Heinä-syyskuun osakeostokset päätetty: Nordea jatkaa ykkösenä

Kesäkuu hurahti ohi, joten ensimmäinen puolivuotinen onkin jo kaukana takana. Aika siis katsoa tulevia sijoituskohteitani heinä-syyskuulle. Haen siis potentiaalisia sijoituskohteitani strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä.

Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/B, P/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa ja löydän näin potentiaalisia sijoituskohteita. Yritykset, joita vertailen keskenään toimivat samoilla aloilla, jotta niiden numerot olisivat mahdollisimman vertailukelpoisia. IT-alalla en käytä vertailussa P/B lukua, koska se ei anna järkevää tietoa IT-alan yrityksistä. Olenkin korvannut P/B-luvun IT-alavertailuissa payout-ratiolla.

Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, käytän ns. tie-breakerina myös payout-ratiota joten se yritys kumpi maksaa pienemmän osan tuloksestaan osakkeenomistajille, nousee vertailussa korkeammalle.
Parasta järjestelmässäni on se, että ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden (suomalaisille osakkeille) ja Yahoo Financen tai Seeking Alphan ja Kauppalehden (muille osakkeille) avulla.

Luvut, joita käytän vertailussa saan suoraan näiltä sivuilta, joten kaikki mitä minulle jää on lukujen vertailu. Tämä vie aikaa 30 minuuttia kolmessa kuukaudessa ja auttaa järjestämään kymmeniä yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen. Katsotaan siis, millaisia ostokohteita vertailu nosti esiin tällä kertaa.

Heinä-syyskuun vertailu

Intel nousi vertailussa Nordean rinnalle

Vertailtevien osakkeiden määrä on kasvanut koko ajan ja nyt vertailuun meni hieman pitempään kuin puoli tuntia. Taisin viettää noin kaksi tuntia tietoja etsiessäni ja vertailua tehdessäni Excelissä. Tällä kertaa vertailussa olivatkin seuraavat liiketoiminta-alat ja yritykset.

Tietotekniikka ja viihde

Intel
Qualcomm
Tieto
Microsoft
Activision Blizzard
Apple
Cisco
Automatic Data Processing
Walt Disney
IBM

Raskas teollisuus

Kone
Nokian Renkaat
Wärtsilä
Clorox
Sysco Corporation
United Tehcnologies
Boeing
Lockheed Martin
Raytheon
General Dynamics

Finanssiala

Citigroup
Nordea
Sampo
Progressive
Toronto-Dominion Bank
Bank of Hawaii
Handelsbanken

Vaatteet ja asusteet

H&M
VF Corp
Tiffany’s
Nike

Infrastruktuuri ja energia

Exxon Mobil
Fortum
Chevron
CoconoPhilips
American States Water
Waste Management Neste

Paljon erilaisia liiketoimintoja ja tällä kertaa kärkeen nousivatkin seuraavat firmat.

1. Nordea
2. Intel
3. Nokian Renkaat
4. H&M
5. Fortum
Kunniamaininnat: Wärtsilä, Citigroup ja IBM

Huomattavaa yrityksissä on se, että vaikka vertailussa suurin osa on yhdysvaltalaisia yrityksiä, kärkisijoille nousivat pohjoismaiset yritykset! Syynä tähän on mielestäni se, tällä hetkellä Yhdysvaltain pörssissä yritysten arvostustasot alkavat olla jo monella tasolla aivan järjettömät. Ja toisaalta tietyillä aloilla on suuri alennusmyynti käynnissä pohjoismaiden osalta (esim. raskas teollisuus sekä finanssiala).

Suomi on oikeastaan aika hyvä markkina sijoittajalle, koska arvostustasot ovat harvoin järjettömät ja osingot ovat hyvät!

Katsotaan vielä kaikkia kärkiyrityksiä erikseen.

Nordea

Nordea oli listan ykkönen, ei yhtään niin yllättävästi. Olen kirjoittanut Nordeasta ja sen aliarvostuksesta juuri pari viikkoa sitten syvemmän analyysin, joka löytyy täältä. On selkeää, että jos tuloskunto on sitä, mitä johto odottaa, on Nordea tällä hetkellä erittäin aliarvostettu.

En kuitenkaan lähde lottoamaan ja odotan, että Nordean Q2 tulos julkaistaan (julkaisupäivä 18.7.2019). Tämä on totuuden hetki ja silloin nähdään onko tankkeri jo kääntymässä vai lopetanko Nordean ostokset siksi aikaa kunnes valoa alkaa olla tunnelin päässä. Paino salkussa alkaa kuitenkin olla jo suhteellisen korkea (n. 15%).

Intel

Intel ei ole itselleni uusi firma ja olen ollut moneen otteeseen ollut ostamassa sitä, mutta Qualcomm on tähän mennessä siruvalmistajista aina ottanut voiton vertailussa. Viime kuukausina Qualcommin osake on kuitenkin raketoinut kun sijoitusteesini siitä osoittautuivat todeksi ja Qualcommin arvostus onkin kasvanut suhteellisen korkeaksi.

Intel sen sijaan on viime aikoina madellut paikoillaan ja koska se nousi näin korkealle vertailussa, täytyy minun tutkia johtuiko se siitä, että Intel on aliarvostettu vai yksinkertaisesti siitä, että teknologia-ala alkaa olla yleisesti jo erittäin paisuneessa arvostustasossa.

Nokian Renkaat

Nokian Renkaat on käytännössä joka puolivuosi vertailu top5:ssa. Lähes 6% osinkotuotolla, erittäin matalalla P/E:llä ja tulevalla uudella tehtaalla Nokian Renkaat vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ostokselta pitkään salkkuun. En näe Nokian Renkaissa kauheasti heikkouksia ja tämän lisäksi se on myös täysin potentiaalinen ostokohde isommille rengasvalmistajille erikoistumisensa takia, joten tulen todennäköisesti lisäämään Nokian Renkaiden osuutta salkussani myös tulevina kuukausina.

H&M

En tiedä vaatteista kauheasti, mutta hetken näytti siltä, että H&M uppoaa lopullisesti. Ruotsalaiset kuitenkin todistivat jälleen osaavansa ja H&M:n myynti näytti kääntyneen nousuun jo menneellä vuosineljänneksellä. Viimeaikaisen kurssipompun takia jään katselemaan sivulaidalle, koska pikaiset pomput ovat historiallisesti H&M:llä jääneet sellaisiksi ja pian kurssi on tullut takaisin sille tasolle, missä se ennen oli.

Fortum

Fortum oli elämäni toinen sijoitus, joita tein kesätyörahoillani 19-vuotiaana. Myin Fortumit ku ne kävivät 20 euron yläpuolella ja nyt osake näyttää taas dipanneen tämän alle. Näyttää siltä, että Fortum on juuri sitä, mitä siltä on voinut odottaa kaikki nämä 10 vuotta. Tasaista osingonmaksukykyä ja suhteellisen tasaista kurssikehitystä. Eli oikeastaan kyseessä on velkakirjan kaltainen osake.

5,6% osinkotuotto on kaikki mitä osakeelta voi ja saa odottaa. Ongelmana kuitenkin on se, että yhtiön payout ratio on tällä hetkellä erittäin korkea ja Juniper sotkut pitäisi saada kuntoon ennen kuin Fortumilta voidaan olettaa kasvavaa osinkoa. Kurssinousua tuskin on näkyvissä seuraavanakaan vuosikymmenenä ellei maailmassa satu isompia myllerryksiä. Kaikesta huolimatta Fortum on erittäin hyvä defensiivinen osake salkkuun, jos kokee, että kurssit alkavat olla tapissa.

Wärtsilä, Citigroup ja IBM

Wärtsilä on laskenut yllättävänkin paljon viime aikoina ja olen huomannut, että etenkin moni sijoitusbloggaaja on sitä viime aikoina ostellut laskeneen kurssitason takia. Tässä vertailussa se ei kuitenkaan noussut vielä edes top5:een, joten pidän Wärtsilää silmällä, mutta en ole osaketta vielä ostamassa. Wärtsilän osinkotuotto on mielestäni vain tyydyttävää ja toisaalta syklisellä alalla suhteellisen korke PE ei ole mitenkään mieltä hivelevä. Wärtsilä on historialliseen arvostustasoonsa nähden halpa, mutta absoluuttisesti se ei sitä mielestäni vieläkään ole.

Citigroup sai juuri kaksi viikkoa sitten Yhdysvaltain pankkivalvojilta ostaa omia osakkeitaan takaisin 18 miljardilla dollarilla ja osinkoa korotetaan 12,5%. Olen kirjoittanut Citigroupista niin syväanalyysin kuin myös sen osakkeiden ostamisen järkevyydestä täällä ja täällä. Kaikki tämä oli oletettavissa, mutta silti Citigroupin kurssi reagoi tähän positiivisesti.

Citigroup on kauiten omistavani yritys kaikista salkkuni osakkeista ja olen oppinut, että sitä on turha ostaa nousevaan kurssiin. Kun Trump keksii jonkun seuraavan kriisin tulee Citigroupin kurssi taas laskemaan alle 60 dollarin, joka on itselleni se kohta kun lisään Citigroupia salkkuuni. Olen tehnyt tätä kohta jo vuosikymmennen ja Citigroup sijoitukseni ovat komeasti plussalla kiitos tämän, vaikka muuten kurssikehitys näyttää suht heikolta. Toivotaan siis, että kriisejä syntyy seuraavan kolmen kuukauden aikana, niin saan Citigroupia lisää salkkuuni!

IBM:ää olen ostanut kerran salkkuuni loppuvuodesta 2018 ja onnistuin ostamaan sitä aika lähelle pohjia. IBM:ää painaa se, että suurin osa liiketoiminnasta on vanhoissa järjestelmissä, eikä se ole päässyt Amazonin, Googlen, Microsoftin, Oraclen ja Applen mukaan pilviliiketoimintaan. Tätä yritettiin paikata Red Hatin yritysostolla, mutta markkinat pitivät ostosta liian kalliina. Itse näen, että IBM on tällä hetkellä edelleen erittäin houkuttelevaksi hinnoiteltu (etenkin kun katsoo muita samalla alalla toimivia yrityksiä) ja uskon, että IBM mukaan vielä pääsee, koska pilvipalvelut ovat edelleen kehittyvä ala.

Yhteenveto

Kuten aiemmin mainitsin, näyttää siltä, että Yhdysvaltain pörssit ovat erittäin kalliita tällä hetkellä. Tuleva Q2 tuloskausi tulee kertomaan siitä, onko yritysten hinnoissa ilmaa vai jatkuuko yritysten tulokasvu odostusten mukaisesti.

Nyt jo kuitenkin on selvää, että pyrin pitämään silmäni kiinni entistä tiukemmin pohjoismaisissa yrityksissä, koska Suomen pörssit eivät erityisen hyvin selvinneet vuoden 2018 loppuromahduksesta verrattuna amerikkalaisiin indekseihin, mikä tekee niistä suoraan halvempia.

Miltä yritysten arvostukset näyttävät sinun silmiisi tällä hetkellä?

P.S. Saat tiedon blogini uusimmista kirjoituksista heti, kun alat seuraamaan blogiani siinä somessa, mitä itse käytät eniten. 

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Jätä kommentti