Käteinen polttaa taskussa – liian iso ostos epäonnistumaan?

Osinkoja on alkanut tulla nyt keväällä hieman enemmän kun laskelmoin, ja palkka sekä opintotuet ovat vähitellen kasaantuneet tililleni. Sain myös eräästä projektityöstä, jonka tein siruvalmistajalle koulun ohella, hieman päälle tonnin lisätuloja. Käteinen siis alkoi polttaa taskussa.

Mitä tein?

Pysyin kun pysyinkin suunnitelmassa. Suunnitelmana siis sijoittaa kerran kuussa loppuvuoden ajan vähän päälle tonni osakkeisiin per kuukausi. Mikäli hyviä sijoituksia ei löydy, laittaisin rahat ASP-tilille. Nyt kuitenkin rahaa oli kertynyt sen verran, että tonnin sijoitus tuntui liian pieneltä. Mutta se suunnitelma!

Euro on madellut jo kauan alhaisilla tasoilla, joten olen välttänyt Yhdysvaltojen markkinoihin koskemista. Viime aikoina kuitenkin Yhdysvallatkin ovat muuttuneet mielenkiintoisimmaksi kohteiksi, koska jotkut seuraamistani yhtiöistä ovat kyykänneet huomattavasti indeksiä enemmän.

Tästä ykkösesimerkkinä Citigroup, joka kuuluu strategiani kulmakiviin. Tämä konkurssin parralla finanssikriisillä käynyt yritys, on kuitenkin tehnyt jo monta vuotta hidasta ja kivuliasta käännöstä parempaan. Kurssi on maannut viitisen vuotta lähes paikallaan kuitenkin pallotellen 20 ja 60 dollarin välillä sinä aikana.

Viime aikoina kuitenkin hyvien uutisten määrä on Citigroupin suunnasta on ollut lähes tukahduttava. Roska-laina yksikkö Citi Holding on nykyään jo niin pieni, ettei sitä ilmoteta erikseen osavuosikatsauksissa, lakikulujen lasku näyttää jatkuvan edelleen (finanssikriisitapaukset ovat vähentyvät koko ajan), FED näyttää signaloivan vahvasti seuraavaa korkojen korotusta jo kesälle Yhdysvaltain odotetua suuremman inflaation takia, Citigroup oli ainut isoista pankeista, joka läpäisi laadullisen living-will testin viime kuussa.

Kurssi on siis varmasti reagoinut näihin uutisiin positiivisesti? No eipä ole. Itse en pystynyt jättää näin montaa positiivista uutista kuitenkaan itse huomiotta. Toukokuun ostokseksi siis TBTF Citigroup. Citigroup on sellainen sijoitus, jossa en nää juuri downsidea pitkällä aika välillä. Citigroupin Price to Book arvo heiluu jossain 0,7. Käytännössä siis, vaikka isot pankit pakotettaisiin hajoamaan, olisi Citigroupin osien summa huomattavasti korkeampi kuin nykyinen osakkeen arvo. Edes siis poliittiset ”riskit” eivät ole riskejä osaakkeenomistajalle.

Paljon kuitenkin selviää heinäkuussa kun on FED:n vuosittaisten stressitestien aika. Citigroupin tehdessä näin hyvää tulosta alhaisessa korkoympäristössä (17 miljardia dollaria voittoa viime vuonna), ennustan osingon tuplaantuvan 0,40 dollariin vuodessa (n. 1,2 miljardia dollaria) ja share buy backien jatkuvan erittäin aggressiivisesti 10 miljardilla dollarilla. Koska olen itse 10-20 vuoden tähtäimellä Citigroupissa kiinni, kannatan erityisen paljon omien osakkeiden ostoa näin halvalla hinnalla.

Citigroup on harvoja yrityksiä, joiden osakkeen arvon näen pitävän pintansa Yhdysvalloissa, vaikka pörssissä sattuisikin vahva korjausliike. Ja toisaalta, vaikka ei pysyisi, ei se haittaisi, tankkaisin vain lisää. Fakta mielestäni on se, että osake on selkeästi aliarvostettu 0,7 P/B:llä sekä 8,96 P/E:llä. Finanssikriisi kuitenkin jätti niin suuren epäluottamuksen pankkeihin, että niitä potkitaan edelleen sijoittajien toimesta. Ja ymmärtäähän sen, jos sijoitti Citigroupiin ennen finanssikriisiä on edelleen 90% tappiolla. Tämä liian suuri laiva uppoamaan kuitenkin kääntyy aikanaan, kääntyivät makrotalouden tuulet tai ei. Olen mielestäni löytänyt pitkän ajan kultamunan, mutta vain 10 vuoden päästä näen, olinko oikeassa.

Mutta mitä tein lopuilla rahoilla, jotka polttivat taskussani? No laitoin ASP tililleni luonnollisesti. En ole tarkalleen edes varma, paljon ASP:llani on tällä hetkellä rahaa, koska se on eri pankissa kuin muut sijoitukseni. Näen sen sitten kun teen puolivuosikatsauksen heinäkuun alussa. Jännittävää. Jos hullua korjausliikettä ei tule, nousevat osakesijoitukseni tänä vuonna 50000 euroon. Hullua, täytinhän vasta 25 ja en ole vielä edes kokoaikaisesti työelämässä.

Korjausliikettä odotellessa.

Jätä kommentti