Kaikki sijoitusblogit 2022 – osakesijoittaminen yleistyy, bloggaaminen vähenee

Sijoitusblogi on se, mikä minut sai aikanaan kiinnostumaan sijoittamisesta nuorena lukio-opiskelijana. Sijoitusblogit elivätkin renesanssin 2010-luvulla, mutta vaikka kansankapitalismi ja sijoittaminen ovat jatkaneet voittokulkuaan, sijoitusblogien määrä on selkeästi alkanut laskemaan. Olen pitänyt listaa sijoitusblogeista, jotka ovat aktiivisia nyt neljän vuoden verran ja aina viime vuoteen saakka blogien määrä oli kasvanut. Tänä vuonna kuitenkin käänne huonompaan on alkanut tapahtua ja moni blogi on alkanut hiljentyä.

Tänään onkin siis aika päivittää lista kaikista suomalaisten yksityishenkilöiden pitämistä sijoitusblogeista.

Listasta löytyy vain aktiiviset yksityisihmisten pitämät sijoitusblogit. Jotta listaan pääsee, blogin täytyy täyttää seuraavat aktiivisuuden kriteerit.
1) Päivitetty viimeisen kahden kuukauden aikana
2) Blogia pitää päivittää vähintään 6 kertaa vuodessa kirjoittajan toimesta

Mennään suoraan asiaan eli listaan kaikista sijoitusblogeista. Listan jälkeen löydät analyysini suomalaisten sijoitusblogien kehityksestä viime vuodelta ja miltä muutokset edelliseen vuoteen näyttävät numeroissa.

2007 (1)

Rakas sijoituspäiväkirjani

2009 (1)

Laiska sijoittaja

2011 (2)

Rahastosijoittaminen
Jussin taloussivut

2012 (2)

Sijoituksilla eläkkeelle
Warren Fyffet

2013 (8)


Mikko Vikman Twitter: @mkkvkmn
Tarina vaurastumisesta Twitter: @Tarinavauras
Osinkokuningas Twitter: @Osinkokuningas
Dividend Hawk Twitter: @DividendHawk
Downshiftaus Twitter: @Downshiftaaja
Talousahdinko
Ostan asuntoja
Fyysikon osingot

2014 (4)

Rahalla vapaaksi Twitter: @rahallavapaaksi
Matkalla vaurauteen Twitter: @Matkallavaraut
Mihin se raha menee
Herkuille perso piensijoittaja Twitter: @HerkuillePerso

2015 (5)

Sijoittajatursas Twitter: @Sijoitustursas
Stoalainen sijoittaja Twitter: @StoaSijoittaja
Parempi suunnitelma
Rahalla saa ja pyörällä pääsee Twitter: @Rahallasaa
ETF-miljonääriksi

2016 (11)


Omavaraisuushaaste Twitter: @Omavaraisuus
Yksinhuoltajan selviytymisopas 
Sijoitus Oy
Yläkoulunopen Sijoitukset Twitter: @ylakoulunope
Puoli miljoonaa pääomaa
Rahamiäs Twitter: @rahamias
Tuulipuku Twitter: @tuulipukufi
Osinkotalous
Inssin osingot 
Savolainen sijoittaja Twitter: @savsij
Vuokranantajan tarina

2017 (9)

Akateeminen työtön 
Velkavipu Twitter: @velkavipu ja @vipuhärkä
Mammuttiblogi Twitter: @mammuttiblogi
Peruspätkäduunari kansankapitali$missa Twitter: @Perusptkduunar1
Opiskeleva sijoittaja
Puudelinberberi
Osinkoinsinööri
Glendora&Raha
Ahkeran säästäjän projektipäiväkirja

2018 (13)

Alla mandariinipuun
Kukkaron rouva
Pääoma tuloiksi
Eurotarkka Twitter: @eurotarkka
Taloudellinen riippumatto Twitter: @TRiippumatto
Rahat-on nainen
Rahat riittämään
Talousnuukis
Sijoitusharrastus
Lord Saigon
Budjetistit
Jeremias Makkonen Twitter: @makkonenj
Matka miljonääriksi 

2019 (5)

Taloudellinen ajattelija Twitter: @TAjattelu
Holvin Hoitaja
Valitse vauraus
Pieni sijoituspäiväkirja
Mamma maksaa

2020 (10)

Päiväkauppaa osakkeilla
Indeksisijoittajan matkassa
Tavoitteena säästää
Kaljukapitalisti Twitter: @Kaljukoo
Faijan finanssit
Mihin sitä säästäis?
Taloudellisesti vapaa
Osinkotuloja
Fiksukuluttaja.fi Twitter: @Fiksukuluttaja
Viisastu ja vaurastu
Naiset puhuu rahasta

2021 (6)

Olennaisen äärellä
Sojoittajan sijoitusblogi
Sijoitan verkkareissa
Sijoitusyhtiö kapitaali
Leppoistaja
Kohti omistajuutta

2021 (6)

Rahablogi

Sijoitusblogit 2022 – kaikkien sijoitusblogien tilanne tällä hetkellä

1) Aikaisemmin on ollut selvää, että suurimmassa vaarassa blogin lopettamiseen ovat olleet blogit, jotka ovat uunituoreita. Lähes 50% blogeista lopettaa niiden ekana vuotena. Tällä kertaa prosentti oli tismalleen sama. Usein mitä vanhempi blogi, sen epätodennäköisemmin blogi lopettaa. Viime vuosina alkoi näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, että vanhat blogit olivat hiljentyneet ja tämä trendi jatkui myös tänä vuonna – monta jopa 5-7 vuotiasta blogia hiljeni vuoden 2021 aikana.

2) Vuonna 2021 uusia blogeja perustettiin ennätysvähän (vain 4 kappaletta). Siinä, missä esim. kaksi vuotta sitten uusia blogeja perustettiin 19 kappaletta.

3) Viime vuonna Suomessa oli yhteensä 105 aktiivista sijoitusblogia. Vuonna 2022 meillä onkin enää 75 kappaletta aktiivisia suomalaisia sijoitusblogeja. Blogeja siis lopetti jopa 40, kun vuonna 2021 aloitti neljä uutta blogia.

4) Etenkin vuonna 2013 sekä 2016 perustetuissa blogeissa on se mielenkiintoinen ominaisuus, että sen vuoden blogit ovat kaikista kestävämpiä ja näitä blogeja suhteessa vähiten lopettaa.

Yhteenveto

Tähän mennessä meillä on ollut joka vuosi Suomessa enemmän aktiivisia yksityisihmisten pitämiä talous- ja sijoitusblogeja kuin koskaan aikaisemmin. Tänä vuonna tämä muuttui täysin.

Jatkossa alan keräämään tähän kirjoitukseen myös podcasteja sekä muita lähteitä, koska on selvää, että video ja audiomedia tulee jatkamaan jyräämistä vuodesta toiseen ja se ei ole pelkästään huono asia, myös podcasteissa, somepostauksissa ja vlogeissa on paljon arvokasta tietoa sijoittamisesta eikä tekstimuoto ole absoluuttisesti paras, vaikka itselleni se onkin se luonnollisin tapa kuluttaa sekä luoda tietoa.

Kuten aina, kerro jos kirjoittamasi tai lukemasi sijoitus/talousblogi puuttuu listasta, niin lisään sen listaan, jos se aktiviteettitason täyttää! Ja olisi mielenkiintoista kuulla, mistä luulet, että blogien selkeä hiljentyminen johtuu, vaikka pörssikurssit tekevät edelleen ennätyksiä (viime ajan pientä korjausliikettä lukuunottamatta)? Itse en osaa oikein sanoa.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

13 kommenttia artikkeliin ”Kaikki sijoitusblogit 2022 – osakesijoittaminen yleistyy, bloggaaminen vähenee”

  1. Kiinnostavaa tietoa!

    Täytyy kuitenkin kysyä kuuluuko Femmadonna noilla kriteereillä aktiivisten listalle? Eikös viimeisimmästä päivityksestä ole yli vuosi? Tämä on mielestäni iso harmi, koska oli yksi lemppariblogejani ja oon pari kertaa lukenu kaikki tekstit alusta loppuun, toivorikkaana käyn kyllä aina välillä stalkkimassa josko uutta tekstiä olisi tullut!! Toivottavasti blogi vielä aktivoituisi. 🙁

    Jännä että trendi on noin selkeästi muuttunut viime vuonna. Tietty paljon puhutaan siitä että blogit on jo kohta kuollu ja Instagram jne blablabla. Toivottavasti näin ei käy ainakaan kovin nopealla tahdilla, itse nautin paljon enempi tämmösestä laadukkaasta tekstisisällöstä mitä sinunkin blogi tarjoaa!

    Vastaa
    • Oho, enpäs ollut huomannutkaan, että Femmadonna ei ollut päivittänyt noin pitkään aikaan. Muistelisin nähneeni häneltä tekstejä viime aikoina, mutta tässä korona-aikana selvästi ajantaju pettänyt täysin 😀 Jotenkin oletin, että tietyt bloggarit ovat jatkaneet aivan omaa tahtoonsa.

      Ja joo, somessa on helpompi tavoittaa nopeasti isompi määrä porukkaa, siinä varmasti yksi syy. Oma blogini tavoittaa näin paljon porukkaa vain, koska on 7 vuotta työtä takanapäin. Alussa oli huomattavasti hankalampaa.

      Vastaa
  2. Ansiokas lista ja erittäin kiinnostavaa dataa!

    ”Usein mitä vanhempi blogi, sen epätodennäköisemmin blogi lopettaa.” Tämä sääntö näyttää pitävän paikkansa edelleen 10+ ikäisten blogien kohdalla 🙂

    Oman blogini suhteen ei lopettamisaikeita ole ilmestynyt mieleen. Osaan kuitenkin arvata mistä vähentyminen johtuu, se on melko selvää itse asiassa. Sijoituskeskustelu on siirtynyt suuremmalle määrälle alustoja ja erityisesti esim. Twitteriin. Blogiformaatti ei sovi yhtä hyvin ihmisten lyhytjänteisemmäksi muuttuvaan mediakulutukseen. Tämä näkyy mielestäni myös kommenttien määrässä sijoitusblogien kommenttikentissä. Vähentymään päin. Twitterissä ja vaikkapa FB:n keskustelupalstoilla keskustelu taas käy kuumana.

    Vastaa
    • Mietin myös tuota lyhytjänteisyyttä, mutta en ehkä sitä halunnut sanoa tai siihen uskoa, heh. Mutta samaa Pasi Havia taisi sanoa myös tämän postauksen Twitter-postauksessa, että some ja lyhytjänteisempi seuranta on todennäköisesti se syy. Ja tuo kommentoinnin vähyys on aivan totta. Olen äärettömän kiitollinen siitä, että blogiini tulee edelleen hyvä määrä kommentteja. Jos kommenttikenttäni jokaiseen tekstiin olisivat aivan kuolleet veikkaisin, että itsekin siirtyisin täysin someen – oli blogilla kuinka paljo lukijoita tahansa.

      Vastaa
  3. Listalla on useampia vanhoja blogeja, jotka eivät täytä aktiivisuuspykäliä viimeisen vuoden aikana.
    Sitä voi sitten miettiä, miten pitkään niitä roikottaa mukana vanhojen meriittien perusteella.

    Vastaa
    • Pitääpi tsekata uudelleen nuo vanhemmat! Osan jätin tarkoituksella, että muistan ne tarkistaa vielä ensi vuonna (jotta voin sitten tiputtaa, jos näyttää deaktivoituminen lopulliselta), mutta katson, jos siellä on oikeasti täysin kuolleita blogeja.

      Vastaa
  4. Oho, yllätyin ihan kuinka vähän blogeja perustettiin 2021 – Ennakko-oletus oli se, että Suomessakin niitä on satoja uusia vuodessa. Mielestäni kuitenkin edelleen erittäin relevantti mediamuoto ja siitäpä syystä itsekin lähdin touhuun mukaan.

    Blogini perustettu on hiljattain ja toivon mukaan ei päädytä aikoinaan tuohon 2022 lopettaneiden tilastoon. 🙂 Postauksia tulee vaihtelevasti mutta pyrin vähintään 1 postaus/2vko tahtiin.

    Listalle saa lisätä siis uuden 2022 talous/sijoitusblogin https://rahablogi.com

    Vastaa
    • Oman kokemukseni mukaan sijoitusblogit ovat aika kuolevaa kansanperintöä ja ne on korvannut Youtube-videot, podcastit sekä sosiaalinen media. Blogitkin ovat alkaneet siirtyä koko ajan enemmän keskitetyille media-alustoille kuten Sijoitustietoon, Salkurakentajaan, Kauppalehteen tai Indersin sivuille. Sooloblogeilla on huomattavasti vähiten lukijoita verrattuna näihin medioihin. Asioiden käsittelemiseen mielestäni tekstimuoto on kuitenkin edelleen yksi parhaita.

      Vastaa

Jätä kommentti