Näin paljon Citymarket on Prismaa kalliimpi

Kolmikon viimeinen ruokakorivertailu on täällä. Olen aiemmin vertaillut ruokakoreja Lidlin ja Prisman välillä sekä S-Marketin ja Prisman välillä. Olen tähän asti vältellyt K-Markettien tuomista vertailuun, koska K-Marketit ovat yleisesti ottaen niin paljon kalliimpia, ettei niitä keskimäärin kenenkään kuluttajan kannata suosia, jos katsoo ruokakoria vain taloudellisesta näkökulmasta.

Keskon uusin osavuositulos kuitenkin herätti minut. Kesko teki kaikkien aikojen ennätystuloksensa ja ruokakaupan markkinaosuus kasvaa K-Marketeilla! Erittäin moni suomalainen siis käy koko ajan enenevissä määrin K-Marketeissa, vaikka usein Prismat ja K-Citymarketit ovat aivan vierekkäin.

Perusteluiksi tähän sanottiin Keskon osavuosikatsauksessa, että jokainen K-ruokakauppa rakentaa alueen asiakkaiden näköiseksi valikoimalta ja hinnoiltaan. Hinnoiltaan? Mielenkiintoista. Ruokakaupoista erityisen hyvin on menestynyt Citymarketit, jonka takia ne otankin tähän vertailuun pääosaan. Mennään siis suoraan asiaan ja katsotaan, miten Citymarket pärjää hintavertailussa toisen jättiläisen eli Prisman kanssa!

Citymarket vs. Prisma

Käytän vertailussa samaa ruokakoria, jota olen käyttänyt aikaisemmissa vertailuissani. Ruokakori on tasapainoinen eikä siinä olevien tuotteiden hintoja optimoida kaupoissa tämän ruokakorin tuotteita samalla tavalla kuin virallisten ruokakorivertailun tuotteita usein optimoidaan – jotta kauppa näyttäisi päälle päin halvemmalta valtamediassa.

Vertailu on tehty Helsingin Malmin Prisman sekä Citymarketin hinnoilla. Siinä, missä Prismalla on pääosin samalla maantieteellisellä alueella samat hinnat läpi kaupunkien, Citymarkettien hinnoissa on hieman alueellisia ja kauppiaskohtaisia eroja. Aivan kuten voit tarkistaa oman alueesi S-ryhmän kauppojen hinnat Foodie.fistä, voit myös tarkistaa paikallisen K-Marketin hinnat K-Ruuan nettisivuilta. Tähän vertailuun käytin kuitenkin ihan old school menetelmää ja kävelin kauppoihin.

Ruokakorivertailu Citymarketin ja Prisman välillä alla.

citymarket vs prisma

Taulukko on tutun helppo lukea. Ensimmäisessä sarakkeesa löytyy tuote, jota vertailen. Toisessa Citymarketin kilo/litrahinta tuotteelle sekä kolmannessa Prisman hinta samaiselle tuotteelle.

Vihreällä on korostettu se puoli, jolla hinnat ovat halvempia. Mikäli korostusta ei löydy, ovat hinnat yhtä kalliita molemmissa kaupoissa.

Taulusta selviää nopeallakin katsauksella se, mikä monella varmasti oli jo ainakin ajatuksen tasolla tiedossa – K-Citymarket on huomattavasti sekä kauttaaltaan Prismaa kalliimpi.

Mielenkiintoisen poikkeuksen tekee punainen paprika, joka on itseasiassa ainut vertailussa ollut tuote, joka on Citymarketissa halvempi kuin Prismassa. Muiden kasvisten osalta kuten banaanin ja punasipulin osalta samanlaista hintaeroa ei Citymarketin vuoksi löytynyt, joka tekikin paprikan hinnan yllättäväksi.

Muuten hintaerot ovat juuri niin rajut Citymarketin ja Prisman välillä kuin olettaa saattaa ja Prisma saakin Citymarketin näyttämään ökyrikkaiden kaupalta. Tämä siitä huolimatta, että Prisma on kuitenkin kalliimpi kuin esim. Lidl.

Kuinka paljon enemmän rahaa kuluu vuodessa Citymarketissa kuin Prismassa?

Vertailua kirjottaessa itseäni jopa vähän ahdisti hintaero. Ihan siitä syystä, että kävin monta vuotta opiskelijaelämäni alussa kaupassa Citymarketissa. Tämä ihan sen takia, että se oli lähempänä kuin mikään muu kauppa ja olin laiska. Ihmettelin kuitenkin aina, kuinka kauppalasku tuntui jotenkin suurelta. Enää en ihmettele, miksi näin oli. Ja opiskelijana, jos jolloin olisi näistä hintaeroista pitänyt olla tietoinen.

Aivan kuten aiemminkin, kilohinnat eivät sinällään kuitenkaan kerro sitä oikeaa erojen kauppojen välillä. Tarvitaan aivan oikean elämän esimerkki. Miltä siis kulutukseni näyttäisi, jos söisin ruokakorini mukaisesti vuoden siten, että kävisin aina Cittarissa vs. jos kävisin aina Prismassa.

Vuosikulutukseni voisi näyttää arviolta seuraavalta. Luonnollisesti kukaan ei syö pelkkää samaa ruokakoria koko vuotta, mutta tähän vertailun tarkoitukseen on yksinkertaisempaa pitää ruokakori rajattuna. Ja koska trendi on niin selvä Citymarketin kalleuteen päin, ovat luvut varmasti samansuuntaiset, näyttää ruokakorisi oikeastaan ihan miltä vain. Seuraavassa siis vuoden ruokakorini.

71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa Sandelsia

Määrät on siis laskettu suomalaisen yhden henkilön keskimääräisen kulutuksen avulla ja osa arvioitu.

Miltä vuoden kulutuksen erotus siis näyttää K-Citymarketin ja Prisman välillä? Järkyttävältä.

Citymarketissa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1770,88 euroa.

Prismassa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1570,99 euroa. 

Ero yhden henkilön vuoden maltillisilla ostoksilla on siis 200,11 euroa. Kun miettii, että keskimääräinen ihminen syö ja kuluttaa tätä enemmän ruokakauppaan, kasvaa ero entisestään. Ruokakaupassa tehdään kuitenkin tämän lisäksi myös paljon muita ostoksia kuten kulutustarvikkeita, jotka ovat myös Prismassa halvempia kuin Citymarketissa. Ero kasvaa siis käytännössä koko ajan sitä suuremmaksi, mitä enemmän asioita ostat.

On myös hyvä muistaa, että tämä kulutus on mitattu yhden vähän kuluttavan ihmisen laskulla. Neljän hengen perhe kuluttaa vähintään 4x tämän – väittäisin, että lähempänä 5x tämän. Koska perheen kulutus on 5x isompi, on samalla myös säästö Prisman ja Citymarketin viisinkertainen.

Uskallan väittääkin, että Citymarketista Prismaan vaihtamalla nelihenkinen perhe pystyykin säästämään yli tuhat euroa vuodessa kauppaostoksissa! Se on jo niin paljon rahaa, että jos on auto, kannattaa melkein ajaakin vähän kauemmas tällaisen säästön takia.

On myös hyvä huomata se asia, jonka eräs lukijani huomautti viime kirjoituksessani. Citymarketissa on Prismaakin enemmä mahdollisuuksia heräteostoksiin, koska Citymarketin tuotevalikoima on Prismaakin laajempi ja ennen kaikkea eksoottisempi. Citymarketin tarjoukset ovat usein samaa tasoa kuin Prisman hinnat, mutta mikäli haluaa jotain oikeasti eksoottista, silloin Citymarket on kuitenkin usein oikea paikka – kunhan on valmis maksamaan siitä.

Yhteenveto

Tässäkin hintavertailussa tulee vanha totuus jälleen toteen – senteistä tulee nopeasti euroja. Ja euroista tulee nopeasti satasia. Tämä sama logiikka pätee kaikkeen säästämiseen, tienaamiseen kuin myös sijoittamiseenkin. Älä siis aliarvosta senttejä, koska ne ovat usein pian tuhansia euroja.

Tästä ja aiemmasta kahdesta ruokakorivertailustani voi myös mielestäni vetää yhden selvän päätelmän – niin yksin asuvan kuin suurperheen vanhemmankaan ei ole mitään järkeä missään muualla kuin Prismassa tai Lidlissä.

Etenkin jos talous on edes yhtään tiukalla. Tai ihan sama vaikka ei olisi, kenellä tahansa meistä on parempaa tekemistä tuhansille euroille kuin maksaa ne Keskolle ja sen osakkeenomistajille (paitsi tietenkin, jos omistaa Keskon osakkeita, niin voi olla tästä eri mieltä, heh). Itsehän en omista, joten voin näin sanoa hyvillä mielin.

Kaikki K-ryhmän kaupat sekä S-ryhmän pienemmät kaupat tulevat pitkällä aikavälillä huomattavasti kalliimmiksi kuin isot Prismat ja Lidl. Yli tuhat euroa vuodessa kalliimmaksi!

Oletko tajunnut, että Citymarket on näin paljon Prismaa kalliimpi?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

37 kommenttia artikkeliin ”Näin paljon Citymarket on Prismaa kalliimpi”

  1. Itse haaveilen siitä, että voisin käydä yhtä aikaa ison kauppakeskuksen vastakkaisissa Prismassa sekä Cittarissa, jolloin headsetin avulla voitaisiin napata cittarin parhaat tarjoukset ja silti ostaa suurin osa Prismasta, jolloin saisi parhaan hinnan.

    Vastaa
    • Tämä olisi kieltämättä uskomattoman kätevää. Joskus aikoinaan tein sitä, että kävin ensin K-Citymarketissa katsomassa tarjoukset ja sitten Prismassa, mutta kun aloin vertailemaan hintoja, huomasin, että liian usein K-Citymarketin tarjoukset ovat suunnilleen samanhintaisia kuin Prisma ylipäätänsä.

      Jotkut tarjoukset ovat taas oikeasti hyviä Cittarissa, mutta niiden metsästäminen vie turhan paljon aikaa, kun ei tiedä oliko siellä juuri niitä tarjouksia, jotka sopivat omaan kauppalistaan (ja heräteostokset tarjousten takia sitten ovat taas usein varma tie turhaan kulutukseen).

      Vastaa
  2. Itseä ärsyttää autottomana opiskelijana, että lähin kauppa on K-Market ja toiseksi lähin on samojen kauppiaiden K-Supermarket. Alueella toki on Lidl, mutta se on niin hankalassa paikassa, että sinne ei ihan noin vain kävellä ://

    Täten siis usein käyn Prismassa tai S-marketissa, jos saan autokyydin eri paikkakunnalla asuvalta äidiltäni, ja ostan monta kassillista tavaraa kerralla. Lähimarketissa käyn lähinnä vain koulupäivien jälkeen katsomassa onko mitän aletarroja.

    Jos olisi edes hyvät julkiset yhteydet täälläpäin missä asun (kuitenkin Espoossa, mutta todella syrjässä), suosisin alueen Lidliä.

    Vastaa
      • Itselläni oli sama ongelma ensimmäisenä opiskeluvuotenani kun lähellä ei ollut mitään muuta kuin pieni K-Market, jolla tietysti oli monopoli koko opiskelijaasuntokadun opiskelijoihin. Ja se näkyi hinnassa.

        Toki en sitä silloin tajunnut ja maksoin mukavasti järjettömän paljon ruuasta, vaikka silloin tuloni olivat alhaisimmat koskaan… Onneksi tosiaan niitä aletarroja tuollaisissa kaupoissa usein kuitenkin näkee, niin ei ihan konkurssiin tarvi mennä.

        Vastaa
    • Eikös siinä tapauksessa kannattaisi hypätä polkupyörän satulaan ja rullata Lidliin? Samalla kertaa saa hyvää arkiliikuntaa ja säästää rahaa 🙂 Mikä voisi olla enää parempaa ajankäyttöä?

      Vastaa
    • Nyt koululaiset” kyykkyhyppyä” tarjousten perään erikauppoihin.
      Terveellisen ruokavalionomaavan ostoskassiin ei kuulu sipsit eikä roskaruuat yleensä.
      Tilastot ovat kuten ne halutaan laatia,siispä jokainen äänestämään jaloillaan!

      Vastaa
      • Pyöräily on kieltämättä hyvä vinkki! Itse tuolloin ensimmäisenä vuotena en kuitenkaan omannut edes pyörää ja jostain syystä en sitä hankkinut, niin syyllistyin samaan (laiskuuteen?).

        Aika moni kuitenkin menee vain siihen lähimpään (usein einesruuan kanssa) ja takaisin peiton alle katsomaan Netflixiä tai panikoimaan seuraavaa tenttiä. Been there done that 😀 Halusin tässä vertailussa tuoda esiin ns. normaalin ostoskassin, koska suurin osa meistä varmaan elää aika juuri sekasyömäri elämää terveellisen ja epäterveellisen välillä.

        Vastaa
  3. Apua, meidän duunipaikan lähellä on Citymarket ja välillä sinne laiskuuksissani töiden jälkeen eksyn. Loppuu nyt. Olen jo saanut itseäni niskasta kiinno ja hyppään pyörän selkään käymään Prismassa lähi K-Marketin sijaan ostamassa arkiruuat (kiitos sun artikkelien!)

    Vastaa
    • Hienoa! Ja kannattaa ehdottomasti seurata samalla, miten oma rahankulutus muuttuu (vai muuttuuko), kun vaihtaa tuota ruokakauppastrategiaa. Itse ainakin huomasin selkeän eron kun lopetin Cittarissa käynnin muutama vuotta sitten.

      Vastaa
  4. Erinomainen kirjoitus! Teet hyvää työtä! Näin näppituntumalta ajatellen olen tullut samaan lopputulokseen. Citymarket on Prismaa kalliimpi. Eroa tulee vielä lisää Prisman eduksi, kun otetaan huomion kanta-asiakaspalautukset. Prisman ostoista tulisi esimerkkiruokakorin hinnoilla bonuksena palautusta 1% ja Citymarketin ostoista puolta vähemmän. Prisman ostoista voi saada osuuskaupasta riippuen myös ylijäämänpalautusta sekä korkoa osuusmaksulle.

    Vastaa
    • Jep, en yleensä tykkää bonnusysteemejä lukea vertailuun mukaan, koska niistä on eniten hyötyä keskittäessä ja tässä omat ongelmansa. Toisaalta samaisesta syystä kun vertailee K-Marketin hintoja, en halua ottaa tarjouksia huomioon, koska sekin vääristäisi vertailua.

      Vaikka Prisma on Cittaria halvempi suuremmassa osassa tuotteista, Lidl best, koska ei ole mitään säätöä kanta-asiakkuuksien kanssa vaan suoraan vain halvemmat hinnat.

      Vastaa
  5. Juu , palvelusta maksan mielelläni, sitä ei S-ryhmän kaupoista löydy….jos ”halpuuttaminen” tarkoittaa huonoa tai erittäin huonoa tai jopa olematonta palvelua kun tulee kysyttävää ja hintaa ei tuotteelle löydy tai se on väärin. Näistä syistä olen äänestänyt jaloillani ja mennyt Citymarketin ja K-kauppoihin…ja menen edelleen.

    Vastaa
    • Palvelu on kieltämättä K-kaupoissa parempaa! Mutta koska itse tiedän suunnilleen aina mitä ostan, niin yleensä kaupassa palloilemalla löydän tarvittavan (vaikka olisikin jotain, mitä en ole aiemmin ostanut).

      Tosin kuten sanoin kirjoituksessakin, kaikista kaupoista löytyy nykyään hinnat netistä (Foodien ja K-ruuan nettisivujen kautta), joten näihinkin kannattaa tutustua, niin voi hintoja vertailla jo ennen kuin edes menee kauppaan!

      Vastaa
  6. Kirjoituksessa vain sivuutetaan virallista ruokakori vertailua, jossa viimeisimmän tuloksen mukaan Citymarket oli huomattavasti Prismaa halvempi?
    Olet myös ilmeisesti tehnyt vertailusi vain Malmin kaupoissa? Olethan huomioinut, että jokaisella Citymarketilla on yrittäjänä yksityinen kauppias ja jokaisessa Citymarketissa on omat hinnoittelut sekä omat valikoimat?
    Kirjoitukseksi otsikko antaa ymmärtää, että jokainen Citymarket olisi Prismaa kallimpii vaikka näin ei kuitenkaan ole. Lisäksi siinä missä Prisma keskittyy tuotteiden halpuuttamiseen ja tuottajien riistämiseen, Kesko painottaa kauppojaan laadukkaasempaan palveluun ja vastuulliseen toimintaan. Kesko on maailman vastuullisia yritys, samaa ei voi sanoa S-ryhmästä

    Vastaa
    • Hesarin vertailu oli vähän kummallinen, koska siellä verrattiin Helsingin Prismaa ja Lidliä Espoon Citymarkettiin. Itse vertailin Malmin Prismaa ja Cittaria juuri sen takia, että ne ovat kirjaimellisesti vierekkäin. Mielestäni näin vertailusta tulee hieman järkevämpi, kun puhutaan samasta alueesta. Tuskin kukaan Pasilassa asuva lähtee Matinkylään Citymarkettiin.

      Tuntui hieman laiskalta journalismilta Hesarilta vertailu muutenkin. Cittarin hinnoissa oltiin otettu huomioon vielä tarjouksetkin(?). Tämäkin oli outoa ja vähän sama kuin S-kaupan ostoksiin laskisi yhteensä bonukset mukaan myös, mitä tulee keskittämisen myötä. Mielestäni hyvälaatuiseen vertailuun kuuluu se, että ei oteta mitään sivuasioita huomioon vaan kylmästi vain perushinnat ja siinäpä se.

      Ja tosiaan, blogini menee aika 100%:sesti hinta ja säästäminen edellä, joten luonnollisesti keskityn lähinnä informoimaan ihmisiä siitä, miten he voivat rahaa säästää ja millaisiin asiaa kannattaa tällöin kiinnittää huomiota. Jokainen voi tehdä omat päätöksensä sitten eettisyydestä, suomalaisen tukemisesta, oman lähialueen talouden tukemisesta jne. mutta se on niin loputon suo ja oikeasti monimutkainen kokonaisuus, joka liittyy lähinnä yksilön arvoihin ja maailmantalouteen kokonaisuutena, että siitä pitäisi kirjoittaa kirjasarja, ei yksi blogiteksti.

      Kuten aikaisempi kommentoija sanoikin, K-Marketeissa saa parempaa palvelua ja tämähän on aivan totta. Itse kuitenkin tykkään olla kaupassa yksin ja käytän vielä itsepalvelukassojakin, koska niissä on vähemmän jonoa. Palvelua ja ihmisille sopivaa valikoimaa ei voi objektiivisesti mitata, jonka takia keskitynkin vain euroihin.

      Edit: Ja näköjään Kauppalehtikin julkaisi tänään oman vertailunsa, jossa Citymarket taas oli Prismaa (ja S-Marketiakin(!) kalliimpi). Ota noista nyt selvää.

      Vastaa
  7. Blogistilta ansiokasta työtä! Mitä ruokakorivertailuja olen seurannut, niin määrät ja tuotteet ovat ihan kummallisia. Tyyliin ostetaan neljän kappaleen paketti ohuenohutta leipää ja sit kolme pakettia keksejä. Ei vastaa ainakaan omaa kulutustani. Oma kulutuskäyttäytyminen ja tyypillinen ostoskori ratkaisee, missä kannattaa asioida. Kovapalkkaisena käyttäisin aikani johonkin muuhun kuin ostopaikanhintaoptimointiin, mieluummin optimoisin aikaa ja logistiikkaa. Ainakin suppealla korilla Cittari pärjää hyvin, jos edes osa ruokakorin tuotteista on tarjouksessa. Ainakin lohi ja kahvi ovat usein Prismaa edullisempia.

    Vastaa
    • Kiitos paljon! Erittäin hyvä huomio itseasiassa tuosta kahvista. Itse en sitä juo, niin tuppaa aina unohtumaan tästä oman ruokakorin vertailusta. Voisin lisätä sen ensi vuoden ruokakorivertailuihin, koska keskimääräinen suomalainen kahvia aika paljon kuluttaa, jonka takia se voisi olla hyvä osa ruokakoria.

      Kun on tosiaan hyvätuloinen, niin eipä tälläiselle optimoinnille yleensä tarvetta ole, koska aika on rahaa ja toisinpäin. Monella kuitenkin on usein monta kauppavaihtoehtoa lähekkäin, niin etenkin silloin vertailu auttaa avaamaan silmiä siihen, että voisi ehkä vaihtaa kauppaa – eikä tarvi edes enempää kuluttaa aikaa.

      Vastaa
  8. Käyn City Marketissa syystä, että se on lähellä. Lähimpään Prismaan on nelinkertainen matka ja polttoaine maksaa.

    Katsoin K-ruokasovelluksesta minulle tarjouksia.
    Nautasikajauheliha 6,73 €/kg
    Broilerin jauheliha 7,13 €/kg (Nautaa ei ollut, mutta näistä löytyy halvemmat ja vähärasvaisemmat vaihtoehdot)

    Lisäksi Banaani 1,39€/kg tämä yleensä paikallista Prismaa edullisempi
    Klementiini 1,39€/kog Meillä paljon käytetty, yleensä edullisempi
    Kurkku 2,79€/kg

    Lapsiperheellä menee paljon maitoa. Arkimaito oli viimeksi 0,50€ purkki tarjous. Prisma ei tuohon hintaan pysty.
    Ruokakermaksi tarjooa Pirkan ja hinta 0,55€ eli kallimpi. Me kyllä litrakaupalla sitä kuluteta.

    Leipää menee ja sitä Vaasan rusipalat 2,56€/kg on puolet halvempi kuin kauraleipä tai sitten Vaasan Taikaruis 3,62€. Vaasan Kauratyyny 4,86€/kog meillä syödään harvemmin.

    Makaroni on 0,50€.

    Margariin Keiju 3,32€/kg

    Snelmann Voileipäkinnkku 9,83€. Tämä on meidän lähi Prismassa kallimpi.

    Juusto valikoima on paikallisessa Prismassa hyvä, ostan sitä yleensä sieltä, kun tulee käyntiä.

    Vastaa
    • Niin ottamatta kantaa mikä on halvin epäilen, että meidän kannattaisi käyttää LIDL:iä, joka on lähempänä kuin Prisma. Annan käytetylle ajalle kuitenkin jonkun arvon. City Market on lähikauppamme ja käynti on 30 minuuttia, kun muualla on vähintään 45 minuuttia jollei enemmän.

      Merkittävä osa säästöstä tulee varmasti eräkoosta. Ostaessa sopivan määrän ettei tavaraa mene pilalle säästää merkittävästi. LIDL on tämän suhteen erinomainen, sieltä löytyy pienempää erää. Vrsin usein siellä asioidessa ostokset jäävät alle 20€.

      Vastaa
      • Nelinkertainen matka on kieltämättä aika kova jo 😀 Tarjoukset, bonusjärjestelmät jne. tekevät kieltämättä vertailusta välillä vähän vaikeaa, jonka takia mieluummin vertailen vain saman alueen kauppoja sulkemalla nämä kaikki extra-jutut pois. Pitää ensi vuoden ruokakorivertailua varten kyllä lisätä vähän noita kasviksia, kun jostain kuulin, että ne laajemmalti ovat K-marketeissa halvempia – en sitten tiedä onko se ilman tarjouksia vain ihan tavallisilla hinnoilla.

        Lidl on keskimäärin omankin kokemukseni halvin, kuten Prisma vs. Lidl vertailussa huomattiin, että se myös Prisman voittaa mennen tullen. Ja tosiaan siellä harvemmin tulee ostettua ylimääräistä.

        Vastaa
  9. Huoh. Enpä ihmettele yhtään ettei rahvaat tue suomalaista yrittäjyyttä ja ole valmiita maksamaan laadusta, viihtyvyydestä, palvelusta ym. Niin vähän kun hintoja vilkaisenkaan kauppaostoksiani tehdessä, koska laatu ja tuotteen alkuperä ratkaisee, ei ole mitään väliä maksaako ruokakerma 60snt vai 40snt. Nää hintaöyhöttäjät on just niitä ihmisiä, joiden kauppakärry täyttyy xtra ja rainbow tuotteista 😀 kun ei ruuan alkuperä tai terveellisyys kiinnosta… Onneks ei tarvi shoppailla köyhien keskuudessa. Lisäksi uudistumisten myötä Cittareissa mm. kiinnitetään paljon enemmän huomiota vihreisiin valintoihin. Suljetut maitokaapit ym. Kuluttavat varmasti vähemmän energiaa, enkä ole yhdessäkään Prismassa ovellisiin maitokaappeihin törmännyt, hyvä jos edes pakastealtaat ovat suljettavia.. tämä siis vaan yksi esimerkki 🙂

    Vastaa
    • That awkward moment kun ruokakorivertailusta saa luokkakysymyksen. Ja tosiaan yksittäiselle ihmiselle, joka on hyvätuloinen eivät nämä erot juuri tee muutosta, mutta tavalliselle suomalaiselle perheelliselle 1000 euron säästö vuodessa on enemmän kuin paljon.

      Suosittelen muuten tutustumaan Kuluttaja-lehden tekemään tutkimukseen noista halppismerkeistä: https://kuluttaja.fi/artikkelit/sama-tuote-eri-pakkaus/

      Kirjaimellisesti moni ”halpa” tuote on samaa asiaa eri paketissa ja täysin samalta valmistajalta. Jos haluaa erilaisesta logosta omassa ruuassaan maksaa, niin mikäs siinä. Ja tämähän sinänsä menee ihan kaikkien ryhmien läpi Lidlistä, Keskoon ja S-ryhmään, joilla kaikilla on white label tuotteita. Osa white label tuotteista on jopa parempilaatuisia kuin ns. brändiruoka. Rahalla ei aina saa laatua, jonka takia homma niin vaikeaa onkin normikuluttajalle.

      Vastaa
  10. Tekstissä menee sujuvasti sekaisin K-Marketit ja Citymarketit.

    Käytän itse pääosin Prismaa, koska se on työmatkan varrella ja valikoima & hintataso on parhaasta päästä. Mutta käyn myös Cittareissa, koska niissä on erilainen valikoima ja paremmin hoidetut hevi-osastot. Ja käyn myös muissa kaupoissa, koska erilainen valikoima.

    Kaupassakäynti ei ole pelkästään euroja, mutta toki hintaerot on hyvä tiedostaa. Ja lisäksi on hyvä tiedostaa myös se, että jos kaikki kävisivät pelkästään Lidlissä, kilpailua ei olisi ja Lidlin hinnat olisi ihan jotain muuta kuin nyt.

    Vastaa
    • Ennen Lidlin tuloa S-ryhmällä ja Keskolla oli vähän liian vahva ote Suomen ruokakauppamarkkinoista, josta keskimäärin kärsi kaikki kuluttajista tuottajiin. Ja Lidl pystyykin pitämään hintansa pienempänä lähinnä juuri siksi, ettei sieltä lähelläkään kaikkea saa, ja siksi niin Prismalla kuin Citymarketeilla kaikilla on paikkansa markkinoilla – kaikki ovat positioituneet erilaiselle kuluttajalle ja erilaisiin tarpeisiin kuten näissäkin kommenteissa on tullut esille – markkinataloutta parhaimmillaan!

      Vastaa
  11. Arvasin luettuani, että tämä tekstisi kerää paljon kommentteja. Ruokakauppavalinta on monille yhtä tunteellista kuin urheilujoukkueen tai lahkon kannattaminen 🙂 Meillehän myydään mielikuvia ja omat valintani olen tehnyt oman mututuntumani perusteella, vaikka hinnallakin on toki merkitystä. Minulla on sellainen näkemys, että Prismasta saat aina kaikkea, ellei sitten ole tuotannossa tms. jotain ongelmia niin, ettei tuotetta ole jostain syystä saatu. Lidl taas tilaa tietyn määrän tavaraa, ja sitä on myynnissä niin kauan kuin tavaraa riittää. Näin ollen olen valinnut Prisman, koska menee pasmat sekaisin, jos kaupassa ei olekaan sitä, mitä ostoslistallani lukee 😀 Jostain olen myös saanut päähäni sellaisen ajatuksen, että S-ryhmä saattaa pitää palvelua pienemmällä paikkakunnalla, vaikka se ei olisi aina rahallisesti niin tuottavaa. On ikävää, että maaseudulla palvelut vähenee, niin tästä minä tykkään. Minun Prismassani myös on sellaiset hyvät maitokaapit, joita joku täällä sanoi olevan vain Cittareissa. Varmasti riippuu ihan siitä, mihin rahaa on päätetty laittaa tai kuinka kauan sitten kalustoa on uusittu. Jos ei vielä selväksi käynyt, niin olen valinnut joukkueekseni S-leirin! Kiitos hyvästä blogista. Olen lukenut juttujasi jo monen vuoden ajan.

    Vastaa
    • Itse yllätyin aidosti ihmisten reaktiosta ja ehkä vastareaktiostakin! Kun oletin, että voiko olla mitään vähemmän tunteita herättävää kuin tylsä hintavertailu 😀 Lidlin ja Prisman vertailu eikä edes Prisman ja S-Marketin vertailu keskenään herättäneet samanlaisia tunteita. Mutta kun laittaa K-ryhmän ja S-ryhmän vastakkain, niin tunteet tuntuvat suomalaisilla leimahtavan.

      Itselleni kaupassakäynti perustuu lähinnä vain omaan tarpeeseen ja järkeen, niin siksi nämä tunteet sinänsä yllättävät. Ja muistaakseni aikaisemman kotikaupunkini Prismassakin oli ovelliset maitokaapit, mutta noh tällaisten asioiden esiinostaminen kertoo lähinnä vain siitä, että tosiaan kyseessä on jokin muu kuin ihan puhdas järkipäätös ja se sinänsä ymmärrettävää kun ihmisiähän me vain olemme.

      Ja kiitos paljon! Kiva kuulla, että blogissa on riittänyt luettavaa vuodesta toiseen.

      Vastaa
  12. Näppituntumalta olen tämän asian tiennyt jo kauan, mutta onhan toi taulukkosi karua katseltavaa. Itse olen jonkinmoinen sekakäyttäjä tässäkin asiassa: 75 % ajasta käyn cittarissa (jonne on muuten tuplasti matkaa lähimpään Prismaan verrattuna) ja loput sitten prismassa ja K-supermarketissa (näihin sama matka). Syitä, miksi käyn yhä cittarissa vaikka olen herännyt niiden hintaeroon, on monia ja aiemmista kommenteista päätellen en ole havaintojeni kanssa yksin. Olen käynyt samassa cittarissa jo 9 vuotta, ja kauppa on niin tuttu että reissuun menee sama aika kuin prismassa, vaikka cittari on kauempana ja isompi. Valikoima on parempi, eivätkä tuotteet ole oikeastaan ikinä loppu. Tämän huomaa etenkin juuri hevi-osastolla, missä prismassa esim viimeksi oli muutama minitomaattirasia jäljellä ja se mihin itse satuin tarttumaan oli pohjasta homeessa. Tällaiset asiat jäävät mieleen. Cittarissa on myös parempi valikoima paikallisesti tehtyjä valmisruoka-annoksia, salaattibaari ja patonkeja, joita käytän usein viikolla kun en töiden jälkeen jaksa tehdä ruokaa vain itselleni.

    Prismassa paistopiste on kylläkin parempi! Miten ne Rainbow’n karjalanpiirakat ovatkin niin hyviä sieltä 😀 silloin kun prismassa satun käymään, niin tankkaan kyllä vakio-ostoksia (edamia, rahkaa, kotimaista speltti-kaurarouhepuuroa…) halpojen hintojen takia. Mulla menee kerta kaikkiaan niin paljon rahaa kuukaudessa ruokaan (n. 400e), koska syön paljon valmisaterioita ja myös ihan perinteisesti ulkona, että s-ryhmän painottaminen säästömielessä olisi pelkkää teatteria. Ensin pitäisi alkaa syödä itse tehtyä kotiruokaa 95 % ajasta, ennen kuin tällaisilla valinnoilla olisi väliä. Ja se taas tarkottaisi enemmän ruoanlaittoa ja suunnitelmallisuutta arkeen, mihin ei juuri nyt pysty.

    Vastaa
    • Kuulostaa varsin järkevältä. Uskon, että etenkin profiilisi kaltaisille Citymarket on erittäin hyvä – juuri tuon valikoiman ja valmisruokien laadun takia. Prisma tuntuu olevan ehkä vähän enemmän juuri sellainen koko perheen ostokset viikoksi-kauppa, ja sitten kokataan 😀 Citymarket on hyvin positioitunut tässä nykykiireisessä maailmassa palvelullaan ja kasvispainoitteisuudellaan.

      Ja ymmärrän hyvin tuossa tilanteessa kun käy ulkona kuitenkin syömässä, niin ruokalasku kasvaa huomattavasti. Itse kun kuluttaa sen vähän yli 100 euroa kuukaudessa ruokaan, tuntuu nuo luvut hurjilta, mutta mitä on muiden blogin lukijoiden kanssa lukenut, tuo 400 euroa taitaa olla nykyihmiselle aika tavallinenkin euromäärä ruokaan kuukaudessa – mikä tulee aina itselleni yhtä isona yllätyksenä, kun kaikki ruokani teen itse.

      Vastaa
  13. Aiempaan kori vertailuun taisin jotakin jo rustailla, tai ainakin aioin. Nämä vertailut on tosi mielenkiintoisia vaikka vastauksen arvasinkin ennalta. Meidän perheessä herättiin ruokakori asiaan todenteolla kun kiinnostuin raha-asioista noin vuosi sitten. Tilanne oli silloin se, että 6henkinen perhe kulutti liki tonnin kuussa ruokakauppaan. Summa sisälsi jos sun mitä vaikka talouden pitäjä ja hintojen tarkkailija olen aina ollut. Tässä vaiheessa vedin tiukemman linjan herätestoksiin ja mihinkään turhaan höttöön. Kotiruokaa ja karkkipäivä kerran viikossa. Kauppalasku laski 800e/kk. Käytimme vakituiseen paikallista smarkettia. Vaihtoehtoina paikkakunnalla supermarket ja halpahallin ruokaosasto. Edelleen tuntui että laskua vois supistaa. Aloin kulkemaan Lidlissä n.15km päässä sekä hakemaan satunnaisesti ilta-alesta tarratuotteita. Järkeistin kauppakulttuuria siihen että käynti kerran viikossa ja lisäykset tai iha pakolliset (myös ne mitä emme Lidlistä saa) lähi s-marketista. Kauppalasku laski 600e:n kuussa!!! Syömme edelleen monipuolisesti ja riittävän terveellisesti mutta paljon on karsittu. Jaksoin tätä reilun puoli vuotta vetää mutta sitten tuntui että kyllä elämässä täytyy vähän olla enemmän rentoutta joten nostin kk suunnitelman 650e:n. Nyt meitä on 7henkinen perhe ja kun nuorimmainenkin juuri pinnisteli purkkiruualle taitaa lasku alkaa lähennellä 700e:a. Silti olen erittäin tyytyväinen!

    Asiat eivät kuitenkaanole näin mustavalkoisia. Vaikka en jaksakkaan ottaa uskon asiaksi eettistä ruuuan hankintaa ja tehdä siitä kuormittavaa asiaa(vähentäisihän se omaa säästämistä ;D) niin pienillä paikkakunnilla täytyy ajatella se kaupan valintakin sillä tavalla että kauppa ylipäätään pysyy kylällä. Tällöin täytyy ite kannattaa pikkukauppaa vaikka se kukkaronpäälle kävisikin.

    Ps. Kiitos hupasasta blogista

    Vastaa
    • 400 euroa kuukaudessa vähemmän ruokakauppaan! Aivan järjetön säästö 😀 Mutta kieltämättä näkyy hyvin juuri tuo, mitä kirjoitinkin, että mitä suurempi perhe, sen nopeammin hintaero kauppojen välillä alkaa näkymään. Mahtavaa kuulla, että tämä on ihan käytännössä näkynyt kauppalaskuissa noin selvästi.

      Pienemmissä kaupungeissa kieltämättä tasapaino on hankalampaa, koska kauppojen haluaa pysyä elinvoimaisina, mutta toisaalta ei halua maksaa itseään kipeäksi tämän takia. Vaikeaa.

      Ja kiitos paljon! Kiva kuulla, että blogista on ollut hupia ja hyötyä.

      Vastaa
  14. Sattumalta eksyin tänne kun oli työpaikalla pientä keskustelua kauppojen hinnoista ja vertailuista..

    Itse käytän lähes vain ja ainoastaan Citymarkettia vaikka vieressä on Prisma, välillä tosin käyn Lidlissäkin.
    Näissä vertailuissasi hinnat perustuvat normaaleihin hintoihin mitä taas veikkaan että monet k ryhmän kaupoissa käyvät taas jättävät ostamatta, kuin myös allekirjoittanut.
    Meillä on 5 henkinen perhe ja ostan pääasiassa isoja pakkauksia ja vaihtelua ruokiin saan ostamalla tuotteita jotka on sil hetkellä tarjouksessa. Vastaavanlaisiin tarjouksiin mm lihatuotteissa prismat (ainakaan meidän paikkakunnan 2 prismaa) eivät ole pystyneet. Uskoisin juuri näiden tarjoustuotteiden olevan syy sille että kasvua on tapahtunut.

    Vastaa
    • Ihan hyvä pointti, että etenkin omaan ruokakoriin saa vaihtelua kun ostelee tarjouksista aina tavarat. Tarjoustuotteita kuitenkin on aina vain se n. 1% kaikista tuotteista kaupassa ja kun 99%:ia asioista maksaa enemmän kuin muualla, uskallan väittää, että keskimääräinen kauppakori tulee aina kalliimmaksi Cittarissa tarjouksista huolimatta.

      Mikäli taas onnistuu tarjoushaukkailla lähes koko ruokakorin, niin siinä tapauksessa uskon, että Citymarket voi ollakin halvempi. Usein minusta vain tuntuu, että ihmiset juoksevat kauppaan muutaman tarjouksen perässä – ja ostavat lopulta paljon muuta, että kauppakerta tulikin yllättäen paljon kalliimmaksi. Toisaalta, siihen psykologiaan kaiketi kaupat luottavatkin tarjouksissa.

      Vastaa

Jätä kommentti