Halloween on vuoden paras amerikkalainen juhla (katso kuvat!)

Tänään jotain ihan muuta kuin talousjuttuja.

Halloweenilla on aina ollut erityinen paikka sydämessäni amerikkalaisten materialististen juhlien joukossa, koska ensimmäinen ulkomaan matkani, jonka tein koskaan elämässäni oli Yhdysvaltoihin – Halloweenin aikaan. Olin silloin 7 tai 8-vuotias (en muista enää tarkalleen) ja kävimme silloin tutustumassa äitini ”vaihtoperheeseen”, koska äitini oli lukioaikana joskus ennen Neuvostoliiton hajoamista Yhdysvalloissa vaihdossa.

Kun miettii lentojen hintoja siihen aikaan (joskus vuonna 1999), ja perheeni tulotasoa, en oikeastaan edes halua tietää, kuinka kauan vanhempieni piti matkaan säästää. Toki majoitus oli ilmaista ja amerikkalaiset tutut tarjosivat matkalla lähes kaiken, mutta lennot olivat joka tapauksessa suht kalliita nykyhintoihin verrattuna siihen markka-aikaan.

 

Yhdysvallat on hyveine ja paheineen siisti maa vierailla

Voin kuitenkin sanoa, että juuri koulun aloittaneelle suomalaispojalle matka oli kyllä jokaisen markan arvoinen, koska muistan edelleen yllättävän paljon ensimmäiseltä Yhdysvaltain matkalta. Muistan kun pitkien lentojen jälkeen laskeuduimme Pittsburghin lentokentälle, ja nuokuin ja nukahdin autossa katsoen Pittsburghin keskustan korkeita pilvenpiirtäjiä.

Perillä meitä odotti jättimäinen salamipizza, joka maistui amerikkalaiselle. Tätä kirjoittaessani pystyn haistamaan ja maistamaan pizzan edelleen – Jenkkipizzassa on tietty oma hajunsa ja makunsa ainesosista johtuen.

Koska olimme Pittsburghissa, kävimme luonnollisesti katsomassa NHL-ottelua (En nähnyt Mario Lemieuxin pelaavan), ja muistan edelleen kuinka Pittsburgh hävisi ottelun Carolinalle 4-3. Syy, miksi muistan tämän oli, että kyseisessä ottelussa Sami Kapanen sattui tekemään hattutempun! Olin monesti vanhempana miettinyt, että onko tämä valemuisto, mutta kun googlasin sen vuoden otteluita, muistin aivan oikein. Hassua. Ja kyllä, lempi NHL-joukkueeni on ollut Pittsburgh Penguins siitä päivästä lähtien.

Muistan myös, kuinka amerikkalaisella farmilla Indianassa ollessamme näin maissipeltoja, jotka olivat ainakin kaksi kertaa korkeampia kuin minä. Olin aina kuvitellut, että ne ovat vain TV-sarja tai elokuva-asioita.

Ja lopuksi päästään siihen itse kirjoituksen pääaiheeseen! Eli Halloweeniin ja kuinka Pittsburghissa ollessamme saimme osallistua trick or treattaamiseen sekä aina yhtä mahtavaan kurpitsan kaiverrukseen. Pukeuduin luonnollisesti aaveeksi (eli valkoinen lakana ja silmäaukot) ja olemattomalla englanninkielentaidollanikin sain läjäpäin karkkia asuinalueelta, jossa kuljimme.

Yhdysvalloissa niihin taloihin, joihin voi tulla trick or treattaamaan laitetaan yleensä merkiksi kurpitsalyhty, joka signaloi lapsille, että ovikelloa saa tulla soittamaan. Tämä on yksi niitä muistoja, jotka tulen varmasti lämmöllä muistamaan kiikkustuoliin saakka.

Trick or treattaamisen lisäksi tosiaan Halloweenina yksi tärkeimpiä asioita on kurpitsan kaivertaminen lyhdyksi. Viime vuonna missasin tämän, koska olin liian myöhään liikkeellä (ja en etsinyt kurpitsoja kuin lähi S-Marketistani, josta ne otettiin pois myynnistä jo viikko ennen Halloweenia), mutta tänä vuonna otin tehtäväkseni etsiä kurpitsoja käsiini ja kaivertaa niitä yhdessä tyttöystäväni kanssa.

Seuraavassa siis kurpitsan kaiverrusvinkit á la Omavaraisuushaaste sekä vinkit siihen, miten kurpitsan saa säilymään kaiverrettuna hieman kauemmin ja tietenkin kuvat lopputuloksista (haluan muistuttaa, että kuvaamataitoni on aina ollu seiska, joten en ole suuri taitelija).

Halloween kurpitsan kaiverrus – näin tein sen ja näin saan kurpitsan säilymään

Koska tosiaan omat kädentaitoni ovat hieman vajavaiset, kätevintä on joko piirtää kuvio, jonka haluaa kurpitsan naamalle etukäteen paperille – tai jos on oikeasti yhtä huono kuin minä, voi esim. printata jonkun valmiin kuvion netistä, jota voi sitten yrittää väkertää naamaksi kurpitsalle.

Kurpitsan kaivertaminen on myös siitä lohdullista, että oikeastaan mitä epämuodostuneempi ja ei niin symmetrinen kurpitsasta tulee, sen Halloweenimaisempi se parhaimillaan on! Eli kaltaiseni rähmäkäpälätkin pystyvät tekemään onnistuneita kurpitsalamppuja. Inspiraatiota voi hakea netistä, mutta mielestäni perus sahalaita suu ja jännät silmät tekevät hienon lyhdyn.

Kun päästään itse asiaan eli kurpitsan kaiverrukseen, alla omat vinkkini siihen, miten Halloween-kurpitsasta saa kaiken irti.

Vinkit kurpitsan kaiverrukseen:

1. Älä avaa kurpitsaa päältä, vaan takaa. Näin kurpitsa saa päivän/kaksi lisää elinaikaa, kun se saa vielä hieman ravintoja vihreästä osasta. Voit myös laittaa takalevyn takaisin, kun olet aukon sinne luonut, kun kurpitsalyhty on valmis.

2. Kun alat kaivertaa kurpitsalle naamaa, tyhjennä osa kurpitsan sisällöstä, mutta älä kaikkea – tämä estää kurpitsaa kuivumasta kaiveruuksen aikana

3. Kun olet kaivertanut naaman, voit tyhjentää loput kurpitsasta. Jos haluat, että kurpitsa säilyy pitempään, käytä veteen sekoitettua valkaisuainetta/desinfiointiainetta ja ruiskuta sekä levitä se kurpitsan päälle ja sisälle. Kun bakteerit kuolevat kurpitsasta, kurpitsa säilyy pitempään – jopa sisätiloissa. Jos tekee tämän, älä laita oikeaa kynttilää kurpitsan sisään (aika iso paloriski alkoholi ja tuli), vaan hommaa jonkinnäköinen ledivalo, joka hoita kynttilän homman – ja parhaimillaan pystyy tuomaan erilaista valoa. Tokmannilta sai esim. hyvän valokynttiläsetin vain n. 20 eurolla.

4. Optimisäilytyslämpötilahan kurpitsalle ennen ja jälkeen kaiverruksen on viileä syysilta tai jääkaappi.

5. Älä heitä kurpitsan sisälmyksiä menemään vaan tee niistä vaikka kurpitsakeittoa tai kurpitsapiirakkaa!

Noilla vinkeillä pääsee kokemukseni mukaan erittäin pitkälle Halloween-kurpitsan kaiverruksessa. Kurpitsa on mahtava koriste etenkin, jos asuu omakotitalossa tai rivitalossa – kurpitsa kun säilyy parhaiten pihalämpötiloissa esim. ulko-oven edessä ja tuo kynttilän kanssa mukavasti valoa pimeisiin syysiltoihin.

Itse kuitenkin asun kerrostalossa, joten pystyn nauttimaan kurpitsasta vähemmän aikaa (toki voisin laittaa sen parvekkeelle, mutta en näe sitä sieltä) ja juuri kerrostaloasujille (jos haluaa pitää kurpitsaa päivän pari sisällä), kurpitsan bakteerien tappaminen jollain alkoholilla on äärimmäisen tärkeää. Muuten kurpitsa mätänee ja alkaa haisemaan (normaalisti se tuoksuu) suhteellisen nopeasti.

Ai niin ja alussa lupasin kuvia. Millaisia kurpitsanaamoja meille syntyi tänä Halloweenina? Ei, kirjoituksen ensimmäinen kuva ei ollu itse tehty. Sen sijaan kaiversimme kavereideni kanssa seitsemän uniikkia kurpitsaa. Papukaijamerkki sinulle, jos arvaat oikein, mikä on minun kurpitsani! Vinkki: en ole taiteellisesti yhtään niin lahjakas kuin yksikään kavereistani.

Alla kuva hienosta kurpitsarivistä, joka näytti pimeässä eritttäin komealta ja oli ehdottomasti kaiverruksen arvoista – ja kyllä, syömme kurpitsakeittoa käytännössä koko ensi viikon.

Tällä kertaa kyseessä olikin hieman erilainen ja henkilökohtaisempi teksti, joka ei oikeastaan mitenkään liittynyt talouteen ja sijoittamiseen, mutta vaihtelu virkistää. Toivottavast teitäkin! Millainen suhde sinulla on Halloweeniin?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

Jätä kommentti