Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää opinto- ja asumistuesta

Opintotuki on monimutkainen viidakko, jossa jokaisen opiskelijan pitää osata seikkailla. Suomessa on onneksi opiskelijoilla asiat edelleen erinomaisesti. Suurin osa opiskelijoista pystyy saamaan ilmaista rahaa valtiolta niin opintotuen, asumistuen kuin opintolainan muodossa (kyllä, tämäkin on ilmaista rahaa nykykorkotasolla). Jotta tämä kirjoitus ei veny liian pitkäveteiseksi, käsittelen nyt opintorahaa ja asumistukea ja sitä, miten opiskelijana pystyt saamaan kaiken irti näistä etuuksista.

Tämä teksti on toinen kirjoitus sarjaa, jossa selitän, miten sinäkin pystyt jo opintoaikoina kasvattamaan omaisuuttasi huomattavasti. Itse saavutin opiskeluaikanani 78 000 euron omaisuuden näillä opeilla. Tekstissä liikkuvat luvut ja asiat koskevat vuosiluokkaa, joka on aloittanut opiskelunsa 2017 ja myöhemmin.

Huomasin opiskellessani yliopistossa, että jopa kanssaopiskelijani ovat uskomattoman tietämättömiä kaikista tukiin liittyvistä asioista ja esim. opintotuen takaisinperintä sekä kesäopintotuet tuntuivat aina olevan suuri mysteeri. Tämä siitä huolimatta, että opiskelin kauppakorkeakoulussa, jossa luulisi ihmisten olevan kiinnostuneita rahoista. Toivon, että tämän kirjoituksen luettuasi osaat pujotella opintotuen monimutkaisessa maailmassa paremmin ja ottaa siitä kaiken irti!

Yleistä opintorahasta ja asumistuesta

Opintoraha ja asumistuki ovat kokonaisuus, josta perusosa opintotukea koostuu. Opintoraha, asumislisä ja koulumatkatuki maksetaan kuukauden 1. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Opintorahaa kaikki toisen asteen opiskelijat saavat yhtä paljon, niin kauan kun eivät asu vanhempiensa luona.

Mikäli asut edelleen vanhempiesi luona, olet edelleen oikeutettu opintorahaan, mutta pienempään summaan. Tavallinen yhdistelmä opintorahasta ja asumistuesta – eli opintotuki – liikkuu n. 600-800 euron kieppeillä.

Kuinka paljon opintotukikuukausia sinulla on käytössä?

Koska olen itse yliopistosta valmistunut, käsittelen nyt vain yleisintä yliopistotutkintoa (Esim. Kauppatieteiden maisteri, diplomi-insinööri tai filosofian maisteri). Käytännössä siis mitä tahansa korkeakoulututkintoa, joka on 300 opintopistettä.

Tällöin käytössäsi on enintään 48 kuukautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos nostat tukia 9kk vuodessa, kestää tuki 5 lukuvuotta ja 3kk. Mikäli kuitenkin nostat opintorahaa joka kuukausi (12 kertaa vuodessa), kestää se tarkalleen 4 lukuvuotta. Kannattaa siis olla tarkkana tämän kanssa. On kuitenkin hyvä huomata, että tämä rajoitus koskee vain opintorahaa. Asumistukea pystyt saamaan elämäntilanteestasi ja opiskeluvuodestasi riippumatta.

Alempaan tutkintoon eli 180 opintopisteeseen sinulla on käytössä kuitenkin korkeintaan 30 kuukautta. 120 opintopisteeseen eli ylempään tutkintoon sinulla on käytössä maksimissaan 21 kuukautta.

Opintorahan ja asumistuen hakeminen ja nostaminen erilaisissa asumisjärjestelyissä

Kuten edellä mainittu, opintorahassa ainoa muuttuja on asutko vanhempiesi luona vai et. Jos et asu vanhempiesi luona, asumismuotosi ei vaikuta opintorahaan, vaan saat aina maksimi opintorahan (250,28e/kk). Asumistuen kokonaisuus onkin sitten hieman monimutkaisempi ja siihen vaikuttaa etenkin juuri asumismuotosi. Tässä yleisimmät esimerkit asumistuen käyttäytymisestä erilaisissa asumismuodoissa. Asumistukeen ei vaikuta (ruokakuntasi) tulot mikäli tienaat alle 300 euroa/kk = 3600 euroa vuodessa.

Yksin asuminen

Jos asut yksin, olet onnekas. Otetaan esimerkki. Olet saanut opiskelupaikan Helsingistä. Jostain syystä haluat keskustaan. Helsingin vuokrataso on hullu. Samapa tuo, hommaat asunnon, jonka vuokra on 600 euroa. Jos lasketaan, ettet saa mitään muita tuloja vuoden aikana kuin opintorahaa ja asumistukea, saat asumistukea KELA:lta n. 406 euroa!

Kela maksaa siis 66% vuokrastasi. Tähän päälle opintoraha 250e/kk ja tämän lisäksi voit nostaa opintolainaa 600e/kk. Käytännössä näillä rahoilla pystyt elättämään itsesi helposti opintojesi ajan, kunhan katsot edes vähän paljon kulutat rahaa.

Soluasunnossa asuminen

opintotuki
Soluasuminen on kivaa – ellet ole suomalainen

Solu on aina yhtä hyvä vaihtoehto, etenkin sen halvan vuokran takia. Soluasunnossa asuminen on myös hyvä asumistuen kannalta, koska KELA näkee suoraan, että ette ole samaa ruokakuntaa ja vain omat tulosi vaikuttavat asumistuen määrään.

Tilanteesi on siis täysin identtinen siihen, että asut yksin (paitsi, että asut kämppiksen kanssa, joka on useimmiten kivempaa). Esimerkkinä jos asut Helsingissä et käy töissä ja asut solussa, jonka vuokra on 300 euroa, maksaa KELA sinulle asumistukea 236,64 euroa. Vuokrasta sinulle itsellesi jää siis maksettavaksi vain 64 euroa.

Kämppiksen kanssa asuminen (Ks. samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa asuminen)

Jos vuokraat asunnon yhdessä toisen henkilön kanssa ja teillä on yhteinen vuokrasopimus, myös asumistuki on yhteinen. Tällöin molempien tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Tämän takia kaikista parasta on, että jokaisella kämppäkaverilla on erillinen vuokrasopimus. Vuokranantajat ovat nykyään jo erittäin tietoisia tästä muutoksesta ja tämä ei useinkaan aiheuta extra päänvaivaa kenellekään.

On hyvä huomata, että jos vuokraat asunnon toisen henkilön kanssa yhteisellä vuokrasopimuksella, kuulutte aina samaan ruokakuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kimppakämpässä asuvat kaverukset kuuluvat samaan ruokakuntaan. Tämä vaikuttaa siis teidän molempien asumistukeen negatiivisesti. Tulevaisuudessa mikään ei ole enää varmaa, koska uuden avioliittolain myötä, KELA saatta tulevaisuudessa vaatia myös tarkempaa selvitystä samaa sukupuolta olevilta kämppäkavereilta.

Avoliitossa asuminen (Ks. vastakkaisen sukupuolen kanssa asuminen)

Kämppäkavereiden kannattaa varautua selvittämään asumisjärjestelynsä. Yleensä Kela katsoo kahdestaan samassa asunnossa asuvien olevan avoliitossa, ja avopuolisot kuuluvat aina samaan ruokakuntaan vuokrasopimuksesta riippumatta. Tämä korostuu kun henkilöt ovat eri sukupuolta

Kela arvioi asiaa käytettävissä olevien tietojen perusteella ja käyttää myös tapauskohtaista harkintaa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota yhteen muuton syihin, asukkaiden ikään, asunnon kokoon, asumisen kestoon ja siihen, ovatko asukkaat asuneet aikaisemmin yhdessä. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jos muutat vastakkaisen sukupuolen kanssa yhteen, ja vaikka olisitte 100% kavereita, ei edes paperisodan käyminen yleensä auta muuttamaan KELA:n mieltä.

Julkisuuteen nousseiden esimerkkien mukaan on selkeää, ettei KELA anna tässä periksi ja suosittelenkin siis ehdottomasti hankkimaan samaa sukupuolta olevan kämppäkaverin ja erilliset vuokrasopimukset. Näin pystytte saamaan mahdollisimman paljon asumistukea per henkilö.

Mikäli et ole vielä laskureihin tutustunut, voit nopeasti tarkistaa oman asumistukesi tästä KELA:n laskurista. Tästä taulukosta taas näet tulojesi vaikutuksen asumistukeen.

 

Opintotuki tulorajat, opintotuen palauttaminen ja mikä vaikuttaa tuloihisi

Alla taulukko tulorajoista ja siitä, miten ne vaikuttavat opintorahaasi. (Lähde: Kela)


Taulukko on vuodelta 2017 ja tulorajoja korotettiin 1%:lla vuonna 2018, mutta prosentin korotus ei muuta lukuja merkittävästi. Et kuitenkaan halua kikkailla tulorajojen reunoilla, koska saatat aina saada tuloja vuoden aikana, joita et odottanut saavasi. Taulukossa olevat luvut ovat siis bruttotuloja, mutta ne eivät ota huomioon saamaasi opintorahaa tai asumistukea.

Sen sijaan yleisimmät opiskelijoita koskevat asiat, jotka lasketaan tuloksi ovat palkka, osingot sekä osakkeiden (tai muiden sijoitusten) myyntitulot.

Kokemukseni mukaan pelottavan harva opiskelija pitää oikeasti kirjaa siitä, kuinka paljon he tienaavat vuodessa. Niinpä KELA:n opintotuki-karhuamiset yllättää vuosittain tuhannet opiskelijat. Tämän ei pitäisi olla mielestäni mahdollista, mutta silti tästä löytyy uutisia joka vuosi. Jos luet tätä tekstiä, lupaa, ettet ole yksi heistä. Pahintahan tässä on se, että KELA pyytää opintotuesta 7,5% koron, joten et halua päätyä opintotuen takaisinperintään.

Mitä siis tehdä, jos tulosi ylittävät tulorajat? Palauta opintotuet vapaaehtoisesti. Tämän pystyy tekemään helposti KELA:n sähköisessä palveluissa pankkitunnuksilla. Opintotuen palautuksilla ei sinänsä ole kiire, koska voit palauttaa opintotuet vapaaehtoisesti aina seuraavan vuoden toukokuun loppuun asti. Eli jos olet nostanut tukia liikaa vuonna 2017, viimeinen mahdollinen vapaaehtoinen palautuspäivä on 31.5.2018. Tämä jättää sinulle hyvin aikaa saada asiat kuntoon. Itselläni on tällä kirjoitushetkellä palautettavia opintotukia n. 2000 euron edestä.

Entä kun valmistut? Miten tulorajat sitten käyttäytyvät? Kela esittää asian vaikeasti, mutta oikeasti asia on suhteellisen selkeä. Jos esim valmistut elokuussa 18.8. tai sen jälkeen, niin opiskeluajan ulkopuolista aikaa on syys- joulukuu. Valmistumisen jälkeen saat tienata kuinka paljon vaan. Joudut siis vertaamaan tulojasi vain tulojasi elokuuhun saakka ja katsoa, kuinka monta kuukautta saat tuona aikana nostaa.

Huom! Kela ei tiedä sinun valmistuessasi, missä kuukaudessa saat tulosi eli jos vaikka valmistut kesäkuussa ja menet siitä suoraan töihin ja tulorajasi ylittyvät koko vuoden tulorajojen perusteella, Kela perii sinulta virheellisesti tukia takaisin, jos et tulorajaa ylittänyt tulorajaa kesäkuuhun mennessä. Silloin asia hoituu tekemällä selvitys Kelalle tuloistasi ja milloin olet ne tienannut. Älä siis maksa sokeasti vain laskua heti kun sen saat, koska Kela ei tosiaan tiedä oletko tienannut tulosi ennen vai jälkeen valmistumisen.

Opintotuki kesällä ja sen hakeminen

Kesäopintotuki on mielestäni yksi huonoiten opiskelijoiden käyttämistä avuista. Kesäopintotuki on opintotuki siinä, missä muukin ja se kuluttaa opintotukikuukausiasi. Suurin osa opiskelijoista ei kuitenkaan nosta tukia kesällä, koska eivät opiskele silloin. Mikäli tulorajasi eivät kuitenkaan nouse vuodessa 12 kuukauden rajan yli (ks. kuva äskeisessä kappaleessa, kannattaa sinun nostaa opintotuki myös kesällä.

Syynä tähän on se, että on todennäköistä, että jos olet motivoitunut joko opiskelemaan ripeästi tai tekemään töitä opiskelujen ohessa, et ehdi nostamaan kaikkia opintotukia tulojesi kasvaessa viimeisinä opiskeluvuosinasi (näin kävi allekirjoittaneelle).

Mutta miten nostaa kesätukia, jos et opiskele kesällä? Laittamalla diipadaapa hakemuksen KELA:lle menemään kesällä. KELA ei ole kiinnostunut siitä, opiskeletko kesällä vai et. KELA tekee opintojen edistymisen seurannan joka vuosi lokakuussa. Seuranta koskee koko edeltävää lukuvuotta (1.8.–31.7.). Kela ei seuraa yksittäisten kuukausien opintoja. Jos siis teet 5op x 12kk =60 opintopistettä lukuvuodessa, voit nostaa 12kk opintotukia vuodessa huoletta. Suosittelen ehdottomasti kesätukien nostamista ihan oman elintason ylläpitämiseksi etenkin ensimmäisinä opintovuosina.

Sijoittaminen ja osakkeiden myyminen opiskelijana

Jos olet siinä onnellisessa tilanteessa, että perit osakkeita, sinulla on ollut osakkeita ennen opiskelua tai aloitat sijoitusharrastuksen opiskelijana ollessasi – muista yksi yksinkertainen sääntö. ÄLÄ MYY OSAKKEITTASI VOITOLLA. Tai jos myyt, huomaa, että kaikki voitto on sinulle tuloa. Toisin kuin verotuksessa, et pysty vähentämään myyntitappioita tulostasi. Joten jos esimerkiksi myyt osakkeita vaikka samana vuonna 5000 euron voitolla ja 5000 euron tappiolla, tulosihat ovat käytännössä 0 euroa. Ei Kelan mielestä. Kelan mielestä olet tienannu 5000 euroa. Tämä sääntö koskee sinua aina, jos haluat nostaa opintotukea.

Tällä hetkellä KELA toimii näin ja mikäli harrastat osakesijoittamista opiskelujen aikana, suosittelen opettelemaan pitkän kaavan sijoittamista ja buy&hold strategiaan pyrkimistä. Onneksi Buffetin sanojen mukaisesti saat Kelan mukaan ”cut your losses”. Näitä ei lasketa tuloksi. Mutta jos olet voitolla, lasketaan kaikki myyntivoitto tulokseksi. Kannattaa siis ottaa salkkuun osakkeita, joita ei halua myydä opiskelujen aikana.

Yhteenveto

Opintotuki on yksi parhaista asioista Suomen jo muutenkin maailmanluokan yhteiskuntajärjestelmässä. Mielestäni on selkeää, että vaikka systeemissä on omat buginsa ja ongelmansa, on ilmaisen rahan saaminen aina jotain, mitä pitäisi osata arvostaa enemmän. Emme maksa korkeakoulutuksesta mitään vaan sen sijaan saamme siitä rahaa. Tämä on jotain, minkä otamme liian itsestäänselvyytenä ja 7 miljardia muuta maailman ihmistä ei.

Toivon, että tämä auttoi sinua tuleva tai nykyinen opiskelija ymmärtämään paremmin opintotukisysteemistä sekä siitä, miten saat siitä eniten irti.

P.S. Kirjoitussarjani siitä, miten saat talouden hallintaasi ja jopa säästettyä rahaa opiskellessasi on nyt valmis! Lue nyt kaikki sarjan osat kirjoitusjärjestyksessä, jos et ole vielä lukenut.

1. Näin keräsin 78 000 euron varallisuuden opiskellessani
2. Kaikki opintolainasta ja miksi sinun pitäisi nostaa sitä
3. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen – miten ja miksi?
4. Miten kuluttaa vähemmän rahaa opiskelijana? 
5. Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää opinto- ja asumiestuesta

 

 

 

 

13 kommenttia artikkeliin ”Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää opinto- ja asumistuesta”

  1. Tuossa ei suinkaan ollut kaikki, ei edes asumistuesta. Myös omistusasunnossa asuva saa asumistukea, mutta miten se lasketaan? Kela vastasi eräälle kysyjälle näin:

    ”Yleistä asumistukea voi saada myös omistusasuntoon. Osakehuoneiston asumismenoina voidaan ottaa huomioon hoito- ja rahoitusmenot eli:
    – vastike (myös ylimääräinen vastike)
    – erikseen maksettavat vesimaksut(18 e/kk henkilöä kohden) ja lämmityskustannukset
    – 73 % asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaisista koroista.
    (Kommentti: Ei siis yhtiölainan korkoja eikä rahoitusvastiketta, vaikka vm olisi ”ylimääräinen” vastike)

    Omakotitalon asumismenoiksi hyväksytään
    – omakotitalon hoitomenot
    – 73 % asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen koroista.”
    (Kommentti: Omakotitalon hoitomenoja ei taatusti hyväksytä ilman tiukkaa ”kohtuullisuusharkintaa”)

    Toisaalta opiskelija voi kyllä käydä arvopaperikauppaa ihan siinä missä muutkin, kunhan muistaa tehdä ”Sipilät” eli touhuta vakuutuskuoren sisällä. Saman asian ajavat kasvurahastot, mutta niissä oleva omaisuus näkyy verottajalle ja on vain ajan kysymys kun joku varallisuusvähennyksen tapainen otetaan huomioon asumis-ja opintotukien laskennassa. Onhan tulossa satavuotinen demarihallinto ja jos opiskelija kerää Kelan tuilla noin tuhdin omaisuuden kuten kerroit, siihen ei voida ”tasa-arvon” tai jonkin muun poliittisen agendan nimissä olla puuttumatta.

    Mainitusta nurinkurisesta tulkinnasta muuten vastaa henkilökohtaisesti eräs Kelan pääsuunnittelija, jonka nimeä ei kai saa julkisesti lausua, ei myöskään kertoa perimmäistä motivaatiotaan(arvata saa).
    Asiasta kuitenkin aikanaan Kelassa äänestettiin ja vähemmistöön jääneet olisivat tulkinneet myyntivoitto/tappiokysymyksen samoin kuin verottaja. Verottajalla ei ole mitään opiskelijan vaurastumista vastaan, kunhan hän maksaa säädetyt verot. Kelalle verotasa-arvo ei selvästikään riitä, vaan menestyjää on rangaistava vielä erikseen.

    Verolakien mukaan pääomatulosta saa vähentää tulon hankkimisesta johtuvat menot. Kelankin pitää noudattaa tätä pääperiaatetta. Kyseinen suunnittelijakukkanen kuitenkin äkkäsi, että verolaiessa on ERIKSEEN säädetty TAPPIOIDEN vähennyskelpoisuudesta. Niinpä on lain hengen mukaista tulkita myös niin, että myyntivoiton saamiseksi ei ole välttämätöntä tehdä tappiota eli sen osalta Kelan kateusperusteinen nihilismi kestää oikeusistuimenkin syynin.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista! Omistusasuntoa en tosiaan muistanut huomioida, kun jotenkin lähdin siitä, että perusopiskelija ei todennäköisesti lainaa asuntoon saa. Mutta tosiaan, tällaisiäkin ihmisiä varmasti löytyy, joten pitänee lisäillä tuo osuus kunhan ehdin.

      Vakuutuskuori on kieltämättä myös asia, jota ei ole käynyt mielessä, mutta sen verohyödyt negatoituvat aika nopeasti opiskelijalla (joka ei lähtökohtaisesti pysty sijoittamaan suuria summia, vaikka kävisi ahkerasti töissä), koska kapitalisaatiosopimuksen kulut ovat usein sen verran korkeat. Jos on kuitenkin vaikka saanut 100 000 euron omaisuuden perintönä tai vanhemmiltaan vähän alkupääomaksi elämään, ja haluaa vielä nostaa opinto tai asumistukea, kannattanee vakuutuskuori siinä tilanteessa.

      Samaa mieltä myös siitä, että tällä hetkellä opiskelijana varallisuuden kertymistä ei tunnuta juuri kannustavan, vaan lähinnä vastustavan erilaisilla säännöksillä, joita KELA on asettanut. Paitsi tietysti, jos saat rahaa vain vanhemmiltasi vaikka sen 4999e vuodessa, niin KELA:aa ei voisi vähemmän kiinnostaa. Kaikenpuolin hullunkurista.

      Vastaa
      • Kyllä perusopiskelijakin saa asuntolainaa, mutta pankkien pakollinen Fiva-vetoinen kuukausitulokyselyteatteri on melkoinen haaste. Opiskelijalla voi olla sadantonnin pääomatulot ja miljoonan euron sijoitusomaisuus, mutta ne eivät pankkeja kiinnosta kun pitäisi olla niitä ”säännöllisiä kuukausituloja”. Ikäänkuin valvova viranomainen ei tulisi edes ajatelleeksi, että on muitakin tulolajeja kuin palkkatulot ja että sijoitusvarallisuus itse asiassa on varmempi tulolähde kuin YT:n uhkaama työpaikka.

        Käytännössä ero näkyy koroissa: 1500 e/kk tienaava saa asuntolainansa 0,8%:n korolla, kun taas kaksinkertaisen summan osinkoina yms ansaitsevan katsotaan olevan pankille suurempi riski ja häntä kuritetaan vähintään kaksinkertaisella korolla(siis marginaalilla).

        PS
        Jos kirjoitat vielä siitä omistusasujan asumistuesta, tutki asia tarkemmin kuin mitä tuossa Kela-tädin vastauksessa kerrotaan. Siinä kun luvataan asioita, jotka Kelan tukipolitiikan tuntien eivät mitenkään voi pitää paikkaansa. Eivät ainakaan sen jälkeen, jos se kyseinen pääsuunnittelija sattuu ne näkemään.

        Vastaa
  2. Manitsit tekstissä, ettei kelaa kiinnosta myytkö osakkeesi voitolla vai tappiolla, vaan kela katsoo koko myyntihinnan suoraan tuloksi. Niin tähän liittyen, että eikö kelalle voi tehdä selvitystä ostohinnasta ja myyntikuluista karhukirjeen tulon jälkeen?

    Vastaa
    • Hyvä kysymys! Niin epäloogiselta kun se kuulostaakin, Kela ei ole kiinnostunut jostain syystä myyntitappiosta, vaan pelkästään myyntivoitosta. Tappioita ei siis voi vähentää tuloissa samalla tavalla, kuin verotuksessa. Ja tämän takia se monet opiskelijat usein yllättääkin erittäin pahasti, jos he eivät asiasta ottaneet selvää. Selvityskirje ei siis valitettavasti vaikuta mihinkään. Ks. juttu viime vuodelta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704102200099853_uu.shtml

      Nyt kun katselin Kelan kiemuroita lisää, pitää tarkistaa vielä tarkalleen, miten verotuksesta tulevat tiedot näkyvät.

      Edit: Näyttäisi tosiaan siltä, että Kela katsookin veronalaiseksi tuloksi vain myyntivoiton. Tappioita ei voi vähentää, joten näyttää siltä, että Kelan silmissä voitolla olevia sijoituksia ei kannata myydä (koska lasketaan tuloksi), mutta tappiot voi myydä myös opiskeluaikana (ei lasketa tuloksi). Täytyypi tarkentaa tekstiä tuon osalta.

      Vastaa
      • Tämänkin voi kiertää vakuutuskuorella(säästöhenkivakuutus): Kuoren sisällä voi tehdä voittoa ilman että niitä verotetaan ennenkuin kuori puretaan. Samoin tappiot kuitataan vasta jälkikäteen (epäkohtana se, että lopullista tappiota ei voi vähentää mistään). Ja kuten sanottu, Kela ei edes näe koko sijoitusta, koska kuoren sisältämät arvopaperit ovat vakuutusyhtiön taseessa eivätkä sijoittajan.
        Verotuksesta tulevat tiedot Kela näkee periaatteessa kaikki. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se joutuisi noudattamaan verottajan verologiikkaa esimerkiksi tuossa myyntitappioasiassa.

        Tuossa Iltsikan jutussa esiintyvän Lahtisen kiemurtelu on uskomatonta tuubaa. Kuka tahansa lakimies olisi osannut kääntää arvoisan suunnittelijan päättömän päättelyn päälaelleen ja palauttaa asian verolakien mukaiseksi. Jutussa oppirahat maksaneen Nikon ainoaksi viaksi onkin luettava se, ettei hän sijoittanut lakimieheen vaan arvopapereihin.

        Luottamus viranomaisen oikeudenmukaisuuteen toivottavasti karisi jokaiselta jutun lukeneelta lopullisesti. Verokarhukin tuntuu ystävältä näitä Kelan despootteja kuunnellessa. En ihmettele jos ja kun niinsanottu harmaa talous tällaisen kyykyttämisen jälkeen nousee opiskelijapiireissä huimiin sfääreihin.

        Muuten olen sitä mieltä, että Natoon pitää liittyä, kannabis pitää vapauttaa ja Kelan joutoväki pitää pistää oikeisiin töihin.

        Vastaa
  3. Sain juuri 1600 euron laskun perittävistä opintorahoista vuodelta 2016. En voi sanoa että olisin yllättynyt mutta vituttaahan tuo silti. Olin laskenut, että palautettavia ei tulisi sillä olettamalla, että valmistumisen jälkeisiä tuloja ei oteta huomioon mutta silti tuo taulukon vuosituloraja pätee. Mutta eihän se niin ole, vaan 660e per tuellinen kuukausi ja 1970e per tueton kuukausi. Vaahtoan nyt asiasta tällä, jospa edes yksi saman ajatusvirheen tehnyt lukisi tätä ja laskisi oman tilanteensa uudestaan.

    Vituttaa moiset tulorajat muutekin. Kummallista, että opintorahaa piti leikata 17 %, mutta tulorajat nousivat 1 %. Kyllä olen tietoinen, että lainan osuus nousi, mutta se ei ole sama asia. Ja kyllä luin loppukaneetin, mutta olisiko osa-aika töitä sitten kaikille opiskelijoille, jos tuet lakkautettaisi? Tuskin. Onko 100-prosenttisesti lainan turvin opiskelu amerikan tyyliin sitten parempi malli? Ei näyttäisi olevan. Täällä vallitsee joku ihmeellinen mentaliteetti, että opiskelijan on elettävä köyhyysrajan alapuolella, vaikka opintotuki tulisi mielestäni nähdä enemmänkin pakollisena investointina tulevaisuuden veronmaksajiin kuin jonain rasitteena tai vapaaehtoisena hyväntekeväisyytenä.

    Vastaa
    • Ymmärrän vitutuksen. En nostanut viimeisenä 3 vuotena opintotukia juurikaan rajan takia. Hyvä lisä tuo, että tosiaan viimeisenä vuonna kaikki tulot lasketaan vaikka valmistuisi ajoissa! Itse palautin suosiolla kaikki viimeisen vuoden opintotukeni suosiolla kun arvelin, että rajat rikkoutuu. Lisäänpä tuon tekstiin.

      Olen samaa mieltä siitä, että sinällään on pelleä, että töissäkäymistä ei juuri kannusteta, vaan siitä rankaistaan. Itse voin sanoa, että työkokemuksestani opiskeluaikoina oli aivan järkyttävästi hyötyä ja on sääli, jos joku ei koe töihin menemistä opiskeluaikoina kannustavana tulorajojen takia.

      Vastaa
    • Onhan tuo kuitenkin edes periaatteellinen myönnytys valmistumisen jälkeiselle ajalle. Seuraavan kerran (jota ei tietenkään tule) palkka kannattaisikin pyytää vasta takautuvasti seuraavan vuoden alusta…

      Varsinainen parannus asiaan saadaan vasta kun perustulo ulotetaan koskemaan myös opiskelijaa. Ja vasta kun verottajan myyntivoittoja koskeva (järkevä) tulkinta määrätään KHO:N päätöksellä(vähempi ei auta) voimaan myös opintotukiasioissa. Nykyinen tilanne on tasan niin nurinkurinen kuin jälkistalinistisessa virkamieskunnassa olettaa sopiikin.

      Vastaa
  4. Valmistuin huhtikuussa 2014 (tukea nostin 4kk ajan) ja pääsin siitä suoraan töihin ja tienasin huomattavasti vuositulorajojen yli. Mitään ei tarvinut palauttaa, vaan todistaa että tulot ovat valmistumisen jälkeiseltä ajalta eli koko vuoden tilinauhat Kelalle ja homma sillä ohi.
    Kun tukia nostelee niin kannattaa kyllä tutustua noihin pelisääntöihin, niin välttyy ikäviltä ylläreiltä. Kelan tapauksessa kannattaa myös huolella lukea kirjeet ja päätökset alusta loppuun ja tehdä oikaisuvaatimus jos meinaavat väärin perustein periä takaisin eikä kiltisti vain maksaa kaikkea laskun näköistä.

    Vastaa
    • Hienoa, että kommentoit Mika! Selvitin asiaa tarkemmin ja asia on tosiaan niin, että tulorajat lasketaan vain opiskelukuukausilta. Jos siis ylittää tulorajat vasta valmistumisen jälkeen, ei rahoja tarvi Kelalle maksaa.

      Eli B jos luet tätä vielä, niin ei muuta kun teet selvityksen Kelalle siitä, milloin olet tienannu ja mitä. Kela ei tiedä, milloin olet rahasi tienannu, joten tämäntapaisia tapauksia varmaan sattuu erittäin monelle. Jos olet tosiaan ylittänyt tulorajasi vasta valmistumisesi jälkeen, et joudu Kelalle maksamaan mitään!

      Vastaa
  5. ”Pahintahan tässä on se, että KELA pyytää opintolainasta 7,5% koron, joten et halua päätyä opintolainan takaisinperintään.” Onko sinulla vahingossa mennyt opintolaina ja opintoraha sekaisin?

    Vastaa

Jätä kommentti