25 hyväpalkkaista työtä, jolla saat yli 4000 euron kuukausitulot

Hyväpalkkaiset työt ovat ne, jotka kannattavat. Tästä huolimatta nuorille sanotaan usein ”seuraa unelmiasi”! Tämä on hyvä vinkki joillekin, jotka saavat unelmillaan voita leivän päälle. Itse kuitenkin uskon, että unelmien sijaan työllistymisen korkean todennäköisyyden ja palkan koon pitäisi olla paljon isommassa roolissa, kun päätetään mitä lähtee opiskelemaan. Miksikö? Koska unelmien toteuttaminen on usein helpompaa silloin, kun muu elämä ja taloudellinen tilanne on hyvä. 

Koko blogini perustuu rahan tabun rikkomiseen ja palkoista puhuminen on edelleen Suomessa yksi suurimmista tabuista – mikä tuntuu absurdilta kun miettii, kuinka tärkeä osa se arkeamme on, kuinka moni on palkkaansa oikeasti tyytymätön ja kuinka monta kertaa puoli Suomea on lamautettu muutaman prosentin palkankorotuksista tapeltaessa.

Vaikka on aivan oma aiheensa, miksi koulutusta valittaessa kannattaisi miettiä paljon enemmän elämän realiteetteja kuin teini-iän intohimoja, tässä muutama pointti asiaan liittyen ennen kuin menen kirjoituksessa asiaan.

– Katsomme aivan eri tavalla maailmaa 15- tai 20- kuin 30-vuotiaana tai 40-vuotiaana
– Kun vanhenemme, muuttuvat myös elämämme realiteetit, etenkin jos perustamme perheen
– Tylsältä ja aikuiselta kuulostava työ voi oikeasti olla erittäin mielenkiintoista
– Emme osaa kuvitella edes 1% työmahdollisuuksista, mitä maailmassa on – tämän takia kannattaa vain varmistaa, että on osaamista ja koulutusta aiheesta, jolle on kysyntää
– Jos työ on haastavaa, on se usein myös mielenkiintoista – ja samalla hyväpalkkaista
– Raha ei tee onnelliseksi, mutta elämä ilman rahaa tekee usein onnettomaksi

Sen sijaan, että kirjoittaisin tänään noista asioista, kyseessä onkin vain kunnon faktapläjäys. Eli millaisissa – osaamis- ja koulutustaustaltaan mahdollisimman erilaisissa – 25:ssä työtehtävässä pääsee hyviin palkkoihin, eli yli 4000 bruttotuloihin? Käyn läpi tässä kirjoituksessa tehtäviä, joissa on korkeimmat palkat sekä millainen koulutustausta tämän tason ihmisillä usein on, tilastot Tilastokeskuksen viime vuoden tilastoista.

Toivon, että tämä kirjoitus laittaa sinut ajattelemaan omaa uraasi, tai tulevaa koulutustasi uudelta kantilta, mitä et välttämättä ole aikaisemmin miettinyt.

hyväpalkkaiset työt

25 hyväpalkkaista ammattia – mistä ja miksi ihmisille maksetaan hyvää palkkaa?

Mitkä sitten ovat ne ammatit, joihin kannattaa hakeutua – ja mikä tärkeintä, mikä opintosuuntaus auttaa sinua siihen suuntaan? Käydään 25 ammatin lista läpi paraspalkkaisimmasta lähtien. Numerot ovat mediaanipalkkoja vuodelta 2018 Tilastokeskuksen tiedoista. Mediaaniansion katsotaan kuvaavan ammatin palkkatasoa parhaiten, ja siksi tässäkin jutussa puhutaan nimenomaan mediaaniasioista.

Johtajat 1.- 5.

1. Ylilääkäri 8 371€/kk
2. Työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen johtajat 7 692€/kk
3. Rahoitus- ja vakuutuspalvelujen johtajat 7 489€/kk
4. Politiikka- ja suunnittelujohtajat 7 174€/kk
5. Valtion keskushallinnon johtajat 6 872€/kk

Lähdetään itsestäänselvyydestä, kukaan meistä ei valmistu koulunpenkiltä johtajaksi (ylilääkärin arki on siis lähinnä johtajan arkea, vaikka tittelissä on edelleen nimi lääkäri). Selasin kuitenkin johtajien palkkoja ja mielestäni niissä on huomattavissa muutama tärkeä seikka – mediaanipalkkoja katsellessa yllättävän moni korkean palkanjohtajista on valtiolla tai etujärjestöissä töissä. Tämä oli itselleni yllätys, mutta toisaalta kertoo siitä, julkisellakin voi saada järkeviä korvauksia palkoista.

On huomioitavaa, että tittelillä pääjohtaja tai toimitusjohtaja olivat kaikkia näitä palkkoja pienemmissä luvuissa (n. 6500 eurossa). Vaikka tämä on sinällään aika yllättävää, uskon, että tätä selittää suurilta osin se, että erittäin pienillä yrityksilläkin voi olla pääjohtajia tai toimitusjohtajia, jotka voivat olla yrityksen perustajia sekä omistajia, jotka nostavat osan palkastaan eri tavalla kuin puhtaalla palkalla.

Tärkeää mielestäni tässä on kuitenkin huomata, että rahoitus- ja vakuutuspalvelujen johtajat nousevat aivan omaan kastiinsa palkkojensa kanssa. Olen itse finanssialalla töissä ja olen huomannut, että tämä on aivan totta. Ja tätä kannattaa oikeasti miettiä. Työ ei ole yhtään sen haastavampaa kuin johtamistyöt muun alan yrityksissä – etenkään erittäin keskittyneessä Suomen vakuutusmarkkinassa.

Pankit ja vakuutusalan yritykset eivät myöskään ole erityisen kannattavia verrattuina muihin toimialoihin – silti niiden alojen johtajien palkat ovat keskimääräistä korkeampia. Uskon, että suurin syy on menneisyydessä ja siinä, että finanssialalla on ollut aina rahastigma ja sinne hakeutuu keskimäärin ihmisiä, joita kiinnostaa raha. Jolloin parhaat ”talentit” saadaan usein myös houkuteltua johtotehtäviin rahalla.

Sama pätee finanssialaan kaikkialla maailmassa. Vaikka pankeilla menee keskimäärin ympäri maailman tällä hetkellä historiallisen huonosti nollakorkojen ja muiden haasteellisten asioiden takia, nostavat johtajat ja asiantuntijat ympäri maailmaan erittäin suuria rahoja finanssimaailmassa. Ei mahdu aivooni, mutta tämä on alan logiikka – ja josta voi itse hyötyä, kun miettii alalle suuntautumista – kuten tulet huomaamaan jatkossa, finanssiala tulee olemaan edustettuna läpi tämän listan eli ei tarvitse olla johtaja saadakseen hyvää palkkaa finanssialalla.

Asiantuntijat 6.- 10.

6. Lääkärit (hammas, eläin, ihmis) 5 800 – 6 100€/kk
7. Asianajaja 5 810€/kk
8. Tieto- ja viestintätekniikan myynnin erityisasiantuntijat 5 449€/kk
9. Satamaliikenteen ohjaajat ja satamakapteenit 5 444€/kk
10. Yliopettajat 5 343€/kk

Hyväpalkkaiset työt ovat johtajatöiden lisäksi usein asiantuntijatöitä tai erityisasiantuntijatöitä. Asiantuntijoihin olen listannut vähän kaiken alan asiantuntijoita. Lääkärit ovat luonnollisesti listalla korkealla, tosin heillä on myös pisin – vähintään 6 vuoden koulutus. Asianajaja on listalla omalla tavallaan myös itsestäänselvyys. Molemmissa näissä aloissa on matala työttömyys ja korkea työllisyys, joten kuten kirjoitin aikaisemminkin, jos nämä alat kiinnostavat, kannattaa niihin ehdottomasti hakea opiskelemaan.

Mielenkiintoisia listalla olivat mielestäni numerot 8-10. Tieto- ja viestintätekniikan myynnin erityisasiantuntijoiden palkka oli yllättävän korkealla mediaanipalkaksi. Jokaisen myynnin ammattilaisen palkka on jollain tavalla liitännäinen myyntitulokseen, joten tämä kertoo ehkä ennen kaikkea siitä, että millä alalla menee hyvin.

Olen kohdannut työurallani monia tämän ammattinimikkeen alla olevia ihmisiä ja olen huomannut, että heistäkin on pulaa (kuten kaikista IT-alan ihmisistä) ja osaamistaso on erittäin värikästä. Monesti huonojenkin työntekijöiden kanssa joutuu tekemään töitä, koska kyseisellä tasolla on ainoa asiaosaaminen tiettyyn asiaan liittyen.

Satamaliikenteen ohjaajat ja yliopettajat yllättivät myös positiivisesti tuloillaan. Hyvä esimerkki siitä, että kaikki osaaminen ei tarvitse aina olla superkorkeakoulutettuja, pientä asiaosaamista tai luonnontieteiden osaamista.

Joukko eri alan ammattilaisia 11.- 25.

11. Rahoitusanalyytikot 4 978€/kk
12. Ekonomistit 4 843€/kk
13. Johtamisen ja organisaatioiden erityisasiantuntijat 4 820€/kk
14. Rahoitus- ja sijoitusneuvojat 4 779€/kk
15. Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat 4 669€/kk
16. Lehtorit (AMK) 4 622€/kk
17. Teollisen valmistuksen ja tuotantotekniikan erityisasiantuntijat 4 611€/kk
18. Puunjalostuksen ja kemian prosessitekniikan erityisasiantuntijat 4 606€/kk
19. Sovellusarkkitehdit 4 592€/kk
20. Kemistit 4 569€/kk
21. Proviisorit 4 453€/kk
22. Vakuutusalan palvelumyyjät 4 432€/kk
23. Kaivosteollisuuden, metallurgian ym. erityisasiantuntijat 4 421€/kk
24. Ympäristöterveyden ja työsuojelun erityisasiantuntijat 4 401€/kk
25. Yhdyskunta- ja liikennesuunnittelijat 4 067€/kk

Viimeiseen viiteentoista ammattiin halusin listata mahdollisimman paljon eri alojen osaajia, mutta samalla korostaa hieman niitä aloja, jotka listalla esiintyivät aina uudelleen ja uudelleen yliedustettuina. Muutama huomio siis näistä 15 ammattinimikkeestä.

1. Yleisesti hyväpalkkaisissa asiantuntijatehtävissä korostuu luonnontieteellismatemaattinen osaaminen – jos siis sinua kiinnostaa mikä vain matematiikasta, fysiikkaan tai kemiaan, voit olla suhteellisen rauhallisen mielin. Mihin tahansa näihin erikoistuminen aukaisee sinulle hyvän työllisyysnäkymän, että hyvän palkkanäkymän.

2. Lista toivottavasti antaa myös toivoa niille, jotka eivät ole millään tavalla kiinnostuneita luonnontieteistä tai mistään niihin liittyvistä. Voit olla kaivosteollisuuden asiantuntija, markkinoinnin asiantuntija tai vaikka liikennesuunnittelija! Olit siis luova tai vain kiinnostunut niinkin niche-asiasta kuin kaivoksista, voit päästä hyville tienesteille. Pitkälti kyse onkin siitä, oletko oikeasti niin kiinnostunut asiasta, että sinusta tulee ammattilainen – ja sinun osaamistasi halutaan.

3. Kuten aiemmin mainittu, finanssialan osaajat korostuvat myös tässä listassa. Finanssialallakin on se erona, että keskimääräisesti pankkiala on paremmin palkattua kuin vakuutusala. Jos siis sinulla on osaamista tai kiinnostusta finanssialaa kohtaa ylipäätänsä, on pankkialalle meneminen yleensä parempi bet, sillä korvaus samankaltaisesta työstä on siellä usein yksinkertaisesti parempi kuin vakuutusalalla. Myös, jos motivaatiosi on pelkästään raha töistä puhuttaessa (joka on mielestäni varsin ok motivaatio), on pankki- ja rahoitusala se, johon haluat erikoistua.

4. Omasta kokemuksestani ja tilastoja katsoessa voin sanoa, että IT-alalla on töitä ihan kaikenlaisille ihmisille  vielä pitkään. Jos mietitään omaa osaamispalettiani (kun koulutukseni on KTM ja palkkani on 32-vuotiaana n. 7 000 euroa kuukaudessa – tehtävänä IT-kehityspäällikkö), ei minulla ole uskomattomia matemaattisia taitoja. En osaa koodata. En edes ole mikään Excel-guru.

Oma vahvuuteni on kommunikaatiotaidoissa ja asioiden koordinoinnissa – asioissa, joita en oppinut koulussa, vaan harrastuksissani sekä työelämässä. Uskonkin, että monelle olisi hyvää tehdä sama kuin, mitä minä tein.

Opiskelin jotain yleistä ja hain töihin, jotka vaikuttivat mielenkiintoiselta. Kuten olen monesti toistanut, IT-alalla ja monella muullakin alalla on oikeasti pulaa ammattilaisista, jolloin sinun ei tarvitse olla rautainen osaajaa töihin hakiessasi – kunhan pystyt ymmärtämään perusteet ja todistamaan sen, että pystyt oppimaan työn on the go. Suurin osa työtehtävistä on sellaisia, että melkein kuka tahansa voi ne oppia parissa vuodessa. Olen varma, että myös sinä pystyisit oppimaan esim. minun työni ja olla siinä aivan yhtä hyvä.

Hyväpalkkaiset työt – maailma on auki sinulle, älä sulje ovia ympäriltäsi

Hyväpalkkaisissa aloissa on luonnollisesti kärjessä alat, joihin pääsee korkeakoulututkinnoilla ja useamman vuoden työkokemuksen jälkeen. Hyväpalkkaisiin aloihin pystyy kuitenkin päästä myös ilman koulutusta, tai matalalla koulutuksella. Tästä hyvänä esimerkkinä on oikeastaan mikä tahansa myyjän ammatti – listassa esim. vakuutusalan palvelumyyjät, jotka tarvitsevat vain muutaman lyhyen töiden ohessa tehdyn tutkinnon eikä monivuotista koulun penkillä istumista – myyminen kuitenkin pitää opetella ihan itse.

On myös hyvä muistaa, että koulutus on vain työurasi alku ja avain. Olen kirjoittanut tarkemmin siitä, minkä taitojen koen itse korreloivan parhaiten työelämässä menestymisen kanssa – ja mikään näistä taidoista ei keskity koulun penkillä istumiseen.

Jokaisella meillä on mahdollisuus kouluttautua tai tarpeen tullen uudelleen kouluttautua. Jos siis näet, että et ole tyytyväinen uraasi, työhösi tai palkkaasi ota inspiraatiota tästä kirjoituksesta ja löydä itsellesi uusi – parempi työ. Suomessa on aidosti puutetta osaajista ja omassa työssäni törmään useasti siihen, että niitä esim. IT-alan osaajia, joita tarvitsen, on oikeasti vaikea löytää Suomesta.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

42 kommenttia artikkeliin ”25 hyväpalkkaista työtä, jolla saat yli 4000 euron kuukausitulot”

 1. Hei!
  Löysin kesällä blogisi ja muutaman kerran käynyt nyt lukemassa sitä. Mainiota tarinaa! Sitä vaan mietin, kun tätä 25 hyväpalkkaista työtä -kirjoitusta luin, että periaatteessa voisin kuvitella, että ottaisit esiin Robert Kiosaki tai Napoleon Hill tyyppisen lähestymistavan, että todelliset rahat virtaavat yrittäjyydessä. Mitä mieltä itse olet ”palkkatyöläisyyden” tulokatosta, kun maksimipalkan jälkeen ei voi enää edistyä (harvoin voit esimerkiksi tienata enemmän kuin esimiehesi) ja toisaalta siitä, että yrittäjä kaikki on vain itsestäsi kiinni, siitä kuinka hienon bisnesidean keksit ja kuinka hyvin saat sen toteutettua ja monitisoitua?
  Lisäksi odotan raporttia tämän vuoden sivubisneksistäsi. Olen itse todella innostunut digiyrittäjyydestä ja -bisnesideoista.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja asia on juuri niin kuin sanoit – ja vielä tavallista enemmän Suomessa, jossa perus ansiotuloa verotetaan erittäin rajusti, mitä enemmän se nousee. Suomessa on oikeasti haastavaa päästä miljonääriksi hyväpalkkaisellakin työllä, jos ei sijoita. Jenkeissä tämä on mahdollista myös työntekijöille, kun vain osuu oikealle alalle, eikä kuluta kuten amerikkalainen keskimäärin kuluttaa.

   Yrittäminen ja palkkatyö on vähän kuin sijoittaminen ja pankkitilille rahan säästäminen. Toisessa otat huomattavasti isomman riskin, mutta toisaalta palkkio on myös moninkertainen. En usko, että yrittäjyys sopii kaikille, mutta heille joille se sopii, on se ehdottomasti parempi vaurastumisen väline kuin perinteinen palkkatyö – omalla tavallaan yrittäminen on myös henkisesti palkitsevampaa etenkin alussa, kun kaikki on itsestä kiinni. Mutta oli kyseessä yrittäminen tai sijoittaminen, pääoma on se varmin tie vaurauteen, vaikkakin vähän riskisempi.

   Ja tosiaan ensi vuoden alussa tulee breakdown-kirjoitus kaikista eri tulovirroista, joita olen tämän vuoden aikana ehtinyt kerätä digitaalisesti tai ilman, joten sitä odotellessa!

   Vastaa
  • on pakko painaa pitkää päivää,tee työtäs laulelen,12h,vuoro 2.3.5,lisät,tutantopalkiot,verotus,viikoloput,ilta-yövuorolisä,haalarit,hanskat,kypärä,ja ei muuta kuin eteenpäin,kok kiky.olet varmaan rikas tämä jälkeen tehden lain salimat ylityöt noin 300-lisätuntia,kotona,perhettä et juuri tapaa saati sukulaiset,kaverit,harastukset,mutta et sitä olut hakemassakaan,joten pelkä ++++++++.

   Vastaa
  • ei tuo ole kuin määritelä,hyväpalkaisuuden rajalle,jos oma raja on tuplaten,on vaikea suhtautua siihen vakavasti,olen kuitenkinduunari,eli teen työtäni työvateilla.alaa homia kanataa harkita,jos olet matalapalkka alalla,työtäsi ei arvosteta,olet siis värässä paikassa,ja pitäsi kytkintä nostaa,muuten asiaa ei korjata.

   Vastaa
 2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, seuraan sitä säännöllisesti.

  Tätä tekstiä, hyvä aihe sinänsä, lukiessa tuli kyllä mieleen, että nyt on yksinkertaistettu ammattien vaatimuksia. Yliopettajan sisältäneessä kohdassa mainitsit, ettei kaikkeen tarvitse olla superosaamista. No, humanistisella alalla yliopettaja saa 5300€/kk, jos on tohtorin tutkinto alalta, pedagoginen pätevyys ja 20 vuotta työkokemusta. Eli ihan jokapojan taidoilla nekään eurot eivät tule.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja joo hyvä pointti. Vertailussa pitää vetää vähän mutkia suoriksi, kun muuten joutuisin hajottamaan jokaisen ammatin pieniksi palasiksi, joka tekisi tekstistä vähän turhan pitkän. Tuo on kuitenkin asia, mitä en tullut itse ajatelleeksi, että opettajissakin on suuria eroja alasta riippuen – asia, jonka tiesin, mutta jonka unohdin tekstiä kirjoittaessa – hyvä kun nostit sen esiin!

   Vastaa
 3. Seksityötä ei tässä mainittu. Ja siinäpä on vielä yksi parhaimmista tuntipalkoista, eli eniten rahaa vähällä työllä!

  Mut kiinnostava ja hyvä kirjoitus! Ja muutenkin mahtava blogi!

  Vastaa
  • se mitä aloitetiin vilissälänessä,on nyt pintapuolinen digi,eli aikamoinen muutos sille,että käytetään esim nukea,jonka bordelli poliisi italia hyväksyi kuten suomikin perässä.

   Vastaa
 4. ” Lääkärit ovat luonnollisesti listalla korkealla, tosin heillä on myös pisin – vähintään 7 vuoden koulutus”.

  Lääketieteen lisensiaatin koulutus on 6v, ei 7v. Ulkomailla (esim Ruotsissa 5.5v)..

  Vastaa
 5. Hyvä aihe, joka saisi tosiaan olla esillä vahvemmin varsinkin nuorille. Kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että jos haluaa opiskella taide- ja kulttuurialoja (ja tehdä niillä töitä jatkossa), niin todennäköisesti tulotaso tulee olemaan pienempi. Mutta ehkä hieman lisää rautalankaa sen suhteen mitä tämän kaltaiset valinnat käytännössä tarkoittavat oman elämänlaadun kannalta voisi olla hyvä lisä?

  Vastaa
  • Kiitos ja aivan samaa mieltä. Hyvä ehdotus tuo rautalanka – laitanpa heti uuden kirjoituksen työn alle tuohon aiheeseen liittyen! Sen verran tärkeä aihe ja aiheesta varmasti saa monta erikin blogikirjoitusta monesta eri näkökulmasta.

   Vastaa
 6. Kiitos blogistasi. Se on yksi parhaista mitä olen lukenut. Pikkuhiljaa on alkanut pelottaa että sinulta on katoamassa suhteellisuudentaju rahaan. Vaikka viljelet sitä että olet köyhistä oloista, niin tuntuu ettet ymmärrä suurinta osaa pienituloisista ja alempaa keskiluokkaa. Oletat että suurimmalla osalla olisi yhtä suuri lahjakkuus menestymiseen. Itse näkisin että hyvin harvalla riittäisi älynlahjat näihin luettelemiisi ammatteihin. Vaikka kuinka paljon yrittäisi opiskella ja tehdä töitä niin välttämättä ihminen ei koskaan pääse pääsykokeista läpi johtuen heikoista lahjoista.

  Pidä mielessäsi esimerkki köyhästä munkista ja rikkaasta miehestä joka palveli kuningasta (lue: rahaa). Oletko sinä noista kahdesta köyhä munkki vai tuo rikas mies?

  Vastaa
  • Kiitos paljon hyvästä kommentista! Olet ihan oikeassa siinä, että kaikilla ei ole mahdollisuus kaikkiin ammatteihin esim. tällä listalla. En kuitenkaan pysty ottamaan jokaista ihmistä huomioon jokaisessa (tai oikeastaan edes kymmenessä blogikirjoituksessa), koska meitä on niin pajon eri taidoilla, lahjoilla, kiinnostuksenkohteilla ja elämäntilanteilla varustettuja ihmisiä.

   Tämän kirjoituksen tarkoitus olikin olla ennen kaikea informatiivinen – jos kiinnostaa ja tuntuu, että omat taidot ja mielenkiinto riittävä, tässä on ammatteja, joita voisi harkita. Onhan listalla myös ammatteja, joihin en itse olisi päässyt (en usko, että olisin koskaan päässyt oikeustieteellisen, joten päätin hakea kauppakorkeakouluun).

   Olen monesti kommenteissa toistanutkin sitä, mutta yhdessä blogikirjoituksessa voi ottaa erittäin rajatun kulman asiaan kuin asiaan. Minimalistivuotena puhuin paljon siitä, miten säästää ja kuluttaa vähemmän. Nyt maksimointivuotena olen puhunut laajasti läpi vuoden erilaisista tavoista tienata rahaa ja tarkoituksena onkin ennen kaikkea tässä blogitekstien myllerryksessä tarjota kaikille sopivia vaihtoehtoja ja inspiraatiota.

   Lopuksi täytyy sanoa se, että luonnollisesti meillä kaikilla on rajamme. Tällaiset kirjoitukset, menestystä sekä korkeaa palkkaa käsittelevät tekstit ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeitä kuin säästämistä ja sijoittamista käsittelevät tekstit, koska monella meillä saattaisi olla potentiaalia paljon korkeammalle, mutta rohkaisun puute tai vain tietämättämyys rajoittaa meitä.

   Vastaa
   • jos rajat vedetään virtuaaliseen,koulutukseen tekemiseen,mitä se ylipäätään on tekemisen rinalla,taidoissa,psykologiassa,ei konetta mainittu.

    Vastaa
  • Pakko kommentoida tähän, sillä useat alat joita tässä blogikirjoituksessa esiteltiin, eivät ole lainkaan vaikeapääsyisiä keskivertojampalle – jos siis lukio on käytynä. Teknilliseen useita aloja opiskelemaan pääsee M-tasoisilla papereilla. Opinnot ovat toki matemaattispainoitteiset ja usein teknillisillä aloilla päteekin se, että sinne on helppo päästä sisään, mutta vaikeampi päästä ulos. Silti haluan uskoa, että jos sisälle on päästy, kyllä opinnoissakin kuuluisi pärjätä, jos siis on valmis tekemään töitä opintojen eteen. Ei kannata olettaa, että näille kaikille esitellyille aloille olisi yhtä vaikea päästä kuin lääkikseen, joka on jäävuoren huippu.

   Vastaa
   • Hyvä pointti ja juurikin näin se on! Hyville tuloille pystyy päästä ilman järkyttävän korkeaa koulutusta tai jotain erityislahjakkuutttaa luonnontieteellisissä tai muissakaan aineissa. Moni näistä onkin täysin realistinen monelle meistä, kunhan jaksaa vain jaksaa kehittää itseään ja tehdä työnsä täysillä.

    Vastaa
  • On hyvä muistaa, että nykypäivänä yliopistokoulutus ei välttämättä ole todellakaan tie hyviin palkkoihin. Usein amis on nopeampi tie alkaa tienata kunnolla jo nuorena.

   Ahtaaja ei varsinaisesti tarvitse mitään koulutusta, ja lähtöpaikka jo yli 4000e. Asuntovälittäjä (etenkin yrittäjänä) pääkaupunkiseudulla saa melkoiset provikat kun myy kuukaudessa vaikkapa kaksi puolen miljoonan asunto-osaketta.

   It-alalla ei tänä päivänä koulutuksella kummoisia tee, eikä korkeakoulututkintoa edes vaadita enää moniin valtion it-asiantuntijan virkoihin. Riittää, että menee peruskoulun jälkeen vaikka helpdeskiin, siitä sitten vuoden päästä järjestelmäasiantuntijaksi ja niin edes päin. Jos KTM voi tehdä it-alaa osaamatta edes koodata 7000e palkalla, niin kyllä peruskoulun käynyt nörtti jo 20-vuotiaana (tai datanomiksi käytyään) on todennäköisesti jo paljon osaavampi.

   Sitä voi täysin ilman mitään koulutusta vain perustaa verkkokaupan, alkaa taksiyrittäjäksi, nousta somevaikuttajaksi, nimetä itsensä konsultiksi tai alkaa myyntiedustajaksi. Myyntiedustajana kun myyt muutamalle kunnalle pari it-järjestelmää, tai yritykselle muutaman miljoonan edestä rekkoja, niillä provikoilla lyö laudalta mennen tullen yliopistossa penkkiä kouluttaneet työttömät.

   Minä sanoisin, että niinpä kannattaa siis oikeasti tehdä sitä, mihin on paloa. Tietysti tehdä järkevästi, jos sillä voi tienatakin samalla. Ainakaan opiskelu ei ole avain rahan tienaamiseen.

   Vastaa
   • Tämä kaikki on varsin totta. Tienaamisvaihtoehtoja on aivan valtavasti perinteisen yliopistokoulutuksen ja asiantuntijatyön lisäksi. Ja listasitkin hyvän määrän niitä tuossa, mitkä ovat monelle vaihtoehtoja.

    Itse uskon yhdistelmään paloa ja järkevyyttä. On tiettyjä asioita, joissa voi olla vaikka maailman paras ja asia on itselle maailman tärkein – mutta silti siitä ei pääse kunnon tienesteille. Toisaalta on monta asiaa, jossa riittää, että on maailman 100 000. paras ja silti pystyy pääsemään erittäin hyville tuloille.

    Samahan pätee juuri myös koulutukseen. Jos opiskelee alalle, jossa suurin osa valmistuu työttömäksi, ei edes maisterin koulutuksella mitään väliä ole. Opiskellessa kannattaakin pitää sama mielessä kuin muutenkin, eli, että koettaa valmistua alalle, jossa on edes jollain tavalla järkevät työllistymismahdollisuudet – aivan kuten tavallisestikin työelämässä.

    Kaikki tiet ovat kuitenkin yhtä hyviä ja tärkeintä onkin juuri valita se itselle sopivin. Allekirjoittaneelle kouluttautuminen on ollut se luonnollisin tie, jollekin muulle se voi olla vaikka yrityksen perustaminen. Lopputulos molemmilla teillä voi olla sama.

    Vastaa
 7. Mielenkiintoista. Nämä menestymisen kriteerit on jänniä. Itse en todellakaan ole millään tavalla lahjakas oikeastaan missään. Peruskoulu keskitasoa, lukio keskitasoa, amk surkeat arvosanat, ylipisto sen jälkeen sentään hyvillä arvosanoilla. En tunne olevani millään tavalla erityisen lahjakas, älykäs tai muutenkaan erikoinen. Silti olen (todella)hyväpalkkaisessa duunissa IT-alalla ja osaan hommani hyvin. Jos olisi kysytty 10v sitten mitä tienaan nyt sen aikaiselta minulta, olisin varmaan pyörtynyt. Loppupeleissä menestyminen jne. on vaan sun pään sisäinen juttu. Lahjakkuus antaa paremmat lähtökohdat mutta jos pään saa kuntoon, menestyminen on helppoa.

  Vastaa
  • Lahjakkuus on yliarvostettua – mielenkiinto, motivaatio ja kova työmoraali huomattavan aliarvostettuja.
   Itsekin surkeilla yo-todistuksella kauppiksen pääsykokeisiin monta vuotta lukeneena, ei kyse ollut lahjakkuudesta vaan ihan perslihaksista ja siitä, että jaksoi päntätä.

   Uskon, että suurimmalla osalla aikuisena menestyneistä ihmisistä on varmasti aika samanlainen historia kuin sinullakin – harva meistä kuitenkaan on mikään erityislahjakkuus, mutta jos on vain tarpeeksi draivia, niin suurin osa kyllä pystyy menestymään työelämässä ja tuloilla laskettuna. Jos katsoo pelkästään tämän hetkestä pääministeriämme, on hänenkin urakehityksensä ollut aika tajunnanräjäyttävä kymmennessä vuodessa, vaikka paperilla tuollaisenkaan kehityksen ei pitäisi olla mahdollista.

   Vastaa
  • menestyksen takana on raha,eli tulot,ja menot,johon omavaraisuuskin nojaa,et sitä huvikseen tee tai siten sitä sanotaan sairaudeksi,kohtaukseksi,joka voi olla jatkuva,tilapäinen,ehkä se kalonkutistaja,lääkäri,pilerit kertoo totuuden tulevaisuudessa,kun on eläkellä.

   Vastaa
 8. ”Lista toivottavasti antaa myös toivoa niille, jotka eivät ole millään tavalla kiinnostuneita luonnontieteistä tai mistään niihin liittyvistä. Voit olla kaivosteollisuuden asiantuntija, markkinoinnin asiantuntija tai vaikka liikennesuunnittelija!”

  Ikävä totuus vaan lienee, että eiköhän kaikki mainitut vaadi vähintään keskivahvaa matemaattis-luonnontieteellistä osaamista. Voisin tituleerata itseäni kaivosteollisuuden asiantuntijaksi geologisella koulutustaustalla. Opintojen sivuaineina kaikilla yliopistotasolla kemiaa, fysiikkaa ja/tai matematiikkaa. Kaivosinsinööripuolelta valmistuvat tuskin välttävät matematiikan opintoja ainakaan yhtään paremmin. Toki hankalammat laskut hoituvat onneksi usein tietokoneohjelmien avulla, mutta matemaattinen osaaminen on iso voimavara ja omakin urakehitykseni selvästi kärsii kehnosta matikkaosaamisesta.

  Muista mainituista aloista vähemmin tietävänä uskaltaisin kuitenkin spekuloida, että markkinointi-ihmiset ainakaan korkeammalla tasolla pärjäisivät ilman matematiikkaa (markkinointi linkittyy usein rahaan, joka linkittyy matematiikkaan ja tilastoihin). Samoin liikennesuunnittelijat lienevät taustaltaan pääsääntöisesti insinöörejä, joilta vaaditaan matikka ja fysiikkaosaamista vahvan paikkatieto-osaamisen lisäksi.

  Blogikirjoitus on hyvä, eikä tarkoitus ole nipottaa turhasta. Rahasta puhuminen on tärkeää ja yhdyn erityisesti nimm. Minkin aiempaan kommenttiin. Oikeastaan pointtini on sanoa, että jos tätä kommenttia lukee joku lukion penkillä istuva, niin kannustaisin vahvasti heräämään niille pitkän matikan aamukaksoistunneille vaikkei niin kauheasti matikka kiinnostaisikaan tai tuntisit itsesi tyhmäksi kuin saapas. Nyt peruslaskutoimitusten kanssa ahdistelevana ”ammattilaisena” toivoisin että joku olisi saanut minut herätettyä reilut kymmenen vuotta sitten. Perustieteiden vahva osaaminen kun luo turvaverkkoa myös automaation ja Kiina-ilmiön myllertämässä työelämässä.

  p.s. Matikkavapaita, lyhyen koulutuksen vaativia koulutuksia on toki edelleen olemassa. Tuttuni työskentelee veturinkuljettajana käsittääkseni alle vuoden koulutuksella ja asunnosta ja autoista päätellen tienaa enemmän kuin itse tulen koskaan tienaamaan. Työajoista ja viikonloppuvapaista saattaa tietysti tämäntyyppisissä ammateissa joutua tinkimään.

  Vastaa
  • Kiitos hyvästä kommentista!

   Matikasta on hyötyä, mutta itsekin B:n pitkästä matikasta kirjoittaneena ja derivaatat ja integraatiot täysin unohtaneena, oman kokemukseni mukaan töissä pärjää pitkälti plus, miinus, kerto ja jakolaskuilla. Suurin osa töistä on usein eurojen pyörittelyjä, jolloin monimutkaista matematiikkaa harvemmin tarvitsee kuin tietyillä aloilla. Itsekin olen yli 5000 euron palkkoihin plusmiinus-osaamisellani IT-alalla.

   Mutta faktahan se on, että luonnontieteet korostuvat koko ajan enemmän erittäin hyväpalkkaisilla aloilla, mutta onneksi pehmeät taidot kuten empatia, johtaminen ja neuvottelutaidot ovat äärimmäisen tärkeitä ja ehkä hieman aliarvostettujakin – myös työnantajien puolesta. Ja asia on juuri niinkuin sanoit, että jos pitkää matematiikkaa jaksaa lukea ja harjoitella, on siitä varmasti hyötyä pitkälle elämään ja se avaa ehdottomasti huomattavasti lisää ovia.

   Vastaa
 9. mediaanipalkkoja katsellessa yllättävän moni korkean palkanjohtajista on valtiolla tai etujärjestöissä töissä. Tämä oli itselleni yllätys, mutta toisaalta kertoo siitä, julkisellakin voi saada järkeviä korvauksia palkoista.

  Tämä on sitä niin surkeaa hyväveli toimintaa ”maailman vähiten korruptoituneessa maassa”
  Onhan näistä nyt uutisoitu, Kojamo, Ay , Nuorisosäätiö

  Vastaa
 10. Minäkun luulin, että täällä olisi ammatteja mistä saisi paljon rahaa ilman sen kummempaa koulutusta. Esimerkiksi jotain mihin ei tarvitse turhanpäiväistä opiskelua, joka raastaa jokaisen suomen yhteiskuntalaisen aivoja loputtomaan manipulaatioon siihen asti, että uskotaan 4000€ olevan paljon rahaa samaan aikaan kun itkemme taloissamme jotka ovat nevuostoliitto aikaisia mutta silti maksavat maltaita ellei halua asua metsänkeskellä häiritsemässä muita metsän asukkeja. Siitä päässemmekin jo toiseen pulmaan eli maailman kaikkeuteen eli tähän palloon, jota tuhoamme hetki hetkeltä. Eikö olisi omavaraisuushaaste sivuston ylläpitäjienkin mielestä mukavempaa, jos voisimme tehdä perus ukon töitä ja saada siitä niin paljon rahaa, että työskentelevät vain he, joilla on oikeasti halua tehdä töitä? Joitan ihmisiä ei ole psykologisesti tai fyysisesti kehitetty kestämään raskaita olosuhteita..miksi emme me voi tehdä vain ergonomisesti oikein? Ystävällisin terveisin, Pliis Anna rahaa Anna Rahaa pLAJON.

  Vastaa
  • Suomessa korkeaa koulutusta arvostetaan niin paljon, että jonkun verran töitä pitää tehdä jo ennen sitäkin, että näille palkoille pääsee! Toki onneksi vähemmän motivoituneille ja psykologisesti ei-niin-kestäville Suomen valtio tarjoaa aika hyvän elintason muihin maihin maailmassa verrattuna, vaikka ei töissä kävisi. Toki silloin ei saa paljon rahaa, mutta tarpeeksi sellaiseen luontoystävälliseen elämään

   Vastaa
 11. Itselläni on aika tiukkaa kipuilua nykyisen työni kanssa, olen tehnyt asiakaspalvelutöitä nyt 14 vuotta ja ihmisten käytös rupeaa viemään elämästä makua oikein toden teolla. Mitään papereita ei IT-alalle ole mutta tiedän itsestäni että opin varmasti lähes mitä tahansa ja uskallan sanoa että olen myös hyvä ja motivoitunut työntekijä. Olisiko sinulla antaa jotain vinkkiä siitä minkälaisiin työpaikkoihin voisi kehdata tai uskaltaa hakea sillä kärjellä että olen valmis oppimaan ja kasvamaan työhöni vaikka minulla ei mitään ihmeellistä pohjatietoutta olekaan? Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Aspatyössä on tullut otettua uusia järjestelmiä käyttöön, excelin käyttö on ihan normaalilla tasolla ja muutenkin olen ollut erilaisissa projekteissa mukana. Kiitos hyvästä ja uskoa luovasta kirjoituksestasi!

  Vastaa
  • Ymmärrän hyvin, että vaihtelua alkaa kaipaamaan tuossa kohtaa! IT-alalta kuten monelta muultakin alalta löytyy varmasti ihan kaikenlaisiin työtehtäviin osaajia eli lähtisin ennen kaikkea niistä omista vahvuuksista, mitä asiakaspalvelutyössä on saanut kehitettyä. Ja se, että olet tosiaan ollut projekteissa mukana kertoo siitä, että olet ollut myös proaktiivinen töissä, mikä on työnantajan silmissä aina hyvä asia.

   Lähtisinkin ennen kaikkea klassisesti päivittämällä CV:n, tekemällä Linkedini (jos sitä ei ole) jaa muutenkin käyttää ensin hetken aikaa juuri oman osaamisen pohtimiseen ja niihin vahvuuksiin, joita sinulla työntekijänä on. Kun olet nämä kaikki tehnyt, uskon, että myös tämän myötä kirkastuu erilaiset työtehtävät, joihin saattaisit hyvin sopia. Muutenhan työnhaku tämän jälkeen on vain oikeastaan perslihastyötä eli hakemusten lähettelyä, hiomista sekä työhaastateluissa käymistä. Olen näistäkin tekstejä kirjoittanut, jos haluaa hieman lähtöapua näiden päivittämisessä ja tekemisessä.

   https://www.omavaraisuushaaste.com/tyon-hakeminen/
   https://www.omavaraisuushaaste.com/nain-teet-cvn/
   https://www.omavaraisuushaaste.com/tyohakemuksen-tekeminen/
   https://www.omavaraisuushaaste.com/nain-teet-vetavan-linkedin-profiilin/

   On mahdoton sanoa suoraan, mikä työtehtävä toimisi parhaiten, mutta uskon, että sen löydät itse parhaiten. Toivottavasti tästä oli apua!

   Vastaa
   • uskotko oikeasti tuohon hömpään virtualiseen potaskaan jossa saatiin suomalaiset ulos sähköverolla,ja ulkomalaisen veroedulla sisään sipilän luuta,se oli tämä vehkeen päämäärä,voisi verata vaikka kyber hyökäykseen,oy-omistajuuteen,kuten hallintarekisteri.

    Vastaa
 12. Moi! Juuri lukiota lopettelevana abiturienttina tässä kovasti pähkäilen jatko-opintoja ja satuin törmäämään blogiisi! Valmistun keväällä noin. E:n papereilla, mukana myös muutama Laudatur. Olen pitkään harkinnut kauppatieteiden opiskelua, mutta talouselämää seuraavana minua hieman jännittää muutama asia. Olen erittäin hyvä kommunikoinnissa organisoinnissa, ihmistuntemuksessa yms. sosiaalisissa taidoissa, mutta matikkapää laahaa hieman jäljessä. Monessa lähteessä (myös tässä blogissa) on kyllä vakuuteltu, että se ei ole kauppatieteissä kaiken A ja O, mutta se silti hieman jännittää. Toinen asia mikä minua on pitkään vaivannut, on huoli tulevaisuudessa KTM:n papereilla työllistymisestä. Tulevina vuosina kun maailmantalouden tilanne saattaa olla aika sitä sun tätä. Olisikohan sinulla jonkinlaista näkemystä näihin asioihin? 🙂

  Vastaa
  • Vaikka taantuma onkin tulossa todennäköisesti, ei KTM:nä onneksi tarvitse pelätä työllistymistä. Ehkä tärkein trendi nykyaikana on väestön ikääntyminen ja osaajapula, mikä on ihan aitoa erittäin monella alalla ja pätee myös KTM-tutkinnon omaaviin ihmisiin. Asiansa osaaville KTM:lle on melkein pääaineesta riippumatta Suomessa todennäköisesti koko ajan enemmän ja enemmän pula, mitä pitemmälle tulevaisuuteen mennään isojen ikäluokkien eläköityessä. Tämä on yhteiskunnalle ongelma, mutta nuorille KTM:lle vain avuksi uralle!

   Olen myös kirjoittanut tarkemmin KTM:n pääaineista täällä: https://www.omavaraisuushaaste.com/mita-opiskella-kauppakorkeakoulussa/ ja tosiaan matikkaa ei tarvitse monessa aineessa juuri laisinkaan. Kirjoitin itse pitkästä matikasta B:n ja muutenkin M:n paperit ja silti pärjännyt kauppakorkeassa sekä työelämässä äärimmäisen hyvin – yritysmaailmassa kun ei juuri integraaleja tarvitse!

   Jos siis kauppakorkeakoulu kutkuttaa niin voin luvata, että sieltä varmasti itsellesi sopivan pääaineen ja aikanaan työn löydät ilman sen suurempia haasteita kunhan seuraat intohimojasi. Usein osaavin ja halutuin työntekijä on myös se, joka on aidosti kiinnostunut ja motivoitunein asioista, ei se joka on paperilla osaavin – töissä kuitenkin oppii kaiken lopun tarvittavan.

   Toivottavasti tästä oli apua – uskon, että edessäsi on varsin menestyksekäs tulevaisuus!

   Vastaa
 13. enpä usko että suomessa on titeliä,virkaa mitä ei voisi viedä,varastaa,tai suoraan sirtää vuokratyölle,tuotanoliset taloudeliset lopputili,vaikka työtä olisi ylitöihin asti,koulutetaan palkataan yritykseen väkeä,tehdään ylitöitä,käytetään alihankintaa,kun väkeä,on lomautuksessa,ja nyt siten vielä näitä loputilejä,jossa voidaan vaihtaa yrityksen nimet,omistajat,helpoa kuin heinänteko.

  Vastaa

Jätä kommentti