Arvopaperin sijoitusraadin salkkukisa – Q1 tulokset

Arvopaperi-lehti järjestää joka vuosi vuoden pituisen Sijoitusraadin salkkukisan, jossa neljä jollain tavalla tunnettua sijoittajaa kilpailee keskenään. Ideana on rakentaa salkku viidestä sijoituksesta, päättää niiden paino salkussa ja muutoksia salkkuun ei saa tehdä vuoden aikana laisinkaan. Sijoitukset saavat olla ihan mitä vain osakkeista, rahastoihin tai vaikka korko/johdannaistuotteisiin. Tai miksipä ei vaikka kryptoihin.

Kuten pari kuukautta sitten aiemmin kirjoitin, minut kutsuttiin tämän vuoden kisaan, joka alkoi 10.11.2023 ja päättyy tarkalleen vuoden myöhemmin. Mukana kisaamassani on Inderesin ekonomisti Marianne Palmu, sijoitusvaikuttaja/sijoituskirjailija Merja Mähkä sekä OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

Arvopaperi seuraa kisaa kerran kvartaalissa ja nyt kun ensimmäinen kvartaali on takana päin, on hyvä katsoa, miten kisassa mennään ja miten omat sijoitukseni ovat menestyneet. Arvopaperin jutut ovat ainakin tällä hetkellä vielä maksumuurin takana, mutta sain heiltä luvan kirjoittaa avoimesti kisan etenemisestä, mikä oli hieno juttu.

Huom! Koska kyseessä on vain vuoden pituinen sijoitusjakso ja salkkuun ei saa tehdä muutoksia matkan varrella, kyse on ennen kaikkea leikkimielisestä kilpailusta, joka ei sinänsä vertaudu oikeaan pitkäjänteiseen sijoittamiseen mitenkään. Vaikka kisa ei oikeaa sijoittamista simuloikkaan, on sitä silti hyvä seurata, koska kisan oman ja muiden salkkujen kehitystä seuraamalla pystyy saamaan ihan oikeita oppeja – siihen arkipäiväiseen pitkäjänteiseen sijoittamiseen.

Ensimmäinen kvartaali  – Arvopaperin salkkukisan tilanne 6.3.2024

Ensimmäinen kvartaali tosiaan päättyi laskennassa 6.3. eli noin kuukausi sitten. Tämä teksti tulee siis hieman myöhässä, mutta isossa kuvassa tilanne on todennäköisesti pysynyt samana ainakin järjestyksessä.

Tilanne siis näytti tuottojärjestyksen osalta ensimmäisen kvartaalin kohdalla seuraavalta:

1. Merja Mähkä (+13,97 %)
2. Marianne Palmu (+ 13,89 %)
3. Antti Saari (+0,78 %)
4. Esa Juntunen (- 3,22 %)

Olin siis erittäin tyylikkäästi viimeisenä ja ainoana tappiollisella salkulla! Tämä on suoraan sanottuna surkea tulos, kun miettii, että jopa kuuluisan huonosti viime vuosina menestynyt Helsingin pörssi tuotti samana aikana noin + 8%. Mennään kohta oman salkkuni analyysiin, mutta katsotaan ensiksi, mikä aiheutti muiden paremman menestyksen.

Merjan salkussa käytännössä kaikki sijoitukset Marimekkoa lukuun ottamatta tuottivat yli 10% ensimmäisellä kvartaalilla. Parhaimpana Mandatum sekä Pyn Eliten rahasto. Merjan salkku on myös siitä mielenkiintoinen, että 50% siitä on indeksirahastoissa (Maailma ja Nasdaq 100 rahastossa) ja 10% aktiivisissa rahastoissa sekä vain 40% suorissa osakkeissa. Kuten todettu moneen kertaan – osakesijoittaja häviää käytännössä jatkuvasti indekseille, joten Merjan ykkössija ei sinänsä yllätys ole.

Kakkosena Mariannen salkussa on myös yksi rahasto S&P500 rahasto. Mutta sen lisäksi parhaiten olivat tuottaneet Wärtsilä ja Nordea, jotka olivat molemmat tuottaneet yli 20% ensimmäisen kvartaalin aikana. Merjan ja Mariannen molemmat salkut olivat tuottaneet lähes 14% ja he olivat erittäin lähellä toisiaan.

Antin salkku taas oli tuottanut vähän alle prosentin, pitkälti sen takia, että hänen painotuksensa Nesteeseen ja Kempoweriin (jotka olivat 45% Antin salkusta), olivat erittäin pahasti pakkasella. Kempower 32% ja Neste 20%. Tästä huolimatta Antti kuitenkin punnersi plussalle, koska Swedbank oli noussut hurjat 41,1% ja Qt Group 26,1%. Äärimmäisen korkeita lukuja näin lyhyellä ajalla. Antilla on salkussa myös High Yield -rahasto, joka tuotti ensimmäisellä kvartaalilla 5% ja on mielestäni erittäin hyvä sijoitus tälle aikavälille, koska tulee todennäköisesti tikittämään samaa tuottoa läpi vuoden – myös pörssien dyykatessa.

Mutta mites minä? Päädyin 3,2% tappiolle ensimmäisellä kvartaalilla, miten tässä näin pääsi käymään?

Oman salkkuni sisältö ja suoritus ensimmäisellä kvartaalilla

Katsotaan ensin salkkuni rakennetta itse kisaan. Valitsin kisaan itselleni ominaiseen tyyliin ainoana sijoittajana kisassa pelkkiä osakkeita salkkuuni. Olisin itse asiassa ottanut myös jonkun korkorahaston, mutta oletin, että jokainen kisaaja sellaisen ottaa, mikä olisi tylsää, joten lopulta päädyin puhtaisiin osakevalintoihin.

Salkkuni rakentuu seuraavasti (tuotot suluissa ensimmäisellä kvartaalilla). Jokainen osake on 20% salkustani eli jaoin omistukset vain tylsästi tasan. Tuottoluvut ovat tuolta päiväykseltä 6.3.2024.

1. Kesko (+9,3 %)
2. Talenom (+5,9 %)
3. Paypal (+3,8 %)
4. Alphabet (-3,1 %)
5. Kempower (-32 %)

Käytännössä siis molempia, niin minun kuin Antin salkkua, painoi Kempower äärimmäisen paljon. Kaksi negaria putkeen aiheutti liikaa painetta, jota muu salkku ei pystynyt nostamaan.

Toisaalta, salkussani ei ollut myöskään yhtään isoa nousijaa, joka olisi pystynyt tätä korjaamaan, vaan osakkeet olivat tuottaneet suhteellisen huonosti myös ensimmäisellä kvartaalilla. Olin siis ansaitusti viimeisellä sijalla – minulla oli isoin laskija, sekä tämän lisäksi surkeimmat ”parhaat” osakkeet! Kuvaavaa on, että Merjan rahastopainoitteiseen salkkuun verrattuna, salkussani oli vain yksi valinta, joka tuotti ensimmäisen kvartaalin aikana paremmin kuin Merjan ”huonoin” Marimekko.

Aloitetaan Kempowerista. Sanoin osakettani valitessani, että: Oletan, että Kempower pystyy menemään talouden vastavirtaan myös tänä vuonna, joten sen valinta oli suhteellisen helppo, kun osakkeen hinta oli korjaantunut rajusti alaspäin juuri, kun valintoja kisaan tehtiin.

Varastotilanne sekä lakot päälle, niin ennustukseni on tähän mennessä mennyt aivan päin prinkkalaa tämän vuoden osalta. Uskon edelleen Kempoweriin pitkällä aikavälillä, mutta fakta on, että pitää tapahtua ihmeitä, mikäli Kempowerin osakekurssi itse tähän kisaan vielä minua pelastaisi.- aikajänne on yksinkertaisesti liian lyhyt. Kempower todennäköisesti koituukin niin minun kuin Antinkin kohtaloksi voittopaikan osalta. Tämä onkin hyvä muistutus myös pitkäjänteisille sijoittajille – usein tärkeintä sijoittamisessa onkin Buffettin sanojen mukaisesti: älä menetä rahaa.

Alphabet sisältää taas vähän tragikoomisiakin elementtejä. Sijoitin Alphabetiin, koska sen hinnassa ei ollut vielä AI hypeä mukana ja oli selvää, että Google AI tulee tekemään tuotejulkaisun lyhyen ajan sisään, joten oletin Alphabetin pääsevän hypeen mukaan. Lopputulos oli, että Google julkaisi Geminin ja tuttuun tapaan munasi tuotejulkaisun täysin väärentämällä esittelyvideon joulukuun alussa – tulos osake pakkasella ensimmäisellä kvartaalilla.

Jos taas olisin ottanut turvallisesti ja laittanut jo AI:ta menestyksekkäästi tehneeseen Metaan, sen osake oli noussut samassa ajassa 50%. Ajatukseni oli siis ihan oikea, veikkasin vain juuri sitä ainoaa hevosta, joka päätti vetää rähmälleen kisassa – kertoo hyvin juuri siitä, miksi osakesijoittaminen on niin vaikeaa.

Tekoälymaailma kuitenkin kehittyy nopeasti, joten Googlella on kisan kannalta vielä 9 kuukautta aikaa korjata sekoilunsa ja tuottaa jotain oikeasti järkevää ulos. Olen edelleen toiveikas tämän osalta, vaikka on helppoa sanoa, että Meta olisi ollut todennäköisesti niin turvallisempi – kuin vähän yllättäen myös tuottavampi vaihtoehto.

Paypalista, Keskosta ja Talenomista taas ei ole sinänsä mitään ihmeellistä sanottavaa, koska ne ovat kaikki performoineet hieman alle indeksin, mutta eivät huonosti. Halusin ottaa salkkukisaan myös osakkeita, joihin itse sijoitan pitkällä aikavälillä, sen sijaan, että yritän aidosti spekuloida yhden vuoden arvonnousulla – koska siihen ei itselläni sinänsä edes kiinnostusta ole.

Tämä oli enemmän filosofinen valinta, koska vaikka olen mukana lyhyen aikavälin salkkukisassa, haluan edelleen toimia pitkäjänteisen sijoittamisen sanansaattajana – se kun on ainoa järkevä tapa sijoittaa.

Hauskaa kyllä, salkkuni isoin pörssisijoitus Medpace, olisi ollut tähänkin kisaan paras valinta ainakin ensimmäisen kvartaalin osalta, koska sen osake on noussut mittausaikana yli 60%. En kuitenkaan uskonut tällaiseen nousuun enää. En kuitenkaan valita, koska siinä missä Arvopaperin salkku on virtuaalirahaa, Medpacet omassa salkussani ovat oikeaa rahaa. Kurssinousu tuli siis pyytämättä ja yllättäen, mutta kaikki voitto oli kotiinpäin.

Lyhyellä aikavälillä näyttääkin, että toinen vanha viisaus pitää edelleen paikkansa. Voittajat jatkavat voittamista. Siinä missä Meta on jatkanut voittokulkuaan vs. Alphabet, niin on myös Medpace vs. oikeastaan mikään salkkuni osake. Kun joku liiketoiminta lähtee oikeasti rullaamaan, on sitä vaikea pysäyttää, jonka takia etenkin käänneyhtiöiden löytäminen on äärimmäisen vaikeaa.

Yhdeksän kuukautta jäljellä – toivotaan, toivotaan

Oikeassa elämässä sijoittamisessa toivominen ei ole hyvä strategia (tai strategia ollenkaan), mutta tässä virtuaalisessa kisaassa missä toimenpiteitä ei pysty tekemään kesken kaiken ja kaikki päätökset on tehty, sormet ristissä on ainoa jäljellä oleva strategia, heh.

Peli ei kuitenkaan ole vielä menetetty! Rehellisesti sanoen, mikään salkkuni osake tuskin pystyy menestystä pelastamaan, jos Kempower jatkaa mörnimistään, joten paljon kisassa minulla on pelissä Kempowerin osalta.

Siinä, missä Kempower on oikeassa salkussani tällä hetkellä toiseksi pienin sijoitus 4%:n painolla, sen 20% painoarvo Arvopaperin salkkukisan salkussa onkin aivan eri tasoa.

Yhdeksän kuukautta on sijoitusmaailmassa kuitenkin aivan valtaisan pitkä aika ja on erittäin vaikea nähdä, miten maailma makaa ensi syksynä. Pakko kuitenkin myöntää, että olen sen verran kilpailuhenkinen, että sinällään turhauttaa, että Kempower näyttää ainakin näin alkuvaiheessa tuhonneen mahdollisuuteni voittoon. Mutta kuten joku viisas joskus sanoi: ihan oma syy.

Seuraan kisaa jatkossakin kolmen kuukauden välein blogissani, joten seuraava välitsekki tullee jossain kesäkuun vaiheessa –  toivotaan, että silloin salkkuni olisi vähintään plussalle itsensä pinnistänyt.

————————————

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Kuva-credit: Tiina Somerpuro

4 kommenttia artikkeliin ”Arvopaperin sijoitusraadin salkkukisa – Q1 tulokset”

 1. Moi!

  Artikkelissa mainittu PYN Elite herätti mielenkiinnon – ilmeisesti rahasto on tuottanut keskimäärin 16,4% vuodessa! Aika hurja luku pitkällä aikavälillä. Rupesin ihmettelemään muita vastaavia rahastoja. Ilmeisesti jotkut venture capital rahastot ovat tuottaneet yli 20% per vuosi!
  https://www.hs.fi/talous/art-2000010381765.html
  https://tesi.fi/wp-content/uploads/2024/04/Tesi-Survey-of-Investment-Returns-April-2024-1.pdf

  Toki noihin mukaan pääsemiseen pitänee olla isoja summia rahaa – PYN Eliteen minimisijoitus 10k, PE-rahastoihin varmaan vähintään 10x tuo summa..

  Olisikin mielenkiintoista lukea syväluotaus eri tyyppisiin rahastoihin ja niiden järkevyyteen ja toisaalta poikkeuksiin säännöissä (pankkien aktiivisesti hoidetut rahastot vs PYN elite tai joku muu huippurahasto, tai vain rikkaille/instituutioille tarkoitetut venture capital / private equity rahastot)

  Vastaa
  • Joo tuo on mielenkiintoinen aihe! Yllätyin myös noista Hesarin jutun luvuista PE-rahastoissa, mutta todellisuudessa aikaväli oli erittäin suosillinen juuri tuolta ajalta. Jos oltaisiin otettu vuoteen 2023 asti, tuottoluvut olisivat todennäköisesti vähän rauhallisempia vs. indeksit.

   PYN Elite tosiaan on koko Suomen parhaiten tuottanut rahasto olemassaoloaikanaan eli ihan aito poikkeus sääntöön. Vietnamin markkina on myös ollut poikkeuksellisen hyvä tänä aikana. Voisin ottaa tuon ehdottomasti työn alle, koska etenkin venture capital / PE rahastoista kulkee paljon väärää infoa ja usein ajatellaan, että koska vain rikkailla on niihin pääsy, niin ne ovat parempia. Tämähän ei missään nimessä ole koko totuus. Kiitos hyvästä ehdotuksesta!

   Vastaa

Jätä kommentti