5 helppoa vinkkiä säästämisen aloittamiseen

Säästämisen aloittaminen ei ole helppoa. Monille ihmisille säästäminen ei yksinkertaisesti tule luonnostaan.

Muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jopa joka toinen suomalaisista elää kädestä suuhun. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että 30 prosenttia suomalaisista ei kykenisi kattamaan edes 300 euron äkillistä laskua käteisellä.

Nämä ovat pelottavia tilastoja! Kun sinulla ei ole säästöjä, kun sinulla ei ole taloudellista puskuria elämässäsi tapahtuvien pahojen asioiden varalta, on elämäsi paljon stressaavampaa.

  1. Vähennä kulutustasi

Voit todennäköisesti vähentää kulutustasi melkein kaikilla osa-alueilla, jos alat seuraamaan kulutuskäyttäytymistäsi tarkemmin. Jos sinulla on esimerkiksi kalliita luottoja tai pikalainoja, voit helposti yhdistää ne edullisemmaksi yhdistelylainaksi Lainaa-helposti.fi palvelussa ja säästää jopa satoja euroja kuukaudessa. Tai, jos sinulla on tapana ostaa uusia vaatteita tai meikkejä joka kuukausi, voit helposti säästää rahaa ostamalla näitä asioita harvemmin. Vähennä kulutustasi ja voit säästää enemmän rahaa – säästämisen aloittamisen ei tarvitse olla vaikeaa.

  1. Selvitä miksi haluat säästää rahaa

Miksi. Tuo pieni sana on uskomattoman voimakas. Taloudelliseen ”miksi” kysymykseen vastaaminen voi olla tehokkain työkalu rahan säästämisessä ja siksi haluan käsitellä aihetta tarkemmin seuraavaksi.

Tähän kysymykseen vastaaminen on tärkeää, koska vanhojen tottumusten muuttaminen ja uusien parempien tottumusten omaksuminen vaatii erittäin vahvan motivaation. Tämä motivaatio saa monet ihmiset aloittamaan säästämisen. Jotta halusi ostaa tarpeettomia asioita tai sellaisia asioita, joihin sinulla ei ole varaa on riittävän suuri, sinulla täytyy olla erittäin vahva motivaatio. Vastaa siis itsellesi miksi haluat säästää rahaa ennen kuin alat säästämisen.

  1. Aseta itsellesi taloudellisia tavoitteita

Mitkä ovat suuret taloudelliset tavoitteesi ja unelmasi? Mitä tekisit, jos sinulla olisi riittävästi rahaa taloudellisen vapauden saavuttamiseksi? Mitä sitten tekisitkään, laadi suunnitelma ja tee töitä unelmiesi saavuttamiseksi.

Jos näihin tavoitteisiin ei kuuluu velkojen takaisinmaksaminen, hätäsäästöjen rakentaminen ja sijoittaminen eläkepäiviä varten, lisää nämä tavoitteet suunnitelmaasi. Nämä ovat taloudellisia pilareita, joiden avulla voit saavuttaa taloudellisen mielenrauhan.

  1. Osta vain välttämättömiä asioita

Jos olet rehellinen itseäsi kohtaan, tulet todennäköisesti huomaamaan, että käytät paljon rahaa asioihin, joita et oikeasti tarvitse. Sinulla on todennäköisesti jo vaatekaappi täynnä vaatteita, auto, jonka avulla pystyt liikkumaan paikasta toiseen, erilaisia vempaimia, leluja ja mahdollisesti vielä moottoripyörä tai vene.

Joten jos olet rehellinen itseäsi kohtaan, sinun ei luultavasti tarvitsisi tehdä suurempia hankintoja pitkään aikaan. Jos haluat päästä eroon tarpeettomien asioiden hankkimisesta, haasta itsesi olemaan kuluttamatta mitään kahteen viikkoon tai jopa kuukauteen. Tulet huomaamaan kuinka voit säästää valtavasti rahaa muuttamalla kulutuskäyttäytymistäsi.

  1. Kasvata tulojasi

Vaikka uskon vahvasti, että menojen vähentäminen on tärkeintä säästämisen aloittamisessa, (koska ihminen voi aina kuluttaa enemmän rahaa kuin hän tienaa, riippumatta tulojen suuruudesta), tulojesi lisääminen voi silti auttaa sinua säästämisessä ja sen aloittamisessa.

Viime kädessä voit kuitenkin vaikuttaa paljon enemmän siihen, kuinka paljon tienaat kuin siihen, että kuinka paljon käytät rahaa. Voit tietysti aina leikata menojasi entisestään, mutta sinun täytyy silti todennäköisesti maksaa ruosta, vuokrasta tai asuntolainasta joka kuukausi. Tulojen kohdalla tällaisia rajoitteita ei kuitenkaan ole, sillä voit tienata lähes loputtomasti rahaa tekemällä ahkerasti ja älykkäästi töitä. Ja luonnollisesti mitä enemmän tienaat, sitä enemmän voit myös säästää rahaa.

Yhteenveto

Rahan säästämisen aloittaminen ei ole aina helppoa. Tiedän hyvin kuinka vaikeaa omien tapojen muuttaminen ja pysyvien muutosten tekeminen on. Toivon kuitenkin, että tämän blogitekstin vinkeistä on apua kaikille niille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita säästämisen aloittamisesta, vaikka sen aloittaminen ei ole aina niin helppoa.

Jätä kommentti