Kempower listautumisanti analyysi

Kempowerin listautuminen kiilasi vielä tälle äärimmäisen kiireiselle listautumisviikolle ja erittäin kovan kysynnän takia pyrinkin kirjoittamaan tämän anti-analyysin tavallista nopeutettumpaan tahtiin. Mennäänkin suoraan asiaan, sillä anti on myös omasta mielestäni tämän ruuhkaisen viikon ylivoimaisesti mielenkiintoisin.

Kempowerin anti alkoikin jo torstaina 2.12.2021 ja siihen voi osallistua viimeistään 10.12.2021 mennessä. Anti voidaan kuitenkin sulkea ylimerkinnästä johtuen tarvittaessa jo 9.12.2021 kello 16.00, jolloin se tullaan erittäin todennäköisesti jo sulkemaan. 

Kaupankäynti Kempowerin osakkeella First North-listalla alkaa arviolta 14.12.2021 ja annin pääjärjestäjänä toimii Carnegie.

Kempowerin liiketoiminta

Kempower on suomalainen sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja -ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja. Kempower suunnittelee, valmistaa ja myy sähköajoneuvojen, kuten henkilö- ja hyötyajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden, sekä sähköalusten ja -veneiden, tasavirtapikalatauslaitteita. Käytännössä Kempower siis omistaa koko laitekaaren myyntiketjun. Mielenkiintoista Kempowerissa on se, että Kempower kuuluu hitsauslaitteistaan tunnettuun Kemppi Groupiin. Latauspisteiden kehitystyö käynnistyi, kun Kemppi Group tutki uusia teknologioita ja niiden mahdollisuuksia.

Kempower tarjoaakin laajan ratkaisuvalikoiman sähköajoneuvojen kaikkiin pikalataustarpeisiin julkisista parkkipaikoista linja-autovarikoihin ja päätepysäkkeihin, raskaisiin hyöty- ja muihin sähköajoneuvoihin sekä satamiin ja sähköalusten ja -veneiden lataukseen. Kempowerin tuotteiden modulaarinen, skaalautuva (mikäs muukaan) ja joustava rakenne yhdistettynä järjestelmien kykyyn hoitaa usean ajoneuvon yhtäaikainen pikalataus palvelee erityisen hyvin sellaisia asiakasryhmiä, jotka tarvitsevat monia suurtehoisia latausasemia samanaikaisesti. Kempower onkin siis ennen kaikkea business-to-business-yritys eikä myy laitteitaan kuluttajille.

Lyhennettynä Kempower onkin siis megatrendien megatrendin aallonharjalla eli sähköautojen lataamisesta vastaavassa aallossa.

Kuten kohta näemme, Kempowerin liiketoiminta otti viime vuonna vasta alkuaskelia, mutta siitä huolimatta sen latausratkaisuja on toimitettu jo yli 30 maahan. Euroopan ulkopuolella Kempower on vielä pieni tekijä ja vain 1% kuluvan vuoden liikevaihdosta syntyi Euroopan ulkopuolella.

Kempowerin suurin kilpailuetu on sen omien sanojen mukaan sen dynaaminen tehonjako. Latauksen teholähde on omana yksikkönään ja kentällä on satelliittimaisia latauspisteitä. Jos latauksessa on useampi auto, bussi tai työkone, tehoa jaetaan niille sen mukaan, kuinka paljon ne pystyvät ottamaan vastaan. Näin järjestelmästä saadaan kaikki teho irti, joka lisää sähkön myyntiä sekä maksimoi lataustehon samanaikaisesti. Huomattavaa on, että suurin osa Kempowerin kipailijoista valmistaa ja myy latauskaappeja, joissa on mukana oma tehonlähde ja ne ovat usein erillisiä. Tällöin myös kyseisen pisteen laajentaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin Kempowerin ratkaisu.

kempower listautumisanti
Kempowerin ratkaisu kuvana. Lähde: Kempowerin listautumisesitys

Käytännössä markkinoilta löytyy tasan yksi valmistaja tällä hetkellä, joka rakentaa samanlaista ratkaisua ja tässähän kyseessä on mikäs muukaan kuin Tesla. Tesla tosin on tällä hetkellä rajoittanut Supercharger-asemansa vain sen omille asiakkaille valtavan kysynnän takia. Tesla avasi beta-testaukseen omat asemansa aiemmin tänä vuonna, mutta joutui rajoittamaan ne takaisin Tesla-kuskeille pian, sillä jonot latauspisteille olivat liian pitkät. Näen kuitenkin enemmän kuin todennäköisenä, että myös aikanaan Tesla kilpailee jälleen Kempowerin kanssa.

Kaikki tämä kertookin paljon siitä markkinasta, jossa Kempower taistelee. Tällä hetkellä Kempowerin markkinatilanne on sellainen, että kysyntä kattaa tarjonnan moninkertaisesti, mikä on pelkkää positiivista Kempowerin tulevaisuudensuunnitelmille.

Kempowerin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Kempowerin osakkeen listautusmishinta: 5,74€/osake
Kempowerin markkina-arvo listautumisen jälkeen: 306 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 3,3 miljoonaa euroa
Liikevoitto 2020: -2,2 miljonaa euroa
P/E-luku 2020: Negatiivinen

Osinkotuotto 2021: 0%

Pysähdytään hetkeksi. Viime vuoden luvut sekä tunnusluvut pitäisi nostaa jokaisen sijoittajan karvat pystyyn. Miten tämä eroaa aiemmista pienen liikevaihdon yrityksistä överillä yli 300 miljoonan arvostuksellaan ja kauniiden tulevaisuuden kuvailujen maalailuilla? Katsotaan ensin Kempowerin tavoitteita tuleville vuosille, joilla se oman arvostuksensa perustelee.

1. Kasvu: 200 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä (4–6 vuotta).
2. Kannattavuus: 10 prosentin operatiivinen EBIT marginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä (4–6 vuotta) ja operatiivinen EBIT marginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä.

Vuoden 2020 3,3 miljoonan liikevaihdosta 200 miljoonaan n. viidessä vuodessa? Voiko tähän luottaa? Tällä kertaa sanoisin, että kyllä. Kempowerin salaisuus piileekin siinä, että Kempowerilla on nyt jo näyttää tajunnanräjäyttäviä kasvulukuja. Kuten yllä näet, Kempowerin viime vuoden liikevaihto oli 3,3 miljoonaa euroa. Pelkästään tämän vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Kempowerin liikevaihto oli kuitenkin jo 19 miljoonaa euroa. Samalla viime vuonna Kempower työllisti noin 30 henkilöä, tänään tämä luku on jo yli 100 ihmistä! Tämän lisäksi Kempower on laajentamassa tehdaskokoaan 3000 neliöstä 13 000 neliöön, eli moninkertaistamassa samalla myös tuotantokapasiteettinsa.

Kempower on siis aloittanut jo markkinan mukana kasvamisen ja pelkästään tämän vuoden aikana liikevaihto tulee todennäköisesti n. 8-kertaistumaan. Tällä hetkellä Kempowerilla on tytäryhtiöt Norjassa, Hollannissa, Saksassa ja Britanniassa. Tästä huolimatta edelleen tämänkin vuoden liikevaihdosta n. 90% syntyy Pohjoismaista. Pohjoismaiden lisäksi Kempower pyrkii laajentumaan Euroopassa, sekä Yhdysvalloissa.

Sähköautojen kasvu maailmalla. Lähde: Kempowerin listautumisesitys

Nämä kaksi markkinaa riittävät Kempowerille alkuun enemmän kuin hyvin, sillä Euroopan ja Yhdysvaltojen pikalatausmarkkinoiden koko oli viime vuonna noin 600 miljoona euroa. Sähköautojen yleistyessä rajua tahtia, näiden markkinoiden arvioidaan kasvavan n. 4 miljardiin euroon tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, jolloin Euroopan autoista n. 10% arvioidaan olevan sähköisiä.

Toisin kuin esim. vähän aikaa sitten listautumisantinsa sulkenut Lamor, Kempowerin tilauskanta ei kuitenkaan ole tällä hetkellä täysin paisunut ja Kempowerin tilauskanta liikkuukin tällä hetkellä n. 10 miljoonassa eurossa. Suurin syy tästä johtuu siitä, että Kempower toimittaa yleensä laitteensa parin kuukauden toimitusajalla ja kanta on suhteellisen elävää.

Isoista referensseistä voi sanoa sen verran, että Kempower solmi kehityssopimuksen Iso-Britannian latausoperaattorin Osprey Chargingin kanssa. Sopimus kattaa 150 latausasemaa seuraavan neljän vuoden aikana. Pelkästään tämä sopimus on arvioltaan Kempowerille kokoa 50 miljoonaa euroa.

Lopuksi, sanomattakin todennäköisesti selvää, mutta puhtaana kasvuyhtiönä Kempower ei maksa osinkoa lähitulevaisuudessa, vaan pyrkii käyttämään kaiken kassavirran liiketoiminnasta kasvun kiihdyttämiseen ja rahoittamiseen.

Kempowerin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Kempowerin listautuminen on yksi First North-historian isoimpia anteja ja Kempower tuleekin todennäköisesti keräämään annilla yhteensä 100 miljoonan eurosta varoja yrityksen kasvuun. Kempower siis laskee uusia osakkeita yli 15 miljoonaa kappaletta saavuttaakseen tämän tavoitteen. Ankkurisijoittajia annista löytyy myös enemmän kuin pitkään aikaan ja ankkurisijoittajat ovatkin valmiita merkitsemään osakkeita yhteensä 53 miljoonalla eurolla, joka on yli puolet annista.

Ankkurisijoittajista on mukana paljon isoja ja tunnettuja sijoittajia, kuten WIP Asset Management Oy, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Evli-Rahastoyhtiö Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Nordea Henkivakuutus, Oy Julius Tallberg Ab, Danske Invest Finnish Equity Fund, tietyt Sp-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot ja Kempinvest Oy. On harvinaista nähdä esim. kaksi isoa eläkevakuuttajaa mukana First North-osakkeen annissa, mutta annin koon ja Kempowerin megatrendien huomioiden tämä ei ole ihme.

Listautumisannin tavoitteena onkin mahdollistaa Kempowerin kasvustrategiaan investointi ja jalkautus. Tuttuun tyyliin listautumisesta saadun lisänäkyvyyden odotetaan myös parantavan Kempowerin tunnettuutta niin yleisön keskuudessa kuin työnantajana ja siten parantavan Kempowerin kilpailukykyä entisestään markkinoilla. Listautuminen mahdollistaisi myös Kempowerin osakkeiden hyödyntämisen tehokkaammin kannustinohjelmissa Kempowerin henkilöstölle ja vastikkeena mahdollisissa yrityskaupoissa, kuten kaikilla muillakin pörssiin listautuvilla yrityksillä.

Ja kuten kaikissa oikeissa hyvissä anneissa, Kempowerin vanhat omistajat eivät ole myymässä listautumisessa yhtään osaketta, vaan osa jopa ostaa lisää osakkeita annissa. Kaikki 100 miljoonaa euroa, jotka Kempower todennäköisesti annissa onnistuu keräämään, menee suoraan yrityksen liiketoimintaan (miinus listautumiskulut). Nykyisellä kasvuvauhdilla Kempowerin saama 100 miljoonan euron piristysruiske tulee todennäköisesti kasvattamaan kasvua entisestään.

Suomalainen yksityissijoittaja voi osallistua antiin tuttuun tapaan Nordnetissä ja minimimerkintä annissa on 100 osaketta, joka tekee 574 euroa.

Osallistunko minä Kempowerin osakeantiin?

Kuten saatat huomata, pientä innostumista on myös allekirjoittaneella ilmassa ja tulenkin osallistumaan Kempowerin antiin poikkeuksellisen isolla 10 000 euron panoksella. Mikäli annista saan säädyllisen määrän osakkeita, tulen todennäköisesti laittamaan Kempoweria pitkään salkkuun, koska uskon tähän megatrendiin täysillä, vaikka henkilökohtaisesti en autoista välitäkään. Jos osuus jää pienemmäksi, saatan tyytyä myymään osakkeet nopeammalla aikavälillä pois.

Kempower sai itseni tutustumaan myös tarkemmin sähköautoilun maailmaan, jossa on ollut viime aikoina erittäin kuumaa etenkin Jenkkipörssissä ja itseäni kiinnostaisi etenkin spekulointisalkkuuni ostaa hieman Polestaria (eli nykyistä Görens Guggenheim-SPAC:ia). Kaikesta huolimatta Kempower on ajoissa mukana hyvässä kohtaa väistämättömän megatrendin arvoketjua, mikä tekee Kempowerista mielestäni mielenkiintoisen kohteen etenkin pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto Kempowerin listautumisesta

Kempowerin listautuminen näin joulun alla on positiivinen ruiske pörssille etenkin viimeaikaisten tulevaisuudenlupailijoiden seassa. Kempowerilla on kaunis tarina, mutta myös numeroita ja aito megatrendi sen takana, jolla rahan tekeminen on jo todistettu. Arvostusta Kempowerissa tosin ei kannata nytkään unohtaa, koska edelleen hinta on äärimmäisen suolainen, mutta ei millään tavalla poikkeuksellinen alan muihin yrityksiin verrattuna.

Kempower pääseekin seisomaan jättiläisten harteilla, kun se rakentaa sähköautoinfraa yhdessä muiden edelläkävijäyritysten kanssa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä Kempower onkin jännittävä kasvuyhtiö, mutta loppupeleissä Kempower tulee olemaan jopa ehkä hieman tylsä infrastruktuuri-yhtiö, toimii alalla, joka kasvaa orgaanisesti todennäköisesti seuraavan vuosikymmenen kovaa tahtia.

Jos Kempower kiinnostaa ja aikaa on, suosittelen ehdottomasti katsomaan Kempowerin listautumisesityksen kokonaan (vaikka Youtube-esitys onkin vähän buginen verrattuna muihin listautumisesityksiin). Sisällöllisesti tämä oli ylivoimaisesti yksi parhaista esityksistä, joita tänä vuonna on nähty ja johdolla oli oikeasti aikaa vastata hyviin yleisökysymyksiin.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

26 kommenttia artikkeliin ”Kempower listautumisanti analyysi”

 1. ”siihen voi osallistua viimeistään tiistaihin 10.12.2021 mennessä. Anti voidaan kuitenkin sulkea ylimerkinnästä johtuen tarvittaessa jo 9.12.2021 kello 16”

  Tässä varmaan päivämäärät ja viikonpäivät menny jotenkin sekaisin kun eivät kohtaa? 🙂 Kiitos kun jaksat rustailla näitä analyysejä vain tunnollisesti vaikka listautumistahti on kova!

  Vastaa
   • Joo typoja sattuu paremissakin piireissä, haha! Joo tässä oli sama kuin viimeksi kun typosin tuon eli piti saada ulos vasta huomenna, mutta sainkin illalla paiskittua kasaan niin meni sekaisin. Tosiaan tahti on kova, mutta kivaa näitä on kirjoitella, kun lukijoita riittää ja kerrankin Suomen pörssissä on pöhinää.

    Vastaa
 2. Mielenkiintoinen analyysi, taas kerran, kiitos. Tämä firma kyllä kiinnostaisi, mutta en ole varma uskonko kasvutarinaan. Jos se toteutuu että myynti on 200 miljoonaa 5 vuoden päästä ja marginaalit ovat tavoitteen mukaiset niin voi olla hyväkin sijoitus. 5 vuotta on kuitenkin pitkä aika ja paljon voi tapahtua.

  Vastaa
  • Jep, tavoitteet ovat korkealla, mutta liikevaihdon moninkertaistaminen tämän vuoden aikana kertoo jo hyvin siitä potentiaalista, mitä yrityksellä parhaillaan on. Markkina, jossa Kempower liikkuu on niin lapsenkengissä, että uskon realistisesti liikevaihtotavoitteeseen. Samalla kuitenkin riski on tietenkin aina erittäin korkea, kun näin suuria kasvuprosentteja havitellaan, mikä on jokaisen hyvä pitää mielessä.

   Vastaa
 3. Sinulla on taito kirjoittaa hyvin, asiasta ja ymmärrettävästi, etkä yritä korottaa itseäsi jalustalle. Monet ns. ammattilaiset jäävät pahasti jalkoihisi. Jatka samaa rataa.

  Vastaa
 4. Tässä tapauksessa minua kiinnostaa eniten Kemppi Groupin tilanne viime ja tänä vuonna. Paljonko annin rahoja voi valua eri reittejä Groupin muihin yhtiöihin? Jos Kemppi Group on huonossa jamassa -> voivat rahat siirtyä väärään taskuun. No, uskon että nämä institutionaaliset sijoittajat ovat tarkkoja tällaisissa asioissa ja voin rauhassa peesata heitä…

  Vastaa
  • Joo, suurin osa numeroista on julkisia. Asiakastiedon luvuista löytyy ilmaiseksi Kemppi Groupin omavaraisuusaste, joka on 91% eli äärimmäisen korkea ja Group on siis erittäin vakavarainen. Eli kuten oletettua, perheyhtiöillä on yleensä tase äärimmäisen kovassa kunnossa ja näitä rahoja tuskin tarvitaan Kemppi Groupin muiden yhtiöiden vahvistamiseen, koska siihen Group pystyy itsekin. Yleensä voi suhteellisen hyvin luottaa siihen, että suomalaiset perheyhtiöt pitävät näistä asioista huolta, kun niitä hoidetaan 100 vuoden tähtäimellä.

   Vastaa
 5. Osakkeen hinta 5.74 €
  Osakkeita 15 156 795
  Kerättävät varat 87 000 003.30 €

  Instituutiot
  Osakkeen hinta 5.74 €
  Osakkeita 9 233 449
  Kerättävät varat 53 000 000.00 €

  Allokaatioetuoikeutetut 33
  Osakkeita per etuoikeus 8710
  Osakkeen hinta 5.74 €
  Kerättävät varat 1 649 848.20 €

  Muille jäävä osuus:
  Osakkeen hinta 5.74 €
  Jäljellä olevat osakkeet 5 635 916
  Kerättävät varat 32 350 155.10 €

  Ootko tästä samaa mieltä vai missasinko jonkun potin? Luulis et saa muulta koplalta helpohkosti 32.3MEUR kasaan.

  Vastaa
   • Joo ja tosiaan hyvä muistaa noiden lisäksi, että todennäköisesti tässä tullaan keräämään tuo maksimi lisäosakeoptio-määrä eli anti tulee todennäköiseti olemaan yhteensä 100 miljoonan euron verran. Mutta en silti usko, että tekee edes tiukkaa, koska tämä anti on ylivoimaisesti suosituin sitten Inderesin annin (ja saattaa olla jopa Inderesiäkin suositumpi).

    Vastaa
 6. Kuulostaa aika ristiriitaiselta, kun sanot että uskot tähän megatrendiin täysillä, mutta Volvo Carsin annista sanoit, että mielestäsi EV kehitys ja autoteollisuuden suunta vaikuttaa epävarmalta.

  Vastaa
  • Oikeastaan kyse ei ole ristiriidasta, koska epävarmuus syntyy juuri infrastruktuurin puutteesta globaalistikin, johon Kempowerilla on vastaus. Tämänhän myös Teslan supercharger avauskokeilu osoittaa – EV-infra ei ole missään maailmalla vielä tarpeeksi laaja sähköautojen valtavirtaistumista varten.

   Infrastruktuuri on pakko saada kuntoon ennen kuin sähköautojen suosion suunta varmistuu, jotta itse päätyisin koskaan hankkimaan sähköautoa. Jos ostaisin uuden auton tänään, en ostaisi sähköautoa, mutta 5-10 vuoden päästä tilanne voi olla hyvin erilainen.

   Vastaa
 7. Olipahan ylimerkitty anti. Mukava nousukin, mutta itsellä lähti myyntiin jo ekana päivänä, kun aika vaivainen summa sieltä tuli. Seurannassa tulevaisuudessa, jos hankkii uudelleen.

  Voisiko sanoa, että annit eivät ole enää terveellä tasolla!

  Vastaa
  • Kempower on tosi poikkeuksellinen anti – julkaisen blogini antitekstien tilastot tämän vuoden lopussa/ensi vuoden alussa ja niistä näkee, että Kempower oli ylivoimaisesti suosituin anti koko vuonna – jopa Inderesiä suositumpi, joka itseni yllätti täysin. Samalla Administerin anti taas on herättänyt poikkeuksellisen vähän kiinnostusta Kempowerin viedessä kaiken ilmatilan. Eli ihan terveeltä vielä vaikuttaa, kovat IPO:t vain ovat kovia 😀

   Vastaa

Jätä kommentti