Ja koska Yhdysvaltain media leviää suhteellisen tehokkaasti oikeastaan kaikkialle länsimaailmaan, voidaan sanoa, että AT&T on myös erittäin suuri tekijä myös maailmanlaajuisesti. Koska viime AT&T kirjoituksessani keskityin AT&T:hen yleisellä tasolla, otan tässä tarkemman katsauksen sen suurimpaan kasvumoottoriin tulevaisuudessa – eli Time Warner ostokseen.
Näin ainakin viimeistään kunhan Yhdysvaltain viranomaiset hyväksyvät AT&T:n Time Warner ostoksen. AT&T:n logoa emme tule edelleenkään näkemään Suomessa, mutta aina kun menen elokuvaan tai katson sarjaa, jonka Warner Bros. on tuottanut, on se kuin laittaisi rahaa pankkiin. Aika mahtava ajatus. Teen rahaa viihdyttämällä itseäni.
Vaikka käytän Netflixiä ja Viaplayta sekä saatan ajoittain varmuuskopioida elokuvia ja sarjoja Internetistä, rakastan käydä elokuvissa. Siinä on sitä jotain, mitä edes hyvä kotiteatteri ei pysty kopioimaan. Ja osa elokuvista ei yksinkertaisesti toimi missään muualla kuin elokuvateattereissa. Olen itse perus mies (poika) siinä, että pidän sci-fistä, fantasiasta sekä supersankarihömpästä. Eli suomeksi siistiltä näyttävistä asioista ja räjähdyksistä. Tästä syystä olen kauan katsellut Disneya, mutta mielestäni Disney on saavuttanut tietyn saturaatiopisteen Lucasfilmin ja Marvelin ostoksen jälkeen. Voiko niiden suosiosta oikeasti edes parantaa? En usko.
Disneylla muuten on myös kaikkien aikojen lempielokuvasarjani oikeudet (Tron), ja syy siihen, että Troniin ei toista jatko-osaa tehdä on juuri se, että Star Warsin sekä Marvel-elokuvien tuotto on niin varma. Tron: Legacy (jonka kävin katsomassa elokuvateattereissa 3 kertaa) teki 400 miljoonaa dollaria 170 miljoonan budjetilla. Ei siis floppi, mutta ei mikään suuri menestys. Samalla mikä tahansa Marvel tai Star Wars roiskaisu tekee vähintään 600 miljoonaa dollaria samaisella budjetilla. Osakeyhtiönä päätös on liian helppo.
Miksi AT&T ja Warner Bros?
Ja tästä johtuen päädyinkin jälleen ostamaan AT&T:ta. Disney:lla on Marvel, Pixar, Star Wars sekä kaikki Disneyn klassikot. Warner Brosilla on DC Comics, Harry Potter, Terminator sekä ainakin osuus suurimassa osassa asioista, joita Christopher Nolan tekee. Sen lisäksi toki, että WB tuottaa myös joka vuosi uskomattoman läjän muita elokuvia ja sarjoja.
Mielenkiintoisin asia AT&T:n WB ostoksessa on kuitenkin mielestäni se, että kuten listasta näki, WB:llä on käsi monessa, mutta ainakin tällä hetkellä toteutus ontuu ja potentiaalia on valtavasti parantaa. Harry Potter-franchise tulee tuottamaan jatkossa varmasti miljardeja (koska hei, kuka ei halua nähdä kun Dumbledore ja Grindelwald ottavat yhteen). Myös DC Comicsilla on järkyttävästi parannettavaa. Teräsmies ja Batman ovat molemmat ovat todennäköisesti ikonisimmat supersankarit maailmassa, mutta etenkin viime aikoina molempien elokuvat ovat olleet läjä… noh. Sanotaan, vain että läjä. Ja tuotot sen mukaisia.
Viime aikoina James Cameron (jonka jokainen leffa tuottaa nykyään silmänräpäyksessä miljardin), on myös herätellyt Terminator-sarjaa takaisin eloon. Tämä on mielekiintoista, koska hänellä taitaa kuitenkin olla vielä suunnilleen 4 Avatar-elokuvaa vielä tehtaalla. Ei haittaa, WB kerää tästäkin voitot kotiinsa.
Tärkeintä mielestäni huomata Time Warnerissa on se, että valtavana mediatalona, sillä on uskomaton määrä lisenssejä sekä franchiseja, jotka odottavat vain oikeata toteuttajaa. Talossa on valtava määrä potentiaalia ja toivon, että AT&T:n siirtyminen johtajan paikalle auttaa Time Warneria entistä menestyksekkäämmälle tielle. On kuitenkin selvää, että Marvel, Pixar ja Lucasfilm kaikki paransivat rahantekokykyään heti kun siirtyivät Disneyn alle. Jotkut yhtiöt vain osaavat tehdä rahaa paremmin kuin toiset. Tästä myös erinomaisena esimerkkinä se, kuinka aggressiivisesti Disney toimii esim. vähän aikaa sitten ilmoitettuaan vetävänsä kaiken materiaalin pois ja lopettavansa yhteistyön Netflixin kanssa ja perustavansa oman striimauspalvelun. Isot tekijät uudelleenjärjestäytyvät ja AT&T sekä Time Warner ovat mukana pelissä. Game on.
Pari oleellista Time Warnerin omistusta uupui mielenkiintoisesta jutustasi, tärkeimpänä HBO, mikä tuo mukanaan kasan laatusarjoja, osa vissiin tuoneet hyvin rahaakin? Game of Thrones tällä hetkellä varmaan suosituin sarjansa. Toinen mielenkiintoinen TIme Warner omistus on New Line Cinema, eli mm. Taru sormusten herrasta leffat. Jos Tolkien oikeudet ovat siellä niin ehkä sieltäkin jotain uusia rahavirtoja vielä aukeaa (en tiedä onko).
Aivan totta! En tajunnut, että HBO kuuluu TW:lle vasta kun olin kirjoittanut tekstin. Pitänee fuusion jälkeen ottaa selvää paljon HBO tuottaa rahaa, laatua se ehdottomasti on, mutta laatu usein maksaa ja TV-sarjat harvoin tekevät yhtä varmasti rahaa kuin esim. Stat Wars tai Taru Sormusten Herrasta. Toivon kyllä Hobitti-surkeuden jälkeen, ettei Tolkien leffoja ole ainakaan hetkeen tulossa 😀