On yksi asia, josta en pystynyt luopumaan edes minimalistivuoteni takia

Kun aloitin minimalistivuoteni, luovuin kaikesta, mihin olin tottunut (ja säästin samalla paljon rahaa). Asioista, palveluista, ruuasta ja juomasta. Kaikesta, mitä en tarvitse, mutta mitä ihminen tuppaa haluamaan. Oli kuitenkin jotain, mitä kaipasin, mutta en tajunnut heti, mitä. Sitten eräänä päivänä töissä Youtubesta jotain lempibiisiäni etsiessäni sen tajusin – hyvä musiikki. Sitä minä kaipasin!

Musiikki tai siis Spotify

Disco, funk, soul, jazz, pop, rock, EDM – kaikki toimii

En ole koskaan ollut musikaalinen ihminen. Sain kasin nokkahuilukokeista ala-asteella. Rytmissä pysyminen lehmänkellolla oli vaikeaa. Osasin kylläkin laulaa – ja sitten tuli äänenmurros pilaamaan senkin. Tästä huolimatta olen kuunnellut aina paljon musiikkia

Tämän takia yllätyinkin kun huomasin, että kaipasin Spotify Premiumiani aivan järjettömästi koko sen ajan kun elin ilman sitä. Tarvetta lisäsi se, että ilmainen Spotify on tehty tahallaan niin ärsyttäväksi käyttää, että se saa sinut automaattisesti haluamaan Premium versiota, jos olet Premiumiin tottunut (nerokasta).

Spotify Premium on loppujen lopuksi paljon enemmän kuin musiikintoistopalvelu. Olen löytänyt aivan järjettömän määrän musiikkia ja artisteja eri vuosikymmeniltä, joista en olisi koskaan kuullutkaan ilman Spotifyta.

Ennen musiikkimaailmaa hallitsi käytännössä radio ja se, mitä levy-yhtiöt suostuivat julkaisemaan. Nykyään kuka tahansa voi julkaista ja tehdä musiikkia helpommin kuin koskaan ja julkaista sen kaikkialla SoundCloudista Spotifyhyn. Ja kunhan kyse on suunnilleen samasta genrestä kuin mitä joku superstara tekee, on todennäköistä, että sinut voi löytää ”Viikon suositukset” -algoritmin kautta oikeastaan kuka tahansa

Sanotaan, että musiikki on kuollut – niin on aina sanottu popmusiikista – koska levyjen myynti laskee, mutta oikeasti musiikki voi paremmin kuin koskaan maailman historiasta. Pitää vain olla tarpeeksi seikkailija, jotta löytää muutakin kuin monotonista poppia ja aivotonta trap-biitin ja riimin toistoa.

Mitä musiikki on minulle

Spotifykin tietää, että juoksemme oravanpyörässä

En ole oikein millään mittarilla stereotypinen suomalainen mies, paitsi ehkä introverttiuteni puolesta. Ja suomalaisesta stereotypisestä miehestä poiketen kuuntelenkin lähinnä kevyempää musiikkia. Tykkään kuunnella musiikkia, joka saa minut hyvälle tuulelle. Aika pitkälti olenkin kaikkiruokainen musiikin kanssa, mutta en juuri nauti raskaan musiikin kuuntelemisesta. Mitä örinävoittoisempaa musiikki on, sitä enemmän kartan sitä.

Tämän lisäksi en juuri välitä suomalaisesta musiikista, koska suomalaiset eivät osaa yksinkertaisesti tehdä hyvää poppia (toisin kuin ruotsalaiset). Suomalaiset taas ovat taitavampia tekemään raskaampaa musiikkia, joka taas ei minua auta.

Musiikki onkin minulle ennen kaikkea jotain, mikä antaa energiaa minulle läpi työpäivän, hyvien aikojen, vaikeiden aikojen. En rehellisesti sanoen tietäisi mitä tekisin, jos olisin kuuntelematta musiikkia vaikka kuukauden. Maailma tuntuisi erittäin todennäköisesti aika masentavalta paikalta. Tämän opin parissa kuukadessa kun en pystynyt musiikkia vaivattomasti kuuntelemaan ja jouduin mainoksia ja kaikkea muuta turhaa kuuntelemaan niiden välissä. Halusin vain päästä seuraavaan kappaleeseen!

Tänään olenkin enemmän kuin iloinen siitä, että aloitin minimalistivuoteni. Tiesin, että pidän musiikista (kukapa ei?), mutta en koskaan ollut tajunnut kuinka iso osaa elämääni se oikeasti on. Nyt tajuan ja opin jälleen jotain uutta itsestäni kiitos minimalistivuoteni! Kuten kliseisesti sanotaan vasta kun luovut asioista, opit niitä arvostamaan. Tämä sanonta osoitti paikkansapitävyyden taas kerran.

Yhteenveto

Tiedetään, tiedetään. Voisin ladata musiikit ilmaiseksi tai kierrättää ilmaisia ”kokeilu”kuukausia eri musiikkipalveluilla ja välttää näin kulut. Vaikka elän säästäväisesti, uskon siihen, että jos asia antaa oikeasti elämääsi arvoa, kuuluu siitä silloin myös maksaa. Tämän takia maksan 9,99€ kuukaudessa Spotifystä enemmän kuin mielelläni.

Spotify antaa minulle paljon enemmän kuin mikään muu asia elämässäni kymmennellä eurolla. Alkoholia kymmennellä eurolla vai musiikkia kymmennellä eurolla? Valinta on liian helppo. Ja ei, tämä ei ollut Spotifyn maksettu mainos (vaikka toki toivoisin, että olisi).

Mitä musiikki on sinulle ja onko sinulla jotain, mistä tiedät että et pystyisi luopua?

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa ja saat tiedon aina uusimmasta kirjoituksesta sekä lisäpäivityksiä ajankohtaisista raha- sekä sijoitusasioista ja matkastani taloudelliseen riippumattomuuteen!

Omavaraisuushaaste Facebookissa

Omavaraisuushaaste Twitterissä

Omavaraisuushaaste Instagramissa

8 kommenttia artikkeliin ”On yksi asia, josta en pystynyt luopumaan edes minimalistivuoteni takia”

  1. Spotifystä ja levyjen ostelusta en ole itsekään pystynyt oikein luopumaan, vaikka monia säästökohteita olenkin löytänyt. Spotifyn kautta löytää helposti uusia artisteja, mutta suosikkejaan voi sitten tukea ostamalla vinyylin. Spotifyn korvauspolitiikka on nimittäin aivan hanurista näin levyttävän artistin näkökulmasta, ja pyrinkin ostamaan lempparilevystä aina tuon vinyylin, koska siitä artisti ainakin saa kunnon korvauksen. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä miten halvalla Spotifystä saa lähes rajattoman musiikkikirjaston käyttöönsä ja monet eivät ole valmiita maksamaan edes siitä. Hyvää musiikkia löytyy edelleen pilvin pimein, sitä vaan ei kuulu radiosta tai jättikorporaatioiden omistamien tusina-artistien levyllä. Sen eteen pitää nähdä jonkin verran vaivaa. Itse olen valmis näkemään tämän vaivan ja myös tukemaan sellaista musiikkia, jotta sitä toivottavasti tehtäisiin myös jatkossa.

    Itselleni musa on muutenkin ollut tärkeässä roolissa yläasteikäisestä lähtien, tuli soitettua useammissa bändeissä jo tuolloin ja omaa musiikkia aloin säveltämään varhaisteininä. Musa on ollut aina enemmän tai vähemmän läsnä, vaikka on ollut opiskelua, duuneja ja tyttöystäviä. Noin 7 vuotta sitten huomasi kuinka tärkeätä musiikki oikeastaan onkaan, kun bändihommat kuihtui tilapäisesti kasaan ja oli muutaman vuoden soittamatta. Siitä päänuppi ei pitänyt yhtään, tuntui että tuli hulluksi ilman soittamista ja laulamista. Itseilmaisu on kuitenkin mielettömän tärkeätä ja musa on ollut itselleni se tärkein väylä kanavoida sitä. Nyt on taas onneksi pidemmän aikaa ollut semi-aktiivista soittohommaa. Tuntuu vain, että päivätyö hidastaa bändin etenemistä ja omien taitojen kehittymistä aika tavalla. Monilla jää tuo harrastus, kun tulee perhettä ja kaikki pitää tehdä leipätyön ehdoilla. Itse ajattelin että mieluummin alan päästämään irti leipäduunista kuin musiikista. Luovun siis mieluummin rahasta kuin itseilmaisusta. Musiikilla on järjettömän vaikeata tehdä elantoa, eikä tuota voi nähdä järkevänä kokopäiväisenä uravaihtoehtona, kun kiertäminen ja kaikki oheistoiminta on pirun raskasta, mutta ei tuolle soittamisesta ja esiintymisestä tulevalle fiilikselle ole voinut asettaa oikein hintaa. Saa pysyä omalla kohdallani kalliina harrastuksena, mutta josko kohta passiivisilla tuloilla sen pystyisi rahoittamaankin 🙂

    Vastaa
  2. Spotifyssa on kieltämättä omat huonot puolensa juuri artistin näkökulmast, mutta näen yleisesti että Spotifyn ja Soundcloudin kaltaiset palvelut Internetin myötä on kuitenkin tehnyt mahdolliseksi sellaisten artistien levyttämisen ja menestymisen, jotka eivät olisi menneisyydessä koskaan edes saaneet levytyssopimusta ja minunkaltaiseni populaarikulttuurin kuluttaja ei olisi koskaan löytänyt ilman Spotifyn-suositusalgoritmeja.

    Ja muutenkin, vaikka Spotify korvaa artistille huonommin kuin fyysisen levyn myyminen, ei Spotify ole saanut itseään edelleenkään kannattavaksi koko vuodeksi, Spotify on siis tavallaan puun ja kuoren välissä myös. Musiikkiteollisuus on käyttänyt artisteja aina pitkälti hyväkseen artistin näkökulmasta, joten ei sinänsä mitään uutta auringon alla.

    Ymmärrän kuitenkin hyvin pointtisi juuri tuon takia, että sinulle musiikki on itseilmaisun tapa (ja tällä nykymallilla tosiaan rahavirrat ovat entistäkin pienemmät) ja omasta näkökulmasta helpompi puhua kun olen vain musiikin kuluttaja. Itse olen huomannut aivan saman, että jos en pystyisi kirjoittamaan, tulisin aivan yhtä hulluksi. Itsensä ilmaiseminen ja mahdollisuus siihen on huipputärkeää uskoisin – jokaiselle meistä.

    Vastaa
    • Juu, olet ihan oikeassa. Musiikintoistopalveluissa ja youtubessa piilee toisaalta valtavasti potentiaalia nimettömälle artistille ja sitä kautta pääsee suoraan fanien luureihin jopa ilman levy-yhtiön leimasinta ja verottavaa kouraa, mikä ei ennen tullut kuuloonkaan. Spotify on mielestäni välttämätön askel musiikin jakelun evoluutiossa ja mahdollistaa myös pienempien artistien levyttämisen ja näkyvyyden. Ihmiset vain tottuvat saamaan kaiken helpolla ja puoli-ilmaiseksi, mutta ei siinä bändien auta muu kuin mennä virran mukana ja koettaa keksiä muita keinoja tuoda leipää pöytään. Huvittavaa vaan, jos levy-yhtiö ottaa vielä välistä 50-90%, niin ei noista spotifyn tilittämistä korvauksista montaa satasta jää käteen yli 200k toistostakaan. Itse kun en rahan takia musiikkia tee, niin naurettavat rojaltit eivät toisaalta vaikuta juurikaan. Ennen nimekkäämmät bändit pystyivät elämään hetken jopa pelkällä levymyynnillä, mutta taitaa olla nykyään etenkin tämän kokoisessa maassa leipä hyvin pieninä pirstalaina vähän isommillakin yhtyeillä. Se näkyykin hyvin selkeästi bändien rundaamisessa. Jos rundataan, niin se on hyvin pienillä kamoilla ja olemattomalla henkilökunnalla. Radiohitilläkään ei elä hetken kuin se biisin kirjoittaja, joten jäljelle jää striimaus, keikat ja oheistuotteiden myynti. Jos et kuulu Nelonen-median talliin, niin aika hiljaista alkaa olemaan niiden keikkojenkin kanssa https://www.rumba.fi/uutiset/muusikkojen-liitto-ottaa-kantaa-nelonen-median-valta-asemaan-kotimaisella-musiikkikentalla/ mutta it is what it is, kuten sanotaan.

      Vastaa
      • Jep ihan totta, että noi molemmat mallit ovat suhteellisen puutteellisia. Luinkin tuosta Nelosen valta-asemasta Suomessa, joka purkautui hieman monopolisesti esim. Mikael Gabrielin (?) radiosoitto tapauksessa (tosin MG:n poistuminen radiosoitosta nyt oli lähinnä lahja musiikille…)

        Paras tapa onkin varmasti juuri tuo keikoilla käyminen, jos haluaa tukea lempiartistia ja itse pyrinkin juuri tähän. Hyvän artistin musiikki kun onkin usein parasta juuri livenä.

        Vastaa
  3. Aloitin viime syksynä opiskelut ja samalla katkaisin spotify premiumin ja siirryin samalla ilmaisversioon. Mainoksia tulee 30 min välein eivätkä ne häiritse, niitähän tulee telkkarissa ba radiossakin. Se on kuitenkin välillä tuskastuttavaa, etten voi vain laittaa sitä lempikappaletta soimaan kun käytössä on vain satunnaistoisto. Välillä olen siis harkinnut että mitäpä jos maksaisin sitä premiumia, mutta sitten aina totean, että siihen määrään nähden mitä spotifyta kuuntelen eli muutamia tunteja viikossa saa ilmaisversio riittää.
    Jos käyttö on kuitenkin päivittäistä ja nauttii uusien artistien ja kappaleiden etsinnästä on 10 euron kuukausihinta erittäin kohtuullinen tästä musiikkikattauksesta jonka esim. Spotify tarjoaa!

    Vastaa

Jätä kommentti