Aloitin pääosakesalkkuni rinnalle spekulointisalkun aika tarkalleen vuosi sitten. Pääosakesalkkuni idea on tuoda passiivista tulovirtaa vuosittain kasvavien osakkeiden muodossa, kun spekulointisalkkuni taas sisältää vain maksimissaan 5% nettovarallisuudestani ja sisältää osakkeita, jotka eivät maksa osinkoja vaan niillä on erittäin vahvat kasvuodotukset verrattuna indeksiin. Mutta kuten aina korkean tuotto-odotuksen yhteydessä tulee aina korkeampi riski. Ja juuri tästä syystä sijoitankin omaa pääomaan näihin sijoituksiin vain 5% nettovarallisuudestani.
Spekulointiurani alkoi suhteellisen heikosti, kun pörssit romahtivat hetkellisesti melkein heti kun tein molemmat osakeostokseni spekulointisalkkuun. Aloitin spekulointisalkun kanssa ehkä hieman varovaisesti, koska ostin sinne kahta ei ehkä yleisesti spekulaatio-osakkeiksi miellettäviä yrityksiä – Facebookia ja kiinalaista nettitavarakauppaa JD.comia.
Facebookiin sijoitukseni oli yhden vuoden aikajänteellä ja JD.comiin kahden vuoden aikajänteellä. Nyt kun ensimmäinen kokonainen vuosi spekulointisalkkua on takana, katsotaan miten spekulointisalkkuni on kehittynyt vs. indeksi ja olenko plussalla vai miinuksella. Otsikko kertoo toisen osan, mutta entäs sijoitukset ylipäätänsä nyt kun turbulenssia on riittänyt oikeastaan koko mennyt vuosi?
Spekulointisalkun kehitys – ensimmäinen kokonainen vuosi
Graafi on kaunis. Olen siis voittanut Sharevillen oletusvertailuindeksin heittäen 26,88%-yksikköllä. Ero on hurja. Ehkä minun pitäisi vaihtaa alaa rahastonhoitajaksi! Vitsi, vitsi.
Sharevillen automaattinen OMX:n indeksivertailu on sinänsä huono, että koska omistamani osakkeet eivät ole tässä indeksissä. Tämän lisäksi indeksi on hintaindeksi, joten se ei ota edes osinkoja huomioon. Vertailu antaakin siis sijoittajalle kuin sijoittajalle huonon vertailukuvan todellisuudesta ja ehkä vähän liiankin ruusuisen kuvan siitä, miten omat sijoitukset ovat pärjänneet. Ovela myyntikikka sinänsä.
Rehellisempi vertailukohta onkin Yhdysvaltain NASDAQ Composite-indeksi, johon molemmat salkkuni yhtiöt on listattu ja johon lasketaan myös osingot. Miten siis salkkuni on pärjännyt NASDAQ:ia vastaan?

Näyttää siltä, että olen siis onnistunut voittamaan jopa NASDAQ:n selvästi spekulointisalkullani! Tarkalleen 16,31%-yksikköä. Jotain mitä en uskonut, että kävisi etenkään muutaman ensimmäisen sijoituskuukauden jälkeen, koska kuten näkee, olin jossain kohtaa kymmenisen prosenttiyksikköä indeksiä jäljessä (ja toisaalta parhaimillaan pari viikkoa sitten yli 20% indeksiä korkeammalla).
Vuodessa kuitenkin ehtii tapahtua vaikka mitä. Miten näin sitten pääsi käymään? Katsotaan kahta spekulointisalkkuni sijoitusta, jotta saadaan tarkempi katsaus, mikä selitti näin selkeää indeksin voittamista.
Facebook – sijoitus yhden vuoden tähtäimellä
Vuosi sitten Facebook oli sijoitussalkkuani avatessa juuri joutunu Cambridge Analytica-skandaalin kouriin. USA:n viranomaiset olivat myös alkaneet tutkia Facebookia, sen palveluita ja myös kilpailijoita entistä tarkemmin. Facebook oli ottanut kovan kolauksen ja sen kurssi olikin laskenut lähes 30% huipuista.
Kun tutkin asiaa, näytti siltä, ettei mikään näistä tule vaikuttamaan Facebookin tuloskykyyn. Facebookilla on alustat, joissa voi tehdä parasta kohdennettua mainontaa maailmassa – ja käyttäjiä yhteensä 2,1 miljardia – neljäsosa maapallon kansalaisista. Ja todennäköisesti tämänkään blogin lukijoissa ei ole juuri yhtään lukijaa, joka ei käyttäisi jotain Facebookin palvelua (FB, Instagram tai Whatsapp).
Koin, että Facebook tulisi korjaamaan kurssinsa (kirjaimellisesti) vuoden sisään, sillä tulokset puhuisivat puolestaan, koska osake oli kaikilla mittareilla aliarvostettu. Kun Facebook jatkaisi edelleen kaksinumeroista liikevaihdon kasvua, ei pörssikurssilla olisi kuin yksi suunta – ylöspäin. Ja oikeastaan juuri näin kävi. Facebookin liikevaihdon odotetaan nykynumeroiden valossa kasvavan vuodesta 2018 ja 56 miljardista dollarista, tämän vuoden 70 miljardiin dollariin. Tällainen vauhti on aivan törkeää yritykselle, joka on jo niin suuri kuin Facebook.
Facebookin osake korjasikin tasaisesti ylöspäin vuoden ajan (2018 loppuvuoden dippiä lukuunottamatta, jolloin Facebookia olisi saanut aivan naurettava halvalla) käytännössä jokaisen tulosjulkistuksen yhteydessä ja kaikki mitä minun piti tehdä oli istua osakkeiden päälle ja odottaa, että osakkeiden arvo nousee. Kirjoitushetkellä Facebookin osake on noussut ostohinnastani 167 dollaria n. 190 dollariin ja olen todennäköisesti pian päästämässä Facebookista irti.
En onnistunut ihan huipulla korjaamaan voittoja, koska Facebook kävi 206 dollarissa viikko sitten, mutta korjausliike laski hieman alaspäin. Kerään Facebookista todennäköisesti valuutat huomioonottaen n. 20% tuoton ja n. 500 euron myyntivoiton ja lähden etsimään uutta sijoituskohdetta näille rahoille.
JD.com – sijoitus kahden vuoden tähtäimellä
JD.com on omalla tavallaan samanlainen ja omalla tavallaan aivan erilainen eläin kuin Facebook. Facebook-sijoituksestani olin suhteellisen varma, että se tulee onnistumaan vähintään jollain aikavälillä. JD.com sen sijaan oli huomattavasti spekulatiivisempi sijoitus.
Jos JD.com ei ole yrityksenä tuttu, niin se on kiinalainen verkkokauppa. Ei kuten Alibaba tai Amazon vaan ehkä lähempänä FedExin, Macy’s:n ja Amazonin yhdistelmää. JD.comilla ei ole valtavaa pilvipalveluosastoa kuten Amazonilla tai Alibaballa vaan se on valtava Kiinassa toimiva verkkokauppa, joka omistaa paljon myös kivijalkamyymälöitä sekä logistiikkapalveluita.
Logiikka oli JD.comin kanssa oikeastaan aika samanlainen kuin Facebookin kanssa. JD.comin toimitusjohtaja oli joutunut raiskaussyytöksen uhriksi Yhdysvalloissa vierailtuaan (josta ei kuitenkaan koskaan nostettu syytettä) ja Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota painoi kurssia alaspäin entisestään.
Samalla yritys on kuitenkin jo valmiiksi erittäin massiivinen ja kasvaa edelleen 20% vuositahtia. JD.comin liikevaihto oli vuonna 2018, 76 miljardia dollaria. Huomautan siis, että se on isompi kuin Facebookin vuoden 2018 liikevaihto. Ja markkina-arvo sinä hetkenä kun lisäsin JD.comia salkkuuni? 30 miljardia dollaria! Facebookin markkina-arvo on tällä hetkellä lähes 600 miljardia dollaria.
Vaikka liikevaihto on vain liikevaihtoa ja tulos on kuitenkin loppupeleissä se mikä ratkaisee, on selvää, että jos JD.com olisi esim. Yhdysvaltalainen yritys, olisi sen markkina-arvo todennäköisesti ainakin viisinkertainen verrattuna sen nykyiseen arvostukseen. Maantieteellinen riski on kuitenkin valtava Kiina-sijoituksilla ja moni saattaa myös epäillä ihan kirjanpidon lukujakin kiinalaisilta yrityksiltä. Tämä selittää suurelta osin kauppasodan kanssa erittäin matalaa arvostusta.
Koska JD.comiin kuuluukin paljon enemmän riskejä kuin Facebookiin, on tuotto-odotukseni sen osalta paljon korkeampi jos/kun arvo vihdoin paljastuu ja tämän takia JD.comiin sijoitinkin kahden vuoden tähtäimellä. Miksi kahden vuoden? Koska Yhdysvaltain presidenttivaalit (2020 vuoden lopussa) ja Trumpin on käytännössä pakko saattaa kauppasota loppuun (eli voittaa se), jos hän haluaa jatkokaudelle.
Kun kauppasota ratkeaa uskon, että JD.com korjaa kurssiaan entisestään ylöspäin. Toki tähänkin mennessä JD.com sijoitukseni on n. 20% plussalla, mutta tavoitteet näin korkean riskin kohteessa ovat huomattavasti korkeammalla kuin 20% tuotossa.
Draamaa tuleekin olemaan varmasti myös seuraavan vuoden aikana, joten jatkan muina miehinä muita sijoituksiani ja istun JD.comin päällä. Katsotaan taas puolen vuoden päästä, missä mennään!
Oliko indeksin voittaminen ensimmäisenä vuotena taitoa vai tuuria?
Uskaltaisin sanoa, että molempia. Arvostus oli molempien osakkeiden osalta selkeästi yleistä markkinaa alempaa. Olin siis onnistunut tunnistamaan oikein tämän arvon aleneman. Se, mikä taas oli tuuria oli, että pitempiaikaista pörssiromahdusta ei tälle ajalle osunut (silloin olisi ollut ihan sama mihin olisin sijoittanut, niin arvo olisi laskenut ja korkean betan salkkuna olisi spekulointisalkkuni todennäköisesti menettänyt enemmän arvoa kuin indeksi) ja toisaalta monet osakkeet voivat olla moniakin vuosia ”aliarvostettuja” ennen kuin ne korjaantuvat ns. ”oikealle tasolle”. Se, että arvo purkautui – juuri sinä aikana kun oletin etenkin Facebookin osakkeen hintaan – oli täyttä tuuria.
Tavallista tässä kohtaa on ajatella, voi kun olisin sijoittanut kaikki rahani näihin osakkeisiin. Nettovarallisuuteni olisi kasvanut aivan hurjaa tahtia! Syy, miksi kutsun salkkuani spekulointisalkuksi onkin se, että kysyn näitä sijoituksia tehdessäni aina, uskaltaisinko oikeasti laittaa kaikkea omaisuuttani kiinni näihin kahteen osakkeeseen? Vastaus on yksinkertaisesti: en. Syynä se, että haluan nukkua yöni hyvin.
Usein osakkeet, jotka pärjäävät keskimääräistä paremmin nousumarkkinoisssa, laskevat keskimääräistä enemmän laskumarkkinassa. Minulla kävi siis myös tuuri siinä, että otin tällaisia osakkeita juuri nousumarkkinaan.
Uskon, että pystyisin saamaan riskisimmillä sijoituksilla parempaa tuottoa kuin tylsillä osinko-osakkeilla, mutta se stressaisi minua ja en halua kuluttaa elämääni miettien pörssikursseja sekä best- ja worst case scenarioita. Nyt voin spekuloida vain istumalla osakkeiden päällä sen sijaan, että tuijoittaisin pörssikursseja silmät ristissä treidatessa osakkeita päivittäin samalla kun hiusrajani alkaisi paeta samassa tahdissa pörssikurssien laskun kanssa.
Tutkimusten mukaan, mitä nuorempana aloittaa sijoittamisen, sitä enemmän riskiä sijoituksissa pitäisi ottaa. En epäile tätä hetkeäkään ja juuri sen takia avasinkin spekulointisalkkuni. Jos luvut ovat yhtä rohkaisevia vuodesta toiseen, voin ehkä miettiä spekulointisalkun kasvattamista 20%:een nettovarallisuudestani. Voin myös harkita tätä, mikäli pörssiromahdus tapahtuu, sillä silloin on huomattavasti helpompi löytää aliarvostettuja osakkeita – nyt kun markkinat ovat lähes kaikkien aikojen huipuissaan viimepäivien romahduksesta huolimatta, on tämä paljon vaikeampaa enkä ajatuksesta juuri innostu.
Yhteenveto
Olen suhteellisen luottavainen sijoituslogiikkaani spekulointisalkussani, koska molempia yhtiöitä yhdisti sama asia kun sijoitin niihin – korkea liikevaihdon kasvu, mutta ihmeellisen alhainen P/E erinäisistä hetkellisistä syistä. Jonkun mielestä logiikka, jolla sijoitan ei siis ole spekulointia ollenkaan vaan itseasiassa ihan aitoa arvosijoittamista!
Samalla logiikallahan esim. Suomen pörssissä esim. Incap on paukuttanut aivan törkeitä tuottolukemia, koska sen P/E huiteli kauan n. 6:ssa, vaikka kasvu on ollut kiitettävää. Pelkästään tämän vuoden aikana Incap on kasvattanut tulostaan, että P/E:tään ja tuottanut n. 100%!
Samalla kun muu Suomen pörssi on ollut aika masentunut koko tämän vuoden. Omissa silmissä tämä on edelleen silti spekulointia, koska riskejä korkea tuoton kohteissa on myös aina normaalia enemmän hyvästä liiketoiminnasta huolimatta. Oli kyseessä FB, JD tai vaikka Incap.
Kunhan myyn Facebookit, alan ottamaan oikeasti vähän enemmän riskiä spekulointisalkun rahoilla, koska vaikka indeksin voittaminen on mukavaa, ei sillä näin pienillä panoksilla juuri ole väliä oman sijoitusomaisuuteni isossa kuvassa. Spekulointisalkustani siis lisää seuraavan kerran kun keksin, mihin voin Facebookista saamani rahat sijoittaa. Ehdotuksia korkean riskin/tuoton kohteista, mihin voisi tutustua, otetaan vastaan (ei uraania tai kryptoja kiitos).
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Muista myös avata ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin*, jos et ole vielä avannut, sillä spekulointisalkkuni kehitystä voit seurata myös reaaliajassa Sharevillen tililtäni: Omavaraisuushaaste
*Affiliate-linkki
Mulla on spekulaation puolella Sotkamo Silver (kovat odotukset) Bittium, Canopy (juuri nyt ei hyvin suju), huumorimielessä tällä viikolla ostin Nixua (kasvua näyttää pukkaavan)
Sotkamo Silveriin voisi tutustuakin, kaivososakkeissa kun usein on sellaista syklisyyttä, että heikompaa hirvittää. Pitäisi vain osata tehdä exit tarpeeksi aikaisin. Uskon itse, että marijuana-osakkeiden pahin hype meni nyt ja uudet hypet tulevat tilalle, niin niitä välttelen myös tulevaisuudessa.
Kovat lukemat.
Oma spekulointisalkkuni on 0,5% pääsalkusta. Salkku on kuitenkin tuottanut parissa viikossa mukavat 5%. Ei mielestäni huono, koska tuo 5% on myös vuoden tuotto-odotukseni osinkopapereille. Toisin sanoen olen saanut vuoden tuoton kahdessa viikossa. Olen tehnyt kauppaa kullalla ja hopealla. Toki paremman tuoton olisi saanut vain ostamalla ja istumalla käsien päällä, mutta sertifikaateissa kun on juoksevia kuluja, niin en ole halunnut jättää kovin moneksi päiväksi positiota auki. Varsinkin näin opetteluvaiheessa haluan tehdä hyviä ratkaisuja pienellä riskillä.
Kunhan rahaa on riittävä potti, niin aion itsekin harrastaa myös osakkeilla spekulointia. Tämä on paitsi hauskaa, mutta myös opettavaista. Asioihin perehtyminen on paljon mielekkäämpää kun suunnittelee myös lyhyemmän aikavälin kauppaa, eikä vain ”osta ja unohda” 20 vuodeksi. Vähän kärjistetysti sanottu mutta ymmärrät mitä ajan takaa.
5% tuotto on varsin hyvä etenkin näin turbulenttisen viikon jäljiltä. Mutta uskon silti, että treidaaminen harvoin kannattaa (ellei ole joku huippuammattillainen, joka tekee sitä elääkseen). Treidaamisessa harrastelija harvemmin kuitenkaan pystyy nauttimaan samanlaisia etuja kuin pitkäaikaisessa sijoittamisessa vs. ammattilaiset.