Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ASP-tilistä ja enemmän

ASP-tili sekä ASP-laina ovat aiheena valtavan laaja ja tiedän, että mikäli olet eksynyt tänne, saattaa sinua kiinnostaa vain tietty aihealue ASP-säästämisestä. Tämän takia löydät tästä kirjoituksesta poikkeuksellisesti sisällysluettelon, jotta löydät helposti etsimäsi asian.

Tämä helpottaa selaamaan vain ne aiheet, jotka ovat sinulle ajankohtaisia. ASP-tili on itsessään niin laaja aihe, että se vaatii kattavan ja selkeän artikkelin, joten jos olet vasta tutustumassa aiheeseen, lue koko artikkeli alusta loppuun.

Käsiteltävää on paljon, joten ilman sen suurempaa johdantoa itse asiaan.

 

1. Miksi perustaisin ASP-tilin, miten voin perustaa sellaisen ja mikä se on?
2. ASP-lainan hakeminen
3. Mitä jos minulla ja kumppanillani molemmilla on ASP-tili?
4. Saanko ASP-lainan koron, jos en ota ASP-lainaa?
5. ASP-lainalla ostetun asunnon vuokraus

6. Milloin ASP-tilin avaaminen kannattaa?
7. Opintolaina ja ASP-tili
8. ASP-sijoittaminen vai osakesijoittaminen?
9
. ASP-tili kokemuksia ja henkilökohtainen ASP-tarinani
10. Tl;dr

1. Miksi perustaisin ASP-tilin, miten voin perustaa sellaisen ja mikä se

Asp tili
ASP-tili on ensimmäinen askel kohti unelmakotiasi

on?

ASP-tili on siis AsuntoSäästöPalkkiotili, joka on tehty helpottamaan nuorten ensiasunnon hankintaa.

– ASP-tilin voi tällä hetkellä avata, mikäli olet 18-39-vuotias, etkä ole omistanut asunnosta tätä aiemmin yli 49,9%.
– ASP-tilille saa tallettaa kalenterinvuosineljäksittäin 150-3000 euroa. Jotta saat ASP-lainan, pitää sinun talletaa vähintään kahdeksana eri vuosineljänneksenä (vähintään 2 vuotta) vähintään tuo tuo 150 euroa tilillesi. Mikäli pidät tilin kuitenkin kauemmin kuten esim. allekirjoittanut, ei sinun tarvitse sijoittaa peräkkäisenä kahdeksana neljänneksenä vaan esim. vain kerran puolessa vuodessa 4 vuoden ajan.
– ASP-sisältää valtion korkotuen 10 vuoden ajaksi, mikäli lainan korko ylittää 3,8%. (Ei siis hyödyllinen ihan lähitulevaisuudessa nyt kun korkotasot ovat erittäin matalalla).
– Koko säästöajan ASP-tilillä on 1% verovapaa korko talletuksille.
– 2-4% lisäkorko, joka myös verovapaa koko säästetylle summalle talletusvuoden sekä seuraavan viiden säästetylle summalle, kun ehdot täyttyvät ja otat ASP-lainan. Käytännössä korko on aina 4%. Mikäli pankkisi tarjoa 4%, vaihda pankkia tai vaadi 4% korko. Huomaa, että korko lasketaan vasta kun otat ASP-tilin käyttöön ostaessasi asuntoa. Et siis näe korkoa-korolle efektiä käytännössä ennen tätä, vaikka se koko ajan ASP-tilillä jyllää.

Eräs mielenkiintoinen tilanne syntyy, mikäli olet säästänyt ASP:lle enemmän rahaa kuin asunto, jonka ostat maksaa. Jos jostain syystä olet tällaisessa tilanteessa, saat koko koron tällöin tavallisesti koko summalle. Erona kuitenkin sen, että joudut maksamaan lähdeveron ylimenevän summan korosta.

Joskus saattaa olla tilanne, jossa olet avannut ASP-tilin kerran ja sen jälkeen lopettanut sen, kun olet tarvinnut tilille säästettyjä rahoja käyttöösi. Mikäli haluat tulevaisuudessa avata ASP:n uudestaan, ja ostaa ensiasunnon sillä, voit onneksi aloittaa ASP-säästämisen aina uudestaan – kunhan et ole ostanut asuntoa tai omistanut koskaan asunnosta 50% tai yli.

On myös hyvä huomata, että ASP:lla ei ole kattoa, on vain minimi. Sinun pitää sijoittaa vähintään kahdeksana eri neljänneksenä 150-3000 euroa, jotta nostaa ASP-lainan. Jos sinusta kuitenkin  tuntuu siltä, niin voit pitää ASP:ia itselläsi vaikka kuusi vuotta ja sijoittaa ASP:lle rahaa vaikka 20 eri otteeseen. Saat kaikelle tälle silti 1+4%:n koron!

2. ASP-tili ja ASP-lainan hakeminen

Varmasti suurin harhaluulo ASP-tiliin liittyen liittyy juuri ASP-lainan hakemiseen. Moni kuvittelee (lähinnä pankin lupausten takia), että lainaa saa sen 180 000 euroa asuntoosi kun olet säästänyt 18 000 euroa eli 10% asunnon hinnastasi tilille. Tämä ei ole totta. ASP-tilillä oleva pääoma auttaa asuntolainan hankintaa, mutta ei takaa sitä. Asunto, jonka ostat toimii lainan vakuutena 75 % asti asunnon hankintahinnasta.

Mikäli olet muuten liian riskinen tai pienituloinen pankin mukaan, et saa lainaa. Näin kävi eräälle tutulleni, joka yritti hankkia 160 000 euron lainaa 20 000 euron pääomalla. Tämän yhden casen jälkeen olen kuullut monta erilaista esimerkkiä samanlaisista tilanteista.

Tärkeää lainan hakemisessa on myös huomata, että pystyt hakemaan asuntolainaa kaikista pankeista ASP-tilisi avulla – et ole sidottu siihen pankkiin, johon olet ASP-tilin perustanut. Asuntolainan kilpailutus kannattaa siis myös ASP-lainaa hakiessa ehdottomasti! 4% lisäkoron tilille maksaa se pankki, jolta otat lopullisen ASP-lainan. ASP-lainan korkotuessa on ylärajat alueittain.

– Helsinki 180 000 euroa
– Vantaa, Espoo ja Kauniainen 145 000 euroa
– Muut alueet 115 000 euroa

Mikäli asuntosi on kuitenkin kalliimpi kuin yllä luetellut rajat, saat kyllä edelleen enemmänkin valtion takaamaa ASP-lainaa, mikäli maksukykysi siihen pankin mallien mukaan taipuu, mutta et saa ASP-lainaan kuuluvaa 10 vuoden korkotukea ylimenevään lainan osaan.

Rajat ylittävästä ASP-lisälainasta joudut maksamaan pankille extraa. Itse maksoin 80 euroa siitä, että sain n. 15 000 euroa ASP-rajan yli menevän lainan asuntooni Tampereelta. Löydät koko oman kokemukseni ASP:sta tämän kirjoituksen lopusta.

 

3. Mitä jos minulla ja kumppanillani molemmilla on ASP-tili?

Ensinnäkin hienoa, olet valinnut fiksun kumppanin! ASP-tilit voi yhdistää tai, mikäli on avannut yhteisen ASP-tilin, ne voidaan erottaa tarvittaessa. Tärkeää on huomata, että yhteisessä ASP-tilissä on täysin samat pelisäännöt ja rajat kuin yhden henkilön ASP-tilissä.

Jos haluaa avata yhteisen ASP-tilin, löytyy siitä sellainen hyvä puoli, että mikäli toinen parisuhteen osapuoli on jo yli 39-ikävuoden, voidaan yhteinen tili silti avata. Tällä tavalla jopa yli 39-vuotias pystyy päästä hyötymään ASP-tilistä. Henkilökohtaisesti suosittelen kuitenkin poikkeuksetta sitä, että parisuhteen osapuolet avaavat henkilökohtaiset ASP-tilit, eivätkä yhteistä. Mahdollinen ero on jo tarpeeksi kamala ilman raha-asioiden setvimistä.

Monet parit tekevät myös siten, että ostavat ensimmäisen yhteisen asunnon toisen parisuhteen osapuolen ASP:lla ja toisen asunnon toisen parisuhteen osapuolen ASP:lla. Tässä on hyvät ja huonot puolensa, koska ASP kahteen eri asuntoon on kannattava, mutta samalla erotilanteessa asia saattaa muuttua hankalaksi.

 

4. Saanko ASP-tilin lisäkoron, jos en ota ASP-lainaa

Mikäli olet täyttänyt kaikki ASP-sopimuksen ehdot ja otat tavallisen asuntolainan, ASP-lainan sijasta, saat ASP-tilin lisäkoron aivan tavallisesti. Olet oikeutettu lisäkorkoon, mutta et muihin ASP-lainan lisäetuuksiin, mikäli otat pankistasi tavallisen asuntolainan ASP-tilillä säästetyillä rahoilla. Olen tarkastanut tämän Valtionkonttorilta, koska pankit usein satuilevat asiasta jotain ihan muuta. Asp onkin kokonaisuutena niin haastava, että suurin osa pankin virkailijoistakaan ei tiedä kaikkia sen kiemuroita.

5. ASP-lainalla ostetun asunnon vuokraus tai alivuokraus

Asp-lainalla ostetun asunnon voi vuokrata maksimissaan kahdeksi vuodeksi, mutta vain tietyillä syillä. Näitä syitä ovat työ tai opiskelu työssäkäyntialueen ulkopuolella tai ulkomailla tai varusmiespalvelu. Vuokrauksesta pitää tehdä ilmoitus, lomake löytyy Valtiokonttorin nettisivuilta ja se täytyy palauttaa Valtiokonttoriin.

Alivuokraus, joka edellyttää, että ASP-henkilö itse asuu myös kyseessä olevassa asunnossa, on mahdollista, jos asunto on isompi kuin yksiö.  Tämä siksi, että Valtiokonttorin mukaan ASP-tilille ostettuun yksiöön ei voi ottaa alivuokralaista. Jos kuitenkin alivuokraat isomman asunnon, ei sinun tarvitse tehdä ilmoitusta tavallisen vuokrauksen tapaan.

 

6. Milloin ASP-tilin avaaminen kannattaa?

Kuten ASP-tilin ehdoissa lukee, ASP-lainan nostaakseen pitää ASP-tilille tallettaa kalenterinvuosineljäksittäin 150-3000 euroa. Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä jokainen vuosineljännes. ASP-lainan saadaksesi, riittää, että talletat vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä (vähintään 2 vuotta). Miten tilistä saa siis maksimihyödyn irti? Mikäli pystyt sijoittamaan myös muihin sijoitustuotteisiin kuten osakkeisiin, rahastoihin jne. on tämä tärkeä kysymys.

Mikäli ASP-tili on ainoa tili, johon sijoitat, ei sinun ajallista hajautusta kannatta miettiä, vaan laitat rahaa tilille, kun sinulla sitä on. Huomio kuitenkin, että et saa ASP-tililä raho käyttöösi tarvittaessa, ellet pura koko ASP-sopimusta. Älä siis laita ASP-tilille rahaa, jota saatat tarvita tulevaisuudessa johonkin muuhun kuin asunnon ostamiseen.

Mikäli kuitenkin sijoitat myös muihin kohteisiin, kannattaa ASP-tilille rahan laittamista miettiä tarkemmin. Korko sijoitetulle pääomalle tosiaan on verottomasti 1% + 4%. Tämä on kiitettävä riskitön tuotto pääomalle, mutta se ei lisää passiivisia tuloja, vaan vähentää tulevaisuuden velkataakkaa. Osakkeethan ovat pitkällä aikavälin tuottaneet keskimäärin 7% vuodessa (ennen veroja). On siis hyvä miettiä kahteen kertaan, mihin rahansa laittaa ja mikä on riskinsietokykysi.

Jos tiedät, että sinulla on varaa säästää suuria määriä 2 vuoden sisään ensiasunnonostostasi, suosittelen, että sijoitat maksimimäärät ASP:lle kahden vuoden minimiajan sisään. Näin saat maksimihyödyn lisäkorosta.

Käytännössä, jos säästät 3000 euroa kahdeksana neljänneksenä, säästät 24 000 euroa kahden vuoden aikana. Jos laskemme karkeasti tähän päälle suoraan 1+4% koron verotta, tuottaa pääomasi erittäin kiitettävästi ja saat lisäkorosta suurimman mahdollisimman hyödyn.

Toki monelle on utopiaa säästää yli 20 000 euroa ASP-tilille kahden vuoden sisään, mutta esimerkkin näin pystyt maksimoimaan korkoa-korolle ilmiön ASP-tilillä.

7. Opintolaina ja ASP-tili

Vaikka en tue laisinkaan opintotuen muuttamisesta entistä lainapainoitteisemmaksi, olen sitä mieltä, että jokaisen opiskelijan pitäisi nostaa kaikki opintolainat mitä voivat ja opetella sen avulla rahankäyttöä, tai vain käyttää raha erittäin järkevästi (tai vähemmän järkevästi). Vaikka itse sijoitin opintolainani lähinnä osakkeisiin, on mielestäni ulkomaanmatkat aivan yhtä hyvä sijoituskohde opintolainalle.

Opintolainan sijoittaminen ASP-tilille on kuitenkin yksi parhaista vaihtoehdoista, mikäli haluaa pysyä korkeariskisimmistä sijoitusvaihtoehdoista kuten osakkeista erossa. Mikäli valmistut ajoissa (opintolainoista saat tällöin valtiolta anteeksi 30% 2500 euroa ylittävästä osasta).

Otetaan esimerkki, jossa suoritat maisteritutkinnon kuuteen vuoteen kuten allekirjoittanut. Sijoitat kaikki lainasi ASP-tilille (650 euroa x 48kk + 0,5% korko)= n. 31 200 euroa. Kun olet sijoittanut tuon 31 200 euroa ASP-tilillesi, on sinulla 6 vuoden päästä ASP-tililläsi n. 39 000 euroa. Ja koska valmistuit ajoissa, saat 40% opintolainastasi anteeksi (mutta vain maksimissaan 6200 euroa) ja sinulla onkin opintolainaa jäljellä vain 25 000 euroa valmistuessasi.

Sait siis juuri ilmaista rahaa opintolainan vähennyksen ja ASP-lainan yhdistelmällä lähes 14 000 euroa! Ja kaikki tämä riskittömästi Suomen valtion sponsoroimana (niin opintolaina kuin ASP-tili on valtion tukemia ja laissa säädettyjä).

Mutta takaisin ASP:iin. Mikäli olet opiskelujen alussa lähes varma, että aiot hankkia omistusasunnon, vähintä mitä voit tehdetä tulevaisuuden-itsesi takia on nostaa kaikki laina, mitä voit ja laittaa ne vähintäänkin ASP-tilille. Kiinteä korko (1+4%) on korkeampi kuin opintolainastasi maksamasi korko, lisäkorko tähän päälle tuo lopuksi vielä kivan lisän JA helpotat ensiasuntosi ostamista järkyttävästi kun sinulla on jo valmis pesämuna.

Suurin ajatusvirhe mitä moni opiskelija, joka opintolainaa pelkää tekee, on mielestäni meihin kaikkiin (myös itseeeni) lapsuudessa iskotettu velan pelko. Opintolaina on laina, jota ei kannata pelätä. Saat yleensä siitä osan anteeksi, siinä on pienempi korko kuin missään elämäsi aikana ottamassa korossa ja raha tänään > kuin raha huomenna. Jos olet ostamassa asuntoa joka tapauksessa, joudut joka tapauksessa ottamaan lainaa.

Teet palveluksen itsellesi, pankille ja koko yhteiskunnalle kun nostat opintolainaa, sijoitat sen järkevästi vaikka ASP-tilille, ja saat asuntolainan helpommin ja paremmilla ehdoilla kuin ilman opintolainaa.

Edelleen korostan, jos ostat asunnon tulet jokatapauksessa ottamaan lainaa elämäsi aikanaopintolaina on näistä lainoista elämäsi halvin ehdoilta sekä koron puolesta ja ainoa, joka on aidosti ilmaista rahaa. Suomi on kaikesta huolimatta edelleen yksi opiskelijaystävällisimpiä maita maailmassa ja olet tyhmä, jos et ota tästä hyötyä irti. Oli taloudellinen tilanteesi opiskelijana mikä vain, nosta opintolaina!

8. ASP-sijoittaminen vai osakesijoittaminen?

Kysymyksistä vaikein. Loppujen lopuksi päätös siitä, haluatko keskittyä osakesijoittamiseen vai ASP-tilille säästämiseen syntyy riskinsietokyvystäsi. Hajautetun riskin opein, jos sinulla on tarpeeksi pääomaa, järkevintä on sijoittaa ASP-tilille JA osakkeisiin. Itse tein näin sen takia, koska en tiennyt, osaanko sijoittaa tarpeeksi hyvin osakkeisiin. Historiallisestihan osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä paremmin.

Ongelma tulee kuitenkin siinä, että ASP-tilille säästetty aika ei välttämättä ole pitkä aikaväli vaan vaikka 5 vuotta. Jos olet sijoittanut osakkeisiin, voi juuri asunnon ostohetkellä olla lama. Pörssikurssit ovat ennätysalhaisissa lukemissa ja sinulla ei ole tarpeeksi pääomaa nostaaksesi lainaa pankista (vaikka kurssit nousisivatkin ennätyslukemiin parissa vuodessa).

Voi myös olla, että olet sijoittanut johonkin hieman eksoottisempaan sijoitustuotteeseen tai osakkeeseen ja olet menettänyt melkein kaikki rahasi. Jos sinulla on ASP-tili, rahan menettäminen ei ole mahdollista edes maailmanlopun tilanteessa (Suomen valtio takaa kaikki pankkitalletukset 100 000 euroon asti).

Jos olet aloitteleva sijoittaja, suosittelen ehdottomasti ASP-tiliä sekä osakesijoittamista. Näin et laita liian suuria rahoja osakkeisiin samalla kun maksat oppirahoja ja opettelet sijoittamaan sekä samalla ASP-tili kasvaa korkoa korolle, jota et voi menettää. Jos olet kiinnostunut sijoittamisen aloittamisesta, lue kattava tekstini siitä, miten aloittaa sijoittaminen ja aloita molemmat, niin ASP- kuin rahasto- tai osakesijoittaminen!


9. ASP tili kokemuksia – henkilökohtaisia ASP-kokemuksia

Avasin oman ASP-tilin samalla kun sain ensimmäisen ns. ”oikean” kesätyön. Olin tehnyt kaikenlaisia kesätöitä 15-vuotiaasta alkaen, mutta niissä palkka oli luonnollisesti mitä sattuu, joten käteen ei ollut jäänyt kauheasti. Aloitin ensimmäisen yliopistovuoteni jälkeen siistissä toimistoduunissa vuonna 2012 ja silloin avasin myös ASP-tilin siitä sen enempää tietämättä. Olin kuullu, että sille voi säästää asuntoa varten rahaa, mutta siihen tietämykseni loppuikin.

Pari vuotta kului ja laitoin yleensä vuodessa n. 2000-3000 euroa ASP-tililleni. Tällöin minulla ei ollut mitään taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta tai muutakaan maalia säästämisessä. Säästin sen mitä käteen jäi ja leikin osakkeilla joskus onnistuen, joskus epäonnistuen.

Vasta 3 vuotta ASP-tilini avaamisen jälkeen tajusin kuinka hyvä ASP-tili oikeastaan on. Vasta vuoden 2015 puolen välin jälkeen aloin laittamaan ASP-tilille säännöllisesti ensin 400 euroa kuukaudessa, sitten 500 euroa kuukaudessa ja lopulta vuonna 2016 tämän blogin aloitettuani 1000 euroa kuukaudessa. Pian vauhtia kiristettyäni ei mennytkään kuin hetki ja minulla oli kasassa tavoittelemani 20 000 euroa ASP-tilillä.

Ensi vuoden alussa alan etsimään toden teolla ensiasuntoani, johon käytän ASP-tilini sijoitukset ja näen lopulta paljon ASP-tililläni on lisäkoron jälkeen rahaa. Arvelisin, että luku sijoittuu johonkin 23 000-24000 euron tasolle, joka on kiitettävä, mutta voisi olla parempi. Miten? Yksinkertaisesti siten, että en olisi avannut ASP-tiliäni silloin kun sain töitä, vaan silloin kuin minulla olisi ollut aidosti rahaa säästää tilille.

Koska ASP-tilin lisäkoron saa sille vuodelle, jolloin ASP-tili on avattu sekä 5:lle seuraavalle vuodelle, loppuu korkolisäni juuri vuoden 2017 lopussa, koska avasin tilin vuonna 2012. Toinen vaihtoehto olisi ollut myos laittaa kaikki rahat osakkeisiin, koska näin jälkiviisaana voi sanoa, että pörssi on tuottanut viela paremmin kuin ASP.

Jos jotain voi oppia omasta ASP-tili kokemuksestani, on se ennen kaikkea se, että avaa se vasta kun olet varma, että sinulla on varaa tallettaa sinne järkeviä summia. Ja mieluiten, että oman asunnon ostaminen on n. 6-8 vuoden horistontissa avaushetkestä. Näin pystyt maksimoida ASP-tilin hyödyn.

Lopulta aloin metsästämään asuntoani ja kirjoitin matkan varrella kirjoituksia siitä, miten asunnon metsästys eteni. Pystyt lukea kokoa tarinani siitä, miten asunnonmetsästämiseni meni ja miten ASP:sta loppujen lopuksi oli hyötyä minulle seuraavista teksteistä.

Osa 1 – Asuntolainan kilpailutus
Osa 2 – Ensiasunnon ostaja on kilpikonna jänisten seassa 
Osa 3 – Onko täydellistä ensiasuntoa olemassa?
Osa 4 – Onko asuntomarkkina vihdoin kääntymässä?
Osa 5 – Ensiasunto ostettu!


10. Tl;dr

Koska artikkeli on erittäin pitkä, ymmärrän, etteivät kaikki sitä jaksa välttämättä lukea. Siispä tässä kirjoituksen mielestäni tärkeimmät pointit niille, jotka vain selailivat artikkelin läpi.

– Jos olet nuori ja haluat ostaa oman asunnon jossain alle 10 vuoden sisään, kannattaa sinun avata ASP-tili vasta kun pystyt säästämään enemmän kuin 100 euroa kuukaudessa.
– Jos olet opiskelija, ja sinulla ei ole opintolainalle muuta käyttöä, nosta kaikki opintolainat ja laita ne ASP-tilille. Jos nostat kaikki lainat mitä Kela antaa ja valmistut tavoiteajassa, voitat ASP-tilille sijoittamalla yli 10 000 euroa lähes riskittömästi (maailmanloppu tai kolmas maailmansota voi muuttaa asioita).
– Jos sinulla on paljon ylimääräistä rahaa, suosittelen ASP-tilin sekä osakesijoittamisen yhdistämistä. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat historiallisesti olleet aina parempi vaihtoehto kuin mikään muu sijoitus. Järkevintä on avata tili Nordnettiin* ja aloittaa Suomen Superrahastoon sijoittaminen pienellä rahalla, koska se on täysin ilmaista ja riski- tuottosuhde on erittäin hyvä. Jos olisin itse sijoittanut rohkeammin juuri vähäkuluisiin rahastoihin, enkä ASP-tilille vuosien varrelle, olisivat tuottoni olleet huomattavasti paremmat.
– Älä koskaan tyydy mihinkään muuhun kuin 1% + 4% korkoon ASP-tilistä sopiessasi.
– ASP-tilissä on paljon ehtoja, joihin kannattaa tutustua lukemalla tämä artikkeli tai eri pankkien sivuja.

Jos sinulla on ASP-tiliin tai säästämiseen liittyen kysymyksiä, laita kommenttia. Vastaan kaikkiin kysymyksiin. Tämä artikkeli sisältää kaiken tuoreimman tiedon ja päivitänkin tätä jatkuvasti kun muutoksia tulee.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

*Affiliate linkki

35 kommenttia artikkeliin ”Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ASP-tilistä ja enemmän”

 1. Hei! Mulla on ASP-säästö käytössä ja pian ollut nyt ensimmäisen vuoden. Koitin netistä etsiä eikä oikeen mistään löytynyt niin josko sinä tietäisit kysymykseeni vastauksen; eli saako ASP-lainalla hankittua asuntoa vuokrata ihan vapaasti sen jälkeen, kun laina on maksettu kokonaisuudessaan pois? Tuntuisi vähän hassulta, ettei lainan maksamisen jälkeen saisi asuntoa vuokrata miten tahtoo, mutta voihan se olla maahdollistakin. Tiedätkö miten on asian laita? 🤔

  Vastaa
 2. Erittäin hyvä kysymys! En ole lakioppinut, mutta mielestäni on selkeää, että ASP-rahoitettua asuntoa saa vuokrata sen jälkeen kun se on kokonaan sinun. Tämä johtuen siitä, ettei se ole enää ASP-asunto vaan ihan oma asunto, eikä sinulla ole enää ASP-lainan hyötyjä (ja rajoituksia). Asunto on siinä kohtaan asunto muiden joukossa.

  Vastaa
 3. 7. Opintolaina ja ASP-tili kappaleeseen täsmennys: Opintolainavähennys on 30% 2500 euroa ylittävästä osasta ja tätä saa korkeakouluopiskelijat, jotka aloittivat koulunsa 2005-2014 aikavälillä. Opintolainahyvitys on 1.8.2014 jälkeen aloittaneille korkeakouluopiskelijoille ja toimii pitkälti samaan tapaan, mutta se on peräti 40% 2500 euroa ylittävästä osasta!

  Ja vaatikaa tosiaan sitä 4% lisäkorkoa heti ASP-tiliä avatessanne. Aikoinaan avasin OP:n ASP-tilin 3% lisäkorolla ja sitä ei enää 4%:ksi saa vaikka pankkia vaiihtaisi lainaa ottaessa. Se lisäkorko ei ole korkoa korolle, mutta silti vuosittaista korkoa talletetulle pääomalle, joka maksetaan asunnon oston yhteydessä. Eli mitä aikaisemmin ASP-tilille saa rahaa, sen parempi. : ) Ylellä on siihen aika hyvä laskuri, josta saa hyvän käsityksen lisäkoron suuruudesta: https://yle.fi/uutiset/3-8227554

  Omat lukemat edustavat juurikin sitä erittäin maltillista strategiaa:
  Opintolainaa opintojen jälkeen: 15 k€ – opintolainavähennys 3 k€
  3 vuoden jälkeen ASP-tilillä: 15 k€ [opintolaina] + 13 k€ [säästöt] + lisäkorkoa n. reilu 1 k€
  Osakkeita / rahastoja: 0 k€
  Käteistä: n. 3 k€

  Vastaa
 4. Hei, tässä malttamattomana lähdin aspista ja muista säästämisasioista googlailemaan junamatkan ratoksi. Kiitos hyvästä tekstistä!

  Kysymys kuuluu, mikäli suunnitelmissa on ostaa asunto n.4-6v päästä, MUTTA ULKOMAILTA, mitä säästämiskeinoa suosittelet?

  Rahastot eivät pelota ammattilaisten kanssa läpikäytynä ja itsenäiseen osakesijoittamiseen en omaa vielä tarpeeksi aikaa, asiantuntevuutta tai itseluottamusta. Menen varmastikin pankkiin keskustelemaan vielä aiheesta. DI-opintoja Suomessa jäljellä vielä 3-4v(mahdollisesti vikat 2v ulkomailla) ja lainat nostettu tappiin asti käyttäen ne enemmän ja vähemmän järkevästi.

  Vastaa
  • Hyvä kuulla, että tekstistä oli apua!

   4-6v:n tähtäimellä varmaan juuri nuo indeksirahastot ks. https://omavaraisuushaaste.com//parhaat-ja-halvimmat-indeksirahastot/ ovat todennäköisesti paras vaihtoehto siten, että säästät tarpeeksi moneen erilaiseen (esim. Jenkkeihin, Euroopan ja Suomen indeksirahastoihin) ja jaat sinne laitetut rahat tasaisesti.

   Kurssit ovat tällä hetkellä niin korkealla, että on todennäköistä, että yksi pörssiromahdus 4-6 vuoteen osuu. Tällöin kannatta vain jatkaa samojen rahamäärien laittamista rahastoon kuin aina ennenkin ja vähät välittää maailmanlopun paasaajista. Ks. https://omavaraisuushaaste.com//porssiromahdus-tulossa-silla-ei-ole-valia/

   Pitkäaikaisena säästäjänä tärkeätä on, että hajautat indeksirahastosi niin ajallisesti ja maantieteellisesti 4-6 vuoden aikana. Jos historia toistaa itseään kuten se on tehnyt viimeiset 100 vuotta, tämä on todennäköisesti paras vaihtoehto.

   Vastaa
 5. Hei!

  Kiitos hyvästä tekstistä. Liian usein ASP:sta saa lukea vain samoja lyhyitä tiivistelmiä.

  Yhden korjauksen esitän: ASP-tilin voi avata uudelleen. Tämä lukee Valtiokonttorin ohjeissakin. Itselläni oli ASP muutama vuosi sitten, mutta jouduimme lopettamaan sen, koska tarvitsimme rahat asumisoikeusasunnon hankintaan. Nyt avasin ASP:n uudelleen. Jo peruskorko 1 % on suurempi kuin useimpien säästötilien korot, mutta aion kyllä ostaa asunnonkin.

  Vastaa
  • Kiitos korjauksesta! Jostain syystä oli tuollainen tieto jäänyt tonne kun googlasin asiaa vähän aikaa sitten. Mutta tosiaan uusinta googlauksella olet aivan oikeassa. ASP:n voi kun voikin avata uudestaan, kunhan ei välissä ole ensiasuntoa ostanut.

   Vastaa
 6. Hei, kiitos hyvästä tietopaketista! Itse avasin syksyllä ASP-tilin ja olen sijoitellut sinne maksimisummia, eli 24 000 € pitäisi tulla täyteen kahdessa vuodessa. Mutta todennäköisesti asunnon ostaminen ei ole omalla kohdallani ihan vielä tuolloin ajankohtaista. Saakohan siis ASP-tilille sijoittamista jatkaa tuon ”maksimisumman” (3000 € x 8 vuosineljännestä) tultua täyteen, ja saako 1+4 % koron silti koko summalle? Kiitos jos osaat valaista asiaa tai jos jollain muulla on tästä kokemusta, sillä en ole löytänyt tähän vastausta mistään.

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että olet saanut noin hyvin säästettäy ASP:lle. Itseasiassa ASP:n tuo 8x on vain minimi. Eli pystyt hyvin säästämään ihan niin paljon kuin haluat ja saat koko pääomallesi, jonka säästät tuon 1+4% koron jokaiselle 0-3000 eurolle, jonka säästät 3 kuukauden pätkissä. Eli mitään maksimia ei ole!

   Vastaa
   • Hei!

    Kiitos hyvästä tekstistä. Liian usein ASP:sta saa lukea vain samoja lyhyitä tiivistelmiä.

    Yhden korjauksen esitän: ASP-tilin voi avata uudelleen. Tämä lukee Valtiokonttorin ohjeissakin. Itselläni oli ASP muutama vuosi sitten, mutta jouduimme lopettamaan sen, koska tarvitsimme rahat asumisoikeusasunnon hankintaan. Nyt avasin ASP:n uudelleen. Jo peruskorko 1 % on suurempi kuin useimpien säästötilien korot, mutta aion kyllä ostaa asunnonkin.

    Vastaa
  • Hienoa homma, että tekstistä oli hyötyä! Ja erittäin hyvä kysymys, voisin sen lisätä tekstiinkin.

   ASP:ssa ei ole laissasäädettyä ”maksimisummaa”, joten tosiaan tilanteessasi voit jatkaa rahan laittamista sinne vielä monta vuotta ja saat sen 1+4%:n koron alotusvuodeksi + seuraavalle 5 vuodelle. Eli voit rauhassa laittaa sinne niin paljon rahaa kuin pystyt vielä ainakin seuraavan 5 vuoden ajan. Sen jälkeenkin voit laittaa, mutta siitä eteenpäin saat vain 1%:n koron. Toivottavasti tämä selvensi!

   Vastaa
 7. Moi!
  Hyvä teksti, kiitos siitä. En löydä mistään tietoa siitä, että pitääkö se ensiasunto ostaa viimeistään 39-vuotiaana vai saako lisäkorot ja muut systeemit vielä sen jälkeenkin ensiasunnon ostajana? Onko siinä jotain yläikärajaa?

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että tektistä oli hyötyä! Ja erittäin hyvä kysymys. ASP-lainan ottamisessa ei ole yläikärajaa eli tärkeintä on, että avaat ASP-tilin viimeistään 39-vuotiaana. Kun olet avannut tilin, ei sinun tarvitse enää ikää miettiä.

   Vastaa
 8. Hei, minua kiinnostaisi erityisesti tietää jos sinulla on antaa lähdettä (eli mistä kuulit / päättelit tämän asian) kohdalle 4. Pankistani väitettiin, että en saisi ASP-säästötililtä lisäkorkoa mikäli käytän tilin ensiasunnon ostamiseen normaalilla asuntolainalla. Valtiokonttorin ohjeet ovat tulkinnanvaraiset. ASP-säästötili ja ASP-laina ovat kuitenkin eri asiat.
  Kiitos informatiivisesta blogista!

  Vastaa
  • Hei! Hyvä kysymys. Muistaakseni minulle sanottiin pankista näin, että sen saa joka tapauksessa. Otin kuitenkin varmuuden vuoksi vielä valtiokonttoriin yhteyttä ja kysyin. Vastaus kuului:

   ”Hei
   Asp-ehtojen täyttyessä asiakas on oikeutettu saamaan lisäkoron vaikka ei ottaisi asp-korkotukilainaa vaan tavallista asuntolainaa.”

   Eli tosiaan pankkisi puhui sinulle palturia 😀 Tämä ei sinänsä yllättävää, koska eivät pankkivirkailijatkaan tunnu ASP:in jokaista koukeroa täysin tuntemaan.

   Vastaa
 9. Opintolainahyvityksen laskussa on virhe

  ”Ja koska valmistuit ajoissa, saat 40% opintolainastasi anteeksi ja sinulla onkin opintolainaa vain 20 090 euroa valmistuessasi.”

  Tämä ei pidä paikkaansa. Opintolainaa saa anteeksi 40% 2500€ ylittävältä osalta mutta maksimissaan 6200€ (riippuen tutkinnon kestosta). https://www.kela.fi/opintolainahyvitys

  Vastaa
 10. Hei,

  tiedätkö voiko yhteisellä ASP-lainalla ostaa asunnon niin, että asunnon omistusosuuksia ei jaeta 50-50? ASP:lla kun pitää ostaa vähintään 50% asunnosta, mutta entä jos samalla lainalla ostetaan sekä 40 että 60%?

  Vastaa
  • Nyt tuli kyllä haastava kysymys. Mutta uskoisin, että tämä onnistuu juurikin sen takia, koska rajoitus on vain per ASP ja kun ostetaan se 100% asunnosta, on ASP-tilien mukana olevien henkilöiden vastuulla hoitaa asunnon omistusosuuksien jako.

   Se, että onko tällaisessa 40-60 jaossa välttämättä järkeä on sitten eri asia – etenkin jos mahdollinen ero joskus tulisi vastaan.

   Vastaa
 11. Kiitos kirjoituksesta!

  Itse olen aloittamassa 300op yliopisto-opinnot tulevana syksynä ja aion nostaa koko opintolainan sijoitettavaksi asp-tiliin ja/tai indeksirahastoihin. Omistusasunnon olen ajatellut ostaa todennäköisesti opintojeni (5-6v) jälkeen. Jos avaan asp-tilin, niin mitä seuraavista vaihtoehdoista suosittelisit:
  1. Heti opintolainarahoja saatuani avaan asp-tilin
  2. Avaan tilin ensi vuoden alussa, jotta lisäkorko kestäisi pidempään
  3. Jokin muu ratkaisu

  Vastaa
  • Hei, hienoa, että tekstistä oli hyötyä ja olet suunnittelut tätä jo etukäteen!

   Uskoisin, että kumpi tahansa vaihtoehdoista yksi tai kaksi käy, jos pystyt käyttämään kaiken tai suuremman osan opintolainastasi ASP:lle, etkä sitä kulutukseen tarvitse. Itse varmaan olisin tehnyt numero ykkösen, jos olisin heti opiskelujen alussa tajunnut nostaa opintolainaa.

   Vastaa
 12. Hei!
  Onko tietoa miten ASP-lainaa saa tapauksessa, jos tilillä ei ole vielä 10% asunnon hinnasta? Asun tällä hetkellä ASO-asunnossa, minkä aso-maksu kyllä täyttää 10% ostettavan asunnon hinnasta. Vai tuleeko minun asua pari vuotta vuokralla, jonka aikana siirrän ASO-maksun ASP-tilille?

  Vastaa
  • Käsittääkseni tuossa tilanteessa riittää, että sinulla on 10% asunnon hinnasta. 10% ei tarvitse olla käsittääkseni ASP-tilillä, jotta ASP-lainan saa. Toki voi olla ihan järkevääkin, että siirtelet hiljattain ASP-tilille rahoja, koska 1+4%:n korko on erittäin hyvä. Ihan siis oman tilanteen mukaan kannattaa miettiä, mikä on paras.

   Vastaa
 13. Hei! Kiitos kirjoituksesta. Onko sinusta kannattavaa säästää ASP-tilille yli valtion maksamaa korkotukilainaa? Itse miettinyt mieheni kanssa mahdollista tulevaa asunnon ostoa. Itsellä ASP-tilin ehdot jo täytetty (asp-tili avattu yli 5 vuotta sitten), tilillä 16 000€, kun valtionlainaa saa tällä alueella max. 160 000€. Tulevan asunnon hinta kuitenkin max 300 000€. Ja kun ostajia on kaksi (toisella ei oikeutta ASP-lainaan), niin kai riittää että itsellä on omasta lainaosuudesta se 10% talletettuna. Vai tuleeko itsellä olla se 10% asunnon ostohinnasta tilillä (30 000€)? Tällä hetkellä säästöt menevät perus säästötilille.

  Vastaa
  • Hyviä kysymyksiä! En suosittele säästämään yli tuota korkotuettua määrää ASP:lle. Jos ylimääräistä rahaa löytyy, niin silloin ASP:n viereen kannattaa aloittaa pitkäjänteinen vähäkuluisiin indeksirahastoihin sijoittaminen. Pitkällä aikavälillä se on parhaimmillaan vielä kannattavampaa kuin ASP:n säästäminen.

   Ja tuo nykyinen summasi riittää aivan varmasti tuohon 300 000 euron kämpän ostoon, jos ostatte sen 50/50 suhteella, eli siitä ei tarvitse varmasti olla huolissaan. Toivottavasti tästä oli apua!

   Vastaa
 14. ”suosittelen, että sijoitat maksimimäärät ASP:lle kahden vuoden minimiajan sisään. Näin saat maksimihyödyn lisäkorosta”.

  ”Mikäli varat olisivat olleet tilillä pidempään, esimerkiksi lähempänä viittä vuotta, olisivat tuototkin olleet paremmat.” (Inssin osingot -sijoitusblogista) https://inssinosingot.fi/2018/03/kannattaako-asp-saastaminen-tana-paivana/

  Eli siis miksi näette asian eri tavalla? Kannattaako siis minimiajan sisällä, jotta saa ne kaikki hyödyt, mut vaikka sitten sijoittaisi indeksirahastoihin, jotka tuottavat enemmän kuin tuo asp:in peruskorko (1%) + lisäkorko (4%)?

  Vastaa
  • Hyvä kysymys! Ymmärrän hyvin sekaannuksen, mutta itse asiassa nähdään asiat samalla tavalla, mutta kuvaillaan ne vain eri tavalla. Pääpointti onkin se, että mitä nopeammin rahat laittaa ASP:lle, sitä enemmän saat korkoa korolle tuolle pääomalle – pidit niitä sen 2 vuotta tai 5 vuotta. Itse olen myös sitä mieltä, että ASP:lla kannattaa rahojaan makuuttaa tuon maksimiajan ehdottomasti, mutta pääoma sinne vain kannattaa kerätä mahdollisimman nopeasti, jotta tuo 5% korko sitten kasvaa korkoa korolle nopeasti suoraan esim. 10 000 eurolle, eikä 2000 eurolle, sitten 5000 eurolle, sitten 7000 eurolle jne. kuten itselläni kävi, kun en maksimoinut heti eurojani ASP:lle.

   Toivottavasti tämä selvensi!

   Vastaa
   • Tämä todella selvensi. Kun par’aikaa itse säästän asp-tilille niin todella hienoa että vastasit näinkin nopeasti ja selkeästi. Kiitos paljon!

    Vastaa
 15. Pakottaako ASP-tili ottamaan asuntolainaa? Ja jos pakottaa, niin miksi ei olisi järkevämpää säästää säästötilille, jossa on vähemmän rajoituksia ja mahdollisesti parempi korko? Ja siis säästää niin paljon ettei asuntolainaa tarvitse tai juurikaan tarvitse.

  Vastaa
  • Hyviä kysymyksiä! Ei pakota ottamaan. ASP-tilin voi purkaa milloin vain ja sinne sijoitetulle rahalle saa sen 1%:n koron myös silloin. ASP:n voi purkamisen jälkeen myös perustaa uusiksi jos haluaa.

   ASP-tili on kahdesta syystä erinomainen
   1. Sillä saa riskittömän ja verottoman 5% vuosituoton sijoitetulle pääomalle – tämä on jotain mistä perus säästötili jää erittäin kauas ja osakkeillakin tämä on haastavaa lyhyellä aikavälillä (osakkeet kun ovat lyhyellä aikavälillä aina riskisempiä).
   2. ASP:n avulla saat valtiontakauksen lainaan. Pankki haluaa aina takauden lainaasi (joka on usein toinen kiinteistö), jotta sen saat, joten ASP hoitaa tämän ongelma. Valtiontakaus lainaan on äärimmäisen arvokas, mikäli omat vanhemmat eivät pysty omaa asuntoaan lainasi vakuutena käyttämään.

   ASP:sta saakin parhaan hyödyn silloin, jos aikoo ensiasunnon joskus ostaa. Jos haluaa kuitenkin säästää ja sijoittaa muuten vain rahaa ja ei asuntoa ole ostamassa, ovat indeksirahastot mielestäni tähän parempi tapa.

   Vastaa
    • Tuollaisessa tilanteessa varmaan ihan hyvä pitää rahat säästötilillä, jos tosiaan ulkomaat saattavat olla tähtäimessä. Tällöin säästyy turhalta säädöltä, kun rahat pitää siirtää uuteen maahan. Jos taas päättää jäädä Suomeen ja rahaa jää hyvin säästöön tai sitä on jo valmiiksi säästössä, voi ASP:n aina silloin aloittaa.

     Vastaa

Jätä kommentti