Kirjoitan erittäin paljon rahastosijoittamisesta ja olenkin nostanut Handelsbanken USA-indeksi rahaston monesti esiin monessa rahastosijoittamista koskevissa kirjoituksissani. Syy kyseisen rahaston nostamiseen on se, että rahasto sijoittaa USA:han (joka itselleni on se kaikista elävin ja järkevin talousalue) sekä se, että rahaston kulut ovat olleet maltilliset jo paljon ennen kuin matalakuluiset indeksirahastot alkoivat olla hittipop Suomessa. Olen myös monelle kaverilleni suositellut Handelsbanken USA-rahastoa ja esim. tyttöystäväni sijoittaa vain siihen sekä ASP-tililleen.
Viime viikolla kuitenkin Handelsbanken tiputti uutispommin Suomeen, sillä se aikoo vetää liiketoimintansa pois Suomesta. Sain tämän myötä paljon kysymyksiä lukijoiltani etenkin Handelsbankenin vetäytymisen vaikutuksista edellä mainittuun rahastoon ja kaikkiin siihen sijoittaneisiin henkilöihin. Tässä kirjoituksessa avaankin, miten Handelsbankenin poistuminen vaikuttaa niin rahastosijoittajiin, kuin myös mahdollisesti henkilöihin, joilla on laajempi asiakkuus Handelsbankenissa.
Miksi Handelsbanken lähtee Suomesta?
Lähdetään ensinnäkin siitä, miten ja miksi Handelsbanken lähtee Suomesta. Käytännössä kaikessa on kyse pankin toiminnan tehostamisesta ja kulusäästöistä. Vetäytyminen Suomesta on osa tätä ohjelmaa ja Handelsbankenin uutta strategiaa, joka pyrkii suoraviivaistamaan pankin toimintoja. Kannattavuus Suomessa Handelsbankenilla ei ole ollut viime aikoina huono, mutta Handelsbanken-konserni keskittää resurssinsa suuremmille markkinoille – Suomessa kilpailu on kovaa ja Handelsbanken ei ole saanut haluamaansa asemaansa OP:n ja Nordean puristuksissa.
Kaikki tiivistyy siihen, että Handelsbanken vetäytyy samalla myös Tanskasta, joka on markkina-alueena vielä Suomeakin pienempi. Handelsbankenin konsernijohtajan mukaan yhtälö on selvä: Suomi ja Tanska ovat synnyttäneet kahdeksan prosenttia Handelsbankenin liikevoitosta, mutta kolmetoista prosenttia kaikista kuluista. Kyse ei olekaan siitä, että liiketoiminnat eivät ole kannattavia, kyse on siitä, että ne eivät ole tarpeeksi kannattavia isompiin markkina-alueisiin verrattuna! Handelsbankenin ollessa myös pieni peluri Suomessa, on koko konsernin liikevaihdosta arviolta vain n. 5% syntynyt Suomesta.
Jatkossa Handelsbanken tuleekin toimimaan vain Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Handelsbanken itsessään voi erittäin hyvin konsernina. Yritys teki yhden kaikkien aikojen parhaista tuloksista juuri viime neljänneksellä ja on monen muun Pohjoismaalaisen pankin tavoin onnistunut pinnistämään koronakuopasta vahvempana kuin koskaan. Handelsbankeniinhan voi sijoittaa myös Ruotsin pörssissä, jos yritys sijoituksena kiinnostaa ja sen osake onkin lähellä kaikkien aikojen korkeimpia tasoja tällä hetkellä.
Miten Handelsbankenin lähtö Suomesta vaikuttaa sen kokonaisasiakkaisiin sekä rahastoasiakkaisiin?
Mutta itse kysymykseen. Mitä käy Handelsbanken USA-indeksirahastolle, jota moni tämänkin blogin lukija omistaa? Voiko siihen enää sijoittaa ja katoaako rahasto esim. Suomen Nordnetissä? Entä pysyvätkö varat Handelsbankenin rahastoissa vai muutetaanko ne muihin rahastoihin. Vastaus on sijoittajan kannalta yksioikoisen positiivinen. Kaikkia Handelsbankenin rahastoja – myös Suomessa myytäviä rahastoja – hallinnoi Handelsbankenin rahastoyhtiö Ruotsissa.
Suomen toimintojen myynti ei vaikuta rahastojen hoitamiseen ja hallinnointiin, vaan nämä toiminnot jatkuvat normaalisti Ruotsista. Tämä pätee samalla tavalla Nordnetissa oleviin Handelsbanken USA-indeksirahastoon, eli jos sijoitat Nordnetin kautta Handelsbankenin rahastoon, voit jatkaa siihen sijoittamista entiseen tapaan, ilman, että mikään muuttuu vaikka Handelsbankenin liiketoiminta Suomesta myydäänkin. Tiivistettynä, rahastosijoittajalle mikään ei muutu!
Asuntolainalliselle tilanne ei ole aivan yhtä selkeä, koska suomalaiset asuntolainat ovat osa Handelsbankenin myytäviä liiketoimintoja. Onkin todennäköistä, että Suomen Handelsbankenin asuntolainankannan ostaa joku suomalainen iso pankki ja se sulautetaan osaksi kyseisen pankin asuntolainakokonaisuutta. Todennäköisesti tämä vaatii suhteellisen vähän töitä itse asuntolainalliselta ja lainaehdot varmasti tulevat pysymään samana, mutta toki päivittäisen pankkipalveluiden tarjoajan muuttuessa täytyy olla hereillä, että itse siirron aikana kaikki toimii omalla kohdalla sujuvasti. Osti Handelsbankenin liiketoiminnan mikä vain suomalainen pankki, tämänkokoiset siirtymät ovat aina hieman tuskallisia ja kohtaavat haasteita asiakkuuden muutosvaiheessa.
Yhteenveto Handelsbankenin lähdöstä Suomesta
Summa summarum, rahastosijoittajalla asiat eivät juurikaan muutu. Etenkin kun suurin osa sijoittajista sijoittaa Handelsbanken USA-indeksiin juuri Nordnetin kautta, koska rahastoja hoidetaan valmiiksi Ruotsista käsin. Handelsbankenin päivittäisasiakkaille muutos on suurempi ja saattaakin olla erittäin hyvä aika kilpailuttaa asuntolaina tässä kohtaa vuotta.
Isossa kuvassa kuitenkaan usein dramaattiselta kuulostavat muutokset, kuten tämä Handelsbankenin muutos, ei itse arkea muuta. Logo konttoreissa tulee vaihtumaan, todennäköisesti konttoreita karsitaan, mutta isossa kuvassa jos kaikki menee hyvin, on todennäköistä ettei Handelsbankenin asiakas edes huomaa, kun vaihdos uuteen omistajaan tapahtuu.
Muistan itse nuoruusvuosiltani kun Danske osti Sampo Pankin liiketoiminnan ja aina Sampon- sekä Dansken asiakkaana ollessani, kirjoitin vielä pitkään sampopankki.fi verkkopankkiin mennessäni. Ja sivu myös toimi monta vuotta (redirect toimii vieläkin). Muuten hommassa en ole juuri nähnyt minkään menevä erityisesti parempaan tai huonompaan suuntaan, joten parhaimmillaan isossakin muutoksessa mikään ei muutu asiakkaan osalta.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
No ihan jees oli lukasta tämä juttu. En ollut itse vielä jaksanut perehtyä aiheeseen, et mitä just tälle USA-rahastolle tapahtuu. Mielessä kyllä ensin kävi ku uutisen kuulin että olipa huono mäihä ja mietin että pitäskö silti vaihtaa johonki toiseen tämä oma pitkäaikaissäästösumma. Mutta mennäänpä nyt näillä ihan rauhakseen.
Juurikin näin! Uutisointi oli vähän epämääräistä tämän ympärillä, niin monella tämä varmasti herätti epävarmuutta, jonka takia itsekin aloin asiaa selvittämään.
Kiitos koonnista, samaan päädyin itsekin muista lähteistä. Joka kk lähtee edelleen pätyä Handelin Usaan!
Hienoa, että tästä oli hyötyä!
Kiitos asian selvittämisestä! Itsekin olen miettinyt mitä tapahtuu Handelsbankenin USA ja Eurooppa -rahastoille, jotka salkusta löytyvät, enkä tähän liittyen ole bongannut mitään tietoa. Hyvä kun näin!
Hienoa, että tästä oli hyötyä, informaatioaukko tosiaan oli ammottava.