Heinä-syyskuun sijoitusanalyysi valmis – teleoperaattorit kärjessä

Sijoitan siis suoraan osakkeisiin strategialla, joka on yksinkertainen ja johon pystyy kuka tahansa (jopa sinä, joka ei tiedä sijoittamisesta mitään). Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/B, P/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa päätän näin, mihin yrityksiin sijoitan tällä kertaa.

Parasta strategiassa on se, että internetin ihmeellisellä aikakaudella ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden, Google Financen tai itsekäyttämäni Yahoo Chartsin avulla. Näillä sivuilla luvut on laskettu suoraan, joten kaikki mitä minulle jää, on lukujen vertailu. Tama vie aikaa vain n. 30 minuuttia kerran kolmeen kuukauteen ja auttaa järjestämään kymmeniä laadukkaita yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen.

Voit katsoa viimeisen kolmen kuukauden vertailuni täältä. Mutta nyt siihen, mikä aidosti kiinnostaa – eli, mitkä osakkeet ovat strategiani mukaan kiinnostavimmat seuraavan 3 kuukauden aikana? Tällä kertaa vertailussa oli yrityksiä pääosin teleoperaattori sekä ruoka -ja elintarvikealalta. Tässä koko lista vertailluista yrityksistä.

DNA
Telia Company
AT&T
Telenor
Elisa

Orkla
Huhtamäki
McDonald’s
Procter &Gamble
Kraft-Heinz
Pepsico
Restaurant Brands International
Whole Foods

Näistä omistan valmiiksi jo DNA:ta, Teliaa, Orklaa sekä Mcdonald’sia. Olin erittäin kauan seurannut Restaurant Brands Internationalia, mutta en painannut ostonappia liian aikaisin, ja lopulta kurssi karkasi mielestäni järjettömyyksiin. Mielenkiintoista oli kuitenkin tehdä arvioita pelkkien numeroiden perusteella ja tarkistaa, olivatko tuntemukseni esim. Restaurant Brands Internationalista aivan päin seiniä mututuntumalla. Lyhyesti voin paljastaa, etteivät ne olleet. Pelkkiä numeroita katsoen Restaurant Brands International sijoittui viimeiseksi kaikissa listassa olevista yrityksistä. Mututuntuma oli siis oikeassa! Joskus näinkin.

Kaikesta huolimatta, eniten tietenkin kiinnostaa, mitkä yritykset nousivat kärkeen. Yllättäen, kärjessä ei ollut juurikaan yllätyksiä. Kaikki 3 parhaiten sijoittunutta yritystä olivat sellaisia, joiden myös oletin siellä olevan ja jotka näyttävät myös mututuntumalla halvoilta verrattuna muuhun markkinaan. Kolmen kärki näytti seuraavalta.

1. Telia Company
2. AT&T
3. Procter&Gamble

Henkilökohtaisesti ainoa yllätys näistä oli Procter&Gamble, jota en ole juurikaan seurannut sijoitusurani aikana kuin sivusilmällä. P&G on siis Unileverin ja Orklan kaltainen kulutustavaroiden sekä elintarvikkeiden brändien hallitsija. Käsitykseni mukaan P&G:llä on kuitenkin ollut viime aikoina ongelmia toiminnan kasvattamisessa ja se onkin jo yli 200 miljardin arvoinen yritys.

Saattaa olla, että lisään P&G:tä salkkuuni, mutta voi olla tyydyn myös pelkästään Teliaan ja AT&T:n ostamiseen seuraavan kolmen kuukauden aikana. Telia on mielestäni edelleen hieman aliarvostettu, vaikka kurssi onkin korjaantunut pohjilta ja AT&T on yksinkertaisesti rahantekokone, jonka oligopolista asemaa jenkkimarkkinoilla tuntuu olevan täysin mahdoton pysäyttää. Molempien teleoperaattorien omistajana voi mielestäni nukkua yönsä paremmin kuin hyvin. Myös molempien operaattorien osinkotuotto% kolkuttelee 5% tällä hetkellä, joten myös strategiaani ne sopivat täydellisesti.

Miltä sijoitusstrategia ja sen tulokset näyttävät omasta mielestäsi? En ole varmasti yksin sen kanssa, että pörssin korkea arvostus herättää hieman pelkoja. Tähän mennessä kuitenkin on ollut selkeästi huomattavissa, että mikäli on vetäytynyt takalinjoille, on jäänyt jatkuvasta kurssinoususta pois. Milloin korjausliike tulee? Nobody knows.

Jätä kommentti