”Cut your losses” – on yksi tärkeimmistä asioista, mikä sijoittamisessa pitää mielestäni oppia. Melkein kaikki meistä tarttuvat jossain sijoituselämänsä vaiheessa putoavaan puukkoon. Ongelma on kuitenkin se, että joskus sijoitus on onnistunut ja välillä puukko vain putoaa syvemmälle ja syvemmälle. Tällöin sijoittaja usein huomaa tehneensä virheen, mutta ei halua myydä, koska ei joko myönnä itselleen virhettään tai ei vain halua realisoida tappioita.
Järkevin asia on kuitenkin unohtaa tunteet, realisoida tappiot ennen kuin ne paisuivat liikaa ja jatkaa elämässä eteenpäin.
Pörssiromahdus on lähempänä kuin vuosi sitten

Helppo totuus. Ongelma on kuitenkin siinä, että kukaan ei tiedä milloin romahdus sitten iskee ja mistä syystä. Arvailuja voi heittää, mutta taxikuskin arvaus on näissä tilanteissa aivan yhtä hyvä kuin Nobel-palkitun ekonomistin. Kun romahdus kuitenkin tulee, tulee se puskasta kaikille maailmassa, ja jälki tulee olemaan rumempaa kuin koskaan – etenkin Yhdysvaltain osakemarkkinoilla, jossa omistuksistani on n. 40%.
Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoi haastattelussa minusta kuitenkin viisaasti pörssiromahduksesta. Hänen sanojensa mukaan on paljon fiksumpaa pysyä osakemarkkinoilla liian pitkään kuin liian vähän aikaan.
Täydellinen huipulla myyminen on mahdotonta, ja jos myy osakkeensa liian aikaisin, jää usein parhaista osakkeen arvonnousuista paitsi, koska juuri ennen kuplan puhkeamista on usein jonkinnäköinen viimeinen euforia. Jos miettii, että käyttäisi argumenttina myyntiin sitä, että osakemarkkinat ovat ennätyskorkealla, olisi menettänyt valtavia määriä arvonnousua menneinä vuosina.
Tämä painottuu etenkin tällä hetkellä kun viikko sitten S&P500 ylitti kaikkien aikojen peräkkäisen kurssinousun ennätyksen. Olemmekin tällä hetkellä tilanteessa, jollaista historiassa ei ole koskaan aikaisemmin käynyt – pörssikurssit ovat nousseet ennätyspitkään putkeen.
Kun romahdus alkaa, pitää mielestäni miettiä omaa strategiaansa tarkkaan. Oma strategiani romahdusta varten on vielä tekele, mutta kirjoitan siitä oman tekstin blogiini kunhan olen romahdusstrategiani saanut koottua järkeväksi kokonaisuudeksi.
Cutting my losses – ja vähän voittojakin
Olen siis alkanut puhdistaa salkustani nyt viimeisiäkin palasia, jotka ovat sinne ajan kuluessa eksyneet ja joita en enää sijoitusstrategiani mukaan ostaisi. Seuraavassa siis yritykset, perustelut sekä myyntivoitot – sekä tappiot. Luvut eivät sisällä vuosien varsilla saamiani osinkoja.
Citycon
Ensimmäisenä myyntiin lähti Citycon, joka omistusaikanani leikkasi osinkoaan ja laski n. 20%. Onneksi omistukseni Cityconissa oli vain vähän päälle 2000 euroa, joten tappiot eivät olleet valtavia. Ajattelin aluksi, että jatkan Cityconin holdaamista, mutta fakta on se, että jotkut firmat kasvavat seuraavat 30 vuotta – ja Citycon ei ole näkemyksissäni sellainen. Koska olen nuori, mieluummin sijoitan kasvuun kuin paikallaan pysyvään, hieman epävarmaan kauppakeskusfirmaan. Citycon siis sai lähteä, koska vaikka 6% osinko on kiva, löytyy markkinoilta huomattavasti parempia paikkkoja laittaa rahaa.
Cityconista myyntitappiota tuli 20,42% eli 525,20 euroa.
Omega Healthcare Investors
Omega Healthcare Investors on vähän kuin Citycon. Korkea osinkotuotto, toimii kiinteistöalalla, mutta osa vuokralaisista on ongelmissa. Toisin kuin Citycon, OHI on kuitenkin kasvattanut osinkoaan pitkään, mutta pysäytti osinkokasvun aiemmin tänä vuonna.
Kurssi on kuitenkin noussut kivasti viime aikoina ja totesin, että dollarin myös vahvistuessa oli aika kotiuttaa rahat tästä kotiin. OHI:n osinkotuotto liikkui ostohinnoilleni n 8%, joten luovun tästä raskain sydämin. Fakta kuitenkin on, että en pysty nukkumaan OHI:n kanssa öitäni hyvin, koska Yhdysvaltain korkojen nousu käy raskaaksi velkapainoitteiselle liiketoimintamallille ja ala ei megatrendeistä huolimatta ole aina täysin riskitön.
OHI:sta myyntivoittoa tuli 50e eli 2,03%.
Banco Santander
Olen kerran Banco Santanderista ottanut kirjanpidolliset tappiot verotukseen (jonka jälkeen ostin Santanderia takaisin salkkuuni). Näin jälkiviisaana olisi pitänyt ymmärtää cut my losses – siinä kohtaan. Nyt vuosi myöhemmin Santander on liukunut entisestään 20% ja onkin ylivoimaisesti elämäni surkein sijoitus. Tämä siitä huolimatta, että yritys on kuitenkin parantanut tulostaan koko ajan.
Myin Santanderit nyt pois, mutta voi olla, että kuittaan siitä jälleen vain tappiot verotukseen ja ostan sitä pian takaisin, joilla voin sitten vähentää osinkotulojani ja myyntivoittojani. Santander herättää minussa paljon ristiriitaisempia tunteita kuin OHI tai Citycon, koska mielestäni osakkeen hintaa on lyöty aivan liikaa ja kyseessä ei missään nimessä ole täysin kyvytön pankki. Edes Brexit, Espanjan talous ja latinalainen Amerikka eivät ole niin pahassa kunnossa kuin ennen. Santanderin kurssia lyötiin paljon Turkki-kriisin takia, vaikka Santanderilla ei ole laisinkaan liiketoimintaa Turkissa tai muutenkaan vaikutusta siellä. Tekisi melkein mieli ostaa lisää Santanderia!
Mutta toisaalta, jos ostaisin pankkeja, niin miksi en ostaisi vain Nordeaa? Nordea on edelleen aliarvostettu ja huomattavasti paremmin kapitalisoitu. Nordean tier1 capital ratio on lähes 20 kun Santanderin vain vähän alle 12. Nordealla on järkyttävät muskelit verrattuna Santanderiin. Ainoa syy tähän olisi maantieteellinen jakautuminen, mitä Santander tarjoaa paremmin kuin mikään muu sijoitukseni. Tämä on vaikea päätös ja mikäli Santanderia lisään salkkuun, lisää sitä vain 2000 eurolla eli n. 466 kappaleella.
Santanderista myyntitappiota tuli 22,03% eli 1069,04 euroa.
Munich Re
Munich RE:a en olisi halunnut myydä, koska laadukas yritys, hyvä liiketoiminta ja mukava osinko. Kyseessä on myös erittäin hyvin suhdannevaihteluita kestävä firma. Mutta koska yritys on saksalainen ja saksalaiset osingot eivät verotu Suomessa oikein, oli aika myydä Munich RE:t pois salkusta. Hain saksalaisia osinkoja takaisin jo kerran Saksan veroviranomaisilta ja vaikka se ei vienyt paljo aikaa, ei se silti ollut sen arvoista.
Haluaisin jälleenvakuutusta salkkuuni lisää, mutta koska parhaat jälleenvakuutusyhtiöt Swiss RE ja Munich RE ovat molemmat maissa, jossa osinkoverotus ei toimi yhdessä Suomen kanssa, joudun tiputtamaan liiketoiminnan pois tähtäimestäni. Taidanpa siis alkaa metsästämään ihan tavallisia vakuutusyhtiöitä salkkuuni. Ensimmäisenä tähtäimessäni ovat Sampo, Gjensidige Forsikring ja Progressive. Tulen ostamaan salkkuuni nopeutetulle tahdilla osakkeita Munich RE:n myynnin verran todennäköisesti jo tässä kuussa.
Munich RE:sta myyntivoittoa tuli 12,29% eli 548,45 euroa.
Olenko ainoa, joka on alkanut valmistautua pörssiromahdukseen tai muuten vain siivonnut salkkuani viime aikana?
En osaa ajoittaa, joten tyydyn omistamaan verrattain defensiivisiä yhtiöitä läpi pörssisyklien ja kasvattamaan osinkovirtaa. Käteiskassaa ja vipua otetaan sitten käyttöön sitä mukaa, kun mahdollinen romahdus etenee. Saas nähdä miten käy sitten ”tosipaikan” tullen. 🙂
Itsellänikin salkku suhteellisen defensiivinen, mutta pankkialan painon myötä tiedostan sen, että salkku on kaukana oikeasti defensiivisestä. Millaisia defensiivisiä yhtiöitä sulla on salkussa? Asteella osinkoaristokraatit vai tasoa teleoperaattorit?
Itsekin olen tällä hetkellä romahdusstrategiaa suunnittelemassa, koska jos en ole suunnittellut sitä valmiiksi kun romahdus iskee, tiedän että tunteet ottaa vallan. Ja kun antaa tunteiden ottaa vallan pörssiromahduksen aikaan, kaikki päätökset ovat lähtökohtaisesti huonoja.
Salkun siivous on toki fiksua, jo siltä tuntuu. Mutta miten kalliiksi tulee pörssiromahdukseen varautuminen? Voisko se tulla kalliimmaksi kuin itse (mahdollinen) romahdus?
Jep, yhtään myymääni osakketta en jää kaipaamaan (paitsi Munich RE:a, jonka nyt jouduin myymään Saksan veroviranomaisen takia). Uskon, että siivoamani yrritykset tulevat alisuoriutumaan niin nousu kuin laskumarkkinoilla (ja ovat tähän mennessä juuri niin tehneet).
Kysymys on kuitenkin enemmän kuin aiheellinen, Jos olisi vaikka myynyt koko salkkunsa vuonna 2015 sen takia, että jenkkien indeksit ovat ATH-lukujen ohi, olisi jäänyt suuresta määrästä arvonnousua pois. Nyt kuitenkin uskaltaisin ennustaa, että jos poistuu markkinoilta kokonaan, voittaisi siinä enemmän kuin tulevassa romahduksessa. Mutta spekulointi on spekulointia eli turhaa. Sen takia jatkankin kuukausittaisia sijoituksiani osakkeisiin aivan tavallisesti, vaikka käteiskassaani kasvatinkin myymällä surkimukset pois.
”Olemmekin tällä hetkellä tilanteessa, jollaista historiassa ei ole koskaan aikaisemmin käynyt – pörssikurssit ovat nousseet ennätyspitkään putkeen.”
Hah hah haa! Oletko katsonut EM ja Eurooppa viime vuosina??
Valitettavasti olen (ks. Santander fiasko). Jos alkaa valitsemaan tiettyjä maantieteellisiä alueita, eroja on luonnollisesti. Tämän takia maantieteellinen hajautus ja esim. MSCI World index, joka on noussut nyt jo 9 vuotta putkeen ATH lukemat monta kertaa murskanneena.
Itse käytän kaikkeen sijoittamiseen vertailuindeksinä lähtökohtaisesti myös Jenkki-indeksejä, koska this time is no different ja Yhdysvaltain indeksit ovat lähtökohtaisesti tuottaneet erittäin pitkällä aikavälillä parhaiten ja vauhti ei näytä hidastuvan – lähinnä päinvastoin. Niin kauan kuin Kiina pysyyyhtä läpinäkymättömänä kuin nykyään, tulee USA itselleni aina olemaan se go-to paikka osakesijoittamisessa. Ja Jenkeissähän tosiaan on tällä hetkellä koko pörssin historian pitkäaikaisin nousumarkkina menossa. Vanha ennätys rikottiin n. viikko sitten.
OHI saattaa nostaa osinkoaan taas ensi vuonna, joten en vielä puhuisi osingon kasvattamisen pysäyttämisestä. Hidastamisesta ehkä tässä vaiheessa.
Juurikin näin. Voi nousta. Tai sitten ei. Vuokralaisten maksuongelmat ja Yhdysvaltain jatkuvasti nouseva korkotaso ei tuo luottoa OHI:n osingonmaksukykyyn pitkällä aikavälillä. OHI:n osinkotuotto% on mukavan korkea, mutta kun miettii, että esim. Nordean osinkotuotto% on lähes sama ja yhtiöiden varallisuuspuskurit aivan eri tasoa, en näe syytä pitää rahoja OHI:ssa.
Markkinoilla on parempia paikkoja parkkeerata raha korkean osinkotuoton toivossa – siten, että osingonmaksukyvyn pystyy perustelemaan itselleen ihan faktoilla, eikä toivomalla, että asiat menevät parhain päin. OHI:n kanssa läpinäkyvyys ei mielestäni ollut toivotulla tasolla. Ennen jokaisen osakkeen myyntiä kysyinkin itseltäni kysymyksen, joka kannattaa aina kysyä. Jos pörssi suljettaisiin kymmeneksi vuodeksi, jättäisinkö OHI:n salkkuuni? Vastaus oli selkeä: en jättäisi.
Itse siivosin salkkuani noin vuosi sitten. Päämotiivi oli vähentää käytössä ollutta velkavipua huomattavasti. Ennakoin sillä mahdollista kurssien laskua ja toisaalta valmistauduin oman asunnon ostoon. Pienemmällä velkavivulla ei pörssilaskut huoleta, kun ei isossa pörssilaskussakaan olla lähellä pakkomyyntejä.
Itselläni ei vielä velkavipua ole sijoituksissa (paitsi opintolaina, mutta en osaa laskea sitä edes velkavivuksi, koska sen voi maksaa niin superhitaasti takaisin nollakorolla). Toivon kuitenkin, että voisin velkavipua käyttää hyödyksi ensi pörssiromahduksessa.
Uskon kuitenkin, että minulla myös vaikutti salkun siivoamiseen se, että ostin asunnon. Vaikka velanmaksunkykyni riittää helposti ihan perus palkasta näillä säästöprosenteilla, ei silti asuntovelkaisena huvita, että tilillä on jatkuvasti se 1000 euroa.
Samaa mietitään myös täällä, mutta taidan vaan antaa mennä enemmän painollaan ja katsoa sitten, josko käteiskassaa uskaltaa tyhjentää. Vuodenalun heilunnassa kävi jo todella huono ajoitus kun kriittisinä päivinä ei ollut laittaa pelimerkkejä sisään.
Omalla painolla meneminen on ihan hyvä idea, kun mahdotonhan pörssin suuntaa on ennustaa. Itselläni ollut käteiskassa nyt koko ajan erittäin matala oikeastaan viimeiset 3 vuotta, koska opiskelijan tulot. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että parantuneen palkan ja näiden myyntien ansiosta kassa on kasvanut järkeväksi. Dippauksessa en varmaan lähde vielä ostokselle, mutta aidossa romahduksessa kyllä.
Olitko jo tehnyt postauksen tuosta romahdusstrategiastasi? Itsekin yritän sellaista itselleni suunnitella ja mielellään lukisin inspiraatiota muiden suunnitelmista. Minäkin haluan, että on suunnitelma mielessä valmiina, kun romahdus tulee, että osaa suht järkevästi siinä kohtaa toimia. Esim. itse ajatellut ehkä viiteen nytkin sijoittamaani indeksirahastoon sijoittaa tuolloin, en suoraan osakkeisiin.
En ole tekstiä strategiastani pörssiromahdusta varten vielä julkaissut, mutta olen kirjoittanut sen. Näillä näkymin julkaisen tekstin blogissa 4.10 eli aivan tuota pikaan!
Kivaa, innolla odotellaan!s