Aloittelevan sijoittajan virheet ja oppimiskaari ovat usein samanlaisia lähtökohdista huolimatta. Muistan millaisia virheitä tein kun aloitin itse sijoittamisen. Viime aikoina olen puhunut tuttujeni kanssa sijoittamisesta paljon kun pörssissä on ollut tavallista enemmän turbulenssia.
Joitain jännittää ja jotkut ehtivät jo myydä kaikki sijoituksensa laskeviin kursseihin. Olenkin huomannut, että heidän puheissaan esiintyy lähes kaikki nämä sama virheelliset käsitykset sijoittamisesta kuin allekirjoittaneellakin sijoitusurani alussa.
Mikäli olet aloitteleva sijoittaja, toivon, että tästä kirjoituksesta on sinulle hyötyä ja vältät nämä sudenkuopat, joita niin moni meistä kokee sijoitusuran alussa. Listaamiani sijoitusvirheitä saattaa myös esiintyä kokeneemmillakin sijoittajilla, joten ole tarkkana, ettet itse hairahda mihinkään näistä huomaamattasi, vaikka olisit kokeneempi konkari sijoitusmarkkinoilla!
Tähän kirjoitukseen olenkin siis koonnut 8 yleisintä sijoitusvirhettä, joita aloitteleva sijoittaja tekee lähes poikkeuksetta.
1. Unohdat hajautuksen tärkeyden

Sanotaan, että maailmassa ei ole ilmaita lounaita. Sijoittamisessa, yksi ilmainen lounas kuitenkin löytyy – se on hajauttaminen. Hajauttamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa sijoittamisessa ja onnistuneessa sijoittamisessa kaikki lähteekin siitä, ettet laita kaikkia muniasi yhteen koriin (eli osakkeeseen tai rahastoon).
Kaikkien munien samaan koriin laittaminen tekee sijoittamisesta erittäin riskialtista. Moni sijoittaja saattoikin aikoinaan laittaa kaikki rahansa Nokiaan tai Talvivaaraan. Ja huonostihan siinä kävi. Sen sijaan jos olisit laittanu rahasi Nokiaan ja Appleen, olisi Apple hyvinkin kompensoinut Nokiassa menettämäsi rahat.
Sijoitusten hajauttaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä näin pystyy vähentää kokonaisriskiä ja vaikka valitsisi yhden huonon osakkeen tai rahaston salkkuun, ei se tuhoa sijoitusten tuottoa täysin. Henkilökohtaisesti olen pitänyt huolta siitä, ettei yksikään omistamani osake ole yli 30% salkkuni painosta.
Toinen – aivan yhtä tärkeä – hajautuksen osa on ajallinen hajautus. Jos olet säästänyt rahaa pitkään pankkitilillesi tai vaikka perit yhtäkkiä 10 000 euroa, on äärimmäisen tärkeää, ettet sijoita kaikkea kerralla. Pörssi heilahtelee päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen ja on mahdollista, että sama osake, joka maksoi tänään 10e, maksaaki huomenna vain 9e. Tai mahdollisesti 11e.
Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, joten ajallinen hajauttaminen onkin äärimmäisen tärkeää. Näin pystyt varmistamaan sen, ettet laita kaikkia rahojasi markkinoille juuri kun osakkeet ovat kalleimmillaan. Juuri tämän takia muutin sijoitusstrategiaani juuri vähän aikaa stten, jotta saisin entistä enemmän ajallista hajautusta sijoituksiini. Tärkeää ei ole sijoittamasi määrä absoluuttisesti, vaan se, että pystyt sijoittamaan säännöllisesti saman verran rahastoihin tai osakkeisiin. Oli se sitten 10 tai 10 000 euroa.
Kun olet keskittynyt siihen, että et laita rahojasi samaan osakkeeseen tai rahastoon ja sijoitat säännöllisin väliajoin, on vielä muutama hajautuksen aste, mikä sinun pitää ottaa huomioon. Nämä ovat maantieteellinen- sekä liiketoimintahajautus.
Maantieteellinen hajautus perustuu nimensä mukaisesti maantietoon. Kuten olet saattanut huomata menneinä vuosina, maailmassa talouskasvu on ollut erittäin epätasaista. Kiina kasvaa 6%:n tahtia, Yhdysvallat on päässyt hyvään 3%:n kasvutahtiin. Euroopan talouskasvu on kuitenkin yskinyt aina finanssikriisistä lähtien. Jos siis olisit sijoittanut yrityksiin, jotka toimivat pelkillä Euroopan markkinoilla, on todennäköistä, että sijoituksesi ovat tuottaneet maailman keskiarvoa huonommin.
Onkin tärkeää sijoittaa yrityksiin, jotka toimivat globaalilla skaalalla. Tällaisia löytyy paljon Suomenkin pörssistä – hyvinä esimerkkeinä esiin voisi nostaa esim. Koneen, Wärtsilän, Vaisalan sekä Stora Enson. Sijoittajilta unohtuukin usein se, että maantieteellisessä hajautuksessa tärkeää ei ole se, minkä maan pörssistä yritys löytyy, vaan missä maailman kolkissa yritys oikeasti harjoittaa liiketoimintaansa.
Yhtä tärkeää on myös liiketoimintahajautus. Voit omistaa yrityksiä, jotka toimivat ympäri maailman, mutta jos salkussasi on esim. pelkkiä finanssialan yrityksiä, voit nopeasti huomata, että yritysten osakkeet käyttäytyvät usein samalla tavalla. Kun talous sukeltaa, tulee myös salkkusi sukeltamaan erittäin lujaa perässä. Samalla, mikäli talous kasvaa, kasvaa myös salkkusi todennäköisesti keskivertoa kovemmin. Näitä ääripäitä välttääksesi järkevää onkin ostaa salkkuusi eri alan yrityksiä, jotta toimialoja seuraavat trendit eivät hallitse salkkuasi niin vahvasti.
2. Juokset liian korkean osinkotuoton perässä
Lähes jokainen sijoittaja rakastaa osinkoja. Liian usein kuitenkin aloittelevat sijoittajat juoksevat täysin sokeasti korkean osinkotuoton perässä. Olen oppinut kantapään kautta, että korkea osinkotuotto on lähes poikkeuksetta ansa.
Historia toistaa itseään, joten otetaan esimerkki muutaman vuoden takaa. Vuonna 2013 Nordnetin Jukka Oksaharju sai aikaan suomalaisissa sijoittajissa osinkokiiman kun hän kirjoitti norjalaisesta yrityksestä Seadrillistä ja sen satumaisesta osinkotuotosta, joka liikkui 10-12% tietämillä. Oksaharjun mukaan osinko oli erittäin vakaa ja turvallinen ja yrityksestä tulikin nopeasti suomalaisten suosikkiyrityksiä kun Nordnetin asiakkaat ryntäsivät ostamaan Seadrillin osakkeita.
Ja miten kävikään. Öljyn hinta lähti laskuun ja koska Seadrillin liiketoiminta oli täysin riippuvainen korkeasta öljyn hinnasta, Seadrillin osakkeen arvosta suli 95%. Tämän lisäksi se lopetti osingonmaksamisen kokonaan. Moni suomalainen sijoittaja teki Oksaharjun kirjoituksen seurauksena valtavat tappiot. Mutta toivottavasti ainakin oppivat jotain.
Osinkotuoton perässä juoksemisessa pätee sama sääntö kuin kaikessa muussa elämässä – jos se kuulostaa liian hyvältä – se myös 99,99% ajasta on sitä.
3. Pelkäät, että jäät suurien tuottojen ulkopuolelle ja yrität juosta trendien perässä
Tähän virheeseen sortuu erittäin moni aloitteleva sijoittaja ja perusteet sille tulevat psykologiasta. Ihmiset eivät keskimäärin halua jäädä ”ulkopuolelle”. Tämä pätee kaikkeen sijoittamisesta tavalliseen sosiaalisen kanssakäymiseen. Sosiaalisen median aikana tämä on alkanut yleistyä myös nuorten sosiaalisissa suhteissa ja ilmiötä kutsutaankin FoMO:ksi (Fear of Missing Out). Tämä johtaa siihen, että ihminen tekee usein asioita, joista ei erityisesti nauti vain, jotta hän ei tunne itseään ulkopuoliseksi.
Sama pätee osakemarkkinoilla. Kun esim. kryptovaluutat ja kannabisosakkeet nousivat hurjaa tahtia päivästä toiseen, ihmiset eivät halunneet jäädä ulkopuolelle. Näihin sijoittaminen saattoi olla täysin sijoittajan strategian vastaa tai jopa järkeä vastaan, mutta silti ilmiöön lähdettiin mukaan, koska ei haluttu jäädä satumaisista tuotoista paitsi.
FoM-efekti aiheuttaa poikkeuksetta kuplan ja kupla puhkeaa usein lähes yhtä nopeasti kuin se syntyy. Suositun Bitcoin-kirjoitukseni kommenteista löydät juuri tätä ajattelua – ja kuten tiedämme, parista kryptosijoittajasta tuli miljonääri ja suuri osa kaikista muista menetti rahaa – ja tämä vain koska he eivät kuunnelleet järkeään vaan pelkäsivät vain jäädä satumaisten tuottojen ulkopuolelle. Vinkki: varmoja satumaisia tuottoja ei ole olemassa.
4. Katsot osakkeen hintaa ja päättelet siitä, onko yritys halpa vai kallis
Tämä on pelottavan yleinen virhe aloittelevan sijoittajan keskuudessa. Viime aikoina olen etenkin kaveripiirissäni kuullut saman kysymyksen, kun mainitsen, että olen ostanut jonkun yrityksen osaketta. Kysymys kuuluu ”kuinka paljon yrityksen yksi osake maksaa?”.
Tämä on väärä kysymys.
Yksittäisen osakkeen hinnalla ei ole mitään väliä. Toistan, ei mitään. Osakkeen hinta ei kerro yrityksen arvostuksesta yhtään mitään. Se, mitä pitää seurata on yrityksen markkina-arvo. Yrityksen markkina-arvon saat kun kerrot yrityksen yhden osakkeen hinnan sillä osakkeiden määrällä, mitä yritys on päästänyt markkinoille.
Tämä on yksi suurimmista virheistä, mikä monesti pitää kokeneemmatkin sijoittajat poissa tietyistä osakkeista. Googlen osakkeen arvo on yli 1000 dollaria! Mieluummin ostan Nordeaa, koska osake maksaa vain 7,5 euroa, se on halpa.
Yritykset ovat tietoisia tämän ajattelutavan yleisyydestä ja etenkin Suomen pörssissä näemme valitettavan usein ilmiön, jossa yritykset splittaavat osakkeittaan, kun niiden osakkeiden arvo nousee liian korkeaksi.
Oletko koskaan miettinyt, miksi Suomen pörssissä ei ole yrityksiä, joiden osakkeet maksavat yli 100 euroa? Syynä ei ole, etteikö pörssissä olisi menestyneitä tai jopa kalliita yrityksiä. Syynä on se, että yritykset jakavat osakkeensa aina kahtia kun osakkeen hinta nousee kolmenumeroista numeroa kohti. Ja tämä tehdään vain, jotta yrityksen osake näyttäisi suhteellisesti halvalta, jotta osakkeen likviditeetti markkinoilla pysyisi korkeana.
Muutama viikko sitten olin Kirjamessuilla ja törmäsin Mika Hyttisen kirjoittamaan kirjaan ”Vaurastu kuin Warren Buffet”. Olin kuullut kirjasta ja luin kirjan takakannen. Kirjan takakannessa sanottiin, että Buffet on kasvattanut Berkshire Hathawayta vuosikymmenniä ja yrityksen yhden osakkeen arvo on nyt jo yli 300 000 dollaria! Kun kirjan takakannessa kirjoitetaan täysin merkityksettömästä asiasta käyttäen hyväksi aloittelevien sijoittajien yleistä väärinymmärrystä – vielä vahvistaen sitä – menetin kiinnostukseni kirjaa kohtaa täysin.
5. Onnistut ensimmäisellä sijoituksellasi ja kuvittelet olevasi mestarisijoittaja
Moni joka aloitti osakesijoittamisen pian finanssikriisin jälkeen, saattoi huomata kuinka helppoa osakesijoittaminen on. Laitat rahaa osakkeeseen tai rahastoon ja osakkeen arvo vain nousee! Tämä on luonnollisesti hienoa, mutta samalla erittäin vaarallista. Kun ihminen onnistuu jossain asiassa ensimmäisellä yrityksellä, saattaa ihminen saada perusteetonta itsevarmuutta taitoihinsa.
Eräs läheiseni sijoittaa juuri tällaisella mututuntumalla. Olen yrittänyt opastaa häntä ottamaan selvää sijoituskohteista edes vähän suuremmissa määrin, tähän mennessä turhaa. Tähän mennessä hänellä on kuitenkin ollut mukanaan kuuluisa aloittelijan tuuri ja hänen sijoitustensa tuotot ovat olleet huomattavasti paremmat kuin indeksin! Aika näyttää, miten asiat kehittyvät, mutta pitkällä aikavälillä faktat yleensä voittavat. Tästä pääseekin aasinsillalla seuraavaan yleiseen virheeseen.
6. Et jaksa opetella sijoittamisen perusteita
Osakesijoittaminen ei ole rakettitiedettä ja kuka tahansa pystyy siihen. Mutta perusteet on hyvä olla kunnossa myös osakesijoittamisessa. Jos sijoitat indeksirahastoihin, pitää pystyä perustelemaan itselleen, miksi sijoitat. Ja toisaalta, jos haluat ostaa yksittäisiä osakkeita, pitää sinun ymmärtää edes perusteet yritysten liiketoiminnoista sekä miten yrityksiä voi arvottaa (esim. tunnusluvuilla).
Moni aloitteleva sijoittaja sijoittaa yrityksiin täysin mututuntumalla ja fiiliksellä. Tämä strategia toimii nousumarkkinassa – jos toimii. Pitkällä aikavälillä tuuri kuitenkin loppuu kesken keneltä tahansa ja mututuntumalla sijoittaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä poikkeuksetta negatiivista tuottoa sijoittajalle kuin sijoittajalle. Voit lukea esim. yritysten perus-tunnusluvuista, joita itse käytän sijoituspäätöksissäni tästä kirjoituksesta. Jo muutamalla tunnusluvulla ja niiden tulkitsemisella voi päästä sijoittamisessa jo erittäin pitkälle.
7. Myyt kaikki sijoituksesi tappiolla kun kaikki sijoituksesi ovat pakkasella ja koko pörssi romahtaa samaan aikaan
Kurssit ovat nousseet yhtäjaksoisesti lähes 10 vuotta kohtapuoliin. Etenkin jos on aloittanut sijoittamisen vasta viime aikoina, saattaa sijoitukset olla jo ikävänkin näköisesti pakkasella. Kuten kuitenkin tiedät tämän tekstin luettuasi, sillä ovatko sijoitukset pakkasella vai plussalla, ei ole mitään väliä. Tärkeintä on pitkäjänteinen sekä tasainen sijoitusaika.
On kuitenkin hyvä huomata, että tappiolla myyminen on virhe vain, jos koko markkina on tappiolla ja siksi sijoituksesi ovat tappiolla. Mikäli kaikki muut sijoituksesi ovat voitolla ja salkussasi on yksi mätäpaise, joka on tappiolla, on hyvä ehkä kiinnittää siihen oikeasti huomiota ja miettiä, miksi kyseinen osake alisuorittaa.
Omakohtainen kokemukseni sen tärkeydestä, että sijoituksia ei missään nimessä kannata myydä silloin kun ne ovat tappiolla vain, koska muu markkina on alhaalla on hyvä esimerkki. Kun aloitin sijoittamisen 2009-2010, laitoin paljon panoksia Citigroupiin. Osake oli mielestäni selkeästi aliarvostettu yrityksen tuloskuntoon suhteutettuna.
Osakkeen hinta laski merkittävästi ja sijoitukseni olivat pahimillaan 40% tappiolla. Jatkoin kuitenkin uskomista ja en myynyt mitään salkustani. Tänään Citigroup onkin yksi parhaista osakkeistani salkussani ja 8 vuodessa se on tuottanut pelkkää arvonnousua n. 150% pahimman ajan pohjista. Sijoittaminen vaatii hermoja ja uskoa pitkäjänteisyyteen, mutta kun ymmärrät sen, pystyt nauttimaan sijoittamisesta – ja jopa laskumarkkinoista – entistä enemmän.
8. Lykkäät sijoittamisen aloittamista, koska osakkeet ovat niin ”kalliita”
Nyt kun markkinat ovat heiluneet viime viikkoina astetta enemmän, on markkinoiden ”kalleus” noussut entistä suuremmin esille. Markkinat ovat kuitenkin olleet kalliit eli ennätystasolla – etenkin Yhdysvalloissa – jo lähes 6 vuotta. Jos siis et olisi sijoittanut kun esim. Jenkki-indeksirahastot rikkoivat kaikkien aikojen huippunsa tulevan pörssiromahduksen pelossa, olet jäänyt paitsi yli 100%:n tuotosta viimeisen kuuden vuoden aikana!
Milloin sitten on oikea aika aloittaa sijoittaminen?
Aina.
Kunhan välttää kaikkia kirjoituksessa mainitsemani sudenkuoppia, joita aloittelijat usein tekevät. Tärkeintä sijoittamisessa menestymisessä onkin ennen kaikkea hajautus.
Kun sijoitat säännöllisesti ja usein, ei ole niin paljon väliä aloitatko huipulla vai romahduksen pohjalta – pitkällä aikavälillä voitat aina. Hyvä aika aloittaa sijoittaminen onkin vaikka juuri tänään vaikka avaamalla ilmainen arvo-osuustili Nordnetissä*.
Yhteenveto
Loppuun vielä kertaus kahdeksasta yleisimmästä virheestä. Ja listaus myös niille, jotka vain selasivat tekstin läpi.
1. Unohdat hajautuksen tärkeyden
2. Liian korkean osinkotuoton perässä juokseminen
3. Trendien perässä juokseminen
4. Pelkän osakkeen hinnan tuijottaminen
5. Liian suuri itsevarmuus omiin kykyihin
6. Sijoittamisen perusteiden opettelematta jättäminen
7. Myyt silloin kun pörssi laskee ja ostat silloin kun pörssi nousee
8. Lykkäät sijoittamisen aloittamista, koska osakkeet ovat niin ”kalliita”
Olit sitten kokeneempi tai tuoreempi sijoittaja, kuulostiko tutulta? Virheissä tärkeintä on, että ensin myöntää, että teki virheen, sen jälkeen ottaa niistä opiksi ja seuraavalla kerralla niitä ei enää toista. Toivon myös, että tämä kirjoitus auttoi sinua mahdollisesti aloittelevaa sijoittajaa tunnistamaan yleisiä sijoittamisen aloittamisen sudenkuoppia.
Olisikin mielenkiintoista kuulla blogin lukijoilta – olit sitten kokeneempi tai aloitteleva sijoittaja – oletko itse tehnyt näitä virheitä sijoitusurasi aikana? Itse voin myöntää, että sijoitusurani aikana sorruin yli puoleen listaamistani asioista.
————————————–
Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
*Affiliate-linkki
Oi kyllä, tutulta kuulostaa. Sijoitusurani on muutenkin vasta lapsen kengissä mutta olen sortunut tai ollut sortumaisillani juuri noihin sudenkuoppiin. Luottavainen kuitenkin siihen että kyllä tästä vielä hyvä tulee. Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttähän tämä vaatii. Ja ikuista opiskelua.
Juurikin näin! Ja tärkeää onkin juuri tuo hajautus, jotta voi oppirahat maksaa mieluummin pienillä kuin isoilla panoksilla. Usein etenkin kun aloittaa sijoittamisen kun on jo kiva pesämuna säästössä, voi olla suuri houkutus syytää kaikki säästöt markkinoille nopeaan tahtiin – tämä kuitenkin harvemmin kannattaa.
Hyviä vinkkejä aloittelijoille, kuten myös meille hiukan kokeneemmillekin konkareille 😀
Jep, pitäisi laittaa tämä lista ylös itsellenikin kun välillä etenkin tuon osinkotuoton perässä tulee vielä tänä päivänäkin juostua liikaa.
Hei,
ja lämmin kiitos sinulle kattavasta ja ymmärrettävästä blogistasi.
Olen tässä kahlannut blogisi läpi, ja lisäksi käynyt kaikki Nordnetin verkkokurssit sekä kuunnellut podcastit läpi. Paljon on tarttunut mieleen, mutta silti nöyrän uskaliaasti kysyisin neuvoa alkuun. Missään ei tunnuta neuvottavan, minkälainen pohja kannattaisi laittaa jo nyt muhimaan, jotta sitten voi täydennellä osakkeilla yms. KUN ON OPPINUT NIISTÄ ENEMMÄN.
Mielessä olisi parit superrahastot ja niiden rinnalle joitakin suht matalakustanteisia ETFiä.
Mikä olisi sinusta optimisetti, jolla lähteä liikkeelle, kun sijoitettavaa olisi alkuun n. 40t ja sen jälkeen jatkuisi kuukausittain (pitkäjänteisesti useamman kymmenen vuoden ajan) n. 1000 euron määrällä?
Tiedän, että tämä on käytännössä suora sijoitusvinkin mankuminen, mutta lukijoitakin voisi varmasti kiinnostaa, miten kannattaisi lähteä liikkeelle.
(jos satut suomaan minulle sen kunnian, että noteeraat noobin kysymyksen, niin luonnollisesti vapautan kaikesta vastuusta, enkä ota spekulointia suorana sijoitusvinkkinä).
Mahtavaa kuulla, että blogista on ollut enemmänkin hyötyä!
Sijoittamisen opiskelussa ei ole mielestäni koskaan valmis ja itsekin opin uusia asioita joka päivä (ja samalla yritän olla unohtamatta jo oppimiani asioita), joten neuvon kysyminen on vain viisauden merkki.
Mielessäni on ollut jo pitemmän aikaa kirjoittaa pitempi teksti ”näin aloitat sijoittaminen” otsikon alla, mutta tällä hetkellä teksti on vielä kehittelyssä. Olisi helppoa, jos olisin sellaisen jo viitsinyt kirjoittaa miten säästää rahaa-kirjoituksen tasoisesti: https://omavaraisuushaaste.com//miten-saastaa-rahaa/
Mutta tosiaan, yhdessä kommentissa vaikea antaa niin kattavaa vastausta kuin haluaisin, mutta tässä nyt jotai ajatuksia.
Ehkä pääpointti tuollaisen 40k summan sijoittamisessa on se, että älä missään nimessä sijoita rahoja kuukauden, kahden tai edes 6 kuukauden sisään. Etenkin tällä hetkellä kun on selvää, että osakemarkkinat ovat erittäin herkkiä päivittäisiin muutoksiin, ajallinen hajautus on kultaista.
Suosittelisin siis tuolla kuvaamallasi tahdilla, että lähdet sijoittamaan 3000 euroa kuukaudessa, joten 40k:n sijoittamiseen menee se n. vuosi. Tämä on huomattavasti tärkeämpää kuin se, mihin sijoituskohteisiin jaat sijoitukset, koska vuoden aikana voimme nähdä täyden pörssiromahduksen tai samaa jatkuvaa volatiliteettia kuin tälläkin hetkellä markkinoilla on.
Mutta sitten taas siihen, mihin kannattaa sijoittaa, niin varmaan luitkin tuon halvimmat indeksirahastot vertailutekstini: https://omavaraisuushaaste.com//parhaat-ja-halvimmat-indeksirahastot/
Tuolta itse varmaan valitsisin.
1. Suomi superrahasto (ilmainen on aina ilmainen)
2. db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF
3. db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF (DR)
4. db x-trackers Nikkei 225 UCITS ETF (DR)
5. BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IS3N)
6. USA Indeksi (A1 EUR) – Juoksevat kulut 0,2%
Kun jaat 3000 euroa vaikka tasan näiden rahastojen kesken, saat aika optimin maailmanlaajuisen hajautuksen.
Itse pidän ylipainossa nyt ja tulevaisuudessa Yhdysvaltoja, koska se on todistanut vuodesta toiseen olevansa keskimäärin parempi osakemarkkina kuin moni muu. En siis pitäisi yhtään huonona vaihtoehtona, jos sijoitat USA Indeksiin esim. 30% ja jaat muut 5 tasan keskenään.
Kun olet vuoden verran sijoitellut näin ja oppinut markkinoista ja siitä, miten itse käyttäydyt kun sijoituksesi ovat plussalla tai miinuksella, voi suoraa osakesijoittamistakin sen jälkeen pohtia. Jos oma tavoitteeni ei olisi taloudellinen riippumattomuus osinkojen avulla, sijoittaisin todennäköisesti 100% indeksirahastoihin. Mutta, koska tavoitteeni on mitä on, sijoitan suoriin osakkeisiin vaikka tiedostan, että todennäköisesti häviän indeksille. Tärkeää ennen sijoittamisen aloittamista onkin hahmottaa miksi sijoittaa ja etenkin millä aikavälillä.
Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä näin alkuun!
Hei,
vastauksesi oli huikea. Olen todella otettu, että näit vaivaa vastata minulle noin laajasti ja asiaani miettien. (Tulin itse asiassa tänne hivenen nöyränä ottamaan kysymykseni pois, sillä ymmärsin sen kaikessa viattomuudessaan ja tiedonjanoisuudessaan olevan varsin työläs ja itseavuttoman oloinen).
Pidän näkökulmastasi, jolla toimitaan sijoittamisen saralla sekä ymmärtäen sen riskejä ja pelisääntöjä, tiedostaen tavoitteet, mutta kuitenkin antamalla sijaa sille, mikä on tärkeintä – elämä tässä ja nyt.
Annoit minulle todella hyvän lähtökohdan, josta lähteä omien valintojen itselle järkevien perusteiden kautta liikkeelle. Toivoisin itsekin pääseväni vielä osakepuolelle ja tekemään kauppoja aktiivisemmin. Siihen tarvitsen kuitenkin vielä lisää tietoa. Niitä saan kaltaisesi sijoittajan ylläpitämistä teksteistä, keskusteluista, talouden uutisista ja sharevillen keskusteluista.
Kohta selviää, kuinka tiukasti olen ”naimisissa” nordeassa olevan kasvu p -aktiivirahastoni kanssa (ylläpito 1,2 %). Toivottavasti pääsen jo ensi viikolla laittamaan hommat Nordnetissa käyntiin.
Tulen seuraamaan mielenkiinnolla matkaasi. Saatan myös peesailla ajatuksiasi – odotan erityisesti kolmikuukausikatsaustasi osakemarkkinoiden suunnitelmistasi. Toivottavasti muistat, että matkiminen on imartelun ja ihailun yksi muoto 🙂
Toivotan sinulle todellakin voimia ja intoa tämän blogin ylläpitämiseen, sillä olisi suuri kunnia saada oman sijoittajanuran edetessä saada seurata sinun päivityksiä.
Hienoa, että vastauksesta oli hyötyä! Joo ja juuri noin, aktiivirahastoista eroon (vaikka minullehan se on huono juttu, koska omistan Nordean osakkeita, haha).
On aina mahtavaa kun joku ottaa oppia kirjotuksistani ja näin pystyy välttämään sudenkuoppia, koska itse olen oppinut kaiken ihan virheiden ja kokemuksen kautta 😀 kirjoitankin asioista, jotka itse olisin halunnut menneisyydessä tietää.
Hei!
Kannattaako aloittelevalla osakesijoittajalla olla arvo-osuustili vai osakesäästötili, kun sijoitukset ovat pieniä, mutta säännöllisiä?
Riippuu täysin tilanteesta, mutta sanoisin, että arvo-osuustilillä pääsee hyvin alkuun. Mikäli sijoittaa vain korkean osingon yhtiöihin, voi osakesäästötili olla parempi, mutta yleensä kannattaa aloittaa arvo-osuustilillä ja kun sijoitukset kasvavat ja oma sijoitusstrategia selventyy, kannattaa tutustua osakesäästötilin ominaisuuksiin erikseen. Jos haluat tutustua, siihen milloin osakesäästötili kannattaa, kirjoitin tekstin siitä täällä: https://www.omavaraisuushaaste.com/kannattaako-osakesaastotili/
Hei! Olen lukenut blokejasi viikonpäivät. Olen ajatellut ottaa kaksi indeksi rahastoa. Nordnet indeksirahasto USA ja Nordnet indeksirahasto teknologia. Mitä olet mieltä, riittäisikö nämä kaksi vai onko liian suppea hajautus?
Kiitos jos ehdit Vastaamaan.
Itselleni tuo hajautus olisi tarpeeksi laaja, koska pelkästään USA-indeksissä on niin paljon erilaisia yhtiöitä, jotka toimivat maailmanlaajuisesti. Kannattaa tuon USA-indeksin lisäksi katsoa tarkemmin vielä tuota teknologiarahastoa, ettei siellä vain ole samoja yhtiöitä isoimpina painoina kuin indeksirahastossa (kuten esim. Apple, Amazon, Alphabet voivat hyvin olla isoimpia sijoituksia molemmissa). Tällöin teknologiarahastoon saattaa olla turhaa sijoittaa, jos se sisältää pitkälti samoja yrityksiä kuin indeksirahastossa.