Pörssiralli on jatkunut myös maaliskuussa ja on ollut vaikea löytää ostettavaa sijoitusstrategiani sisältä. Pitkään mietinkin, laitanko ostokset hetkeksi kiinni, mutta päätin kuitenkin, että strategiasta on pidettävä kiinni ja teen vähintään yhden osakeostoksen per kuukausi vaikka näyttäisi siltä, että osakkeet olisivat yliarvostettuja. Loppukuusta korviini kantautui myös mielenkiintoinen listautumisuutinen erittäin maltillisilla arvostuskertoimilla, joten sain kun sainkin sijoitettua kaksi kertaa tässä kuussa, kuten olen suunnitellut. Seuraavassa siis tämän kuukauden sijoitukseni ja perustelut niille.
Nordean lisäys ja ylipainotus

Oli aivan tavallinen työviikon alku maanantaina 4.3.2019 kun palasin aamupalaverista ja istuuduin koneeni ääreen. Ennen kun jatkoin töiden tekoa, tarkistin Kauppalehden sivut, onko aamulla tapahtunut mitään maata mullistavaa. Ja kuinka ollakaan, Yle:n MOT-ohjelma oli onnistunut saamaan käsiinsä uusia papereita liittyen rahanpesuepäilyyn. Kurssireaktio oli taattu, sillä Swedbank oli juuri kärsinyt yli 30% kurssitappiot edellisellä viikolla kun rahanpesuvyyhti oli levinnyt myös sinne.
Jatkoin työpäivääni ja vähän yli 10 jälkeen minulla oli aikaa tarkistaa Nordean kurssikehitys Kauppalehden sivuilta uudestaan. -4%, refresh, -5%, menin mobiilipankkiin, jossa näen reaaliaikaiset kurssit, -6,5%. Selasin vielä MOT-uutisen ja googlasin Panaman paperit paljastuksia. Tein nopeat päätelmät ja päätin, että kyseessä on uutisankka. Päätinkin siis käyttää romahduken hyväkseni ja jatkoin Nordean tankkaamista salkkuuni.
Katsoin illalla MOT:n mielenkiinnolla ja tulos oli kuten oletinkin. Tuntui, että asetelma MOT:ssa oli Nordea ja viranomaiset vs. Ylen toimittaja. Nordea on puhunut compliancen kasvattamisesta (ja myös niiden kulujen aiheuttamasta paineesta tulokseen) jo monta vuotta ja mielestäni tulos näkyy tässä.
Rahanpesuepäilyt ovat myös kiertäneet kaikkia pohjoismaisia pankkeja pitkään, mutta mikään ei ole tarttunut vielä esim. Nordeaan tai OP:seen. Kuten Nordea syväanalyysissäni kirjoitin, ovat rahamäärät aivan erilaisia, jos vertaa esim. Danskea tai Nordeaa. Nordeaa epäillään parin sadan miljoonan ”epäilyttävän” euron sallimisesta kun Danskella kyse oli 200 miljardista eurosta. En ole edelleenkään huolissani Nordeasta rahanpesumielessä, vaan paljon enemmän olen huolissani sen tuloksentekokyvystä sääntelyn ja compliancen noudattamisen lisäkulujen takia.
Nordea kuitenkin pystyy paljon parempaan ja osinko on edelleen turvassa, joten vielä voin nukkua yöni rauhassa. Uskonpa myös, että hyvät markkinaolosuhteet vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana näkyvät myös positiivisesti Nordean Q1 tuloksessa.
Nordeaa salkkuuni tulikin lisää MOT-uutisen myötä 1292,51 eurolla eli 172 kappaletta.
Aallon Group listautuminen ja antiin osallistuminen
Loppu maaliskuun paininkin sen kanssa, että suurin osa osakkeista jatkoi vain nousuaan ja salkkuni onkin pitkästä aikaa täysin vihreällä. Nousu on ollut kovaa joulukuun nopean romahduksen jälkeen ja markkinat ovat tuntuneet unohtaneen Brexitin ja kauppasodat, vaikka kummassakaan ei ole mitään kehitystä tapahtunut moneen kuukauteen. Myös Nordea on noussut merkittävästi MOT-uutisen aiheuttamista pohjista ja mielenkiintoista onkin nähdä, mihin Nordean kurssi asettuu osingon irtoamisen jälkeen.
Joka tapauksessa loppukuussa silmieni eteen tulikin uutinen Aallon Groupista ja sen listautumisesta First North markkinapaikalle. Yritys oli minulle täysin tuntematon etukäteen, joten tutustuin siihen firman ovilta sivuilta, sekä ansiokkaasta Inderes-raportista.
Listautuminen on minusta erittäin mielenkiintoinen sen äärimmäisen alhaisen arvostustason takia ja muistuttaakin minua DNA-annista, johon myös osallistuin. DNA osoittautuikin hyväksi antisijoituksesi ja onnistuin myymään DNA:t pois n. 100% tuotolla, kun mielestäni arvostus oli noussut liikaa.
Jos haluat tutustua Aallon Groupiin syvemmin, suosittelen lukemaan linkkaamani Inderes-raportin, mutta tässä omat syyni, miksi antiin osallistun.
1. Listautumishinta on erittäin alhainen, vaikka pörssikurssit ovat muuten katossa. Yleensä kun kurssit ovat katossa, ovat myös osakeantien hinnat korkeita.
2. Aallon Group toimii erittäin vakaalla ja tylsällä alalla – tilitoimistona. Alalla on pitkät asiakassopimukset ja rahan tulo on käytännössä taattu monta vuotta etukäteen.
3. Vaikka tilitoimistoala kuulostaa tylsältä, on alalla menossa myllerrys, jossa alan yritykset yhdistyvät isommiksi kokonaisuusiksi ja sen sijaan, että Aallon Groupin osakasfirmat olisivat halunneet tulla syödyiksi, haluavat he syödä (eli kasvaa) isommaksi
4. Matala valuaatio näkyy erittäin mukavissa arvostuskertoimissa kuten P/E 9 ja oletettu osinkotuotto hieman yli 5% jo ensimmäisenä vuotena.
5. Kukaan nykyisistä osakkeenomistajista ei myy osakkeitaan ja listautumista käytetäänkin lisärahan hankkimiseen (tulevia yritysostoksia varten) ja tapana helpottaa yritysostoja (yrityksen pörssilistattujen osakkeiden avulla).
6. Osinkopolitiikka ja kasvustrategia ovat myös hunajaa korvilleni:
”Aallon Group tavoittelee keskipitkällä tarkastelujaksolla keskimäärin 15–20 % vuotuista liikevaihdon kasvua.”
”Aallon Groupin tavoitteena on jakaa osinkoina vähintään 50 prosenttia yhtiön osakekohtaisesta tuloksesta.
Voitonjaon edellytykset arvioidaan vuosittain siten, ettei voitonjako vaaranna yhtiön strategiassa asetettuja kasvutavoitteita tai muita yhtiön taloudellisia tavoitteita.”
Vaikka Aallon Group pystyisi vain puoleen tavoitteistaan, olisi se silti erinomainen sijoitus näillä arvostustasoilla. 9 PE:n luku tarkoittaa käytännössä nollakasvua. Yrityksellä, joka pyrkii kasvamaan 15-20%. Noh, minua ei haittaa, kun oletettavaa laatua saa halvalla.
Merkkasinkin Aallon Groupin osakkeita yhteensä 3498 eurolla eli 530 osaketta, koska oletan, että anti ylimerkitään enkä saa kaikkia osakkeita. Aallon Group oli muuten ensimmäinen osake, jota ostin, joka on listattu First Northiin ja toinen osakeantiini osallistuminen.
Jään innolla odottelemaan Aallon Groupin osakeannin lopullista tulosta ja saa nähdä ovatko odotukseni ylimerkkauksesta liian korkeat. Toisaalta, vaikka saisin yritystä 3000 eurolla, ei se haittaisi, sillä kyseessä on erittäin defensiivinen yritys, erittäin matalalla arvostuksella, joka sopii hyvin osinkokasvusalkkuuni.
Yhteenveto
Olen luvannut, että annan itseni sijoittaa kaksi kertaa vuodessa ohi sijoitusstrategiani juuri tällaisten mahdollisten mielenkiintoisten listautumisten tai muuten ohittamattomien tilanteiden takia. Aallon Group olikin ensimmäinen sijoitukseni tänä vuonna sijoitusstrategiani ohi, joten käytössä on vielä yksi loppuvuodelle. Mikäli markkinarallatus jatkuu, tämä ei liene ongelma, koska hyviä ostopaikkoja on koko ajan vaikeampi löytää.
Sijoitusstrategiani ensimmäinen kolmekuukausikausi on nyt ohi ja huhtikuun alussa onkin aika tehdä uusi katsaus potentiaalisiin sijoituskohteisiin. Huhti-kesäkuussa tähtäimessäni ovatkin sijoitusstrategiani mukaan teleoperaattorit-, ruoka-, juoma-, – elintarvikkeet, kauppa-,kulutustarvike-, terveydenhoito- sekä monialayritykset.
Osallistuin kanssa listautumisantiin ja nyt näyttäisi että olen saamassa alle puolet merkinnöistäni, ohhoh. Ettei vaan olisi aprillipila, hah!
Laskin samaa tuon tiedotteen myötä. Sain alustavien päässälaskujen mukaan vain n. kuudesosan merkkaamistani osakkeista. Käteiskassa ainakin jatkaa kasvuaan. Melkein toivoisin, että olisi aprillipila ja saisin enemmän annissa! 😀
Mistä johtuu innokkuutesi osinkoihin? Eikö osingoista ole vain haittaa, sillä ne ovat pois osakkeen arvosta ja niistä joutuu maksamaan veroa?
Tämä on erittäin hyvä kysymys, koska ajatukseni osinkoihin ovat muuttuneet huomattavasti siinä neljässä vuodessa, kun tämän tekstin kirjoitin. Nykyään olen 50-50 osinkoja ja kasvua, koska tutkimusten mukaan osingot kuitenkin aiheuttavat suuremman osan pitkän aikavälin tuotoista, mutta samalla kasvulla saa kovempaa tuottoa. Kumpikaan ei siis ole loppupeleissä toisiaan parempi, vaan hajautus tässäkin on mielestäni parasta.