Mihin ne vastavalmistuneen rahat menivät? Vuoden 2018 kulutusanalyysi

Maanantaina kirjoitin siitä, kuinka pyrin elämään tämän vuoden sekoituksellisesti minimalismin ja frugalismin opein. Pyrin vähentämään kulutustani niin materian, kuin myös eurojen määrässä. Jotta vertailua pystyy tekemään aiemman kulutukseni välillä, pitää kuitenkin ensin avata vuoden 2018 kuluni leikkuupöydälle yksityiskohtaisesti.

Tässä kirjoituksessa avaankin kulutukseni viime vuoden osalta tarkasti jaettuna 11 eri osaan. Mielenkiintoista onkin nähdä, miltä kulutukseni nyt näyttää, koska valmistuin vuoden 2017 lopussa ja vuosi 2018 olikin ensimmäinen vuoteni täysiaikaisesti töissä ilman opiskelijastatuksen tuomia etuuksia elämään. Siitä kun en viimeksi ollut vuodessa yhtään tuntia koulussa, onkin jo kevyet 20 vuotta! Tuntuu hullulta.

Vuodelta 2017 en tällaista tekstiä voinut tehdä, koska Koreassa vaihdossa ollessani en kirjaa kulutuksestani pitänyt samalla tasolla. Jos sinua kuitenkin näyttää, miltä kulutuspiirakkani näytti kun olin opiskelija, löytyy siitä samanlainen kirjoitus kahden vuoden takaa täältä. Minusta oli ainakin mielenkiintoista verrata 3 vuoden takaista kulutustani, viime vuoden kulutukseeni. Mennään kuitenkin itse pääasiaan, eli tämän vuoden kulutukseni analyysiin.

Vuoden 2018 kulutus


Yhteensä vuonna 2018 siis kulutin 12 480 euroa. Vertailukohtina voi ottaa, että vuonna 2017 kulutukseni oli 18 870 euroa. Vuonna 2016 taas 12 548 euroa. Tämä antaa mielestäni hyvää kuvaa siitä, mikä kulutukseni on reaalimaailmassa. Vuonna 2017 kulutukseni räjähti Etelä-Korean vaihtovuoden takia, mutta muuten näyttää siltä, että kulutukseni liikkuu aika tarkalleen tuossa 12 500 eurossa.

Yhteensähän tämän vuoden 12 480 euroa tekee kuukausikulutuksekseni keskimäärin 1040 euroa. Tämä on mielestäni ihan siedettävä summa, mutta tiedän, että puristettavaa löytyy. Tiettyinä kuukausina käytin vain 500-600 euroa, joten 1000 euron keskiarvo verrattuna näihin kuukausiin tarkoittaa, että väliin on osunut aivan hulluja porsaskuukausia. Asumiskuluni tulevat ainakin laskemaan tänä vuonna, koska vaihdoin vuokra-asunnosta omistusasuntoon. Pitää tarkemmin katsoa, mistä muualta saan karsittua kun minimalismi-projektini etenee.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoitteeni on, että passiiviset tuloni kattavat kulutukseni täysin. Vuonna 2018 sainkin passiivisia tuloja 3080,36 euroa. Tämän vuoden kulutuksestani sijoituksistani saamani passiiviset tulot kattaisivatkin jo 24,68% kulutuksestani. Lähes neljänneksen siis! Ollaan selkeästi kaukana vielä tavoitteesta, mutta povaan edelleen eksponentiaalista kasvua passiivisille tuloilleni osingonkasvun ja lisäosakkeiden oston myötä, joten vauhti kohti maalia ei tässä tule ainakaan hidastumaan.

Vuoden 2018 kulutus

Käyn seuraavassa kulutukseni läpi kategorioittain kokojärjestyksessä. Samalla pohdiskelen myös tämän vuoden kulutuksenvähennysprojektiani varten, mistä voin lähtökohtaisesti karsia.

Muut-kulut (30%)

Muihin kuluihin meni vuonna 2018 yhteensä 3757,92 euroa. Muut kulut olivatkin menneenä vuonna massiiviset pitkälti opintotukien palautusten takia. Kirjasin opintotuet tuloiksi, joten niiden palautukset söivät ison palan muista kuluista (n. 80% muista kuluista oli opintotukien palautuksia).

Tänä vuonna en opintotukia joudu enää palauttamaan, joten on oletettavaa, että muiden kulujen osuus on huomattavasti matalampi kuin edellisenä vuotena. Minimalisin nimissä pyrin pitämään tämän osan piirakkaa mieluusti alle 5%:ssa tänä vuonna.

Asuminen, sähkö, vesi (23%)

Asumisen kuluihin vuonna 2018 meni 2830,53 euroa. Asumisen kuluihin kuuluu sekoituksena vuokrani, sähkökuluni, vesikuluni, hoitovastike sekä asuntolainasta syntyneet kulut. Tämä vuosi oli mielenkiintoinen asumisen kustannusten kannalta. Valmistumisestani huolimatta otin kaiken mahdollisen irti vielä opiskelija-asuntoasumisesta ja asuinkin heinäkuuhun asti opiskelija-asunnossa. Tämä piti vuokrakuluni erittäin matalana samalla kun etsin ensiasuntoani. Lopulta löysin ensiasuntoni ja ostinkin yksiön.

Ostamassani asunnossa on onneksi suhteellisen matala hoitovastike ja on varmaa, että pystyn asumisesta joudun maksamaan toivottavasti huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Olen saanut myös huomattavan edullisen sähkösopimuksen Nordic Green Energyltä, johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Aion kuitenkin tässä vuoden alussa kilpailuttaa sähkösopimukseni vielä uudelleen, koska haluan varmistaa, että minulla on varmasti itselleni halvin sähkösopimus. Vesilaskuni on aina kiinteä.

Matkustaminen (16%)

Matkustamiseen kului viime vuonna 1968,72 euroa. Matkustamisen kuluista en osaa oikein sanoa, olivatko ne korkeat vai ei. Tein viime vuonna ”vain” yhden matkan Etelä-Koreaan, koska vain yksi kaukomatka on nykymaailmassa vähän ainakin siinä kuplassa, missä Instagramissa elän ikätovereitteni kanssa. Muut osat kuluista syntyvät lähinnä TKL:n sekä HSL:n matkakorttikuluista, joita joudun työni puolesta käyttämään satunnaisen säännöllisesti.

Tänä vuonna pyrin laskemaan matkustamisen kulujani, mutta tämä voi olla haasteellista, koska sain matkakorteille alennuksia vielä viime vuonna opiskelijakortillani. Tänä vuonna opiskelijakortti ei ole tukenani, joten joudun maksamaan aikuisen hinnan kaikesta. Tämä tulee varmasti lisäämään sisämaan kustannuksiani. Pakko myöntää, että olen jo vuoden jos toisenkin kaivannut takaisin USA:han matkaamista, joten saattaa olla hyvin mahdollista, että käyn USA:ssa tänä vuonna (jos sen jotenki saan pienellä kulutuksella toteutettua). Tämä nostaa kuluja merkittävästi.

Ruokakauppa ja hyödykkeet (13%)

Ruokakauppaan ja hyödykkeisiin kului viime vuonna 1608,25 euroa. Ruokakauppa ja hyödykkeet sisältää käytänössä kaikki kulut, jotka ovat syntyneet perusmarketeissa Prismasta Lidliin. Pääkauppani on nykyään Prisma, koska närästyksen vuoksi olen joutunut muokkaamaan ruokavalioitani hieman sen mukaan, että en kaikkea tarvittavaa Lidlitä aina välttämättä saa. Prisma on suhteellisen tasahintainen Lidliin verrattuna kokemukseni mukaan, mutta sieltä saa aina kaiken, joten nyt se on niskan päällä.

Ruuan lisäksi tähän osastoon kuuluu myös kaikki vessapaperista pesuaineisiin ja olenkin suhteellisen tyytyväinen kulutukseeni tällä osastolla. Kauhean montaa asiaa en tiedä, mistä voisin tällä hetkellä nipistää, mutta olen suhteellisen varma, että jostain varmasti löytyy nipistettävää kun sukellan syvemmälle siihen, mitä kauppalistaltani löytyy.

Yksi asia kuitenkin on varmaa, herkkuja karsimalla tulen varmasti pienentämään tätä numeroa. Olen aina ollut hieman sokerihiiri ja pyrin saamaan siihen muutoksen tänä vuonna, koska en tosiaan tarvitse yhtään Domino-keksiä tai sipsipussia kaupasta, vaikka kuinka haluaisin.

Viihde ja elektroniikka (8%)

Viihteeseen ja elektroniikkaan kului viime vuonna 953,43 euroa. Viihde ja elektroniikka karkasikin vuonna 2018 hieman käsistä. Tähän osastoon kuuluu suurimmalta osin elokuvissakäynti, josta nautin erittäin paljon sekä videopeleihin liittyvät kulut. 8%:n osuus koko kulutuksestani tähän osuuteen on yksinkertaisesti liian suuri. Mutta en voinut mitään, koska viime vuonna julkaistiin niin paljon hyviä pelejä mihin TÄYTYI kuluttaa rahaa! Niin varmaan. Oli Artifactia, Super Smash Bros Ultimatea, Super Mario Partya sekä näiden vaatimia lisäohjaimia, joita tarvitaan siihen, että peleistä voi nauttia kavereiden kanssa samalla sohvalla.

Jälkikäteen katsottuna olisin yhden 80 euron ostoksen voinut tästä osastosta olla tekemättä, mutta muuten en kadu senttiäkään, jota näihin kulutin. Tavoite on kuitenkin sama kuin kaikessa muussakin, vähentää näitä kuluja. Tämä on mielenkiintoinen vaatimus ihan vain sen takia, että jos Nintendo ei julkaise tänä vuonna omaan makuuni sopivia pelejä Nintendo Switchille, toteutuu vaatimus aivan kuin itsestään. Mikäli tämä vuosi on kuitenkin hyvä Nintendon pelien maailmassa, on toisaalta vaikea perustella itselleen, että miksi jättäisin pelit ostamatta. Vai ostaisinko sittenkin vasta alennuksesta? Aika näyttää.

Terveys (5%)

Terveyteen kului viime vuonna 607,44 euroa. Minua vaivasi käytännössä puolet viime vuodesta närästys. Tämä nosti terveyskulut yllättävänkin korkeaksi. Olen tottunut siihen, että lääkkeisiin ja vitamiineihin ei rahoja tavallisesti juuri kulu. Yleensä käytän vain D-vitamiinia. Tämän lisäksi onnistuin saamaan jotenkin elämäni ensimmäisen reiän hampaisiini ja kävin paikkaamassa sen yksityisellä, joka toi satasen lisää kuluihin.

Närästys on vihdoin helpottanut ruokavalion muutosten ja lääkekuurin avulla. Tällä hetkellä vaiva pysyy hallinnassa pelkästään ruokavaliolla ja toivon niin mielenterveyteni kuin lompakkoni kannalta, että tämä tila tulee pysymään myös tulevaisuudessa. Edes reseptinärästyslääkkeet eivät toki aivan järjettömästi maksa, mutta eipä lääkkeitä tee mieli koskaan huvikseenkaan popsia.

Ravintola (2%)

Ravintolakuluihin meni viime vuonna 272,90 euroa. Ravintolakulut olivat ylivoimaisesti alhaisimmat koskaan elämässäni ja tähän looginen selitys löytyy närästyksestä. Tämänhetkinen ruokavalioni ei kauheasti salli ravintolassa syömistä, koska käytännössä kaikki mikä on erittäin rasvaista, mausteista jne. on poissa vaihtoehdoista.

Onneksi en ole koskaan ollut mikään valtava kulinaristi, joten tämä ei ole suuri menetys – ja hei toisaalta, säästän rahaa tässä, koska minulla ei yksinkertaisesti muita vaihtoehtoja! Tulen varmasti käymään myös kuluvana vuonna ravintolassa myös tulevaisuudessa, mutta erittäin harkiten ja tietenkin jos esim. työpaikka maksaa (näitä tapauksia on aina muutama vuodessa).

Alkoholi (1%)

Alkoholiin kului tänä vuonna vaivaiset 186,81 euroa. Tähän kategoriaan kuuluu alkoholin lisäksi myös yömyöhään ostetut kebabit sekä taksikyydit, mutta ne sain karsittua lähes kokonaan pois kulutuksestani viime vuonna, josta olin ylpeä.

Alkoholin kulutukseni romahti täydellisesti opiskelija-ajoista jo ennen kuin närästykseni alkoi siitä luonnollisesta syystä, että itselläni ei tee niin paljon mieli juoda työviikon päätteeksi. On hyvä verrata, että esim. vuonna 2016 alkoholi oli 16% kaikesta kulutuksestani, koska opiskelijaelämä. Nykyään tarvin aina sen pari päivää, että saan elämästä taas kiinni juomisen jälkeen, koska parin päivän väsymys juomisen jälkeen ja jos joisin perjantaina tai lauantaina, menisi viikonloppu käytännössä aina hukkaan. Alkoholin kulutukseni tuleekin olemaan myös tulevaisuudessa erittäin satunnaista ja painottuu varmasti juhliin ja loma-ajalle. Absolutistia minusta ei kuitenkaan tule.

Vaatteet ja ulkonäkö (1%)

Vaatteisiin ja ulkonäköön kului tänä vuonna 91,96 euroa. Tähän kategoriaan kuuluu vaatteet, kengät, parturit jne.

Uusin vaatekaappiani yleensä kahden vuoden sykleissä ja viime vuosi olikin erittäin onnistunut tässä osastolla. Parturissa käyn 3-4 kuukauden välein, koska pidän hiuksistani myös hieman pitempänä, koska ne alkavat kihartua itsestään tietyssä pisteessä.

Tiedän jo nyt, että tänä vuonna kulutus tulee tämän vuoden osalta nousemaan jälleen, koska lempivaatteeni ovat alkaneet hajoilemaan yksitellen sekä joudun uudistamaan hieman vaatekaappiani parhaan kaverini häihin. Pelkästään laadukkaisiin puvunkenkiin menee helposti se yli sata euroa, joten tämä osasto tulee valitettavasti kasvamaan merkittävästi tästä viime vuoden hyvästä luvusta vaikka pyrin pitämään järjen mukana.

Puhelin (1%)

Puhelinlaskuni olivat tänä vuonna yhteensä 152,3 euroa, joka tekee vain 12,69 euroa kuukaudessa. Käytössäni itselläni on Moi-mobiili, enkä myös usko, että Moi-mobiilia halvempaa vaihtoehtoa markkinoilta löytyy. Saa korjata, jos olen väärässä. Pyrin kuitenkin käyttämään WiFi:ä entistä paremmin kuluvana vuotena, joten tämänkin summan toivon hieman laskevan.

Spotify ja muut striimauspalvelut (0%)

Spotify ja muut striimauspalvelut olivat kuluistani tänä vuonna vain 49,47 euroa, jonka takia se pyöristyy 0%:n.

Käytännössä tähän osastoon kuuluu Spotify, Viaplay ja Netflix. Netflixissä olen lähinnä kierrättänyt ilmaisia kuukausia, koska en kyseistä palvelua aktiivisesti käytä. Viaplayta käytän amerikkalaisen jalkapallon sekä NHL:n katsomiseen, mutta koska lempijoukkueeni ei pärjännyt tarpeeksi pitkälle viime vuoden NHL playoffeissa, säästin tässä hieman. Spotifysta sain opiskelija-alennusta suurimman osan vuodesta, joka mahdollisti huomattavan pienen kokonaismäärän. Tänä vuonna maksan kuitenkin jälleen täyden hinnan myös Spotifysta.

Yhteenveto

Koko vuoden kulutukseni viime vuodelta on mielestäni ennen kaikkea tyydyttävä. Löytyy tiettyjä kohtia, joihin rahan kuluttaminen on oikeasti mennyt hukkaan ja osa, joihin kuluttaminen lähinnä ärsyttää, mutta joille en yksinkertaisesti voinut mitään. Jälleen kuitenkin nähdään, että kun pitää terveydestään huolta, auttaa se usein myös kulujen hallitsemiseen. Oli se sitten terveellisen ruuan tai vähentyneiden lääkäri/lääkekulujen muodossa.

Sanon sen tässä lopuksi nyt ääneen, jotta se muuttuu todeksi. Vuonna 2019 tavoittelen kokonaiskulutukseni alle 8000 euroa. Eli yli 4000 euroa vähemmän kuin viime vuonna. Tämä tekee n. 666 (heh) euroa kuukaudessa. Alle 8000 euroa saattaa kuulostaa hurjalta, mutta moni suomalainen elää tällaisilla menoilla vuodesta toiseen pakosta, eikä se täten voi olla minullekaan mahdottomuus. Aika näyttää, miten projektini käy.

Miltä kulutukseni viime vuodelta sinun silmääsi ja oletko itse tehnyt jo tutkimusta viime vuoden kulutuksestasi?

4 kommenttia artikkeliin ”Mihin ne vastavalmistuneen rahat menivät? Vuoden 2018 kulutusanalyysi”

    • Itseasiassa juuri näin tehtiinkin kun olin vielä opiskelija! Sen jälkeen kaveri kuitenkin vaihtoi täysin amerikkalaiseen ja osti itselleen NFL Season passin. NFL on sen verran fiksu, että sen palvelu tukee montaa laitetta, mutta vain yhtä IP-osoitetta, joten siinä meni se ilo, heh. Nykyään turvaudunkin Steelersin matsien aikaan ”ilmaisiin striimauspalveluihin”.

      Vastaa
  1. Muutama päivä ja yömyöhä meni lukea koko blogisi alkupäivistä nykypäivään saakka lävitse. Taisin sharevillestä bongata! Pari kuukautta olen seurannut menoja puolison kanssa, joten tämä lienee se ensimmäinen askel, jotta tiedettäisiin, paljonko kulutus edes on. Ihan näin minimalistiseksi ei olla kuitenkaan lähtemässä 🙂

    Sijoituksia on nyt vuoden ajan hiljalleen tullut tehtyä, niin passiivisiin sijoitusrahastoihin (nordnet super) kuin yksittäisiin, pohjoismaisiin osakkeisiin suoraan, joissa osassa kasvua, suurin osa osinkoja maksavia tasaisia suorittajia. Erittäin mielenkiintoista lukea, miten olet päässyt nykyiseen pisteeseesi, ja miten raha tekee tasaiseen tahtiin töitä jo nyt puolestasi 🙂 olen samaa ikää luokkaa, ja tulotaso aika samaa luokkaa, joten siinä mielessä näen tekemisessäsi jotain sellaista, jota itsekin kohti pyrin – joskaan taloudellisesta riippumattomuudesta en ole vielä haaveillut, mutta säännöllisistä lisätuloista myöhemmässä vaiheessa kyllä jo. Oma ensi asunto kiikarissa tänä vuonna, ja toki parillisena kulutustottumukset ovat hieman eri tasoa sinuun verrattuna – vaan karsittavaa löytyy täältäkin runsaasti jo!

    Vastaa
    • Mahtavaa kuulla, että olet jaksanut oikeasti lukea blogini tekstejä noin paljon! Se on oikeastaan kaikki mitä voin blogistina toivoa. Toivottavasti tekstien laadun kehityksen myös huomaa, siitä mitä uudempia kirjoituksia luit. Aivan aluksi blogi oli vain omien ajatusten tynnyri, mutta kun huomasin, että tätähän lukee koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä, aloin keskittymään entistä enemmän tekstien laatuun.

      Ja joo, tärkeintä on mielestäni löytää se oma tasapainonsa kulutuksessa. Jos tulosi ovat suunnilleen samaa tasoa kuin minulla, saat helposti rahaa säästöön ihan perus arkijärjellä. Haastoin itseni minimikulutukseen vain sen takia, että löytäisin sen sopivan kulutuksen tason minulle. Ensi vuonna kulutukseni tulee varmasti olemaan edes vähän korkeampi kuin tänä vuonna – ainakin oletan näin.

      Ja sijoittamisessa onkin parasta se, että eipä sitä taloudellista riippumattomuutta tarvitse tavoitella, että hyötyisi varallisuudeen ja osinkojen kasvusta. Entistä parempaahan se on jos haluaa tehdä töitä eläkeikään asti ja samalla jatkaa sijoittamista. Kokonaistulot palkkakehityksen ja osinkotulojen kasvun myötä tuon 40 vuoden ajan tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että työstäsi huolimatta vuositulosi (yhdistettynä osingot ja palkka) olisivat monta sataatuhatta euroa eläkkeelle päästyäsi! Tällöin rahaa tulee jo enemmän kuin tarpeeksi ja ainakaan se ei rajoita elämää edes eläkkeellä.

      Vastaa

Jätä kommentti