Esportsiin sijoittaminen

E-urheilu, E-sports, esports, nimiä on monia, mutta kaikki tarkoittavat samaa. Sainkin vähän aikaa sitten eräältä blogini lukijalta toiveen kirjoittaa esportsista sijoittamisen näkökulmasta, sillä aiheesta ei tietoa suomeksi juurikaan ole. Tämä siitä huolimatta, että esports on nykyään Suomessa kuumempi aihe kuin koskaan ja sen suosio kasvaa koko ajan. Olin ehdotuksesta enemmän kuin innoissani, koska olen aina ollut videopeli-ihminen ja sijoittaja-ihminen!

Syynä esportsin suosioon – etenkin Suomessa – on suomalaisten menestyminen oikeastaan kaikissa isoimmissa esports peleissä League of Legendsistä, Counter Strikeen ja Starcraft 2:seen. Suomeksi esportsia kutsutaan e-urheiluksi tai elektroniseksi urheiluksi, mutta itselleni suomenkielinen versio termistä on vielä sen verran vieras, että puhun tekstissä esportsista.

Olen henkilökohtaisesti ollut videopelinörtti nuoresta asti ja viimeiset vuodet olen seurannut myös videopelialaa aktiivisesti monesta eri näkökulmasta, joten tartuin aiheeseen enemmän kuin mielelläni. Olen ennen kaikkea Nintendo-fani, joka ei tällä hetkellä itse ole mukana esports-skenessä, mutta tästä huolimatta olen esportsia aktiivisesti seurannut normipenkkiurheilun ohella viimeiset 7 vuotta.

Ota siis eväät esiin ja hyvä asento tuolissasi, sillä nyt sukelletaan syvälle.

Mitä on esports?

e-urheilu
Onko e-sports ”oikeaa” urheilua? Turha kysymys

Esports on tietokoneella tai konsolilla pelaamista kilpailullisesti. Esportsilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä esim. allekirjoittaneen videopelaamisen kanssa, koska itse pelaan päästäkseni fantasiamaailmoihin, rentoutuakseni ja pitääkseni hauskaa kavereiden kanssa.

Esports on kilpaurheilua siinä missä muutkin lajit pikajuoksusta shakkiin. Esportsissa pärjätäksesi sinun pitää elää ja hengittää kyseistä peliä kuitenkin samalla pitäen omasta kunnostasi (niin fyysisestä kuin henkisestä) huolta. Ja aivan kuten kaikissa muissakin urheilulajeissa, ei riitä että pelaat, sinun pitää harjoitella taktiikoita, tekniikoita ja muita taitoja, jotta voit aidosti olla maailman paras.

Olen kertonut, että aikanaan pelasin erästä korttipeliä maailman tasolla (teini-ikäisenä). Koska olen old school, pelasin fyysisillä korteilla. Esports onkin mielestäni vain jatkumo tämänkaltaisiin lajeihin, koska käytin helposti enemmän aikaa korteilla läiskimiseen kuin esim. kouluun juuri teini-iässä. Ja se näkyi tuloksissa (niin turnauksissa kuin kouluarvosanoissa).

En koskaan voittanut maailmanmestaruutta, mutta paras tulokseni on top8 sijoitus MM-kisoissa. Ei huono, mutta kyllä se, etten koskaan voittanut maailmanmestaruutta luonnollisesti jäi hieman kaivamaan, koska olin silloin erittäin kilpailullinen henkilö. Mennään kuitenkin takaisin antiikin papyryskorttipeleistä digimaailmaan.

Isoimmat esports lajit

Esports-lajeja on maailmassa kymmeniä, mutta tietyt pelit ovat yli muiden suosiossaan – aivan kuten perinteisessäkin urheilussa jalkapallo on jääkiekkoa monta sataa kertaa suositumpi laji maailmanlaajuisesti.

League of Legends

League of Legends on Riot Gamesin kehittämä peli. Riot Gamesia ei saa ostettua pörssistä sellaisenaan, vaan se on osa isoa kiinalaista teknologia-konglomeraattia Tencentiä, joka löytyy listattuna niin Kiinasta kuin Yhdysvalloistakin. League of Legendsiä pelataan vähän kuin jääkiekkoa viidellä viittä vastaan.

League of Legends ei ole esportsien ykkönen palkintojen rahamäärissä, mutta se on siitä huolimatta ehdoton esportsien kuningas isossa kuvassa.

Se kilpailee aktiivisten pelaajien määrässä tiukasti Fortniten kanssa, mutta katseltuna urheilulajina se on ylivoimainen ykkönen. League of Legendsin vuoden 2018 MM-kisojen finaalissa oli 200 miljoonaa katsojaa. Tämä on n. 20 miljoonaa enemmän kuin esim. jalkapallon mestareiden liigan finaalin katsojamäärä viime vuonna. Jos mietityttää, miten videopeli voi olla suositumpi kuin yksi jalkapallon isoimmista turnauksista, vastaus löytyy Aasiasta, jossa esportsit ovat supersuosittuja.

Fortnite

fortnite
Fortnitea eivät pääse edes aikuiset pakoon

Fortnite, Fortnite, Fortnite. Jos ei seuraa peliskeneä aktiivisesti, ei ole todennäköisesti kuullut mistään muusta videopelistä kuin Fortnitesta sanaakaan muutamaan kuukauteen. Eikä ihme, Epic Gamesin kehittämä Fortnite on tällä hetkellä pelaajamäärältään maailman pelatuin peli, jota myös esportsina harrastetaan.

Fortnitella on tällä hetkellä yli 200 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa. Puolet Epic Gamesista omistaa edelleen sen perustaja Tim Sweeney (Nettovarallisuus n. 8 miljardia euroa) ja myös aiemin mainitulla Tencentillä on nykyään n. 40% osuus yrityksestä.

Pelatuin videopeli (todennäköisesti jopa pasianssia pelatumpi) taitaa olla tälläkin hetkellä ruotsalaisen Kingin kehittämä Candy Crush Saga, jolta löytyy yli 500 miljoonaa pelaajaa. Kingin taas omistaa nykyään amerikkalainen Activison-Blizzard.

Fortnite on ns. battle-royale peli, jonka nimensä mukaisesti perustuu siihen, että pelissä voittaa se, kuka on last-man-standing. Toisin kuin League of Legends, Fortnite ei ole tiimipeli vaan täysin yksinpeli. Fortnite on myös täysin ilmainen, ja rahan peli tekeekin kosmetiikkaesineillä, joita peliin voi saada, jos haluaa kustomoida hahmonsa. Ja kyllä – ihmiset haluavat kustomoida. Paljon.

Fortnite eroaa myös perinteisistä videopeleistä siten, että se ei perustu pelkästään siihen, kuka on paras ampumaan eliminoimaan vastustajansa (Kuten esim. Counter Strikessa), vaan Fortnite on omalla tavallaan sekoitus Minecraftia ja räiskintäpelejä. Voit siis rakentaa ja ”craftata” pelin lomassa asioita samalla kun taistelet muiden kanssa. Tämä lisää syvyyttä ja monipuolisuutta peliin aivan eri tavalla kuin perinteisissä räiskintäpeleissä. Ja osaltaan selittää myös sen valtaisaa suosiota lapsenomaisen värikkään grafiikan lisäksi.

Fortnite on suhteellisen tuore peli esports-rintamalla, jonka takia vuosi 2019 on ensimmäinen vuosi kun Fortnite käy esportsina täysillä sylintereillä. Valtaisa suosio näkyykin siinä, että Fortniten MM-kisoissa, jotka pidetään tänä vuonna 26-28.7.2019 on voittajalle tarjolla on kevyet 3 miljoonaa dollaria. Yhteensä rahapalkintoja jaetaan turnauksessa ja karsinnoissa 30 miljonaa dollaria. Määrät ovat niin järjettömiä, etten edes tajua. Mutta se kertoo myös siitä, kuinka isoista asioista on oikeasti kyse.

Fortnite laittaa perinteiset urheilulajit perspektiiviin. Tässä esim. muutaman suomalaisen suosikkilajin maailmanmestaruuskisan rahapalkinnot.

Hiihdon MM-kisat – voittaja 1 980 000 dollaria, koko rahapalkintopool 10 miljoonaa dollaria
Jääkiekon MM-kisat – voittaja 1 980 000 dollaria, koko rahapalkintopool 10 miljoonaa dollaria
Mäkihypyn maailmancupin voittaminen – voittaja 1 980 000 dollaria, koko rahapalkintopool 10 miljoonaa dollaria

Ja mitäs jos mennään globaaliksi oikeisiin rahalajeihin?

Golfin PGA turnauksen voitto – voittaja 1 980 000 dollaria, koko rahapalkintopool 10 miljoonaa dollaria
Tenniksen Wimbledonin voitto – yksinpelin voittaja n. 3 miljoonaa dollaria, koko rahapalkintopool n. 45 miljoonaa dollaria

Fortniten MM-kisat ovat siis rahakkuudeltaan samalla tasolla tenniksen ja golfin kaltaisten lajien kanssa. Ja oikeastaan Fortnite muistuttaa golfia lajinakin suhteellisen paljon, koska täydellinen tekniikka, keskittymiskyky sekä paineensietokyky ovat molemmissa lajeissa äärimmäisen tärkeitä.

Dota2

Dota2 on ns. alkuperäinen League of Legends. Paitsi, että Dota2:kin on vain versio Warcraftin yhdestä pelimuodosta. Dota2 lähenteelekin erittäin paljon League of Legendsin logiikkaa ja pelitapaa ja jos katsot ensimmäisen kerran Dota2:sta ja League of Legendsiä, et todennäköisesti edes huomaa eroa (paitsi grafiikoissa). Myös Dota2:sta pelataan siis 5vs5 tiimeissä.

Dota2 on Valve Corporationin kehittämä ja vaikka Dota2:ssa on suurimmat rahapalkinnot historiallisesti, suurin osa tästä rahasta ei tule pelin ylimalkaisesta suosiosta, vaan sen hardcorefaneista, jotka ovat olleet mukana rahoittamassa erilaisten turnausten palkintoja joukkorahoituksen hengessä. Vuoden 2018 Dota2:n ”MM-kisoissa”, joita myös The Internationaliksi kutsutaan, oli 25,5 miljoonan dollarin rahapalkintopool.

Valve, kuten Epic Games, on vielä perustajiensa yksityisomistuksessa. Yli 50% omistuksesta keskittyy jälleen yhdelle perustajista (Gabe Newell), jonka nettovarallisuudeksi on arvioitu n. 4 miljardia dollaria. Peliyritykset eivät oikein tunnu pitävän pörssistä! Miksiköhän?

Counter Strike: Global Offensive

EZ4ENCE, EZ4ENCE! Jos et ole kuullut tätä, olet elänyt kiven alla. Vain pari kuukautta takaperin suomen ykkös esports-joukkue ENCE eteni isossa Counter Strike-turnauksessa finaaliin asti kaikkea odotuksia vasten kuitenkin häviten finaalissa tanskalaiselle Astralis-joukkueelle.

Counter Strike: Global Offensive eli tutummin CS:GO on todennäköisesti yksi tutuimman kuuluisia pelejä, vaikka et videopeleistä mitään tietäisi. CS on ollut olemassa kauemmin kuin ES ja Jonnet, mutta tästä huolimatta yhtä syvällä ikäisteni nuorten kulttuurissa kuin Fortnite nykylapsilla.

CS:GO on niin sanottu ”räiskintäpeli”, jossa terroristit ja erikoisjoukot taistelevat vastakkain. Peliä pelataan jälleen siten, että molemmissa tiimeissä on 5 pelaajaa ja esports turnauksissa pelaajien pitää pystyä voittamaan tietty määrä pelejä molemmilla joukkeilla.

Oikeastihan CS:GO:n ammattimainen pelaaminen on niin kaukana räiskinnästä kuin voi ja olla. CS:GO on huippustrateginen, tiimipelaamista, huippurefleksejä, paineensietokykyä sekä tarkkuutta vaativa peli. Ja aivan järjettömän viihdyttävää katsottavaa. Seuraavan kerran kun CS:n Major turnaus tulee (Elokuun 20 – Syyskuun 8, 2019), suosittelen virittämään popcornit tulille ja katsomaan miten suomipojan käy.

CS:GO on Dota2:n tavoin pääosin Valven kehittämä, joten ei pörssimahdollisuutta täälläkään.

Hearthstone

Hearthstone on digitaalinen korttipeli. Eli vähän kuin pelaisit Magic the Gatheringia tai Pokémon-korteilla. Mutta digitaalisesti ilman, että omistaisit kortteja missään muussa kuin bittimuodossa. Tämä jos jokin säästää luontoa. Bittejä pahvilappujen sijaan.

Hearthstone on yksinäinen digitaalinen korttipeli, joka on kasvanut tarpeeksi isoksi, jotta sitä voidaan kutsua esportiksi. Suomalaisia suuruuksia pelissä ei ole, mutta hyviä uutisia sijoittajille – Hearthstone on Activision-Blizzardin kehittämä peli ja Activizon-Blizzard löytyy kuin löytyykin pörssistä.

Overwatch ja Call of Duty

Overwatch ja Call of Duty ovat molemmat Activision-Blizzardin pelejä. Call of Duty ja Overwatch ovat CS:GO:n tapaan räiskintä/tiimipelejä, sillä erolla, että Call of Duty on lähempänä realistista CS:GO:ta kun Overwatch perustuu värikkäisiin ja persoonallisiin hahmoihin sekä Sci-fi voimiin.

Aivan kuten oikean pörssiyhtiön pitääkin, Activision-Blizzard pyrkii tekemään näistä peleistä aidosti urheilulajeja. Overwatchille perustettiin oma liiga viime vuonna ja Call of Dutylle jo 2016. Liigat ovat aitoja liigoja eikä niihin voi mennä pelaamaan aivan kuka vain. Call of Duty liigaan päästäkseen joukkueen pitää maksaa 25 miljoonaa dollaria, Overwatch-liigaan 35-60 miljoonaa dollaria. Overwatch onkin siis persoonallisen ilmeensä takia huomattavasti Call of Dutya suositumpi, joka joutuu koko ajan tappelemaan samanlaisen Counter Striken kanssa suosiosta.

Activision-Blizzard tekeekin järjestelmällisesti töitä sen eteen, että esportsista tulee aivan samanlainen rahasampo kuin NFL tai NHL ovat ja nämä kaksi peliä ovat parhaat esimerkit siitä.

Starcraft 2

Starcraft 2 on oma suosikkini pelinä kaikista esports-lajeista, koska olen aina rakastanut Real-Time-Strategy pelejä kuten Command & Conquereja. Starcraft oli myös yksi monesta syystä, miksi Etelä-Koreaan hakeuduinkin aikanaan opiskelijavaihtoon.

Myös Starcraft 2 on Blizzard-Activisionin kehittämä peli (yllätysyllätys) ja se oli aikoinaan ensimmäisiä isoja esportseja. Viime vuosina se on kuitenkin menettänyt otettaan muiden esportsien tullessa koko ajan suositummaksi. Meitä videopelaajia on kuitenkin vain rajallinen määrä ja joku häviää aina. Peli on kuitenkin edelleen elinvoimainen ja yksittäisistä turnausvoitoista jaetaan yli 100 000 dollarin palkintoja. Myös Starcraft 2:ssa yksi maailman parhaista pelaajista on suomalainen Serral. Torille!

Esportsin iso kuva ja miksi siihen kannattaa sijoittaa (vai kannattaako)?

Olympiaunelmaan esportsilla on matkaa, koska pelit keskittyvät lähinnä vastustajan eliminoimiseen. Kuvalähde: Johan Cruyff Institute

Vuonna 2017 esportsilla oli globaalisti 380 miljoonaa seuraajaa ja se tavoittaa karkeasti arvioituna noin 200 miljoonaa 21-35 -vuotiasta, pääosin miehiä (n. 75%). Tähän lauseeseen tiivistyy hyvin pitkälle se syy, miksi laji on jo tänä päivänä valtava bisnes. Jos tuotteesi haluaa tavoittaa juuri tuon (usein erittäin ostovoimaisen) ikäryhmän, ei ole mitään parempaa mainospaikkaa kuin Esports-kanavat.

Kyse ei ole pelkästään maailmanlaajuisesti ilmiöstä, vaan myös Suomessa trendi on selkeä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa koskaan esports nousi Sponsor Insightin tutkimuksessa Suomen suosituimmaksi lajiksi alle 30-vuotiaiden miesten keskuudessa. Se on siis minunkaltaisteni henkilöiden keskuudessa suositumpi kuin jääkiekko! Itse seuraan molempia kuten varmasti moni muukin ikäiseni mieshenkilö. Aiheellinen kysymys on, onko esports yksi laji ja vai monta lajia, koska siinä on erilaisia pelejä, mutta tutkimuksessa se tällä hetkellä mielletään vielä yhdeksi lajiksi.

Esports kasvaakin joka vuosi räjähdysmäistä vauhtia etenkin järjestäneisyyden osalta. Tanskassa järjestettiin marraskuun 2017 lopussa iso Counter-Strike: Global Offensive turnaus, joka pelattiin Kööpenhaminan Royal Areenalla. Tapahtuma myi kaikki tarjolla olleet 12 000 istumapaikkaa.

Kansainvälisesti yli 160 urheiluseuraa on perustanut oman esports joukkueen tai investoineet johonkin olemassa olevaan urheiluseuraan. Suomessakin tällaisia löytyy esim. HIFK, Porin Ässät, Sotkamon Jymy tai SJK.

Aikaisemmin mainittu Overwatch League myi myös oikeutensa Disneyn omistamalle ESPN:lle ja ABC:lle. Tämän kauden Overwatch Leaguen finaali pelataan NHL-joukkue New York Islandersin kotihallissa Barclays Areenalla.

Pääkatselupaikka länsimaissa tällä hetkellä kaikelle esportsiin ja videopeleihin liittyvälle on kuitenkin Twitch.tv. Ja aivan kuten kaikki kasvuasiat nykyään, ei Twitchkään ole oma yrityksensä enää vaan Amazon osti Twitchin miljardilla dollarilla vuonna 2014. Twitchiä katsoo tällä hetkellä keskimäärin 1,2 miljoonaa henkilöä kellon ympäri kun Amazoni ostaessa sen luku oli vain 600 000.

Suomen pörssistä löytyy tällä hetkellä vain yksi yritys, joka tekee jotain esportsiin liittyvää. Tämä kyseinen yritys on Telia, jota omastakin salkustani löytyy. Telialla on oma esports liiga (Telia Esports Series), jossa kilpaillaan kahdessa eri pelissä – Counter Strike: Global Offensivessä sekä Arena of Valorissa. Counter Strike on tietokonepeli kun Arena of Valor taas mobiilipeli.

Vaikka Telia on mielestäni ihan hyvä sijoituskohde ihan esportsin ulkopuolella, lähtisin kuitenkin esportsiin sijoittamisesta puhuttaessa merta edemmäs kalaan – ennen kaikkea Yhdysvaltain pörssiin. Yhdysvalloista löytyy pitkälti kaikki järkevät esports-sijoituskohteet.

Jos sijoittaisin esportsiin, mihin sijoittaisin?

Esportsiin sijoittaessaan kannattaa mielestäni miettiä enemmän historian ja tulevaisuuden yhdistelmää, kuin pelkkää tämän hetken tilannetta – aivan kuten kaikessa sijoittamisessa. Tietyt yhtiöt ovat onnistuneet tekemään laadukkaita videopelejä vuosikymmenestä toiseen erittäin turbulentilla alalla. Hyvä esimerkki on Nintendo, jonka jotain konsolia suhteellisen varmasti jokainen meistä on joskus pelannut, jos on videopeliin koskaan koskenut. Nintendo on videopelien tekijänä mielestäni lyömätön, mutta esportsiin se ei ole erikoistunut.

Sen sijaan on pelintekijöitä, jotka ovat pystyneet todistamaan vuodesta toiseen, että he osaavat kehittää videopelejä, jotka sopivat kilpapelaamiseen. On hyvä huomata, että hyvä videopeli ja hyvä esports ovat kaksi aivan eri asiaa. Hyvä esport ei voi olla huono peli, mutta hyvä peli voi olla huono esports-laji. Hyvän videopelin tekeminen on siis taitolaji ja niin on myös hyvän esports-pelin tekeminen.

Tärkeintä esports-pelin kehittämisessä on ennen kaikkea se, miltä peli näyttää katsojan näkökulmasta ja, että pelissä on matala aloittamiskynnys, mutta lähes loputon taitokatto. Peli on helppo aloittaa ja on yksinkertainen, mutta samalla myös erittäin syvä. Counter Strike on omasta mielestäni mestariteos tässä mielessä – pintapuolelta peli näyttää vain perus räiskinnältä, mutta ammattilaistasolla pelistä löytyy loputtoman syvä strategia, tiimipeli ja sen tempo on erittäin katsojaystävällinen.

Jos mietitäänkin yrityksiä, joiden tulevaisuudessa on iso paino esportsissa ja sen suosion kasvussa, nostaisin itse esiin kolme yritystä sijoitusajatuksina.

Blizzard-Activison

Blizzard-Activision nousikin esiin kirjoituksessa muutamaan kertaan aikaisemmin. Isoimmista esports lajeista Blizzard-Activisionille kuuluu Overwatch, Call of Duty, Hearthstone sekä Starcraft2. Myös aikanaan (minun nuoruudessani) Fortnite tason ilmiöksi noussut World of Warcraft on Blizzardin peli.

Blizzard-Activision onkin ajattomien peliensä lisäksi vienyt erittäin määrätietoisesti ammattimaista pelaamista eteenpäin etenkin Call of Dutyn ja Overwatchin muodossa, jonka liigoihin pääsymaksut ovat kymmeniä miljoonia dollareita ja Blizzard-Activison panostaakin näihin aivan eri tavalla kuin aikoinaan.

Blizzard-Activision on todistanut vuosikymmenestä toiseen luovansa ajattomia ja koukuttavia pelejä ja mikä tärkeintä, pelisarjoja ja esportsiin sopivia pelejä. Nyt kun Activison-Blizzardin pörssikurssikin on korjaantunut selvästi alaspäin huipuista (ks. alla oleva kuva), on se sijoituksena aidosti mielenkiintoinen ja myös omassa jatkuvassa potentiaalisten sijoitusten seurannassani.

Blizzard-Activisonin kurssin on palannut maan pinnalle (Lähde: Google Finance)

 

Electronic Arts

Electronic Artsilla on huono maine hardcore-pelaajien kuten minun silmissäni, mutta sen kehittämät pelit ovat edelleen suuressa kasuaalipelaajien suosiossa. Electronic Artsin alta löytyykin pelejä kuten:

– FIFA-pelisarja
– NHL-pelisarja
– Madden-pelisarja
– Sims-pelisarja
– Sim City-pelisarja
– Battlefield-pelisarja
– Command&Conquer-pelisarja (lapsuuden suosikkini)
– Need for Speed ja Burnout-pelisarjat

Muita huomattavia pelejä EA:lla ovat:

– Apex Legends
– Anthem
– Star Wars-videopelilisenssi

Jos pelaat videopelejä, tunnistat näistä todennäköisesti suurimman osan. Vaikka et olisi koskaan pelannut videopelejä, olet silti todennäköisesti kuullut jostain (ainakin Star Warsista!).

Syy siihen, miksi EA:lla on näin paljon tunnettuja pelisarjoja ei johdu siitä, että EA olisi jotenkin maailman paras peliyritys pelikehityksessä. Syy on se, että EA ostaa menestyviä pienempiä pelistudioita erittäin kovaa tahtia. Yritysostokset ovat kuitenkin vaikeita, etenkin pelialalla, jossa kulttuurien törmäykset ovat erittäin suuria. Suuri osa pelistudioista on alunperin perustettu kaveriporukan pohjalta ja jokaisessa on uniikki yrityskulttuuri. Kun ostat paljon pienempiä erilaisen yrityskulttuurin omaavia yrityksiä, jotka toimivat luovalla alalla, yhteentörmäyksiltä ei voi välttyä. Electronic Arts onkin saanut huono maineen kahdesta eri syystä peliharrastajien keskuudessa:

1) EA yrittää rahastaa kaikesta, mistä voi
2) EA onnistuu tappamaan pelistudiot, jotka se ostaa, koska pelistudioiden pitää keskittyä rahavirtojen, ei laadun maksimoimiseen

Aiheesta on kirjoitettu oma kattava artikkelinsa, joten jos haluaa nähdä, miten yritysostoksilla saadaan tapettua luovuutta, löytyy hienot esimerkit täältä.

Onpa EA valittu näistä aiheista johtuen myös jatkuvasti valittu Yhdysvaltain vihatuimpien yritysten joukkoon. Luulisi, että tämä on erittäin huono asia yrityksen menestyksen kannalta, mutta ei. EA voikin olla vihattu yleisesti ja hardcore-pelaajien keskuudessa, mutta tästä huolimatta se on rahakone ja esim. viimeisen viiden vuoden aikana EA:n osakkeen arvo onkin 8-kertaistunut. Omistajilla ei siis ole ollut mitään valittamista, vaikka pelaajilla tuntuu olevan. Ehkä kaikki julkisuus onkin hyvää julkisuutta?

EA tähtääkin enimmäkseen juuri kasuaalipelaajien markkinoille peleillä, joista tehdään vain uudet versiot kerran vuodessa tai kerran kahteen vuoteen, mutta Apex Legendsin yllätysmenestyksen myötä sillä on nyt mahdollisuus esports rintamalla.

Apex Legends on battle-royale peli (kuten Fortnite), mutta sitä pelataan 3-hengen tiimeissä ja omaan silmääni se näyttää ainakin mielyttävämmältä kuin Fortnite. Apex Legends saikin kerättyä 50 miljoonaa pelaajaa alle 30 päivässä sen julkaisusta ja hype sen ympärillä on ollut erittäin vahvaa. Aika näyttää tuleeko tästä uusi kultakaivo EA:lle.

Nvidia

NVIDIA ei ole videopeliyritys. NVIDIA on yhdysvaltalainen grafiikkateknologia-alan yhtiö, joka valmistaa näytönohjaimien grafiikkasuorittimia, mobiilililatteiden mikropiirejä sekä ammattikäyttöön tehtyjä teknologituotteita.

NVIDIA:n slogan ”The way it’s meant to be played” kuitenkin kertoo kaiken oleellisen yrityksen suuntautumisesta. Englanniksihan sloganissa on myös kaksoismerkitys, kun puhutaan asioiden katsomisesta.

Nvidian kurssi raketoi kryptovaluuttamanian mukana, koska se ei pystynyt edes toimittamaan prosessoreita samaa tahtia kuin krypotvaluuttojen louhijat niitä halusivat. Kryptot ovat menneen talven lumia, mutta NVIDIAN kurssi ja tulos on edelleen n. 7 kertaa korkeampi kuin ennen kryptohulluutta.

NVIDIA onkin levittäynyt näkyvästi ammattipelaamisen luokse ja käytännössä, sillä on grafiikkaprosessereissa sen verran teknologista etumatkaa, että lähes poikkeuksetta amattipelaajat käyttävät NVIDIA:n prosessoreita koneissaan. Myös tavalliset ihmiset ja muun alan ammattilaiset vaativat nykyään näytöiltään huomattavasti enemmän ja vaativalle ihmisellä NVIDIA pyörii aina näytön sisällä.

Myös esim. omistamassani Nintendo Switch-pelikonsolissa (joka on ollut myyntimenestys) on NVIDIAN Tegra X1-järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiirit ovat siis yksinkertaistettuna se asia, joka saa esim. älypuhelimen tekemään kaiken ihmeellisen – eli se on tärkein siru missä tahansa älylaitteessa.

NVIDIA tulee hyötymään esportsin kasvaessa myös ylipäätänsä siitä, että perinteisten kuluttajien vaatimukset näytöille kasvavat samalla kun peliteollisuus kehittyy. NVIDIA on vähän kuin esportsin Nike. Jonne näki joskus Michael Jordanin pelaamassa hienoissa Niken kengissä, pitää siis saada Air Jordan-kengät!

Nykyään Jonne näkee Serralin (eli siis erään suomalaisen esports-pelaajan) pelaavan StarCraft2 Grand Finalissa NVIDIA-siruisella näytöllä, ASUS ROG Claymore-näppäimistöllä ja Razerin DeathAdder-hiirellä, joten Jonne haluaa ne. Maailma muuttuu.

 

Videopeliteollisuus on käännekohdassa

Peliyrityksistä puhuttaessa pitää myös tietää, että etenkin tänä vuonna monen videopeliyrityksen kurssikehitys on ollut erittäin mollivoittoista, koska ala taistelee samaan aikaan osaajien puutteen, liian saturoituneen pelimarkkinan, kohonneiden kehityskustannusten sekä kasvavan tulospaineen kanssa. Sama ilmiö on näkynyt niin suomalaisilla yrityksillä kuten Next Games, Rovio, Nitro Games kuin myös esim. Blizzard-Activisonilla.

Kaikkien näiden asioiden yhdistelmä on johtanut monen isonkin pelin liian aikaiseen julkaisuun ja siihen että peli on ollut buginen eikö todellakaan valmis markkinoille. Kuluttajat huomaavat huonon laadun ja liian aikainen julkaisu liian huonolaatuisena voi tuhota kokonaan monen vuoden ja satojen miljoonien dollarien kehitystyön. Kysykää vaikka Electronic Artsin Mass Effectiltä tai Anthemiltä.

Peliyhtiöillä onkin tällä hetkellä peiliinkatsomisen ja toimintalogiikan muuttamisen paikka, koska paine asiakaskunnalta kasvaa. Videopelien tekeminen on ennen kaikkea kuitenkin luova prosessi ja kun luovia ihmisiä johdetaan kuten pörssiyhtiötä, ovat lopputulokset harvemmin hyviä pitkällä aikajänteellä.

Monen asian summan johdosta myös Next Games, Nitro Games kuin Blizzardkin on leikannut työntekijöidensä määrää rajusti pelkästään tämän vuodena aikana. Edes ennen rahansampoina toimineet mobiilipelit eivät enää ole varma avain menestykseen. Mobiilipelejä julkaistaan joka päivä satoja. Yritä siellä sitten erottautua ilman järkyttäviä mainosrahoja ja valmista julkisuutta.

Kiina ja esports

Esportsista ei pysty puhumaan ilman Kiinan mainitsemista. Kuten tekstin myötä huomasitkin, periaattessa isoin tekijä esports skenessä ei ole Activison-Blizzard, vaikka se ehkä ammatimaisemmin asiaa edistää. Sen sijaan sanoisin, että Tencent on suurin tekijä esports skenessä. Tencent kun omistaa mm. Supercellin, osuuden Epic Gamesistä sekä Riot Gamesin. Epic Games ja Riot Games ovat luoneet tämän hetken suurimmat esports- ja videopeli-ilmiöt eli League of Legendsin sekä Fortniten, joten näiden menestys sataa suoraan Tencentin laariin.

Tencentin osake löytyy luonnollisesti myös Yhdysvaltain pörssistä, mutta jos haluaa sijoittaa esportsiin, en lähtisi Tencentiin sijoittamaan sen takia, että Kiina on viime aikoina ollut erittäin tiukka videopelien kanssa niiden koukuttavuuden takia, jonka vuoksi poliittiset riskit ovat aina erittäin isoja. Tämä osuu Tencentin kannattavuuteen etenkin sen takia, että Tencent tekee ison osan videopelituloistaan mobiilipeleillä eikä tietokonepeleillä.

Tencent on tämän lisäksi valtava kongolomeraattiyritys, jonka rahavirroista vain erittäin pieni osa tulee esportseista. Jopa Fortniten tuottama valtava kassavirta on pientä siihen verrattuna, mitä kaikkea Tencent saa muista sen osasista – etenkin WeChatista (jota pitkin kulkee valtava osa kiinalaisten maksuliikenteestä). Tencent kun omistaa liiketoimintaa oikeastaan kaikilla liiketoiminta-aloilla.

Tencent ei mielestäni ole missään nimessä huono sijoitus, mutta ehkä enemmän mobiipelisuuntainen sijoitus kuin esports-painoitteinen sijoitus.

Yhteenveto

Vaikka esports ei ole mikään megatrendi, on se silti jatkuvasti suosiotaan kasvattava ilmiö, joka on tullut jäädäkseen yhteiskuntaamme. Aktiivisena urheilijana, videopelaajana, penkkiurheilijana ja penkkiesportsurheilijana olen erittäin tyytyväinen tästä kehityksestä. Niin urheileminen kuin videopelaaminen on rakentavaa ja hauskaa sopivissa määrin. Ja samalla huippuammattimaisen urheilun ja esportsien seuraaminen on parhaimillaan viihdyttävää ja yhteenkuuluvuutta lisäävää.

Jos esports oli sinulle tähän mennessä vieras asia, toivottavasti onnistuin herättämään kiinnostuksesi asiaa kohtaan muuten vain ja myös sijoitusmielessä. Kun Suomi edustaa, on aivan yhtä jännittävää seurata jääkiekkoa kuin Counter Strikea! Menestyvin suomalainen esports joukkue onkin tällä hetkellä Ence, jonka pelien ja turnausten aikatauluun suosittelen tutustumaan täältä. Ja mikäli esports oli sinulle jo ennestään tuttu asia, toivottavasti tekstini herätti uusia ajatuksia ja mahdollisia sijoitusideoita.

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa ja saat tiedon aina uusimmasta kirjoituksesta sekä lisäpäivityksiä ajankohtaisista raha- sekä sijoitusasioista ja matkastani taloudelliseen riippumattomuuteen!

Omavaraisuushaaste Facebookissa

Omavaraisuushaaste Twitterissä

Omavaraisuushaaste Instagramissa

4 kommenttia artikkeliin ”Esportsiin sijoittaminen”

  1. Mielenkiintoinen teksti!

    Tunnustaudun myös ex-videopelinörtiksi. Monen muun tavoin olen joutunut toteamaan, etteivät taitoni kanna esports areenoille asti. Vaikka esport on tuttu juttu, en koskaan ole tullut ajatelleeksi ilmiötä sijoitusnäkökulmasta – jännä juttu, sillä olen monien tapaan joskus pohtinut sijoittamista kotimaisiin peliyhtiöihin.

    Vastaa
    • Videopelit ovat parasta, myös näin vanhempana! Joo voisin kirjoittaa videopeliyhtiöistä ylipäätänsä sijoituskohtena kun Suomessa tosiaan on iso skene näidenkin parissa ja alaa seuraan aktiivisesti ihan sijoituselämänikin ulkopuolella.

      Vastaa
    • Hyvä lisäys! Halusin tässä keskittyä pelkästään esports-näkökulmaan, niin pyrin löytämään eri yrityksiä tämän skenen ympäriltä. Teksti innostutti kyllä sen verran, että voisin kirjoitella videopeleistä ihan ylipäätänsä tällaisen kirjoituksen – laitanpa heti tekstidraftin talteen ja laitan tuon ETF:n siihen kirjoitukseen.

      Vastaa

Jätä kommentti