Vaikka olen arvosijoittaja, olen sisimmältäni spekuloija. 99% ajasta jätän spekulaatiot vain ajatuksen tasolle, enkä laita rahaa niissä likoon. Deutsche Bankin tilanne kuitenkin aiheutti minussa niin vahvan deja vu-ilmiön, että olen vahvasti harkinnut lokakuun sijoitussumman sijoittamista siihen.
Jokainen, joka on seurannut markkinoita semiaktiivisesti varmasti tietää mistä kysymys. Deutsche Bankin pelätään olevan seuraava Lehmann, koska sillä on valtava määrä pääomaa sidottuna johdannaisiin. Tähän kaupan päälle likviditeettiepäilyt sekä USA:n vaatima 14 miljardin dollarin sakko finanssikuplan puhkeamisesta. Huomattavaa summassa on se, että DB:n pörssikurssin romahduksen takia pelkästään sen markkina-arvo kävi alle tuon mainitun 14 miljardin. On myös hyvä huomata, että Yhdysvalloissa käytännössä kaikki tällaiset caset sovitellaan ja esim. Citigroup ja Goldman Sachs maksoivat samoista syytteistä 5-5,5 miljardin dollarin korvaukset. Oikea summa siis jäänee selkeästi 14 miljardin alle. DB on laittanut jo valmiiksi 6 miljardia euroa sivuun korvauksia varten.
Veikkaisinko siis DB:n puolesta vai vastaan? Citigroupin ollessa isoin sijoitukseni veikkaisin tietenkin DB:n puolesta. DB:n tapaus on siitä erilainen, että DB on ainut iso ei-yhdysvaltalalainen maailmanlaajuinen investointipankkiiritoimija, joka pystyy haastaa oikeasti yhdysvaltalaiset toimijat. Mielestäni tapauksessa on selkeästi nähtävissä USA:n maailmanpoliisi-tyyli myös rahoitusmaailman suhteen ja Saksan poliittinen johto on varmasti varpaillaan, vaikka julkisuudessa ollaanin esitetty kylmää. Lyhyt kokemus sanoo, että asia sovitellaan ja DB:n kurssi pomppaa helposti 100% ylöspäin kuukaudessa tai parissa.
Suurin motivaationi DB:seen sijoittamiseen on ehkä se, että silloin jaksan seurata farssin jokaisen askeleen tarkasti, koska minulla on rahaa pelissä. Uskon, että tämä on erittäin hyvä oppimiskokemus tulevaisuutta varten. Tämä kuitenkin on juuri niitä tilanteita, kun markkinat ovat pakokauhun vallassa. Alla DB:n kurssin vuoden kehitys.
(Lähde: Bloomberg)
Huomionarvoista on kuitenkin se, että tällä hetkellä DB on edelleen matkalla kohti yli 1 miljardin euron vuositulosta (H1:llä yli 600 miljonaa euroa voittoa). Mutta kuten kaikilla pankeilla, sijoittajat eivät enää luota näihin lukuihin tai rarpotoituihin tier 1 capitaleihin. DB:n tier 1 capital on 10,8%, mikä on selkeästi keskiarvoista alempi, mutta stressitestilaskelmien mukaan pitäisi olla tarpeeksi. Vertailuna Nordean tier 1 pääoma on 15,6% ja Citigroupilla 12,5%. Finanssikriisin myötä usko virallisiin lukuihin on kuitenkin poistunut. Teen vielä syvempää analyysia tulevalla viikolla ja teen sitten lopullisen päätöksen DB:n suhteen.
Tai sitten ostan lokakuussa vain Cityconia ja tyydyn 7% tylsään osinkotuottoon….
Ei kiitos…
Nauroin. Mutta tottahan tuo, että epäilyttävältä näyttää
Ehkä tuossa sijoittajamestari kisassa voisi laittaa vähän leikkirahaa tuohon =D
Totta! Olisi juuri sopiva sijoitus. Harmi ettei kyllä sijoitusmestari kisa muuten nappaa, kun spekulointikisat on vähän sama kuin lottoaisi oikeasti 😀