Bilotin osakeanti on yksi mielenkiintoisimmista osakeanneista moneen vuoteen. Syynä ei niinkään ole Bilotin erityinen mielenkiintoisuus yhtiönä, vaan markkinaolosuhteet, jossa se listautuu. Bilot listautuu pörssiin keskellä kovinta pörssilaskua moneen vuoteen, joka luo mielenkiintoisen lisämausteen muuten suhteellisen tavanomaiseen pienen IT-talon pörssilistautumiseen.
Ennen kuin menen Bilotiin tarkemmin, muutama sana nykyisestä markkinatilanteesta. Jos pörssin korjausliike alaspäin saa sinut myymään osakkeita nyt, sinulla on mielestäni kolme vaihtoehtoa.
Ensimmäinen on radikaali: myy kaikki, sillä sijoittaminen ei ole sinua varten. Olemme edelleen huomattavasti korkeammalla kuin esim. joulukuussa 2018, joten nykyistä laskua ei voi oikein romahdukseksi kutsua ja vaikka lasku tuntuu pahalta, kuuluu se osana pitkäjänteistä sijoittamista – vaikka viime vuosina ei ole siltä tuntunut.
Toinen vaihtoehto, on ottaa oppia Strutsivinoumasta ja lopettaa markkinoiden seuraaminen ainakin vähäksi aikaa. Kun et näe koko ajan silmiesi edessä kuinka omaisuutesi sulaa päivästä toiseen, ei sinulle tule myöskään pakonomaista tarvetta myydä. Kolmas vaihtoehto on tehdä kuten tein itse – ostaa lisää ja nauttia laskusta! Ostin hieman yli 10 000 eurolla sijoitusstrategiani mukaisia osakkeita lisää viime päivien aikana. Alennusmyynnit best.
Mutta itse pääasiaan. Bilot on siis uusi yritys, joka on listautumassa Helsingin pörssin First North listalle. Bilotin osakeanti alkaa ensi maanantaista lähtien 2. maaliskuuta kello 9.30 ja päättyy aikaisintaan 6. maaliskuuta, mutta viimeistään 16. maaliskuuta. Kaupankäynti Bilotin osakkeilla alkaa arviolta maanantaina 24. maaliskuuta.
Bilotin liiketoiminta
Bilot kehittää ja toteuttaa asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä pilvipohjaisia, älykkäitä liiketoimintaympäristöjä ja ketteriä sovelluksia, joilla asiakkaat voivat rakentaa heidän asiakkailleen parempaa digitaalista asiakaskokemusta asiakaspolun eri vaiheissa. Käytännössä Bilot on tunnetuin SAP:n kehityksestä.
Bilot keskittyy suuriin ja keskisuuriin yrityksiin ja sen tavoite on kehittää asiakkaiden asiakashankintaa, myyntiä, sekä digitaalista asiakaspalvelua ja data-analytiikkaa. Bilot onkin keskittynyt etenkin erittäin isoihin ekosysteemeihin kuten SAP:n ja Microsoftin koko pakettiin.
Bilotilla on toimintaa tällä hetkellä kolmessa eri maassa: Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa. Puolan liiketoiminta on Bilotilla ollut mukana jo vuodesta 2014 ja on käytännössä kasvanut siitä hetkestä lähtien n. 2 miljoonan liikevaihtoon. Ruotsiiin Bilot laajeni vasta viime vuonna, joten sieltä ei ole vielä merkittävästi näytettävää niin hyvässä kuin pahassa. Suurin osa 18 miljoonan euron liikevaihdosta siis syntyy edelleen Suomesta ja suomalaisten koodaajien toimesta.
Jos joku miettii, miksi juuri Suomi, Ruotsi ja Puola, syy tähän on se, että Puola on erittäin kehittynyt koodariosaamisen kanssa ja käytännössä jokaisella vähänkin isommalla IT-talolla on Puolassa toimintoja. Koodarityövoima on siellä huomattavasti halvempaa kuin muualla EU-alueella ja koska osaaminen on samalla tasolla, on Puola erittäin houkutteleva maa monelle alan toimijalle.
Bilot onkin kaiken kaikkiaan digitaalinen monitavaratalo, joka tekee niin ohjelmistojen kehitystä, palvelujen kuin ratkaisujenkin suunnittelua, että sovellusten ylläpitoa. Käytännössä siis melkein kaikkea, mitä IT-maailmaan kuuluu.
Mielenkiintoista omiin silmiini Bilotissa on se, että vaikka talo on pieni, on sillä erityisen paljon juuri isoja asiakkaita Wärtsilästä Sanomaan. Tämä johtuu juuri SAP-painotuksesta Bilotilla, koska SAP koetaan liian raskaana järjestelmänä usein pienemmille yrityksille, joten SAP:n omaavat yritykset ovat usein juuri näitä isompia toimijoita.
Olen omassa työssäni jatkuvasti tekemisissä monien IT-talojen kanssa ja itselleni Bilotin kuvaus vaikuttaa siltä, että se on vain yksi monien joukossa – vaikka toki erikoistunut juuri niihin isoimpiin IT-ekosysteemeihin kiitos SAP:n ja Microsoftin.
Nämä kaksi eivät todennäköisesti ole maailmassa katoamassa pitkään aikaan – lähinnä päinvastoin, isot tulevat olemaan valtavirtaa myös hamaan tulevaisuuteen pilvisiirtymän myötä. Kuva kuitenkin Bilotin liiketoiminnasta on itselleni optimistisen neutraali, koska SAP-toimijana Bilot on tunnettu, mutta SAP taas yleisesti käytetty ja samalla vihattu IT-maailmassa.
Miten Bilot sitten pyrkii erottautumaan Digian, Goforen, Siili Solutionsin, Solteq:n ja muiden pienten/keskisuurten IT-talojen joukosta, joilla on takana paljon pitempi pörssitaival takanapäin? Katsotaan Bilotin strategiaa.
Bilotin strategian kulmakivet yhtiön mukaan ovat
- Ylivertaisen digitaalisen asiakaskokemuksen tarjoaminen asiakkaiden asiakkaille.
- Kasvu orgaanisesti ja valikoiduin yritysostoin.
- Ratkaisujen ja teknologiaportfolion laajentaminen sekä palvelujen tarjoaminen suurten yritysten ohella nykyistä laajemmin myös keskisuurille yrityksille.
- Kansainvälistyminen ja markkina-aseman vahvistaminen erityisesti Puolassa ja Ruotsissa.
Kuulostaa pitkälti hyvältä, mutta samalla aika tutulta jargonilta, jonkatasoista tekstiä löydät todennäköisesti kaikkien IT-talojen jostain strategiapapereista. Liiketoiminta on kuitenkin tuntunut kasvavan hyvin viime vuosien aikana, joten jotain Bilot on tehnyt oikein.
Mielenkiintoista onkin, miltä Bilotin taloudelliset luvut sekä arvostustaso listautumisessa näyttää, koska liiketoiminta näyttää erittäin perinteiseltä IT-palvelutalolta, joita nyky-Suomi ja Suomen pörssikin on kohta jo pullollaan.
Bilotin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Bilotin listautusmishinta: 6,7 euroa/per osake
Bilotin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 17 miljoonaa euroa
Pro forma liikevaihto 2019: 18,46 miljoonaa euroa
Käyttökate (EBITDA): 1,67 miljoonaa euroa (9,8%)
P/E: 12
Osinkotuotto: n. 3,3%
Jos miettii viimeisintä pörssilistautujaa Musti Groupia, on Bilotin oikeastaan kaikki numerot enemmän jalat maassa. Yrityksellä on jo listautuessaan kilpailijoita pienempi PE, hieman keskimääräistä korkeampi osinkoennuste ja samalla velkataakkaa ei yrityksellä juuri ole!
Jos katsoo siis pelkkiä numeroita, Bilotin osakeanti näyttää erinomaiselta sijoittajalle. Tärkeintä kuitenkin on se, mitä Bilot ajatteli tehdä tulevaisuudessa. Voidaan sanoa, että tavoitteiden puuttumisesta Bilottia ei voi moittia.
Vuonna 2019 Bilotin liikevaihto oli siis n. 18,5 miljoonaa euroa. Bilotilla on tavoitteena kasvattaa liikevaihto vuoteen 2024 mennessä 50 miljoonaan euroon! Tarkoitus on siis lähes kolminkertaistaa yritys neljässä vuodessa, joka on tavoitteena erittäin kova. Kasvu on yrityksen mukaan tarkoitus saavuttaa orgaanisesti ja valikoiduin yritysostoin.
Listautuminen viittaa siihen suuntaan, että ainakin yksi yritysostos olisi jo tiedossa ja pörssiin listautuminen vain auttaa toteuttamaan tämän yritysostoksen. Liikevoittomarginaali pyritään pitämään 10%:n pinnassa liikevaihdon kasvaessa, joka on tyydyttävä IT-alalle ja täysin realistinen.
Osinkoa Bilot aikoo maksaa vähintään 30% tilikauden tuloksesta. Perinteisen sanoituksen mukaan Bilot arvioi voitonjaon edellytykset vuosittain ja kuten suomalaiset yritykset aina, ei Bilotilta tule lupausta tasaisen kasvavasta osingosta esim. vuosittain vaan osinko jaetaan aina tilanteen mukaan.
Bilotin arvostus sekä tavoitteet tuntuvat olevan siis hyvin linjassa keskenään ja osakkeen listautumishintaan verrattaen jopa edulliset. Entistä mielenkiintoisemman casesta tekee se, että Bilotilla ei tosiaan ole juuri velkaa vaan yritys on erittäin vakavarainen. Osakeanti tulee entisestään nostamaan taseen kokoa (annissa yritys saa n. 8 miljoonaa euroa lisää varallisuutta), joka helpottaa isompiakin yrityskauppoja tarvittaessa.
Jos siis katsoo pelkkiä numeroita, Bilotin osakeanti näyttää harvinaisen houkuttelevalta (etenkin jos yritys pääsee edes lähelle vuodelle 2024 asetettuja tavoitteita) ja mieleeni tuleekin tästä vuoden takainen Aallon Groupin anti, joka ylimerkittiin aivan järkyttävästi (toki markkinatilanne oli silloin erittäin erilainen kuin nyt kirjoitushetkellä kun pörssi vuotaa verta).
Bilotin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Bilotin osakeanti on onneksi paljon helpommin ymmärrettävä kuin aiempi Musti Groupin listautumisanti, jossa pelkkä osakkeen listautumishinta heitteli paljon.
Bilotin listautumisannissa tarjotaan enintään 1 203 980 uutta osaketta hintaan 6,7 euroa kappale. Noin 12% tästä jaetaan yleisöannissa piensijoittajille, vähän päälle 67% instituutioannissa, 8% työntekijöille suunnattussa annissa ja loput lisäosake-eränä, jota voidaan käyttää tarpeen mukaan, mikäli mielenkiintoa markkinoilta löytyy osakeantia kohtaan.
Eräs hyvän osakeannin lippu heiluu kuitenkin Bilotin osakeannin ympärillä. Yksikään Bilotin nykyinen omistaja ei myy osakkeitaan listautumisannissa, vaan käytännössä kaikki listautumisesta saatavat rahavarat menevät yritykselle kasvun rahoittamiseen, mikä on positiivista, koska talo on muutenkin jo erittäin vakavarainen.
Tämä vahvistaa myös uskoa siitä, että nykyisetkin omistajat ovat mukana pitkällä tähtäimellä ja kyse on oikeasti yrityksen kehittämisestä entistä isommaksi.
Instituutiosijoittajia annissa on monta ja ne ovat tehneet sitoumuksia merkata annista 5,4 miljoonan euron edestä osakkeita, joka usein tarkoittaa sitä, että osakeanti tullaan ylimerkitsemään kiitos isojen instituutioiden lähes varmasti ellei käynnissä oleva markkinahäiriö tee poikkeusta sääntöön.
Listautumisen järjestää Alexander ja siihen voi osallistua niin Nordnetissä (tämän linkin takaa 2.3 lähtien) kuin järjestäjä Alexanderin fyysisellä toimistolla.
Entäs minä? Kuten viimeiset muutamat muutkin annit, jätän tämän väliin, tosin eri syystä kuin aiemmin. Itse en antiin ole osallistumassa, koska käteiskassani on huvennut pörssilaskussa osakkeiden osteluun ja käyttötililläni on kirjoitushetkellä enää n. 1000 euroa. Palkkapäivää odotellessa!
Muuten olisin ehdottomasti antiin osallistumista pohtinut, koska uskon Bilotin olevan huomattavasti arvokkaampi parin vuoden päästä kuin nyt ihan matalan arvostustasonkin takia.
Yhteenveto
Bilotin osakeanti vaikuttaa kaikenpuolin erittäin positiiviselta ja mielenkiintoisin asia annissa onkin nykyinen markkinatilanne, joka on erittäin herkkä.
Aiemmissa IPO:issa olenkin ennustanut poikkeuksetta oikein sen, että annit on ylimerkitty ja osake on raketoinut ensimmäisenä viikkoina yleensä n. 20%. Bilotin suhteen tämä on myös mahdollista, mutta en uskalla samaa enää 100%:n todennäköisyydellä ennustaa, vaikka se todennäköistä on nytkin. Viimepäivien verilöyly on saattanut ajaa myös tavalliset IPO-sijoittajat takaisin poteroihinsa. Toisaalta voi myös olla mahdollista, että Bilotin osake tulee olemaan turvasatama muuten myrskyisillä markkinoilla.
Markkinatilanne voi myös olla täysin rauhoittunut jo 24. maaliskuuta kun Bilot listautuu pörssiin tai sitten Korona jatkaa pörssin repimistä, mikä saattaa laittaa Bilotinkin alennuslaariin heti listautumispäivästä lähtien. Kaikki tämä on kuitenkin täysin Bilotista riippumatonta.
Mitä fiiliksiä Bilotin anti sinussa herättää nykyisessä markkinatilanteessa? Ajattelitko osallistua antiin vai jääkö välistä?
EDIT: Bilotin anti ylimerkittiin 4,5-kertaisesti ja todennäköisesti ensimmäisenä listautumispäivänä on odotettavissa jälleen kunnon pomppu ylöspäin!
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Mukana ollaan, tosin en kovin isoa pottia uskalla laittaa, kun on muutenkin salkussa ylipainoa sektorilla. Sinänsä Bilot ei mitenkään erotu it-toimittajien joukosta, mutta SAP-konsultointi on tunnetusti hyvää bisnestä ja defensiivinen kulma houkuttelee nykymarkkinatilanteessa. Kiitokset napakasta analyysistä!
Vaikka itsekin IT-puolella teen töitä, en ollut BIlotista koskaan kuullut aiemmin. Toisaalta, en työskentele SAP:n parissa niin tämä saattaa selittää asiaa. Tämä kyllä saattaa olla yksi harvoja valonpilkahduksia salkussa listautumispäivänä, jos meno jatkuu tulevina viikkoina yhtään samanlaisena kuin aiemmin.
Pienenä korjauksena tekstiin voisi todeta, että merkintäpaikkana on Alexander ei Alexandria.
Omalta osaltani pitkästä aikaa mielenkiintoinen listautuja, mutta siitäkin huolimatta täytyy vielä miettiä osallistumista.
Niinpä olikin! Korjailin tämän pienen typoilun. Joo ehdottomasti mielenkiintoinen case, mutta uskon, että nykyinen markkinatilanne saa aika monen muunkin miettimään. Erittäin huono tuuri Bilotilla sinänsä.
laitas coronaviruksest analyysii. päteeks siihen samat säännöt ku yleensä pörssiromahdukses vai ei
Tulossa on! Mutta menee varmaan ensi viikolle blogiaikataulun takia ja jotta saisin tekstiin jotain muutakin sanottavaa kuin sen, mitä kaikki muut sanovat.
Mukana olen annissa 🙂 Saa nähdä kuinka käy.
Anti näyttää saavan aika hyvää nostetta, joten nyt alan uskaltaa sanoa, että ylimerkintää pukkaa sittenkin! Ja Inderesin hyvä arvostelu auttaa asiaa entisestään.