Ensimmäisestä sijoituksesta tähän päivään

Olin n. 16-17-vuotias kun aloitin sijoittamisen – en ole varma, koska siitä on nyt jo puoli elämää aikaa. Isäni muistaa tämän paremmin kuin minä itse, koska ei ollut koskaan itse sijoittanut ja joutui tulemaan pankkiin kanssani, jotta saan arvo-osuustilin auki. Ostin ensimmäisillä rahoillani finanssikriisin jälkimainingeissa Rautaruukkia. Jokainen, joka on Rautaruukkia / SSAB:ta joskus seurannut, tietää miten siinä kävi. Oppirahat tulivat maksettua ja menetin puolet sijoitetusta omaisuudestani (joka oli silloin onneksi vain 1500 euroa).

Tässä kirjoituksessa ajattelin käydä nopeasti ensimmäiset sijoitusvuodet läpi kerrattakseni, miten sijoittaminen minulla alkoi ja mikä minut ajoi tämän blogin aloittamiseen. Kaikki sijoitusaktiviteettini, jotka ovat tapahtuneet tämän kirjoituksen jälkeen, on tallennettu blogiini.

2008-2009 Ostin Rautaruukkia käytännössä kerralla 1500 eurolla ja jäin odottelemaan korkeita osinkoja. Sain paljon osinkoja, mutta mitään muuta en saanutkaan – paitsi turskaa salkkuuni. Toisena sijoituksenanai toimi Elisa, jota ostin myös finanssikriisin pohjilta – joka jälkeenpäin osottautui prosenteissa yhdeksi ylivoimaisesti parhaista sijoituksistani.

2010 Kun olin Rautaruukia ostanut, aloin jo etsimään seuraavaa ostokohdetta kesälomarahoilleni. Tällöin silmääni osui Citigroup. Finanssikriisistä pelastettu jenkkiläinen pankki, jonka osake oli hakattu pohjiin, josta se ei ole vieläkään selvinnyt. Vaikka Citigroup ei ole noussut toivomaani tahtia, pidän sitä silti ensimmäisenä onnistuneena sijoituksesani. Tulen jatkamaan Citigroupin ostoja aina niin kauan kun sen arvo on alle Book Valuen (esim. tällä hetkellä Citigroupin Book Value on n. 70 dollaria, kun osakekurssi n. 38 euroa. Tämä on naurettavan halpaa yrityksestä, jonka liikevaihto on vuosittain 70-80 miljardin välissä ja P/E arvo 6,9. Aikanaan markkinat tulevat antamaan jenkkipankeille niille kuuluvan arvostuksen ja silloin Citigroupikin nousee vähintään Book Valuensa tasolle. Sillä aikaa voin tankata lisää stressittömästi, koska ostojeni keskihinta on alle 30 euroa.

2011 Jatkoin Koneen ostoja, mutta mukaani tarttui Banco Santanderin osakkeita, koska osakkeen osinko alkoi heilua 9-10% rajoilla. Ajattelin, että tämähän on ilmaista rahaa. Kivuliaasti olen saanut kokea ja oppia, että mikäli jokin kuulostaa liian hyvältä – se lähemmällä tarkastelulla 95% ajasta näin on. Banco Santanderilla on ehkä yksi epäosakkeenomistajaystävällisimmistä johdoista, mitä tiedän pörssiyhtiöistä ja olen suhteellisen varma, että heti kun kun strategiani antaa periksi, laitan kaikki Banco Santanderin omistamani osakkeet lihoiksi. Toki osinkoleikkaustenkin jälkeen osinkotuotto pyörii edelleen 3-4% luokissa, mutta en ole yrityksen johdosta vakuuttunut, joten poistun kun ehdin osakkeenomistajalistoilta.

2012 Yleisindeksit pysyivät suhteellisen samoissa koko vuoden, joten kokeilin shorttailua Peregrine Pharmaceuticalsin, Oriola KD:n sekä Nintendon osakkeilla. Käteen näistä 3 kokeilusta jäi lähinnä +-0 tuottoa. Mutta opin yhden erittäin tärkeän opetuksen – shorttailu ja spekulointi rahalla ei ole minua varten.


2013 Oli suuren kurssinousujen vuosi. Tankkasin jo omistamiani osakkeita entistä enemmän ja joitain saattoi tulla hankittua siinä pelossa, ettei osakkeet koskaan tule alas. En osannut ajoittaa sijoituksiani hyvin vaan ostin kerralla paljon, joten ajallisen hajautuksen takia sijoitukset eivät ole optimeja. Yhtiöt johon sijoitin olivat hyviä, mutta niistä maksamani hinta oli markkinoiden hypen ruokkimaa. Mutta jälleen opin yhden tärkeän opin – ajallinen hajautus jopa saman vuoden sisällä on erittäin merkityksellistä.


2014 Aloitin sijoitusten, lainan ja osinkojen seurannan Excelissä. Excel taitoni eivät kuitenkaan silloin, eikä vieläkään ole sillä tasolla, että laittaisin niitä tänne blogiin. Jossain vaiheessa opettelen tekemään kunnon kuvioita ja taulukoita niin blogistakin tulee mielenkiintoisempaa seurattavaa. Ehkä parhaat sijoitukset tältä vuodelta ovat Koneesta, jota onnistuin hankkimaan melkein pohjilta kahdessä eri dipissä. Pidän Konetta ehdottomasti Suomen pörssin parhaana yhtiönä ja milloin vain arvostus antaa periksi, lisään sitä salkkuuni.

2015 Loin ensin sijoitussuunnitelman seuraavalle 5 vuodelle, jota hioin ainakin puoli vuotta. Vasta kun sijoitussuunnitelma oli valmis, päätin, että voisin perustaa bloginkin. Blogiin on helppo upottaa omat ajatukset, jotka vaivaavat sijoitussuunitelman toteuttamista ja toimii varmasti päätä selvittävänä työkaluna. Hairahduin ostamaan Nordeaa tänä vuonna yli 11 eurossa, jota pidän aika pitkälti suurimpana virheenäni. Nordea ei kuulunut suunnitelmaani, koska minulla on jo painoa finanssialalla suhteellisen paljon, mutta hyppäsin hype-junaan ilman sen suurempia analyysejä ja miten kävikään. Onneksi osinkotuotto on kuitenkin selkeästi yli 6% joka tapauksessa, joten pitkällä aikavälillä ongelmaa ei ole, mikäli Nordea onnistuu pitämään tuloskuntonsa. Tarkoitus on kuitenkin jatkossa välttää heräteostoksia ja ostaa vain oikeasti strategiaan kuuluvia osakkeita.

2016 Nähtäväksi jää… Ainakin vuosi on alkanut hurjasti ja pörssissä tuntuu olevan alennusmyynnit. Yritän kuitenkin pitää kiinni ajallisesta hajauttimisesta tänä vuonna ja ostaa vain korkeintaan kerran kuukaudessa sijoitussuunnitelmani mukaan.

Alkuperäinen tarinani alkoi ensimmäisistä kesätyörahoista, jotka tienasin 14-vuotiaan vuonna 2005. Nyt blogini aloittaessa töiden ja sijoittamisen lomassa varallisuuteni on kasvanut 45 000 euroa. Kuinka pitkälle tulenkaan pääsemään vuosien varrella? Toivottavasti jäät mukaani seuraamaan matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista päivityksistä matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen. 

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

3 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäisestä sijoituksesta tähän päivään”

 1. Olipa kiva lukea tämä postaus! Olet saanut vuosittain jo mukavia osinkotuloja ja olenkin miettinyt, että vautsi oletkohan niitä jotka tekevät aina onnistuneita osakeostoja. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole, mikä on inhimillistä. Se antaa minunlaiselleni aloittevalle sijoittajalle uskoa, että vielä minäkin kehityn ja teen onnistuneempia valintoja sijoituskohteissa. Vaikka eihän osakemarkkinoita osaa ennustaa niin nyt pidemmän aikaa osakkeita seuranneena jo paremmin ymmärtää milloin osake on edullinenja milloin se on ylittänyt hinnan,jolloin ainakaan minun ei sitä kannata ostaa. Ensimmäiset osakeostot kun tein kaksi viikkoa pörssukursseja seurattuani niin tappiolla kyllä nyt ollaan😃 mutta virheistä oppii!

  Vastaa
  • Kiva kuulla! Osakesijoittamisessa on se sinänsä tasa-arvoista, että jokainen joutuu oppirahat maksamaan varmasti jossain kohtaa. On kuitenkin parempi, että sen tekee alussa kuten allekirjoittaneelle onneksi kävi, koska aluksi sijoitetut summat ovat usein pienempiä. Jos onnistuu alussa tuurilla, saattaa luulla sen olevan taitoa, jolloin saattaa tehdä entistä suurempia virheitä myöhemmin isommalla rahalla kun on liian itsevarma.

   Olen nyt 8 vuoden sijoitusuran aikana onnistunut oppimaan erittäin paljon ja sijoitukseni ovat huomattavasti parempia ja ennen kaikkea rationaalisimpia kuin sijoitusurani alussa. Opittavaa silti on. Ja suurin oppi on varmaan se, että lyhyen ajan sijoitustuottoa ei kannata turhaan katsoa. Citigroup oli aikanaan minulla lähes 40% miinuksella, mutta koska sijoitukseni oli ensimmäinen, jossa oli paljon faktaa takana, tiesin markkinoiden olevan väärässä, joten tankkasin sitä lisää, vaikka salkkuni oli erittäin pahasti tappiolla. Nykyään n. 4 vuotta myöhemmin Citigroup sijoitukseni onkin 100% plussalla ja salkkuni paras sijoitus! Sijoittaminen onkin klisesesti maraton, ei sprintti ja joka päivä oppii uutta.

   Vastaa
   • Se on kyllä toisaalta hyvä ettei oma osakesalkku ole heti lähtenyt räjähdysmäiseiseen nousuun, jottei tule yliarvioitua omia kykyjään.

    Onneksi itselleni on myös tarkoitus sijoittaa pitkäaikaisesti ja todennäköisesti en ikinä myy ostamiani osakkeita, joten vaikka pakkasen puolella ollaan niin pää on pidettävä kylmänä. Sittenhän se tappio vasta on konkreetrista jos ne osakkeet myy miinuksella. Ja uskon ettei valintani ihan huonokaan ollut, kun kuitenkin terveysalanyritys on kysymyksessä ja terveyspalveluille on kasvavassa määrin tarvetta. Sote-kuviot vain ovat tällä hetkellä niin epävarmat, että se varmasti näkyy markkinoilla

    Vastaa

Jätä kommentti