Vapaus-rahastoni, eli osakesalkkuni koostuu erittäin keskitetystä salkusta, johon on valikoitunut vain sellaisten yritysten osakkeita, joita voisin omistaa, vaikka pörssi menisi kiinni 10:ksi vuodeksi ja vasta sen jälkeen näkisin, mikä on osakkeen hinta.
Käynkin joka kolmas kuukausi läpi omistamieni yritysten edellisen neljänneksen tulokset. Syy siihen, että käyn neljännekset läpi näin myöhään johtuu siitä, että yritykset yleensä ilmoittavat tuloksensa kuukausi / puolitoista neljänneksen loppumisen jälkeen – kiinalaiset osakkeet jopa kaksi kuukautta neljänneksen loppumisen jälkeen.
Ensimmäisen neljänneksen tuloksista kirjoitankin aina toukokuun lopussa, toisen neljänneksen elokuun lopussa, kolmannen neljänneksen marraskuun lopussa ja koko vuositulosta katson aina helmikuun puolella.
Katsauksen tarkoitus on pitää kirjaa niin itselleni kuin lukijoillekin omistamieni yritysten kehityksestä neljänneksittäin ja näin teenkin itseni tilivelvolliseksi siitä, että seuraan yritysten liiketoiminnan kehitystä – en osakekurssin kehitystä ja haluan tätä viestiä myös välittää lukijoilleni. Tänään käynkin läpi salkkuni yritysten ensimmäisen neljänneksen tulokset eli tuloksen ajalta 1.1.2020 – 31.3.2020 , ja sen mitä ajatuksia ne minussa herättävät.
Talenom
Talenomin ensimmäinen neljännes oli pitkälti täydellinen. Liikevaihto kasvoi Q1:llä 17,4 % yhteensä 17,4 miljoonaan euroon ja suurin osa kasvusta oli orgaanista eli sisältänyt yritysostoksia. Liikevoitto taas oli 3,7 miljoonaa euroa eli lähes 12% kasvu viime vuoteen verrattuna.
Talenom on superdefensiivellä alalla eli tilitoimistona. Laskutus on jatkuvaa ja käytännössä mikään muu ei pysty pysäyttämään Talenomin voittokulkua paitsi, jos merkittävä määrä asiakkaista menee konkurssiin. Kirjanpito on kuitenkin yksi niistä asioista, joka pitää tehdä yhdessä velkojen maksujen kanssa jos haluaa yritystä pyörittää.
Talenomin ensimmäisestä neljänneksestä ei ole mitään huonoa sanottavaa ja edes korona ei tuntunut koskevan Talenomiin. Uskon, että Talenom on yksi niistä yrityksistä, jonka koronavaikutukset tulevat todennäköisesti näkymään erittäin paljon jäljessä (eli ensi vuoden puolella, kun uusmyynti sakkaa tämän vuoden puolella etätöistä johtuen). Tulenkin varmasti lisäämään Talenomia tasaisen varmasti salkkuuni läpi vuoden – tapahtui markkinoilla mitä vain.
Revenio
Revenio on salkussani hieman syklisemmän kasvun yhtiö, mutta ei kuitenkaan silti mikään ylisyklinen sijoitus. Tuliko siis Reveniolle kasvua?
Siltä näyttää, sillä Revenion liikevaihto oli ensimmäisellä neljänneksellä 11,9 miljoonaa euroa eli kasvua oli 41,5 %. Samalla liiketulos oli 2,4 miljoonaa euroa eli se laski 5,8 %. Tärkeintä Reveniolle tässä kohtaa on kasvu ja vaikka suurin osa kasvusta syntyikin viime vuoden yrityskaupasta, jossa Revenio osti Centervuen, on yritys vahvalla kasvu-uralla edelleen.
Revenio poisti koronan myötä tulosohjeistuksensa tälle vuodelle, joten on selkeää, että korona tulee vaikuttamaan negatiivisesti Revenion myyntiin. Paljon on kuitenkin ollut puhetta siitä, että Revenion teknologinen kilpailija on levittänyt koronaa silmäpainemittauksissa, joka tuo toivottavasti Reveniolle erittäin kovan myyntivaltin, kunhan myymään taas päästään.
Revenion yhtiökokous peruttiin ja sitä ollaan siirtämässä tulevaisuuteen, joten en ole vieläkään saanut osinkoja Revenioon liittyen, joka ei sinänsä haittaa, koska mitä kauemmin osingonmaksua lykätään, sitä enemmän ehdin Reveniota tankata! Oikeastaan suomalaisten yhtiöiden yhtiökokouksien lykkäys olikin onnenpotku suomalaiselle sijoittajalle, koska osinkoja ei jaeta ennen yhtiökokousta. Vielä siis ehtii mukaan.
Tärkein asia Revenion osalta on, että Revenion uusi toimitusjohtaja Jouni Toijala aloitti roolissaan toukokuun aikana ja saa nähdä saako hän pidettyä Revenion hyvällä uralla, jossa se on pitkään jo ollut. Kaiken kaikkiaan Revenion neljännes olikin onnistunut ja vaikka korona tulee Reveniota hidastamaan, ei tämä neljännes horjuttanut uskoani Revenion menestykseen.
Medpace
Medpacen ensimmäinen neljännes oli taattua laatua. Liikevaihto oli 230 miljoonaa kasvaen 15% vuodentakaisesta ja osakekohtainen tulos oli 0,76 dollaria (90% kasvu viime vuoteen). Medpacen tulos olikin numeroiden valossa jenkkitermejä käyttäen ”home run”.
Kirjoitin kuitenkin huhtikuun lopussa, että myin kaikki Medpacen osakkeeni, koska en näe, että osakkeen hinta kuvastaa oikein yrityksen liiketoiminnan arvoa lyhyellä aikavälillä. Medpace siis on yritys, joka testaa lääkkeitä lääkeyritysten puolesta. Tämä on äärimmäisen vaikeaa koronan takia, koska asiakkaita ei voi tavata. Osan testeistä voi tehdä etänä, mutta suuri osa testauksista on pysähdyksissä.
Huolestuttavaa oli myös se, että korona heikentää erityisesti pienten lääkeyhtiöiden rahoitusta, joka on iso asiakaskunta Medpacelle. Medpace arvioi, että heillä on paljon parempi näkemys siihen, miten asiakaskunnan rahahanat toimivat toisen neljänneksen jälkeen, joten heinäkuussa olen viisaampi.
Medpace tulee pysymään salkussani, mutta uskon, että korona tulee iskemään siihen huomattavasti enemmän kuin mitä nyt hinnoitellaan, joten olen tällä hetkellä sivussa. Teen kuten Buffett – kun näkyvyys on huono, lähden kokonaan pois ja odottelen kun sää selvenee. En usko, että missaan Medpacen suurta mahdollisuutta, sillä jos korona ei oikeasti ravisuta yritystä paljon, silloin yritys on vieläkin laadukkaampi kuin luulin ja olen valmis maksamaan kalliimman hinnan myös heidän liiketoiminnastaan.
Restaurant Brands International ja McDonald’s
Myin koronaepidemiassa Restaurant Brands Internationalin ja McDonald’sin osakkeet salkustani täysin, sillä uskon koronan aiheuttavan pitkiä ja merkittäviä ongelmia ravintola-alalle. McDonald’s ei tule kärsimään asiasta yhtä paljon kuin Restaurant Brands International, mutta oletan pitemmällä aikavälillä Restaurant Brands Internationalille haastavia aikoja lähinnä sen velkataakan takia.
Voin sanoa suoraan, että ajoitin myyntini huonosti ja molempien osakkeet ovat nousseet selkeästi myyntihetkstä, mutta en tule todennäköisesti ravintolaomistajaksi palaamaan. Molempien yritysten liiketoiminnat ovat erittäin laadukkaita, mutta koronan jatkuessa pahimmassa tapauksessa vielä vuosia eteenpäin, on mahdoton ennustaa, miten ihmisten ulkonasyömiskäytös tulee muuttumaan.
Nyt kun ravintolaosakkeet ovat pois salkustani, pyrin etsimään jotain teknologia-alalta näiden korvaajiksi, mutta osakkeiden hintojen ollessa tällä hetkellä aivan uskomattomia yritysten liiketoiminnan tuottoihin nähden, odotan kärsivällisesti hyvää hetkeä. Tähtäimessäni on ainakin Nvidia sekä Microsoft, jotka kuitenkin tällä hetkellä ovat aivan överihintaisia.
Alibaba ja JD.com – eli Kiina-osakkeeni
Kiina on ollut hyvä paikka sijoittaa Koronan aikaan. On mahdoton sanoa, kuinka luotettavia Kiinan koronaan liittyvät luvut ovat, mutta JD.com sekä Alibaba ovat olleet erinomaisia sijoituksia huonoimillakin hetkillä. JD.com on vain kaksi vuotta sijoitukseni jälkeen jo yli 100% plussalla ja koronankin jälkeen all-time-high lukemissa, joka on johdattanut Nordnet-salkkuni aivan erinomaisiin tuloksiin.
JD.com ylitti tulosennusteet selkeästi ja sen liikevaihto kasvoi tämän päälle hieman päälle 20%. Myös Alibaban tulos murskasi odotukset ja Alibaba jatkaakin Amazonin viitoittamalla tiellä. Vaikka en Amazoniin aikanaan sijoittanut, koen, että Alibabassa sijoitusajoitukseni vähän ennen koronaa ja koronadipistä osui erittäin hyvään kohtaan pitkällä aikavälillä. Alibaban liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 22%, joka on aivan käsittämätön tahti, koska tämä oli juuri se hetki kun Kiinan talous kärsi eniten koronasta.
Luotan, että kävi kiinalaisille yrityksille isossa kuvassa mitä vain, JD.com ja Alibaba tulevat olemaan ne kaksi, jotka tulevat menestymään äärimmäisen hyvin myös seuraavat 10 vuotta – ja siitäkin eteenpäin. Näihin kahteen kiinalaiseen yritykseen keskittyvät riskit ovatkin suurimmalta osin poliittisia ja tärkein uutinen todennäköisesti liittyi siihen, että USA tiukentaa Jenkkipörsseihin listattujen ulkomaalaisten yritysten kirjanpitokäytänteitä. Vaikka kyse on ulkomaalaisista yrityksistä, on kyse käytännössä pelkästään kiinalaisista yrityksistä ja Kiinan ja USA:n välisestä kädenväännöstä.
Tämä saattaa laskea yhdysvaltalaisten sijoitusten kiinnostusta Kiina-osakkeisiin lyhyellä aikavälillä, mutta esim. itse olen ostanut Alibaban osakkeet Saksan pörssistä, joten omista omistuksistani kärsii vain JD.com vaikka USA heittäisi kaikki kiinalaiset osakkeet omista osakeindekseistään pois. Menoa on hauska seurata, mutta uskon, että homma rauhoittuu kunhan Trump lähtee vallasta tänä tai neljän vuoden päästä. Kymmenen vuoden sijoitustähtäimellä, tällä ei minulle niin paljon väliä ole.
Digital Realty Trust
Digital Realty Trust tekee sitä, mitä salkussani tulikin tekemään – eli suorittaa tasaista kasvua ilman sen suurempia ihmeellisyyksiä, liikevaihto kasvoi 1,1%, mutta tulos laski 10% viime vuodesta kausittaisista vaihteluista johtuen. Korona ei heiluta DLR:n liiketoimintaan laisinkaan negatiivisesti vaan palvelukeskusmarkkina on edelleen erittäin vahva etenkin kiitos koronan ja etätyön lisääntymisen. Mitä enemmän yritykset siirtyvät pilveen, sen enemmän Digital Realty Trustille on hommaa.
Digital Realty Trust on keskellä suhteellisen isoa Interxion yritysostosta, mutta koronan takia yrityksen fuusio ei näkynyt vielä tämän neljänneksen luvuissa. Tästä syystä oikeasti mielenkiintoinen tuleekin olemaan vasta Digital Realty Trustin Q2 tulosjulkistus, jossa on mukana uusi yritysosto sekä sen vaikutus tulokseen, jonka jälkeen voi tehdä parempaa analyysiä yrityksen tulevaisuuden suunnasta.
Aallon Group ja oma työpaikkani
Aallon Group ja oma työpaikkani ovat siitä mukavia yrityksiä sijoittaa, että ne eivät julkaise tulostaan joka neljännes kuten suurin osa pörssiyrityksistä. Aallon Group julkaisee tuloksensa vain kaksi kertaa vuodessa, puolivuosikatsauksessa ja koko vuoden katsauksessa, oma yritykseni vain kerran vuodessa. Ensimmäiseltä neljännekseltä näistä yrityksistä ei olekaan mitään tietoa ja tämä on omalla tavallaan hyvä ja rauhoittaa mieltäni.
Välillä minusta tuntuu, että on hyvä seurata liiketoimintojen kehitystä neljänneksittäin, mutta välillä joka kolmas kuukausi tuntuu liian tiheältä tahdilta. Tämän takia seuraan esim. omaakin varallisuuteni kehitystä vain puolivuosittain. Jos seuraisin varallisuuteni kertymistä neljännes tai kuukausitasolla, tuntuisi siltä, että koko elämäni olisi pelkkää pankkitilin tuijottelua, johon en halua sen menevän.
Tämän lisäksi on myös helpompi omistaa yrityksiä, jotka eivät raportoi tuloksiaan koko ajan. Silloin täytyy oikeasti uskoa liiketoimintaan, jos haluaa osakkeita omistaa – etenkin kun kurssit laskevat. Aallon Groupissa mielenkiintoisinta on se, että Aallon Groupin yhtiökokous pidetään vihdoin 10.6. johon lähetin läjän kysymyksiä, jotka ovat minua yrityksessä jääneet vaivaamaan osakeannista lähtien. Kun saan vastaukset kysymyksiin, osaan myös arvioida yrityksen riskejä paremmin, vaikka liiketoiminta kokonaisuudessaan erittäin koronaimmuunia onkin.
Yhteenveto – tyyntä ennen myrskyä?
Kokonaisuudessaan ensimmäinen neljännes oli koronasta huolimatta käytännössä kaikilla salkkuyhtiöillä erinomainen. Ongelma kuitenkin on siinä, että kun miettii montaa liiketoimintaa, alkaa koronan vaikutukset näkymään tuloksissa vasta toisella neljänneksellä, syksyllä tai mahdollisesti vasta ensi vuonna! Ja juuri siitä syystä oma käteiskassani onkin tällä hetkellä edelleen ennätyskorkea.
Mielestäni ensimmäisen neljänneksen koronavaikutuksia tulokseen ylimitoitettiin, koska harvan liiketoiminnan luonteeseen kuuluu suora laskutus ostohetkellä kuten esim. ruokakaupoilla. Uskonkin, että toisella neljänneksellä monen maan ennätyslomautus ja- työttömyysnumero alkaa näkymään kaikissa liiketoiminnoissa täysin alasta riippumatta paljon negatiivisemmin kuin on oletettu koronan kehityksestä huolimatta. Mikäli koronasta tulee uusi aalto, sitten voidaankin olla jo niin syvällä, että edes keskuspankit eivät meitä enää pelasta.
Omalla tavalla tuntuu, että elämme tällä hetkellä tyyntä ennen myrskyä jossain paksussa denialismin pilvessä. Aurinko paistaa ulkona ja kun kävelen kauppaan tuntuu, että kukaan täällä Helsingissä ei edes enää muista koronaa. Myös kaveripiirini on aktivoitunut näkemään ihmisiä, mutta itse välttelen kontaktia edelleen suhteellisen paljon, vaikka en riskiryhmään kuulukaan – onpahan ainakin enemmän aikaa kirjoittaa blogia!
On myös hyvä muistaa, että Yhdysvalloissa ilmestyi muutamassa viikossa yli 30 miljoonaa työtöntä lisää ja Suomessa lomautettiin yli 200 000 ihmistä. Kun tietää, että niin yhdysvaltalaiset kuin suomalaiset eivät säästä rahaa tarpeeksi pahan päivän varalle, tämä alkaa näkyä taloudessa erittäin nopeasti negatiivisesti ja uskonkin, että pahimmat vaikutukset alkavat näkyä vasta kesälomien jälkeen elo-syyskuussa niin taloudessa kuin pörssissä – tuli koronan toista aaltoa tai ei.
Osakkeeni ovat hyvien liiketulosten myötä jo kaiken lisäksi plussalla tämän vuoden puolella, joka tuntuu vähän absurdilta, mutta näillä mennään. Jos juuri vähän aikaa sitten nostin nettovarallisuuteni markkamiljoonaan, tätä tahtia 200 000 euron nettovarallisuus saattaa olla ihan täysin mahdollista jo tänä vuonna – uskomatonta mutta totta! Tämän takia oikeastaan menivät pörssit lähitulevaisuudessa ylös tai alas, olen tyytyväinen.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista ja päivityksistä sijoituksiini liittyen.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Salkkusi yrityksistä kaikki ovat sellaisia mitä voisin ostaa omaan salkkuuni JD.com lukuunottamatta ja sekin siksi, että en ole siihen tutustunut. Uskon salkkusi menestykseen kyllä pitkällä aikavälillä. Erityisesti Talenomia olen miettinyt seuraavaksi yritykseksi korvaamaan entistä DNA:ta, mutta en ole vielä kerinnyt istumaan alas katsomaan numeroita.
Järkyttävää vauhtia kasvaa kyllä nettovarallisuutesi. Itselläkin ollut hatussa pitelemistä, kun joka päivä tehdään uusi ATH lukema. Vaikka pari kuukautta sitten sanoin, että kaikki salkun koko ja nettovarallisuustavoitteet voi heittää romukoppaan. Uskon myös uuteen laskuun heinä-elokuun aikana, kun Q2 tulokset tulevat ulos.
JD.comiin kyllä kannattaa tutustua, vaikka se onkin korona-aikana ollut varmaan tuottoisin sijoitukseni, joten se on aika korkealle hinnoiteltu. Ja mukava kuulla, että salkku herättää luottamusta, sitä se tekee itselläkin paljon enemmän kuin mikään muu salkkuni menneisyydessä. Talenom on tosi laadukas firma, mutta tälläkin hetkellä rikkoo koko ajan ATH-lukuja, joka vie vähän makua siitä – ainakin itse en ole koronadipin jälkeen Talenomia lisäillyt, koska oletan, että maan pinnalle tullaan edes kerran vielä.