En yleensä välitä uuden vuoden lupauksista, tyhjältä pöydältä aloittamisesta jne. mutta vuosi 2018 tulee olemaan aidosti uusi alku elämääni. Ensinnäkin, palasin juuri Suomeen vaihdosta ja kulttuurishokki sekä pimeys hämmentää hieman edelleen. Tämän lisäksi valmistuin juuri kauppatieteiden maisteriksi. Kolmanneksi tähtäimessä on oman asunnon osto muutaman kuukauden sisällä (kunhan löydän nykyiseltä kotipaikkakunnaltani sopivan). Ja kyseessähän ei ole PK-seutu. Näiden päälle vielä työtehtävien vaihto haastavimpiin ja palkankorotus (joka alitti kyllä toiveeni selkeästi). Mikäli saan kodin ostettua nopeasti, harkitsen myös ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa tälle vuodelle syntymäpaikkakunnaltani. Huh, asioita tapahtuu aidosti tänä vuonna.
Enemmän aikaa blogiin
Olin viime vuodesta puolet Etelä-Koreassa, joten en luonnollisesti pystynyt käyttämään aikaa Omavaraisuushaasteeseen niin paljon kuin halusin. Tänä vuonna elämääni tulee kuitenkin enemmän tasapainoisuutta ja samalla aikaa panostaa blogiin.
Tammikuusta lähtien alankin panostamaan pitempiin ja laadukkaampiin blogipostauksiin lähtien perus taloudellinen riippumattomuus -kirjoituksista. Tulen myös keskittymään siihen, miten kasvatin varallisuuttani opiskelijana ja tänä vuonna kirjoituksissa käsittelenkin kaikki taloudelliset asiat, mitä opiskelijan tarvitsee tietää. Vuoden lopussa blogini rakenne tulee näyttämään selkeästi erilaiselta. Kuukausikatsaukset ja kuukausiostokset kuitenkin pysyvät samana laatukirjoitusten vierellä, joten kaikille lukijoille on jotain tarjolla joka kuukausi.
Valmistuminen ja uudet työt
Valmistuin siis vuoden alussa KTM:ksi ja tämän myötä saatoin vaatia selkeää palkankorotusta töissäni. Tämä myös toteutui, mutta ei tavalla, jolla toivoin. En päässyt edes juurivalmistuneiden KTM:ien keskipalkkaan. Oma palkkani on tällä hetkellä 3050 euroa, joka on mielestäni hieman huvittavankin alhainen, koska olen talossa ollut töissä jo jonkun 5 vuotta ja pystyisin tekemään haastavampiakin tehtäviä. Saan vielä päivärahoja projektitöistä, mutta näiden kestävyys ja se, että kuinka kauan enää saan niitä, on kysymysmerkki. Aika näyttää. En jääkään laakereilleni lepäämään ja etsin ennen kaikkea talon sisältä haastavampia tehtäviä. Last resort on vaihtaa yritystä, koska viihdyn talossa hyvni ja minut myös tunnetaan hyvin ympäri talon.
Pidän uudesta työstäni paljon, mutta se ei ole palavin intohimoni, koska palavin intohimoni sijaitsee normaalin työelämän ulkopuolella. Teen kuitenkin työni niin hyvin kuin mahdollista ja olen valmis myymään sieluni työlle muutamaksi vuodeksi, jotta pystyn kiipeämään urallani nopeasti ja saamaan järkevän palkankorotuksen toivottavasti jopa vuosittain. Tänä vuonna on pakko saada vähintään yksi palkankorotus.
Kodin ostaminen
Vaikka osakesalkkuni on n. 80 000 euroa, asunnon ostaminen on mielestäni jopa hieman pelottavaa. Ottaisin mieluummin lainaa 200 000 euroa osakkeisiin kuin asuntoon, koska osakkeiden kanssa tunnen että tiedän mitä teen. Asunnoista tuntuu, että en tiedä mitään, vaikka olen tutkinut niitä kuinka ja paljon. Ja jotenkin se, että minulla olisi oma koti, jonka osakkeen omistan, tuntuu oudolta ajatukselta.
Uskoisin, että tämä johtuu lähinnä siitä, etten koskaan ole asuntoa aiemmin ostanut ja olen lukenut liikaa kauhutarinoita. Tilanne on varmaan aika samanlainen kuin tavallisella ihmisellä, joka ei ole koskaan koskenut osakkeisiin. Asia tuntuu täysin rakettitieteeltä, vaikka oikeastaan asia ei ole niin vaikea.
Tiedän jo mistä haluan ensiasuntoni ostaa (paikkakunta Uudenmaan ulkopuolelta), mutta en ole vielä löytänyt sopivaa. Jos jollain on hyviä vinkkejä ensiasunnon ostoon, otan niitä mielelläni kommenteissa vastaan! Haen siis yksiötä tai pientä kaksiota, joka soveltuisi tulevaisuudessa myös sijoitusasunnoksi.
Sijoitusasunnon ostaminen
Sijoitusasunnon ostan todennäköisesti puoliksi sisarukseni kanssa. Ja koska olemme ostamassa sitä vanhalta kotipaikkakunnaltamme, tunnen paikan erittäin hyvin. Kaupunki sijaitsee Uudellamaalla. Sijoitusasunnon ostaminen stressaa huomattavasti vähemmän kuin oman kodin, mutta tämä johtunee siitä, että riski on pienempi, koska jaan sen puoliksi. Ostaisin sijoitusasunnon myös ennen kotiani, mutta, koska minun pitää käyttää ASP-säästöni ensiasuntoon, täytyy minun ensin ostaa koti ja sitten sijoitusasunto. Pyrin kuitenkin toteuttamaan tämän viimeistään kesällä ja koti olisi hyvä myös löytää vuoden ensimmäisellä puolikkaalla.
Koska minulla on opintolainaa jo yli 20 000 euroa, ei uudessa vuodessa lainan ottaminen juuri hetkauta. Heck, jos pörssiromahdus tulisi, siirtäisin osakkeeni pikapikaa Nordnettiin ja ottaisin kaikki superluotot, mitä mahdollista. Vaikka pidän osakkeita selkeämpinä ja turvallisimpina sijoituksina kuin asunto-osakkeita, uskon, että tulen silti hankkimaan muutaman sijoitusasunnon matkani varrella – ihan vain sen takia, että niihin pankki suostuu antamaan järkevää velkavipua asuntoihin toisin kuin osakkeisiin.
Hienoja asioita on tapahtumassa sinulle tänä vuonna!
Palkankorotuksen pienuudessa voi yksinkertaisesti olla syynä se, että haluamasi palkankorotus olisi ollut yli 10 % vanhaa palkkaa korkeampi. Ainakin minun tapauksessani sain puolen vuoden sisällä kaksi palkankorotusta pienemmissä erissä, jotta firman boardilta ei tarvinnut kysyä erikseen lupaa. Aina yli 10 % palkankorotuksissa pitää pyytää erikseen lupa ainakin meidän firmassa, joten voi olla samankaltaista settiä teilläkin.
Itse aloitin vajaa kolme vuotta sitten ja olen sen jälkeen saanut 4 palkankorotusta. Joten hyvällä työllä tulet sinäkin saamaan.
Itse ostin vajaa vuosi sitten ensimmäisen asuntoni ja voin myöntää että itseäkin jännitti se hieman, mutta mielestäni hyvällä tavalla. Ostopäätös oli kuitenkin helppo, kun löysin asunnon hyvien liikenneyhteyksien vierestä(bussi menee aina vähintään 15 min välein), kaupunginosa ei ole kallein (mutta lähitulevaisuudessa voi olla), asunto oli vähintään 90-luvulla rakennettu (isoja remppoja ei pitäisi olla 10-20 vuoteen edessä) ja että hoitovastike on kohtuullinen (alle 3€ per neliö).
Onnea asunnon etsintään!
Hmm, mielenkiintoinen pointti. En ole aivan varma firmani palkkauspolitiikassa, voi olla, että meillä jokin samanlainen raja löytyy. Luotan kyllä juuri tuohon, että kunhan teen työni erinomaisesti, palkitaan se varmasti ajan kuluessa. Rohkaisevaa kuulla, että jollain muulla on asiat näin menneet.
Positiivista myös kuulla, että kämpän ostaminen onnistui sinulla sujuvasti! Koska itse katselen tällä hetkellä asuntoa suhteellisen läheltä keskustaa, mietityttää yksiöiden hintojen kuplaantuminen. Tänään onkin lainaneuvottelu ensimmäisen pankin kanssa, joten saa nähdä, mihin katto asetetaan.
Hieno vuosi takana ja onnittelut herra ekonomille!
Älä liikaa mieti kk-palkkaa, itse tein valmistuneena ktm:na esimiestyötä n. 2300€ kk palkalla, ja näen että kyllä sekin kannatti kokemuksena. Oli valitettavasti TES:iin sidottu palkka, johon ei ollut varaa vaikuttaa. Vaihtamalla tehtävää ja työpaikkaa palkka on sitten noussut tuosta. Ekonomiliiton palkkataulukoille en ole kyllä päässyt, mutta eiköhän pikkuhiljaa.
Kyllä asuntoasioihin pääsee aika nopeasti sisään, tsekkaat itselle tärkeimmät kriteerit, sen jälkeen taloyhtiöiden tietoja ja käyt katsomassa asuntoja. Ei kannata tehdä päätöstä liian nopeasti.
Tsemppiä!
Kiitos!
Huh, 2300e/kk kuulostaa jo aika törkeältä KTM:lle. Mutta hyvä, että kokemus oli sen arvoinen! Itse pidän Ekonomiliiton taulukkoa omalla tavallaan vähimmäisbenchmarkkina, koska olen sen verran kilpailuhaluinen ja uskon osaamiseeni. En kuitenkaan halua, että osaamistani aliarvostetaan.
Olisi helpompaa päästä sisään, jos Suomessa asuntojen hinnoille tapahtuisi Ruotsit tai Norjat… Nyt ahdistaa vaikeus sekä mahdollinen hintojen lasku.
Tuo palkkausasia tulee useimmille ekonomeille eteen heti uran alussa. Itselläni ensimmäinen vakkaripaikka oli 2800e/kk. Vaikka Ekonomiliiton suositukset ovat mitä ovat, en jaksa uskoa, että niihin ihan uran alkuvaiheilla pääsee kovinkaan moni. Joku voisi tietysti sanoa tähän, että ne suosituksethan perustuvat tutkimustietoon…
Jatko on sitten kiinni täysin itsestäsi. Uskaltaisin väittää, että huomattavasti helpommin saat palkkaa nostettua vaihtamalla työpaikkaa. Ainakin omalla kohdalla nousut ovat olleet näin paljon merkittävämpiä, jopa +40%. Toki en ole kovin montaa kertaa vaihtanut, kun valmistumisestakaan ei ole kuin viitisen vuotta. Lisäksi varmasti avartaa hieman, kun käy muissakin firmoissa katsomassa työskentelytapoja ja yrityskulttuuria. Jos on hommansa hyvin hoitanut, niin tuskinpa on mitään estettä palata takaisin firmaan, josta on lähtenyt.
Asunnon valintaan kannattaa kyllä käyttää reilusti aikaa, sen verran iso sijoitus on kyseessä. Luultavasti huomattavasti isompi kuin koko osakesalkkusi, jota olet kuitenkin vuosikaudet kerryttänyt. Tsemppiä joka tapauksessa.
Kuulostaa tutulta, koska vain yksi koulukaverini kenen kanssa olen puhunut, on päässyt tuohon Ekonomiliiton tavoitteeseen. Ja kaikki kuitenkin työskentelevät pääkaupunkiseudulla. Mistäköhän noita Ekonomiliiton lähtöpalkkoja oikein saa, haha.
Olen lukenut paljon siitä, että työpaikan vaihtaminen parantaa palkkaa selkeästi. 40% korotus on aika hurja, haha. Sellainen kelpais kyllä pelkästään tämänkin palkan päälle. Omalla alallani on vain valitettavan vähän toimijoita Suomessa, joten vaihtoehtoja ei kauheasti ole. Pitää kuitenkin varmaan ottaa vain itseään niskata kiinni ja uskaltaa hypätä kilpailijalle jos tilaisuus siihen tulee, erilaisesta kokemuksesta kun ei tosiaan ole oikein koskaan haittaa.
Koti on tärkeä ostos, ekaa kotia ostaessa kävin katsomassa kahta eri asuntoa ja kun ostin toista asuntoa kävin katsomassa vain yhtä – jonka sitten lopulta ostimmekin 😀
Astetta paremmalla prosentilla valittu 😀 Toivottavasti itsellä löytyy yhtä helposti.