Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa? Ei.

Päivitys 22.11.2018: Tämän tekstin julkaisuhetkestä tähän päivään Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat menettäneet arvostaan yli 80%! Suosittelen vahvasti siis lukemaan tämän kirjoituksen sekä myös kommenttipalstan, joka kävi kuumana kirjoituksen julkistamisviikkoina. 

 

Nyt kun kryptovaluuttakupla on puhkeamassa – aivan kuten kaikki muutkin kuplat historian saatossa – olen pettynyt. Eniten olen pettynyt mediaan. Bitcoinin arvon noustessa kaikki mediat laadukkaista roskamedioihin kirjoittivat Bitcoinista lähes maanisesti ja siitä kuinka se on tehnyt miljonäärejä kunhan sijoitit silloin ja silloin. 10000% TUOTTO VUODESSA!! Jne. Ja tämähän saa aivan tavallisen ihmisen liikkelle äkkirikastumisen toivossa.

Viime aikoina 99% kryptoista on nyt syöksynyt sen ainakin 60-70% huippuhinnoista kuten viime kirjoituksessa ennustinkin ja kaikki vähänkin historiaa tuntevat tiesivät käyvän. Nyt media on suhteellisen hiljaa. Kryptolahkojen kampanjamasiinat ovat kuitenkin edelleen voimissaan ja valuuttavallankumoukseen uskotaan edelleen ja vastaus kysymykseen ”kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?” on edelleen vahva kyllä.

Juuri nyt median ei pitäisi olla hiljaa, vaan kantaa vastuu myös sen muistuttamisesta, miten kuplille loppujen lopuksi käy aina. Luulisi, että miljoonan euron sijoituksen muuttuminen 400 000 euroksi muutamassa viikossa olisi uutinen? Olen ollut maankamaralla vain neljännesvuosisadan ja silti tiesin, miten kryptovaluuttahulluudessa käy. Vain talousjulkaisussa on ollut yksittäisiä uutisia siitä, että Bitcoinin hinta on nyt tämä ja tämä.

Aivan kuten kaikissa kuplissa ja aivan kuten viime Bitcoin -kirjoituksessani kirjoitin 2 kuukautta sitten – ne puhkeavat – ja menetät aina rahasi, jos et lähde ajoissa pois. Syynä tähän on yksinkertasesti se, että Bitcoin ei itsessään luo mitään lisäarvoa taloudelle, vaan sen ainoa peruste hinnannousulle on se, että Bitcoinia ostava toivoo, että joku ostaa vielä hänen ostamansa Bitcoinin kalliimmalla. Tämä logiikka ei siis eroa mitenkään pyramidihuijauksista.

Nyt kun olen seurannut maniaa hieman kauemmin sivusta, vaikuttavat aidot kryptouskovaiset aivan samalta kuin minkä tahansa uskontolahkon jäsenet. Todellisuus korvataan omalla todellisuudella. Niillä on myös karismaattisia johtohahmoja kuten esim. Bitcoinilla John McAffee, joka sanoi, että jos yhden Bitcoinin arvo ei nouse miljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä, syö hän alapäänsä. Trolli on trolli. Ja kyllä, kyseessä on sama kaveri, joka perusti McAffee virusturvafirman.

Bitcoin ja muut kryptot myös toimivat kaikkea talouslogiikkaa vastaan. Valuuttoja tulee koko ajan lisää ja samalla valuutta vahvistuu – logiikkaa? Ei. Jotkut voivat argumentoida, että Bitcoinin arvo nousee, koska sillä voi maksaa koko ajan useammassa ja useammassa paikassa ja koska maksimi Bitcoinin määrä on rajattu. No se on hienoa, mutta ei eurokaan vahvistu 500%, joka kerta kuin uusi maa liittyy euroalueeseen. Kryptot ovat myös ainoa raha, jota voi käytännössä itse tehdä. Kun teit oman kryptovaluutan kuplan ollessa kuumimmillaan, olit käytännössä heti miljonääri. En tajua miten joku voi uskoa, että tässä olisi mitään järkeä. Viimeisimpänä hyvänä esimerkkinä selkeästi läppänä tehty President Trump krypto.

Toivon, että viime kirjoitukseni sai kuitenkin edes yhden ihmisen pysymään poissa kryptovaluutoista tai myymään kryptonsa vielä ennen romahdusta. Tästä eteenpäin vastassa ei ole kuin enemmän tappioita ja pieniä piikkejä ylöspäin kunnes Bitcoin ja muut kryptot asettuvat todennäköisesti noin 90% alemmas kuin all-time-high hinta.

Jos et usko minua, usko iänikuista kuvaa, jota monet muutkin blogaajat ovat käyttäneet ja joka on netissä pyörinyt siitä asti kun Bitcoin kupla alkoi laajenemaan.

Ihminen ei koskaan opi virheistään ja sen takia kuplan muoto onkin joka kerta lähes samanlainen – kuplan kohde on aina vain vuosikymmennestä toiseen eri. Voit mennä katsomaan kryptovaluuttojen kurssikehitystä ja tarkistaa sieltä, missä vaiheessa kuplan kehitystä mennään. Ja niille, jotka ovat vielä kryptovaluuttakatastrofissa mukana – yksi maailman vanhin vinkki: ”Cut your losses”. Ja onnea heille, jotka onnistuivat rahaa kryptoilla tekemään ja myymään omistuksensa ajoissa, heitäkin löytyy huomattavan paljon. Ja lopuksi vielä vastaukset päivän polttaviin kysymyksiin.

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?
Ei, paitsi viikottaiset lottorahasi.

Kannattaako johonkin muuhun kryptovaluuttaan sijoittaa?
Ei, paitsi viikottaiset Kenorahasi.

Kannattaako seuraavaan kuplaan sijoittaa?
Kyllä jos olet selvännäkijä eli, olet ajoissa mukana ja myyt voittosi ajoissa.

Unohda siis unelmat äkkirikastumisesta ja lottovoitoista ja opettele ainoa tapa, jolla rikastut varmasti – pitkäaikainen osakesijoittaminen. Ensimmäisenä voit tutustua esim. halvimpiin ja parhaimpiin indeksirahastoihin ja siihen, minkä takia itse uskon 100%:sesti pitkäaikaiseen osakesijoittamiseen matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen.

50 kommenttia artikkeliin ”Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa? Ei.”

  1. Kaikki riippuu siitä mihin aikaan olet markkinoilla. Monella voi hyvinkin olla bitcoinit ostettuna vaikka $1000 hinnalla, sitten on yli 8x jo kertynyt voittoa. No mulla on enää 130% voitolla joten ei tässä vielä miljonäärejä olla. Ei kyllä kiinnosta lisääkään ostaa.

    Vastaa
  2. Jep, aivan kuten kirjoitin. Logiikka on täysin sama kuin pyramidihuijauksissa, kun olet ajoissa, niin pystyt tekemään voittoja. Sitä en kyllä tajua, miksi enää holdaat kun hype oli ja meni ja enää vaikea saada uusia ihmisiä markkinoille maksamaan enemmän ja enemmän Bitcoinista. 130%:akin sulaa suhteellisen nopeasti kun Bitcoin sille päälle sattuu.

    Vastaa
    • Reilu vuosi ollaan tämän blogin kirjoituksesta eletty. Missä ollaan. Trump puhui G20 kokouksessa digitaalisesta globaalista taloudesta joka poistaa pääoman saamisen vaikeuksia ja luo innovaatiota. Facebook on ilmoittanut yhdessä maailman suurimpien yhtiöiden tukemana mm. Visa, MasterCard, Uber perustavansa libra nimisen kryptovaluutan. Pankit ovat tietysti säihkähtäneet. Sijoittajat ovat taas kiinnostuneet korjauksen tehneistä virtuaali valuutoista. Bitcoin mm. on noussut 4000 dollarin pohjista yli 13000 dollariin tällä viikolla. Litecoin on noussut pohjistaan 500%. Kun blogin kirjoittaja pohtii mitä lisäarvoa Bitcoin luo niin yksistään järjestelmä joka toimii ilman sensuuria pankkijärjestelmän ulkopuolella on arvokas. Ei ehkä sinulle mutta mm kolmannet kehittyvät maat ovat tietoisia mitä hyötyjä raha välitys Bitcoin verkossa heille tarjoaa vs MoneyGram tai western union.

      Vastaa
      • Krypto – ja lohkoketju teknologia ovatkin varsin ok (kuten kirjoituksessa ja kommenteissakin moneen kertaan mainitsin). Ongelma onkin lähinnä kryptojen arvostustasot, jotka eivät perustu millekään. Facebookin Libra on itselleni tuttu (omistanhan Facebookin osakkeita), mutta sekin sidotaan reaalivaluuttaan, jotta se pysyy tasaisena nimensä mukaisesti stable-coinina.

        Rahan siirtäminen halvemmin Facebookin omalla kryptolla on kaikinpuolin kannatettava juttu esim. juuri noille kehittyville maille, mutta se, miten se liittyy siihen, että yhdestä Bitcoinista maksetaan 10 000 euroa on minulle edelleen mysteeri. Oikeastaanhan sen pitäisi laskea Bitcoinin arvoa, koska se on syrjäyttämässä mahdollisesti Bitcoinin de-facto kryptona.

        Vastaa
        • Facebookin libra sidotaan fiat-valuuttaan, eli sen arvostus perustuu illuusioon. Kulta esimerkiksi on vuosi tuhansia pitänyt arvoaan ja hyväksytty maksuvälineenä, koska sen arvostus perustuu mm. sen harvinaisuuteen: kultaa et voi painaa lisää kuten fiatia. Bitcoinin kohdalla homma on ihan sama, ja siksi suuretkin toimijat ovat kiinnostuneet siitä. Noin 4 miljoonaa bitcoinia on sitäpaitsi kadoksissa, joten bitcoineja on käytännössä jaettavissa enää 17 miljoonaa. Seuraava halving pudottaa löydettävien kolikoiden määrää taas puolella. Tämä tulee näkymään hinnassa, kun koko ajan kasvava massa haluaa bitcoinia, mutta sitä ei pian ole enää saatavissa. Toinen seikka, mikä johtaa minkä tahansa assetin arvon muodostumiseen on käyttäjäkunta. Nämä on ihan perusasioita, mitä kaikkien pitäisi ymmärtää. Ilman käyttäjäkuntaa ei ole arvoa. Facebookin libralla on käyttäjäkunta ja se tekee siitä käyttökelpoisen, mutta ja siis iso MUTTA, kun aikaa kuluu ja bitcoin syö fiattia entisestään, tullaan tilanteeseen, jossa librakin alkaa nojautumaan bitcoiniin…mark my words…sanoisin, että tämän vuoden puolella alkaa vielä todellinen fomo, kun bitcoinissa paukkuu uudet ath:t…institutionaaliset toimijat on jo fomoissaan ja odottaa tässä kuussa käynnistyvää bakkt -projektia.

          Vastaa
  3. Täytyy sanoa että viimeinen kerta kun luen tätä blogia. Aivan normaali korrektio kryptomarkkinassa ja taas ollaan menossa ylöspäin. Mikään kupla ei todellakaan ole puhjennut. Bitcoin on tuhat (1000) ja vielä kerran 1000prosenttia korkeammalla kuin reilu vuosi sitten. Ja kymmeniä tuhansia prosentteja jos kelataan vuosia taaksepäin.
    Valtiot ympäri maailmaa ovat puhuneet Bitcoinin takana olevan lohkoketjuteknologian puolesta ja Amerikassa jo yksi osavaltio on hakenut senaatin hyväksyntää jotta verot voitaisiin maksaa Bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla.
    Kirjoituksestasi huokuu katkeruus Bitcoinilla jo rikastuneista sekä rikastumaan tulevia kohtaan.

    Vastaa
    • Kuten viime kirjoituksessanikin kirjoitin, lohkoketju-teknologialla on varmasti oma paikkansa tulevaisuudessa jossain. Todennäköisesti. Tällä hetkellä ainoa, missä sitä hyödyllisesti käytetään tuntuu olevan kryptot, joissa sen vahvuudet eivät juuri pääse näkyviin.

      Huolestuttavaa Bitcoinissa on juuri se, että se herättää tällaisia puheenvuoroja (jonka takia vertasinkin sitä lahkoon). Jos kirjottaisin mistä tahansa osakkeesta samanlaisen tekstin, ei kukaan ottaisi nokkaansa, koska tekstiä kohtaan voi argumentoida faktoilla ja numeroilla – ei mielipiteillä ja tulevaisuudenlupauksilla. Kaikista kommenteista, joita sain viime kirjoitukseeni ja tähän kirjoitukseeni, en ole nähnyt yhtäkään kommenttia, jossa selitettäisiin, miten Bitcoinin hinta määräytyy? Miksi sen arvo tulee tulevaisuudessa olemaan yli 10 000 dollaria? Miksi se ei tule laskemaan? Mitä lisäarvoa se tuo kenellekään mahdollisen arvonousun lisäksi?

      Vastaa
      • Bitcoinin hinta määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan perusteella. Aivan samoin kuin kaikissa asioissa ja esineissä. Ymmärrätkö nyt ? Kysyntä määrittää hinnan aivan samoin kuin osakkeissa ja esim asunnoissa.
        Sinä voit pitää asuntoasi miljoonan arvoisena, kun taas potentiaalinen ostaja vain 700k arvoisena.

        Vastaa
        • Osakkeille löytyy kymmeniä eri hinnoittelumenetelmiä, koska yrityksistä löytyy dataa ja ne luovat arvoa yhteiskunnalle. Bitcoinin hinta tosiaan määrittyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, mutta ei ole mitään tapaa sanoa, mikä olisi edes suunnnilleen fair value Bitcoinille. 1 dollari, 100 dollaria, 1 000 000 dollaria?

          Asunnossa vähän sama juttu. Jos pidät asuntoasi miljoonan arvoisena ja joku toinen vain 700 000 euron arvoisena, on osapuolilla selkeitä informaatioepäsuhtaa sijainnin, koon, asunnon kunnon jne. osalta. Asunnossakin on monta tekijää, jotka määrävät hinnan. Bitcoinissa taas? Pelkästään se, kuinka paljon joku maksaa siitä tällä hetkellä – kuten myös tekstissäkin kirjoitin.

          Vastaa
  4. Täysin samaa mieltä ylläolevan kommentin kanssa. Luin myös aikasemman kirjoituksesi ja vertasin ajankohtaa ja hintaa.
    Joulukuun alussa jolloin tiesit että kupla on muodostunut Bitcoin maksoi n. 11 000 dollaria, nyt se maksaa n. 9000dollaria ja tämäkö oli mielestäsi kuplan poksahdus?
    Toistelet myös vastauksissasi että ei ole oikeaa sijoittamista. Sinäkö sen määrität mikä on oikeaa ja mikä väärää sijoittamista?
    Kolmantena puhut myös ettei kenelläkään ole kristallipalloa, mutta tässä blogitekstissäsi toitotat rinta rottingilla kuinka tiesit ja jokaisen piti tietää että poksahtaa.
    Ei ole poksahtanut, kryptomaailma on vasta aivan alkutaipaleella ja tulee mullistamaan maailmaa tavalla tai toisella tulevaisuudessa.

    Vastaa
    • Kuten kuplan-anatomia kuviostakin näkee, huippu kryptokuplassa nähtiin vasta varmaan n. 1kk sen jälkeen kun kirjoitin viime tekstini. Kuplan huipiusta tosiaan ollaan lasketeltu 60%. Uskallan kutsua tätä romahdukseksi. Oli kuitenkin selkeää, että romahdus tulee ja siihen ei tarvittu kristallipalloa. Mikään ei nouse ikuisesti, ei Bitcoin, ei Dow Jones.

      Itse määrittelen sijoittamistermin siten, että pystyn perustella sijoituksiani faktatiedoilla, en ennustuksilla. Tämän takia välttelen itse myös osakkeita, jotka polttavat tällä hetkellä rahaa, mutta lupaavat, että kääntyvät voitollisiksi aikanaan (esim. Tesla). Tämä siitä huolimatta, että kunnioitan suuresti, tai melkein fanitan Elon Muskia. Kukaan ei tiedä, mitä käy Teslalle. Ja kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu Bitcoinille. Meillä kaikilla on vain parhaat arvauksemme. Bitcoinin osalta tuo n. 90% sulaminen huipusta on oma ennusteeni (mikä vastaa jotain n. 2000 dollarin tasoa). Mutta tosiaan, your guess is as good as mine.

      Haluan blogillani saada aivan tavallisen ihmisen sijoittamaan ja huomaamaan, että tämä ei ole niin vaikeaa. Tämän takia haluan erottaa spekuloinnin ja sijoittamisen kirjoituksissani. Media korostaa useimmiten juuri sijoittamisen spekuloinnin saavutuksia, koska McDonald’sin tasaisen varmasta suorittamisesta vuosikymmennestä toiseen, ei saada ihmisiä kiinnostavaa klikkiotsikkoa. 1000% tuotosta kuukaudessa kyllä saadaan. Tarjoan vain toisen vaihtoehdon, joka on mielestäni helpommin lähestyttävä ja toivottavasti vähemmän sijoittamista mystifoiva.

      Vastaa
      • Kylläpäs on bloggari pihalla. Tarkista faktat ja tuputa niitä sitten muille Bitcoinin osalta.
        Bitcoin on historiansa aikana nähnyt useita paljon isompia pudotuksia kuin viimeisin ja joka kerran jälkeen ollaan noustu entistä korkeampiin arvostustasoihin.
        Tätä samaa kaaviotasi olisit voinut näytellä jokaisen terveen korrektion jälkeen 9vuoden ajan, Tai vaihtoehtoisesti olisit voinut sijoittaa sen 1pros sijoitusvarallisuudestasi Bitcoiniin ja nauttia miljoonista tänä päivänä.

        Vastaa
        • Korjausliikkeitä on tullut kieltämättä silloin tällöin, mutta mikä lasketaan terveeksi korrektioksi? Siitä en kuitenkaan ole nähnyt perusteita, miksi Bitcoin jatkaisi osakkeiden tavoin matkaa ylöspäin. Eivät yrityksetkään jatka kurssinousua, mikäli ne eivät tuota parempaa tulosta. Bitcoin ei tuota tulosta ja tuntuu, että se on pelkästään riskisempi senkin takia, että osakkeita ei kauheasti varastella arvo-osuus tileiltä.

          Mutta vain aika näyttää miten Bitcoinin kanssa käy. Tuleeko kaikista 8000 dollarilla Bitcoinia ostaneilla miljonäärejä vai sulaako omaisuus? Veikkaan jälkimmäistä. Olen yllättynyt, jos rauhallisuus Bitcoinin kursissa jatkuu kauan.

          Vastaa
  5. Kylläpä on lyhyt sijoitusura jos 25 vuotiaana tämä on ensimmäinen kuplasi? Itse myös 25 ja näin Bitcoinin 2013 kuplan… Ja kyllähän moni näki ettei tämä nousu loputtomasti jatku, mutta kyllä alemmilla hinnoilla esim. EOS:iin kannattaa sijoittaa. Aloittelevat sijoittajat eivät ymmärrä kuinka suuri asia lohkoketju todellisuudessa on. Lyhyellä aikavälillä hintoja on vaikea lähteä arvioimaan, mutta tulevaisuudessa jotkut näistä kryptovaluutoista tulevat olemaan todella arvokkaita. Kyllä sieltä Dotcom kuplastakin tuli paljon suuria yrityksiä kuten Amazon, Microsoft jne… Aikanaan skeptikot väittivät että nämäkin menisivät konkurssiin… Ei kannata ajatella kuin lammas tai ei ikinä voita suuresti missään sijoituksissa.

    Vastaa
    • Lohkoketjusta on paljon puhuttu ja toistan itseäni, että itsekin uskon sen mahdollisuuksiin. Bitcoinin ja muiden kryptojen tämänhetkiseen arvostustasoon en usko, koska en ole niille mitään järkevää syytä löytänyt. Seurasin 2013 Bitcoinin arvonnousua sivusilmällä, mutta kun Mt. Gox kaatui, en jaksanut seurata edes sivusilmällä. Pian sen jälkeen löysinkin sijoitusstrategiani, joka toimii allekirjoittaneelle parhaiten, eli hidas ja tylsä vaurastuminen.

      Olen myös siitä samaa mieltä, että kryptojen tilanne voi olla hyvin samanlainen kuin IT-kuplan aikanaa siitä, että jotkut krytptot nousevat mahdollisesti ylitse muiden Amazonin ja Microsoftin tapaan. Mutta mitkä? Sitä on mielestäni aika mahdoton sanoa, koska kryptopiireissäkin lähes jokaisen krypton kannattaja pitää itse tukevaansa kryptoa teknologisesti parhaana nyt ja tulevaisuudessa. Jos näin tulee käymään, niin käytännössähän se tarkoittaa, että 99% krypto-omistajista häviää lähes kaiken, 1% voittaa mahdollisesti erittäin paljon. Itse en pidä noista todennäköisyyksistä.

      Ja tosiaan, kuten aiemmassa kommenttissa ja blogissani olen monesti maininnut, en hae enkä kaipaa pikavoittoja. Sijoitan kuin lammas – yksinkertaisesti ja säännöllisesti. Ja toivottavasti vaurastun hitaasti, mutta varmasti. Ja samalla pyrin osoittamaan, että kuka tahansa muu suomalainen pystyy samaan ilman ylivertaista asiantuntemusta yhtään mistään.

      Vastaa
  6. ”Kupla” puhkesi jo. Kyseessä oli perus hypekupla. Kohta mennään taas. Totta puhuen todennäköisesti tässä on nyt pidempi tasainen jakso edessä ja seuraavat kunnon rallit nähdään kun keskeisimmät kryptovaluutat alkavat saavuttaa teknologian kannalta kypsän vaiheen.

    John McAfee ei todellakaan ole Bitcoinin ”johtohahmoja”. Yksinkertaisesti äänekäs sijoittaja ja twiittaja joka kaivaa kryptovaluuttoja.

    ”Bitcoin ja muut kryptot myös toimivat kaikkea talouslogiikkaa vastaan. Valuuttoja tulee koko ajan lisää ja samalla valuutta vahvistuu – logiikkaa? Ei. Jotkut voivat argumentoida, että Bitcoinin arvo nousee, koska sillä voi maksaa koko ajan useammassa ja useammassa paikassa ja koska maksimi Bitcoinin määrä on rajattu. No se on hienoa, mutta ei eurokaan vahvistu 500%, joka kerta kuin uusi maa liittyy euroalueeseen. Kryptot ovat myös ainoa raha, jota voi käytännössä itse tehdä. Kun teit oman kryptovaluutan kuplan ollessa kuumimmillaan, olit käytännössä heti miljonääri.”
    Euroalueeseen liittyessä maan rahat vaihdetaan euroiksi ja euroja tehdään lisää. Eurojen määrää ei ole rajattu. Se että kryptovaluutat tuntuvat vahvistuvan kun uusia valuuttoja astuu kentälle, on monen asian summa ja osittain harhaa. Uudet tulokkaat joilla on oikea ja järkevä käyttötarkoitus vahvistavat ihmisten käsitystä kryptoista ja avaavat samalla tietä muille kryptovaluutoille. Mitä tulee näihin turhiin kakkakolikoihin, hypekupla saa vastaavaa aina aikaan. IT-buumin ollessa kuumimmillaan syntyi myös jos jonkin sortin miljoonayritystä jonka liiketoimintaideassa ei oikeasti ollut mitään järkeä.

    Vastaa
    • Hypekuplasta samaa mieltä. Tulevaisuuden suunnasta en osaa sanoa, mutta veikkaan, että suunta on alaspäin, jos kuplien historiaa katsoo.

      Olen monesti miettinytkin, mikä McAffeen rooli oikeastaan on koko Bitcoinissa. Hänen statuksellaan kuitenkin saa nopeasti hyvän seuraajanjoukon etenkin kun kyse tietoteknisestä innovaatiosta. Saa nähdä kauan Bitcoinin tasainen meno pysyy yllä. Nyt tosiaan viikko varmaan oltu jo melkein samoissa tuhatluvuissa. Omalla tavallaan huvittavaa, että ”vain” muutaman prosentin muutokset päivässä ovat pieniä. Antiikkivaluutoissa kun päivämuutokset ovat pieniä usein.

      Uskon samaan teoriaan siitä, että tilanne on sama kuin IT-kuplassa, jossa nuo parit kryptot ja IT-firmat nousevat ylitse muiden. Samassa suuri osa roskasta menee konkkaan ja kryptojen tilanteessa arvo nollaan. Kryptoista varmasti löytyy näitä voittajia, mutta koska niin monen krypton omistajalle jää nolla euroa käteen kaiken päätteksi, en pysty kryptoja sijoitukseksi kokemattomille suositella. Jos uskoo ja tietää tai ainakin luulee tietävänsä, mikä krypto on voittaja, voi myös jatkossa voittoja tekemään. Kun harva voittaa, suurin osa menettää rahansa. Surullinen fakta.

      Vastaa
  7. Muutaman päivän muutoksista on vaikea sanoa mitään olivat ne sitten ylös tai alas. Vuoden päästä nähdään, ollaanko ennustamassani 2000e:n tasossa vai alempana vai ylempänä. Hienointa on kuitenkin se, että Bitcoin on vähäksi aikaa edes kadonnut valtamediasta. Aika näyttää.

    Vastaa
    • Eli kun muutamassa päivässä hinnasta katoaa 50 pros voidaan puhua kuplasta mielestäsi, mutta kun muutamassa päivässä noustaan lähelle tasoa jossa kuplaa ennustelit ei se kerrokkaan mitään!
      Aivan uskomatonta logiikkaa. Olisko jo aika tunnustaa tosiasiat ja väärässä oleminen. Bitcoin on ollut ja on edelleen vallan mainio sijoituskohde ja osana salkkua varsin perusteltu pienellä painolla.

      Vastaa
      • Erittäin pienenä hajautuksena en näe siitä mitään haittaa, koska tosiaan silloin voi saada myös isoja voittoja ja yöunia ei tarvi menettää. Mutta jos historia toistaa itseään, kadottaa Bitcoinikin tulevina kuukausina suurimman osan arvostaan. Jos nyt katsoo tuota kuplan-anatomia kuvaa niin kaikkihan menee tällä hetkellä täysin kuten historiassakin ja nyt ollaan jossain kohtaa ”denialin ja return to normalin” välillä – jolloin kurssi siis korjaantuu ylöspäin.

        Seuraavan vaihe pitäisikin sitten olla taas raju romahdus – jos/kun historia toistaa itseään. Veikkaan, että toistaa. Ja en tiedä, milloin itse olet sijoittanut Bitcoiniin, mutta aika moneen sijoittajaan tuo 50% on vaikuttanut aika tappavasti. Eniten niihin, jotka ovat isolla painolla mukana.

        Tulen varmasti kirjoittamaan myös olin väärässä tekstin, jos Bitcoin jatkaa nousuaan taivaisiin saakka. Aika näyttää.

        Vastaa
        • Eniten Bitcoineja on varmasti ostettu ennen viimeistä kolmea kuukautta.
          Ilmanmuuta viimeisille tuulipuvuille tuollainen 50pros lasku on pirullinen kun suuria pikavoittoja ei tullutkaan. Mutta nythän on ollut todella huikea aika pienentää keskihankintahintaa. Jos sen on tehnyt pohjilta, niin Rupeaa olemaan jo omillaan, vaikka ollaankin ” vasta” 10k plus tasoilla.
          Omat ensimmäiset Bitcoinini ostin vuonna 2013 mutta olen ajallisesti hajauttanut ostoja läpi vuosien aivan kuten muissakin omaisuuslajeissa, joten näin ollen keskihinta myös Bitcoinille on paljon isompi kuin vuonna 2013.
          Tuottoa olen saanut arviolta 8000-9000 prosenttia.

          Vastaa
          • Jep, jos ajoissa oli liikkeellä, onhan tuo ehdottomasti kannattanut kuten kurssikehityksestä näkee – onnittelut hyvästä sijoituksesta! Itse en tule koskaan pääsemään kyseisiin tuottoprosentteihin strategiallani, koska harrastan tylsää ja epäaktiivista buy&hold strategiaa. Enemmän kirjoitus ottikin kantaa tämänhetkiseen sijoitustilanteeseen, jossa oman näkemykseni mukaan ei pikavoittoja Bitcoinilla ole enää luvassa.

            Vastaa
  8. Onko ihme että btc hinta rommaa jos markkinoille levitetään FUDia ja samaan aikaan dumpataan ihan vaan muutama tuhat pitko ja pitkokassi markkinoille….?7.3.2018 julki tulleen raportin mukaan herra Kobayashi, joka siis konkkaan menneen mt.Goxin pesänhoitaja, dumppas markkinoille about 36.000 Bitcoinia ja reilut 34.000 Bitcoin Cashia joulukuun 18. päivän ja helmikuun 5. päivän välillä…18.000 btc se myi saman päivän aikana ku markkinat oli alhaisimmillaan…no sä ku oot ktm ni pitäs hiffaa et jos markkinat on valmiiks peloteltu (esim. niin että joku valtio kieltää kryptot ja hinta rommannu valmiiks) ja heti perään joku urpo myy 18.000 btc ni onhan se selvä et jengi pelästyy…mutta se ei todellakaan tee tästä kuplaa. Kryptot on tullu pysyäkseen. Selvitä kuplan määritelmä, vertaa tähän ja totea itse. Tutustu aihealueeseen ja totea että tää on futuree. Sinuna laittasin nyt kiinni esim ltc ku vielä halpaa. Btc myös hyvä vaihtis, mut sit kannattaa huomioida, että ku kobayashi dumppaa loputki pitkot markkinoille…tulee taas rommaus, riippuen vähän miten se sen tekee…sil on niit viel arviolta 160K….😂

    Vastaa
    • Mt. Goxin pesänhoitaja voi tehdä mitä tykkää, mutta kun kaikki kryptot rommaavat samaan aikaan, on aika selkeää, mitä on tällä hetkellä tapahtumassa. Kuten kirjoitin tekstissäni, joka on jo puolitoista kuukautta vanha, ei uusia ATH:ta tulla enää näkemään. Ja tälläkin hetkellä ollaan jo 40% tappiolla kirjoitusajastani. Futuree tai ei, ovat kryptot joka tapauksessa yliarvostettu edelleen.

      Vastaa
      • Jos seuraisit yhtään mitään muutakin kuin oman lompakkosi kasvua, ymmärtäisit, että nykyinen valuuttajärjestelmä on kuolemassa. Se on kaiken lisäksi itse ajanut itsensä siihen pisteeseen vastuuttomalla lainanannolla…toisaalta pankkien on pakko suorastaan työntää tyhjästä luotua rahaa markkinoille, jotta rahan määrä ei vähenisi, koska tämä johtaisi yhteiskunnallisen taloustilanteen heikkenemiseen. Tämän takia korkotaso on olematon. Muistaakseni vuonna 2015 EKP työnsi rahaa markkinoille jotain 1000 miljardia euroa, jotta tilannetta saataisiin elvytettyä. Ne osteli sillon jopa yrityksien velkakirjoja jne. Saman teki Yhdysvaltalainen FED vuosien 2008-2015 välillä, pistäen liikkeelle reilut 4000 miljardia dollaria. Samanlaisia toimia on tehty viime vuosina ihan ympäri maailmaa. Jossain vaiheessa tää tulee päättymään, ja se tulee päättymään todella rumasti. Maailman velkataakka on tällä hetkellä jo yli 233 biljoonaa…tässä on kupla, joka tulee oikeesti poksahtamaan…ei kryptovaluutat, ei kulta eikä hopea…tulet huomaamaan ja avaamaan silmäsi…

        Mitä se raha on? Sun tilillä on liikepankkirahaa, joka on jonkun toisen tai kenties sun itsesi ottamaa lainaa. Se on myöskin pankin velkaa sulle. Sulla on käteistä lompakossa esim 50 euron seteli…se on pala paperia, jonka EKP hyväksyy keskuspankkirahaksi, ja jolle EKP takaa sen arvon. Mihin se arvo sitten perustuu? Rahan arvo ei ole enää perustunut kultaan vuoden 1971 jälkeen. Nykyään suurin osa valuuttakursseista on kelluvia ja niiden arvo määritellään kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun koko homma poksahtaa, mitä käy rahan arvolle? Se romahtaa ja seuraa inflaatio.

        Kryptovaluutat on tulevaisuutta ja osittain jo nykyisyyttä. Kryptovaluuttaa, kuten bitcoinia, on liikkeellä vain tietty rajoitettu määrä. Sitä ei tule enempää. Sitä ei luoda tyhjästä, kuten fiattia. Kryptovaluutta on niin kutsuttua pysyväisluontoista valuuttaa. Samoin kuten kulta, jota on maailmassa vain sen verran kun maapallolta sitä löytyy. En ainakaan ole kuullut, että sitä voisi luoda tyhjästä…tuskin sinäkään. Kryptovaluutan luonteesta johtuen, me tulemme näkemään todellisen kryptovallankumouksen. Niin myöskin uudet ATH:t. Jos yhtään tutustuisit sijoittamiseen ja erityisesti treidaukseen, tietäisit, että markkinat elää. Mikään ei kasva koskaan pelkästään ylöspäin. Googlaa vaikka psychology of market cycles, jolloin löydät erinomaisen kuvan, joka kertoo miten markkinat etenee. Sitten mene osoitteeseen tradingview.com ota sieltä esim. bitcoin ja vertaile vähän näitä kuvia. Huomaat yhtäläisyydet…Jos tää homma yhtään menee niinku mä luulen (en väitä että menee, koska kryptot toimii hitokseen nopeemmilla liikkeillä kuin pörssikurssit), niin me tullaan kohta näkemään uudet ATH:t…ja siks toisekseen, kaikki kryptot ei rommaa samanaikasesti…tälläkin hetkellä binancessa näyttää osa kryptoista punaista, osa vihreetä. Tappioistasi en tiedä, etkä voi yleistää, että ollaan 40% tappiolla. Käytännössä jos sijoitit esim. bitcoiniin muutamia vuosia sitten, et todellakaan ole tappiolla 40%….sama pätee moneen altcoiniin…toki niiden kanssa saa ja pitää olla selvillä vesillä, mihin sijoittaa…aina tulee selvittää onko kyseessä projekti, jolla on oikeasti arvoa…mutta oikeesti kryptoissa on lukemattomia hyviä projekteja, joista varmasti kuullaan vielä. Niin ja ne jotka on sitä mieltä, että blockchain ei oikeen toimi ja on takkuileva, niin tutustukaa hashgraphiin 😉

        Vastaa
        • Vaikka uskoisin uuden valuuttamaailmanjärjestyksen tulevan, on mielestäni selkeää, että Bitcoinin hintaa tai minkään muun krypton hintaa on täysin mahdoton määrittää. Ja kun niitä tulee koko ajan kasvavassa määrin markkinoille, on kaiken lisäksi vielä mahdoton mistä tulee hallitseva.

          Ja nyt kun mainitsit vielä hashgraphin, toinen hallitseva piirre kaikissa kryptoissa on se, että kaikki ovat sitä mieltä, että heidän teknologiansa ja heidän kryptonsa ovat aina parasta, mitä on tarjolla. Kun kaikki sanovat, että minun on paras, on mahdotonta sanoa, mikä tulee hallitsemaan, jos kryptoista tulee koskaan yhtään mitään.

          Periaatteessa kryptoissa on siis kolme lottoa käynnissä samaan aikaan. Se, että kryptoista tulee koskaan yhtään mitään. Se, että se krypto minkä on itse valinnut, on parasta teknologiaa ja siitä tulee de facto -krypto. Ja kolmanneksi vielä, että niiden parhaiden kryptojen arvo vielä nousee rajusti. Jos tämän jälkeen joku sanoo vielä, että kuulostaa hyvältä, niin en tiedä mitä sanoa.

          Vastaa
          • Tää on sama ku puhuis tiiliseinälle…tehdään niin, että osta nyt yksi bitcoin ja odota, että päästään kuun puolivälin yli. Jos et oo tyytyväinen ostoosi, ostan sen sulta tän hetkisellä hinnalla 5561,65€ itselleni. Veikkaanpa, että et enää myisi tuohon hintaan 😏

            Vastaa
            • Jos lukee tekstin, mihin kommentoi, niin voi olettaa, että asenteeni kryptoja vastaan on huomattavan negatiivinen. Ja kuten kirjoitin tekstissä ja kommenteissa, kryptojen hinnat sahaavat edestakaisin trendin kuitenkin ollessa pitkällä aikavälillä takaisin alaspäin.

              Jälleen, viikon bet on sama kun laittaisi sisään pitkävedon tai loton. Viikossa voi mennä alas, tai voi mennä ylös. Ja kuten blogistani huomaa, harrastan vain pitkän ajan sijoittamista, en spekulointia.

              Mutta tosiaan, koska keskustelu vaikuttaa aika seinälle puhumisesta, ei varmaan keskustelua ole järkevää jatkaa, koska en ole yhtään järkevää kommenttia saanut siihen, että mikä tekee mistäkin kryptosta paremman. Kommenttejakin selaamalla löytää monta eri kryptoon ja teknologiaan uskovaa ihmistä. Kaikki eivät yksinkertaisesti voi olla oikeassa.

              Vastaa
              • Onhan noita fiat valuuttojakin maailmassa useita erilaisia…löytyy dollaria, euroa, yeniä, kruunua, ruplaa ja muuta kuplaa…Miksi kryptoja ei voisi olla käytössä useampia erilaisia? Esimerkiksi nyt juuri nämä tunnetuimmat: BTC, BCC, ETH ja LTC…muita hyviä kryptoja on esimerkiksi DASH, XMR ja ZEC…en usko että tuleekaan tilannetta, jossa olisi vain yksi krypto käytettävissä ja muut kuolisi…varmasti valtaosa projekteista kaatuu ja vahvimmat selviää…sama tilanne, jos koitat mennä jenkkeihin ja luot siellä oman paperirahan ja koitat korvata sillä dollarin…tosin dollari alkaa olemaan niin heikoilla, että projektisi saattaisi jopa saada tuulta purjeiden alle…itse luotan bitcoiniin pääasiallisena valuuttana, ja uskon sen saavuttavan tänä vuonna vielä 35-40 tuhannen dollarin arvon. Näen sen kryptovaluutoissa digitaalisena kultana, ja litecoinin digitaalisena hopeana. Litecoinin uskon myös tämän vuoden puolella saavuttavan 2000 dollarin arvon, johtuen sen käytettävyydestä. Litecoin on hiljattain tehnyt myös diilit Abra paymentsin ja Aliant paymentsin kanssa…tämän jo pitäisi soittaa kelloja kaikkien sijoituksista kiinnostuneiden korvissa…jos isot maksunvälittäjät kiinnostuvat näistä niin näissä on varmasti jotain muutakin kiinnostavaa, kuin viikottaisten lotto/kenorahojen hakeminen….blogistasi huokuu pitkän ajan sijoittaminen, siksi ihmettelenkin miksi ET OLE JO lähtenyt mukaan näihin…….itse pidän portfoliossani 40% litecoinia ihan vain pitkän ajan sijoituksena. Mieti mitä sen arvo voi olla viiden vuoden päästä. Keskustellaan sen jälkeen uudelleen pitkän ajan sijoittamisesta 😉

  9. Hyvä kun joku kirjoittaa kriittisesti bitcoiniin sijoittamisesta. Itse olen seurannut kryptokolikkoja noin yhdeksän vuotta ja minua ärsyttää se, että niitä yritetään väkisin kutsua sijoitukseksi, vaikka todellisuudessa spekuloidaan vaihtokurssilla ja panikoidaan jok’ikisestä pienestäkin rasahduksesta. Bitcoin on paljon laajempi käsite, ilmiö ja järjestelmä, kuin vaihtokurssi, mutta toistaiseksi siedettävästi toimivassa länsimaisessa yhteiskunnassa sen asema ja vaikutus odottaa vielä itseään. Itse en näe bitcoinin ”tuottamattomuutta” ongelmana, ainoastaan erilailla toimivana valuuttana.

    Onhan noita erilaisia hodlcoineja, jotka palkitsee makuuttamisesta sekä kolikoita, mitä tulee aina vaan lisää, niinkuin valtion velk.. eikun elvytystä.

    Vastaa
    • Olen suhteellisen samoilla linjoilla. Kryptoissa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta Bitcoinin hinta on täysin spekuloijien käsissä, jonka takia siihen sijoittaminen ei eroa mistään muusta spekuloinnista mitenkään. Spekuloinnissa kuka tahansa voi onnistua käytännössä millä vain vaihdannanvälineellä, oli se sitten Bitcoin tai muumimuki. Se, kuinka syvällisesti ymmärtää lohkoketjuteknologiaa ei kerro mitään siitä, kuinka hyvin osaa ennustaa BItcoinin hinnankehitystä.

      Voi hyvinkin olla, että Bitcoin tai joku myy krypto aikanaan syrjäyttää nykyisen rahajärjestelmän, mutta sitten sen kurssikehitykselle käy aivan sama kuin nykyvaluutoille – kurssit muuttuvat erittäin tasaisiksi ja vuosiheilahtelut ovat erittäin vaimeita. Aika näyttää mitä tapahtuu.

      Vastaa
  10. Mihin Bitcoinin arvo perustuu? Mihin Euron arvo perustuu? Euron arvo ei perustu yhtään mihinkään. Yksi valuutan arvoa ylläpitävä asia on luottamus siihen. Itselleni oli jokin aika sitten uusi asia, kun opin, että nykyrahan arvoa pitää yllä lähinnä se, minkä verran ihmiset luottavat siihen. Valuuttojen taustalla ei ole mitään fyysistä tai aineetontakaan asiaa, joka rahan arvon kertoisi. Jos rahaa painetaan liikkeelle hurjia määriä, sen arvo laskee. Se ei näy luottamuksessa euroon tai dollariinkaan vielä, mutta määrällisistä elvytyksistä ei ole NIIN kauan aikaa. Kun aikaa kuluu, rahaa syntyy talouteen mm. lainanoton myötä lisää.

    Bitcoin vaikuttaa valuuttana paljon houkuttelevammalta luottamuksen suhteen kuin euro, dollari tai joku muu fiat-valuutta, koska jälkimmäisiä ohjataan talouspolitiikalla ja niitä voidaan painaa loputtomiin ilman, että rahalla on sen enempää vastinetta missään. Bitcoinien määrä tiedetään, se on rajallinen, eikä talouspoliittinen päätöksenteko vaikuta sen arvostukseen. Jos ihmisten luottamus Bitcoinia kohtaan nousee, sen arvo kohonnee. Se on siinä hieman samantapainen kuin kulta. Kultaa voi toki käyttää teollisuudessa ja koruissa, Bitcoinilla ei ole käyttötarkoitusta, siinä ne eroavat. Kullan arvo rahana ei kuitenkaan yksin perustu sen käyttötarkoituksiin, vaan luottoon, että se on arvokasta aina. Sitä ei voida painaa, eikä tuottaakaan määräänsä enempää.
    Jos sanotaan, että kullan hinta nousee, niin se itseasiassa tarkoittaa sitä, että kyseisen valuutan, jossa kultaa hinnoitellaan, arvo laskee.
    Itse en osaa sijoittaa Bitcoineihin, joten taidan jättää ne itseäni viisaammille, mutta kun ymmärsin, ettei euron, dollarin tai minkään nykyisen valuutan arvo perustu mihinkään ja että niitä voidaan painaa lisää miten paljon halutaan, päätin siirtää suurehkon osan varoistani kultaan, koska se ei ole valuutta, vaan raha ja sitä ei maailmaan tule lisää painamalla. Jos ja kun valuuttoihin katoaa luottamus, esim. valuuttakriisin seurauksena, kulta on aina ollut se asia, johon palataan, kun uudelle rahalle asetetaan arvo. Bitcoin on siinä kullan kaltainen, että niitä voidaan luoda rajallinen, tiedossa oleva määrä. Muistaakseni 21 miljoonaa. Se on aika vähän, kun miettii, paljonko ihmisiä on olemassa.

    Vastaa
    • On aivan totta, että rahan arvo perustuu juuri ihmisten luottamukseen ja sovittuun arvoon. Kulta on historiallisesti ollut hyvä sijoitus etenkin taloudellisisesti epävarmoin aikoina, mutta kun hyvät ajat taas palaavat, sen tuotto usein jää kaikista muista. Bitcoini ja kryptot eivät ole tällaista samanlaista defensiivisyyttä vielä osoittaneet ja korona-aika oli hyvä osoitus tästä – pörssit romahtivat ja Bitcoin romahti perässä. Kun pörssit alkoivat nousemaan, myös Bitcoin nousi samalla.

      Bitcoinin suurin ongelma on juuri se, että sillä ei ole käytännön applikaatioita vielä tarpeeksi ja se on omalla tavallaan turha ja tehoton keksintö – ja kaiken tämän päälle vielä energiasyöppö. Asiaa ei paranna sen ”anonymiteetti”, joka on tarkoitettu hyväksi ajatukseksi, mutta on lähinnä otettu käyttöön rikollispiireissä. Lohkoketjuteknologiassa on varmasti potentiaalia monelle eri alalle, mutta en usko, että Bitcoin tulee olemaan se voittaja lohkoketjuteknologiassa, jossa toisaalta on paljon potentiaalia, mutta siinäkin vähän oikeasti hyödyllisiä toteutuksia – ainakin vielä.

      Vastaa
      • Nyt on taas bitcoin ollut pienessä nousussa, yleisen spekuloinnin mukaan syystä, että paypal hyväksyy bitcoinin maksuvälineekseen. Lisääkö tämä mahdollisesti blogistin arvion mukaan bitcoinin arvoa enemmän vai vähemmän kuin markkinoiden hinnoittelema +-30%
        Niin tai näin, kun tekstissäsi esittelemääsi kuplan anatomiaa katsoo ja vertaa bitcoinin vastaavaan niin sanoisin jopa, että trendi on kääntynyt.

        Jos ennustamaan lähdetään, niin itse odotan lyhyellä aikavälillä parinkymmenen prosentin pudotusta josta hiljainen vähintään puolen vuoden siksak nousu, sen jälkeen uusi median luoma kupla joka puhkeaa max. kahdessa kuukaudessa. Huippua en osaa arvata, mutta oletan pohjan olevan hieman edellistä lievempi ja nopeampi. Ehkä -65-80% huipusta.

        Sinänsä avauksessa esittämäsi kuplaus oli todellinen ja aiheellinen, tosin saman arvioinnin osasi tehdä aivan kaikki muutkin(jopa minä itse).
        Samoilla perusteilla syitä sivuttaa kryptot olen lukenut vuodesta 2013 lähtien jolloin itse mälläsin rahani ensimmäistä kertaa.

        Takkiinhan siinä tuli, ja siitä viisastuneena opettelin miten säätelemättömät markkinat toimivat ja pyörivät lyhyellä aikavälillä. Enää en uskalla(osaa!) treidata mitään ennen seuraavaa kuplaa, jolloin tyhmää uutta rahaa on tarpeeksi saaliina.

        Vastaa
        • Oikeastaan käsitykseni Bitcoinista ja teknologiasta sen takana ei ole muuttunut ajan kuluessa. Lohkoketju on jees teknologiana, mutta se on erittäin raskas tapa hallinoida asioita – ja muutenkin tuntuu soveltuvan parhaiten vain rikollisuuteen kryptovaluuttojen muodossa.

          Toisaalta se, että en ymmärrä, miten Bitcoinin arvoon vaikuttaa se, kuinka monessa paikassa sitä voi käyttää. Euro ei kallistu, kun uusi maa ottaa euron käyttöönsä. Bitcoin sen sijaan nousee hetkeksi 30% ja todennäköisesti laskee taas jostain yhtä absurdista syystä takaisin 30%.

          En edelleenkään ymmärrä, miten Bitcoinin arvon voi edes määrittää? Itse en ymmärrä, mistä sen arvo muodostuu ja muutenkaan sen liikkeissä ei tunnu olevan mitään logiikkaa vs esim. osakkeet, jotka ovat keskimäärin pitkällä aikavälillä ymmärrettäviä, kun osake laskee kyllä, jos firma ei tee tulosta ja nousee kyllä, jos firma tekee tarpeeksi pitkäämn hyvää tulosta. Yksinkertaista, mutta kaunista, jonka takia siinä maailmassa itse paremmin viihdynkin.

          Vastaa
  11. Hei,
    kiitos mielenkiintoisesta blogista! Löysin monia mielenkiintoisia artikkeleita. 🙂
    Olen itse aloitteleva sijoittaja ja todella kiinnostunut juuri bitcoinista.
    En löytänyt uudempaa keskustelua Bitcoinista mutta onko täällä muita jotka vielä seuraavat sen kulkua?

    Vastaa

Jätä kommentti