Alexandria listautumisanti-analyysi – kansankapitalismin pahin vihollinen vai ystävä?

Alexandrian listautumisanti on todennäköisesti sijoitusmaailmassa eniten tunteita herättänyt listautumisanti vuosiin, vaikka olemme nähneet viime vuosina mitä ihmeellisimpiä anteja Nightingalesta Nanoformiin. Tällä kertaa sijoittajia ei kuitenkaan hierrä yrityksen överi arvostus tai olematon liikevaihto. Tällä kertaa ongelma on itse yrityksessä, sen maineessa ja toimintatavoissa. Mielenkiintoista kuitenkin on se, että tästä huolimatta Alexandria ei välttämättä ole huono sijoitus!

Alexandrian listautumisanti on siitä mielenkiintoinen, että tämä on historian ensimmäinen anti, jossa minun on vaikea pysyä täysin neutraalina, mutta yritän parhaani – olisi helppoa laittaa tämä analyysi läskiksi ja alkaa haukkumaan Alexandriaa, mutta koetan pysyä tästä erossa. Negatiiviset fiilikset Alexandriasta johtuvat mediassa pyörivistä kokemuksista Alexandrian liiketoiminnasta ja se kuinka Alexandrian liiketoiminta oikeastaan sotii sitä kaikkea vastaan, minkä puolesta sijoitusbloggaajana kirjoitan.

Ero esim. vähän aikaa sitten esittelemääni pienikuluiseen robo-advisor-palveluun, joka sijoittaa vain vähäkuluisiin passiiviisiin rahastoihin on enemmän kuin räikeä. Alexandrian kaltaisissa yrityksissä on se ongelma, että heidän toimintatapansa pahimillaan tahraa koko varainhoitoalan. Ennen kuin mennään syvemmälle Alexandrian liiketoimintaan, katsotaan miten anti toimii.

Alexandrian listautumisanti alkoikin jo maanantaina 26.4.2021 ja siihen voi osallistua 5.5.2021 kello 16.00 mennessä. Kaupankäynti Alexandrian osakkeella alkaa arviolta 11.5.2021. Alexandria listautuu Firsth North-listalle.

Alexandrian liiketoiminta

Mitä Alexandria sitten tekee, jos se herättää niin paljon (usein erittäin negatiivisia) tunteita sijoittajissa?

Alexandria Pankkiiriliike Oyj on yksi Suomen suurimmista sijoituspalveluyhtiöistä. Yhtiö on erikoistunut omien sanojensa mukaan laadukkaisiin säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuihin. Alexandria palveleekin yli 35 000 asiakastaan 30 paikkakunnalla noin 250 sijoitusalan asiantuntijan voimin ja harvinaista kyllä Alexandrialla on ihan fyysisiä toimistoja paljon ympäri Suomen. Konsernin muodostavat Alexandria Pankkiiriliike Oyj, Alexandria Rahastoyhtiö Oy, Alexandria Markets Oy, Alexandria Yritysrahoitus Oy sekä Premium Advisors Oy.

Alexandria on asemoitunut markkinoille mielenkiintoisesti siten, että en koe, että olisi yhtään muuta yritystä, joka pyrkisi yhtä aktiivisesti (tai aggressiivisesti) kontaktoimaan ympäri Suomen kokemattomia yksityissijoittajia – kivijalkapankkien lisäksi. Ja kivijalkapankitkin yrittävät yleensä kaupata uudelle sijoittajalle vain omia huonoja, mutta suosittuja rahastoja. Ehkä parhaita vertailukohtia tähän on Suomesta Titanium, joka on tahkonut jo pitkään rahaa suhteellisen kalliilla hoivakiinteistörahastollaan.

Omalla tavallaan Alexandrian liiketoiminta ei siis eroa kivijalkapankkien palveluntarjoomasta kuin sillä erolla, että Alexandrian myymistä tuotteista maksat yleensä moninkertaisesti enemmän palkkiota kuin kivijalkapankkien huonosta perusrahastosta ja tämän lisäksi kokemukset puhuvat sen puolesta, että tietyistä Alexandrian tuotteista on yllättävän vaikea päästä eroon paitsi jos maksat paljon extraa.

Mutta miksi sitten yksinkertainen kallis sijoituspalvelu herättää niin paljon närää ihmisissä? Ongelma on yksinkertainen. Alexandrian myyntistrategiat ovat vuodesta toiseen olleet erittäin aggressiivisia ja voit googlata Alexandriaa millä tahansa hakusanalla ja saat pitkälti vain huonoja kokemuksia. Hyvä kokoelma huonoja Alexandria-kokemuksia löytyy esim. Inderesin keskustelupalstalta aiheesta. Varoitan jo etukäteen, että kokemuksista tulee vain paha mieli.

Strukturoitujen tuotteiden markkinaosuudet. Lähde: Alexandrian yhtiöesite

Alexandrian liiketoiminnan voikin tiivistää karusti seuraavaan – myy aggressiivisesti turhan monimutkaisia (ns. strukturoituja tuotteita) ja kalliita sijoitustuotteita ihmiselle, joilla raha makaa pankkitilillä ja jotka eivät ymmärrä sijoittamisesta mitään. Vuonna 2020 näiden monimutkaisten strukturoitujen tuotteiden osuus Alexandrian liikevaihdosta olikin 16,4 miljoonaa euroa eli lähes puolet yrityksen liikevaihdosta. Strukturoiduissa tuotteissa Alexandria onkin markkinakakkonen koko Suomessa, vaikka yrityksen koko isoihin varainhoitotaloihin on pieni.

Jos henkilö ymmärtää sijoittamisesta perusasiat, ei hän Alexandrian kuluja ala maksamaan, vaan avaa yksinkertaisesti esim. arvo-osuus tai rahastotilin omaan pankkiinsa, Nordnetiin tai Lysaan ja alkaa sijoittamaan jollain muulla tavoin.

Kaikesta tästä huolimatta Alexandria hallitsee n. 1,8 miljardia asiakasvaroja ja on onnistunut perustamisvuodestaan kasvaa suhteellisen isoksi Suomen mittakaavalla. Alexandria laadullisella tasolla on äärimmäisen huonomaineinen. Mutta miltä sitten näyttää Alexandria puhtaasti numeroiden näkökulmasta?

Alexandrian taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Alexandrian osakkeen listautusmishinta: 6,47€/osake
Alexandrian markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 65 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 34,8 miljoonaa euroa.
Liiketulos: 6,8 miljoonaa euroa.
P/E: n. 17

Osinkotuotto 2021: n. 4,5%

Jos olet lukenut viime aikoina kirjoittamiani listautumisanti-analyysejä saatat huomata yhden yllättävän asian – Alexandria on oikeastaan ihan järkevästi hinnoiteltu! Yritys on suhteellisen kannattava (paras olisi olla niillä rahastojen ja sijoitustuotteiden kuluilla, joita Alexandria asiakkailtaan kerää) ja tämän lisäksi P/E-luku on suhteellisen matala – alle 20. Etenkin, jos miettii, miltä nykymarkkinoiden P/E-luvut ja listautumis P/E-luvut ovat viime aikoina näyttäneet.

Tämän lisäksi P/E luku on matala verrattuna oikeastaan mihin tahansa pörssilistattuun Alexandrian kilpailijaan. Tähän kuitenkin löytynee syy ennen kaikkea viime vuoden tuloksesta ja sen poikkeuksellisen korkeasta tasosta, josta kohta tarkemmin.

Alexandrian osingonjakopolitiikkana on jakaa vähintään 70 % tilikauden tuloksesta osinkona sekä kasvattaa osinkoaan jatkuvasti vuodesta toiseen ja tästä johtuen myös Alexandrian osinkotuotto nousee näyttävästi jo yli 4%:n – omalla tavallaan Alexandriaa voikin pitää osinko-osakkeena kunhan yrityksen tuloksentekokyky pysyy edes suunnilleen samassa kuin nykyään.

Huomattavaa on se, että Alexandria on tehnyt perinteisen kikan juuri ennen listautumistaan eli leikannut kuluja, jonka myötä viime vuoden tulos on aivan eri tasolla kuin esim. vuoden 2019. Vuonna 2019 Alexandria teki liikevoittoa vain 0,4 miljoonaa. On siis kysymysmerkkinä onko tulostaso sellaisenaan kestävä – historia ainakin viittaisi selvään vaihteluun tulospuolella tasaisen tuloskasvun sijaan.

Tämän lisäksi. Alexandria tavoitteleekin seuraavia asioita tulevina vuosina:

1. Liikevaihto ylittää 45 miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä.
2. Liikevoitto (EBIT) ylittää 20 % vuoteen 2025 mennessä
3. Hallinnoitavat varat ylittävät €2,5 miljardia vuoteen 2025 mennessä

Kaikki nämä tavoitteet näyttävät omiin silmiini ja Alexandrian historiaan peilaten suhteellisen realistiselta, vaikka kehitys varmasti tasaista ei olekaan ja Alexandria saattakin olla tulevien pörssivuosien yllättäjä kaikesta huonomaineisuudestaan huolimatta. Viime vuonna Alexandrian liikevaihto kasvoikin 16% koronasta huolimatta (tai mahdollisesti siitä johtuen, koska tiedämme kuinka kuumana sijoitusmarkkina kävi korona-aikanakin).

Alexandrian liiketoiminnan kehitys. Lähde: Alexandrian yhtiöesite

Puhtaasti numeroiden valossa Alexandria onkin oikeasti mielenkiintoinen anti, mutta sijoittajan pitää olla tietoinen siitä, että myös omistajana Alexandrian rakenne on valitettavasti hieman hämärä. Alexandrialla on tietyissä yhtiöissä vähemmistöosakkaita, jotka menevät käytännössä peruspulliaisosakesijoittajan edelle. Ja näille vähemmistöosakkaille on oma tulorivi yrityksen tuloksessa. Vähemmistöosakkaat saavatkin osan Alexandrian tuloksesta ennen kuin sijoittajat saavat omansa.

Suurin osa vähemmistöosuudesta syntyi Alexandria Marketsin osuudesta ja onneksi joulukuussa 2020 Alexandria Pankkiiriliike osti strukturoitujen tuotteiden liikkeeseenlaskujen järjestämiseen erikoistuneen tytäryhtiönsä Alexandria Markets Oy:n vähemmistöosuudesta 25 prosentin osuuden. Kaupan jälkeen emoyhtiön omistusosuus tytäryhtiö Alexandria Markets Oy:stä on 90 prosenttia ja vähemmistöosakkaiden omistusosuus on enää 10 prosenttia. Tämä vähentääkin siis onneksi ns. välistävetoa perinteiseltä osakesijoittajalta.

Tulevan annin myötä tämä vähemmistöosakkeiden omistusosuus ei olekaan enää merkittävä rivi tulosrivillä, mutta lisää jo valmiisti hämärän sijoitustarinan epämääräisyyttä entisestään. Mielestäni kaikkien tällaisten himmeleiden pitäisi poistua viimeistään silloin, kun olet pörssilistautumassa, koska koko pörssin hyvyys on siinä, että siellä minä yksityissijoittajana voin olla täysin samalla viivalla kuin iso miljardien sijoitussalkkua heilutteleva Hermanni Yhdysvalloista. Kaikki tällainen virittely tavallisen osakesijoittajan ohi ei välttämättä vaikuta tuottoihin merkittävästi, mutta jättää aina pahan maun suuhun.

Rahalla ei ole omatuntoa – eli osallistunko minä Alexandrian osakeantiin?

Moni sijoittaja tulee ohittamaan Alexandrian annin yksinkertaisesti sen takia, että kyseessä on Alexandria. Kyseessä on yritys, jonka liiketoiminta on sijoituspiireissä maineeltaan on pitkälti vain mummojen huijaaminen. Eettisyys ja moraalisuus on kuitenkin yksi mielenkiintoisimpia asioita sen takia, että se on aina niin veteen piirretty viiva. Moni sijoittaa hyvillä mielin kaivos-, tupakka-, huume-, öljy-yhtiöihin jne. mutta samaan aikaan ei välttämättä halua sijoittaa Alexandriaan.

Alexandria iskee monelle sijoittajalle (myös minulle) erittäin herkkään paikkaan, koska se tahraa itselleni tärkeän asian mainetta. Alexandria tuntuukin muuttavan sijoittajat yhtäkkiä samantasoisiksi ihmisiksi kuin äärivegaanin – sijoittamistuotteiden aggressiivinen ja epärehellinen myyminen herättää vahvempia tunteita kuin moni muu asia.

Jouduinkin hengittämään syvään pariin kertaan ennen kuin aloin kirjoittamaan tätä tekstiä. Eettisyyden sekoittaminen raha-asioihin on aina vähän niin ja näin, koska samalla hengenvetäisyllä joku haluaa sähköauton, mutta voi hyvin pitää hikipajavaatteita. Toinen taas ei pysty koskemaan eläimiin Cowspiracy-dokumentin takia, mutta samalla lentää ulkomaille aina kun mahdollista. Toisaalla suutumme Alexandriasta, mutta hurraamme Supercellille, joka käyttää rahastuksessaan vain hienovaraisempia mielen manipuloinnin keinoja.

Kaikki me tiedämme nämä ristiriidat, jotka repivät meitä koko ajan joka suuntaan, mutta ihmisinä tykkäämme valita rusinat pullasta ja hyvä niin – muuten todennäköisesti vain sekoaisimme ja masentuisimme siitä, kuinka ruma maailma oikeastaan voi olla.

Vaikka numeroiden valossa Alexandria on numeroiden valossa erittäin laadukas, en kaikesta tästä huolimatta antiin todennäköisesti osallistu. Ja kyllä, kyse on pitkälti vain periaatteellisista syistä. Ja tämän takia sanonkin tässä kohtaan en todennäköisesti. Saatan edelleen pyörtää mieleni ja laittaa pienen antipanoksen spekulointisalkkuuni, koska miksipä ei.

En keskimäärin ole vastuullinen sijoittaja, joka välittää tällaisista asioista, koska koen, että rahalla keskimäärin ei ole omaatuntoa, mutta haluan sentään pystyä seisomaan sijoittamani yrityksen liiketoiminnan takana.

Alexandrian liiketoimintamallin ja kulttuurin takana en pysty seisomaan, vaikka puhtaasti sijoitusnäkökulmasta siinä ei mitään huonoa ole (paitsi mahdollinen maineriski, joka on aito, mutta samaan aikaan kyllä suurelta osin jo toteutunut ja en usko sen ainakaan huononevan tulevina vuosina). Tämän takia sijoitukseni olisi maksimissaan noin 10 minuutin pituinen listautumisesta siihen hetkeen, kun osakkeen myyn.

Pikavoittoon kun voi tässäkin hyvin olla mahdollisuus, koska yleisöannissa tarjotaan alustavasti enintään 309 119 osaketta, instituutioannissa alustavasti enintään 618 238 osaketta ja henkilöstöannissa alustavasti enintään 343 053 osaketta. Kuvaavaa on, että anti on niin pieni, että henkilöstöannissa on enemmän osakkeita tarjolla kuin yleisöannissa.

Alexandria ei siis selkeästi ole kauheasti yksityissijoittajista kiinnostunut ja tämä on todennäköisesti tietoinen valinta, koska Alexandria tietää maineensa yksityissijoittajien keskuudessa. Tämä onkin ensimmäinen anti koskaan, missä näen henkilöstöannin olevan isompi kuin perussijoittajalle suunnattu yleisöanti. Tuttuun tapaanhan antiin voi osallistua esim. Nordnetissä.

Yhteenveto Alexandrian listautumisannista

Alexandrian anti onkin puhtaasti numeroiden näkökulmasta yksi parhaista anneista pitkään aikaan. Mutta samalla se tulee todennäköisesti olemaan yksi epäsuosituimpia anteja pitkään aikaan – paradoksaalista sinänsä.

Tämä voi avata sijoittajalle kuitenkin yllättävän hyviäkin paikkoja. Alexandrian markkina-asema on vahva omalla toimialallaan. Sen asiakkaat ovat jopa tyytyväisiä Alexandrian palveluun (en tiedä miksi) ja kaiken tämän lisäksi yritys tekee hyvää tulosta ja pystyy todennäköisesti tekemään sitä entisestään myös tulevaisuudessa.

Usein annit, jotka ovat epäsuosittuja sijoittajien keskuudessa ei-numerollisista syistä saattavat usein tarjota ne parhaat tuotot, koska suosio ei perustu itse liiketoiminnan laatuun. Ja pitkällä aikavälillä yrityksen osakkeen kurssi tulee aina seuraamaan yrityksen tulosta sen maineen sijaan.

Alexandrian anti onkin täynnä ristiriitoja ja epämääräisyyksiä, mutta kaikesta huolimatta puhtaasti sijoittajan näkökulmasta se voi olla aidosti mielenkiintoinen – pelkästään senkin takia, että ylimerkintä ei tule todennäköisesti olemaan täysin järjetön. Vaikka ylimerkintä varmasti tässäkin annissa tulee pienen merkintämäärän takia.

Edit 3.5.2021. Ja kyllä, myös Alexandrian anti (pitkälti sen pienuuden takia) ylimerkittiin ja on nyt kiinni.

P.S. Ennen kuin teet antiin osallistumispäätöstä, suosittelen katsomaan myös edes lyhyen pätkän Alexandrian listaumisesittelyvideota ja toimitusjohtajan ja yhtiön perustajan esitystä, koska yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja vaikutti hieman omalaatuiselta – kuten Alexandrian tarinaan on vain sopivaa. 

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

11 kommenttia artikkeliin ”Alexandria listautumisanti-analyysi – kansankapitalismin pahin vihollinen vai ystävä?”

  1. Itsellä on Alexandriassa jonkun verran kiinni varallisuutta. Alexandrian strukturoiduissa tuotteissa viehättää se, että niillä voi tehdä kohtuullista (10-20%) tuottoa markkinan pysyessä käytännössä paikallaan. Käytännössä nähnyt nuo tuotteet hyvänä hajautuksena sitä vastaan ettei pörssissä tapahdu merkkittäviä heilahteluja lähivuosien aikana. Sanoisin noita tuotteita logiikaltaan hyvinkin yksinkertaisiksi ja tuotonmääräytyminen ennaltamäärättyä. Käytännössä nuo tuotteet voivat olla hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi suomalaisiin indekseihin sijoittamiselle, sillä Suomen osakemarkkinat ovat yleisesti olleet mitä olleet useina viime vuosina. Yhteenvetona näkisin, että kyllä he ihan oikeasti järkeviäkin ratkaisuja osaavat tarjota eikä tuo 2% merkintäpalkkio nyt vielä aivan posketon ole.

    Vastaa
    • Posketonta on se, että sanoo 2%:n kulujen olevan ei-niin-poskettomia ja strukturoituja tuotteita yksinkertaisiksi. Pelkästään itselleni strukturoitujen tuotteiden esitteet olivat erittäin vaikeita ymmärtää, vaikka rahoitusta olen opiskellutki ja sijoittamista harrastanut 5 vuotta. Osakeliitolla on hyvä selitys näistä ja kun yksinkertaisin selitys on tämän pituisin, niin kertoo tarpeeksi: https://www.osakeliitto.fi/uutiset/strukturoidut-sijoitustuotteet-mita-ne-ovat/

      Mutta jokainen taplaa tyylillään. Mielestäni yksityissijoittajan on sinänsä turha kuluttaa aikaa strukturoituihin tuotteisin, kun perus indeksisijoittamisella saa parempaa tuottoa pitkällä aikavälillä joka tapauksessa.

      Vastaa
  2. Tukholma-syndrooma toimii näköjään rahojen kaappaamisessakin. 10-20% vuosittainen tuotto kymmenenkin vuotta putkeen on erinomainen saavutus sijoittajalle. Markkinat voittamalla vuosittain 10-20 prosentilla, muiden pysyessä nollatuotoissa, ei tarvitse kauaa sijoittaa isojen rahojen tekemiseksi. (harmi ettei muut ole löytäneet näitä ihmesijoituksia.) Lisäksi Alexandrian tuotteet vaikuttavat olevan kaukana yksinkertaisuudesta.

    Vastaa
    • Kyllä juuri tuo on mahdollista, toki nuo mainitut tuotot eivät kasva korkoa korolle, vaan kokonaistuotto summataan yhteen erääntymispäivänä. Ei nyt mitään ihmesijoituksia kyseessä ja riskit kaikessa, mutta en tuossa mitään kusetusta kyllä näe.

      Vastaa
      • Mahdollista sijoittamisessa on moni asia, mutta tosiaan eivät ne kusetusta millään tasolla ole (paitsi silloin kun niitä myydään oikeasti ihmisille, jotka eivät ymmärrä mistä on kyse). Ovatko ne hyödyllisiä ja tarpeellisia tuotteita yksityissijoittajalle? No eipä juuri.

        Vastaa
  3. Itse aion antiin osallistua. Koen, että tämä negatiivinen keskustelu mitä annin yhetydessä on ollut voi haitata pikavoittoja parin viikon tähtäimellä. Mutta jos vuoden loppuun jaksaa holdata, osakkeen hinnassa alkaa näkymään enemmän luvut kuin huhtikuun lopun tunteen purkaukset. Siitä pidemmälle en osaa sanoa.

    Ps. Ei ole varallisuutta kiini Alexandrian tuotteissa ja tuskin tulen koskaan laittamaan, mutta niitäkin ihmisiä on ja paljon.

    Vastaa
    • Tämä on hyvin mahdollista, että alussa painetta on alaspäin, mutta on toki hyvä muistaa, että viime vuosi oli erittäin poikkeuksellinen monellekin alan yritykselle – markkinat kuitenkin käyvät kuumempana kuin koskaan. Alexandriankin tulos voi siis oikeasti laskea merkittävästi tänä vuonna.

      Vastaa
  4. Paljonhan on ihmisiä jotka säästävät jonkunpalveluntuottajan kautta. Ei tämä nyt NIIN suuresti poikkea muista. Kaikki tavoittelevat voittoa, ei mitään uutta.
    Ei tätä sijoitustoiminnan jeesaamista kukaan ilmaiseksi tee.
    Eli kaikki on pahoja jos näin ajattelee! 🙂

    Vastaa
    • Alexandriassa useaa ihmistä kyrpii eniten sen aggressiivinen tyyli ja vaikeiden tuotteiden myyminen hyväuskoisille. Rahan tekemisessä ja myymisessä ei ole mitään pahaa varmasti kenenkään mielestä (tai no ehkä jonkun). Sanoisin, että Alexandrian malli on erittäin erilainen muihin verrattuna, juuri sen takia, kuinka paljon se keskittyy vaikeiden tuotteiden myymiseen yksityissijoittajille, jotka eivät sijoittamisesta vielä välttämättä ymmärrä kauheasti.

      Lähinnä ihmisten hyväksikäyttö rahan eteen on varmaan se, mikä saa monen sijoittajan veren pulppuamaan Alexandriasta puhuttaessa. En siis millään tasolla rinnastaisi Alexandriaa ihan perinteisen indeksirahaston tarjoajiin.

      Vastaa
  5. Eikö tuolla olla töissä provikkapalkalla ja vaikka ilman mitään koulutusta alaan liittyen. Samanlaista kuin lehtimyynti ja autokauppahomma eli vakuuttava myyjä myy. Teksti oli hyvä.

    Vastaa
    • Kuulemma nykyään tiettyihin Alexandrian myyntitehtäviin pääsee erittäin matalalla koulutuksella, mutta tiettyyn sijoitusneuvontaan tarvitsee aina jonkun tutkinnon, joten en ole varma miten Alexandria on tämän ongelman ratkaissut. Ja kiitos!

      Vastaa

Jätä kommentti