Aiforian listautuminen (eli siis Aiforia Technologiesin listautuminen) jatkaa listautumisbuumia Helsingin pörssiä, jolle ei loppua näy. Vaikka yrityksen koko nimi on Aiforia Technologies, kutsun sitä tässä kirjoituksessa lyhyesti Aiforiaksi. Täysin eri alasta riippumatta, Aiforiassa on paljon kaikuja tiistaisesta Betolarin annista.
Aiforian listautuminen alkoi jo maanantaina 29.11.2021 ja siihen voi osallistua viimeistään 8.12.2021 mennessä. Anti voidaan (ja tullaankin todennäköisesti) kuitenkin sulkemaan tarvittaessa ylimerkintätilanteessa 7.12.2021 kello 16.00.
Aiforian liiketoiminta
Aiforian liiketoiminta perustuu tekoälymallien kehittämiseen ja hyödyntämiseen lääketieteen tutkimuksessa sekä diagnostiikkaan liittyvien kudos- ja solunäytteiden analysoinnissa. Aiforian tarjoamien ohjelmistoratkaisujen on tarkoitus automatisoida kuvapohjaisen diagnostiikan ja tutkimusten työläimpiä vaiheita hyödyntämällä opetettavia tekoälymalleja ja pilvipalvelupohjaista kuvanhallintaa.
Aiforian tekoälymallit kykenevät tunnistamaan ja laskemaan kudosnäytteistä yksityiskohtia, joita on haastavaa tai työlästä tunnistaa tai laskea perinteisissä silmämääräisesti tehtävissä tutkimuksissa. Aiforian tekoälymallien tarkoituksena on siten tehostaa näytteiden analysointia sekä tuottaa tarkempia tuloksia. Aiforian arvion mukaan tekoälymalleilla kyetään siten parantamaan potilaiden diagnoosien tarkkuutta ja tunnistamaan paremmin potilaat, jotka todennäköisemmin hyötyvät tietyn tyyppisestä hoidosta.
Aiforialla on sen prekliinisiä (eli sellaisia, jotka eivät ole vielä saaneet erilaisilta terveysviranomaisilta hyväksyntää, jolloin asiakkaat ovat usein lääkeyhtiöitä, yliopistoja jne.) ohjelmistoratkaisuja käyttäviä asiakkaita ympäri maailman, ja sen ohjelmistoratkaisuilla on yli 50 maassa ja noin 100 eri asiakaskohteessa yhteensä yli 3000 aktiivista käyttäjää. Suurin osa Aiforian asiakkaista sijaitsee Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Näin siis virallisten esitteiden mukaan. Rautalangasta vääntäen Aiforia auttaa siis lääkäreitä kudosnäytteen otossa ja niiden analysoinnissa sekä auttaa tehostamaan sekä tarkentamaan kudosnäytteiden analysointia terveydenhoidon taloille. Käytännössä Aiforia siis pyrkii korvaamaan tekoälyllä osan siitä työstä, mitä patologi tekee tällä hetkellä esim. syöpänäytteissä. Lupauksena onkin, että Aiforian tekoälymallit pystyvät tunnistamaan ja laskemaan kudosnäytteistä yksityiskohtia, joita on haastavaa tai työlästä tunnistaa tai laskea perinteisissä silmämääräisesti tehtävissä tutkimuksissa.
Aiforian taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Aiforian osakkeen listautusmishinta: 5,01-6,51€/osake
Aiforian markkina-arvo listautumisen jälkeen: 135-165 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 0,76 miljoonaa euroa
Liikevoitto 2020: – 2,08 miljoonaa euroa
P/E-luku 2020: Negatiivinen
Osinkotuotto 2021: 0
Niin ne talousnumerot lupaavan teknologian takana. Käytännössä Aiforialla ei tällä hetkellä ole kuin edellä mainittua prekliinistä toimintaa ja yritys on ei aivan lyhyestä historiastaan huolimatta (yhtiö on perustettu jo kahdeksan vuotta sitten ja on Nanoformin tavoin spin-offattu Helsigin yliopistolta), mutta silti edelleen alle miljoonan euron liikevaihdon yritys, koska kehitystyö vei ensin ei-niin-tekoälylliseen suuntaan ja yritys on vaihtanut suuntaa tekoälyyn ja neuroverkkoihin.
Jos Spinnova haki pörssiin ilman liikevaihtoa n. 400 miljoonan arvostuksella ja Betolar n. 70 miljoonan, Aiforian anti tarjoilee jotain tämän välistä, sillä osakkeen listautumishinta on liikkuva, mutta markkina-arvo asettunee silti yli 100 miljoonan euron. Edelleen, lähes ilman liikevaihtoa.
Mikä Aiforian tavoite sitten on tulevaisuutta ajatellen? Aiforian tavoitteena on olla johtava toimija tekoälyavusteisessa kudosnäyteanalytiikassa globaalilla skaalalla. Yritys on tehnyt yhteistyötä niin MIT:n, kuin lääkeyhtiöiden Sanofin ja Bristol Myers Squibbin kanssa ja sillä tosiaan on tällä hetkellä jo käyttäjiä yli 50 eri maassa, mutta tästä huolimatta kasvuvaraa yrityksellä on vielä paljolti. Tämän myötä yhtiö onkin asettanut seuraavat lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteet.
Lyhyt aikaväli (2 vuotta)
- Saada CE-IVD-merkintä kuudelle kliiniseen diagnostiikkaan tarkoitetulle tekoälymallille
- Solmia viisi kliinisen diagnostiikan asiakkuutta
- Hankkia kymmenen suurta lääketeollisuuden asiakkuutta
- Saavuttaa yli 5 000 käyttäjää (tällä hetkellä tosiaan vähän yli 3000)
Keskipitkä aikaväli (7-9v)
- Luoda tuotetarjoama, joka kattaa 80 % patologin diagnosointityövirrasta
- Saavuttaa positiivinen liiketoiminnan rahavirta vuoden 2025 loppuun mennessä
- Saavuttaa yli 100 miljoonan euron liikevaihto
- Saavuttaa 20 000 käyttäjää
- Saavuttaa 50 avainasiakkuutta, jotka toisivat keskimäärin 250 000 euron vuosittaisen jatkuvan liikevaihdon asiakasta kohden (tällä hetkellä asiakkuus tuottaa oletettavasti n. 8000 euroa per asiakas, joten avainasiakkaat olisivat aivan eri skaalan asiakkuuksia kuin nykyään.
Ensimmäisenä tarkkaavainen lukija huomaa, että yritykset ovat omituisia, koska lyhyt ja keskipitkä aikaväli olivat Betolarille aivan eri määrät vuosissa kuin Aiforialle! Tässä pitäisi kyllä olla joku yhteneväinen määritelmä, koska toisen yrityksen keskipitkän aikavälin, voi olla toisen yrityksen pitkä aikaväli ja voi pahimmillaan ajaa sijoittajaa merkittävästikin harhaan.
Lyhyellä aikavälillä eli seuraavan parin vuoden aikana Aiforia ei juuri euroissa kasva tai se ei muutu kannattavaksi. Vasta huomattavasti pitemmällä aikavälillä yritys pyrkii saavuttamaan, 50 avainasiakkuutta, joka tarkoittaisi tavoiteuroilla n. 13 miljoonan euron liikevaihtoa. Huomionarvoista on se, että samalla nämä avainasiakkaat olisivat vain pieni osa kokonaisliikevaihtotavoitteesta eli 100 miljoonasta eurosta.
Nykynumerot antavat huonosti katetta sille, että miten tällaisiin liikevaihtotasoihin edes päästäisiin, kun vertaa nykyisen käyttäjän ja asiakkaan arvoon, vaikka diagnostiikkalaboratorioilta on odotettavissa enemmän liikevaihtoa kuin nykyisiltä prekliinisiltä asiakkailta. Yritys pystyykin saavuttamaan tavoitteensa vain saamalla vahvan jalansijan kliinisissä asiakkaissa eikä nykyisessä asiakaskunnassa ole selkeästi tarpeeksi rahaa tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tavoitteet eivät ole aivan yhtä korkeita kuin Betolarin miljardin liikevaihto, mutta korkealla silti.
Aiforian osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Aiforian tavoitteena on kerätä vähintään 27 miljoonan euron varat ennen listautumiskuluja annissa, mutta tulee todennäköisesti keräämään hieman enemmän, kun osakeannin hinta asettunee 6 euron pintaan eli annin ylempään spektriin, jolloin annin kooksi tulee n. 36 miljoonaa euroa.
Aiforia tarjoaakin annissa 5 393 657 uutta osaketta eikä yksikään nykyisistä omistajista myy osakkeita yrityksessä. Ns. lock-up periodi – eli se aika kun osakkeita ei saa myydä – yrityksen avainhenkilöillä on roolista riippuen vain 180 päivää, joka on suhteellisen vähän tämän profiilin yritykselle. Esim. samalla alalla toimivalla Nanoformilla lock-up periodi oli jopa kaksi vuotta yrityksen avainhenkilöille. Anti rakentuu siten, että yleisöannissa osakkeita on tarjolla n. 6 miljoonalla eurolla, instituutioannissa n. 30 miljoonalla eurolla, loppu pieni osa menee henkilöstöantiin.
Ankkurisijoittajat syövät jälleen suuren osan yrityksen instituutioannista, sillä Aktian omistamien tahojen hallinnoimat rahastot, Acme Investments SPF Sarl Aderno Oy, DAKAR Oy, Moomin Characters Oy, Verman Group Oy, Sto-Rahoitus Oy, Suotuuli Oy, Thomasset Oy, UB Omaisuudenhoito Oy tiettyjen asiakkaidensa lukuun, tietyt UB Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot, tietyt Sp-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot, Joensuun Kauppa ja Kone Oy, Taloustieto Incrementum Oy, Markku Kaloniemi, Mikko Laakkonen ja Timo Soininen ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita n. 21 miljoonalla eurolla.
Instituutioannissa on tällä kertaa kuitenkin mielenkiintoinen twisti, joka helpottaa myös hieman tavallisen sijoittajan laskelmia ja arviointia. Iso osa ankkurisijoittajista on laittanut antiin osallistumisen ylärajaksi sen, että osakkeen hinta ei olisi annissa yli 6,01 euroa. Voimme siis olla suhteellisen varmoja siitä, että tämän yli osakkeen hinta ei tule annissa asettumaan, koska Aiforia varmasti haluaa monet tunnetut sijoittajat mukaan.
Itselleni mielenkiintoisimmat osallistujat ovat Moomin Characters Oy sekä tietenkin Joensuun Kauppa ja Kone Oy, joka on mielestäni koko suomalaisen sijoitushistorian menestyneimmän henkilön eli Kyösti Kakkosen sijoitusyhtiö. Keskimäärin Kakkosta peesaamalla on saanut äärimmäisen mukavaa tuottoa pörssissä – esim. Reveniossa Kakkonen oli mukaan jo aikoina, jolloin en itse ollut edes kuullut koko yrityksestä.
Vaikka yritys onkin mielestäni täysin ylihinnoiteltu, luovat tunnetut institutionaaliset sijoittajat pientä uskoa yritykseen ja tuo hopeareunuksen, muuten äärimmäisen kalliilta tuntuvaan antiin.
Rahat, jotka yritys annista saa, yritys käyttää puoliksi myyntiin ja markkinointiin vahvistaakseen sekä sisäistä myyntiorganisaatiotaan että partnereiden kautta tehtävää myyntiä ja lisätäkseen brändin tunnettavuutta ja toiset puolet tutkimukseen ja kehitykseen sekä muihin operatiivisiin tarkoituksiin.
Yksityissijoittaja voi osallistua antiin tuttuun tapaan Nordnetissä ja minimimerkintä annissa on 100 osaketta, joka tekee 501-651 euroa riippuen siitä, mihin lopullinen antihinta asettuu.
Osallistunko minä Aiforian osakeantiin?
En osallistu. Aiforian anti kuuluu nolla liikevaihtotarinoihin, joilla ei ole äärimmäisen uniikkia kulmaa (kuten esim. Spinnovalla oli Adidas-yhteistyö, joka loi aivan erilaista uskottavuutta tarinaan). Aiforia mainitsi Yhdysvaltain johtavan sairaalan asiakkuutena, mutta ei saanut nimetä sitä, mikä oli aika mielenkiintoinen referenssi-case.
Aiforia onkin näin maallikkosijoittajan silmään vain yksi terveysteknologiayritys lisää, joka on päättänyt alkaa soveltaa tekoälyä analysoinnissaan, mutta joka ei itsessään tarjoa mitään tajunnanräjäyttävää uutta alalle, vaikka yritys puhuukin teknologisesta etumatkasta, josta kuitenkin näyttö on tällä hetkellä vielä hieman kysymysmerkki.
Listautumismarkkinan ollessa kuumana pyrinkin olemaan tavallista varovaisempi listautumisanteihin osallistuessa, koska kaksi lähes nolla liikevaihdon listautumista Helsingin pörssiin viikon sisällä herättää ainakin itsessäni varoitusmerkkejä. Varovaisuutta suosittelen myös jokaiselle lukijalle, vaikka annit pikavoittoautomaateilta tällä hetkellä vaikuttavatkin.
Yhteenveto Aiforian listautumisesta
Inderes mainosti kuuluisasti ei niin kauan sitten, että tunkekaa innovaationne pörssiin. Viime aikoina kaikenlaisia innovaatioita pörssiin on tosiaan tungettu ja Aiforia ei ole tästä poikkeus. Yritys on oikealla asialla ja isolla markkinalla, mutta ala on äärimmäisen kilpailtu jo nyt. Tekoälypohjaisten ratkaisujen liikevaihdon odotetaan kaksikymmenkertaistuvan maailmanlaajuisesti seuraavan kymmenen vuoden aikana ja myös Aiforian apajilla onkin siis paljon niin kansallisia kuin kansainvälisiä kilpailijoita.
Kuten Betolar, myös Aiforia herättää itsessäni ristiriitaisia tuntemuksia. On mahtavaa, että Helsingin pörssi kasvaa kovaa tahtia ja uusia yrityksiä tulee kuin sieniä sateella. Samalla on hienoa, että suomalaiset korkean teknologian yritykset pyrkivät kasvamaan aggressiivisesti, kun rahaa maailmalla on liikaa. Mutta toisaalta olen Inderesin kanssa hieman eri mieltä siitä, että jokainen yritys kuuluisi pörssiin. Start-up skene on Suomessa erittäin vahva ja en voi kun ajatella, että Aiforia olisi voinut kypsyä pörssistä sivussa vielä vuoden tai kaksi, jotta sen nykyinen markkina-arvo olisi perusteltavissa, kun se olisi jo todistanut lupauksensa todeksi.
Antiesitteet ja esittelyvideot Aiforian annista nähtyäni en kokenutkaan, että olisin saanut vastausta siihen tärkeimpään kysymykseen – mikä tekee Aiforiasta paremman kuin kaikista muista sen kilpailijoista, joilla saattaa olla jo pitempää kokemusta ja vielä isompia rahamuskeleja tukemassa niiden liiketoimintaa?
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville