Muutama kuukausi sitten kirjoitin siitä miten säästää rahaa helposti tuhansia euroja vuodessa. Joskus kuitenkin tuntuu, että en ole tarpeeksi hardcore taloudellisen riippumattomuuden tavoittelija ja pystyisin säästämään rahaa enemmänkin. Elämiskustannuksissani olisi selvästi karsittavaa ja vielä karsimisen jälkeenkin löytyisi karsittavaa. Tämän takia päätinkin haastaa itseni elämään koko vuoden 2019 minimalistina.
Pitkän mietinnän ja tutkimisen jälkeen sainkin aikaiseksi 9 – jonkun mielestä ehkä outoa tai hulluakin – tapaa säästää rahaa jokapäiväisessä. Tässä kirjoituksessa listaan mielestäni mielenkiintoisimpia (ja outojakin) keinoja, joita ihmiset ovat toteuttaneet ja joista osan aion itsekin toteuttaa matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen.
1. Pysyä sinkkuna koko elämä ja elää ilman lapsia

En hetkeksikään epäile tämän neuvon tehokkuutta. Lapset ovat erittäin kalliita oikeastaan ihan sama, missä maassa asut. Ja on täysin mahdollista, että jos satut tapailemaan henkilöä, jolla on täysin erilainen käsitys rahasta kuin sinulla, vaikuttaa se todennäköisesti myös sinunkin talouteesi.
Eräs kuuluisa amerikkalainen sijoitusbloggaaja sanoi, että pyrkii välttämään elämässä kokonaan ihmisiä, jotka eivät ole vastuullisia rahankäyttönsä suhteen.
Itse en menisi niin pitkälle, että valitsisin kaverit sen perusteella, mutta jos tyttöystäväni eläisi kädestä suuhun, ihmettelisin hetken, voiko yhteinen elämä olla tulevaisuudessa mahdollista, koska raha on tutkitusti yksi suurimmista riidan aiheesta parisuhteissa.
Olin itse sinkkuna ennen Etelä-Koreaan lähtöäni vähän yli vuoden. Vaikka sinkkuna tulee käytyä enemmän viihteellä, uskon kuitenkin siihen, että sinkkuna eläminen tulee halvemmaksi jos on samanlainen elämäntapaintiaani kuin allekirjoittanut ja pyrkii elämään säästeliäästi. Kunhan ottaa seuraavasta kahdesta neuvosta vaarin ja ei asu yksin.
2. Asua vanhempien kanssa myös aikuisena
Suomessa tämä nostattaa tavallisesti ihmisten niskavillat pystyyn. Miten se kehtaa? Kuka tällaista tekee? Mammanpoika. Jne. Oikeastihan kyse on vain kulttuurieroista. Suomessa pitää itsenäistyä verrattuna moneen muuhun maahan valtavan aikaisin. Suomessa monelle meistä on opetettu, että yksin selviäminen on meriitti ja avun pyytäminen saatetaan tulkita alitajuisesti jopa heikkouden merkiksi, mikä on erittäin epäterve ajattelutapa.
Esim. Etelä-Koreassa, Aasiassa ylipäätänsä suuri osa yliopisto-opiskelijoista asuu vanhempiensa kanssa. Sama monessa Etelä-Euroopan maassa. Suomessa tällaista kuitenkin katsotaan erittäin pahalla ja asia nähdään usein erittäin negativiisessa valossa.
Tämä ajattelutapa kertoo vain siitä, että maailmankatsomuksemme on usein aivan liian yksipuolinen. En usko, että kenellekään edes Suomessa olisi haitallista asua vanhempiensa kanssa pitempään. Saati olla muutenkin enemmän tekemisissä perheensä, sukulaistensa ja läheistensä kanssa. Olemme pohjiltamme sosiaalisia ihmisiä ja jopa itse yksinolemisesta nauttivana introverttinä tiedostan samalla nauttivani läheisteni seurasta. Olen myös suhteellisen kaukainen sukulaisteni kanssa, koska jo nuorena tunsin, etteivät he olleet minunkaltaisiani ihmisiö.
Vanhempien kanssa asumisessa vanhemmalla iällä on paljon hyviä ja huonoja puolia, mutta ymmärrän täysin miksi joku voisi tehdä näin. Raha, mitä asumisjärjestelyssä säästää, on vain kirsikka kakun päälle.
3. Asua kämppisten kanssa aikuisena
Asuin 4 vuotta opiskeluajasta saman kämppiksen kanssa. Meistä tuli parhaimpia kavereita. Ja samalla meillä jäi rahaa opintotuesta järjettömästi enemmän käteen kuin opiskelijakavereillamme, jotka asuivat yksin maksaen vähintään tuplavuokria yksiöistään. Liian usein kämppiksen kanssa asuminen kuitenkin jää opiskelijaelämän vaiheeksi. Korkeakoulutetut sinkut muuttavat pääkaupunkiseudulle työn ja parisuhteen perässä. Yksiöön. Helsinkiin. Ja maksavat tästä aivan poskettomia summia vuokraa kuukaudessa. Ja miksi ihmiset tekevät näin? Koska kaikki muutkin tekevät.
En ymmärrä yksin asuvien sinkkujen määrää pääkaupunkiseudulla ihan vain sen takia, että heitä on niin paljon. On enemmän kuin helppoa löytää kaveri, tuttu tai tutun tuttu, jonka kanssa elämäntilanne osuu kohdalleen ja voi muuttaa yhteen. Asuminen on kivempaa, tilaa on enemmän ja jokainen asumisjärjestelyyn osallistuva säästää rahaa valtavasti. Ei ole mitään syytä, miksei kämppiksen kanssa voisi asua myös opiskelijaelämän jälkeen!
4. Jättää ulkomaan matkailut kokonaan pois elämästä
Itsestäänselvyys monelle. Mutta ei meille milleeniaaleille! Ja ei monelle muullekaan ihmisille, joka rakastaa matkustamista ja aurinkorannoilla löhöilyä tai uusien kulttuurien näkemistä. Olen yksi heistä. Mutta tässäpä vasta pähkinä pohdittavaksi. Kannattaako jättää 10 vuotta matkailua tekemättä, jotta tämän 10 vuoden jälkeen voi matkailla kaksi kertaa enemmän? Vastaus riippuu henkilöstä, mutta kuka tahansa, joka on tosissaan tavoittelemassa taloudellista riippumattomuutta, odottaa 10 vuotta kunnes on taloudellisesti riippumaton – ja matkaa sitten.
Itse löydyn puolimatkasta – en halua lopettaa matkailua täysin, mutta karsin matkailun määrää huomattavasti siitä, mitä tekee mieli ja pyrin panostamaan enemmän matkojen laatuun kuin määriin. Ensi vuonna pyrin karsimaan ulkomailla ramppaamistani entisestään, joka toki tulee automaattisesti helpommaksi, koska päätimme korealaisen tyttöystäväni kanssa lopettaa etäsuhteen tulevaisuudensuunnitelmien erilaisuuden vuoksi.
5. Autosta luopuminen
Jos et tarvitse autoa työn tai perheesi takia, sinulla ei ole yhtäkään järkevää syytä omistaa autoa. Auton omistaminen on huonoin päätös, minkä voit taloudellisesti tehdä ja jokaisen ihmisen pitäisi vältellä tätä loppuun asti.
Suomi on kuitenkin valitettavan iso maa ja moni täällä tarvitsee aidosti autoa edeltämainitsemieni syiden takia. Auton ostamatta jättäminen parantaa kuntoasi ja helpottaa myös jatkuvaa painetta pankkitilillesi. Auto on niin suuri aihe, että tulen kirjoittamaan siitä tulevaisuudessa kokonaisen artikkelin. Allekirjoitankin siis tämän neuvon täysin.
6. Juo vettä mehun, kahvin, maidon tai limun sijasta
Pienistä limutölkeistä tulee iso lovi lompakkoon – ja hampaisiin. Vai miten se sanonta menikään. Tässä onkin mitä mainoin vinkki, joka sopii samalla taloudellisen tilanteen parantamiseen, että myös lifestyle hippeilyyn. Vesi hanasta on lähes puoli-ilmaista. Mehu, kahvi, maito tai limu ei ole. Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa per henkilö, minä en juo ollenkaan.
Monesti olen miettinyt, miksi kollegani ja koulukaverini juovat kahvia, koska he sanovat usein, että koffeiini ei enää piristä. Kahvinjuonti on nykyään monella siinä pisteessä, että ilman sitä aamut olisivat helvettiä. Suomeksi suurin osa suomalaisista on vain tapojensa vuoksi kahvikoukussa, josta ei hyödy kukaan. Kofeiinikoukku on melkein yhtä paha kuin alkoholi- tai peliriippuvuus, mutta se on sosiaalisesti täysin hyväksyttävää, koska suurin osa meistä on kofeiinikoukussa ja se ei vaikuta muihin ihmisiin.
Tämän lisäksi suurimman osan ajasta kun on jano, vesi maistuu usein paremmalle kuin mehu, maito tai limu! Olen itse tiputtanut mehut ja limut kokonaan pois valikoimastani käytännössä myös osalta olosuhteiden pakosta. Tapoja säästää rahaa siis löytyy minultakin vielä huomattavan paljon.
7. Pesee hiuksensa vain kerran viikossa
Tämä vinkki menee osastolle mielenkiintoinen. Mutta koska tähän vinkkiin törmäsi niin useasti, sen on pakko pitää paikkansa. Kun hiukset tottuvat kerran viikossa tahtiin, eivät ne rasvoitu niin nopeasti ja sinun ei itseasiassa tarvitse pestä hiuksiasi kuin kerran viikossa (vaikka ne olisivat pitkät).
Ensimmäiset viikot hiuksesi näyttävät karmeilta, mutta pian tämän jälkeen tilanne normalisoituu tähän tilanteeseen. Ihmiskeho on ihmeellinen. Ja mieti kuinka kauan yksi hiusshamppoo purkki kestää, jos peset hiuksesi vain 52 kertaa vuodessa! Säästää rahaa selkeästi.
8. Elää terveellisesti
Kirjoitin aikaisemmin tänä vuonna opiskelijan tavoista säästää rahaa ja elää säästeliäästi. Terveellisesti eläminen ja syöminen on ironista kyllä erittäin halpaa Suomessa – niin kauan kuin teet ruokasi itse. Etelä-Koreassa vaihdossa ollessani opin tämän kantapään kautta. Etelä-Koreassa ravintolassa käyminen on lähtökohtaisesti paras vaihtoehto, mutta ruoka on harvemmin terveellistä, ellei tilaa pelkästään terveellisiä annoksia.
Jos kuitenkin aloit itse ostamaan vihanneksia ja hedelmiä, olit vararikossa hetkessä. Tämä oli erittäin absurdi kokemus ja opin arvostamaankin aivan eri tavalla sitä kuinka terveelliset asiat maksavat suomalaisissa ruokakaupoissa oikeasti erittäin vähän.
Tämän lisäksi terveellisesti eläminen säästää rahaa vielä monella muulla tapaa. Jos lopetat tupakoinnin, säästösi ovat tuhansia euroja vuodessa. Jos tiputat alkoholin, säästät ehkä tonnin vuodessa (allekirjoittaneen kulutuksella) kun alat syömään terveellisesti ja tekemään itse ruokasi, säästät aivan järkyttävästi rahaa. Ja kaiken tämän lisäksi terveellisessä elämisessä on se etu, että mitä todennäköisimmin pystyt nauttimaan taloudellisen riippumattomuuden vuosistasi paljon pitempään ja nautinollisimmin kun et ole tuhonnut kehoasi ja lompakkoasi näillä asioilla! Tämä on paras vinkki kaikista.
9. Vessapaperisäästöä
Mitä jos sanoisin, että yksi vessapaperirulla voisi kestää 2 kertaa pitempään? Normipäivä, sillä tämä on mahdollista. Usein vessapaperissa on monta kerrosta ja viimeisenä vinkkinä onkin jakaa vessapaperit, joissa on 3-4 kerrosta, kahteen osaan kun olet ottamassa paperia. Näin yhdestä palasesta vessapaperia tulee kaksi vessapaperia. Kuinka kätevää!
Toinen vaihtoehto on toki olla vain ostamatta vessapaperia ja pölliä rullia työpaikan WC:stä. Näinkin joku kuulemma tekee ja heitä katsotaan jostain käsittämättömästä syystä pahalla. Mutta omalla tavallaanhan he ovat kuin Robin Hood – varastavat köyhää työläistä alentavalta isolta rikkaalta korporaatiolta!
Hulluja tapoja säästää rahaa – yhteenveto
Netti on täynnä rahansäästämisneuvoja käytännössä jokaisen kannattaakin aloittaa karsimalla ihan perusasioista. Voit esim. vaihtaa mobiililiittymän halvempaan tai vertailla sähkösopimuksia esim. Financerin sivulla. Tämän lisäksi kannattaa tarkistaa ruokakorivertailuni Lidlin ja Prisman välillä ja hioa oma peruskulutus ensin kuntoon. Tämän jälkeen voi sitten alkaa harkita näitä hieman oudompia tapoja säästää – näissä kuitenkin on vain mielikuvitus rajana!
Kuulostaako hullulta vai tutulta? Mikä on sinun paras outo vinkkisi rahan säästämiseen?
Deodoranttia ei oikeasti tarvitse. Voit säästää jopa 10 euroa vuodessa, kun haastat sosiaaliset normit ja lopetat turhan hajun estämisen!
Nämä ja muut arjen säästövinkit löydät lähikauppasi lehtihyllystä! Uusin Sosiaalinen riippumattomuus -lehti käsittelee meitä kaikkia askarruttavaa aihetta: ”Kuinka säästää kaikesta?”. 🙂
Hahaa. Deodorantista en tiedä, mutta tuota tukanpesuvinkkiäni on kyllä aika moni tyttökaverini hyödyntänyt, koska pitkien hiuksien peseminen on niin tuskallista ja tukka tottuu aika nopeasti siihen, kun sitä ei pese koko ajan. Säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Lyhyttukkaisilla miehillä toki tukan peseminen hieman helpompaa.
Pitäisi kyllä perustaa tuollainen lehti – vaikka vitsinä sen heititkin. Aika paljo kulutustahan tehdään ihan oikeasti sosiaalisesta paineesta ilman mitään oikeaa tarvetta.
Vältä varusmiespalvelus, säästät jatkuvat parturikulut. (Maksoin pojan parturimaksun😉)
Huolehdi terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi kun vielä voit; paljon voit kokea ja tehdä maksutta.
Opettele arkipäivän taitoja itse tai vaihda osaamistasi naapurien, ystävien, tuttujen kanssa. Työ on kallista, joskin verotulojahan siitä kertyy.
Vältä luonnonvarojen tuhlaamista, samalla usein rahasikin säästyvät.
Intissä kieltämättä tulee tukkaa leikattua! Toisaalta meidän tupa kyllä leikkasi kaikille vain samanlaisen konesiilin jollain yksikön vanhalla tukkaleikkurilla niin ei tarvinnut asiaa kauheasti pohtia 😀
Nuo kaikki ovat erinomaisia vinkkejä! Eikä lainkaan hulluja, erittäin käytännöllisiä, joita jokaisen kannattaisikin kokeilla. Muiden ihmisten osaamisen käyttäminen lisää samalla myös yhteisöllisyyttä, jota Suomessa ei ole koskaan tarpeeksi.
”En usko, että kenellekään edes Suomessa olisi haitallista asua vanhempiensa kanssa pitempään. Saati olla muutenkin enemmän tekemisissä perheensä, sukulaistensa ja läheistensä kanssa.” Siis apua, tottakai löytyy hurja määrä ihmisiä, joille pidempi altistuminen sukulaisten läheisyydessä nimenomaan on haitallista! Monelle muutto vanhempien luota on pelastus ja etäisyys sukulaisiin mielenterveyden kannalta positiivista.
Eikä lapsettomuutta todellakaan tarvi yhdistää sinkkuuteen! Kun vain löydät kivan tyypin, joka ei myöskään halua lapsia eikä ole tuhlailija, niin asuminen kahdestaan on halvempaa kuin sinkkuna. Kaverikämppistely toki myös ajaa saman asumismenojen jakamisen.
Omat oudot vinkit rahan säästämiseen? Hmm, mikä nyt sitten on outoa… Ei tuossa sunkaan listassa ollut ainakaan puolet yhtään outoja. 🙂 No se on ehkä monen mielestä erikoista, kun olen luopunut lähes kokonaan paperinenäliinoista ja siirtynyt kankaisiin. Tämä tuli tehtyä kuluneen puuvillakankaan pehmeyden miellyttävyyden ja paperinenäliinojen hurjan määrän tuhlaamisen aiheuttaman kauhistelun vuoksi, mutta on tällä nyt hiukan rahaakin säästynyt. 😀 Ja se on myös outo säästövinkki, että olen muiden korjausompeluiden lomassa myös paikkaillut alusvaatteitakin. Monet heittää ne heti jonkun pienen vian vuoksi pois ja ostaa uusia, mutta mä oon pienellä korjailulla pidentänyt käyttöikää selvästi. Apua, mitä muuta noloa vielä voisin kertoa? 😉
Haha, olisi varmaan voinut muotoilla tuon paremmin kun tosiaan ihan oikeassa olet tuossa, että joillekin kotoa pääseminen saattaa olla armahdus. Hain sitä, että Suomessa (ja Pohjoismaissa yleensä) ihmiset itsenäistyvät keskimäärin erittäin aikaisin muuhun maailmaan nähden ja sitä pidetään jotenkin itseisarvona, että heti lukion jälkeen täytyy itsenäistyä – jos asut vanhempiesi nurkissa vielä kakskymppisenä vieroksutaan sitä massiivisesti, vaikka sekin täysin kulttuurisidonnainen kysymys.
Isälläni oli joskus kangasnenäliina ja pelkkä ajatuskin siitä kieltämättä kauhistuttaa. Itse olen hirveä ja käytän talouspaperia (turhakkiden turhake), mutta nenäliinaa taas en sitten erikseen käytä vaan tarvittaessa niistän talouspaperiin – logiikka?
Haha, alusvaatteiden korjaus on kieltämättä jo aika HC! Itse pidän niitä joskus vaikka niissä reikä alkaa olemaan, mutta pitkin hampain hankkiudun niistä eroon kun reikä kasvaa liian isoksi. Eipä niitä kukaan näe, niin niin kauan kun toimii käytössä, voi niitä käyttää :S
Säästä vessapaperissa kokonaan ja käytä käsisuihkua ja pyyhettä! 😅 En ole itse näin tehnyt (vielä ainakaan), mutta kaikkeahan voi kokeilla. En kyllä tiedä miten vesilaskuun vaikuttaisi… 😁
Niin no jos nenäliinoja, niin miksei vessapaperia. Hurh, laittaa kyllä kylmät väreet juoksemaan tuo pelkkä ajatus pesusta ja vessapyyhkeestä, vaikka varmasti joku niinkin tekee 😀
Tämä ei ole mielestäni mitenkään hullu tapa säästää rahaa. Käytäntö on ihan normaali kaikkialla muualla paitsi länsimaissa. Riku Rantalan sanoin ”jos kaadut naamallesi p-kasaan, pesetkö mieluummin naamasi vai pyyhitkö sen paperilla?”
Ihan totta! Toki monessa asunnossa ei ole pideetä, joten joskus vähän hankalampaa.
Hienoja ideoita. WC-paperia kuluu vähemmin, jos käyttää käsisuihkua ensin. Toki vettä menee enemmän, mutta jos käyt vain kerran vko suihkussa, niin haitta kompensoitunee.
Jos vedestä joutuu maksamaan, niin ennen suihkussa käyntiä (sitä 1 / vko) voi valuttaa putkistossa kylmentyneen veden ämpäriin myöhempää käyttöä – kuten WC:n huuhtelua tai käsien pesua – varten.
Jos kahvia tms. pitää juoda myös tien päällä, koulussa tai liikkuvassa työssä, termospullo maksaa itsensä äkkiä takaisin.
Ja jumankekka ne kasettihärvelit patakoneeseen maksaa paljon. Yhdellä kasettisetin hinnalla ostaa melkein vuodeksi ’safety razorit’.
Jepp, ja jos keskittyy lähinnä kehon pesemiseen, voi käydä useamminkin. Tukan peseminen tosiaan useasti on turhaa kunhan antaa hiusten tottua siihen. Ja toisaalta monessa kerrostalossa on kiinteä vesimaksu, joten jos kuluttaa vähän enemmän vettä, ei tämä varmaan missään näy.
Partakonepointti on hyvä! Itse käytän sähköistä (jolloin ei tarvitse ostaa teriä), mutta se vaatii sen, että ajan käytännössä partani lähes joka päivä. Sähköisellä kun on helpompi ajaa lyhyitä kuin pitempää partaa.
Juustot. S-ryhmän apilla tämäkin selvisi alta aikayksikön. Vaihtamalla tilalle kalkkunaa tai ylähuulen säästän kuukaidessa kymmeniä euroja.
Kuplajuomat, ml. kivennäisvedet. Usein näissä kylmyys on yhtä viettelevää kuin hiililihappo ja sitähän saa sporttitermoksella ja/tai jääpalamuoteilla.
Liekö enemmän sijoitus- vaiko säästävinkki, mutta 50-100 senttiä jokaisesta korttiostosta sähköiseen säästöpossuun auttaa vähentämään pikkuostoksiin ja mielitekoihin hassaamista tehokkaasti kohdallani. Samalla ilmestyy kätevästi sijoitusrahaa 3-4 kertaa kuukaudessa indeksirahastoihin (joka on pääasiallinen metodini). Tällä hetkellä korttimaksun ”sakko” onnistuu ainakin OP:lla ja S-maksukortilla. Hieno idea kaiken kaikkiaan.
Paastoaminen. Tämäkin varmaan karsoi jyviä akanoista, mutta nälän sietäminen ja hallitseminen silloin tällöin on tavattoman vapauttavaa ja yllättävän helppoa. Auttaa myös painonhallinnassa ja tolkullisesti toteutettuna säästää lihaksia ja hermoja, auttaen muutakin painonhallintaa ja vähentäen energiantarvetta.
Kestävät vaatteet. Käytän nykyisin enimmäkseen Amerin omistaman Arc’teryxin vaatteita, joita pidetään järjettömän kestävinä ja tämä onkin yhtiön ydinfilosofiaa. Aika kallis merkki maksaa itsensä takaisin, kun mlnet käyttävät edelleen valmistajan esim viime viosituhannen puolella valmistettuja kuoritakkeja.
Kiitos paljon hyvistä vinkeistä! Ehdottomasti lempparini noista on kestävät vaateet, koska itsekin ajansaatossa huomannut, että kuinka suuri ero siinä pitkällä aikavälillä tulee kun ostaa oikeasti kestäviä vaatteita vs. jos vaatteet hajoavat lyhyessä ajassa. Huono laatu tuntuu niin päällä kuin lompakossa ajan kanssa.
Hyviä ja hauskoja vinkkejä! Täytyy sanoa, että minusta itsestäni ei kyllä olisi asumaan vanhempieni tai kämppäkaverien kanssa, vaikka käytössä olisikin oma huone, kaipasin silti enemmän omaa rauhaa, mutta tämä on tietysti vain henkilökoinen mieltymys. Vinkki 7. hiustenpesemisestä on erittäin käyttökelpoinen. Hiusten peseminen kerran viikossa lisäksi kuluttaa vähemmän hiusta ja mahdollista hiusväriä, jolloin muihin hiustuotteisiin kuluu vähemmän rahaa.
Hiusten puhtaanapitoon liittyvä vinkki: jos hiukset ja hiuspohja rasvoittuvat alle viikossa voi tilannetta korjata omatekoisella kuivasampoolla, joka on hinnaltaan paljon halvempi kuin kaupan kuivashampoot. Oman kuvashampoon voi tehdä helposti parista aineesta, jotka monelta löytyy kotoa valmiina: perunajauhosta ja ruokasoodasta, halutessaan seokseen voi lisätä kaakaojauhetta, jolloin kuivasampoo ei näy tummastakaan tukasta.
Listaamasi vinkit voisi esittää myös vaikkapa jossain ympäristö- tai ilmastoblogissa. Moni asia, joiden luopumisesta listalla puhutaan, ovat samalla niin raha kuin hiili syöppöjäkin.
Tuo on erittäin hyvä pointti, jota itsekin pohdin moneen kertaan minimalistivuotenani – rahan kuluttaminen ja ilmastoystävällisyys/eettisyys kulkee erittäin monessa asiassa täysin käsi kädessä. Myös silloin kun keskittyy ostoksissa laatuun, eikä hintaan. Usein pitkällä aikavälillä laadukkaat asiat tulevat halvemmiksi ja on ehkä jopa tuotettu paremmissa oloissa.