Blogilla tienaaminen – näin teet sen oikein

Blogilla tienaaminen on nykyään arkipäivää lähes jokaiselle bloggaajalle. Ja siihen on syynsä, koska blogilla tienaamiseen on enemmän tapoja kuin koskaan. Suoraa palkkaa bloggaamisesta Suomessa saa vain aniharva, mutta onneksi bloggareille on myös paljon muita tapoja tienata rahaa.

Kuinka paljon bloggaja tienaa? Ja mitä eri tapoja blogilla tienaamiseen ylipäätänsä on? Ainakin näihin kysymyksiin vastaan laajasti tässä kirjoituksessa. Kuten kaikissa asioissa, myös blogilla tienaamisessa on niin hyvät ja huonot puolensa. Liian usein puhutaan pelkästään siitä miten blogilla tienaaminen on nykyään helppoa, mutta unohdetaan, että kaikella on vaihtoehtokustannus. Raha ei ole koskaan ilmaista – edes bloggarille.

Blogilla tienaaminen – kolme päävaihtoehtoa

blogilla tienaaminen
Blogilla voi tienata monella eri tapaa.


Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi on tulospohjaisin markkinointimuoto kolmesta päävaihtoehdosta, jotka bloggaajille ovat mahdollisia. Affiliate-markkinoinnissa maksetaan vain toteutuneista tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtuma, rekisteröityminen verkkopalveluun, yhteydenottopyyntö tai uutiskirjeen tilaus.

Olen huomannutkin, että affiliate-markkinointi sopii omalle blogilleni ylivoimaisesti parhaiten. Usein affiliate-linkkejä upotetaan keskelle blogikirjoituksia, mutta huomasin, että se ei sovi kirjoitustyyliini, koska haluan blogikirjoitusten olevan ehjiä kokonaisuuksia. Lisäsinkin blogiini siis Suosittelen-välilehden, josta voi löytää nimensä mukaisesti kaikki palvelut ja tuotteet, joita voin itse suositella – lähinnä sen takia, koska käytän kyseisiä palveluita itsekin. Tähän mennessä olen löytänyt vain 4 palvelua/tuotetta, joita voin suositella hyvillä mielin.

Itse käytän pääosin kolmea affiliate-markkinointisivua. Nämä ovat.

1. Adtraction*
2. Tradetracker*
3. Adservice*

Paras affiliate-linkkejä tarjoava sivu mielestäni on Adtraction, jossa on mielestäni keskimäärin parhaat liidipalkkiot. Toiset lähes yhtä hyvin tarpeitani palvelevia affiliate-kumppaneita ovat Tradetracker* ja AdService*. Suosittelen kirjautumaan kaikkiin palveluihin ja vertailemaan, kumpaa kannattaa käyttää missäkin mainoksessa.

Pystyt käyttämäänkin vaikka kymmentä eri affiliate-yhteistyökumppania blogissasi, joten ei ole syytyä yhteen kumppaniin. Kerrankin sinä voit valita rusinat pullasta.

Huomaa myös, että voit käyttää oman blogisi affiliate-linkkejä myös itse! Itse ostin sähkösopimukseni juuri Nordic Green Energyltä, joten sain myös tuloja siitä.


Kumppaniyhteistyö/Kaupallinen yhteistyö 

Kumppaniyhteistyö/Kaupallinen yhteistyö oli käytännössä ensimmäisiä blogilla tienaamisen muotoja kun muotiblogit alkoivat saavuttamaan suosiota Internetissä. Tässä yhteistyössä idea on yksinkertainen. Yhteistyökumppani (esim. H&M) maksaa bloggarille tiettyjen vaatteiden esittelystä (ja tietenkin kehumisesta) blogissa.

Bloggaajat ovat usein mielipidevaikuttajia ja tähän perustuukin lifestyle-blogien suosio. Oli kyse vaatteista, meikeistä tai vaikka sisutuksesta, bloggaaja saa lukijat ostamaan yrityksen tuotteita.

Kaupallinen yhteistyö voi olla niin tulospohjaista kuin myös ns. kiinteähintaista, jossa kumppani maksaa bloggajalle kiinteän summan esim. blogikirjoituksesta. Nykyäänhän perinteinen kumppaniyhteistyö on siirtynyt jo suurelta osin etenkin lifestyle-asioissa pois perinteisistä blogeista etenkin Instagramiin. Kun pääsee siihen suosion määrään, että pystyy tekemään kumppaniyhteistyötä, blogilla tienaaminen muuttuu helpoksi.

Mikäli mainostit blogissasi affiliate-linkeillä tai yhteistyöpostauksessa, täytyy siitä olla aina olla maininta linkkien kohdalla (esim. tähdet vähän ylempänä tässä kirjoituksessa linkkien kohdalla) ja yhteistyöpostauksissa selkeä teksti blogitekstin alussa.

Banner-mainokset

Banner-mainokset (Google AdSense tai muu palvelu) ovat ylivoimaisesti yksinkertaisin ja yleisin blogilla tienaamisen muoto. Voit vain ottaa esim. Google Adsensestä mainokset blogiisi sivuihin ja voit keskittyä bloggaamiseen. Banner-mainokset muokkautuvat Googlen algoritmien mukaan erilaisiksi kaikille kävijöille, jotta niistä saisi maksimitehon.

Banner-mainokset ovat kuitenkin menettäneet tehoaan AdBlock-lisäosien myötä, mutta toisaalta saaneet jalkasijaansa takaisin kiitos mobiililaitteiden (joissa on harvemmin Adblockeja). Harva nuori tai nuori aikuinen kulkee enää tietokoneella ilman Adblockia Internetissä. Etenkin mobiililaitteita käyttäessä banner-mainokset muttuvat oman kokemukseni mukaan lähinnä häiritseviksi ja täyttävät välillä koko ruudun.

Tästä huolimatta banner-mainoksia voi kuitenkin saada myös kiinteinä, esim. jos blogillasi on joku tietty yhteistyökumppani. Esim. eräs kaverini pitää muotiblogia yksityishenkilönä omalla nimellään, mutta hänen bloginsa pääyhteistyökumppanina häärii H&M ja blogista löytyykin H&M:n bannereita, vaikka tekstit eivät aina koskisi H&M:n vaatteita.

Banner-mainokset toimivat etenkin, jos sivullasi on erittäin paljon liikennettä, koska etenkin Googlen AdSense optimoi blogista ansaitsemasi tulot sen mukaan, kumpi on sinulle parempi – bannerien näkevien ihmisten määrä vai bannereita klikkaavien ihmisten määrä. Lähes poikkeuksetta Google korvaa sinulle oman kokemukseni mukaan lukijoiden, ei klikkien mukaan – harva kuitenkin klikkaa banner-mainoksia muuten kuin vahingossa. Tärkeää AdSensessä onkin se kuinka paljon sinulla on kävijöitä blogissa.

Omat kokemukset AdSense tuloista ovat vaihtelevia – toisaalta niistä tulee ihan tyydyttävästi rahaa, mutta toisaalta ne voivat heikentää lukijan lukukokemusta sen verran, että lyhytaikaiset tulot eivät ole sen arvoisia. Tällä hetkellä blogissani kuitenkin on AdSense-mainokset ja teen niillä n. 70 euroa kuukaudessa.

 

Blogilla ansaitseminen – bloggajan näkökulma

Nyt kun blogini on kasvanut valtavasti alkuajoista, saan lähes viikottain tarjouksia sähköpostiini yhteistyökumppanipostauksista. Blogilla tienaaminen houkutteli niin paljon aluksi, että vastasin viesteihin aina olevani kiinnostunut. Sitten huomasinkin, että yhteistyökumppanipostaus liikkuikin melkein aina tasolla pikavippi-pikavippivertailupalvelu.

Alunperin en tehnyt näiden palvelujen kanssa yhteistyötä, mutta nyt olen keventänyt otettani siten, että teen mielelläni myös näiden palvelujen kanssa hakukoneoptimoinnin (SEO) kehittämispostauksia.

Toinen, joiden kanssa en tee mainospostauksia, mutta SEO-postauksia voin tehdä on uhkapelit sekä vertaislainaus, jonka mainostamisesta olen pidättäytynyt tähän mennessä. Syynä tähän on vertaislainauksen läpinäkymättömyys, korkea riski sekä epärealistisen korkea tuotto, joka tarkoittaa, että vertaislainaus on pikavippi itse lainan ottajalle ja lainan ottaja joutuukin maksamaan aivan epäinhimillisiä korkoja taatakseen korkeat tuotot lainaajille.

Uhkapelaaminen taas on itselleni lähellä sydäntä vanhana korttipelaajana, mutta siinäkin on omat ongelmansa (toisaalta Veikkauksen monopoli taas on aivan järjetön). Poistin uhkapelifirmat myös sijoitusrajoituksistani, jotta nykyään pystyn saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden ilman turhia rajoituksia.

Blogilla tienaaminen – lukijan näkökulma

Viime aikoina olen myös törmännyt blogeihin, joita tapasin lukea innoissani. Kun jokatoinen blogiteksti kuitenkin muuttuu yhteistyökumppanitekstiksi, joka ei liity mitenkään itse blogin aiheeseen, loppuu innostukseni blogin lukemiseen. Kun aasinsilta blogin oikean teeman sekä yhteistyökumppanin välillä on rakennettu väkisin, se näkyy aina lukijalle – eikä millään tavalla hyvällä tapaa.

Olen itsekin sortunut kerran blogini alkuaikoina tähän yhteistyökumppanipostauksen tekemiseen, joka periaatteessa liittyi blogini aiheeseen, mutta tekstin kirjoittaminen oli siitä huolimatta kuin kaarnan syömistä. Tämän lisäksi postauksen kirjoittaminen tuntui aivan työltä, jota en bloggaamisen halua minulle koskaan olevan. Huumoriarvon vuoksi löydät epäonnistuneen yhteistyöpostaukseni täältä. Hävettää.

Blogilla tienaaminen ei kuitenkaan ole itselleni vieras asia. Nuorempana olin tilanteessa, jossa tienasin jokaisesta kirjoittamastani harrastukseeni liittyvästä artikkelista 200e/kpl, koska kirjoittamani blogi aiheesta oli niin suosittu. Jaksoin sitä vuoden, kunnes huomasin, että kirjoittaminen ei ollut millään tavalla enää nautittavaa. Kirjoittaminen oli työtä, joka sisälsi deadlineja, pakollisia aiheita jne. Tämän lisäksi oma ääneni katosi teksteistä vähitellen. Lopetin artikkelien sekä blogini kirjoittamisen.

Olisin varmasti myös miljonääri, jos olisin saanut euron joka kerta kun näen talousblogin kirjoituksen alussa, keskellä tai lopussa lauseen ”Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta!”, ”Aloita kuukausisäästäminen nyt Nordnetissä!”, ”Nordnet sitä”, ”Nordnet tätä”. Nordnet on varmaan käytetyin sana suomalaisissa talousblogeissa!

Monesti olen mietiskellyt, että onko Suomessa vielä joku talousblogeja lukeva, joka ei ole liittynyt Nordnettiin! Vastauksen kysymykseeni sainkin aika pian sen jälkeen, kun lisäsin Suosittelen-välilehteen linkin Nordnettiin ja joku liittyi sitä kautta Nordnetin jäseneksi viikon sisään! Nordnetiin kuulumattomia ihmisiä siis edelleen lukee näitäkin kirjoituksia.

Törmään edelleen myös välillä blogeihin, jotka on hukutettu niin täyteen Google AdSensen banner-mainoksia, että sivun lukeminen muuttuu erittäin epämiellyttäväksi. Sivut sisältävät enemmän mainoksia kuin sisältöä. Tämä on usein tehokkain tapa ajaa uudet lukijat pois blogista.

Miten blogilla tienaaminen voi heikentää blogin laatua?

Myös blogin liika-kaupallistaminen saattaa ajaa lukijoita pois. Tämä on luonnollista ja vaikutus ei johdu niinkään siitä, että lukijat eivät halua bloggaajan tekevän rahaa. Kyse on suurimmalta osalta siitä, että etenkin ensimmäistä kertaa blogiaan kaupallistavan henkilön tekeminen on usein harjoittelua ja siihen mahtuu osumia ja huteja. Tämä toistuu niin taloudellinen riippumattomuus – kuin lifestyle – tai muotiblogeissakin.

Seuraavassa oikean elämän esimerkkejä.

Lempiesimerkkini on Jason Fieberin aikanaan pitämä Dividend Mantra-blogi, joka nousi nopeasti suosituksi taloudellinen riippumattomuus-blogiksi. Blogi jatkoi kasvamistaan ja yksityissijoittajat kiinnostuivat Jasonin blogista. Jason päätti laittaa rahoiksi ja myi blogin sijoittajille. Koska blogi kuitenkin henkilöityi niin vahvasti Jasoniin, suuttuivat lukijat totaalisesti ja blogi jäi kuolemaan hidasta kuolemaansa.

Dividend Mantra löytyy edelleen Internetistä, mutta olen suhteellisen varma, että blogin ostos oli todennäköisesti sen ostajien elämän huonoin sijoitus. Nykyäänhän Jason pitääkin jo uutta blogiaan eri osoitteessa.

Pienemmässä kaavassa Suomessa Pohatta herätti pienen myrskyn vesilasissa, kun hän kirjoitti ”ostaneensa Teslan”, joka osoittautuikin siis yhteistyökumppanipostaukseksi Tesla-kaupan kanssa. Muistan kirjoituksen sen takia, koska Pohatta oli yksi kirjoittajia, jotka saivat minut aloittamaan oman blogini ja tunsin lukijana oloni hieman petetyksi (enkä kommenteista päätellen ollut yksin), koska Tesla ja Pohatan silloinen 70%:n säästöaste ja jokaisesta sentistä pinnistäminen olivat liian suuressa ristiriidassa.

Vaikka tämä tuskin Pohatan suosiota laski laisinkaan, oli tämä itselleni erittäin hyvä opetus siitä, mitä tapahtuu, jos alkaa kaupallistamaan blogiaan ilman minkäännäköistä suuntaa vain sen mukaan kun hyvä tarjous astuu kohdalle. Tästä voi mielestäni kuka tahansa aloitteleva ja kokeneempikin bloggaja ottaa oppia kun miettii strategiaa, miten kaupallistaisi bloginsa. Blogilla tienaamisessa tärkeää onkin tuntea lukijat ja se, mitä he odottavat juuri sinun blogistasi.

Miten blogilla tienaaminen voi parantaa blogin laatua?

Blogilla tienaaminen ja blogin kaupallistaminen ei kuitenkaan ole aina negatiivinen asia. Joillekin blogin kaupallistaminen onnistuneesti kuitenkin saattaa herättää entisestään kirjoituksenpaloa ja näin ylläpitää kirjoittajan mielenkiintoa blogin pitämiseen.

Osa blogeista on aloitettu ihan aidosti työ mielessä. Tästä mielestäni hieno esimerkki on suomalainen White Trash Disease, joka kertoikin eräässä tekstissään, että aloitti bloggaamisen se mielessä, että tästä tulee ammatti. Ja hyvin onnistuikin, sillä blogin pitäjän vuositulot ovat 100 000-200 000 euroa vuodessa ja blogi on ollut monta vuotta Suomen suosituimpia blogeja. Blogilla tienaaminen on toki vain yksi hänen tulonlähteensä – freelancerin palkka on toinen.

Tienaako blogilla? Näin paljon tienaan itse

Paljonko tämä bloggaaja siis tienaa? Olen kirjoittanut Omavaraisuushaastetta kohta jo kolme vuotta. Tämän kolmen vuoden aikana olen oppinut paljon niin bloggaamisesta, sijoittamisesta kuin myös taloudellisesta riippumattomuudesta. Mitä itse arvelet, kuinka monta euroa allekirjoittanut bloggaaja on ansainnut kolmen ensimmäisen vuoden aikana tätä blogia kirjoittamalla?

250 euroa!

250 euroa kolmessa vuodessa! Blogilla tienaaminen ja rikastuminen ei siis ollut itselläni realismia blogiurani alussa. Blogikirjoituksia olin julkaissu tätä tekstiä kirjoittaessa n. 200 kappaletta.

Tuntipalkkani blogin pitämisestä onkin ollut n. 0,5 euroa/tunti. Samassa ajassa töissä olisin tienannut n. 12 000 euroa. Surkeata ajankäyttöä siis taloudellista riippumattomuutta tavoittelevalta ihmiseltä – olisin voinut käyttää nuokin 500 tuntia rahan tekemiseen kirjoittelun sijasta!

Blogilla ansaitseminen ei olekaan itsestäänselvyys, vaikka pitäisi joka kuukausi kasvavaa ja aktiivista blogia kuten allekirjoittanut. Suurin syy tähän on etenkin taloudellinen riippumattomuus-bloggarina edellämainitsemani yhteistyökumppanien vähyys. Bloggaaja tienaa keskimäärin sillä, että lukijat kuluttavat rahaa. Jos kuitenkin kirjoittaa pääosin kuluttamisen järjettömyydestä ja säästämisestä, on vaikea suositella kuluttamista yhtään mihinkään menettämättä uskottavuuttaan.

Sen voin sanoa, että työ alkaa tuottaa tulosta. Ensimmäisen version tästä tekstistä kirjoitin vuonna 2018. Ja tällöin olin tosiaan tienannut 250 euroa. Nyt kun päivittelin tätä tekstiä vuoden 2020 puolessa välissä – tienaan blogillani yli 250 euroa kuukaudessa. Tässä näkyykin juuri bloggaamisen hienous ja se, että kova työ ja pitkäjänteisyys palkitaan. Blogini tulot ovat olleet kasvussa lähes joka kuukausi ja toivon, että tämä esimerkkini motivoi myös sinua pitämään blogia pitkäjänteisemmin.

Blogilla tienaaminen on vain pieni osa bloggausta

Ilman blogia minulla ei olisi mahtavia lukijoita, jotka jaksavat keskustella ja kommentoida lähes jokaista kirjoitustani. Matka kuin matka on aina hauskempaa kun ei ole yksin.

Aina kun saan hyvän kommenti blogiin tai lukijapalautetta sähköpostiin, muistan aina uudelleen, miksi blogin kirjoittaminen on niin mahtavaa. Se, että kuulee omien kirjoitusten auttavan muita ihmisiä, saa minussa paljon iloisemman aikaiseksi kuin tuhansien eurojen blogitulot – vaikka kirjoitan blogia rahasta!

Toivon, että tämä kirjoitus antoi sinulle ajatuksia, miten voit saada myös oman blogisi tuottamaan.

Huom! Kuten saatoit huomata, tämä kirjoitus sisälsi affiliate-linkkejä itse affiliate-sivujen palveluille Adtraction, AdService ja Tradetracker, joita itse suosittelen vahvasti kenelle tahansa, joka haluaa kasvattaa bloggaustulojaan.

 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

6 kommenttia artikkeliin ”Blogilla tienaaminen – näin teet sen oikein”

 1. Sen verran pitää kommentoida, että nykyään Nordnetin liidipalkkio on TradeTrackerilla yhtä suuri, kuin Adtractionilla (taidettiin korottaa nyt marraskuussa). Aikaisemmin Adtractionilla se tosiaan oli 2 e korkeampi. Huomasin vasta, kun blogitulojani tarkistin. Sinänsä jännä, että tästä muutoksesta ei ole infottu julkaisijoita mitenkään.

  Pienemmästä palkkiosta välittämättä olen itse kuitenkin suosinut TradeTrackeria Adtractionin sijaan. Jotenkin ne raportit yms selkeys on TradeTrackerissa niin paljon paremmalla tasolla. Makunsa tietysti kullakin, sanoi koira kun muniaan nuoli 🙂

  Vastaa
  • Hyvä tarkennus! Olin kirjoitellut ensimmäisen draftin tekstistä jo lokakuussa niin noin tuoretta muutosta en ollut huomannutkaan. Mielenkiintoista tosiaan, että siitä ei mitään ilmoitusta ole tullut – sillä on kuitenkin aika paljon väliä, jos mainostaa samaa tuotetta, mutta toinen palvelu antaa paremman korvauksen.

   Lähtökohtaisesti varmaan kantsiikin rekisteröityä noihin kaikkiin kolmeen tekstissä mainitsemaani ja sitten katsoa, mikä itseään miellyttää parhaiten. Itselleni Adtraction jotenkin miellyttää yksinkertaisesti silmää enemmän kuin TradeTracker, jonka takia se on pääkanavani. AdService on vielä uusi tuttavuus, mutta tutustun siihen nyt seuraavina viikkoina paremmin.

   Vastaa
 2. Hei
  Hyvä kirjoitus. Mites jos blogin haluaisi aloitella eikä koodausta jaksa opetella, mikä on paras sivu laittaa oma blogi pystyyn? Onko kokemuksia tai kuulopuheita?

  Vastaa
  • Kiitos! Tosiaan molemmat WordPress ja Blogger toimivat hyvin ilman koodausta. Eli jos haluaa erittäin helpolla päästä, niin Blogger on paras. Jos haluaa vähän siistimmän, ja tehdä vähän itse töitä (ei koodausta), sen eteen on mielestäni WordPress paras.

   Vastaa

Jätä kommentti