Olen kirjoittanut Omavaraisuushaasteeseen yli 500 kirjoitusta säästämisestä, sijoittamisestani, tienaamisesta, opiskelusta, työelämästä ja muista rahaan ja talouteen liittyvistä asioista. Tekstejä lukee koko ajan kasvava määrä ihmisiä, mutta omalla tavallaan minulla on aina ollut tunne, että blogiini ei eksy yksi iso ihmisporukka, jotka siitä eniten hyötyisivät – alle 18-vuotiaat nuoret.
Kävin opettamassa yliopistossa viime vuoden lopussa erästä kurssia työtehtäviini liittyen ja jäin sen pohjalta miettimään – jos minulla olisi mahdollisuus opettaa kaikkia Suomen nuoria raha-asioissa ja minulla olisi vain hetki aikaa, mitkä olisivat ne asiat, jotka minusta jokaisen pitäisi oppia rahasta ja taloudesta jo nuorena? Asiat olivat suhteellisen helppo löytää.
1. Kulut, halut ja tarpeet ovat sinun hallinnassasi – ota ne haltuun
Haluamme paljon asioita. Liian usein kutsumme halua tarpeeksi. Näiden kahden ero olisi äärimmäisen tärkeää erottaa mahdollisimman nuorella iällä – siten pystyy välttämään aivan valtavan määrän murheita ja huonoja valintoja etenkin nuorena aikuisena (ks. puoli miljoonaa suomalaista, joilla on maksuhäiriömerkintä, joka pysyy ja aiheuttaa läpi vuosien ongelmia arkisissa asioissa). Pitää ymmärtää, mihin on oikeasti varaa eikä anna aina periksi haluille.
Kyse onkin siitä, että ymmärtää, että kulut ovat aina sinun omissa käsissäsi. Kyse ei ole satunnaisista kuluista tai ”elintasosta” – kyse on minun kulutuksestani. Ja kun kyse on omasta kulutuksesta, on jokainen kulutusvalinta oma. Haluatko asua solussa, yksiössä vai kaksiossa? Väärä kysymys. Oikeasti siinä kohtaan, kun raha on tiukilla, pitäisi kysyä, tarvitseeko minun asua yksiössä, kimppakämpässä vai solussa? Keskustassa, trendialueella vai vähän sivummassa?
Ihmiset ovat luonnostaan hyviä laittamaan syyn toisten hartioille. Etenkin Suomessa yllättäviä isoja kuluja syntyy äärimmäisen harvoin, koska hyvinvointiyhteiskunnan verkosto on niin vahva. Ja jos yllättäviä isoja kuluja syntyy, on hyvä pysähtyä miettimään, onko iso kulu syntynyt alunperin sittenkin jostain omasta huonosta päätöksestä tai halusta? Vai onko kyse oikeasti tarpeen aiheuttamasta kulusta?
2. Tienaamispotentiaalisi on paljon suurempi kuin tulet koskaan tajuamaan – kova työ ja opiskelu riittävät usein pitkälle
Yhteiskunta ei ole reilu. Työelämä ei ole reilu. Toisilla on helpompaa kuin toisilla. Tämä on hyvä ymmärtää ja olla välittämättä asiasta niin paljon kuin mahdollista. Et voi vaikuttaa siihen, että joku muu on sitä, tätä tai tota. Kateellisuudesta harvemmin on hyötyä. Se, mihin voit vaikuttaa on jälleen sinä itse ja sinun omat valintasi.
Haluaisinkin sanoa nuorille – ja oikeastaan kenelle tahansa – että etenkin maksimointivuoden aikana heräsin siihen, että suurin osa rahan tienaamisesta on lähinnä perslihaksia, kovaa työtä sekä asioiden opiskelua. Otetaan yksinkertainen esimerkki omasta elämästäni. Aloitin blogini vuonna 2016 ja en rehellisesti sanoen tiennyt yhtään, mitä olen tekemässä. Aloin kuitenkin opiskelemaan bloggaamista vähän vakavammin vuonna 2019 ja huomasin, että tällähän voi tehdä rahaa – jos vain näen asiaan enemmän vaivaa.
Katsoin muita menestyneitä bloggareita ja sen sijaan, että olisin todennut, että onpa Sara Parikalla helppoa, kun hän on tunnettu valmiiksi Salatuista Elämistä tai Sara Siepillä helppoa kun hän on niin hyvännäköinen ja olisin heittänyt omat hanskani tiskiin tällaisena anonyymina normimiehenä, päätin, että yritän tosissani. Perustin blogilleni enemmän sosiaalisia medioita ja aloin panostamaan niitä – myös niissä kanavoissa, joita en kokenut omakseni (esim. Instagram).
Aloin kirjoittamaan enemmän rakenteellisia blogitekstejä ja vakiinnutin 2 blogitekstiä viikossa tahdin Omavaraisuushaasteelle. Aloin opiskelemaan hakukoneoptimointia ja ottamaan tyhjästä yhteyttä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.
Rahan tekeminen blogillani on todennäköisesti 10 kertaa vaikeampaa kuin Sara Parikalla monestakin eri syystä, mutta en antanut sen jarruttaa minua. Ja mihin se johti? Blogini tulot ovat tuplaantuneet joka vuosi siitä lähtien, kun aloitin bloggaamisen tosissani. Se ei vaatinut minulta mitään muuta kuin huomattavasti enemmän tunteja tietokoneen ääressä, uuden opettelua ja itsensä kehittämistä.
Sama pätee myös ihan perinteiseen päivätyöhöni. Aloin koronaeristyksissä lukemaan kirjoja ammattiini liittyen ja huomasin, että yllättäen näitähän voi soveltaa työelämässä! Olen kymmenien kirjojen takia ammattitaitoisempi, parempipalkkaisempi ja tehokkaampi työntekijä kuin ennen niitä.
Harvalle meistä tulee mikään valmiiksi annettuna. Mutta aika monta asiaa pystymme saavuttamaan, kun näemme vain asian eteen paljon vaivaa. Oli kyse sitten rahasta tai mistä tahansa muusta.
3. Sinun ei tarvitse olla rikas – vaan järkevä rahankäyttäjä – ollaksesi onnellinen
Ja viimeiseksi – ja oikeastaan tärkeimmäksi pitää se sanoa myös ääneen. Sinun ei tarvitse olla rikas, jotta olet onnellinen. Mutta rahaa siihen valitettavasti tulet tarvitsemaan nyky-yhteiskunnassa. Raha on parhaimillaan vain väline, joka mahdollistaa sinulle juuri sellaisen elämän kuin tarvitset.
Kolmas askel onkin se tärkein kaikista. Kun olet järkevä rahankäyttäjä ja se on rakennettu sinuun sisään, raha ei enää hallitse sinua, vaan sinä hallitset sitä. Rahahuolet ovat yksi suurimmista syistä, miksi ihmiset ovat onnettomia ja miksi pariskunnat ovat onnettomia. Ei ole siis väärin sanoa, että raha ei tekisi onnelliseksi, kyllä se tekee. Et kuitenkaan tarvitse miljoonia ollaksesi onnellinen, vaan tarpeeksi. Ja kuinka paljon on tarpeeksi? Niin paljon kuin oikeasti tarvitset.
Raha on ennen kaikkea este onnelliseen elämään, mutta onnelliseen elämään ei tarvitse olla rikas – vaan järkevä sekä vastuullinen rahankäyttäjä. Riittää, että tienaat enemmän kuin kulutat- ja laitat säästöön/sijoituksiin osan rahasta joka kuukausi. Tämän oppiminen ei ole hankalaa. Ja kun hallitset tämän, jää sinulla aikaa kaikille muille elämän tärkeille asioille ja raha vain kulkee siinä sivussa mahdollistamassa elämääsi.
Kaikki ei ole käsissämme, mutta suurin osa
Niin Omavaraisuushaasteen kuin Iltalehdenkin-kommenttipalstoilla pystyy lukemaan jatkuvasti, sitä että kaikki ei ole kaikille mahdollista, koska syy X, Y ja Z. Samaan aikaan nämä kommentoijat ovat täysin oikeassa, mutta näkevät vain tarkoituksella pointin ohi. Elämämme on jatkuvia valintoja, eivätkä aiemmat elämänvalintamme määritä meitä, ellemme anna niiden määrittää.
Jos miettii, mihin nämä kolme asiaa siis loppupeleissä tiivistyvät, vastaus on selkeä – vaihtoehtoihin ja valintoihin. Nuorena tehdyt päätökset ovat äärimmäisen näkyviä aikuisiässä, MUTTA ne eivät määritä koko loppuelämää – jos et anna niiden vaikuttaa. Nuorena voi olla mahdollisuus vain tehdä eniten positiivisia valintoja ja nämä kolme asiaa tajuamalla, pääsee mielestäni elämässä äärimmäisen pitkälle – ja ei tule välttämättä tehtyä niin montaa huonoa valintaa.
Jokaista ”kaikki ei ole mahdollista kaikille”-kommenttia kohden olen saanut viisi viestiä siihen liittyen, että tekstini on inspiroinut jotain uudelleenkouluttautumaan tai haastamaan itseään enemmän työurallaan. Nämä tarinat ja yhteydenotot tekevät tästä kaikesta kirjoittamiseen kulutetusta ajasta sen arvoisia.
Kaikki ei ole kaikille mahdollista, mutta useimmiten valinta on sinun käsissäsi. On vain sinusta kiinni, mitä päätät valita.
Mitkä kolme asiaa sinä nostaisit taloustaidoista esiin nuorille?
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Kiitos mahtavista teksteistä! Olen 19-vuotias ja olen todellakin hyötynyt blogin opeista. Esim. sijoitan hyviin indeksirahastoihin, nostan täydet opintolainat ja avaan asp-tilin. Kovan työn ja säästäväisyyden ansiosta minulla on jo 20 000€ nettovarallisuus! Tärkeimpänä tietenkin uskon saavuttavani taloudellisen riippumattomuuden paljon ennen eläkeikää 🙂
Hienoa, että blogista on ollut apua juuri noissa asioissa – juuri se on ollut tavoitteenakin, että jos joku asiaa jaksaa googlata, pystyy ottamaan valtion avokätisistä tuista maksimit irti jo opiskeluaikoina! Kun jatkat samaan malliin, FIRE on varmasti vain ajan kysymys, eikä niinkään jos.
Tässä on pakko aktivoitua kun kohta koko sukupolvi on taloudellisesti riippumaton ja kukaan ei maksa minun eläkkeitäni
Heh, I see what you did there. Onneksesi kuitenkin FIRE ja oikeasti pitkäjänteinen sijoittaminen on loppupeleissä erittäin pienen piirin juttu, vaikka media tuntuu sitä nyt joka tuutista tuppaavan. Näissä sijoitusblogeissa elämme aika kuplautuneena sijoitustemme ja tavoitteidemme kanssa.