Firettäminen ja kuinka media antaa siitä täysin väärän kuvan

Firettäminen on tullut jyrinällä valtavirtaan. Firettäminen onkin nyt virallisesti pop. Mediassa on viime vuosien aikana ollut lisääntyvissä määrin juttuja ihmisistä, jotka saavuttelevat FIRE:ä eli taloudellista riippumattomuutta. Media on laiskuudessaan alkanut kutsua heitä firettäjiksi, koska lainasanat englannista ovat näköjään myös muotia.

Olen itse saanut neljä eri haastattelukutsua iltapäivälehtiin muutaman viimeisen kuukauden aikana, mutta kaikki ovat tyrehtyneet siihen, etten ole vielä halunnut esiintyä omalla nimelläni ja naamallani, koska en ole saavuttanut työurallani niitä tavoitteita, mitä haluan. Kun olen lukenut firettäjistä kertovia juttuja, olen huomannut, että ehkä parempi näin. Media antaakin aivan väärän kuvan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta.

Keskimäärin median ei tarvitse enää tuottaa sanallisesti laadukasta sisältöä vaan ajankuvaamme sopivaa hajanaista ”highlight”-sisältöä, jossa nostetaan esiin vain asiat, jotka herättävät vahvoja tunteita. Ja kun puhutaan firettämisestä, tämä on helpompaa kuin koskaan – onhan kyse rahasta.

Listaan tässä kirjoituksessa tekstit, jotka olen mediasta bonganut ja käyn läpi, mitä väärinymmärryksiä/asiavirheitä firettämisestä uutisissa ja tietenkin myös niiden kommenteissa on.

Firettäminen-uutiset mediassa

firettäminen
Firettäminen rikkoo käsityksen siitä todellisuudesta, jossa olemme kasvaneet – ja siksi sille on helppo nauraa

Lähdetään yksinkertaisesti listaamalla kaikki uutisjutut, joissa firettäminen on mainittu viime aikoina. Joistain ihmisistä on tehty paljon juttuja moneen eri mediaan, joten listasin yhden uutisjutun per henkilö. Linkit avautuvat uusiin välilehtiin, joten mikäli jos kiinnostaa lukea jutut, voit klikkailla ne auki ja lukea ne tämän tekstin jälkeen.

 1. Mikon kova tavoite: taloudellisesti riippumaton jo 35-vuotiaana – taktiikkana säästäminen ja sijoitukset
 2. 27-vuotias Lauri aikoo jäädä ”eläkkeelle” viimeistään 40-vuotiaana – näin sinäkin onnistut

 3. Matka Espanjaan avasi silmät: Harri, 28, kasvattaa omaisuuttaan arjen säästökikoilla ja etenee kohti unelmaa

 4. Niina Tuononen ja Tommi Penttilä ovat vasta työuransa alussa, mutta he haaveilevat jo sen lopusta. Eivätkä he ole ainoita.
 5. Martti, 64, ei ymmärrä nuorten ”firettäjien” eläkehaaveiluja – hän hyppäsi taksin rattiin, kun eläkkeellä oli niin tylsää

 6. Yksinhuoltajaäiti Laura, 25, ostaa jo kolmannen sijoitusasuntonsa ja haluaa eläkkeelle nelikymppisenä: ”Omaisuuteni on noin 350 000 euroa”

 7. Jamilla, 24, haluaa olla riippumaton – ”Ei tämä ole vain valkoihoisen iäkkään miehen harrastus”

 8. 28-vuotias Antti Möttönen haluaa taloudellisen vapauden nelikymppisenä – Dosentti: ”Firettäjät ottavat työelämän ongelmien ratkaisut omiin käsiinsä”

 9. Mikä ihmeen FIRE? Nuoret haluavat nyt aikaiselle eläkkeelle, mutta se vaatii yleensä isoja tuloja ja äärimmäistä säästeliäisyyttä

Uutisia siis on riittänyt. Vaikka uutisia on ollut paljon eri medioissa, niistä puuttuu asioita (joita haastateltavat ovat varmasti maininneet) ja toisaalta niissä vääritellään tiettyjä asioita. Tietyt pointit korostuvat

Firettäminen-uutisten yleisimmät synnit ja asiavirheet

Firettämisjutuissa on keskimäärin samat ongelmat mediasta huolimatta. Seuraavassa siis lista niistä, jotka toistuvat uutisista toiseen ja jotka syövät niin juttujen, firettämisen kuin haastateltavienkin uskottavuutta lukijoiden silmässä.

1. Numerot, faktat ja matematiikka tavoitteen saavuttamisessa ohitetaan 1-2 lauseella. Vaikka ne ovat se tärkein asia koko jutussa!

Paras esimerkki tästä löytyy juuri viime viikolla mediassa olleesta Niinan ja Tommin-jutusta jossa puhuttiin vain miljoonan saavuttamisesta kymmenessä vuodessa ilman sen suurempia suunnitelmia. Kun luet uutista, jossa haastateltavat ovat yhtä kassalla kuin toimittajat ovat suuremman osan ajasta, ymmärrän ihmetyksen. Suurin osa FIRE:n tavoittelijoista kuitenkin tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta tarkan matematiikan kautta.

Odotan edelleen sitä uutisjuttua, jossa löytyy kuvaajia ja numeroita paljon ja jossa selitetään matka taloudellisesta riippumattomuudesta alusta loppuun.

2. Termistö menee sekaisin, joka luo epäluottamusta ja piikittelyä. 

Tästä esimerkki löytyy Eläkkeelle ajoissa-blogin Iltalehden jutussa, jossa puhutaan nettovarallisuudesta. Hämmennyin tästä vähän itsekin, koska itse lasken nettovarallisuuden varat – velat, mutta itse uutisessa puhutaan nettovarallisuudesta koko varallisuus mukaanluettuna velat. Kyseessähän siis pitäisi olla bruttovarallisuus jos puhutaan koko omaisuudesta. Jos haluaa mahdollisimman vähän piikikkäitä kommentteja, kannattaa yksityiskohtien kanssa olla tarkkana.

3. Kaikki haastateltavat ovat vasta matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen

On helppo nauraa suunnitelmille kun ihmiset ovat alle 30-vuotiaita ja matkaa vielä on. Fakta on, että moni blogiinikin kommentoinut on maininnut, että on FIRE:n jo saavuttanut ennen kuin se oli muotia ja nauttii nyt elämästä. Myös miljonäärejä Suomesta löytyy vaikka kuinka ja paljon. Sen sijaan kuitenkin, että he haluaisivat olla lehtijutuissa, he tekevät omalla ajallaan juuri sitä mitä FIRE mahdollistaa – eli ihan mitä haluavat.

4. Firettäminen kuvataan usein siten, että ihminen lopettaa elämisen sen saavutettuaan

Ehkä suurin harhakuva FIRE:n saavuttamisessa on se, että ihminen lopettaisi rakentavan tekemisen kun hän saavuttaa FIRE:n. Vaikka oikeasti koko FIRE:n saavuttamisen pointti on se, että silloin jää aikaa entisestään niille asioille, joita haluaa tehdä. Firettämisessä saavutettu raha vapauttaa ihmisen siihen, että voi vaikka kouluttautua aivan uudelle alalle ilman painetta päästä työelämään takaisin kiinni. Tai vaikka olla vapaa taiteilija ilman, että elää vedellä, leivällä, verovaroilla ja pyhällä hengellä.

Kun itse saavutan FIRE:n, jatkan samojen asioiden tekemistä kuin nykyään, mutta muutan vain niiden painoa elämässäni. Siirrän painoa asioihin, joista ei välttämättä saa penniäkään rahaa, mutta joista nautin huomattavasti enemmän kuin palkkatyöstä.

Ihminen torjuu todellisuuden ja haluaa elää omassaan – koska se on helpompaa

Jos uutisjutut ovat tuota tasoa, niin entäs sitten ihmisten kommentit firettämiseen? Ne ovat sitten aivan omalla tasollaan. Ja niistä näkyy myös se maailma, jossa olemme kasvaneet. Meidät on kasvatettu siihen, että töitä pitää tehdä jonkun muun puolesta 45 vuotta, jonka jälkeen valtio palkitsee meidät eläkkeellä, jolla voimme elää viimeiset 15-20 vuotta elämästämme.

Tämä on todellisuus jossa suurin osa meistä elää, mutta oikeastihan olemme eläneet nykyisenkaltaisessa isojen korporaatioiden maailmassa vasta käytännössä alle 100 vuotta. Siitä huolimatta suurin osa on hyväksynyt osansa tässä, vaikka se aiheuttaisi pahaa mieltä, stressiä ja muita ongelmia elämään.

Ja kun ihmisen maailmankuva rikotaan, miten hän reagoi? Kieltämällä toisen todellisuuden tietenkin. Tämä on kasvava trendi, joka on yleistynyt Internetin ja sosiaalisen median myötä entisestään. Ihmiset valitsevat puolia ja monen maailmaan mahtuu vain ihmisiä, jotka ajattelevat täysin samalla tavalla kuin he itse.

Twitterissä ja Facebookissa tämä näkyy erittäin traagisesti etenkin polarisoivissa aiheissa kuten maahanmuutto, ilmastonmuutos tai sukupuolivähemmistökysymykset ja tuntuukin, että maailma on mustavalkoisempi kuin koskaan. Miten asioita voidaan koskaan muuttaa, jos ei olla valmiita ymmärtämään eri tavalla ajattelevia ihmisiä? Olen aidosti huolissani siitä, mihin maailma on tämän polarisoitumisen myötä menossa.

Ja tämä sama näkyy myös firetys-uutisten kommenteissa ja ymmärrän tämän hyvin. Firettäminen ajatuksena rikkoo koko sen maailmanrakenteen, jossa 99% meistä elää. Käy töissä, tule kotiin. Mene töihin, tule kotiin. TGIF. Viikonloppu. Ja sama uusiksi kunnes saat jäädä ansaitulle eläkkelle. Katsotaan siis millä kaikilla tavoilla vaihtoehtoinen todellisuus halutaan torjua ihmisten kommenttien perusteella.

1. Henkilö on saanut joskus edes euron vanhemmilta tai hänen vanhempansa ovat kuolleet

Jos henkilöllä on pienikin alkupääoma vanhemmilta tai perintö, ei millään ole enää mitään väliä. Suomessa saa vaurastua vain omalla työnteollaan ja mikään muu ei ole sallittua. Koska eihän meistä suurin osa saa perinnöksi yhtään mitään, vai miten se nyt meni… Ja muutenkin, henkilöt, jotka pyrkivät fireen, pyrkivät usein taloudellisesti riippumattomaksi ennen kuin perintöä edes ehtii saada! Myös itselläni tämä on tavoitteena.

Suurin osa ihmisistä toivottavasti haluaa vanhempiensa elävän mahdollisimman hyvän ja pitkän elämän sen sijaan, että odottelee milloin he kuolevat pois.

2. Asun Helsingissä ja koska ei ole mahdollista säästää rahaa täällä, ei voi olla mahdollista muuallakaan

Aika usein tuntuu, että PK-seudulla asuvat ihmiset unohtavat, että 80% ihmisistä asuu jossain muualla Suomessa. Samanlaiset asunnot, jotka maksavat PK-seudulla 200 000 euroa, maksavat landepaikkakunnilla 50 000 euroa. Näihin lainan saaminen onkin hieman helpompaa ja vuokratuotto on suhteessa korkeampi – toki samalla riski on hieman korkeampi kuin PK-seudulla, mutta riskin ja tuoton suhde kulkeekin käsikädessä aina sijoituksissa!

Olen ihan itsekin sitä mieltä, että PK-seudulla on huomattavasti hankalampi saavuttaa taloudellinen riippumattomuus – etenkin jos asuu vuokralla.

3. Moni on kuollut jo 40-vuotiaana, kannattaa alkaa elämään heti 

Tämä kommentti jossain muodossa on ehkä yleisin, mitä FIRE-postauksiin tulee. Ja se on surullista. Jos suurin osa ihmisistä on oikeasti sitä mieltä, että elämästä elämisen arvoista tekee rahan kuluttaminen, on kapitalismi onnistunut täydellisesti ja juokset maailman tappiin hedonistisessa oravanpyörässä. Uskon edelleen siihen, että best things in life are free. Jos rahan kuluttaminen tekee onnelliseksi, et tule koskaan olemaan onnellinen. Salaisuus onnellisuuteen onkin vähäinen kulutus.

Kannattaa myös tutustua asioihin, joita kuolevat ihmiset ovat todenneet katuvansa elämässään. Yksikään yleisin asia, joita ihmiset katuvat elämässään ei sisällä rahan kuluttamista. Ja spoiler alert: jokaisella listalla ykkönen on se, että olisi pitänyt kuluttaa enemmän aikaa itselle rakkaiden ihmisten kanssa.

4. Ei voi ostaa sijoitusasuntoja noin nuorella iällä ilman ulkopuolista apua

Kyllä voi kun säästää, kuluttaa vähän ja maksaa ensimmäistä asuntolainaa järkevästi pois. Suomi tarvitsee taloudenhoidon peruskurssin jo peruskouluun niin ihmiset oppisivat ihan perus taloudenhoidollisia asioita. Ei ihme, että luottohäiriömerkintojen määrät vain lisääntyvät koko ajan!

5. Tosi isot tulot näyttää olevan, joillain vain käy tuuri

Isot tulot tulevat koulutuksesta, uravalinnoista ja sijoituksista. Eli omista valinnoista ja teoista. Aina löytyy joku, jolla ei ole mahdollisuutta erinäisistä ulkoisista syistä, mutta suurimalla osalla meistä on. Jopa oma äitini teki AMK-tutkinnon 55-vuotiaana, koska ei halunnut jäädä työttömäksi ja onnistui siinä töiden ohessa.

6. Firettäminen on kestämätön ajatus, se tuhoaa yhteiskunnan, veropohjan ja koko maailman

Firettäjä tekee niin paljon rahaa matkallaan taloudelliseen riippumattomuuteen, että hän maksaa todennäköisesti 2x enemmän veroja kuin keskimääräinen suomalainen. Ja hän tulee tienamaan ja maksamaan veroja näin myös FIRE:n saavutettuaan.

Kaiken lisäksi kun henkilö poistuu perus oravanpyörä-työelämästä, antaa hän työpaikkansa jollekin muulle ja samalla hänelle ei tarvitse edes maksaa työttömyystukia! Hyvinvointiyhteiskunta pysyy siis erittäin hyvin kasassa, vaikka FIRE-yleistysikin (joka tosin ei tule tapahtumaan, koska ihminen ja hedonistinen oravanpyörä).

7. Itse olen valinnut ammattini niin, että töissä on kiva käydä maailman tappiin asti

Tämä on oikeasti hieno asia! Harmi vain, että suurin osa meistä ei voi varmaan sanoa samaa.

8. ”En ole jäänyt mistään paitsi.” Ööö, olethan ja vaikka kuinka paljosta. Itse olen matkustellut ja kokenut maailmaa vaikka kuinka ja en vaihtaisi näitä kokemuksia mihinkään rahasummaan. Ja kaikkea sitä mitä nuorena kokee muokkaa ihmistä ja tähän on mahdollisuus elämässä. 

Ennen ostettiin statusta esineillä, nyt ostetaan statusta kokemuksilla ja matkoilla. Kaikki me ihmiset olemme erilaisia ja tulemme onnelliseksi eri asioista. On aivan järjetön läjä ihmisiä, jotka eivät tavoittele FIRE:ä ja eivät silti välitä ulkomailla matkailusta. On omituista, että ihmiset tarjoavat one-size-fits-for-all vaihtoehtoa elämiseenkin

9. Huudan vain jotain epämääräistä rikkaasta perheestä ja pappa betalarista, koska en ole koskaan opetellut käyttämään rahaa saati opetellut sisäistämään luettua tekstiä

Trollit ovat trolleja ja he voisivat vaihtaa elämämkoulusta oikean koulun penkille.

Yhteenveto

Uskon, että firettäminen on tullut jäädäkseen vaikka pörssiromahdus tulisikin. Ainakin omaan elämääni ja blogiini. Toivon, että tulen pitämään blogiani aina siihen pisteeseen asti kun saavutan taloudellisen riippumattomuuden, jonka jälkeen voin sitten itse astua iltapäivälehdistöön ja antautua trolleille. Uskon kuitenkin, että jokainen uutinen firestä on hyväksi, koska kaikkien kieltäjien seurassa on aina muutama, jotka heräävät ja alkavat miettiä – onkohan tässä nykymenossa oikeasti mitään järkeä?

Näin kävi myös itselleni kun alunperin FIRE:en törmäsin. Alussa oli paljon ennakkoluuloja, mutta koska kiinnostuin asiasta, aloin ottamaan selvää, tutkimaan asiaan lisää, tekemään laskelmia ja huomasin, että se on kuin onkin mahdollista. Kaikesta mediakriitikistä huolimatta mielestäni onkin hienoa, että firettäminen on nyt monen huulilla ja ihmiset uskaltautuvat kertomaan oman tarinansa, vaikka osaavat varmasti jo arvata reaktion – reaktiot kun ovat ihmisillä aina samat.

Olen itse suhteellisen alussa matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta silti pelkkä sijoitussalkkuni on nyt jo yli 100 000 euroa ja säästöprosenttini joka kuukausi 80%:n pintaan! Jos siis jatkan samaan malliin, FIRE:n saavuttaminen ei ole mahdottomuus vaan väistämättömyys.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista päivityksistä matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen. 

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

 

 

10 kommenttia artikkeliin ”Firettäminen ja kuinka media antaa siitä täysin väärän kuvan”

 1. Näinpä. Itsellä mieleen tuli lisäksi tarttuminen ”eläköitymiseen” sanana eikä konseptina, sekä perisuomalainen kateus – aika kun on niin vahvasti nuorten firettäjien puolella

  Vastaa
  • Ihan totta tuo eläköitymisen nostaminen! Ongelma onkin juuri se, kun Suomessa ei ole oikein hyvää termiä tälle asialle, jonka takia firettämistäkin varmaan terminä käytetään, vaikka se ei sinällään mitään kerrokaan. Kateus on varmaan aika yleinen syy myös tosin onneksi se ei ole pelkästään suomalainen vika – vaan samanlaisia kommentteja näkee myös esim. Jenkkilehdissä. Ja luulisi, että jenkit jos jotkut eivät olisi kateellisia, mutta minkäs sille ihmisluonnolle voi 😀

   Vastaa
 2. Hyvää tekstiä jälleen!

  Olen täysin samaa mieltä hedonistisuudesta. Rahaa ei saa hautaan ja elämä on tässä ja nyt. Ajatukseni onkin käyttää rahojani omien unelmien ja haaveiden toteuttamiseen, ei säästää hautaan tai tuhlata materiaan. Yksi ajatus on n 30 t e koulutus, sillä haaveilen toimivani psykoterapeuttina jonain päivänä kun lapseni ovat isoja. Haluan tehdä sitä työtä kuitenkin omilla ehdoilla ja jaksaen, enkä vääntää 8 h pv 5 pv vko, mikäli se ei hyvältä tunnu.

  Oma elämäni on myös tässä ja nyt ja vahvasti onkin, ehkä juuri siksi että se on minimalistista kuluttamista ja aitoa olemista ja elämistä. Jps haluaa kokemuksia vähällä rahalla saa käyttää luovuuttaan ja sekös on hauskaa ja viihdyttävää.

  Vastaa
  • Kiitos! Juurikin näin, tuo koulutus on varsin hyvä esimerkki siitä mihin rahaa kannattaa käyttää – eli itsensä kehittämiseen. Ja totta myös tuo, että niukkuus luo aina luovuutta ja kun ostat rahalla elämyksiä, saat sitä, mitä joku muu on keksinyt ja tajunnut tarjota. Mutta kun itse saa käyttää luovuuttaan, oppii katsomaan maailmaa aivan uudella tavalla ja arvostuksella.

   Vastaa
 3. +1 Tälle kirjoitukselle. Tuntuu lähinnä, että media tarkoituksella haluaa tehdä näitä provokatiivisia juttuja ja ainoat haastateltavat ovat juurikin näitä vasta innostuneita ja matkansa alkutaipaleella olevia ”fiilistelijöitä” ilman suunnitelmaa, laskelmia ja realismia. Toki muutama poikkeuskin mahtuu joukkoon.

  Itse tällä hetkellä, 31-vuotiaana kohta kolmen lapsen isänä pk-seudulta ja YH-elämää useamman vuoden viettäneenä olen siitä huolimatta hyvässä matkassa tilaan, jossa työnteko muuttuu harrastukseksi jos sitä haluan enää edes tehdä.

  Vaikka asunkin juuri valmistuneessa paritalossa, ajan uudella autolla ja vietän kiireistä lapsiperhearkea, jää säästöön tänä vuonna yli 75% nettotuloista. Ei sen takia, että tienaisin mielettömästi tai eläisin pihistellen ”ilman kokemuksia”, vaan siksi että kasvanut sijoitusvarallisuus kattaa jo kaikki pakolliset menot ja nettopalkka jää vain kasvattamaan tätä lumipalloa. Harmi vaan, että tämä ajatusmaailma tuomitaan ilman parempaa tietoa tyyliin ”käärinliinoissa ei ole taskuja”-tyyppisesti ja yhteiskunnallisesti rampauttavana. Kuitenkin, kun veroja makselen vuositasolla lähemmäs 40k€, niin koen tuollaisen ajatusmaailman hiukan loukkaavana. Varsinkin kun suurimmat huutelijat löytyvät todellakin sieltä saamapuolelta, jonne näitä verorahoja kuukausittain vastoin omaa tahtoa makselen.

  Vastaa
  • Klikkiotsikot myyvät, mutta surullista tosiaan, että laadut ovat klikkiotsikon tasoa. Firettäjistä kuitenkin saa ihan realistisiakin klikkiotsikoita! Kunhan vain keskittyisi samalla sisällön hyvään laatuun. Mutta varmaan se menee vähän niin, että jos alkaa olla 30:n paremmalla puolella, niin mediaseksikkyys laskee verrattuna johonkin parikymppiseen.

   Tuossa tilanteessasi olet kyllä erittäin hienosti kehittynyt! Luulisin, että itse kolmen lapsen isänä olisi säästöprosenttini ja sijoitukseni huomattavasti pienemmät. Mutta aivan samaa mieltä tuosta, että kyllähän se vähän huvittavaa on, että firettäjät saavat lokaa niskaan, mutta jokainen firettäjä kuitenkin maksaa aika paljonkin veroja niin työn kuin myös sijoitusten isoista tuloista, kuten myös sinun tilanteessasi tuo lähes 40 000 euroa.

   Itse taidan maksaa vain sen 15 000-20 000 euroa veroja tällä hetkellä, mutta sekin on enemmän kuin keskimääräinen suomalainen – ja olen vasta matkani alussa.

   Vastaa
 4. Niinpä! Ensin oli fitness ja sitten tuli firetys. Molempia yhdistää se, että päämäärän saavuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta ja kurinalaisuutta.

  Molemmilla aiheilla on päästy iltapäivälehtien juttuihin joiden taso on valitettavasti ollut sisällöltään köykäistä keskittyen ennemmin revittelemään otsikkotasolla kuin avaamaan miten systemaattista ja pitkäjänteistä työtä tavoitteeseen pääseminen vaatii.

  Molempien aiheiden osalta kommenttiosion lukeminen on ollut toisaalta mitä suurinta huvia, vaikkakin toisaalta todellisuudessa hyvin surullista. Noin 90% kommentoijista on niin mukavuudenhaluisia, ettei heistä olisi vastaavaan, joten helpompi vaihtoehto on hyökätä epämieluisa asiaa vastaan.

  En yhtään ihmettele että harva järkevä firettäjä haluaa tulla julki omalla nimellään. Kommentit ovat usein hyvin negatiivisia. Toisaalta, kun katsoo aiheesta tehtyjä juttuja niin tuntuvat toimittajatkin menevän enemmän lööppi edellä sisällön sijaan.

  Vastaa
  • Fitneksessä ja firetyksessä on kieltämättä kyllä erittäin paljon samanlaisia asioita – etenkin tuon pitkäjänteisyyden kaikki sävyt. Fitness toki vielä vähän mediaystävällisempää, koska usein samalla esteettisesti kaunista – firettäjistä tulee yleensä mieleen vain peräkamarinpojat, jotka syövät kuppinuudelia päivästä toiseen – ja näin ihmiset he yleensä näkevätkin.

   Itsekin nautin siitä, että juttuja on noin paljon ja luen niitä enemmän kuin mielelläni. Harmittaa kuitenkin kun huomaa, että vuorotellen henkilö tai toimittaja on kassalla asiasta, ja asiavirheet näkee tekstistä heti.

   Uskon, että tässä näkyy se uuteen ja ihmeelliseen vastataan aina vastutuksella – vaikka se olisi hyvä juttu. Ihmisluonto on siitä mielenkiintoinen, että se vastustaa muutosta, vaikka muutos olisi sille pitkällä tai lyhyelläkin aikavälillä hyödyksi. Ja koska firettäminen eroaa kaikesta siihen, mihin meidät on kasvatettu, aiheuttaa se tavallistakin enemmän negatiivista vastustusta.

   Vastaa
 5. Olipa niin hyvä kirjoitus että heitän tähän oman ajatuksenikin. Olen nyt pari vuotta ollut ”vapaalla” ja olen hieman alle 50. Tein 20 vuotta töitä suhteellisen intensiivisesti työssä joka varsinkin loppuajasta kävi aika ahdistavaksi. Tienasin varmasti keskimääräistä paremmin asiantuntijatöissä. En ole koskaan tuntenut suurta tarvetta polttaa rahoja uusien härpäkkeittein kanssa ja matkustelusta sain ennemmän kuin tarpeeksi omassa työssäni. Taloudellinen riippumattomuus on mielestäni kannatettava tavoite vaikkei haluisikaan jäädä pois työelämästä. Sen savutettuaan on nimittäin paljon helpompaa neuvotella työnantajan kanssa esim kevyemmästä työrytmistä. Omista fiiliksistäni sanoisin sellaisen oudon asian että minua oikeasti vaivasi huono omatunto siitä ettei yhteiskunta toimisi jos kaikki tekisivät kuten minä. Toisaalta ei mitenkään voi olla niin että minun pitäisi mennä töihin pelkäästään sillä motivaatiolla että pääsen maksamaan veroja vaikka työni maistuisi paskalta.
  Matematiikasta sen verran (koska tämä tosiaan kiinnosti matkalla tavoitteeseeni) että kyse on ”vapaallakin” tulojen ja menojen summasta, ei pelkästään tuloista. Olen säästänyt ja sijoittanut osakkeisiin suhteellisen aktiivisesti yli 20 vuotta. Minulla on vain 300k€ salkku mutta menot ovat pienet ja teen vapaallani omia töitä (metsän hoitoa ja pienimuotoista ruuan tuotantoa) joilla pienennän menoja. Lisäksi puolisoni käy töissä (ja pitää työstään) mikä tuo taloudellista puskuria mahdollisesti heikompiin aikoihin.
  Lisäksi haluaisin sanoa että ainakaan itse en osaa olla tekemattä mitään – kyllä tekemistä ja ”töitä” pitää olla. Ihmisen sisään on kirjoitettu joku koodi joka edellyttää sitä. Nyt teen lähinnä vain niitä töitä jotka koen itse merkityksellisiksi vaikken niistä rahaa saakkaan.
  Nämä ajatukset (meksikolainen kalastaja ja Dalai Laman ajatus) olivat hyviä eväitä minulle matkalla päämäärääni:
  https://hidastaelamaa.fi/2011/01/tarina-kalastajasta-ja-liikemiehesta/
  https://ajattelunammattilainen.fi/2011/08/10/kutsumus-ja-rahan-ansaitseminen-eivat-sulje-toisiaan-pois/

  Vastaa
  • Hienoa kuulla kommentia joltain joka on päässyt jo noin hyvään tilanteeseen! Ja olen täysin samaa mieltä kanssasi juuri siitä, että ei kukaan ihminen halua vain maata aurinkorannalla, vaan tehdä aina jotain. Taloudellinen riippumattomuus poistaakin vain juuri tuo pakon tehdä sen, mistä saa rahaa ja on hyödyksi etenkin tuolloin kun työ alkaa ahdistamaan/tylsistyttämään/tuntumaan muuten vain merkityksettömältä. FIRE:n antama vapaus on kuitenkin se avain kaikkeen – se mitä vapaudella tekee on aina yksilöllistä, mutta aina vapauttavaa.

   Hyviä linkkejä! Toiseen jutuista olin joskus eksynytkin. Ja mielestäni tilanteesi tiivistääkin vanha totuus, ei ne isot tulot, vaan ne pienet menot.

   Vastaa

Jätä kommentti