Kempower sijoituksena ja eksponentiaalisen kasvun vaikeus sijoittajalle

Kempower on suomalainen sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja -ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja. Se listautui pörssiin aivan koronahuippujen loppufiiliksissä vuoden 2021 joulukuussa. Kun kirjoitin listautumisanti-analyysiä Kempowerista, listautumisessa oli myös kunnon kuplan tuntua. Jos haluaa yhtiön liiketoimintaan tutustua, kannattaa analyysi lukea tämän tekstin jälkeen.

Yhtiöllä oli edellisenä vuotena 2020 ollut liikevaihtoa 3,3 miljoonaa euroa ja tappiota tästä 2,2 miljoonaa euroa, mutta tästä huolimatta yhtiön markkina-arvo oli huimat 306 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Kempower-analyysini oli itse asiassa luetuin blogitekstini koskaan blogini historiassa yhden kuukauden ajalta mitattuna!

Tällaisten lukujen pitäisi aina nostaa sijoittajan karvat pystyyn, mutta Kempowerilla oli kasvuyhtiöiden tapaan lupaus ja tarina. Lupaus siitä, että yhtiö tulisi kasvavamaan järjettömällä vauhdilla ja tekemään liiketoiminnasta samalla kannattavaa viiden vuoden aikana.

Kempower antoikin vuoden 2021 lopussa seuraavat tavoitteet viiden vuoden päähän.

1. Kasvu: 200 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä. 
2. Kannattavuus: 10 prosentin operatiivinen EBIT-marginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä ja operatiivinen EBIT-marginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä.

Suurin osa kasvu- ja tarinaosakkeista jää usein juuri sellaisiksi, pelkiksi tarinoiksi ilman lupausten täyttämistä. Kerran tähdenlennossa kuitenkin tulee yritys, kuten Kempower, joka toteuttaa absurdin kovat lupauksensa – ja samaan hengenvetoon vielä ylittää ne. Tänään katsonkin Kempoweria sijoituksena ja etenkin sen arvottamisen ongelmaa. Mitä voi maksaa yhtiöstä, joka kasvaa vuodesta toiseen tahtia, millaista ei ole nähty koskaan Helsingin pörssin historiassa?

Kempowerin arvostus ja tunnusluvut, silloin ja nyt

Listautuessaan Kempoweria olikin suhteellisen vaikea hinnoitella millään tavalla, koska sen liikevaihto oli suhteellisen vähäistä ja liikevoitto tappiolla. Vuoden 2020 luvuilla, vuoden 2021 anti olisi ollut esim. P/S-luvultaan tasoa 92. Hyvänä P/S-lukuna pidetään arvoa 1-2 ja yli 10 on jo äärimmäisen korkea. P/S-luku vertaa yhtiön markkina-arvoa yhtiön liikevaihtoon ja on erityisen hyvä mittari etenkin kovan kasvun yhtiöissä, jonka takia sitä Kempoweria seuratessa kannattaa seurata erityisesti.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa huippukasvaja pilvipalveluyhtiö Snowflaken P/S-luku liikkuu tällä hetkellä 26 tuntumassa ja esimerkiksi Teslan P/S-luku tällä hetkellä 12 tuntumassa samalla kun toisen erityisen ylikalliina pidetyn hypeosakkeen Nvidian osakkeen P/S-luku liikkuu 45:ssä. Nämä ovat erittäin kalliita osakkeita Yhdysvalloissa – ja listautuessaan Kempower olisi ollut P/S-luvultaan näitäkin moninkertaisesti kalliimpi. Tämä kertoo siis lähtötasosta.

Tänään kuitenkin Kempowerin P/S-ratio on laskenut 20:n paikkeille, vaikka osake – ja myös yhtiön markkina-arvo – on kasvanut samassa ajassa 7-kertaiseksi! Nämä ovat tajunnanräjäyttäviä lukuja, koska esimerkiksi Nvidian ja Teslan markkina-arvojen nousua selittää pitkälti se, että yhtiön arvostuskertoimet ovat nousseet eli yhtiöiden markkina-arvo ja osake on noussut paljon kovempaa kuin yhtiön liikevaihto tai esim. liikevoitto olisivat kasvaneet.

Samalla Kempowerin P/E liikkuu vähän yli 70:ssä tulevalle vuodelle, kun Nvidialla samanainen luku on noin 200, Teslan noin 90 sekä Snowflaken noin 300. Luvut ovat kaikilla tasoilla, joiden pitäisi nostaa jokaisen sijoittajan karvat pystyyn, mutta aivan kuten P/S-lukua, myös P/E-lukua Kempower on onnistunut pienentämään huomattavasti osakkeen komeettamaisesta noususta huolimatta.

Kempowerin kasvuprosentit ovat kuitenkin kaikesta huolimatta aivan jostain muulta planeetalta, jos katsoo viimeisen kolmen vuoden liikevaihdon kasvua. Kempowerin liikevaihto onkin kasvanut historiallisesti seuraavasti.

2020: 909,2 %
2021: 730,3 %
2022: 278,1 %

Ja tälle vuodelle 2023 Kempower ohjeisti juuri positiivisessa tulosvaroituksessaan, että liikevaihto kasvaisi tänä vuonna noin 190 % eli liikevaihto onnistuttiin lähes kolminkertaistamaan jälleen vuodessa ja kaksi vuotta sitten asetettu viiden vuoden tavoite ylitettiinkin vain kahdessa vuodessa 50 %:lla. Hurjaa.

Mielenkiintoisinta tässä oli, että Kempowerin positiivisessa tulosvaroituksessa ei liikevaihdon lisäksi nostettu absoluuttisen euromääräisen voiton arviota, vaan jopa suhteellisen voiton osuutta liikevaihdosta. Yhtiö siis kasvaa nopeammin kuin kukaan oletti ja samalla se pystyy nostamaan jopa suhteellista kannattavuuttaan.

Tämä on poikkeuksellista kaikin tavoin, sillä kasvu maksaa aina ja usein laskee suhteellista kannattavuutta – ja tämän lisäksi suhteellinen kannattavuus heikkenee usein suorassa suhteessa siihen, kuinka nopeaa kasvu on, koska kasvuinvestointeja pitää tehdä yleensä etupainoitteisesti rekrytointien ja investointien muodossa. Näyttääkin siltä, että Kempower on tehnyt ison osan investoinneista erittäin etupainotteisesti, joka on antanut mahdollisuuden poikkeuksellisen kannattavalle kasvulle.

Eksponentiaalisen kasvun hinnoittelun haaste

Turvamarginaalilla tarkoitetaan sijoittamisessa yhtiön osakkeen ns. sisäisen arvon (engl. intrisic value) erotusta osakkeen markkinahintaan. Käytännössä arvosijoittamisessa ideana on aina pyrkiä määrittämään osakkeen sisäinen arvo ja pyrkiä ostamaan osakkeita halvemmalla kuin tämä sisäinen arvo oman arvonmäärityksen mukaan on. Mitä isompi tämä erotus on sisäisen arvon eduksi, sitä turvallisempi sijoitus teoriassa on, koska yhtiön sisäisen arvon laskuun tarvittaisiin liiketoiminnan hyytyminen.

Usein ajatellaan virheellisesti, että arvosijoittaja ei voi sijoittaa Kempowerin kaltaisiin kasvuyhtiöihin vaan arvosijoittamista pidetään edelleen vähän liiankin usein osinkojen tai tupakantumppien keräilynä pörssin mappi ö:stä. Kempower on kaikin tavoin laatuyhtiö, joten sitä voi löytyä myös monen arvosijoittajaksi itseään kutsuvaksi salkusta. Oli kyse turvamarginaalista arvosijoittajan näkökulmasta tai ihan perinteisen kasvusijoittajan näkökulmasta P/S-luvun ja muiden tunnuslukujen avulla, eksponentiaalisen kasvun arviointi sijoittajana on äärimmäisen vaikeata.

Seuraavaksi käynkin läpi kolme erilaista Kempowerin liiketoiminnan skenaariota, jotka kuvastavat hyvin sitä, kuinka vaikeaa sijoittajan on oikeasti arvioida eksponentiaalisesti kasvavan liiketoiminnan arvostusta.

Konservatiivinen ennusteskenaario (alkuperäinen ohjeistus)

Lähdetään konservatiivisesta ennusteskenaariosta eli jos Kempowerin liiketoiminta kyykkäisikin yhtäkkiä tasolle, jossa se itse itseään ohjeisti kaksi vuotta sitten. On hyvä huomata, että tämän skenaarion todennäköisyys ei ole 0%, vaikka se epätodennäköinen olisi. Esimerkiksi finanssikriisin kaltainen maailmanlaajuinen lama tai Kempowerin tehtaan tulipalo ja selkeä valmistuksen keskeytyminen voisi johtaa tähän.

Alkuperäisessä arviossa siis yhtiön liikevaihto ja voitto kehittyisivät seuraavasti P/E-luvun mukana.

Kuten nähdään, alkuperäisellä Kempowerin ohjeistuksella osake olisi oikeastaan kallis jopa kolmen vuoden päästä, jos osakkeen hinta olisi sama kuin nyt ja yhtiö olisi kehittynyt juuri ohjeistuksen mukaisesti. Tämä kuvaa hyvin sitä, kuinka eksponentiaalinen kehitys hämää – kun se on huomattavasti nopeampaa kuin alunperin on laskettu, myös tunnusluvut sulavat erittäin nopeasti maan tasolle.

Jos taas yhtiön liiketoiminta olisi kehittynyt alkuperäisen arvion mukaan, osake olisi todennäköisesti hinnaltaan vain noin puolessa välissä nykytilanteesta – jos sitäkään. P/E-luku kun olisi silläkin tasolla yli 200, koska yhtiö olisi vasta juuri ja juuri voitollinen vuonna 2023.

Pessimistinen skenaario kuvaakin hyvin sitä, mitä tapahtuisi, jos joku mahdollinen huono sattuma osuisi Kempowerin kohdalle – sen osake romahtaisi, koska sen hinta on ladattu niin täyteen hyviä uutisia ja odotuksia.

Inderesin ennusteskenaario

Analyytikot ja heidän ennusteensa ovat usein osakemarkkinoilla se niin sanottu perustaso, johon yrityksen tulosta ja kehitystä verrataan – jopa joskus enemmän kuin yhtiön itse asettamaansa arviota. Inderes ennustaakin seuraavalle kolmelle vuodelle seuraavanlaista kehitystä.

Tästä nähdään hyvin, kuinka P/E-luku sulaa nykyisellä ennustetasolla myös erittäin nopeasti. Vain kahden ja puolen vuoden päästä Kempowerin P/E-luku olisi 29, ja sen kasvutahdin pysyessä todennäköisesti silloinkin vielä nopeana, mutta ei yhtä nopeana kuin nyt, koen, että 29 P/E-luku on varsin konservatiivinen taso. Inderesin ennuste peilaakin hyvin sitä, että Kempowerin markkinan on arvioitu kasvavan 30% vuositahtia vielä itse asiassa koko tämä vuosikymmen.

Sanoisinkin, että Inderesin ennusteilla yhtiön tuloksessa ei välttämättä ole vielä turvamarginaalia arvosijoittajan makuun, mutta kasvusijoittajan salkkuun tämä menee sujuvasti vielä nykyiselläkin osakkeen arvostustasolla. Kun kasvu on nopeaa, myös liikevaihto ja voitto tulevat kasvamaan paljon nopeammin kuin edes moni tajuaa. Ja jos kasvua pystytään pitämään hieman markkinaa nopeampana vähintään 40-50% tasolla neljä-viisikin vuotta, muuttuu yhtiö hyväksi sijoitukseksi.

Optimistinen ennusteskenaario

Entäpä tilanteessa, jossa kaikki menee putkeen. Maailmantalous lähtisikin nousuun, autojen sähköistymisen trendi saisi entistä enemmän tuulta alleen ja Kempower nousisi top2:een sähköautojen latausalustojen toimittajana? Samalla Kempower onnistuisi saamaan valmistuskapasiteettiaan koko ajan kustannustehokkaasti lisättyä.


Optimisessa skenaariossa Kempowerin P/E-luku olisi jo 30. Tämä olisi niin sanottu härkäskenaario, jossa kaiken pitäisi mennä Kempowerin osalta putkeen ja se tarvitsisi tähän apuun kaikki vastatuulet. Tämän skenaarion avulla Kempowerin P/E-luku olisi ensi vuonna vaivaiset 30, vaikka yhtiö jatkaisi edelleen 30-40% kasvuvauhtia tulevina vuosina. Lopputulos? Kempowerin osake on itse asiassa tänään HALPA, jos tämä skenaario toteutuisi.

Toivottavasti kolme yllä olevaa esimerkkiä avasi hyvin sitä, miten odotukset muuttavat sitä, miten Kempoweria sijoituksena voi katsoa. Ja koska kaikki näistä ennusteista ovat pelkästään tulevaisuuden ennusteita, ne ovat kaikki epävarmoja. Toiset epävarmempia kuin toiset, mutta kaikki silti epävarmoja – ja mahdollisia. Sijoittaminen on aina tulevaisuuden lukemista ja tulevaisuuteen uskomista tiettyyn pisteeseen, mutta mitä kovempi kasvun yhtiö, sitä enemmän tulevaisuus sijoituksessa korostuu. Tämän takia kaikki kasvuyhtiöt ovat äärimmäisen vaikeita analysoitavia sijoittajan näkökulmasta.

Kempowerin peilikuva – Spinnova

Nopeasti haluan myös kuitenkin mainita toisen Kempowerin kaltaisen yhtiön Suomen pörssistä, joka listautui lähellä Kempoweria – eli Spinnovan. Yhtiöissä on paljon samankaltaisuuksia, vaikka ne toimivat eri alalla. Molemmat vievät ympäristöystävällisyyden megatrendiä eteenpäin, molemmat listautuivat pörssiin pelkkinä tulevaisuuden lupauksina, molemmilla oli tehdas valmistumassa, isoja sopimuksia tunnettujen yhtiöiden kanssa sekä molemmat olivat äärimmäisen suosittuja niin institutionaalisten kuin yksityissijoittajienkin annissa ja yhtiöt listautuivat vain puoli vuotta toisistaan.

Molempien osalta oli argumentteja tulevaisuuden kasvuun. Spinnova on kuitenkin osoittautunut kaikkien riskien toteutumiseksi, kun Kempower taas odotuksia paremmaksi. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että tietysti Kempower oli paremmassa tilanteessa, mutta todellisuudessa vuonna 2021 molempien yhtiöiden lähtötilanne oli yllättävänkin ideaalinen. Siinä ajassa, missä Kempowerin osake on seitsenkertaistunut, Spinnovan osake on puolittunut.

Spinnova ei yksinkertaisesti ole onnistunut liiketoimintaansa viemään eteenpäin lähes laisinkaan, vaikka se oli asettanut itselleen tavoitteen, että 2032 yhtiön liikevaihto olisi miljardi ja vuonna 2025-2026 yhtiö olisi voitollinen. Matkaa on vielä paljon kääntää laiva, sillä vuonna 2022 Spinnova oli vielä 12 miljoonaa euroa tappiollinen.

Kun miettii listautumistilannetta, oli vaikea sanoa, kumpi olisi mielekkäämpi sijoitus. Nyt kuitenkin on selvää, että jos pitäisi valita Spinnovaan ja Kempowerin sijoittamisen välillä, koska Spinnovalla on aitoja liiketoiminnan haasteita, sijoittaisin sata kertaa sadasta mieluummin Kempoweriin. Tämä siitä huolimatta, että Spinnovan arvostus on laskenut huomattavasti listautumistasosta. Mutta niin on Kempowerinkin. On selkeää, että haluan mieluummin sijoittaa yhtiöön, jonka arvostustaso on laskenut, koska yhtiö on suorittanut hyvin, ei sen takia, että se on suorittanut huonosti. Voittajat usein jatkavat voittamista ja Kempower on ehdoton voittaja alallaan ja pörssissä.

Tämän takia en itse sijoita Kempoweriin

Kempower on ollut listautumisestaan asti oikeastaan missä tahansa ajan hetkessä yksinkertaisesti erinomainen sijoitus. Osakekurssi on 7-kertaistunut listautumishinnasta, jota pystyi pitämään kaikin puolin suolaisena jo silloin. Kasvu ei kuitenkaan ole tullut pelkästään tunnuslukujen ja kertoimien kasvusta, vaan yksinkertaisesti siitä, että Kempowerin liiketoiminta vetää kuin häkä.

Tämän lisäksi se on lyhyen pörssiuransa aikana joutunut antamaan jo muutamankin positiivisen tulosvaroituksen – vaikka maailmantalous sakkaa, inflaatio tuhoaa ostovoimaa ja Ukrainan sota on nostanut milloin minkäkin shokin esiin taloudessa. Kempower onkin yksinkertaisesti laatuyhtiö poikkeuksellisen isolla L:llä.

Sijoittajana kuitenkin laatu, tarina ja nykyinen suorittaminen ovat toissijaisia asioita. Sijoittajana sijoitan liiketoimintaan ja haluan pystyä arvottamaan yhtiötä sijoittajana. Jos en pysty kuvitella itseäni omistamassa yrityksestä 100%:ia nykyisellä hinnalla, en siihen myöskään halua sijoittaa. Laittaisinko paria miljardia kiinni Kempoweriin sisään, jos tällainen mahdollisuus olisi, vai löytäisinkö kahdella miljardilla jotain parempaa ostettavaa maailman pörsseistä? Vastaus yksinkertaisesti on, että kyllä löytäisin, mutta en tiedä olisinko oikeassa.

Vaikka eksponentiaalisen kasvun hahmottaa skenaarioanalyysin avulla erityisen hyvin, ei se muuta sitä, että eksponentiaalinen kasvu on myös erityisen riskinen kasvu. ”Pienet” heitot kasvulupauksissa ja toteumissa muuttavat näin isoista prosenteista puhuttaessa keskipitkän aikavälin numeroita merkittävästi, jonka takia Kempowerin tilanteessa tulevaisuuden sijoituksen järkevyyden ennustaminen on täysin mahdotonta, kuten skenaarioista nähtiin.

Kempower muistuttaakin tilannetta, jossa Revenio oli monta vuotta peräkkäin 2010-luvulla. Yhtiö alkoi kasvamaan ja oli koko ajan ”liian kallis”. Siitä huolimatta yhtiö onnistui yllättämään positiivisesti vuodesta toiseen ja kuuluukin yhteen parhaiten tuottaneista osakkeista Helsingin pörssissä viimeisen 15 vuoden aikana. Oikeasti Revenio olikin siis koko ajan liian halpa.

Kempower ei eroa tästä ja voi pystyä aivan samaan olemalla koko ajan liian kallis suurimmalle osalle sijoittajista. Osake on koko ajan ”liian kallis”, koska perinteinen tunnuslukuoppi ei tee sen liiketoiminnan poikkeuksellisuudelle oikeutta. Se, että en sijoita Kempoweriin ainakaan näillä 40 euron kurssitasoilla turvamarginaalin ollessa yksi iso kysymysmerkki, kertookin huomattavasti enemmän minusta sijoittajana kuin Kempowerin sijoituksen järkevyydestä. En kuitenkaan tule sulkemaan Kempoweria pois potentiaalisista sijoituksestani, koska yhtiö on selkeästi top5 Helsingin pörssin laadukkaimpia.

————————————–

Jos syvempi sukellus sijoittamisen maailmaan ja ajatuksiini kiinnostaa, voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 29 euron hintaan! 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

8 kommenttia artikkeliin ”Kempower sijoituksena ja eksponentiaalisen kasvun vaikeus sijoittajalle”

  • Tästäkin tulossa teksti itse asiassa vielä tässä tai ensi kuussa, missä käyn tuon top5:n läpi, kunhan ensin käyn läpi nuo omat potentiaaliset sijoituskohteeni. Paljon mielenkiintoisia yhtiöitä ja hinnoittelua kyllä tämän hetken pörssissä on. Pyrin tekemään näitä tekstejä jatkossa sen kaksi kertaa vuodessa.

   Vastaa
 1. Kirjasi luettua olin ajatellut tyytyä indeksirahastoihin, mutta jaoin sitten kuitenkin yhden isomman kertapotin kahtia ja toisen puolen laitoin Kempoweriin. Se kun on niin lähellä omaa ammattiani ja pääkonttori on tuossa tien toisella puolella naapurissa. Toivottavasti pyyhkii hyvin jatkossakin.

  Vastaa
 2. Moi,

  Käytätkö jotain omaa excel-pohjaa jolla teet osakeanalyysiä? Olen yrittänyt netistä etsiä sopivaa pohjaa esim. juuri arvostustasojen analysointiin mutta en oikein löydä. Tuossa esimerkissäsi on näppärästi liikevaihto, liikevoitto ja P/E tietyllä hinnalla. Matematiikka noiden takana on minulle hiemna vieras vielä, esimerkiksi P/E-lukua ei varmaankaan lasketa suoraa tuosta liikevoitosta vaan nettotuloksesta, joten miten arvioit tuossa paljonko nettotulos on?

  Haluaisin osata arvioida juurikin P/E-lukua noilla yhtiön antamilla ohjeistuksilla vs analyytikoiden ennusteilla ja pohtia sit kautta mikä olisi omasta mielestäni realistinen skenaario ja mikä P/E silloin olisi esim nykyhinnalla.

  Vastaa
  • Ei ole mitään yhtä Excel pohjaa, koska kaikki yritykset vaativat keskimäärin omanlaistaan laskentaa. Kempoweria on hyvä katsoa myös P/S-luvulla tässä kohtaan, kun kasvetaan nii kovaa vauhtia, ettei P/E-luku välttämättä yksin ole erityisen hyvä mittari – liikevoitto, kun vaihtelee niin paljon. Helpointa arvostusta on varmaan mallintaa sen avulla, että miten odottaa liikevaihdon kehittyvän ja miten uskoo EBIT%:n olevan jatkossa suhteutettuna liikevaihtoon. Tämä kannattaa mielestäni laskee jollain tai parilla eri skenaariolla 5-10%:n EBIT:n väliltä.

   Vastaa

Jätä kommentti