Ikuinen kurssinousu

Olen miettinyt jatkuvaa kurssinousua viimeiset kuukaudet, koska korjausliike Brexitinkin jälkeen on ollut nopea. Samalla olen huomannut monen blogistin alkaneen jo keränneen kassaa mahdollista kurssiromahdusta varten. Milloin katto oikein tulee vastaan?

Tavoitteeni tänä vuonna on ollut sijoittaa joka kuukausi suunnilleen sama summa osakkeisiin. Tässä kuussa sijoitus kuitenkin ajautui ASP-tilille ja näen hyvin todennäköisenä, että sama tapahtunee myös elokuussa. Kurssit eivät nykyisessä taloudellisessa ympäristössä pysty kaiken järjen ja logiikan mukaan jatkaa enää nousuaan, ellei suurta muutosta makrotaloudellisessa tilanteessa muutu parempaan. Tässä pari pointtia, miksi näen, että asia on näin.

1. Ilman talouskasvua eivät yritysten tuloksentekokyky kasva
2. Koko maailman talouden ennustetaan kasvavan n. 2% tahtia tänä vuonna
3. Institutionaalisten sijoittajien osakepainotus on nyt jo niin suuri, kuin heidän ohjenuorensa antavat periksi
4. Näin on myös varmasti myös muilla sijoittajilla, koska järkeviä sijoitusinstrumentteja ei yksinkertaisesti tällä hetkellä ole (treidaaminen ei ole sijoittamista)

Ainoa katalyytti, jonka näen mahdollistavan on helikopteriraha keskuspankeilta tai selkeä makrotaloudellinen kehitys. Mielenkiintoista kuitenkin on, että mikäli talous jotenki lähtisi kasvamaan tasaisesti, nousisivat korkotasot jälleen, joka johtaisi myös muiden sijoitusten houkuttelevuuden kasvuun, joka varmasti siirtäisi varoja pois myös osakkeista. Mielestäni ollaan tilanteessa, jossa osakkeiden arvot saattaisivat parhaimillaan laskea, vaikka yritysten tuloksentekokyky paranisi.

Näinä outoina hetkinä kaivan aina Benjamin Grahamin Intelligent Investorin naftaliinista ja luen sen tärkeimmät kappaleet jälleen kerran ajatuksella. Historia toistaa aina itseään ja ei ole olemassa sellaista asiaa kuin jatkuva kurssinousu, vaikka se siltä tällä hetkellä näyttää. Benjamin ei ole ollut vielä kertaakaan väärässä.

2 kommenttia artikkeliin ”Ikuinen kurssinousu”

Jätä kommentti