Kaikki suomalaiset sijoitusblogit 2023

Sijoitusblogit olivat se, mikä herätti allekirjoittaneen kiinnostuksen aikanaan tavoitteellisempaan sijoittamiseen. 2010-luvulla kun itsekin aloitin bloggaamisen, sijoitusblogeja syntyi niin Suomessa kuin ulkomaillakin kuin sieniä sateella. Kansankapitalismi ja sijoittaminen ovat jatkaneet voittokulkuaan myös Suomessa tämän jälkeen, mutta sijoitusblogeissa tuuli näyttää kääntyneen.

Olen pitänyt kirjaa kaikista suomalaisista sijoitusblogeista viimeiset viisi vuotta ja viime vuonna oli ensimmäinen vuosi, kun aktiivisten blogien määrä oli laskenut. Kuten kohta näet, syöksy on vain syventynyt menneenä vuonna.

Tänään onkin siis jälleen aika päivittää lista kaikista suomalaisista sijoitusblogeista.

Listasta ei siis löydy kaikki blogeja, vaan siitä löytyy vain aktiiviset yksityisihmisten pitämät sijoitusblogit. Jotta listaan pääsee, blogin täytyy täyttää seuraavat aktiivisuuden kriteerit.

1) Päivitetty viimeisen kahden kuukauden aikana
2) Blogia pitää päivittää vähintään 6 kertaa vuodessa kirjoittajan toimesta

Tuttuun tapaan, mennään suoraan asiaan ja blogilistan jälkeen teen analyysin numeroista ja trendeistä, mitkä sijoitusbloggaamista tällä hetkellä kurittavat.

2007 (1)

Rakas sijoituspäiväkirjani

2009 (1)

Laiska sijoittaja

2011 (2)

Rahastosijoittaminen
Jussin taloussivut

2012 (1)

Sijoituksilla eläkkeelle

2013 (6)

Tarina vaurastumisesta Twitter: @Tarinavauras
Osinkokuningas Twitter: @Osinkokuningas
Dividend Hawk Twitter: @DividendHawk
Downshiftaus Twitter: @Downshiftaaja
Ostan asuntoja
Fyysikon osingot

2014 (1)

Mihin se raha menee

2015 (3)

Sijoittajatursas Twitter: @Sijoitustursas
Parempi suunnitelma
ETF-miljonääriksi

2016 (6)


Omavaraisuushaaste Twitter: @Omavaraisuus
Tuulipuku Twitter: @tuulipukufi
Osinkotalous
Inssin osingot 
Savolainen sijoittaja Twitter: @savsij
Vuokranantajan tarina

2017 (4)

Puudelinberberi
Osinkoinsinööri
Glendora&Raha
Ahkeran säästäjän projektipäiväkirja

2018 (6)

Alla mandariinipuun
Kukkaron rouva
Pääoma tuloiksi
Rahat-on nainen
Sijoitusharrastus
Budjetistit

2019 (3)

Taloudellinen ajattelija Twitter: @TAjattelu
Pieni sijoituspäiväkirja
Mamma maksaa

2020 (7)

Päiväkauppaa osakkeilla
Indeksisijoittajan matkassa
Tavoitteena säästää
Faijan finanssit
Osinkotuloja
Viisastu ja vaurastu
Naiset puhuu rahasta

2021 (4)

Olennaisen äärellä
Sijoitan verkkareissa
Leppoistaja
Kohti omistajuutta

2022 (3)

Rahablogi
Sijoittamisen sietämätön keveys
Rahapuun alla

Sijoitusblogit 2023 – synkät pilvet sijoitusbloggaamisen yllä

1) Aikaisemmin on ollut selvää, että suurimmassa vaarassa blogin lopettamiseen ovat olleet blogit, jotka ovat uunituoreita. Lähes 50% blogeista lopettaa niiden ensimmäisenä vuotena. Tänä vuonna blogien lopettaminen oli kuitenkin yleistä käytännössä kaikissa eri ikäluokissa.

Yllättävän moni blogi lopettikin juuri vuoden 2021 loppuun tai vaihtoehtoisesti pian Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen. Ymmärrän tämän hyvin, sillä todennäköisesti pörssikurssien sukeltaessa ja oman taloudenkin ollessa tiukalla, intressi kirjoittamiseen voi vähentyä. Samanaikaisesti kuitenkin juuri nämä ovat niitä hetkiä, kun sijoitusblogeja eniten tarvitaan – vertaistueksi sekä rauhoittamaan sijoittajien mieltä.

2) Vuonna 2022 en löytänyt juuri uusia sijoitusblogeja ja uusia blogeja perustettiinkin todennäköisesti ennätysvähän. Jos olet sijoitusblogin perustanut vuonna 2022, laita kommenteissa viestiä niin lisään listaan! Esimerkiksi vuonna 2019 uusia blogeja perustettiin 19 kappaletta.

3) Tämän vuoden alussa aktiivisia sijoitusblogeja oli enää 46 kappaletta. Vuonna 2022 sijoitusblogeja oli vielä 75 kappaletta ja vuotta ennen sitä 105 aktiivista blogia! Aktiivisten blogien määrä on siis enemmän kuin puolittunut vain kahdessa vuodessa ja vuonna 2022 yhteensä 29 blogia katosi aktiivisesta blogosfääristä.

4) Mielenkiintoista on edelleen se, että etenkin vuonna 2013 sekä 2016 perustetut blogit ovat pitäneet pintansa yllättävän hyvin. En tiedä, miksi juuri näiltä vuosilta tuntuu tulleen kaikista eniten pitkän jänteen bloggaajia.

Yhteenveto

Viimeisinä kahtena vuotena Suomesta onkin kadonnut aika tarkalleen 60 sijoitusblogia eli yli puolet. Tämä on valtava määrä. On totta, että samanaikaisesti suunnilleen sama määrä todennäköisesti on syntynyt uusia somesijoitusinfluenssereita ja sijoituspodcasteja, mutta näiden formaatit sekä sisältö usein eroavat merkittävästi blogien sisällöistä.

Yksityisihmisten sijoitusbloggaaminen on mielestäni aivan selvästi ihan aidosti kuolemassa, mikä on äärimmäisen harmillista nähdä, sillä kokemukseni mukaan tämä yhteisö on ollut tärkeässä roolissa rakentamassa koko ajan yleistyvää kansankapitalismia ja kaiken lisäksi henki blogeissa on aina ollut erittäin hyvä (etenkin verrattuna sosiaalisiin medioihin).

Olen myös saanut etenkin viime vuoden varrella kommentteja blogiini siitä, että olen viimeinen sijoitusblogi, mitä erittäin moni ihminen enää seuraa. Tämä on toki samaan aikaan mahtavaa, mutta toisaalta harmillista, koska oli aika, kun Suomestakin löytyi jopa allekirjoittaneen mielestä yli kymmenen sijoitusblogia, joita oli ilo seurata ja joiden seuraavaa tekstiä odotti aina innolla.

Pakko myös sanoa, että nostalgisena ihmisenä on myös harmi nähdä, että nimimerkitkin ovat katoava kansanvara ja kaiken maailman Omavaraisuushaasteetkin ovat nykyään Esa Juntusia ja mitälie.

Laita myös kommenttia, jos kirjoittamasi tai lukemasi sijoitus/talousblogi puuttuu listasta niin lisään sen listaan.

Olisi mielenkiintoista kuulla myös lukijoilta, mistä luulet, että blogien selkeä hiljentyminen johtuu? Onko kyse yksinkertaisesti maailmantalouden heilumisesta vai siitä, että ihmiset eivät yksinkertaisesti enää kuluta tekstiformaattia niin paljoa? Mitä formaatteja itse nykyään kulutat eniten? Näin vannoutuneena kirjoittajana ja lukijana olen aidosti surullinen tästä kehityksestä ja tällä hetkellä onkin vaikea nähdä, että muutosta koskaan tapahtuisi ainakaan tekstimuodon hyväksi kulutuksen osalta.

Tämä siitä huolimatta, että kirjoittaminen ja lukeminen ovat edelleen ylivoimaisesti paras tapa jäsentää sekä saada uusia ajatuksia. Audio- ja videoformaatteja on tunnetusti huomattavasti helpompi kuluttaa, mutta en itse ainakaan saa niistä samaa syvyyttä kuin tekstin luomisesta tai sen kuluttamisesta.

————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

13 kommenttia artikkeliin ”Kaikki suomalaiset sijoitusblogit 2023”

 1. Kiitos tästä listasta! Ihte tykkään nykyään paljon enemmän blogeista kuin vielä vähän aikaa sitten. Onneksi on ihmisiä, joilla on kirjoitustaitoinen, sitä kun ei ihtelläni ole.

  Vastaa
  • Kiitos! Harjoituksen kautta kirjoitus kuten kaikki muutkin taidot tulee. Jos luet esim. ihan ensimmäisiä blogitekstejäni 7 vuoden takaa, niin aika jöötiähän ne ovat 😀 Mutta toisaalta kiva nähdä, että tässäkin harrastuksessa voi kehittyä.

   Vastaa
 2. Kiitos listauksesta! Harmillista, että niin moni hyvä blogi on hävinnyt, tai ainakaan niitä ei enää päivitetä kovin usein. Silti tulee mieleen pari lisäystä tekemäsi listaan. ”Rahapuun alla” aloitti muistaakseni viime vuonna. Olen myös löytänyt ”Sijoittamisen sietämätön keveys” nimisen blogin. Hyviä blogeja molemmat!

  Vastaa
 3. Juuri mietin, että pitäisikö aloittaa talousblogin kirjoittaminen. Sitten tulin sivuillesi, niin täällä kaivataankin lisää blogeja 😀 Nimikin olisi jo valmiina: Oman talouden blogi.

  Olisiko vinkkejä blogin aloittamiseen?

  Vastaa
 4. Nykyään toisaalta on vaikka kuinka paljon talous-aiheisia Insta-tilejä. Helpompi sellasta on pyörittää kuin blogia, ja siellä voi löytää enempi yleisöä. Ite luen kyllä mielellään kunnon blogeja!

  Vastaa
  • Jepp ehdottomasti ja tämä osasyy tähän muutokseen ehdottomasti onkin. Itse en koe sitä jotenkin omana, koska jopa blogitekstit tuntuvat välillä liian lyhyiltä käsitellä tarvittavalla tavalla sijoitus- ja talousilmiöitä. Somessa kaikki (myös keskustelu), muuttuu omaan mieleeni usein liian pinnalliseksi.

   Vastaa

Jätä kommentti