tullut huipuistaan alas lähes 70% ja mikä huvittavinta, yrityksen johto korotti osinkoa vielä vuonna 2017. Siitä huolimatta, että yritys oli selkeästi jo päätään myöten veden alla.

Kraft Heinzin tapaus oli tilanne, jonka kuka tahansa sijoittaja olisi voinut välttää katsomalla vähän syemmälle lukuihin. Voin sanoa näin, koska kerrankin tein oikean analyysin siinä, että jätin ostamatta, vaikka pikaisella vilkaisulla numerot vaikuttivat lupaavilta. Edes positiivinen vapaa kassavirta ei pelastanut yritystä.

Kraft Heinz oli perinteinen osinkotuotonperässä-juoksijan ansa. Korkea osinkotuotto. Korkea osingon osuus tuloksesta. Ei tuloskasvua. Paljon velkaa. Eikä edes yhtään megatrendiä sen puolella. Ja lopputulos oli katastrofi kaikilla mittareilla.

Yhteenveto

Kysymys kuuluu, löytyykö 20 korkeimman osinkotuoton listasta tulevaisuuden Kraft Heinz? Uskallan väittää, että löytyy, koska listassa on niin monta yritystä, joiden osingonmaksukyky on nyt jo kipurajoilla. Todennäköisimmin yritys löytyy jostain yrityksestä, joka maksaa nyt jo yli 100%:n osinko tulokseen verrattuna. Varmaa tämä on, mikäli suhdannekäänne on tulossa vuoden parin sisään.

Eli, vaikka korkea osinkotuotto houkuttaa, pitää sijoituspäätökset tehdä rauhassa! Hötkyillen harvoin hyvä tulee, etenkään korkean osinkotuoton perässä. Näillä hieman varovaisilla eväillä onkin hyvä lähteä odottamaan osinkokevään alkua.

4 kommenttia artikkeliin ”20 korkeimman osinkotuoton osaketta Suomesta vuonna 2019 – vaihtoehtoinen näkökulma”

  1. Olin Telialle merkinnyt matalamman payout-ration omiin arkistoihin, mutta en löytänyt enää hyvää lähdettä sillekään pikaisella googlailulla. Viitsitkö avata mistä löysit/laskit tuon 109%?

    Vastaa
  2. Uskaltaisin väittää, että aiemmassa Kuukauden ostos -blogitekstissäsi luki vielä viikko sitten, että ostit Kraft Heinziä, mutta nyt tekstiin olikin muokattu, ettet ostanutkaan…?

    Vastaa
    • Joo olet aivan oikeassa! Olin julkaissut tekstin juuri ennen kuin menin painamaan ostonappia ja juuri kun olin ostamassa, peruin ostoksen viime hetkellä. En muistanut päivitellä tätä kyseiseen tekstiin ennen kuin kirjoittelin tätä tekstiä, joten numeroit olivat jääneet sinne.

      Tarkistin verkkopankista ja lisäsin kyseisessä kuussa AT&T-painoani entisestään kun se oli listalla numero 3. : https://omavaraisuushaaste.com//ostokset-huhti-kesakuulle/ kun Heinz oli sijalla 3. AT&T on kyllä aivan samanlaisessa tilanteessa kuin Kraft Heinz korkean velkataakkansa kanssa, mutta toivon, ettei samanlaista tekstiä joudu siitä kohta kirjoittelemaan…

      Vastaa

Jätä kommentti