Kempower sijoituskohteena – syväanalyysi

Kempower sijoituskohteena on seuraava syväanalyysini aihe. Syväanalyysit ovatkin päässeet jo kolmanteen osaan! Jos et ole tutustunut aikaisempiin syväanalyyseihini, ideana näissä on mennä kirjaimellisesti syvälle yhtiöiden analyysiin – laadullisesta näkökulmasta. Tulet toki löytämään numeraalista analyysiä tekstien seasta, mutta ideana on keskittyä ennen kaikkea yhtiön liiketoiminnan ymmärtämiseen syvällisesti, vaikka et olisi koskaan yhtiöstä edes kuullut.

Aiemmat syväanalyysit löydät alta sekä aloita tästä-välilehdeltä.

Talenom syväanalyysi (jossa puhun myös nyt tulleesta tulosvaroituksen todennäköisyydestä)
Aallon Group syväanalyysi

Tänään siis vuorossa yksi Helsingin pörssin poikkeuksellisimmista yhtiöistä – Kempower. Sekä sen liiketoiminta. Muistutuksena, syväanalyysit ovat huomattavasti tavallisia blogitekstejä pitempiä, joten varaa tekstin lukemiseen rauhallinen paikka ja aika tai lue teksti muutamassa osassa. Tietoa on tulossa paljon, mutta toivottavasti kaikille ymmärrettävässä muodossa.

Kempowerin liiketoimintamalli

Kempower on suomalainen sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja -ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja. Kempower on osa Kemppi Groupia, joka tunnetaan pitkän linjan suomalaisena perheyhtiönä, jota johtaa nyt suvun kolmas sukupolvi. Kemppi Group omistaakin huikeat 68% kaikista Kempowerin osakkeista ja sillä onkin käytännössä täysi määräysvalta yrityksessä. Kempower on erittäin tuore yhtiö ja se on perustettu vasta vuonna 2017, neljä vuotta tämän jälkeen vuonna 2021 se listautui pörssiin. Tällä hetkellä Kempower työllistää jo yli 400 henkilö, ja yhtiö kasvaa nopeammin kuin mikään muu suomalainen pörssiyritys tällä hetkellä.

Kempowerin ydinliiketoiminta on että suunnittelee, valmistaa ja myy sähköajoneuvojen, kuten henkilö- ja hyötyajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden, sekä sähköalusten ja -veneiden, tasavirtapikalatauslaitteita (DC). Yksinkertaistettuna Kempower tekee siis sähköisiä latauspisteitä, millä voi ladata melkein mitä tahansa kulkuneuvoa, joka sähköllä nyt tai tulevaisuudessa kulkee. Tärkeää on huomata, että Kempower keskittyy ennen kaikkea myyntiin isommille yrityksille (esim. huoltoasemille tai kauppakeskuksille), eli kotitaloudet tai taloyhtiöt eivät ole Kempowerin tähtäimessä monen tällaisten keskittyessä yleensä ostamaan vaihtovirralla toimivia latureita (AC).

Tärkeimpiä asiakkaita Kempowerilla ovatkin latausoperaattorit, jotka operoivat teiden varsilla toimivia latausasemia esimerkiksi huoltoasemilla ja pikaruokaravintoloiden tai markettien pysäköintialueilla. Tämän lisäksi äärimmäisen tärkeä asiakasluokka on hyötyajoneuvoliikennöitsijät, jotka operoivat linja- ja kuorma-autoja. Pienempi asiakasryhmä on ajoneuvo- ja laitevalmistajat (OEM) sekä muut uudet alan kehittyessä syntyvät asiakasryhmät.

Kempower pyrkii tarjoamaan laajan ratkaisuvalikoiman sähköajoneuvojen kaikkiin pikalataustarpeisiin julkisista parkkipaikoista linja-autovarikoihin ja päätepysäkkeihin aina raskaisiin hyöty- ja muihin sähköajoneuvoihin sekä satamiin ja sähköalusten ja -veneiden lataukseen. Kun puhun jatkossa sähköautomarkkinasta, Kempowerissa mielenkiintoista on juuri tämä raskaampi puoli. Kempower ei siis kilpaile puhtaasti pelkästään henkilöautojen sähköistymisen markkinasta, vaan ennen kaikkea myös raskaammasta kalustosta ja sen sähköistymisestä, joka on tilastollisesti vielä alkuvaiheilla verrattuna henkilöautojen sähköistymiseen.

Kempowerin tuotteiden modulaarinen, skaalautuva (mikäs muukaan) ja joustava rakenne yhdistettynä järjestelmien kykyyn hoitaa usean ajoneuvon yhtäaikainen pikalataus palvelee erityisen hyvin sellaisia asiakasryhmiä, jotka tarvitsevat monia suurtehoisia latausasemia samanaikaisesti. Kempower onkin siis ennen kaikkea business-to-business-yritys eikä myy laitteitaan kuluttajille.

Yhtiö on erittäin vahva toimija ennen kaikkea Pohjoismaissa ja Euroopassa, mutta vuonna 2023 yhtiö alkoi ottamaan uusia kasvuaskelia USA:han. Yhtiön piti mennä alkuperäisten suunnitelmien mukaan Yhdysvaltoihin vasta myöhemmin, mutta sähköistymisen trendin kasvaessa oletettuakin nopeammin Yhdysvalloissa isojen tukipakettien toimesta, Kempower päätti kiihdyttää USA:han menemistä. Alla näet, miten yhtiön liikevaihto on maantieteellisesti kehittynyt vuodessa ja miten se jakautuu.

Kempowerin maantieteellinen jakauma 2023 ja 2022

 

Kuten näkyy, maantieteellinen jakauma on elänyt erittäin paljon pelkästään vuodessa ja Pohjois-Amerikan astuessa kuvaan, myös tulevina vuosina maantieteellinen jakauma tulee elämään vahvasti. Trendinä on todennäköisesti molempien Pohjoismaiden ja Muun Euroopan kasvu absoluuttisesti, mutta pieneminen suhteessa koko liikevaihtoon, kun Kempowerin liiketoiminta lopulta lähtee Pohjois-Amerikassa käyntiin.

Keskipitkällä aikavälillä odotan Muun Euroopan ja Yhdysvaltain olevan selkeästi isoimmat markkina-alueet, Pohjoismaiden ja Muun maailman asettuessa aikanaan samalle tasolle. Esimerkiksi Kiinaan Kempowerilla ei ole tällä hetkellä kiinnostusta mennä. Maantieteellistä jakauman kehittymistä kannattaakin seurata Kempowerissa tarkasti, koska yhtiö on jo nyt aidosti globaali toimija, kuten kartasta näkee.

 

Yhtiö tuleekin kasvamaan käytännössä kaikkialla maailmassa samanaikaisesti sitä mukaan, kun se saa uusia verkostoja perustettua päämarkkinoille.

Kempowerilla on toinen mielenkiintoinen ero sen lisäksi, että se ei keskity pelkästään henkilöautoihin. Kempowerin latausratkaisu eroaa monen muun kilpailijan ratkaisusta sillä, että sen ratkaisu mahdollistaa dynamaisen tehonjaon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että latauksen teholähde on omana yksikkönään ja siihen voidaan liittää latauspisteitä pitkänkin matkan päässä itse teholähteestä.

Kempowerin lataustehoyksiköt voidaan sijoittaa jopa 50 metrin etäisyydelle itse latauspisteestä. Koska laturit ovat siirrettäviä, tämä tuo apua asiakkaalle etenkin paikoissa, joissa on vaikea saada sähköä.

Jos samaa teholähdettä käyttäviä latauspisteitä on käytössä samaan aikaan esimerkiksi monella bussilla samaan aikaan, tehoa jaetaan latauspisteille sen mukaan, kuinka paljon ne pystyvät ottamaan vastaan. Näin Kempowerin järjestelmästä saadaan kaikki teho irti, joka samanaikaisesti lisää sähkön myyntiä sekä maksimoi lataustehon. Tämä on jotain, mikä on Kempowerin teknologian merkittävä ero yhtiön kilpailijoihin – tästä kuitenkin lisää kilpailuedut-kappaleessa.

Sen lisäksi, että Kempower pystyy jakamaan sähköä tehokkaammin kuin monet muut sen kilpailijat, Kempowerin ratkaisu aiheuttaa myös sen, että yhtiön teholähteen ostettuaan, asiakkaan on helppo ostaa lisää juuri Kempowerin latauspisteitä tarpeen mukaan. Sen sijaan, että se joutuisi aina ostamaan erillistä teholähdettä ja latauskaappia aina uudestaan ja uudestaan. Kempowerin asiakas pystyy siis laajentamaan latauspisteidensä määrää huomattavasti edullisemmin kuin monen muun toimittajan teknologian avulla. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

 

kempower listautumisanti
Kempowerin ratkaisu kuvana. Lähde: Kempowerin listautumisesitys

 

Vaikka Kempowerilla on omat tehtaat ja valmistuslinjat, joita se pyrkii laajentamaan jatkuvasti ympäri maailman etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa, merkittävä osa Kempowerin pikalatauslaitteissa käytettävien osien valmistuksesta on ulkoistettu kolmansille osapuolille. Kempowerin liiketoiminnassa ideana onkin keskittyä ennen kaikkea tuotteiden loppukokoonpanoprosessiin, jossa tuotannon keskeinen osaaminen ja kilpailuedut tulevat esiin. Kempowerilla kun ei ole merkittäviä patentteja itse laitteidensa osiin, joten ne eivät ole kilpailutekijä ja monet kilpailijat käyttävät samoja osia – vain eri tavalla – kuin Kempowerin latauslaitteissaan.

Tämä johtaa myös siihen, että yhtiön liiketoiminta pystyy saamaan skaalaetuja. Mitä isommaksi yhtiön liiketoiminta kasvaa, sitä pienemmäksi latauslaitteiden materiaalien yksikkökustannukset laskevat määräalennusten ansiosta. Usein teollisuudessa, mitä enemmän tilaat, sen vähemmän maksat yhdestä osasta – ja tämähän tulee siis näkymään suoraan Kempowerin kannattavuudessa, koska Kempowerin kasvun myötä yhtiö pystyy vähentämään tuotteensa kustannusta itselleen.

Kempower myy tuotteitaan itse suoraan tekemällä usein pitkäaikaisempia sopimuksia asiakasyritystensä kanssa. Tämän lisäksi yhtiö pyrkii rakentamaan jakeluverkostoaan globaalisti, mikä on tärkeää, etteivät yksittäiset asiakassuhteet tee Kempowerista liian riippuvaista yksittäisistä asiakkaista tai asiakasryhmistä.

Kempowerin toimiala

Kempowerissa melkein vielä yhtiötä mielenkiintoisempi on yhtiön toimiala. Pikalatauslaitteiden markkina on yksi nopeimmin ja tasaisemmin kasvavista toimialoista, joita vielä tuetaan usein niin valtion toimesta kuin monikansallisista elimistä käsin rahallisesti. Katsotaan ensin sitä markkinaa, mitä varten latauslaitteita ensinnäkin on syytä rakentaa, eli sähkökäyttöisten kulkuneuvojen markkinan kehitystä tulevaisuudessa Kempowerin päämarkkinoilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Sähköautojen markkina kehittyy erittäin nopeasti.

Henkilöautojen sähkömarkkina on kasvanut jo pitkään kovaa vauhtia niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ja vauhdin ei odoteta hidastuvan käytännössä vielä ainakaan vuosikymmeneen, vaan markkina kasvaa 40-60% vuositahtia. Kempower rakentaa markkinaa myös näille henkilöautoille, mutta se ei ole yhtiön päämarkkina. Yhtiön päämarkkina onkin sähkökäyttöisten hyötyajoneuvojen markkina, jonka odotetaan kasvavan 40-45% vuosivauhtia niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Sähköautojen trendi onkin siis Kempowerin erittäin hyvä frendi, joka antaa paljon myötätuulta yrityksen liiketoiminnalle pitkälti läpi koko tämän vuosikymmenen. Tätä trendiä vahvistaa entisestään se, että ajoneuvojen päästöjä koskeva sääntely kiristyy käytännössä koko ajan maailmanlaajuisesti etenkin Kempowerin päämarkkinoilla, mikä pakottaa ajoneuvojen valmistajat kehittämään vähäpäästöisempiä ajoneuvoja perinteisiin polttomoottoriajoneuvoihin verrattuna.

Autovalmistajien on siis pakko lisätä sähköautojen valmistusta, jos ne haluavat hyviä liiketoimintatuloksia ja päästä osingoille erilaisista tuista sekä välttää erilaisia päästöihin liittyviä veroja ja sakkoja tulevaisuudessa. Uusimpana tällaisina muutoksia Kempowerin markkinoilla on nähty se, että vuonna 2023 Euroopan unioni hyväksyi uusien polttomoottoriautojen myyntikiellon unionin alueella vuoteen 2035 mennessä.

Tavoitteena on, että EU:ssa vuodesta 2035 alkaen kaikki rekisteröitävät uudet autot ovat päästöttömiä. Tavoitteena on, että sähköautojen latausasemia tulee olla henkilöautoille 60 kilometrin välein ja 60-120 kilometrin välein raskaammille ajoneuvoille. Joku voi ajatella, että EU on EU ja välillä yli-innokas kaikessa vastuullisuuteen liittyvissä asioissa. Sama pätee kuitenkin myös Yhdysvaltoihin, joka tukee sähköautoteollisuutta sekä latausteollisuutta erittäin avokätisesti.Yhdysvallat päättikin jo vuonna vuonna 2022 presidentti Bidenin johdolla vauhdittaa liikenteen sähköistymistä sähköisen infrastruktuurin tukiohjelmalla, jonka kokonaiskoko oli 5 miljardia dollaria.

Tämän myötä Yhdysvaltoihin uusien latausasemien rakentamiseen voi saada merkittävän korvauksen ja tukiaisia suoraan valtiolta. Mitä ”landemmalla” kohde on, sitä enemmän korvauksia pystyy valtiolta saamaan. Tämä ohjelma oli yksi suurista syistä, miksi Kempower joutui nopeuttamaan Yhdysvaltain markkinoille menemistä, koska tukiohjelma tulee kiihdyttämään latausmarkkinan kokoa Yhdysvalloissa alkuperäisiä ennusteita nopeammin.

Latausverkoston kattavuus onkin yksi suurimmista kysymyksistä sähköajoneuvon hankintaa harkittaessa, joten Kempowerin toimialaa tarvitaan siihen, että näihin kaikkiin kunnianhimoisiin tavoitteisiin päästään. Etenkin länsimaat ovat aivan tosissaan tämän sähköistymisen kanssa, joita kansainväliset konfliktit kiihdyttävät entisestään. Jos ladattavat kulkuvälineet kasvavatkin markkinoilla tällaista tahtia, miten Kempowerin oma markkina kasvaa isojen kannusteiden saattamina tulevaisuudessa? Markkinan kasvusta on annettu erilaisia kasvuennustuksia 15-30%:n välillä, mutta Kempowerin oma ennuste on suhteellisen siinä välissä, joten sitä on hyvä reflektoida markkinan kasvun osalta.

Kempower odottaakin markkinan kasvavan 19% vuositahtia aina vuoteen 2030 asti. Vuosikasvusta puhuttaessa täytyy muistaa, että kyseessä on keskimääräinen kasvu eli seuraavat pari vuotta markkina todennäköisesti kasvaa vielä huomattavasti nopeammin, jonka jälkeen kasvu saattaa hidastua alle 19%:n tason. Kempowerin omaa ennustusta voi pitää myös realistisena/konservatiivisena, koska malliin on laskettu mahdollinen hintojen lasku markkinan saturoituessa kasvaneen kilpailun myötä. Tällä hetkellä markkina on pitkälti uusien laitteiden myymistä ja siinäpä se. Täytyy kuitenkin muistaa, että latauspisteillä, kuten kaikilla muillakin teknisillä laitteilla on:

1) Tietty käyttöikä, jonka jälkeen tarvitaan uusia
2) Tarve huolloille ja konsultoinneille

Tällä hetkellä valtaosa niin Kempowerin kuin koko toimialan liikevaihdosta syntyykin uusien laitteiden myynnistä, mutta tämä johtuu vain siitä, että markkina on nuori. Sanotaan 20 vuoden päästä, Kempowerin liikevaihtorakenne saattaa muistuttaa jo paljon enemmän esimerkiksi Koneen liikevaihtorakennetta, jossa suurin osa yhtiön liikevaihdosta syntyy jo pelkästään huollosta ja ylläpidosta. Nämä ovat jo nyt osa Kempowerin toimintapalettia, joten tarve tälle on tiedostettu.

Tämän lisäksi latauslaitteiden käyttöikä on tällä hetkellä 5-7 vuotta, joka johtuu pitkälti teknologian kehittymisestä. Toimiala tuleekin jatkossa myös elämään teknologian kehittyessä ja Kempowerin pitää pystyä vastaamaan ratkaisulla alati muuttuviin toimialan standardeihin esimerkiksi teknologian suhteen.

Samalla kun toimialan liikevaihdon lähteet muuttuvat, vaatii tämä muutosta myös kaikissa toimialan organisaatioissa. Muutokseen on kuitenkin aikaa ja tällä hetkellä toimialalla on käynnissä markkinoiden jakaminen ja jos Kempower haluaa menestyä pitkällä aikavälillä, nyt on sen aika vallata markkinoita niiltä merkittäviltä markkinoilta, missä se iso peluri haluaa olla myös markkinan kypsyttyä. Mennäänkin seuraavaksi yhtiön toimialan kilpailutilanteeseen.

Kempowerin toimialan kilpailutilanne

Koska Kempowerin toimiala on niin nopeasti kasvava, on samanaikaisesti sen kilpailukenttä jatkuvassa muutoksessa. Markkinaa kuitenkin Euroopassa hallitsee ennen kaikkea eurooppalaiset toimijat ja toisaalta Yhdysvalloissa yhdysvaltalaiset toimijat. Kempower kisailee molemmissa markkinoissaan huomattavasti isompien emojen kanssa, sillä Euroopassa vahvoja toimijoita ovat muun muassa ABB sekä Siemens, siinä missä Yhdysvalloissa vastassa on mm. Tesla ja LS Power. Hieman itsenäisempiä toimijoita markkinoilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ovat Zaptec, Wallbox, Electrify America, Tritium sekä Chargepoint.

Teslaa lukuun ottamatta yhdenkään kilpailijan yhtenäiset kasvu- ja kannattavuuslukemat eivät vedä vertoja. Syynä tähän on todennäköisesti Kempowerin teknologinen ratkaisu sekä liiketoimintamalli, jossa se on ulkoistanut itselleen kannattavimman – ja laadulle tärkeimmän osan – eli tuotteidensa kasaamisen ja huollon. Puhun lisää Kempowerin kilpailueduista kohta, mutta katsotaan ensin hieman kilpailijoita. Ensinnäkin Tesla on Kempowerin koko luokan kasvaessa todennäköisesti suorin kilpailijaverroki niin pienemmissä kuin isommissa latureissa, joissa Teslalta löytyy vertailtavat teknologiat ja koko luokat latureissa.

Tärkeää kilpailukentässä on huomata, että kaikki latauspisteitä valmistavat eivät ole suorassa kilpailussa Kempowerin kanssa. Suuri osa kilpailijoista keskittyy ennen kaikkea kuluttajiin, eli käytännössä taloyhtiöihin, parkkipaikkoihin ja moni niistä painottaa huomattavasti vähemmän raskaita ajoneuvoja kuin Kempower. Kempower toimiikin siis vähemmän kilpaillussa kentässä kuin suoraan voisi ajatella.

Tässä on yksi tärkeä ero. Kempowerin kilpailijat kasvavat samaa tahtia Kempowerin kanssa, mutta niiden kannattavuus jää kasvukustannusten alle kuten kasvuyhtiöillä tuppaa käydä. Suhteessa kasvulukuihin, Kempower onkin selvästi kannattavin kovista kasvuluvuistaan huolimatta. Suurin osa kilpailijoista kuten Zaptec, Chargepoint, Tritium tai Wallbox tekevät itse asiassa tappiollista kassavirtaa siinä, missä Kempower on onnistunut kääntämään kassavirran selvästi positiiviseksi jo 2023.

Kempowerin kilpailuedut

Kempowerin suurin kilpailuetu löytyy sen tekniikasta, joka mahdollistaa dynaamisen tehonjaon latauspisteiden välillä. Kuten avasin aiemmin tekstissä, jos latauksessa on useampi auto, bussi tai työkone, tehoa jaetaan niille sen mukaan, kuinka paljon ne pystyvät ottamaan vastaan. Tämä on tärkeää, koska näin asiakas saa Kempowerin järjestelmästä kaikki teho irti, joka lisää sähkön myyntiä sekä maksimoi lataustehon samanaikaisesti.

Ainoa kilpailija, jolla on suhteellisen identtinen ratkaisu Kempoweriin on Tesla, joka on juuri siirtynyt myymään latureitaan myös Kempowerin potentiaalisille asiakkaille. Vaikka Kempower onkin tällä hetkellä teknologisesti edellä suurinta osaa muista toimijoista Teslaa lukuun ottamatta, ei tämä kilpailuetu ole kirkossa kuulutettu tai esimerkiksi patenteilla suojattu. On siis todennäköistä, että joku nykyinen tai uusi kilpailija tulee aikanaan kopioimaan Kempowerin ratkaisun. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita Kempowerin kilpailuvoiman merkittävää heikkenemistä, jos se on onnistunut saamaan vakaan markkina-aseman koko markkinalla.

Dynaamisuuden lisäksi Kempowerin lataussatelliitti tarvitsee 74 prosenttia vähemmän tilaa kuin kilpailijoiden laturit keskimäärin, mikä parantaa laturin saavutettavuutta ja mahdollistaa useamman lautaspisteen asentamisen samaan tilaan. Tämä helpottaa myyntiä, koska jos jokin asia tulee aina olemaan arvokasta maailmassa, on se tila ja neliöt.

Dynaamisuudesta puhuttaessa Kempowerin ratkaisujen dynaamisuus tarkoittaa myös sitä, että se pystyy reagoimaan nopeasti erilaisten latausstandardien muutokseen. Yhdysvalloissa esimerkiksi todettiin, että Teslan kehittämä NACS-standardi muuttuu latauspisteiden standardiksi koko maassa. Tämän jälkeen Kempowerilla ei mennyt kuin hetki ilmoittaa, että kaikki Kempowerin ratkaistu tukevat myös tätä standardia, sen lisäksi, että latureita saa molemmilla 400 voltin ja 800 voltin tehoilla. Kempowerin ratkaisu ei siis pelkästään ole dynaaminen asiakkaalle, mutta myös tuotannon osalta, joka tuo tarvittavaa ketteryyttä Kempowerin toimialan jatkuvasti muuttuessa ja kasvaessa.

Kempower siis ainakin eroaa suurimmasta osasta kilpailijoistaan ratkaisullaan selvästi. Katsotaankin hieman kilpailutilannetta Kempowerin osalta maantieteellisesti, koska sillä on omat haasteensa Euroopassa ja etenkin Pohjois-Amerikassa.

Euroopassa kokonaisuudessaan Kempower on onnistunut samaan vahvan jalansijan tehtaiden sekä toimivan jakeluverkostojen avustuksella ja siellä sen kasvu on todennäköisesti turvattu kiitos Kempowerin hyvän teknologian. Euroopassa Kempowerille tärkeintä tässä vaiheessa onkin markkina-aseman pitäminen ja sen kasvattaminen, koska koko liiketoiminnan infrastruktuuri ja strategia tuntuu jo siellä toimivan. Eurooppa onkin tällä hetkellä Kempowerin toimivin ja varmin markkina.

Se, mikä kuitenkin ratkaisee käytännössä koko Kempowerin liiketoiminnan pitkän aikavälin menestyksen on Pohjois-Amerikka, jossa Kempower vasta aloittelee toimintaansa ja johon se alkoi rakentaa tehdasta vasta puolisen vuotta sitten Pohjois-Carolinaan. Tehdas alkaa tuottamaan nopeasti latureita, mutta koko investointi on yhteensä viisi vuotta, joten tehtaan kapasiteetti kasvaa myös tulevina vuosina jatkuvasti. Kun tehdas on valmis, sitten latureita pitäisi vielä myydä!

Pitää huomauttaa, että Yhdysvallat ovat muuttuneet Kiinan uhan myötä hieman protektionistisemmaksi, mikä on tässä kohtaa Kempowerin onni. Kempowerin USA:n tehdas täyttääkin ehdot niin sanotusta Made in America -suunnitelmasta, joka on USA:n liittovaltion tason ohjelma, jolla halutaan tukea taloudellisesti toimintaa, joka luo suurimman osan arvostaan Yhdysvaltain taloudelle.

Kempowerin tehdas on rakennettu pitäen mielessä nämä rajoitteet (mahdollisuudet) ja tämän lisäksi yhtiö saa Pohjois-Carolinan osavaltion työllistymistukea. Ja tietysti tähän päälle yhtiö luonnollisesti hyötyy kaikista sähköautojen infran tuista, mitä Yhdysvallat jo valmiiksi tarjoaa Kempowerin potentiaalisille asiakkaille. Kuten todettu, tämä valtiotason ohjelma myös aiheutti sen, että Kempower joutui tunkeutumaan Pohjois-Amerikan suunniteltua nopeammalla aikataululla, joka lisää aina riskejä hyvälläkin johdolla, koska markkinoita alettiin jakamaan nopeammin kuin ennustettu.

Yhdysvallat onkin tukiaisten luvattu maa ja Kempower pystyy saamaan tästä kaiken mahdollisen hyödyn irti, joka vähentää taloudellista riskiä Kempowerin Pohjois-Amerikan valloituksella. Pienet kustannukset eivät kuitenkaan auta siinä, että markkina pitäisi myös valloittaa. Kempower onkin vasta aloittamassa jakelu- ja myyntiorganisaation rakentamista Pohjois-Amerikkaan ja tällä hetkellä yhtiöllä ei ole vielä näyttöjä Pohjois-Amerikan menestyksestä. Markkina on lisäksi vahvasti yhdysvaltalaisten toimijoiden käsissä, joten laajeneminen uusille markkinoille ei ole automaattinen kunnari edes Kempowerin liiketoimintaeduilla.

Toimiala kuitenkin kokonaisuudessaan kasvaa niin nopeasti, että pelkästään markkinaehtoinen kasvu Kempowerille Pohjois-Amerikassa olisi hyvä suoritus pitkällä aikavälillä. Kasvaakseen kuitenkin koko toimialan johtavaksi toimijaksi, sen pitää pystyä kuitenkin huomattavasti markkinaa kovempaan kasvuun myös Pohjois-Amerikassa. Tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa Teslalla on etenkin henkilöautojen puolella yli 50%:n markkinaosuus, joka osaltaan kuvastaa myös markkinan epäkypsyyttä – tämä on Kempowerille ehdottomasti mahdollisuus, koska Tesla ei vielä ainakaan suoraan kilpaile Kempowerin kanssa.

Kempowerin strategia ja tavoitteet

Entä miltä näyttää Kempowerin strategia ja tavoitteet? Olen pariin kertaan jo niitä sivunnutkin, joten aloitetaan numeraalisista tavoitteista, jotka Kempower on itselleen asettanut. Listautuessaan kaksi vuotta sitten Kempower asetti seuraavat tavoitteet, jotka se pitää edelleen.

1. Kasvu: 200 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä (4–6 vuotta).
2. Kannattavuus: 10 prosentin operatiivinen EBIT marginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä (4–6 vuotta) ja operatiivinen EBIT marginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä.

Kuten kuitenkin todettu, Kempower on kasvanut vielä ohjeistustaan ja omaa odotustaan nopeammin ja 200 miljoonan euron liikevaihto rikotaankin jo nyt – kaksi vuotta listautumisen jälkeen. Vuodelle 2023 Kempower odottaakin seuraavia lukuja:

Vuoden 2023 liikevaihto: 280–310 miljoonaa euroa
Vuoden 2023 operatiivinen liiketulosmarginaali: yli 10%

Kempower siis pääsi keskipitkän aikavälin tavoitteisiinsa vain parissa vuodessa. Tämä on poikkeuksellista ja osaltaan tämän takia Kempower päivittikin tavoitteensa vuonna 2023 seuraaviksi.

Kasvu: 750 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä (vuodet 2026–2028).

Kannattavuus: 10–15 prosentin operatiivinen liiketulosmarginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä (vuodet 2026–2028) ja operatiivinen liiketulosmarginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä

Kempower olettaa siis edelleen yli tuplaavansa liikevaihtonsa 3-5 seuraavan vuoden aikana ja pitämään kannattavuuden nykyisellä tasollaan suhteellisesti. Kempowerin markkina-asemaa, toimialan trendejä, kilpailuetuja ja edistymistä katsoessa tavoitteet vaikuttavat kovilta, mutta realistisilta.

Tällaisen kasvun Kempower pyrkii strategiansa mukaisesti saamaan Euroopan markkinoilta lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Sen lisäksi Yhdysvalloissa on tarkoitus saada kone käyntiin jo vuoden 2023 aikana, jonka myötä uusi kasvupolku pitäisi aueta.

Näin kovaa kasvavalla markkinalla Kempower tulee keskittymään pääosin orgaaniseen kasvuun, mutta se ei sulje suoraan yritys- ja liiketoimintakauppoja pois. Toimiala onkin mielenkiintoinen siitä, että se on syntynyt vasta vähän aikaa sitten, joten tällä hetkellä alalle tulee koko ajan lisää toimijoita. Markkinan kuitenkin kypsyessä etenkin lähempänä 2030-lukua, ala tulee todennäköisesti myös keskittymään, kuten kypsille toimialoille aina käy ajan kanssa.

Kempowerin arvioidessa laajentumista uusille markkinoille, houkuttelevuutta arvioidaan tutkimalla esimerkiksi mahdollisia markkinoilla menestyviä asiakkaita, kuinka hyvin paikalliset säädökset ja poliittiset päätökset edistävät sähköajoneuvoja sekä liikenteen sähköistymistä ja kilpailuympäristöä. Kempowerin liiketoiminnalle tuleekin olemaan pitkään ominaista erilaiset tuet, joita sen asiakkaat saavat, joka tekee markkinasta etenkin kehittyneissä maissa Kempowerille houkuttelevan. Tällä hetkellä Kempower ei kuitenkaan näe esimerkiksi rajua kasvamista Aasiaan, vaan pääpaino tulee olemaan näillä näkymin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Mitä seurata Kempowerin liiketoiminnan kehittymisessä?

Kempowerin liiketoiminnassa kasvu on kaiken ytimessä. Tällä hetkellä Kempower onkin koviten kasvava yhtiö koko Helsingin pörssissä kolmenumeroisilla liikevaihdon kasvuprosenteilla. Kempowerin liikevaihto onkin kasvanut historiallisesti seuraavasti:

2020: 909 %
2021: 730 %
2022: 278 %
H1 2023: 287 %

Kasvu onkin poikkeuksellisen kovaa ja vaikka kolminumeroiset kasvuluvut eivät kestä Kempowerilla vuotta eteenpäin, kasvukerroin on ylivoimaisesti tärkein asia Kempowerin kohdalla. Kuten moneen kertaan todettu, markkinoita jaetaan tällä hetkellä ja pelkästään koolla ja markkinaosuudella tulee olemaan merkittävä vaikutus yhtiön tulevaisuuden kannattavuuteen – ja muihin rahavirtoihin huollosta ylläpitoon. Ylläpito, huolto ja jatkuvat asiakkuudet tulevatkin olemaan tärkeitä tulovirtoja Kempowerille etenkin pitkällä aikavälillä, joten jakaisin seurattavat asiat kasvussa seuraavaan kolmeen kohtaan.

Lyhyellä aikavälillä: Yhtiön kasvukerroin sekä etenkin Pohjois-Amerikan kasvu.

Keskipitkällä aikavälillä: Yhtiön asiakassuhteiden kesto – tilaavatko samat asiakkaat uudestaan ja uudestaan Kempowerin tuotteita.

Pitkällä aikavälillä: Miten liikevaihto muodostuu uusmyynnistä ja ylläpidosta – sekä miten kannattavuus näiden toimintojen välillä vaihtelee. 

Kuten todettu erittäin kovasta kasvusta huolimatta yhtiö on päässyt nyt jo tavoittelemalleen kannattavuustasolle, joten odotettavissa on, että kannattavuus pysyy vähintään tyydyttävällä tasolla myös Pohjois-Amerikan investointien myötä. Tämä on tärkeää kasvuyhtiöön sijoittavalle, koska sijoittaja voi nukkua aina yönsä hieman rauhallisemmin, jos yhtiön liiketoiminnan kassavirta mahdollistaa kovan kasvun, eikä yhtiö joudu rahoittamaan lisäkasvuaan kovalla velkarahalla tai ylimääräisillä osakeanneilla, jotka lisäävät markkinoilla olevien osakkeiden määrää.

Markkinan myös kypsyessä tärkeää on seurata, mikä on Kempowerin asema markkinoilla. Kempowerin kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että se pystyy aidosti kuulumaan top5:een kooltaan niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Markkina tulee arvioiden mukaan olemaan kokonaisuudessaan yli 20 miljardia vuonna 2030 (palvelut ja myynti yhdistettynä), joten top5 asema mahdollistaisi Kempowerille todennäköisesti miljardiluokan statuksen suhteellisen helpostikin hyvällä markkina-asemalla.

Myös kannattavuutta kannattaa seurata tarkalla silmällä. Yhtiö tekee kasvuinvestointeja, joten yksittäisten osavuositulosten kannattavuudessa tulee olemaan lyhyellä aikavälillä heittoa (esim. vuoden 2023 ensimmäinen puolikas on merkittävästi kannattavampi kuin toinen puolikas). Kannattaakin seurata pitkän aikavälin trendiä. Kempowerilla on kaksi isoa tekijää kannattavuuden kanssa, joista toinen on positiivinen ja toinen negatiivinen.

1) Yhtiön kasvaessa, sen tuotteiden yksikkökustannukset laskevat. Tämän pitäisi nostaa myyntikatetta.
2) Toimialan kypsyessä ja kilpailun koventuessa yhtiö joutunee ajan kanssa laskemaan tuotteidensa hintaa. Tämä taas laskee myyntikatetta.

Näitä seuraa helpoiten lukemalla johdon kommentointia markkinasta osavuositulosten yhteydessä, sillä usein näin ison linjan asiat joko otetaan esiin vapaaehtoisesti – tai kysytään analyytikkojen toimesta. Hyvä nyrkkisääntö tässä on, että kiertelevät vastaukset tai epämääräiset sanamuodot yleensä kertovat siitä, että haaste on olemassa.

Tällä hetkellä Kempowerin hinnoitteluvoima kuitenkin vaikuttaa vahvalta, koska esimerkiksi kilpailija Tritium ei ole laisinkaan Kempowerin tasolla kannattavuudessa – vaikka se on kasvanut jo Kempoweria isommaksi. Samalla norjalainen Zaptec hieman pienemässä koossa ja kasvussa on myös ongelmissa kannattavuutensa kanssa. Kempower siis tekee selkeästi jotain paremmin kuin kilpailijansa ja yhtiön suhteellinen kannattavuus on paras mittari tälle myös tulevaisuudessa – samoin kuin kilpailuedunkin analysoimisessa.

Näihin tavoitteisiin päästäkseen Kempowerin pitää kuitenkin myös onnistua tehdasinvestoinneissaan ja kasvattamaan valmistumiskapasiteettiaan kovan kysynnän mukana. Tällä hetkellä yhtiö on tässä onnistunut ja isoimmat investoinnit ovat tällä hetkellä Yhdysvalloissa (uusi tehdas vuoden 2023 loppuun mennessä käyttöön) ja Lahden (uusi tehdas vuoden 2024 loppuun mennessä käyttöön) tuleviin tehtaisiin, en usko, että kapasiteettiongelmaa Kempowerille tulee. Mikäli näiden tehtaiden käyttöönotossa kuitenkin esiintyy hidastuksia tai ongelmia, luo tämä heti loven Kempowerin kasvutarinaan jo lyhyelläkin aikavälillä.

Kasvussa on myös hyvä huomioida yhtiön tilauskanta – sekä tilauskannan kiertonopeuden muutokset. Kempower pystyy tällä hetkellä toimittamaan alle vuoden sisään koko tilauskantansa, joka on toki hyvä asia asiakkaan kannalta, mutta samalla se jättää Kempowerin koko ajan riippuvaiseksi uusista tilauksista, kun tilauskanta tyhjenee jatkuvasti toimitussyklin ollessa kova. Koronan aikana maailmaa vaivasi komponenttipula, joka olisi todennäköisesti myös aiheuttanut Kempowerin tilauskannan paisumista sekä nousseita kustannuksia, mutta vielä yhtiö ei ole tästä joutunut kärsimään. Yhtiö onkin riippuvainen myös alihankintaketjustaan, koska vastaa itse vain tuotteidensa kokoamisesta, joka voi aiheuttaa muutoksia ennen kaikkea yhtiön tilauskannan kiertonopeuteen.

Lyhyellä aikavälillä Pohjois-Amerikan valloituksen kannalta kannattaa myös seurata Kempowerin julkisia pörssitiedotteita. Kempower ilmoittaa usein tiedotteella isoista tilauksista, joten kannattaa seurata etenkin Yhdysvaltojen tilauksia. Mitä enemmän niitä tulee, sitä parempaa merkkiä se antaa. Sama Yhdysvaltain liikevaihdon kehittymisestä. Etenkin Pohjoismaissa Kempowerilla on äärimmäisen vahva jalansija. Samoin Euroopassa, jos Yhdysvalloissa Kempower pääsee edes suunnilleen yhtä vahvaan markkina-asemaan, Kempower todennäköisesti pystyy olemaan maailman toimittajissa top5:ssä, joka nostaa sen markkinaosuutta merkittävästi.

Perinteisen laatuanalyysin lisäksi on myös hyvä seurata, miten yhtiön ROE sekä ROIC kehittyvät yhtiön painaessa eteenpäin. ROE ja ROIC ovat tunnusluvut, joita itse sijoittajana seuraan erittäin tarkalla silmällä aivan kaikissa omistamassani yhtiöissä – tai potentiaalisissa sijoituksissa. ROE ja ROIC Kempowerilla liikkuvat erinomaisella 30% tasolla, mutta luvuissa voi olla heittelyä vuosineljänneksestä toiseen kovan kasvun ja kassavirran liikehdinnän takia. Sinänsä ilman myös näitä tunnuslukuja sijoittaja todennäköisesti pystyy päättelemään, että kyseessä onkin poikkeuksellisen laadukas liiketoiminta.

Omien osakkeiden ostot ja osingot sekä velka

Aloitetaan Kempowerin osinkopolitiikasta. Se on yksiselitteinen: Kempowerin hallitus on vahvistanut osinkopolitiikan, jonka mukaan osinkoa ei jaeta lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Tulevina vuosina yhtiö keskittyy rahoittamaan kasvua ja kehittämään liiketoimintaansa.

Pörssiyhtiöiden puhuessa keskipitkästä aikavälistä, tällä tarkoitetaan usein 4-6 vuotta eli käytännössä on todennäköistä, että Kempowerin markkinan kasvaessa vahvasti läpi 2020-luvun, yhtiö ei todennäköisesti tänä vuosikymmenenä vielä osinkoa tule maksamaan. Tämä on monella tapaa järkevää, sillä yhtiö kasvaa niin nopeasti, että vaikka sen liiketoiminta on kannattavaa, parhaan tuoton rahoille saa mitä todennäköisemmin investoimalla se takaisin liiketoiminnan kasvuun.

Omien osakkeiden hankintaa varten Kempowerin hallitus on antanut valtuutuksen aina vuosi kerrallaan ja usein tämä valtuutus sisältää oikeuden ostaa osakkeita 5%:n verran kaikista Kempowerin osakkeista. Omien osakkeiden ostojen syyt ovat käytännössä suoraan bulkkitekstistä, joita löytyy käytännössä kaikilta pörssiyhtiöiltä: Osakkeita voidaan hankkia käytettäväksi yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, yhtiön liiketoimintaan liittyvien järjestelyjen toteuttamiseksi, yhtiön osakepohjaisten kannustinjärjestelmien toteuttamiseksi tai muutoin edelleen luovutettaviksi, yhtiöllä pidettäviksi tai mitätöitäviksi.

Ovi on siis jätetty auki omien osakkeiden hankintaan käytännössä kaikkia käyttötarkoituksia varten, mutta sen vähän mitä Kempower on omia osakkeitaan ostanut, on se ostanut johdon kannustinpalkkioita varten – kuten suomalaisille pörssiyhtiöille on erittäin tyypillistä.

Usein olen vahva omien osakkeiden ostojen puolestapuhuja, kun siihen on tarve, mutta mielestäni Kempowerin ei omien osakkeiden ostoon kannata kovan kasvun aikaan kuluttaa rahojaan. On erittäin todennäköistä, että ainakin vielä pari vuotta Kempowerin liiketoiminta ja markkina kasvaa äärimmäisen nopeasti, jolloin järkevintä on laittaa kaikki liikenevä kasvuinvestointeihin, koska aivan valtavaa tulevaisuuden markkinaa jaetaan juuri tällä hetkellä, eikä Kempowerin kannata jäädä tässä kisassa jälkeen ainakaan rahan puutteen takia.

Tase Kempowerilla on kunnossa ennen kaikkea kiitos sen hyvään aikaan listautumisen. Kempower onnistui keräämään onnistuneessa listautumisannissaan vuoden 2021 loppupuolella vähän yli 100 miljoonan euron varat, jotka ovat mahdollistaneet nopeat ja isot kasvuinvestoinnit nykyisiin ja tulevaisuuden tehtaisiin. Yhtiön kassavirran myös kääntyessä positiiviseksi nopeammin kuin oli ennakoitu yhtiön omavaraisuusaste istuu erinomaisessa hieman yli 50%:ssa. Kempowerilla onkin siis vahvan kassan lisäksi mahdollista myös ottaa paljon vielä velkavipua, jos se tarvitsee entistä enemmän rahaa kasvuun – ja velkavipua tässä tilanteessa näin kovan kasvun yhtiöllä ei kannata pelätä taseen ollessa tällä hetkellä jo niin vahva.

Antaisinkin yhtiölle siis osakkeenomistajien arvonluonnin maksimoinnista arvosanaksi 4/5, sillä yhtiö tekee tällä hetkellä aivan oikeita valintoja, mutta kasvuvauhdin hidastuessa kolminumeroisista lukemista kaksinumeroisiin lukuihin, tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mitä yhtiö tulee tekemään rahalla joka kassaan jää. Tästä pitkän aikavälin kysymysmerkistä johtuen en pysty antamaan täysiä pisteitä, koska yhtiön liiketoiminta on vasta alkuvaiheessa, vaikka tähän mennessä track record onkin ollut äärimmäisen hyvä.

Johto, hallitus, suurimmat osakkeenomistajat ja kulttuuri

Kempowerin ylivoimaisesti suurin osakkeenomistaja on siis Kemppi Group, joka on yhtiön emoyhtiö. Tämän myötä käytännössä koko yhtiö on Kemppi Groupin hallinnassa ja tästä johtuen myös yhtiön hallitus on täynnä Kemppejä sekä muutama sähköistymisen osaaja/hallitusammattilainen. Yhtiön hallitus on puhtaasti suomalainen ja etenkin Pohjois-Amerikan valloitusta varten olisin odottanut näkeväni edes yhden pohjoisamerikkalaisen edustuksen hallituksessa. Saa nähdä tuleeko tämä muuttumaan, jos yhtiö onnistuu tai ei onnistu jalansijaan Yhdysvalloissa kasvattamaan.

Myös yhtiön johtoryhmä sisältää paljon historiaa Kemppi Groupista, joka on luonnollista, koska Kempower on Kemppi Groupin sisäisen kehitystiimin lopputulos. Kemppi Groupista irrallisia toimijoita on esimerkiksi yhtiön toimitusjohtaja sekä talousjohtaja, joilla molemmilla on vahvaa osaamista Kempowerin kaltaisten yritysten johtamisesta omalla alueellaan.

Kempower on siitä perinteinen perheyhtiön tytäryhtiö, että koska top10 omistajat omistavat jopa 78% kaikista Kempowerin osakkeista, ovat Kempowerin osakkeen muutokset suuntaan tai toiseen yleensä suhteellisen rajuja, kun tulee hyviä tai huonoja uutisia. Erittäin kovan kasvun yhtiö yhdistettynä matalaan liikkeellä olevien osakkeiden määrään on aina yhdistelmä, josta sijoittajan pitää olla hereillä, koska kurssireaktiot ovat käytännössä poikkeuksetta kaksinumeroisia sentimentin muuttuessa tällaisessa osakkeessa.

Pitkäjänteiselle sijoittajalle sillä ei ole suurta merkitystä, mutta osakkeenomistajan tai Kempoweriin sijoittamista pohtivan henkilön on tästä hyvä olla tietoinen. Huonot uutiset näkyvät myös toiseen suuntaan äärimmäisen vahvoina kurssireaktioina – vaikka uutiset eivät olisi katastrofaalisen huonoja edes.

Henkilöstötyytyväisyys on erittäin korkealla tasolla, kuten perheyhtiöillä usein on perinteisiin pörssiyhtiöihin verrattuna. Kempowerilla tämä kuitenkin on jopa poikkeuksellisen korkealla ja yhtiön työntekijöiden suositteluindeksi (net promoter score, NPS) oli 80. Tämän lisäksi yhtiö on onnistunut kasvamaan nopeasti ja yhtiön henkilöstön, johdon, että hallituksen vaihtuvuus on ollut tähän mennessä äärimmäisen pientä. Nämä ovat kaikki positiivisia merkkejä yhtiön tulevaisuuden menestyksen rakentamisen kannalta.

Voiko Kempower tuottaa vähintään 150% kymmenessä vuodessa?

Syväanalyysia tehdessä pohdin myös aina, sopisiko yhtiö omaan salkkuuni. Sijoittamisessa tavoitteeni on saavuttaa sijoituksilla 150%:n tuotto kymmenessä vuodessa, joka tarkoittaa noin 9,5%:n tuottoa per vuosi. Voisiko Kempower saavuttaa tällaisen tuottotason ja olisiko se sopiva palanen osakesalkkuuni?

Tätä varten pitää katsoa poikkeuksellisesti Kempowerin arvostustasoa, koska se hinnoitellaan sen verran poikkeuksellisesti verrattuna oikeastaan mihinkään muuhun Helsingin pörssin yhtiöön. Tein jo aiemmin aivan oman tekstin Kempowerin arvottamisesta sijoittajan näkökulmasta, mutta katson tässä vielä vähän samasta ja vähän eri kulmasta seuraavassa.

Annoin aikaisemmin siis Kempowerille kolme erilaista kasvuskenaariota kolme vuotta eteenpäin. Alla löydät kasvu ja kannattavuus skenaariot yhdistettynä P/E-lukuun 40 euron osakekurssilla, jonka ympärillä osake pyöri paljon vuoden 2023 aikana, vaikka on nyt jo käynyt yli 50:ssäkin eurossa.

Kempower osake ennusteet 2024

Lähdetään yksinkertaisemmasta. Eli jos yhtiö löisi kaikki analyytikoiden ennusteet sekä omat ohjeistuksensa ja kaikki menisi täydellistäkin täydellisemmin kolmannen optimistisimman skenaarion mukaisesti, Kempower kuuluisi jokaisen sijoittajan salkkuun. Yhtiöllä olisi todennäköisesti edelleen paljon kasvuvaraa markkinassa ja sen P/E-luku liikkuisi enää käytännössä pienen kasvun yritysten tasolla.

Mielenkiintoisempaa onkin katsoa yhtiötä ennen kaikkea konsensus-skenaarion avulla, koska se on lähinnä sitä, mitä analyytikot sekä yritys itseltään odottaa. Eli samalla se on se tällä hetkellä todennäköisin skenaario.

Yhtiö siis kasvaisi tavoitteeseensa 750 miljoonaan euroon ja liikevoitto tasolle, jossa suunnilleen vuoden 2023 osakkeen hinnalla yhtiön P/E-luku olisi 39,5. Yhtiöllä olisi vielä 4 vuotta varaa kasvaa aina vuoteen 2030 asti markkinassa, joka kasvaa keskimäärin 19% vuodessa konservatiivisen arvion mukaan.

Jos miettii 50 euron osakkeen hintaan yhtiön markkina-arvon olevan noin 2,6 miljardia euroa ja yhtiö todennäköisesti olisi vielä vuonna 2026 nettovelaton, olisi samalla Kempowerin yritysarvo erittäin lähellä samaista yhtiön markkina-arvoa. Tällä arviolla, olisiko Kempowerin osake kolmen vuoden päästä korkeammalla, jos liiketoiminta etenee odotusten mukaisesti?

Vastaus on erittäin vahva kyllä. Vaikka toimiala ei ole suoraan verrannollinen, niin esimerkiksi salkkuni isoimman omistuksen Medpacen markkina-arvo liikkui 3,3 miljardissa dollarissa (eli 50% korkeammalla) samankaltaisilla liikevaihdon että voiton tasoilla. Tämän lisäksi myös yhtiön tase sekä kasvunäkymät (20-30% vuodessa) näyttivät samankaltaiselta kuin Kempowerin oletettavasti vuonna 2026.

Kuten kuitenkin kirjoitin jo edellisessä Kempower-tekstissäni, kova kasvu tuo kuitenkin aina haasteen sijoittajalle. Kempowerin arvostus ei tule missään kohtaa kestämään pientäkään säröä tarinassa. Olin itse tämän vuoden positiivisen tulosvaroituksen ohjeistuksella asettanut ostopiikin itselleni 37 euroon, jossa meni omaan makuuni hyvä turvamarginaalin taso. Osake kävi noin 38,5 eurossa, joten en Kempoweria lopulta salkkuuni hankkinut. Nyt osake onkin jo aivan uusissa numeroissa. Tulen kuitenkin myös jatkossa Kempoweria seuraamaan ja toimimaan, mikäli markkina raon antaa ostaa turvamarginaali mielessä pitäen.

Jos kuitenkin uskoo Kempowerin menestyvän yhtiön omien tavoitteiden ja analyytikoiden ennusteiden mukaisesti, Kempower on ainakin keskipitkällä aikavälillä hyvä sijoituskohde. Kymmenen vuoden tähtäimellä niin paljon voi alalla muuttua, että ennustusta on käytännössä mahdotonta tehdä niin pitkälle, mutta 5 vuoden aikana tarinan pysyessä täysin ehjänä, osake tuottaa äärimmäisen hyvin.

Kempowerin osake sijoituksena – yhteenveto

Kiitos, että jaksoit tänne asti! Kempower on äärimmäisen mielenkiintoinen yhtiö nopeasti kehittyvällä toimialalla, joka nauttii monesta trendistä vastuullisuuden korostumisesta autojen sähköistymiseen. Laadukas yhtiö ja toimiala ei kuitenkaan tee yhtiöstä automaattisesti hyvää sijoitusta hinnalla millä hyvänsä, joten katsotaan vielä loppuun tiivistettynä Kempowerin vahvuudet, heikkoudet sekä kysymysmerkit.

Kempowerin vahvuudet:

– Markkina ja toimiala nauttii erittäin vahvoista megatrendeistä koko 2020-luvun
– Yhtiöllä on selkeästi muusta markkinasta erottuva ratkaisu, joka on helposti muuteltavissa markkinan tarpeiden mukaan
– Kempowerin liiketoiminta kehittyy aikanaan yhä enemmän uusmyynnistä jatkuviin kassavirtoihin huollon ja ylläpidon myötä
– Edellekävijä markkinassa, joka vasta luo itseään
– Vihreä siirtymä & ilmastonmuutos pakottaa autot sähköistymään, joka tuo mukanaan valtavan määrän valtioiden rahaa
– Raskaissa koneissa teho ei riitä koko päiväksi – siksi juuri Kempowerin pikalaturit ovat äärimmäisen tärkeitä raskaiden ajoneuvojen sähköistyessä
– Vahva jalansija Euroopassa
– Yhtiön kannattavuus skaalautuu kokoluokan myötä
– Vahva ja pitkäjänteinen perheomistaja, jolta ei rahat lopu kesken
– Kempower ei kilpaile eniten ruuhkaa omaavalla henkilöautojen koti-latausmarkkinalla
– Kovasta kasvusta huolimatta yhtiö on kääntänyt kassavirrat positiiviseksi ja pystyy rahoittamaan kasvun liiketoiminnallaan
– Nykymaailman trendit ja kasvavat konfliktit pakottavat länsimaita sähköistymään vieläkin nopeammin

Kempowerin heikkoudet:

– Ei patentteja tai muita tapoja suojata omaa teknistä ratkaisua, joten johtaa varmasti aikanaan hintojen laskuun
– Jakeluverkoston puuttuminen Yhdysvalloissa
– Yhtiön osakkeen arvostus ei siedä yhtään negatiiviseksi miellettävää uutista todennäköisesti moneen vuoteen

Kempowerin kysymysmerkit:

– Suomalaisuus ja tehtaiden suomalainen painotus
– Kovan kasvun hallitseminen organisaatiotasolla
– Yhdysvaltain markkina
– Kilpailukyky pitkällä aikavälillä
– Markkina-aseman saavuttaminen Yhdysvaltain markkinoilla

Kuten aina, otan enemmän kuin mielellään vastaan kaikki kysymykset, kommentit tai muut mielipiteet Kempoweriin, tekstiin tai tekstisarjan rakenteeseen liittyen. Syväanalyysien tekeminen vie erittäin paljon aikaa, niin tutkimus- kuin kirjoittamisen osalta, joten toivon, että tekstistä sai paljon irti, koska pyrin kehittämään niitä teksti tekstiltä kaiken palautteen mukaan. Kirjoitan syväanalyysejä yrityksistä juuri niin pitkään, kun niille riittää lukijoita!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23 tai Adlibriksestä 29€:n hintaan täältä!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

33 kommenttia artikkeliin ”Kempower sijoituskohteena – syväanalyysi”

 1. Loistava analyysi! Kiitos! Voisitko avata myös näkemystäsi Talenomiin tämän päivän tulosvaroituksen jälkeen? Vuosi on ollut aika masentava, mutta oliko varoituksen sisältö noin paha mitä kurssireaktio antoi ymmärtää?

  Vastaa
  • Kiitos! Joo tosiaan kirjoittelin Talenom analyysissä tuosta tulosvaroituksen vaarasta + päivitin yhden kappaleen siihen, kun tulosvaroitus nyt tuli aika odotetusti. Itsellä ei sinällään muutosta siihen, mitä aiemmin kirjoitin, että H1 2025 on se mitä seuraan. Ensi vuonna en odota tilanteen erityisen paljon parantuvan, kun tehokkuus Ruotsissa ei juuri ala nousemaan ja koko Eurooppa on taantumassa.

   Jos H1 2025 ei suunta ole oikea, otan tappioni ja myyn Talenomin kylmästi pois. Lyhyellä aikavälillä kuitenkin ymmärrän kurssireaktion, koska johto niin jatkuvasti viestinyt, että sopeutustoimet onnistuvat, koska näin on tehty aiemminkin. Ja eivät sitten onnistuneetkaan.

   Hyvä referenssi on juuri Kempower, joka on luvannut jotain ja ylittänyt jopa lupauksensa. Konservatiivinen johto on yleensä parempi kuin yli-optimistinen johto osakkeenomistajille.

   Vastaa
 2. Morjens, hyvin olit koonnut asiat yhteen.
  Mietin, että eihän Kempowerille voi tässä tilanteessa käydä niin, että joiku isompi toimija tai sijoittaryhmä ostaisi sen koska tämän päivän kurssilla 52e ja yli 55 miljoonaa osaketta tekisi summaksi 2,86 miljardia euroa. Siihen kun lasketaan preemiumi päälle 20% olisi sen myynti/ostoarvo yli 3,4 miljardia. Tämä laskelma ihmetyttää pientä sijoittajaa kun tuo pörssiarvo huitelee noissa lukemissa.

  Vastaa
  • Juu, kyllä ihan samaa mietin itsekin, ja tuntuisi hyvin todennäköiseltä, että jokin suuri yritys tekee jopa lähitulevaisuudessa (P-Amerikasta?) ostotarjouksen tulevaisuuden lukujen perusteella eli ostotarjous saattaisi olla kaksinkertainenkin…?

   Isolle toimijalle tuo on pikkuraha, mutta sijoittaisi samalla ylivertaiseen teknologiaan ja säästäisi omat kehitys- ja tuotekustannukset…

   Vastaa
   • Niin siis hiukan huonosti valitut sanamuodot minulla, mutta pitäisin siis aivan mahdottomana tuota ostohintaa 3,4 miljardia kun tämän vuoden liikevaihdoksi kertynee 300 miljoonaa ??

    Vastaa
    • Pörssissä mikään ei ole mahdotonta 😉 En tiedä, oletko Pekka kirjaani lukenut, mutta siinä käyn esimerkiski juuri läpi pörssien yli- ja alilyöntejä historiallisesti ja sanoisin, että Kempower ei ole vielä edes lähellä historiallisia ylilyöntejä arvostustasoltaan. Erittäin kovat arvostusluvut ovat kyllä, mutta myös kasvutahti on aika mykistävää. Sijoittaminen kun muutenkin on aika paljon mahdollisuuksien arvostuksen taidetta, niin ei oikeastaan ole mahdotonta arvostustasoa. Esimerkiksi Jenkeistä seuraamani teknologiayhtiö Snowflake liikkuu aika samoissa P/S-lukemissa juuri liikevaihdon ja markkina-arvon suhteen osalta kuin Kempower nyt.

     Vastaa
  • Sinänsä yritysosto on tällä hetkellä poissa mahdollisuuksista, koska perheyritys Kemppi Group omistaa yli 50%:ia yrityksestä. Eli jos Kemppi ei halua myydä, yrityskauppa ei ole mahdollinen ja historiallisesti Kempin kaltaiset perheyritykset eivät juuri tällaisia liiketoimintoja myy.

   Ja Kempowerin kaltainen yritys todennäköisesti lähtisi pörssistä vielä 50-60%:n preemiolla, koska momentum on sen puolella eli tämä laittaa perspektiiviin kyllä Kempowerin arvostusta. Etenkin viimeisimmän kurssinousun jälkeen arvostus tuntuu itsestä haastavalta.

   Vastaa
 3. Kerrohan Esa, selittääkö KP:n kasvua osaltaan seuraavat asiat: Kempin perhe omista 68 % osakkeista, joita se ei myy ja laske kilpailutuksen piiriin. Seuraavaksi iso joukko osakkeista (20 %) ???? kuuluu suomalaisille piensijoittajille, jotka myöskään eivät ole aktiivisia pelaamaan osakkeillaan vaan pitämään ja mahdollisesti hankkimaan lisää. Lopulta 55Mkpl osakkeista 6,6 miljoonaa osaketta jää myynti-osto tapahtumiin. Kovan julkisuuden ja hyvän menestyksen myötä kiinnostus osakkeisiin on suurta ja tuo määrä lienee aika pieni mistä taistellaan kynsin hampain. Voiko tässä olla osaltaan selitystä KP:n hirmuiselle arvonnousulle ?

  Vastaa
 4. Tässä annin jälkeinen tilanne.

  Kempower Oyj:n 10 suurinta rekisteröityä osakkeenomistajaa listautumisannin päättymisen jälkeen
  Seuraavassa taulukossa on esitetty Kempower Oyj:n (”Kempower” tai ”Yhtiö”) kymmenen suurinta rekisteröityä
  osakkeenomistajaa, omistuksineen listautumisannin (”Listautumisanti”) jälkeen perustuen Euroclear Finland Oy:n
  ylläpitämään osakasluetteloon 17.12.2021:
  Osakkeiden
  lukumäärä
  Prosenttia
  osakkeista ja
  äänistä(1)(2) kpl %
  Kemppi Group Oy ……………. 37 800 000 68,06%
  Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma .. 1 742 160 3,14%
  Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen …….. 1 300 000 2,34%
  Sijoitusrahasto Evli Suomi Pienyhtiöt ………………….981 680 1,77%
  Oy Julius Tallberg Ab………………………………………..532 648 0,96%
  Danske Invest Suomi Osake ………………………………465 540 0,84%
  Sijoitusrahasto Säästöpankki Pienyhtiöt……………….383 340 0,69%
  Heikintorppa Oy ………………………………………………350 000 0,63%
  Kempinvest Oy………………………………………………..348 432 0,63%
  Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas……………………….300 000 0,54%
  Muut osakkeenomistajat(3)………………………………11 339 120 20,42%
  Yhteensä ……………………………………………………….55 542 920(2) 100,00%
  ___________
  (1) Prosenttiosuudet ovat pyöristettyjä lukuja.
  (2) Kokonaisosakemäärää on oikaistu Listautumisannin yhteydessä sovitun osakeanti- ja osakkeiden palautusjärjestelyn mukaisesti 20.12.2021
  mitätöityjen osakkeiden (2 273 519) määrällä.
  (3) Muista osakkeenomistajista hallintarekisteröidyt osakkeenomistajat omistavat 6 515 507 osaketta, mikä vastaa 11,27 prosenttia kaikista
  osakkeista ja äänistä Yhtiössä.

  Vastaa
  • Joo tosiaan tuo tekninen puoli osakkeen momentumissa on oikeastaan aika monivivahteinen. On asioita, jotka puoltavat sitä, että isot omistajat nostavat volatiliteettia, toki Kempowerin tilanteessa on tiettyjä asioita, jotka rajoittavat myös sen potentiaalia. Esimerkiksi se, että osake ei ole tällä hetkellä Helsingin pörssin päälistalla vaan edelleen First Northissa, joten jotkut rahastot ja varainhoitajat eivät siihen saa sijoittaa.

   Toisaalta usein vaihdon lisääntyminen esimerkiksi pääomistajan vähentäessä omistusta, saattaa jopa lisätä kurssinousua. Näin tapahtui esimerkiksi Revenion tilanteessa, kun Kyösti Kakkonen osakkeensa myi pois. Monelle institutionaaliselle sijoittajalle pieni ”float” osakemarkkinoilla on myös kriteeri, jonka takia ei voi sijoittaa.

   Yksityissijoittajat varmasti ovat merkittävästi ostolinjalla tällä hetkellä, joka varmasti osaketta nostaa osaltaan, mutta iso raha on myös Kempowerin vaihdolla se, mikä kurssia oikeasti on liikuttanut sen 25% viime kuukausina ylöspäin.

   Tällä hetkellä Kempowerin osakkeessa on siis molempia, syitä vastaan ja puolesta, miksi osakkeen hinta nousisi, koska vaihdettavia osakkeita on tarjolla niin vähän.

   Vastaa
  • Mandatum on kieltämättä mielenkiintoinen, mutta koetan ensin tehdä analyysit salkkuni yhtiöistä ja yhtiöistä, jotka ovat tähtäimessäni (kuten Kempower). Sen jälkeen tosiaan alan tekemään siitä, mitä pyydetään eniten, eli otan Mandatumille ehdottomasti listaan!

   Vastaa
 5. Nyt kun Q3:n osavuosikatsauksessa tuli esiin säröjä kasvutarinassa ja osake lähti syöksylaskuun, niin oletko ostanut osaketta? Itse kävin tänään aamulla tekemässä hyvin pienen oston hintaan 33,12€. Siitäkin kurssi on jo ennättänyt tippumaan.

  Vastaa
 6. Hei,

  Kiitos kattavasta kirjoituksesta. Tuli mieleen, että muuttuiko näkemyksesi yrityksestä tai osakkeen hinnasta millään tasolla Kempin osakemyynnin seurauksena?

  Onnittelut vuoden sijoittaja -nimityksestä!

  Vastaa
  • Kiitos! Mielestäni Kempin pitäisi myydä useampiakin osakkeita pois. He omistavat edelleen liikaa ja osakkeen floatia pitäisi lisätä entisestään. 51% omistus olisi mielestäni sopiva, koska sillä saa pidettyä vielä kontrollin. Oletan ja toivon siis myös jatkossa myyntejä, kunhan 360 päivän lock-up period loppuu. Piti tästä kirjoitella ihan oma teksti, koska myynti niin paljon herätti tunteita, mutta mielestäni se oli pelkästään positiivista ja loogista.

   Vastaa
    • Tosiaan kyseessähän on puitesopimus eli sinällään vaikea sanoa, kuinka paljon tästä tulee Kempowerille ja millä aikavälillä ja millä katteella. Kempowerhan totesi tuossa myös sen, että tulee tiedottamaan ihan oikeista tilauksista erikseen edelleen. Eli isot oikeat tilausilmoitukset tulevat vaikuttamaan kurssiin vahvemmin. Mielestäni tämä on erittäin hyvä signaali ja ostaisin lisää, jos tosiaan käteistä olisi tässä kohtaa, joten siitä olen samaa mieltä, että mielestäni kurssireaktio on alimitoitettu, mutta oikeastihan tämä on hyvä asia sijoittajalle! Jos kurssireaktio on alimitoitettu, niin ei muuta kuin rahaa lisää sisään vaan.

     Vastaa
     • Onko vinkkejä miten toimia tällaisessa tilanteessa: Tietyllä tavalla Kempowerin pitkän aikavälin potentiaali on selkeä ja jostain syystä ajattelen, että sen takia osake saa erivapauksia suhteessa sijoitusperiaatteisiini. Olen kirjoittanut ylös, että myy jos osake laskee 15 % mistä syystä tahansa. Tietyllä tavalla tälläisessa hetkessä punnitaan oma sijoitusidentiteetti. Toisaalta kolikon kääntöpuolen yhtiöön sormienläpi katsominen.

      Vastaa
 7. Kiitos kattavasta Kempower analyysistäsi. Hyvin jäsennettyä tekstiä on miellyttävä lukea.

  Oletko tutkinut alihankintaketjuja pidemmälle, eli löytyykö sieltä kiinnostavia sijoituskohteita firmoista, jotka toimittavat alemman jalostusasteen komponetteja Kempowerille ja muille latausfirmoille?

  Ps. Mainitsit Snowflaken kommenteissa. Otin sitä salkkuuni keväällä, siitä olisi kiva kuulla näkemyksesi myös, etenkin kun eilen tuli ulos vahva osari.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ilo kuulla, että teksti toimii. En ole itse asiassa Kempowerin alihankintaketjua tutkinut. Sieltä saattaa toki hyviä toimijoita löytyä, mutta uskon, että Kempower on tehnyt hyvää työtä sen kannattavuutta katsoessa siinä, että se pystyy kuorimaan kermat päältä. Tuntuu, että Kempower on keskittynyt juuri parhaimpaan ja oleellisimpaan osiin tuotantoketjussa.

   Snowflake on tosiaan ollut itselläkin kiikarissa jo sen listautumisesta, koska sen teknologia on äärimmäisen mielenkiintoista. Mutta samalla yhtiö on niin kroonisesti yliarvostettu ollut koko sen pörssimatkan, että edes nyt kurssilaskun myötä en ole sitä salkkuuni ostanut. Yhtiö on erinomaisen laadukas, mutta tarvitsisin henkilökohtaisesti 50% osakkeen hinnasta pois ennen kuin alkaisin sitä harkitsemaan – sen verran matalia arvostustasoja Helsingin pörssistä löytyy tällä hetkellä.

   Vastaa
 8. Moikka. Haluaisin kysyä sellaista, että nyt kun kurssi on lasketellut aika huolella alaspäin, saatko pidettyä näkökantasi että edelleen kyseessä on hyvä sijoitus (ja kuinka teet sen ettet horju, jos näin on) 🙂

  Vastaa
  • Tärkeä kysymys! Jos et ole kirjaani vielä tutustunut, suosittelen sen lukemaan/kuuntelemaan, siinä menen aika syvälle juuri tuohon kysymykseen, koska tunteiden tunnistaminen kuitenkin aika pakollinen osa sijoittamista.

   Lyhyesti: Osakkeen kurssikehityksellähän sinällään ei pitäisi olla mitään väliä sijoitusnäkemykseen sen osalta, onko yhtiö hyvä vai huono. Ainoa asia, millä on väliä on loppupeleissä liiketoiminnan eteneminen – osake Kempowerinkin tilanteessa on suurimman osan ajasta elänyt täysin omaa elämäänsä ylireagoiden molempiin suuntiin. Ja niin kauan kun liiketoiminta etenee niin kuin pitää, niin vanha sanonta pitää paikkansa: jos pidit osakkeesta 40 eurossa, sinun pitäisi rakastaa sitä 20 eurossa (jos mikään muu asia ei ole muuttunut).

   Vastaa

Jätä kommentti