Duellin listautuminen on osa läpi loppuvuoden jatkuvaa antihuumaa, jossa Suomen pörssiin tulee taas aika annos yrityksiä. Tällä viikolla poikkeuksellisesti julkaisenkin kaksi blogitekstiä kolmen päivän välin sijaan peräkkäisinä päivinä, koska annit alkavat täysin samaan aikaan. Keskiviikkona blogissa onkin vuorossa jo Norrhydron listautumisanti-analyysi, joten tämä viikko pitää allekirjoittaneenkin taas kiireisenä.
Duellin anti alkoikin maanantaina 15.11.2021 ja siihen voi osallistua viimeistään tiistaihin 22.11.2021 mennessä. Anti voidaan (ja tullaan todennäköisesti) kuitenkin sulkemaan tarvittaessa 19.11.2021 kello 16.00. Annin pääjärjestäjänä toimii Carnegie.
Duellin liiketoiminta
Duell on vuonna 1983 perustettu jakeluyritys Mustasaaresta. Poikkeuksellista kyllä, se on toiminut kannattavasti perustamisestaan lähtien eli syklien yli käytännössä neljä vuosikymmentä. Yhtiö tarjoaa jälleenmyyjilleen moottoripyöräily-, maastoajoneuvo- , moottorikelkka-, veneily- ja polkupyörätuotteita. Tuotteita ovat käytännössä kaikki tekniset osat ja varaosat sekä vaatteet ja varusteet. Yritys ei kuitenkaan itse tuo maahan koneita eli esimerkiksi moottoripyöriä tai -kelkkoja.
Duellilla on varastossaan 290 brändin tuotevalikoima, jossa on noin 150 000 erilaista tuotetta – kyseessä on siis valtava sekatavarakauppa harrastajille.
Duellin laaja valikoima sisältää joka vuodenajalle sopivia tavaroita, kuten alta näkee, kuusi pääsegmenttiä.
- Onroad-moottoripyörätuotteet
- Offroad-moottoripyörätuotteet
- ATV- ja UTV-maastoajoneuvotuotteet (ns. mönkijät maasto-, liikenne- ja hyötykäyttöön)
- Moottorikelkkatuotteet
- Polkupyörätuotteet
- Veneilytuotteet
Brändivalikoimaan kuuluvat muun muassa Alpinestars, Pirelli, Airoh, Oakley ja Jobe, joista osaan Duell on saanut yksinoikeuden. Ulkoisten brändien jakelemisen lisäksi Duellin tarjontaan kuuluu myös 19 omaa tuotemerkkiä, mukaan lukien sisäiset ja private label -brändit.
Suurimmat tuoteryhmät Duellilla näistä päätuotteista ovat onroad-moottoripyörät (eli perinteiset) ja offroad-moottoripyörät (eli maastopyörät) varusteineen ja tarvikkeineen. Nämä kaksi tuoteryhmää muodostivat suurimman osan Duellin liikevaihdosta viime vuonna.
Duell on yrityksenä keskikokoinen ja pitkästä iästään huolimatta sillä on vain noin 170 työntekijää, joista lähes puolet toimii Suomessa, n. 20% Ruotsissa, toiset 20% Ranskassa ja loput Norjassa ja muualla Euroopassa. Tämä kuvaa hyvin myös Duellin tämänhetkistä liiketoiminnan hajautumista. Duell onkin tällä hetkellä yksi johtavista jakelijoista moottoriurheilun jälkimarkkinoilla koko Pohjoismaissa ja sen toiminta kasvaa nopeasti muualla Euroopassa.
Duellin liiketoiminta on yksinkertaistettuna sitä, että se toimii jakelijana brändien omistajien ja jälleenmyyjien välillä. Duell vastaanottaa toimituksia brändien omistajilta ja jakelee varastoista tuotteet jälleenmyyjille, jotka myyvät ne asiakkaille. Suurin osa asiakkaista on tavallisia kuluttajia ja yksityishenkilöitä.
Duellin liiketoiminta on kasvanut menneisyydessä kovaa ja ollut kannattavaa, mutta ei mitään tajunnanräjäyttävää. Kasvu sen sijaan yrityksellä on aika selkärangassa – liikevaihto on kasvanut viimeisen yhdeksän vuoden aikana keskimäärin 14,5%, joista lähes kaikki on orgaanista kasvua ilman yrityskauppoja. Yrityksen liikevoittoprosentti on lähes 10%, mutta ollut menneisyydessä selvästi alempi ja kannattavuus onkin ollut lievästi nousevaa yritysostot mukaanlukien.
Kuten Duellin perustamisvuodesta voi nähdä, yrityksellä on pitkät perinteet ja sama pätee myös Duellin kilpailijoihin. Duellin isoimmat kilpailijat ovat niitä samoja, jotka ovat olleet Pohjoismaissa myös viimeiset vuosikymmenet. Ala on sen verran perinteinen, että uusia superinnovatiivisia yrityksiä ei ole näkenyt ja kilpailijat alalla tuntevat keskimäärin toisensa, myös Duellin. Selkeänä kilpailuetuna Duell pitää sitä, että se pystyy toimittamaan jopa 95 % tilauksista 24 tunnin sisällä tilauksen tekemisestä. Tehokas logistiikka- ja tilausjärjestelmä onkin kultaakin kalliimpaa, kun ollaan logistiikka-alalla.
Duellin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Duellin osakkeen listautusmishinta: 5,16€/osake
Duellin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 131 miljoonaa euroa
Pro forma Liikevaihto 2021: 101,8 miljoonaa euroa
Oikaistu Pro Forma EBITA 2020: 10,6 miljoonaa euroa
Osinkotuotto 2021: n. 1,5%
Arvostus vaikuttaa ihan semijärkevältä, mutta ei mikään halpa missään nimessä. Yrityksellä on annin jälkeen hyvä varallisuustilanne ja osa antirahoista käytetäänkin kylmästi velan poismaksamiseen (joka toki ei tässä markkinatilanteessa aina ole itsestään selvästi hyvä juttu). Yrityksen P/E-luku liikkuu kolmessakymmennessä, ja koska yritys on kuitenkin todistetusti onnistunut kasvamaan jatkuvasti, ei P/E-luku ole millään tasolla liian suolainen, mutta vaatii sitä kuuluisaa skaalautuvaa tulosta, että se oikeutetaan. Kysymys lähinnä kuuluukin, että vaikka liikevaihto kasvaa, nouseeko liikevoitto samaa tasoa. Kun katsoo yrityksen historiallisia lukuja, vastaus näyttää olevan, että ei ainakaan suoraan.
Duellin liiketoiminta ei olekaan täysin skaalautuvaa kannattavuudeltaan, vaikka kasvu onkin kovaa ja kiihtyvää. Yrityksen toimitusjohtaja totesikin hyvin, että yritys teki liikevaihtoa alle 10 miljoonaa, kun hän talossa aloitti. Nyt luvut ovatkin aivan erilaiset! Olisi toki ollut mielenkiintoista tietää, kuinka paljon liikevoittoa tehtiin tuona vuonna. Yritys onkin kasvanut vuosien varrella Pohjoismaiden ja Baltian markkinajohtajaksi ja omissa puheissaan uskon liikevoitonkin paranevan. Nykyään yritys on markkinajohtaja jo Suomessa sekä Ruotsissa (ja pian myös Norjassa).

Mitä Duell sitten tavoittelee jatkossa? Kasvua? Skaalautuvaa voittoa? Alla Duellin tavoitteet seuraavalle neljälle vuodelle.
- Kasvu: liikevaihto 200–300 miljoonan euron välillä vuoden 2025 loppuun mennessä, mikä saavutetaan selvästi yli 10 prosentin vuotuisen orgaanisen kasvun sekä yrityskauppojen yhdistelmällä.
- Kannattavuus: oikaistu EBITA-prosentti vähintään 13 prosenttia (selkeästi enemmän kuin nykyään).
- Velkaantumisaste: nettovelan ja oikaistun EBITDA:n suhde 2–3 välillä. Velkaantumisaste voi väliaikaisesti ylittää tavoitevälin esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä.
- Osinkopolitiikka: vuosittain kasvava osinko, joka on vuositasolla määrältään vähintään 30 prosenttia raportoidusta tilikauden tuloksesta.
Kasvun siis oletetaan jatkuvan tulevaisuudessa kovana, ja samalla kannattavuutta halutaan nostaa ja vähintään pitää nykyisellä tasolla. Muutamassa vuodessa liikevaihtoa pyritään parhaimmillaan jopa kolminkertaistamaan. Velkaantuminen yritysostostrategialla orgaanisen kasvun lisäksi on luonnollinen, mutta vähän epämääräinen tavoite, koska siitä ollaan kuitenkin yritysostojen kohdalla valmiita joustamaan. Viime aikoina Duellin kaltaisia listautumisia ei ole kauheasti ollut, vaan suurin osa antiyrityksistä eivät ole halunneet maksaa osinkoa. Duell kuitenkin pyrkii jakamaan osinkoa tästä tulevaisuuteen tulokseenperustuen, mutta mitään osinkokonetta osakkeesta on turha odottaa, kun yritys kuitenkin pyrkii kasvamaan yritysostoilla ja tarvii rahaa myös näihin ostoksiin.
Tavoitteet on, mutta onko Duellista saavuttaa näitä tavoitteita? Syynä on se, että tutkimusten mukaan 2019–2025 Duellin päämarkkinoiden arvioidaan kasvavan keskimäärin 2% vuodessa, joka tuntuu naurettavan vähältä Duellin tavoitteisiin.
Markkinoilla on kuitenkin tällä hetkellä käynnissä siirtymä perinteisistä kivijalkamyymälöistä verkkokauppaan ja Duell on hyvässä asemassa hyötyäkseen verkkokaupan odotetusta kasvusta. Myös osaltaan verkkokauppasiirtymän takia Duell on saanut vallattua lisää markkinaosuuksia koko Pohjoimaissa. Duell hyötyy myös odotetusta suurten jakelijoiden roolin kasvusta, koska kuten niin monella muullakin alalla, toimialat tulevat keskittymään ja keskittymään entistä enemmän skaalaetuihin ja isoihin toimijoihin. Tätä samaa kehitystä löydät nykyään alalta kuin alalta. Suoramyynti taas saattaa muuttua haasteeksi Duellille, mutta tällä erikoisalalle suoramyynnin on vaikea nähdä hahmottuvan trendiksi autokaupan tyyliin.
Tulevaisuudessa Duellin kasvua tuleekin orgaanisen kasvun lisäksi ennen kaikkea yritysostosta. Viime vuosina Duell on ollut isoilla yritysostoksilla niin Ranskassa, Hollannissa kuin Saksassakin sekä muissa Benelux-maissa ja tarkoitus on levitä etenkin yrityskauppojen voimalla Manner-Euroopassa.
Olen henkilökohtaisesti ollut aina yrityskauppastrategian fani tietyillä toimialoilla nykymaailmassa, joissa vaihtoehdot ovat käytännössä keskittyminen, kuoleminen tai myyminen. Tämän takia suuri osa osakesijoituksistanikin on sellaisissa yrityksissä (Talenom, Aallon Group, sekä oma työpaikkani). Duellin strategia vaikuttaakin suhteellisen uskottavalta, koska siltä löytyy niin track record kasvusta kuin myös järkevä oletus tulevaisuuteen.
Duellin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Duell tarjoaa merkittäväksi alustavasti 3 884 472 uutta osaketta (n. 20 miljoonaa euroa) ja tämän lisäksi nykyisiä osakkeita myydään nykyomistajien toimesta 11 820 837 olemassaolevaa osaketta. Kokonaisuudessaan anti onkin n. 15,5 miljoonaa osaketta, joka tekee antihinnalla n. 100 miljoonaa euroa. Listautumisannissa on mukana tuttuun tapaan instituutioanti, henkilöstöanti sekä yleisöanti.
Leijonanosa, eli 14,8 miljoonaa osaketta menee suoraan instituutioantiin ja yleisöantiin jää vain n. 770 000 osaketta. Duellin anti muistuttaakin mielestäni Lemonsoftin antia siitä, että vaikka anti ei ole mikään selkeä kunnari, on ylimerkintä tässäkin varma, koska institutionaaliset sijoittajavat merkitsevät suurimman osan ja yksityissijoittajien listautumisanti-boomi on päässyt siihen kohtaan, että käytännössä jokainen yleisöanti ylimerkitään tällä hetkellä – oli anti hyvä tai ei.
Virallisia syitä listautumiseen Duellilla ovat jälleen tutut. Listautumisanti mahdollistaa yhtiön pääsyn pääomamarkkinoille, sen omistuspohjan laajenemisen ja osakkeiden likviditeetin lisääntymisen. Lisänäkyvyyden odotetaan myös lisäävän edelleen Duellin tunnettuutta yleisön keskuudessa ja työnantajana ja näin ollen parantavan Duellin kilpailukykyä sekä nostavan yhtiön kehitysvaiheeseen nostamalla sen profiilia ja parantamalla edelleen Duellin näkyvyyttä Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa.
Duell suunnittelee käyttävänsä osakeannista saamansa rahat listautumisantiin liittyvien palkkioiden ja kulujen maksamiseen (suhteelliset merkittävät 2 miljoonaaa euroa), maksaakseen Duellin jäljellä olevat vaihtovelkakirjalainat sekä niiden korot, vahvistaakseen Duellin toimintaa ja tukeakseen Duellin kasvustrategiaa – etenkin yritysostoilla.
Duellin anti onkin samaan aikaan pääomasijoittajan osittainen exit, sillä suurimman osakkeista myy yrityksen pääomasijoittaja Sponsor Capital, joka tuli yritykseen mukaan 2018. Sponsor Capital myy n. 9 miljoonaa osakettaan, kun myös Lemonsoftissa oleva Rite Capital myy myös osan omistuksestaan, kuten myös pari huomattavasti pienempää institutionaalista sijoittajaa, jotka ovat Duellin suurimpia osakkeenomistajia. Yrityksen johto- ja avainhenkilöt myyvät vain erittäin marginaalisen osan eli kyse on ennen kaikkea pääomasijoittajan perinteisestä exitistä.
Kuten aina näissä exiteissä, rahaa kuitenkin siirtyy pitkälti pääomasijoittajalta toiselle, sillä isoin instituutioantiin osallistuva on Hartwall Capital, Hartwallin suvun pääomasijoitusyhtiö, joka on mukana 27 miljoonan euron panoksella. Hartwallin lisäksi mukana on tietyt Sp-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, tietyt Svenska Handelsbankenin hallinnoimat rahastot, tietyt OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot ja tietyt Aktia Pankki Oyj:n omistamien yhtiöiden hallinnoimat rahastot. Tutut institutionaaliset sijoittajat eläkevakuutusyhtiöistä ovat siis tässäkin ostolaidalla ja ostamassa suurimman osan institutionaalisten sijoittajien potista pois.
Suomalainen yksityissijoittaja voi osallistua antiin tuttuun tapaan Nordnetissä ja minimimerkintä annissa on 100 osaketta, joka on 516 euroa.
Osallistunko minä Duellin osakeantiin?
Duellin anti on hyvä, mutta ei tajunnanräjäyttävä. Anteja tulee nyt niin tiuhaa tahtia Helsingin pörssiin, että itse jään tässäkin sivupuolelle, vaikka pienet pikavoitot ovatkin todennäköisesti Duellista saatavilla.
Pyrin kuitenkin nyt keskittymään ennen kaikkea käteiskassani kasvattamiseen tammikuuta varten (josta tammikuussa kirjoitankin tarkemmin) ja osallistun vain anteihin, jotka ovat mielestäni pomminvarmoja monikymmenprosenttinousuja tai muuten vain erityisen mielenkiintoisia.
Yhteenveto Duellin listautumisannista
Duell toimii alalla, joka tuskin monessa kauheasti tunteita herättää. Logistiikka-ala on siitä mielenkiintoista, että vaikka ne pyörittävät maailmaa ympärillämme, emme niitä juuri edes huomaa. Duell listautuukin ennen kaikkea haastavaan aikaan nyt kun juuri loppui IT-yhtiö Lemonsoftin anti ja samaan aikaan Duellin kanssa kilpailee huomiosta Norrhydron anti (joka on omaan silmiini huomattavasti mielenkiintoisempi myös liiketoiminnan näkökulmasta).
Omiin silmiini Duell on ennen kaikkea hyvä perusliiketoiminta. Ei erityisen huono, mutta ei erityisen hyväkään. Fakta kuitenkin on, että usein juuri tällaisissa liiketoiminnoissa tulee ne parhaimmat kurssinousut oikeasti pitkällä aikavälillä, koska tylsyys sijoittamisessa on usein hyöty, eikä haitta. Duellin anti ei kuitenkaan itsessäni aiheuta riemunkiljaisua, eikä myöskään negatiivisia tunteita, vaan anti on jopa neutraaliudessaan poikkeuksellinen.
Edit: Duellin listautumisanti on ylimerkitty ja suljettu 19.11. klo 16.00.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Duell P/E-luku on yli kolmekymmentä eikä ”selvästi alle 20:n”.
Hyvä kun huomautit, oli jäänyt toisen tekstin luvuilla lasku päälle tuohon!
Kiitokset taas analyysistä. Mitenköhän tuo Amazonin rantautuminen Ruotsiin ja todennäköisesti/varmasti myöhemmin muihin Pohjoismaihin vaikuttaa Duelliin? Voisi ajatella, että suoramyynnissä kate olisi entistäkin kovemmassa tulevaisuudessa….
Laajoja trendejä on tosiaan äärettömän vaikea arvioida näissä tilanteissa. Amazonkin kuitenkin menestynyt eri markkinoilla eri tavalla ja Suomessa (sekä Ruotsissa) kuitenkin on jo esim. Verkkokauppa.com, joka alkaa olemaan aika sekatavarakauppa. Sekä muita verkon erikoisliikkeitä. Koen, että Duellille Amazonin tulo on aika neutraali Pohjoismaissa, mutta aika näyttää.