Pienen hiljaiselon jälkeen taas aika olla vähän aktiivisempi. Huhtikuu meni kovaa vauhtia töiden ja loppukurssitöiden kanssa. Olenkin enää Pro Gradua vailla oleva maisteri. Siihen meneekin sitten varmaan seuraava lukuvuosi, mitään kiirettä en jaksa pitää.
Joka tapauksessa, aloitin siis huhtikuusta lähtien osto-ohjelman, jossa yritän nyt harjoitella ajallista hajauttamista. Tavoitteena on siis ostaa kerran kuukaudessa, jotain strategiaan kuuluvaani osaketta. Odotan edelleen innolla pörssien tulemista alaspäin, mutta näyttää, että tulevinakin kuukausina joudun pettymään ja jatkamaan ostoja tasoilta, joissa se ei tunnu hyvältä. Toukokuun ostoskin pitäisi tehdä, tosin onneksi on vielä 2 viikko aikaa odotella korjausliikettä, hehe. Tässä tuleekin juuri ajallisen ajautuksen haaste, tekisi mieli vain pantata ostojaan pitemään ja pitempään, mutta kokemuksesta tiedän, että ajallinen hajautus kuitenkin on niitä harvoja ilmaisia lounaita sijoitusmarkkinoilla. Warren Buffetkin siitä on tainnut joskus mainita.
Buffetista päästäänkin hyvällä aasinsillalla huhtikuun ostokohteeseeni, eli Munich Re:hin. Munich Re on siis maailman suurin jälleenvakuutusyhtiö. Jälleenvakuutusyhtiöt käytännössä vakuuttavat vakuutusyhtiöiden riskejä sekä muita suurempia riskejä, joita yksittäiset vakuutusyhtiöt, eivät pysty kantamaan. Ne ovat siis omalla tavallaan vakuutusyhtiöiden vakuutusyhtiöitä.
Suurin osa Munich Re liikevaihdosta tulee juuri jälleenvakuutuksesta. Munich Re omistaa myös ensivakuuttajan (ks. mitä miellämme normaaliksi vakuutusyhtiöksi) Ergon, mutta liikevaihdoltaan ja tulokseltaan Ergon vaikutus Munich Re:n liiketoimintaan on neutraali (tulokseltaan negatiivinen). Ergon kannattavuudessa on siis huomattavasti parempaa ja Munich Re;llä onkin tällä hetkellä tehostamistoimet menossa sen kannattavuuden parantamiseksi.
Warren Buffet omisti Munich Re:tä vielä pari vuotta sitten yli 10%. Viime vuonna Berkshire kuitenkin myi kaikki omistuksensa Munich Re:stä. Buffetin eräs kätyri kuvaili, että jälleenvakuutus ei ollut enää yhtä kannattavaa liiketoimintaa kuin aikanaan. Berkshire sen sijaan oli kiinnostunut jatkossa ensivakuutusyhtiöistä, koska sieltä olisi mahdollista saada vielä hyvää tulosta. Oman näkemykseni mukaan, molemmissa liiketoiminnoissa on potentiaalia. Ensivakuutusyhtiöistä olen etenkin kiinnostunu norjalaisesta Gjensidige Forsikringista, joka kuitenkin on vielä ainakin tällä hetkellä liian kallis omaan makuuni. Superlaatuyhtiö kuitenkin joka tapauksessa kysymyksessä, joten Koneen tavoin se saattaa olla ”aina” liian kallis.
Miksi siis päädyin Munich Re:hin? Syy on selkeä. Johto on todistanut jo monena vuotena putkeen kykenevän parantavan liiketoiminnan kannattavuutta ja on osoittanut myös sen, että yhtiö pyrkii olemaan myös osakkeenomistajia arvostava myös tulevaisuudessa. Vaikka Munich Re joutui alentaman tulostavoitettaan kuluvalle vuodelle, uskon, että kyseessä on vain hetkellinen töyssy matkalla. Sillä aikaa voin nauttia yli 5% osinkotuotosta, jonka johto on luvannut pitää vähintään ennallaan. Munich Re on onnistunut kasvattamaan osinkoaan jo 5 vuotta putkeen, joten en ole huolissani. Yhtiön osingonjakosuhdekin oli jopa alle 50% viime vuoden tuloksesta. Osinko on siis erittäin kestävällä pohjalla.
Vaikka Warren ja Berkshire ovat siirtyneet Munich Re:stä pois, aion itse jatkaa Munich Re:n tankkaamista nyt ja myös tulevaisuudessa niin kauan kuin osake on näin houkuttelevilla hinnoilla. Ehdottomasti mielestäni yksi timanteista, jotka on vähintäänkin järkevästi hinnoiteltu nykyisillä, ehkä hieman ylihinnoitellullakin osakemarkkinoilla.
P.S. Huomaathan, että koska Munich Re:n pääkonttori on Saksassa, verotetaan osingoista liikaa ja ne pitää hakea itse takaisin Saksan veroviranomaiselta. Nordnetin blogisti Thomas Brand on kirjoittanut erinomaisen artikkelin siitä, miten tämä toimii. Pari vuotta vanha kirjoitus löytyy täältä.