Warren Buffetista on kirjoitettu paljon ja hänestä voisi kirjoittaa loputtomasti (ja tämä ei siitäkään huolimatta olisi liikaa). Jokainen sijoittaja tietää Buffettin lentäviä lauseita, jotka ovat usein kuolemattomia sijoittamisen viisauksia, jotka eivät edes ajassa muutu. Huomattavasti vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt Buffetin yhtä tärkeä yhtiökumppani Charlie Munger.
Charlie Munger menehtyi 99-vuotiaana 28.11.2023 ja hänen erittäin pitkällä sijoitusurallaan Munger ehtikin lausua äärettömän monta ajatonta sijoitusviisausta – sekä tietenkin ollut erittäin suurena osasyynä Berkshire Hathawayn erinomaiseen sijoitustulokseen kaikki hänen mukana olon ajan vuosikymmenet.
Tänään käynkin läpi Mungerin historian nopeasti sekä mielestäni kahdeksan viisainta lausahdusta Mungerin suusta, jotka jokaisen sijoittajan kannattaa ottaa omaksi ohjenuorikseen.
Charlie Mungerin erittäin lyhyt historia Warren Buffettin kanssa
Munger on koulutukseltaan lakimies Harvardista eli Mungerin (kuten ei Buffetinkaan) lähtökohdat ole millään tavalla olleet heikot, mutta elämä oli jo nuorena täynnä vastoinkäymisiä avioerosta oman lapsen kuolemiseen syöpään vain 8-vuotiaana. Tämän lisäksi Munger menetti myös näkönsä toisesta silmästä keski-ikäisenä. Munger tapasikin Buffettin Nebraskassa, kun Munger muutti hetkeksi takaisin kotisijoilleen Mungerin isänsä kuollessa.
Sijoittamisesta Munger kiinnostui samasta syystä kuin moni muukin eli sen osakemarkkinoiden pelillisyydestä johtuen. Munger nauttikin korttipelaamisesta opiskelu- sekä armeija-aikanaan ja pyrki käyttämään siinä opittuja taitoja parantaakseen sijoitustaitojaan.
Munger menestyi sijoituksillaan, lopetti juristin hommat ja perusti 1962 pokerikaverinsa Jack Wheelerin kanssa oman sijoitusyhtiön ”Wheeler, Munger ja Company”. Asiat menivät hyvin niin kauan (yhtiö tuotti vuosien 1962-1975 välissä 19,8% vuodessa vs. Dow Jonesin 5%:iin), kunnes öljykriisi iski maailmaan ja pörssiin, jolloin yhtiö teki valtavat tappiot vuosina 1973 sekä 1974 ja jouduttiin sulkemaan 1976.
Buffett ja Munger löysivätkin pian tämän jälkeen yhteisen sävelen, kun Berkshire osti yhtiön, jonka hallituksen puheenjohtaja Munger oli, sekä kun Buffett ja Munger taas lähentyivät. Mielenkiintoista kyllä, he tajusivat vasta vanhempana, että molemmat olivat olleet Buffettin isoisän kaupassa töissä nuorina poikina – eri aikaan vain.
Tämän jälkeen vuonna 1978 Mungerista tuli Berkshire Hathawayn varapuheenjohtaja (Vice Chairman) eli käytännössä Buffettin oikea käsi. Ja loppu on historiaa, joka jatkuu vielä näin 44 vuotta myöhemminkin.
Charlie Mungerin 8 suurinta viisautta sijoittamisesta
Munger – kuten Buffetkin, on sanonut paljon kuolemattomia lausahduksia sijoittamisesta monta vuosikymmentä kestäneen kunnioitettavan menestyneen sijoitusuransa aikana. Nämä lausahdukset eivät kuitenkaan ole läheskään niin tuttuja sijoittajille kuin Buffetin samaiset lausahdukset ja Munger onkin jäänyt aina vähän Buffetin varjoon, vaikka on sanoiltaan aivan yhtä terävä (ja välillä jopa terävämpi) kuin Buffett.
Kävinkin läpi paljon erilaisia listoja, haastatteluja sekä kokoelmia Mungerista monen vuosikymmenen varrelta ja poimin tähän listaan mielestäni kymmenen ajattominta lausahdusta Mungerin suusta.
On merkittävää, kuinka paljon ihmiset kuten me olemme saaneet pitkän aikavälin etua sijoittamisessa välttäessämme olemasta typeriä sen sijaan, että olisimme yrittäneet olla erittäin älykkäitä.
Tämä on siitä erinomainen viisaus, että se kuvaa mielestäni täydellisesti osakesijoittamisen kauneutta. Menestyneen sijoittajan ei tarvitse ole huippuälykäs, hänen pitää yleensä vain välttää absoluuttisen isoja virheitä, jotka johtuvat usein tunteista sekä yli-itsevarmuudesta.
Näytä minulle kannusteet ja minä näytän sinulle lopputuloksen. Jos sinulla on tyhmät kannusteet, saat tyhmiä tuloksia.
Sijoittamisessa harvemmin puhuttu asia on yhtiön johdon kannusteet, vaikka niillä on usein merkittävä merkitys yhtiön tulokseen. Sijoittajan kannattaa olla hereillä siitä, mitkä ovat yhtiön johdon kannusteet. On aivan eri asia, jos yrityksen johdon palkkiot on sidottu yhtiön osakkeen hintaan kuin yhtiön tuloksen kehitykseen tai liikevaihdon kehitykseen. Jos johtoa kannustetaan lyhyellä aikavälillä vääriin asioihin, voi osakesijoittaja olla sijaiskärsijä.
Sen tietäminen, että tietää mitä ei tiedä on hyödyllisempää, kuin erittäin fiksuna oleminen.
Samalla tavalla kuin ensimmäinen väite, menestyvä sijoittaja on ennen kaikkea tietoinen omista puutteellisuuksistaan – ei omista vahvuuksistaan. Tämän takia erittäin nerokkaat ja älykkäätkin ihmiset voivat epäonnistua osakemarkkinoilla pahasti – kukaan meistä ei tiedä kaikkea.
Puolet Warrenin ajasta menee siihen, että hän istuu ja lukee. Toinen puolikas on sellaisten ihmisten kanssa keskustelemista, joihin hän luottaa, ja joka luottaa häneen.
Jatkuva oppiminen ja ajatustenvaihto toisten ihmisten kanssa on myös sijoittamisessa äärimmäisen tärkeää. Menestyvä sijoittaja oppii jatkuvasti lisää ja samalla haastaa omia ajatustapojaan. Jos sijoittaa vain sillä tiedolla, mitä jo maailmasta omaa, törmää erittäin nopeasti seinään. Sijoittaminen on oppimista – loppuun saakka.
Ihmiset laskevat liian paljon ja ajattelevat liian vähän.
Sijoittamisessa monia vetää puoleensa numerot, tilastot, eurot, tunnusluvut ja muut numerot. Yhtiöistä sekä taloudesta voi tehdä loputtoman määrän laskelmia ja ennusteita, joissa numeroilla pystytään todistamaan ja ennustamaan milloin mitäkin. Sijoittaminen on kuitenkin vain pinnallisesti numeroita, mutta hyvän liiketoiminnan löytämisessä numerot auttavat vain tiettyyn pisteeseen.
Hyvän sijoittajan pitää pystyä miettimään liiketoimintaa katsoessaan paljon muitakin kun numeroita, kuten maailman trendejä, poliittista tilannetta, markkinatilannetta toimialalla, yhtiön johtoa jne.
Hyvä sijoittaminen vaatii omituisen yhdistelmän kärsivällisyyttä ja aggressiivisuutta.
Tämä on ehkä todellisin ja liian harvoin todettu asia sijoittamisessa. Sijoittajalta tarvitaan kärsivällisyyttä, kun markkina menettää järkensä hetkeksi ja ylikuumenee. Mutta samalla tarvitaan aggressiivisuutta ja ostoja niinä hetkinä, kun oikeasti näyttää siltä, että nyt yhtiöt ovat yksinkertaisesti halvalla hinnoiteltua. Tämä lause onkin omalla tavallaan luonnollista jatketta Buffettin kuuluisampaan lauseeseen: ole pelokas, kun muut ovat ahneita ja ahne, kun muut ovat pelokkaita.
Meillä on kolme koria: sisään, ulos ja liian vaikea. Jos meillä ei ole erityistä näkemystä, laitamme sijoituksen ”liian vaikea” koriin.
Korit tarkoittavat siis sijoituskoreja. Sisään tarkoittaa ostoon, ulos ei ostoon ja liian vaikea ei ostoon. Tässä merkittävintä on viimeinen kori. Liian moni sijoittaja sijoittaa edelleen yhtiöihin, joita ei ymmärrä tarpeeksi syvällisesti. Liian vaikea kori on sijoituskori, joka jokaisella sijoittajalla pitäisi olla. Tämä on esimerkiksi yksi syitä, miksi itselläni on pitkään ollut vaikeuksia löytyy teknologia-alalta potentiaalisia sijoituksia – yhtiöiden liiketoiminnat ja tienaamiskyky ovat huomattavasti monimutkaisempia, kuin ne usein pinnalta katsottuna näyttävät!
Ensimmäinen 100 000 dollaria on perhanan vaikeaa.
Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä on klassikkojen klassikko, joka oli suhteellisen vaikea kääntää suomeksi. Englanniksihan klassikkolause kuuluu ”First 100 000 $ is a bitch”. Ja tarkoittaa pitkälti sitä, että vaurastumisessa vaikeinta on juuri alkupääoman kasaaminen. Kuten tiedämme raha tulee rahan luokse ja korkoa korolle ilmiö alkaa kertymään ajan kanssa. Itsellänikin ensimmäisen 100 000 euron kasaaminen vei huomattavan pitkän aikaa, mutta sen jälkeen varallisuuden kehitys kiihtyi kuin itsestään. Ja uuden satatuhatta euroa saavutan nykyään lähes vuosittain!
Gurutkin tekevät aina virheitä, mutta heiltä voi silti aina oppia
Vaikka Mungerilla on lähes Buffetiin verrattava track record sillä erolla, että Buffetin sijoitushistoria on vielä virheettömämpi, myös Munger on tehnyt isoja sijoitusvirheitä. Mungerin oma sijoitusyhtiö esimerkiksi osti Alibaban osakkeita ensin 245 dollarin hintaan ja myöhemmin halvemmalla 181 sekä 145 dollarilla lisäämällä positiotaan entisestään. Vain myydäkseen puolet osakkeistaan vielä halvemmalla, kun Alibaban osake liikkui 76 ja 115 dollarin paikkeilla.
Tarkkoja lukuja ei ole, mutta arvioidaan, että Munger teki vähintään 50% tappiota (n. 25 miljoona dollaria) viimeaikaisilla Alibaba sijoituksillaan ja toki holdaa edelleen 50% ostetusta Alibaba-positiostaan tällä hetkellä merkittävällä tappiolla. On siis hyvä muistaa, että oli sijoittaja kuin guru tai erinomainen, ja vaikka hänen oppinsa erinomaisia, tekevät he silti virheitä – jopa kuuden vuosikymmenen sijoittamisen jälkeen!
Munger muistetaan myös ennen kaikkea siitä, että hän totesi, että halusi aina itsenäiseksi, ei niinkään rikkaaksi. Eli periaatteessa voidaan sanoa, että Munger halusi jo ennen kuin koko sanaa edes keksittiin – saavuttaa FIRE:n. Tämän hän myös saavutti ja pystyikin elämään tämän takia omanlaisensa elämän ja sanomaan, mitä oikeasti ajatteli – ilman pelkoa siitä, mitä mieltä muut hänen sanomisistaan olivat.
Kerro ihmeessä kommenteissa, jos sinulla on jäänyt joku Charlie Mungerin viisaus mieleen, jos sitä ei tästä tekstistä löydy.
————————————–
Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Katsoin vähän aikaa sitten Mungerin haastattelun tältä vuodelta. Aivan mahtava tyyppi ja käsittämättömän skarppi. Puhui ”pretentious expenditure” suurena typeryytenä ja vaurastumisen vihollisena (eli esim tarve ostaa rolex).
Munger on kyllä edelleen Buffettin tavoin erittäin skarppi, jonka takia olen aina miettinytkin, että kyseiset herrat ovat kyllä erittäin life goals, koska tekevät sitä mistä nauttivat ja ovat uskollisia omille arvoilleen aivan loppuun asti.
The first $100k is a bitch.
Kun pääoma ei vielä auta omaisuuden kartuttamisessa juuri mitenkään, elämä on menoja täynnä ja korkoa korolle ilmiön takia raha olisi hyvä saada äkkiä kasaan, se on bitch. Mutta kuten Charlie sanoo, se on vaan lusittava ja raavittava kasaan vaikka kuponkeja leikkaamalla. Sitten homma onkin jo kiitollisempaa.
Nykyään vaan mielestäni 100k ei enää riitä mutta periaate on ihan sama vieläkin.
Tuo on varmasti kaikista klassisin Mungerin sanonta ja jää todennäköisesti elämään ikuisesti, koska pitää edelleen inflaatiosta huolimatta hyvin paikkansa. Itsellä tuosta on aivan samaa kokemusta – sen jälkeen, kun saavutin 100 000 euron sijoitusvarallisuuden, on se ainakin tuntunut alkaneen kasvavan huomattavasti nopeammin korkoa korolle kuin ennen sitä. Ja tosiaan, vaikka aika kuluu ja summat muuttuvat, periaate tulee aina pitämään paikkansa.
Warren Buffett once said ‘My partner Charlie (Munger) says there is only three ways a smart person can go broke: liquor, ladies, and leverage. Now the truth is – the first two he just added because they started with L – it’s leverage.
Tämä on kyllä uskomattoman totta ja hauska quote! Moni äärimmäisen menestynytkin sijoittaja on saattanut tuhota koko sijoitusomaisuutensa velkavivulla.