Gamestop teki viikossa kaikista talous- ja sijoitusmaailman ammattilaisia

Viikko sitten olin varma, että en Gamestopista kirjoita, koska se oli vallannut käytännössä sosiaalisen median ja perinteisen median täysin. Tämän lisäksi moni kaverini jatuttuni alkoi puhumaan asiasta lakkaamatta. Sosiaalisessa mediassa ja mediassa suurin osa kirjoituksista oli samalla tasolla – joku on googlannut itselleen uutta asiaa viisi minuuttia ja antaa sen jälkeen ytimekkään 300 merkin mielipiteensä asiasta.

Yli 12 vuotta sijoittaneena, taloustiedettä ja rahoitusta opiskelleena sekä yli 5 vuotta sijoittamisesta kirjoittaneena oli mahdotonta olla enää hiljaa, kun oudot näkökulmat tuntuivat ottavan vallan valtavirrassa.

Oletan, että suurin osa on lukenut Gamestopista edes vähän, joten alustan tilannetta vain lyhyesti.

Mikä Gamestop, r/wallstreetbets ja short squeeze?

Gamestop on siis amerikkalainen videopelejä ja oheistuotteita myyvä kivijalkakauppaketju, joka on kärsinyt siitä, että koko ajan suurempi osa videopeleistä myydään digitaalisesti. Digitaalisuuden megatrendi on suuresti Gamestoppia vastaan ja huipuista Gamestopin osake olikin laskenut lähes 90% ennen kuin Internet näytti voimansa.

R/wallstreetbets on maailman kolmanneksi suosituimman nettisivun Redditin kanava/foorumi, jossa ihmiset ovat jo vuosia keskustelleet parhaista spekulatiivisista sijoituksista kuten raaka-aine osakkeista, biolääketiedeosakkeista, sähköauto-osakkeista jne. Yhteisön tavoite on ollut pitkälti hakea erittäin kovaa tuottoa erittäin kovalla riskillä.

Tästä epäorganisoidusta porukasta moni huomasi, että Gamestopin osaketta shortataan erittäin paljon institutionaalisten sijoittajien toimesta (shorttaajat lyhyesti lyövät vetoa sen puolesta, että osake laskee entisestään ja tekevät sillä rahaa). Jos osakkeen hinta kuitenkin lähtee nousuun, voi shorttaamalla tehdä erittäin rumasti tappiota, koska shorttaajilla on asetettu tietty aika, kuinka kauan he ovat shorttina tietylle osakkeelle.

En mene syvemmälle shorttaamiseen tässä, mutta tärkeintä on ymmärtää, että shorttaaja häviää, kun osakkeen hinta lähtee nousuun ja voittaa kun osakkeen hinta laskee. Jos haluat lukea lisää shorttaamisesta, löytyy hyvä teksti esim. täältä.

Redditin yhteisö huomasikin tämän massiivisen shorttien määrän ja lähti vastaiskuun institutionaalisia sijoittajia vastaan ostamalla Gamestopin osakkeita sekä Gamestopin osto-optioita sekä lopettamalla osakkeiden lainaamisen shorttaajille. Osto-optiot antavat ostajalle oikeuden, mutta ei velvollisuutta, ostaa osakkeen tiettyyn hintaan tiettynä hetkenä tulevaisuudessa. Osto-optio on verrattavissa osakkeen omistamiseen, jolloin sijoittaja olettaa osakkeen hinnan nousevan merkittävästi ennen option erääntymistä.

Toisella puolella on siis sijoittajat, jotka pyrkivät ostoillaan nostamaan Gamestopin osakkeen hintaa ja toisella puolella sijoittajat, jotka ennustavat kurssin laskevan ja tekevät sitä enemmän tappioita, mitä korkeammalle kurssi nousee. Kyseessä on siis ns. short squeeze, jossa osakekurssin nopea nousu pakottaa shorttaajat ostamaan osaketta, jotta shorttauksesta syntyneet tappiot eivät kasva liian suuriksi.

Ja kun molemmat osapuolet (ennen vastakkaisilla puolilla olevat sijoittajat) alkavat ostamaan osaketta, kysynnän ja tarjonnan laki luo sen hauskan ilmiön, että osakkeen hinta lähtee entistä kovempaan nousuun. Ja tämä taas aiheuttaa dominoefektin, jossa entistä suurempi osa shorttaajista joutuu ostamaan osaketta, koska tappiot kasvavatkin koko ajan kovempiin lukuihin (Gamestopin tapauksessa puhutaan kymmenistä miljardeista).

Lyhyessä ajassa Gamestopin osake onkin noussut kaiken tämän seurauksena 17 dollarista 325 dollariin parissa viikossa. 

Erittäin lyhyt ja ruma tiivistys tilanteesta, mutta toivottavasti tästä saa suunnilleen kiinni, jos et ollut aiemmin aiheesta lukenut. Tästä on tehty monta eri tiivistelmää, mutta paras näistä on ylivoimaisesti Martin Paasin Nordnet-blogiin kirjoittama setti, jonka suosittelen lukemaan, jos haluaa tarkan kuvan tilanteesta.

Gamestopin tilanne ei ole ainutlaatuinen ja irrationaalista käytöstä on ollut markkinoilla viimeiset 400 vuotta

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollutkaan kertoa siitä, mitä on tapahtumassa, vaan lähinnä siitä, millaisina erittäin negatiivisina sivuilmiöinä tämä on näkynyt sijoitusmaailmassa ja tulee näkymään myös jatkossa.

Ensinnäkin olen nähnyt paljon kirjoituksia siitä, kuinka tässä on historian lehtien havinaa ja tilanne on aivan ainutkertainen. Ei ole. Short squeezeja löytyy sijoitushistoriasta paljon viime vuosinakin ja mm. Teslan osakkeen hinnan rakettimaisen nousun takana on osaltaan se, kuinka paljon osaketta on shortattu ja pienimuotoiset short squeezet. Tunnetuin ja isoin short squeeze on mediassakin paljon referoitu Volkswagenin short squeeze, joka näytti Volkswagenin osakekurssissa vuonna 2008 seuraavalta.

Volkswagenin osakekurssi lähtikin ensin rajuun laskuun finanssikriisin jälkimainingeissa, jonka jälkeen parissa päivässä osakkeen hinta lähes viisinkertaistui. Ja kaikki tämä johtui täysin samasta efektistä, jonka takia Gamestopin osake on nyt n. 20-kertaistanut oman hintansa. Tämä short squeeze ei ollut kuitenkaan yksityisijoittajien ja Redditin masinoima. Tässä vastakkain ovat olleet institutionaaliset sijoittajat keskenään.

Sama tapahtui vuonna 2018 kannabisosakkeille, joka johti niiden moninkertaistumiseen erittäin lyhyessä ajassa. Ja mitä pidemmälle sijoitushistoriassa mennään, sen enemmän short squeezeja löytyy.

Miksi Teslasta ja kannabisosakkeista ei sitten noussut samanlaista porua kuin Gamestopin osakkeesta? Syy on yksinkertainen. Rakastamme Daavid vs. Goljat tarinoita. Gamestop-tilanteessa Redditin yksityissijoittajat ovat hyökänneet Goljatin kimppuun (erityiseksi silmätikuksi on otettu Melvin Capital-niminen hedge fund (virallista suomennosta hedge fundista ei ole, mutta käytännössä kyseessä on tietynlainen sijoitusrahasto).

Normaalisti short squeezet ovat Goljat vs. Goljat-tarinoita, joten ne eivät valtavirtamedian huomiota samalla tavalla herätä. On hyvä kuitenkin huomata, että kyseessä ei ole pelkkä Daavid vs. Goljat tarina, vaikka tarina niin kertoo, vaan isoa rahaa löytyy myös tässä tilanteessa Daavidin ja Redditin puolelta – he eivät vain pidä itsestään kovaa ääntä.

Tämän myötä etenkin sosiaalisessa mediassa onkin näkynyt paljon kommentteja siitä, että kyseessä on osoitus siitä, että markkinat ovat täysin irrallisia todellisuudesta ja pörssin voisi vain sulkea, koska se on niin irrallaan todellisuudesta. Joka kerta kun näen näitä kommentteja, jotka ovat koko ajan yleistymään päin, tekee minun vain haudata pääni hiekkaan. Miten ihmeessä kaikista tuli viikossa sijoitusmarkkinoiden ammattilaisia?

Olen tietoisesti itse rajannut blogini aiheet tarkasti, koska ei ole mitään järkeä kirjoittaa asioista, joista en mitään tiedä, vaikka mielipide minulla niihin olisikin. Tämä on ehkä suurin ongelma mikä minulla on nykymaailman ja etenkin somen kanssa. Kaikki kuvittelevat, että heidän mielipiteensä olisi jotenkin arvokas ja liian monella ihmisellä valitettavasti on aina mielipide jokaiseen asiaan, jota sitten huudetaan niin kovaa kuin pystytään.

Koko maailma tuntuu muuttuneen järjettömän mustavalkoiseksi ja historian tuntemuksella ja kokonaisuuksien ymmärtämisellä ei ole enää mitään arvoa ja väliä. Ja ylipäätänsä huomiota saa se, joka huutaa kovimmin ja kärkäimmin. Eli nykyään mitä tyhmempi ja yksinkertaisempi mielipide, sen parempi. Tämän takia itse esim. twiittaan suhteellisen harvoin, koska en mitään järkevää osaa sanoa merkkirajoitusten kanssa.

Tiivistettynä voikin sanoa, että markkinoiden irrationaalisessa käytöksessä ei ole mitään uutta. Sijoitushistoria tuntee kuplia, irrationaalista käytöstä ja pikavoittojen perässä juoksemista yli neljänsadan vuoden ajalta. Yli neljäsataa vuotta! Eihän siitä ole kuin 20 vuotta kun suomalaisetkin jonottivat Saunalahden osakkeita kadulla, aivan samalla tavalla kuin Tokmannin ilmaisia ämpäreitä.

Oliko siinä ja koko IT-kuplassa mitään järkeä? Ei ollut. Ja asiasta ei ole edes niin kauaa, että sen voisi unohtaa. Ihminen on kuitenkin älyttömän hyvä unohtamaan ja toistamaan virheitään ja siksi tällaisia sekoiluja syntyy aina vähän väliä.

Iso raha pelaa eri säännöillä kuin pieni raha

Gamestopin ainoa uniikki asia on se, että sen sijaan, että short squeezen olisi aiheuttanut joku yksi taho, on sen nyt aiheuttanut yksi järjestäytymätön taho, joka kuitenkin tuntuu olevan motivoitunut ennen kaikkea vain tuhoamaan Goljateja matkallaan niin paljon kuin mahdollista – kuten tämä Redditin – mielestäni erinomainen Matrix: Reloaded – memevideo esittää.

Ongelma on ennen kaikkea se, että kun ilmiö alkoi leviämään valtavirtamediaan, alettiin erilaisten tahojen osalta säätelemään Gamestopin osakkeiden ja osto-optioiden ostamista. Kyseisten Reddit-käyttäjien suosima Robinhood-app (jossa osakkeiden treidaaminen on ilmaista) esimerkiksi sulki lyhyeksi ajaksi Gamestopin osakkeiden ja osto-optioiden ostamisen yhdessä monen muun amerikkalaisen välittäjän kanssa, koska se oli vaaraksi niin osakevälittäjien kuin heidän käyttäjiensä vakavaraisuudelle. Samalla kuitenkin ihmiset saivat sulkea optionsa ja myydä Gamestopin osakkeita – mikä siis olisi shorttaajien hyödyksi kaikki.

Kuten pystyt tästä varmasti kuvittelemaan, vaikka esim. Robinhoodilla on ansaintamalli, ei se ole kertaakaan ollut vielä kannattava yritys, kun se antaa käyttäjien ostaa ja myydä osakkeita ilmaiseksi. Klassinen moderni start-up siis, paljon kasvavaa liikevaihtoa, mutta ei liikevoittoa.

Tällaiset rajoitukset ja käskyt ylempää, jotka olivat käytännössä shorttaajien – eli ison rahan – eduksi (Gamestopin osake oli pahimmillaan 60% laskussa sinä päivänä, kun rajoitukset iskivät) ja Redditin käyttäjiä vastaan, kaatavat vain bensaa liekkeihin ja saivat myös allekirjoittaneen sympatiat Reddit-käyttäjien puolelle. Hyvä osoitus siitä, että Yhdysvalloissa finanssiala ei ole tarpeeksi tehokas ja sääntely ei ole vieläkään tarpeeksi tiukkaa. Tämän lisäksi säännöt eivät ole samat isolle rahalle ja yksityiselle sijoittajalle.

Jos homman olisi annettu menevän samalla tavalla kuin Volkswagenin tapauksessa, olisivat shorttaajat ottaneet tappionsa, Melvin Capital olisi todennäköisesti mennyt konkurssiin ja Gamestopin osakekurssi olisi palannut takaisin samalla tavalla kuin Volkswagenin kurssi. Nykyään Melvin Capitalin lisäksi myös koko Robinhood on konkurssiuhan alla – joka ei sinänsä kyllä ole mikään menetys.

Koska taistelu shorttien ja ihmisten välillä jatkuu, homma on levinnyt jo muihin shortattuihin osakkeisiin (kuten Nokiaan, Blackberryyn, AMC:hen, Virgin Galacticiin ja aivan uusimpana myös raaka-aine hopeaan) ja tuntuu, että jokaisella naapurin serkun kissan koirallakin on mielipide nykyiseen tilanteeseen ja hän todennäköisesti omistaa jotain kyseisistä osakkeista.

Ihmiset, ketkä eivät ole koskaan olleet kiinnostuneet sijoittamisesta, ovat nyt Gamestopin myötä kiinnostuneet ”sijoittamisesta”, vaikka kyseessähän ei ole enää sijoittaminen vaan ihan puhdas lottoaminen.

Tästä on tullut taistelu vihaisten yksityssijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien välillä, joka on levinnyt ympäri markkinaa ja lopputulos tulee olemaan ruma kaikkien näkökulmasta.

Spekulointi ei ole sama asia kuin sijoittaminen ja Gamestop sekä Robinhood tahraavat oikean sijoittamisen maineen jälleen pitkäksi aikaa

Olen itse erittäin harmissani tilanteesta yksinkertaisesti siitä syystä, että kaikki tällainen sekoilu tuhoaa sitä kaikkea työtä mitä minä ja monet muut suomalaiset ovat tehneet kansankapitalismin eteen. Sillä, mistä nyt uutisoidaan ei ole mitään tekemistä pitkäaikaisen vaurastumista edistävän sijoittamisen kanssa eikä sen kanssa, miksi osakemarkkinat on alunperin perustettu. Parhaimillaan osakemarkkinat mahdollistavat kenen tahansa vaurastumisen pienilläkin pääomilla.

Pitkäaikainen sijoittaminen perustuu siihen, että sijoitat liiketoimintoihin, jotka kasvavat kannattavasti pitkällä aikavälillä. Ja aikanaan osakkeen arvostus varmasti reflektoi sitä, että yritys on kasvanut kannattavasti ja tuottaa enemmän rahaa sekä arvoa osakkeenomistajilleen kuin aikaisemmin – sijoittaminen ei ole rakettitiedettä. Sijoittaminen on loppupeleissä yksinkertaista ja vaatii enemmän pitkäjänteisyyttä kuin älykkyyttä.

Kuten tiedämme, ihmiset kuitenkin rakastavat pikavoittoja ja äkkirikastumista. Ja sen takia Gamestopin kaltaisia ilmiöitä markkinoille syntyy aina vähän väliä. Välillä tulppaanien hinnat raketoivat, välillä Bitcoin raketoi, välillä Gamestop raketoi. Samaa paskaa eri purkissa, joka vie ihmiset kauemmaksi sijoittamisen pitkäjänteisyydestä ja järjestäen kohti järjettömyyttä ja äkkirikastumisen unelmaa.

Onkin äärimmäisen tärkeää, että jokainen rahaansa sijoitusmarkkinoille laittava ymmärtää spekuloinnin ja sijoittamisen eron. Sijoittaminen on sitä, että teet tutkimusta ja sijoitat faktoihin perustuen pitkällä aikavälilllä. Spekulointi on sitä, että heität rahaa johonkin osakkeeseen kuin sokea apina heittäisi tikkaa ja sen jälkeen toivot, että osakkeen kurssi nousee.

Sijoittaminen taas on sitä, mistä Warren Buffet puhui sanoessaan, että osta vain sellaisten yritysten osakkeita, joita voit omistaa hyvin mielin, jos osakemarkkina menee kiinni kymmeneksi vuodeksi. Tämä on sijoittamisen tärkein ydin ja tämä tekstin tarkoitus on jälleen muistuttaa siitä. Kukaan järkevä ihminen ei ostaisi Gamestopin osaketta nykyisellä kurssilla unohtaisi asiaa iloisesti kymmeneksi vuodeksi – se kun olisi varmin tapa menettää rahaa.

Pahoin kuitenkin pelkään, että tämä on jälleen yksi eristäytynyt IT-kupla all over again, joka tuhoaa monen ihmisen luottamuksen osake- ja rahastosijoittamisen järkevyyteen pitkäksi aikaa vain muutaman osakkeen käytöksen takia ja jännityksenhaun takia. Koska suurin osa tässä häviää, suurin osa syyttää siitä sijoittamista ja osakemarkkinoita eikä itseään ja omaa perehtymättömyyttään.

Tämä ei ole hyvä aika sijoittaa hypeosakkeisiin ja tämä ei ole uuden talouden vallankumous

Gamestop on vain sen asian ilmentymä, mikä on osakemarkkinoilla kuplinut jo jonkun aikaa. Spekuloimalla oikeisiin kohteisiin on saanut aivan järjettömiä tuottoja koronan jälkeen ja olen seurannut tätä kehitystä ominkin silmin koko viimeisen vuoden suuresti ihmetellen. Koska olen jakanut omat sijoitukseni 95-5 oikeisiin sijoituksiin ja spekuloiviin sijoituksiin, on tämä ero näkynyt selvästi näiden kahden sijoitusten välillä.

Oikeat sijoitukseni ovat kehittyneet hyvin ja tuottaneet n. 40% vuoden sisään. Samassa ajassa spekulatiiviset sijoitukseni ovat kuitenkin tuottaneet yli 300% ja GameStop-sekoilu kiihdytti entisestään esim. Virgin Galactic-sijoitukseni tuottoa, koska myös Virgin Galacticia oli shortattu suhteellisen paljon. Lieveilmiöitä Gamestopista löytyykin ympäri Yhdysvaltain pörssin mitä erilaisimmissa osakkeissa. Kuplia on koronan myötä syntynyt ympäri markkinoita ja Gamestop on vain yksi oire tästä.

Kun jokin homma leviää valtavirtaan, kuten nyt on tapahtunut, on se yleensä merkki lopun alusta. Kun taksikuski ja se serkun siskon tyttären kissa hyppää mukaan sekoiluun, tiedät, että loppu on aina lähellä. Suosittelen muistelemaan takaisin esim. ensimmäiseen Bitcoin-hypeen ja siihen, kuinka hyvin Bitcoinin kehitys muistutti klassista kupla-graafia.

osakemarkkina kupla

Pari viikkoa siitä, kun kryptot levisivät ensimmäisen kerran kunnolla valtavirtamediaan, kryptojen hinnat romahtivat ja käytännössä juuri nämä serkun siskon tyttären kissat olivat ne, jotka tekivät isoimmat tappiot. Tämä ei ole siis oikea aika hypätä tähän junaan mukaan – kuten jääkiekossa, myös spekuloinnissa järkevintä on mennä sinne, minne kiekko menee seuraavaksi, ei sinne missä se juuri nyt on.

Olen myös lukenut paljon siitä, että tämä on vallankumous ja vihdoin paljastuu, että keisarilla (eli isolla rahalla) ei ole vaatteita ja jotain muuttuu fundamentaalisesti. Jos kuitenkin on lukenut sijoitushistoriaa tietää, että keisarilla ei ole ollut vaatteita ainakaan sataan vuoteen ja koko maailmantalous on täysin sekaisin ilman Gamestopiakin.

Iso raha on ahneuksissaan romahduttanut markkinoita ja maailmantaloutta noin kymmenen-kahdenkymmenen vuoden välein ja yksi eristäytynyt kupla ei muuta mitään mihinkään suuntaan.

Muista, että markkinoiden tehtävä on viihdyttää sinua ja sinun tehtäväsi on olla huomioimatta sitä. Pitkällä aikavälillä tämä tuottaa aina parhaita tuloksia. Tämä voikin siis olla järkevälle pitkäjänteiselle sijoittajalle oikeasti hyvä paikka!

Markkina voi käyttäytyä epärationaalisesti yllättävän pitkään ja, kun tässä tekee sijoituspäätöksiä tietoon perustuen, voi tämä heilunta ympäri markkinoita aiheuttaa hyviäkin ostopaikkoja. Suodata siis melu ja näe metsä puilta.

Mutta mikä on lopputulos?

Kuten sanoin, tässä ei lopulta voita kukaan. Etenkin Yhdysvalloissa win ja lose-mentaliteetti lisääntyi valtavasti Trumpin kauden retoriikan takia. Mutta jos katsoo maailmaa vähänkin jollain muulla kuin mustavalkoisilla laseilla, tietää, että maailma ei ole voittamista ja häviämistä, vaan yksi iso kaaos.

Siinä, mitä nyt tapahtuu ei myöskään ole mitään uutta. Käyttäytymistaloustieteen suuremman hölmön teorian mukaan kuplia aiheuttaa sijoittajien optimismi heidän ostaessaan ylihinnoiteltuja tuotteita myyden ne toisille spekulaattoreille (suuremmille hölmöille) korkeampaan hintaan. Kupla pysyy kasassa niin kauan kuin sijoittajat löytävät aina seuraavan suuremman hölmön, joka on valmis ostamaan tuotteen korkeampaan hintaan. Kuulostaako tutulta?

Osa sijoittajista lähtee näihin mukaan, koska toivoo pikavoittoja. Osa lähtee vain, koska haluaa olla Daavidin puolella ja osa ihan vain huvikseen (hullulla on kalliit huvit). Lopputulos on kuitenkin selkeä, Gamestopin osakkeen hintakupla puhkeaa aikanaan ja graafi tulee näyttämään samalta kuin Volkswagenin osalta. Historia toistaa itseään jälleen.

Eli mitä tämä tarkoittaa edellämainitussa voittajien ja häviäjien maailmassa? Osa shorttaajista saattaa tehdä isoja tappioita, yksi kaksi sijoitusrahastoa saattaa mennä konkurssiin ja miljoonat yksityissijoittajat tekevät valtavat tappiot, samalla kun kourallinen sijoittajista tekee suuret voitot.

Tämä johtaa siihen, että miljoonat ihmiset ovat taas sitä mieltä, että sijoittaminen on uhkapelaamista, eikä sillä ole mitään tekemistä oikean maailman kanssa – ja näin kansankapitalismi maailmalla ja Suomessakin ottaa yhden askeleen eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Loppupeleissä lähes kaikki siis häviävät.

Loppuun pieni knoppi. Tiesitkö, että jos luet tarinan Daavidista ja Goljatista tarkkaan, huomaat, että Goljat oli todennäköisesti likinäköinen? Ja Goljat saattoikin olla lähtökohtaisesti tarinan oikea altavastaaja, vaikka iso olikin! Kaikki ei tosiaan ole niin mustavalkoista kuin haluamme uskoa.

Pysykää siis turvassa ja tehkää järkeviä sijoituspäätöksiä!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

8 kommenttia artikkeliin ”Gamestop teki viikossa kaikista talous- ja sijoitusmaailman ammattilaisia”

  1. Ymmärrettävä kannanotto suomalaisesta näkökulmasta, mutta itse koen ettet ehlä ihan ole päässyt kiinni ilmiön juurisyihin.

    Wsb-yhteisö ei jaa näkemystäsi ”sijoitusmaailman ammattilaisuudesta”. Omien sanojensa mukaan he ovat ”autistisia” ja ”kehitysvammaisia” jotka ”rakastavat GameStopin osaketta”. Missään kohtaa he eivät anna ymmärtää olevansa mitään muuta, jopa neuroottisuuteen asti. Jos näin tästä huolimatta kuvittelee, vastuu on kuulijalla.

    Sitä kieltämättä kuvittelisi, että raha ja rikastuminen olisi kyseisellä porukalla ensimmäisenä mielessä. Päällimmäisin mentaliteetti heillä kuitenkin näyttää olevan täydellinen kyllästyminen hedge fundeihin ja siitä kumpuava kostonhalu henkilökohtaisista seurauksista riippumatta. Vertauksia tehdään occupy wall streettiin ja Ranskan vallankumoukseen. u/deepfuckingvaluen tarina on toisaalta ryysyistä rikkauksiin, toisaalta hän on hävinnyt samalla miljoonia päivässä ja silti jatkaa holdaamista.

    Vuoden 2008 lama näyttäytyy eri tavalla meille suomalaisille turvaverkkojen varassa olleille. Finanssikriisi oli jenkeille yhtä helvettiä, ja shorttaajat koetaan edelleen syypäiksi. Satojen tuhansien opintolainan kanssa painiskelevalle osa-aikatyö-putkessa elävälle nuorelle aikuiselle jonka vanhemmat menettivät vuosikymmen sitten järkensä tulevaisuus näyttäytyy niin dystooppisena, että hänelle on turha puhua korkoa korolle -ilmiöstä.

    Jos tulkitsee GME:ssä oston paikan tuotot mielessä, on ymmärtänyt kansanliikkeen hyvin väärin. Suomalaiset eivät koe asiaa omakseen, joten kannanottosi on sikäli tervetullut.

    En ole samaa mieltä siitä, ettei kansanliike muuttaisi mitään. Irrationaalinen reddit-joukko hyökkäämässä institutionaalisten sijoittajien kimppuun on shorttaajille myrkkyä, ja koko shorttaus ilmiönä on kapitalismille myrkkyä. Miten shorttaus voi onnistua enää tämän jälkeen? Jos tällä päästään shorttauksesta eroon, koko maailmantalous kiittää. Harmi ettet itse näe tätä omilla säännöillään pelaavien perseilijöiden näpäyttämistä merkittävänä saavutuksena.

    Shorttaus on syöpä, ja jos siitä halutaan ikinä eroon, on tehtävä uhrauksia. Joskus raha on vain väline jonkin suuremman saavuttamiseksi.

    Itse en omista osaketta enkä koskisi siihen enää pitkällä tikullakaan. Ei ole minun taisteluni.

    Vastaa
    • Ihan totta, tämä kirjoitus oli kirjoitettu suomalaisesta näkökulmasta ja suomalaisille. Suomessakin moni kaverini on puhunut juuri tuon sukupolvikokemuksen puolesta, mutta on vaikea uskoa, että takana ei olisi myös motivaatio äkkirikastumisesta (olivat käytetyt sanat mitä vain) – etenkin kun, miettii millainen Jenkkikulttuuri on. Mielestäni on naiivia ajatella, että kyseessä olisi pelkkä luokkasota, kun tiedämme rahan tärkeyden amerikkalaisessa kulttuurissa.

      Raha on siellä vielä enemmän kaikki kaikessa kuin Suomessa. Samaahan näkyi myös deepffingvaluen toiminnassa. Hän kotiutti pari miljoonaa (joka riittää elämiseen), mutta sitten piti osan sijoituksistaan Gamestopissa kiinni ihan vain muun yhteisön tueksi. Vaikka kuinka on periaatteen mies, siitä huolimatta miljoonat kelpaavat – kuten kenelle tahansa muullekin rationaaliselle ihmiselle. Sokea periaatteen mies olisi holdannut alusta loppuun ja käteen ei olisi jäänyt mitään.

      On myös liitoiteltua, että wsb olisi mitenkään homogeeninen porukka. Mukana on ihmisiä, jotka ovat finanssikriisistä perheineen selvinneet varsin hyvin, mutta mukana on varmasti myös näitä finanssikriisistä trumatisoituneita. Uhkapeli ja äkkirikastumisen halu on mielestäni ainut wsb:tä aidosti yhdistävä tekijä – kyse kuitenkin on kirjaimellisesti betseistä eikä investmenteistä – Gamestop vain sattui leviämään laajemmallekin median ansiosta.

      Faktoja wsb:n koostumuksesta on kuitenkin vaikea sanoa, koska niitä ei ole. Ja vaikka wsb:tä ja Jenkkitalousmediaa pitkään olen seurannutkin, en mikään Jenkkisijoituskulttuurin asiantuntija ole.

      Shorttauksesta ihan samaa mieltä. En ole vielä löytänyt yhtää hyvää argumenttia sen puolesta, paitsi kuplien välttämisen. Ongelma on vain se, että shorttaamisenkin kanssa kuplia syntyy markkinoille ihan jatkuvasti, kun ihmiset juoksevat äkkirikastumisen perässä…Eli se tosiaan voitaisiin hyvin lopettaa.

      Vastaa
  2. ”Gamestop on siis amerikkalainen videopelejä ja oheistuotteita myyvä kivijalkakauppaketju, joka on kärsinyt siitä, että koko ajan suurempi osa videopeleistä myydään digitaalisesti.”
    Milloin viimeksi pelejä myytiin analogisesti? Tiedän, että jo 80 luvulla Nintendo Entertainment System konsolilla, spectrum ja 86, 286 tietokoneilla pelit olivat 100% digitaalisia.

    Vastaa
    • Hehe, kyse olikin siitä, ostatko sen pelin fyysisenä kaupasa discillä/kortilla vai lataatko suoraan vain netistä. Suurimmat myyntikanavat peleille ovat nykyään digitaaliset palvelut, josta pelin voi ladata suoraan tietokoneelle tai pelikonsolille. Myyntikanavan digitalisuudesta siis tosiaan kyse.

      Vastaa
      • ”kyse olikin siitä, ostatko sen pelin fyysisenä kaupasa discillä/kortilla vai lataatko suoraan vain netistä.”
        Silloin kyseessä on sähköinen myynti/sähköinen jakelu. Ennen pelejä myytiin fyysisenä kopiona, niin että piti käydä kaupassa, nykyään sähköisinä kopioina internetistä, niin, että ei tarvitse nousta sohvalta. Molemmat pelien jakelumenetelmät, sekä fyysiset kopiot levyillä, että sähköiset kopiot SSD:llä ovat täysin digitaalisia.

        ”Suurimmat myyntikanavat peleille ovat nykyään digitaaliset palvelut”
        Jo 80 luvulla, kun ensimmäiset tietokonepelit tulivat markkinoille ne olivat jo alun perin digitaalisena palveluna. Esimerkki analogisesta palvelusta on esim. musiikki kasetilla, analoginen TV, mutta nämä eivät liity tietokonepeleihin.

        Vastaa

Jätä kommentti