Brexit ja ensimmäinen brittiosake

Brexit häämöttää viikon päässä. Vai häämöttääkö? Sitä ei tiedä kukaan. Henkilökohtaisesti uskon, ettei Brexitiä tapahdu, koska kukaan ei tiedä, mihin se tarkalleen johtaisi. Ja jotain yhteistä ihmisillä ja osakemarkkinoilla on – heistä kukaan ei siedä kauhean hyvin epävarmuutta. Tämän oletan johtavan Brexitin peruuntumiseen.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Seuraavan viikon ajan, tulemme varmasti näkemään paljon volatiliteettia markkinoilla. Istunkin siis mukavasti laidalla ja katselen, miten asiat kehittyvät. Ironisinta henkilökohtaisesti on, että päätin vihdoin laajentaa sijoituksiani nyt myös Iso-Britanniaan. Seuraava ostokohteeni on brittiläinen lääkefirma GlaxoSmithKline, jonka osuutta alan hitaasti myös kasvattamaan salkussani. Yritän saada hieman lisää defensiivisiä osakkeita suurten syklisten finanssialan yritysten mukaan ja GSK on tähän täydellinen yritys erittäin konservatiivisen strategian takia.

Brexit äänestys tulee kuitenkin vaikuttamaan vahvasti GSK:hen. Ensinnäkin, mikäli Brexit toteutuu, oletan, että Euro heikkenee ja brittiosakkeiden arvot laskevat tasaisesti. Tältä ei edes defensiivinen lääkeyhtiö tule välttymään, koska kukaan ei tiedä, mitä tämä tarkoittaa ulkomaankaupalle. Toisaalta, jos Brexit ei toteudu, nousee GSK:n kurssi ja Euro vahvistuu puntaa kohtaan. Muutokset tulevat todennäköisesti, joka tapauksessa olemaan niin pieniä, ettei niillä käytännösssä tule olemaan väliä parin päivän aikana, mutta haluan kuitenkin, että pilvet väsityvät ennen kuin teen sijoituksen. Haluan maksiminäkyyvyden sijoituspäätöksiini.

En usko Brexitin aiheuttavan massapaniikkia, vaikka se toteutuisi, mutta osakemarkkinoista ei koskaan tiedä. Etenkin kun kurssit ovat nyt heiluneet aika kauan all-time-high:ssa ja on selkeää, etteivät ne tästä nouse ilman makrotalouden nousua. Paniikkimyynnit ja 10% indeksin lasku ei siis edes yllättäisi, koska jostainhan traderienkin on palkkansa saatava. Kuukausi kuitenkin vaihtuu kätevästi pian Brexit äänestyksen jälkeen, joten pääsen ehkä tekemään niin kesäkuun, että heinäkuun ostot laskeviin kursseihin. Todennäköisesti molemmat ostokset tulevat sisältämään GSK:ta, ellei Restaurant Brands Internationalin osake dyykkaa paljon.

Näinä hetkinä osaa arvostaa ajallista hajauttamista. En voi kuin voittaa.

Jätä kommentti