Sijoitan suoraan osakkeisiin strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/B, P/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa päätän näin, mihin yrityksiin sijoitan tällä kertaa. Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, voittaa se yritys, jolla on pienempi payout%. Tässä kuussa ei tarvitse payout ratiota katsoa, koska erot yritysten välillä olivat selviä.
Parasta strategiassa on se, että internetin ihmeellisellä aikakaudella ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden, AOL Financen, Google Financen, Seeking Alphan tai Yahoo Chartsin avulla. Näillä sivuilla luvut, joita käytän vertailussa on laskettu suoraan, joten kaikki mitä minulle jää on lukujen vertailu. Tämä vie aikaa 30 minuuttia kolmessa kuukaudessa ja auttaa järjestämään kymmeniä yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen.
Heinäkuu-syyskuu vertailu

Tällä kertaa vertailussa ovat keskenään IT-alan firmoja, joilla on yleensä matala pääomaintensiivinen liiketoiminta sekä yleisiä teollisuudenalan sekä infran vertailussa olevia yrityksiä, joilla on usein pääomaintensiivinen liiketoiminta. Luonnollisesti nämä kaksi yritysryhmää ovat erikseen vertailussa, jotta tunnusluvut ovat mahdollisen vertailtavia keskenään. Tällä kertaa vertailussa ovatkin seuraavat yritykset.
Intel
Qualcomm
Tieto
Microsoft
Activision-Blizzard
Apple
Cisco
Automatic Data Processing
3M
American States Water
Colgate-Palmolive
Kone
Nokian Renkaat
Wärtsilä
Clorox
Sysco Corporation
Emerson Electric
Ylläolevista yrityksistä salkustani löytyy jo valmiiksi Tietoa, Qualcommia, Nokian Renkaita ja Konetta. Katsotaankin siis seuraavaksi tuleeko seuraavina kuukausia salkkuuni uusia vai vanhoja yrityksiä.
Sijoitan siis kerran kuukaudessa, mutta katsotaan vertailun top5:tä, jotta nähdään, mitkä yritykset ovat nykyarvostuksella tunnuslukujen mielessä mielenkiintoisia. Valitsen yleensä top2 tai top3 firman, joihin tulen sijoittamaan tulevan 3 kuukauden aikana.
1. Nokian Renkaat
2. Tieto
3. Qualcomm
4. Wärtsilä
5. Intel
Nokian Renkaat
Ensimmäisenä vertailussa nousi tällä kertaa Nokian Renkaat. Nokian Renkailla on tällä hetkellä vahva investointivaihe menossa kun yhtiö valmistaa Yhdysvaltain tehdastaan. Nokian Renkaat myös voitti Suomen verottajan kanssa käydyn 90 miljoonan euron riidan toukokuun lopussa, mutta se ei juuri näkynyt kurssissa. Viime aikoina kurssi on tullut alaspäin, mutta käytännössä kurssi on mennyt ylösalas viimeiset 5 vuotta samalla ollen tällä hetkellä samalla tasolla kuin 5 vuotta sitten.
Osinkotuoton liikkuessa kurssin laskettua lähes 5%, Nokian Renkaat vaikuttaa minusta huutavalta ostokselta. Yrityksen tuloskunto on hyvä. Venäjän epävarmuudet tuntuvat tasaantuneen kun Trump on suurempi riski kuin Putin ja potentiaalia on eksponentiaaliseen kasvuun pitkällä aikavälillä kiitos Yhdysvaltain tehtaan. Nautin osingoista ja odotan ylöspäin menevää trendiä pitkällä aikavälillä.
Tieto
Toisena listauksessa on Tieto. Tiedon osake muistuttaa käyttäytymiseltään pitkälti Nokian Renkaita. Osinko on ollut vuoristoradassa viimeisen vuoden ajan tullen ensin nopeasti ylös, jonka jälkeen alas ja sitten taas ylös ja jälleen hieman alas. KIrjoitushetkellä Tiedon osakkeelle saa yli 5% osinkotuottoa ja P/E on vaivaiset 16, joka on mielestäni harvinaisen vähän Tiedon kaltaiselle yritykselle.
Tieto on siitä harvinainen suomalainen yritys, että se on harrastanut aktiivisesti yritysostoja ja ostanut pienempiä kilpailijoita Baltiasta ja Pohjoismaista pois. Tämä on mielestäni erinomainen strategia, koska vaikka Tieto on iso Pohjoismaissa, ei sillä ole vielä muskeleita kilpailla ihan isoimmista projekteista esim. CGI:n kaltaisten jättitalojen kanssa. Digikonsultointia tullaan näillä näkymin tarvitsemaan maailman tappiin asti ja Tiedolla on erittäin vahva jalansija markkina-alueilla, joilla se toimii. Mielestäni Tiedon osake on ollut jatkuvasti tasaisen aliarvostettu ja johdolla on strategia, jota on toteutettu viime vuosina onnistuneesti.
Qualcomm
Jos olet lukenut blogiani pitemmän aikaa, Qualcomm ei esittelyjä kaipaa. Olen kirjoittanut Qualcommista viiteen otteeseen bloggissani. Kaikki kirjoitukset löydät täältä. Qualcomm on ollut monen rintaman sodassa jo vuoden ja tällä hetkellä näyttää, että Trumpin lietsoma kauppasota ei ainakaan nopeuta asioiden hoitumista. Tästä huolimatta Qualcomm on ostoksistani korjannut kurssiaan jo lähes 10% ylöspäin ja mikäli tarina päättyy kuten se kaiken järjen mukaan päättyy, löytyy Qualcommista todennäköisesti erittäin paljon kasvupotentiaalia kun katsoo, että se on jäänyt muiden siruvalmistajien nauttimasta rallista täysin väliin. Tämän lisäksi Qualcommin osinkotuotto on edelleen 4% pinnassa, joka on uskomattoman iso teknologia-alan yritykselle.
Muita huomioita
Olen nyt toteuttanut sijoitusstrategiaani ja vertailujani puolitoista vuotta. Tällä kertaa kuitenkin huomasin mielenkiintoisen trendin ensimmäistä kertaa kun vertailun lukuja, viime vertailun lukuihin. Suurimmalla osalla yrityksistä arvostuskertoimet olivat poikkeuksetta kasvaneet huomattavasti viime kerrasta.
Tällaista en ole aikaisemmin huomannut vertailuissa ja mielestäni kertookin siitä, että etenkin joillain IT-alan firmoilla arvostukset ovat lähteneet täysin käsistä. Hyvä esimerkki on Apple vs. Microsoft. Applen P/E on n. 18. Microsoftin 91. 91. Microsoftin. Markkina on mielestäni jakautunut tällä hetkellä erittäin vahvasti superhypetettyihin (ks. FANG osakkeet) yrityksiin ja unohdettuihin luusereihin. Kysymys kuuluu, että kun kupla lopulta puhkeaa, puhkeaako se myös jakautuneesti, vai laskevatko kaikki kurssit samaan aikaan. Mikäli kaikki kurssit laskevat kuplan puhjetessa, tarkoittaa se erittäin hyviä oston paikkoja tiettyihin osakkeisiin.
Yhteenveto
Vertailun tulokset olivat kaiken kaikkiaan suhteellisen tylsät ja yllätyksettömät. Vähän kuin sijoitusstrategiani! Huomattavaa on myös se, että salkkuuni ei siis seuraavan neljänneksen aikana tule yhtään yritystä, vaan kaikkia yrityksiä, joita olen ostamassa, omistan jo (vaikkakin erittäin pieninä määrinä Qualcommia lukuunottamatta).
Ostan ainakin Tietoa ja Nokian Renkaita, mutta Qualcommin mahdolliseen lisäykseen vaikuttaa se, saadaanko NXP-ostokseen selvyyttä ja toisaalta se, miten dollarin kurssi käyttäytyy. Mikäli dollari laskettelee 1,1 euroon, ei minulla ole motivaatiota ostaa USA:laisia osakkeita. Mikäli dollarin kurssi kuitenkin heikkenee, pyrin ostamaan rapakon takaa osakkeita.
Qualcom on hyvä sijoitus. Pitää tässä kohdassa huomauttaa, että paperin osinkotuotto kävi jonkin aikaa sitten 5,5% kohdalla, jolloin itse päätin ostaa paperia. Sijoitus ei mielestäni ollut osinkotuoton kannalta hyvä, mutta kerta oli niitä harvoja sijoituskertoja, kun olin päättänyt ostaa paperia, jolla olisi myös jonkinlainen arvotuotto.
Tuossa dollarin arvostuksessa sinulla on varmaan virhe. Dollari ei ole noussut 1.1 euroon kertaakaan tänä vuonna – en katso, että 1.15 euroa on sama kuin 1,1 euroa :). Mutta totta, itsekin parhaillaan odotan, että dollarin arvo laskee takaisin 1,18 – 1,22 euron paikkeille.
Jep, olen napsinut Qualcommia itse nyt suunnilleen vuoden aina allon pohjalta. En ole laskenut, missä osinkotuottoni liikkuu, mutta jotain 4,5% paikkeilla varmaa nykyosingoilla. Näyttää kuitenkin siltä, että valmista ei Qualcomm saa ennen kuin kauppasota hellittää.
Ja tosiaan dollarista puhuttaessa, en kirjoittanut, että se on siellä tällä hetkellä, vaan mikäli se sinne laskettelee tulevaisuudessa, en ole rapakon takaa kiinnostunut osakkeita ostamaan 😀 Nykyinen kurssi on vähän siinä ja siinä haluanko ostaa. Tässä kuussa kuitenkin ostin Nokian Renkaita, joten Qualcommia ja dollarin silloista kurssia tarkkailen sitten elo-syyskuussa.