Black Friday vs. Älä osta mitään päivä – kumman sinä valitset?

Black Friday ja älä osta mitään päivä ovat kuin päivä ja yö. Ensimmäinen juhlii kapitalistista kulutusjuhlaa alennusmyynneillä, jotka tuntuvat aikaistuvan vuosi vuodelta loppuvuodesta. Vanhoina hyvinä aikoina joulualet alkoivat vasta jouluaaton jälkeen, mutta nykyään ne ovat aikaistuneet ja aikaistuneet ja lopulta Black Friday on siirtänyt niitä jo marraskuun puolelle.

Älä osta mitään päivää taas vietetään täysin samana päivänä tänä vuonna kuin Black Fridayta – eli tänään – mutta se on jopa vanhempi kuin Black Friday! Nimensä mukaisesti päivä kannustaa siihen, että et osta mitään koko päivänä, vaikka materia, mainokset ja alennukset sinua houkuttelisivatkin.

Black Friday

Black friday
Black Friday on kapitalismin suurimpia juhlapäiviä

Black Friday on siitä hieno asia, että se jakaa kaupassa käyntiä joulun alla oikeasti parille kuukaudelle. Tämä vähentää varmasti monen aikuisen stressiä, koska jos on hereillä monet joululahjat ja jouluhankinnat voidaan hankkia jo Black Fridayna.

Black Fridayn alennuksia katsoessa on kuitenkin tärkeää huomata, että päivä saapunut Suomeen alunperin Yhdysvalloista. Ja Yhdysvallat on kapitalismin mekka. Siellä osataan kuluttaa. Mutta siellä osataan myös tehdä alennuksia. Suomen Black Friday kantaa samaa nimeä kuin Yhdysvaltalainen Black Friday, mutta alennukset ovat järjestäen Yhdysvalloissa järjettömästi parempia.

Tämä on todennäköisesti sen ansiota, että kilpailua kauppojen kesken Yhdysvalloissa on huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Lähes jokaisella kaupan alalla Suomea hallitsee n. 3-4 eri ketjua ja tällaiset oligopoliset markkinat nostavatkin automaattisesti hintoja kuluttajille.

Black Fridayn kanssa kannattaakin siis olla erittäin tarkkana sen osalta, ovatko tarjoukset oikeasti edes kauhean hyviä. Käytännössä kaupat ovat saattaneet jopa nostaa tuotteiden hintoja, ennen kuin niitä taas alennetaan. Tai sitte alennukset ovat käytännössä vain 10-15% tasoa.

Oli miten oli, mikäli olit kuitenkin ostamassa jouluksi jonkun asian, joka löytyy Black Friday tarjouksista, kannattaa tarjouksista ottaa hyöty. Mikäli et kuitenkaan ollut kokenut, että tarvitset asiaa ennen kuin näit siitä Black Friday-tarjouksen, suosittelen jättämään kyseisen asian ostamatta. Todennäköisesti saat sen jo ensi vuoden puolella paljon halvemmalla. Ja sitä paitsi, ethän tarvinnut sitä ensi tilanteessakaan! Muista hedonistinen oravanpyörä.

Yhteen aidosti hyvään Black Friday tarjoukseen olen jo törmännyt Suomessakin (ja aion jopa itse käyttää sitä), mutta siitä lisää myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Älä osta mitään päivä

Älä osta mitään päivä on ollut olemassa jo vuodesta 1992 ja se on todennäköisesti alunperin myös Pohjois-Amerikasta – tällä kertaa kuitenkin Kanadasta.

Älä osta mitään päivän on tarkoitus saada jokaisen meistä ajattelemaan, sitä että jokaisella asialla, jonka ostamme on tausta. Matka kaupan kassalle on pitkä ja se ei pääty edes sen jälkeen kun heität asian roskiin.

Älä osta mitään päivä on omalla tavallaan lähellä sydäntäni, koska se liittyy vahvasti aiemmin mainitsemaani hedonistiseen oravanpyörään. Kapitalismin tarkoitus on käytännössä saada meidät uskomaan, että tarvitsemme tuota ja tätä tai muuten elämästämme puuttuu jotain. Kun kuvittelemme näin, juoksemme hedonistisessa oravanpyörässä hautaan saakka. Kuvitelemme, että tarvitsemme materiaalia olemaan onnellisia, vaikka oikeasti onnellisen elämän avain löytyykin vähäisestä kuluttamisesta ja säästämisestä.

Älä osta mitään -päivä haastaa ihmisen olemaan ostamatta mitään yhtenä päivänä. Yhtään mitään. Päivä ideana saattaa kuulostaa hassulta, mutta pointtina on, että se saa sinut ajattelemaan kulutustasi. Ehkäpä älä osta mitään päivää pitäisikin alkaa viettämään kerran kuukaudessa tai ehkä jopa viikossa? Maailmassa on jo tänä päivänä tarpeeksi materiaa ja me kaikki tiedämme sen.

Ainoa Black Friday kampanja, johon itse osallistun

Alussa mainitsemani Black Friday kampanja, johon itse osallistun on Nordnetin Black Friday kampanja, jossa voi käydä kauppaa tietyillä USA:n osakkeilla täysin ilmaiseksi. Itse ajattelin myydä (ja ostaa takaisin) Facebookin osakkeeni, jotka ovat laskeneet spekulointisalkussani selkeästi. Tämä sen takia, että voin vähentää myyntitappiot verotuksessa.

Kannattaa siis tarkistaa Nordnetistä kuuluuko kampanjaan yrityksiä, joita olet kiinnostunut ostamaan. Ilmaisia lounaita ei sijoittamisessa ole – paitsi tänään. Ja tänään on aivan yhtä hyvä – ellei jopa parempikin – päivä aloittaa osakesijoittaminen kuin aina.

 

Ääripäät tekevät meistä tyhmiä

Elämme nykyään ääripäiden maailmassa. Black Friday ja älä osta mitään päivä on täydellinen esimerkki tästä. Samana päivänä juhlimme yltäkylläistä kulutusta kuin myös täyttä kuluttamattomuutta. Mutta aivan kuten kaikessa elämässä – keskitien löytäminen olisi ehkä sittenkin järkevintä.

Kirjoitin muutama viikko sitten, miten pystyt säästämään tuhansia euroja vuodessa ilman, että luovut oikeasti mistään. En tue käytännössä kumpaakaan – Black Fridayta enkä edes älä osta mitään päivää, vaikka toinen onkin sydäntäni lähempänä. Syyt tähän ovat yksinkertaisia.

Ensinnäkin, suurin osa ihmisistä kuluttaa jo tänä päivänä yli varojensa. Velkataakka kasvaa ja Suomessa on jo yli 400 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriömerkintä. 400 000! Käytännössä jos edes puolet heistä ovat vielä perheellisiä, koskee maksuhäiriömerkinnat yli miljoonaa suomalaista. Viimeinen asia, mitä suomalaiset kaipaavat on rahan ”säästämistä” alennuksilla.

Se, mitä suomalaiset kaipaavat on täydellistä taloudenhallinnan koulutusta. Ja numeroista päätellen tätä tarvitsevat aikuiset aivan yhtä paljon kuin lapsetkin. Moneen kertaan on todettu, että esim. pikavippifirmoja ei lainsäädännön avulla saada kuriin – ainoa tapa on siis opettaa ihmisiä kuluttamaan järkevämmin.

23.11.2018 onkin siitä erinomainen päivä, että voit yhdistää Black Fridayn ja älä osta mitään päivän ja pohtia kulutustottumuksiasi. Kun tuijotat Black Friday alennuksia, voit miettiä sitä kuinka paljon olet jo ostanut tänä vuonna turhaa tavaraa. Tai muistatko edes, mitä olet ostanut tänä vuonna, vaikka se sillä hetkellä tuntui hyvältä ajatukselta? Todennäköisesti et. Sen sijaan muistat todennäköisesti milloin viimeksi näit kavereitasi tai vanhempiasi.

Kaikesta maailman ja materian melusta huolimatta olemme onnellisia kun ympärillämme on ihmisiä, joiden kanssa viihdymme. Materia on vain häiriötekijä oikean onnen saavuttamisessa. Minkä vaihtoehdon itse valitset tänään? Black Friday? Älä osta mitään päivän? Sijoittamisen? Vai aivan jotain muuta?

8 kommenttia artikkeliin ”Black Friday vs. Älä osta mitään päivä – kumman sinä valitset?”

 1. Itsekin ”sorruin” Nordnetin kampanjaan ja lisäsin salkkuun AT&T:tä. Sitähän näyttäisi sinultakin löytyvän… Oletkos vielä luottavainen ollut yhtiöön, vaikka kurssikehitys on niin heikkoa ollut?

  Vastaa
  • AT&T:n näkymät ovat olleet mielestäni samat varmaan viimeiset 30 vuotta ja näen, että ne ovat edelleen samat. Osinko nousee 4 senttiä vuodessa antaen hyvää 5-7% osinkotuottoa. Kurssi sahaa edestakaisin, lievästi kuitenkin nousevassa trendissä pitkässä juoksussa. DirectTV:n yritysostoa voi kutsua ihan aidosti huonoksi, mutta uskon, että Time Warnerin ostos on niin lyhyellä, että pitkällä aikavälillä erittäin hyvä.

   Ainoa riski AT&T:ssä mielestäni on tällä hetkellä se, että korot nousevat Yhdysvalloissa oikeasti korkeaksi, jolloin AT&T:n velkalasti alkaa oikeasti painaa sen tulosta ja osingonmaksukykyä alaspäin. Uskon kuitenkin, että jos kurssi pysyy nykyisessä tai alempana myös ensi vuonna, niin varmaan lisäilen sitä entisestään salkkuuni. Luotan yhtiöön, mutta seuraan sitä semiaktiivisesti (toisin kuin esim. McDonald’sia, jonka seuraamisen olen lopettanut lähes kokonaan), koska riskit lainoituksen asteen takia ovat olemassa.

   Tämän muutaman kuukauden takaisen kirjoitukset teesit ovat edelleen valideja: https://omavaraisuushaaste.com//kuukauden-ostos-10/

   Vastaa
 2. Hyvä teksti jälleen kerran, kiitos siitä!
  Minua alennuspäivät ahdistavat enkä tykkää ostella ruuhkassa. Lisäksi jos oikeasti tarvitsen jotain, sen hankinta ei voi odottaa seuraavaan isoon alennuskampanjaan. Siis ihan järkyttävää paikallisessa tavaratalossa: kassoja oli lukuisia ja vain yhdelle oli 150 hengen jono lounasaikaan kosmetiikkapuolella. Miten ihmisillä on aikaa tällaiseen?

  Olen ehdottomasti enemmän Älä osta mitään-päivän kannattaja, mutta kieltämättä itsellänikin kävi mielessä, että kun muutama pikkujoululahja täytyy hankkia, olisi ne voinut tehdä nyt.

  Vastaa
  • Kiitos!

   Itselläni sama, että ruuhkat ahdistavat tosin tuntuu, että Koreassa vaihdossa olon jälkeen ruuhka-ahdistus on laskenut huomattavasti. Suomessa kun ei oikeastaan ole ruuhkia samassa mielessä 😀 Tuollainen vain aina tuntuu järkyttävältä Suomessa kun siihen ei täällä ole tottunut. Se on kuitenkin hyvä kysymys, että miten ihmisillä on aikaa tuollaiseen jonottamiseen. Mahtoi olla hyviä tarjouksia!

   Alennuksia kannattaa kyllä aina käyttää, jos on joka tapauksessa asian ostamassa pian tulevaisuudessa (esim. juuri tuossa joululahjaesimerkissäsi). Mutta jos ostaa jotain vain alennuksen takia, niin silloin ollaan usein väärällä polulla – suurin osa tuntuu toimivan juuri näin.

   Vastaa
 3. Samassa ostaa – vai eikö ostaa -teemassa kirjoittelin itsekin. Ostamiseni on ylipäätään (nykyään) hillittyä, joten olisi taloudellisesta näkökulmasta hölmöä olla hyödyntämättä Black Weekiä joulahjojen ostamisessa. Niitä kun joutuu joka tapauksessa hankkimaan. Ymmärrän toki ekologisen puolen, mutta en alennuksestakaan osta ns. tuubaa.

  Vastaa
  • Huomasinkin kirjoituksesi ja mietin hetken, viitsiikö samaa asiaa sivuta melkein samasta näkökulmasta, mutta päätin kirjoitella silti 😀 Ja juuri näin, Black Friday on hyvä tapa aikaistaa jouluostoksia, niille, jotka siitä hyötyvät. Oma joululahjani itselleni julkaistaan vasta 7.12.2018, joten en sitä saanut Black Friday aleista – harmittaa!

   Vastaa

Jätä kommentti