Fodelia osakeanti -analyysi – IPO:jen ylimerkintä jatkuu

Fodelian osakeanti on siitä erityisen mielenkiintoinen, että Suomessa ei liiemmin tällä hetkellä ole ruoka-alan yrityksiä, jotka olisivat megatrendeissä mukana. Atria, HKScan ja Apetit tuntuvat olevan enemmänkin kirosana kuin trendikästä kaikenlaisten Beyond Meatien, Oatlyen ja muihin ajankohtaisiin suosikkibrändeihin verrattuna.

Fodelia on kuitenkin mielenkiintoinen sekoitus megatrendeissä mukana olevaa yritystä, jolla on kuitenkin myös jotain perinteistä edelleen yrityksen DNA:assa. Fodelia onkin sekoitus jotain uutta ja jotain vanhaa.

Fodelia yrityksenä

fodelia anti
Lähde: Fodelia

Fodelia on käytännössä suomalaisten elintarvikealojen holding-yhtiö eli sen alta löytyy enemmän erilaisia yrityksiä. Isossa maailmassa Fodeliaa voisi verrata esim. Kraft-Heinziin, joka on rakenteeltaan suhteellisen samanlainen (vaikkakin järkyttävästi isompi). Tällä hetkellä Fodelian tytäryhtiöitä ovat valmisruokavalmistaja Feelia ja snacks-tuotteita valmistava Real Snacks.

Feelia tarjoaa valmisruokatuotteita muun muassa julkisen ja yksityisen sektorin ammattikeittiöille, kauppojen ruokapalvelupisteisiin sekä suoraan kuluttajille. Tämän lisäksi Feelia toimii niin Suomessa kuin Ruotsissa ruuan verkkokauppana suoraan yksityisihmisille.

Listautumisesitteessä sanotaan, että Real Snacks on Suomen mantereen ainoa perunalastutehdas, ja tottahan tuo. Koska se toinen Suomessa oleva perunalastutehdas löytyy Ahvenanmaalta (Taffel), joka ei ole samaa manteretta Suomen kanssa, vaikka teknisesti Suomeen kuuluukin… Suomalaisuutta Fodelia korostaakin erittäin vahvasti, joka ei ole yllätys kun listautumisanti on kuitenkin ohjattu suomalaisille sijoittajille.

Real Snacks valmistaa myös kaura- ja maissisnackseja kotimaan markkinoille ja vientiin yli 15 maahan. Kaurasnacksit, jos jotkut ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä. Tärkeää on huomata, että Real Snacksin liikevaihdosta noin kolmannes tulee omien brändien myynnistä ja noin kaksi kolmannesta kaupan omien merkkien valmistuksesta (white label tuotteet).

Listautumisannilla on tarkoitus tukea  Fodelian kasvustrategian toteuttamista panostamalla tytäryhtiöiden markkinointiin, tuotannon investointeihin sekä viennin kasvattamiseen. Tällä hetkellä yrityksellä ei ole siis ainakaan sateenvarjon alle uusien brändien tuomista yritysostojen avulla, jonka olisin itse halunnut nähdä kun kyse kuitenkin on pörssiin listautumisesta ja uuden pääoman hankkimisesta.

Suurimmista osakkeenomistajista kaksi suurinta tällä hetkellä ei ole institutionaalisia tai muitakaan sijoittajia vaan operatiivisia työntekijöitä. Yrityksen suurin osakkeenomistaja on koko Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola ja toiseksi suurin tytäryhtiö Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojala. Molemmat pitävät kiinni omistuksistaan annissa, joka on aina rohkaiseva asia annissa. Moni muu omistaja taas vähentää omistustaan.

Fodelian arvostus, taloudelliset tavoitteet ja osinko

Numerot ovat listautumisessa aina tärkeitä, mutta kuten kohta selitän, ei niin tärkeitä kuin voisi olettaa. Fodelian arvostus ja tavoitteet ovat erittäin mielenkiintoisia. Tältä vuodelta Fodelia odottaa n. 20 miljoonan euron liikevaihtoa ja n. 2 miljoonan euron liikevoittoa.

Vuoden 2024 liikevaihtotavoite Fodelialla on kuitenkin yli 60 miljoonaa euroa – eli kolme kertaa isompi kuin tänä vuonna! Se, että yritys triplaisi liikevaihtonsa kolmessa vuodessa ilman yritysostoksia on erittäin kova tavoite ja usein tällaisissa tarinoissa käy Lehdot, eli pohja putoaa pois. Liikevaihtoa pystyy kasvattamaan kuka vain. Kyse on kuitenkin siitä, että pystyykö Fodelia pitämään liiketoiminnan kannattavana, samalla kun liikevaihto kasvaa eksponentiaalisesti. Tämä riski on käytännössä kaikissa kasvutarinoissa.

Osinkokonetta Fodeliasta ei voi odottaa ja kyseessä onkin ennen kaikkea kasvuosake. Fodelia pyrkii jakamaan vähintään 35 prosenttia tuloksestaan osinkoina. Käytännössä suurin osa tuloksesta käytetäänkin yritystoiminnan kasvattamiseen, mikä onkin aivan pakko, jos yritys haluaa kasvaa niin aggressiivisesti kuin se on asettanut tavoitteekseen.

Listautumisen jälkeen Fodelian markkina-arvoksi tulee n. 30 miljoonaa euroa. Mikäli 2 miljoonan euron liikevoitto siis toteutuu tältä vuodelta, on Fodelian PE-luku n. 20 ja osinkotuotto 35%:n tuloksenjaon perusteella n. 0,8%. Arvostus ei suoraan numeroihin katsottuna päätä huimaa, mutta osinko jää minimaaliseksi, vaikka yritys pystyy kasvattamaan myös tulostaan liikevaihdon mukana.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että kyseessä on selkeästi kasvutarina muihin tämän vuoden osakeanteihin verrattuna. Aallon Group listautui 9,4 PE:llä ja Relais Group 10,9 PE:llä, joten näihin verrattuna Fodelian listautumiseen arvoon on ladattu huomattavasti enemmän kasvua kuin kahteen edelliseen. Se pitää kuitenkin sanoa, että mikäli Fodelia onnistuu liikevaihdon mukana kolminkertaistamaan myös liikevoittonsa neljässä vuodessa, 20 PE on halpa – tavoite kuitenkin on kasvattaa liikevaihtoa vuodessa 35%:n tahtia. Suhteessa muihin listautujiin hieman yli 20 PE on kuitenkin kallis.

Fodelian listautumisen onnistumisessa tärkeämpää on tarina kuin todellisuus

Niin absurdia kuin se onkin, listautumisessa numerot ovat kuitenkin kakkososassa. Kun uusia asioita tarjotaan, paljon tärkeämpää on tarina, jonka yritys voi kertoa. Tällä hetkellä ja näillä numeroilla Fodelian houkuttavuus perustuukin pelkästään siihen uskooko tavoitteita vai ei.

Uskotko siihen Fodelian tarinaan, että se iskee tuotteineen megatrendeihin kuten ruuan verkkokauppaan sekä kasvis- ja kauravaihtoehtojen yleistymiseen entisestään. Itse uskon tähän tarinaan, mutta se onnistuuko yritys kääntämään tämän riihikuivaksi rahaksi muuallekin kuin liikevaihtoon, on se oikea ja vaikein kysymys vastata. Tästä huolimatta, ylimerkintä on kuitenkin varma.

Syynä tähän on se, että etenkin yksityisihmisille suunnattu anti sekä koko anti kokonaisuudessaan on suhteellisen pieni. Koko anti on 6,3 miljoonaa euroa, josta 2,8 miljoonaa menee suoraa ankkurisijoittajille, jotka ovat sitoutuneet ostamaan vähintään tuolla määrällä osakkeita annista.

Yleisöannin koko on vaivaiset 1,6 miljoonaa. On hyvä huomioida, että myös ylimerkitty Relais Group-antoi pelkästään yksityssijoittajille ostettavaa n. 6,5 miljoonalla eurolla. Relais Groupin yleisöannin koko oli siis isompi kuin Fodelian KOKO anti ja silti Relaisin anti ylimerkittiin annin ensimmäisenä päivänä!

Asiaa auttaa entisestään vielä se, että IPO:n järjestää Nordnet ja Inderes tekee tuttuun tapaan analyysinsä. Yksityissijoittajien mielessä jälleen suuri painoarvo tulee olemaan Inderesin analyysillä ja sen sanamuodoilla, mutta uskon, että sanamuodot ovat aika lähellä omaa analyysiani, koska kellään meistä ei ole kristallipalloa vuoteen 2024.

Fodelian IPO tuleekin saavuttamaan niin suuren osan suomalaisista piensijoittajista, että ylimerkintä on jälleen selkeä – jopa ilman erityisen pientä antimäärää. Antiin voikin osallistua 11.11.2019 klo 9.30 alkaen. Anti voidaan kuitenkin keskeyttää vasta 19.11.2019 klo 16.30, joka korostaa vielä sitä, että todennäköisesti tulossa on erittäin rajukin ylimerkintä. Viikon minimimerkintäaika on yllättävän pitkä näin pienelle annille.

Yhteenveto ja osallistunko itse antiin?

Vastaus on yksinkertainen. En osallistu Fodelian antiin. Uskon siihen, että Fodelialla on hyvä tarina ja onnistuessaan se voi olla Kotipizzan kaltainen rahasampo osakkeenomistajille. Osakeannin pienuus kuitenkin on itselleni jo sen verran iso turn-off, että en halua pieniä rippeitä yritystä, josta minulla ei ole tarkkaa näkemystä.

Jos kuitenkin haluaa oikeasti trendeissä mukana olevaa suomalaista elintarvikeyhtiöitä (joita ei tällä hetkellä löydy yhtään pörssistä), on Fodelia erittäin hyvä tarina. Se, onko yritys hyvä sijoitus, jää johdon suorittamisen varaan. Fodelia ei toimi todellakaan tasaisella, tylsällä ja defensiivisellä alalla kuten esim. Aallon Group, vaan on keskellä transformatiivista elintarvikebisnestä, jossa jaetaan voittajat ja häviäjät uudelleen samalla kun ihmisten ruokailutottumukset muuttuvat.

Pitkän ajan suorittamisesta huolimatta pieni tai isompikin pomppu on todennäköisesti jälleen ensimmäisenä pörssipäivänä Fodelian kurssissa nähtävissä, kun paatista ylimerkinnän takia jääneet tulevat osaketta tankkaamaan.

Edit: 19.11.2019 klo 16.30. Kuten ennustinkin kirjoituksessani, Fodelia ilmoitti tasan tarkkaan ensimmäisenä hetkenä, että anti on ylimerkitty moninkertaisesti

P.S. Blogiin on tulossa myös lukijoiden toiveesta toisen pian pörssiin listautuvan yrityksen Optomedin IPO-analyysi, kunhan yritys julkistaa taloudelliset lukunsa ja suunnitelmansa tarkemmin. 

P.P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

6 kommenttia artikkeliin ”Fodelia osakeanti -analyysi – IPO:jen ylimerkintä jatkuu”

 1. No mutta!
  Kylläpä kiinnostaisi tämän lafkan anti. Täytyy mainostaa että feelian sopat on älyttömän maukkaita ja lomalle ostamme usein mukaan jokapäivälle valmiit keitot. Uskon että kasvupotentiaalia on. Enpä tiennytkään että pörssin aalloille ovat hyppäämässä. Mutta nyt täytyy kaivautua netin tietosyövereihin nimittäin vasta aloittaneena kuulostaa annit ja ylimerkinnät lähinnä heprealta. Antiin osallistuminen on ollut omalla bucketlistalla ;D

  Vastaa
  • Hienoa, että antiin osallistuminen kiinnostaa! Itse varmasti asennoituisin tähän hieman eri tavalla, jos olisin Fodelian ruokia maistanut, mutta en ole itse niihin törmännyt vapaa-ajalla eikä lähipiiristäkään kukaan ollut edes sipsejä maistanut!

   Ja ehdottomasti kannattaa osallistua antiin, jos ei ole aiemmin osallistunut. Se on tosiaan suhteellisen helppoa Nordnetin sivuilta maanantaista lähtien ja antiin osallistumisessa on aina vähän spesiaali tunne – etenkin jos tähän Fodelian kasvutarinaan uskoo.

   Vastaa
 2. En oikein ymmärrä yhtiön tapaa kertoa tai toimia, vaikka olin kuuntelemassa paikanpäällä kun yritys yritti kosiskella ihmisä osallistumaan antiin. Sinänsä huvittava ja lupsakka toimari, muttamihin huimat kasvuodotukset perustuvat? Siihen ei tarjottu vastausta, ainoastaan kieltäydyttiin kommentoimasta asiaa toteamalla, että ei voida kertoa. Miksi ihmeessä soppapuolen tuotteet eivät ole kauppojen hyllyillä tai edes pyrkimystä siihen suuntaan ei ole. Lisäksi useaan otteeseen saatiin kuulla kuinka yhtiö ei ole ohimenevien trendien perässä. Itse huomattaisin Beyond Meatin kaltaisten trendien tulosta enemmän ja enemmän valtavirraksi, mutta siinä joko on mukana heti alusta tai auttamattomasti myöhässä. Snäksipuolella ei firmalla ole oikein mitään annettavaa paremmin menestyvien kilpailijoiden joukossa, Ja jos suurinosa tuotoista tulee muille valmistettavien halpismerkkien muodossa on tuo lähinnä kuluerä ja jarruttava osa yhtiötä. Summat on pieniä ja kyseessä on kasvuyhtiö isolla Koolla. Liikaa kysymysmerkkejä itselle, jotta voisin perustella tähän osallistumista, enkä oikein näe yhtiötä edes oikein pörssikelpoisena vielä. Hakevat rahaa laajentaakseen tuotantoaan, mutta liikkumavaraa on aika vähän. Hmm… lohikeitto oli ihan ok, mutta ei kyllä mitenkään niin hyvää kun jokapuolelta suitsutetaan. Toivottavasti olen väärässä ja tästä tulee menestystarina suomalaisen elintarviketeollisuuden joukkoon, joka muuten on erittäin vaikea ja kilpailtu ala.

  Vastaa
  • Joo tuntuu vähän, että tässä on Fodelialle vain täydellinen ajoitus listautua pörssiin, koska vaike muistaa, milloin viimeksi ruokavalmistajat olisivat olleet näin muodikkaita! Raisio ja Benecol taisivat olla viimeisin ja siitäkin alkaa olla hyvät 20 vuotta.

   Olen samoilla linjoilla siitä, että toivon yhtiölle menestystä kuten kaikille suomalaisille yritykselle, mutta tavoitteet ovat yrityksellä erittäin kovat – skeptikko ehkä sanoisi, että vähän liiankin kovat. Mutta mikäli johto ja yritys kuitenkin onnistuu toteuttamaan strategiaansa esitetyllä tehokkuudella, on kyseessä erittäin laadukas firma. Tässä kohtaa kaikki on kuitenkin vain uskosta kiinni.

   Vastaa

Jätä kommentti