Viime kirjoituksessa kirjoitin enemmän omasta kulutuksestani ja mistä se tarkalleen koostuu. Mutta miten omaa kulutusta saa entistä alhaisemmaksi? Yksi parhaita tavoista on etenkin isommissa hankinnoissa Internetin ihmeellinen maailma, joka pursuaa nykyään toinen toistaan parempia vertailupalveluja.
Kun puhutaan talouden yleisestä, esimerkiksi Financer palvelussa pystyy vertailemaan oikeastaan kaikkia arjen talousasioita ja palveluita asuntolainoista luottokortteihin. Vaikka Financerin kaltaisia palveluja on netti pullollaan myös Suomessa, on kuitenkin huomattavaa, että asuntolainassa selkeästi paras tapa Internetistä huolimatta on edelleen kiertää pankit ihan henkilökohtaisesti ja pyytää tarjous itse. Itselläni on ensi vuonna edessä ensiasunnon osto ja mikäli maailman talous ei lähde ihmeelliseen nousuun, en suostuisi asuntolainaa (ASP-lainaa) ottaa yli 1% korolla.
Kuten aktiiviset lukijat tietävät, kävin muutama viikko takaperin Jenkkilässä. Menin luonnollisesti lentokoneella. Ostin kuitenkin lentoni suhteellisen myöhään, joten jouduin maksamaan normaalia suolaisemman hinnan lennoista. Lento-ja hotellivertailu palvelut ovat ehkä ensimmäisiä palveluita, jotka ottivat täydellä hyödyllä Internetin käyttöönsä. Oletan, että nykyinen ihminen ostaa nykyään lentonsa netistä. En ole itse koskaan mistään muualta lentoja ja hotelleja ostanut. Tämä siitä huolimatta, että lähipiirissäni on matkatoimistovirkailija.
Tiesitkö muuten, että kun vertailee esim. lentovertailupalveluissa lentoja, sivut tallentavat evästeesi siten, että mitä useammin sivuilla käyt ja vertailet samaa / eri lentoja, hinnat nousevat hieman just for you? Tämä johtuu siitä, että ihmiset, jotka käyvät sivuilla aktiivisesti ja hakevat samoja matkoja toistuvasti, ovat tilastollisesti todennäköisemmin jo sitoutuneet matkan ostoon. Extrahinta, joka sinulle lisätään, ei ole merkittävä, mutta näkyy varmasti vertailupalvelun viivan alla massojen takia. Olen itsekin enemmän kuin useasti syyllistynyt lentojen ikkunashoppailuun, lentojen osalta, jotka tiedän joka tapauksessa ostavani. Jos haluaa siis hieman säästää, kannattaa kerralla etsiä lento ja ostaa se, jos tietää joka tapauksessa kohteeseen haluavansa.
Vertailu tärkeää myös vertailupalvelun ulkopuolella, koska ylihintaa tulee erittäin helposti maksettua. Tästä maailmanhistorian räikein esimerkki varmaan on itselleni läheinen Spotify vs. Apple tapaus. Kyseissä tapauksessa sama Spotify-premium tilaus maksoi Apple-tuotteiden käyttäjälle Spotifyn sivuilta ostettuna 9,99 dollaria kuukaudessa kun App Storesta ostettuna se maksoi 12,99 dollaria kuukaudessa. Ihmiset, jotka eivät jaksa vertailla pieniä eroja maksoivat Spotifystakin Applen pussiin rahaa. 3 dollaria kuukaudessa on pieni raha, mutta kuten kaikessa talouden hallinnassa pienistä puroista syntyy valtava joki.
Niin Internetin vertailupalvelujen, kuin myös kaupoissa hintojen vertailu on pieni vaiva, mutta pystyy pitkällä tähtäimellä säästää helposti tuhansia euroja vuodessa. Kaikki lähtee loppujen lopuksi siitä kolmen euron säästöstä per kuukausi. Sen jälkeen vain taivas on rajana.
P.S. Kuten näet, tämä on ensimmäinen sponsoroitu postaukseni, joten olisi mielenkiintosita kuulla mielipiteesi, oliko teksti onnistunut ja missä olisi mahdollisesti parannettavaa, kiitos! Pyrin myös jatkossa saamaan yhteistyökumppaneita blogiini, niin kauan kun niistä saa mielestäni oikeasti järkevän kirjoituksen aikaiseksi.