Kempowerin kurssilasku oli oikeutettu – lyhyellä aikavälillä

Kempower on yksi ylivoimaisesti Helsingin pörssin mielenkiintoisimmista yhtiöistä ja sen huomasin hyvin myös tänään, kun Kempower julkaisi Q4 2023 tuloksena. Olen kirjoittanut blogiani noin yhdeksän vuotta ja tänä aikana salkkuni on ollut aina julkinen. Jostain syystä Kempowerin tulos (tai tarkemmin osakekurssin reaktio) kuitenkin herätti enemmän kysymyksiä eri kanavissa kuin minkään osakkeen kurssireaktio koskaan sijoitushistoriani aikana, joten päätin laittaa ihan tekstin pystyyn tästä, jossa voin vastata kaikkiin kysymyksiin kerralla.

Olen tällä hetkellä kirjoituslomalla viimeistelemässä uusinta kirjaani, joten sinänsä kysymykset tulivat hyvään kohtaan, koska työarkena en olisi näin nopeasti ehtinyt reagoimaan. Toivon, että tästä tekstistä on hyötyä sinulle sijoitustesi pohdinnassa, sillä Kempowerissa näkyy kerralla paljon samaan aikaan pörssin erilaisia ilmiöitä siihen kohdistuvan suuren mielenkiinnon takia.

Kempowerin koko vuoden 2023 tulos

Katsotaan ensin vuoden 2023 koko tulosta ja vertailua edelliseen vuoteen 2022 Kempowerin tilinpäätöksestä (suluissa olevat numerot).

• Tilauskertymä kasvoi 275,3 milj. euroon (208,9 milj. euroa)
• Liikevaihto kasvoi 174 % 283,6 milj. euroon (103,6 milj. euroa)
• Myyntikatemarginaali oli 52,1 % (46,5 %)
• Operatiivinen liiketulos kasvoi 40,7 milj. euroon (6,7 milj. euroa),
14,3 % liikevaihdosta (6,4 %)
• Kauden tulos kasvoi 33,7 milj. euroon (3,6 milj. euroa)
• Liiketoiminnan rahavirta oli 39,7 milj. euroa (-5,4 milj. euroa)

Jos katsot lukuja irti osakekurssin reaktiosta, sanoisit, että kyseessähän on aivan äärimmäisen hyvä yritys, joka menee kaikilla osin oikeaan suuntaan. Niinpä, mutta osakemarkkina ei toimi niin. Todellisuudessa vuoden 2023 tulos olikin juuri niin hyvä kaikilla rintamilla kuin yrityksellä voi olla. Mistä siis kurssipudotus johtui? Tämän vuoden ohjeistuksesta.

Kempowerin ohjeistus vuodelle 2024 oli pettymys kannattavuuden osalta

Jos osakekurssi laskee 25%, niin jotain on mennyt pieleen. Tällä kertaa pieleen ei mennyt itse tulos, vaan ohjeistus kuluvalle vuodelle. Kempowerin ohjeistus tälle vuodelle kuuluu seuraavasti.

Kempower odottaa:
• Vuoden 2024 liikevaihto; 360–410 miljoonaa euroa (kasvua 30-40 %)
• Vuoden 2024 operatiivinen liiketulosmarginaali: 5–10 % (matalampi tai samaa tasoa kuin viime vuonna)
• Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Kempower arvioi liikevaihdon olevan 51–56 miljoonaa euroa ja operatiivisen liiketuloksen olevan merkittävästi alle vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen.

Nämä kaikki kolme pointtia ovat yhtä tärkeitä, jos haluamme ymmärtää kurssireaktiota. Ensinnäkin liikevaihdon kasvun haarukka on erittäin iso. Jos päästään yläpäätyyn, kurssireaktio oli reagointia. Jos päädytään alahaarukkaan, lasku tulee jatkumaan myös tänä vuonna.

Toisena, tämä vuosi on välivuosi kannattavuuden osalta, jos vertaa viime vuoden uskomattomaan kannattavuuteen. Tämä johtuu pitkälti kahden uuden tehtaan käyttöönotosta ja valtavasta rekryjen määrästä. Jos seuraa USA:n taloustilannetta ja työmarkkinan vahvuutta, väitän myös, että tuista huolimatta tehtaan pyörittäminen on huomattavasti kalliimpaa Yhdysvalloissa kuin jopa Suomessa. Olin uumoillut tätä, mutta ohjeistusta katsoen, tämä todennäköisesti on juuri näin.

Ja sitten se tärkein. Eli Kempower odottaa tekevänsä tämän vuoden liikevaihdosta vain noin seitsemäsosan ensimmäisen vuosineljänneksen kohdalla. Tämä lisää viimeiselle kolmelle neljännekselle erittäin suurta painetta ja ennen kaikkea epävarmuutta. Koska samalla tilauskanta ei ole kasvanut merkittävästi ja ohjeistuksessa varoitettiin erikseen vielä tilausten myöhästymisestä (uuden teknologian myötä), tämä lisää entisestään epävarmuutta Kempowerin kasvuun tälle vuodelle. Näillä tulevilla neljänneksillä 2-4 ei olekaan varaa epäonnistua tai muuten kasvutarinalta lähtee pohja entistä vahvemmin pois.

Mitä pörssit vihaavat kaikista eniten? Epävarmuutta. Kempowerin ohjeistus olikin siis tuplapotku palleaan – kannattavuus jää varmasti alemmalle tasolle kuin viime vuonna ja tämän lisäksi kasvuun sisältyy enemmän epävarmuustekijöitä kuin koskaan aiemmin.

Mikä itselleni on tärkeintä, vuoden 2027 tavoitteita ei ole muokattu. Kempower kasvuyhtiönä mitataan siinä, mihin se onnistuu kasvamaan keskipitkällä aikavälillä, ei yhden vuoden aikana. Rehellisesti 40% kasvun ohjeistaminen tälle vuodelle, kun miettii maailman ja Euroopan taloustilannetta, kertoo paljon yhtiön toiminnan laadusta. Numerot eivät ole tajunnanräjäyttäviä, mutta silti kertoo markkinan koosta Kempowerin kohdalla, joka kuitenkin kasvaa koko ajan. Lyhyellä aikavälillä ohjeistus ei kuitenkaan ollut yksinkertaisesti tarpeeksi hyvä.

Oliko kurssimuutos ylireaktio vai oikeutettu reaktio?

Lyhyesti, tänään kun Kempowerin osakekurssi laski 25% ensimmäisen tunnin aikana, kurssireaktio oli täysin oikeutettu – lyhyellä aikavälillä. Yhtiön kannattavuus jäi niin markkinoiden, analyytikkojen kuin omastakin odotuksistani ja ensimmäisen neljänneksen ohjeistuksen korostaminen alleviivasi kasvutavoitteiden epävarmuutta. Kasvutavoite oli myös hieman konservatiivisempi kuin kukaan markkinoilla toivoi ja ohjeistushaarukka oli laaja.

Näistä asioista johtuen en uskokaan nopeisiin positiivisiin muutoksiin Kempowerin osakkeen kurssin kohdalla, vaan ainakin ensi neljännesjulkistukseen saakka yhtiö voi hyvinkin jäädä mörnijäksi, jonka kurssi pysyy paikallaan tai lähtee vielä hienoiseen laskuun. Tämän vuoden rima on asetettu Kempowerin osalta ja mikäli rima ei liiku positiivisen tai negatiivisen tulosvaroituksen muodossa tai ohjeistuksen osalta selkeästi ylös- tai alaspäin, on osakkeen liike todennäköisesti vähäistä neljännesosavuosikatsausten ympärystä lukuun ottamatta. Jokainen osavuositulos kuitenkin lisää varmuutta markkinoilla sen osalta, että mihin kohtaan tavoitehaarukkaan lopulta tullaan päätymään ja kun varmuus tuloksen osalta nousee – samalla kurssi reagoi – ylös tai alaspäin.

Mutta, kuten olen aina kirjoittanut, toivon, ettei kukaan ole osakemarkkinoilla mukana vuoden aikatähtäimellä. Jos olet, olet valinnut väärän lajin ja on todennäköistä, että menetät rahaa osakkeisiin sijoittamalla. Kaikki akateeminen tutkimus osoittaakin siihen suuntaan, että mitä lyhyempi aikajänne sijoittajalla on, sitä todennäköisemmin hän häviää rahaa sijoituksissaan.

Jos siis katsotaan Kempoweria pidemmällä aikavälillä, yhtiön ohjeistus ja tulos on suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2023 alussa ennen positiivisten tulosvaroitusten sarjaa. Ja kappas kummaa, niin on myös kurssikin! Viime vuonna yhtiö yllättikin erittäin positiivisesti kannattavuudellaan kovan kasvun keskellä (joka aiheutti euforian kurssissa), ja tänä vuonna palattiin takaisin perinteisen kuolevaisen kasvuyhtiön sarjaan (mikä taas aiheuttaa masennuksen, koska ei mennäkään voitosta voittoon).

Tämä vuoristorata kuitenkin kuuluu kasvuyhtiöihin sijoittamiseen. Kun yhtiö kasvaa niin järkyttävää vauhtia kuin Kempowerin, kustannusten hallinta on erittäin haastavaa ja samalla vaihtelevaa. Ja osakemarkkinat tekevät omat päätelmänsä. Isossa kuvassa kuitenkaan mikään ei ole muuttunut, sillä Kempower kasvaa edelleen 40% tahtia, mikäli onnistuu pääsemään tämän vuoden kasvutavoitteen yläpäähän. Viime vuonna Kempower todisti jo, että kannattavuus löytyy pinnan alta kyllä, joten pidemmän ajan sijoittajalla ei mielestäni ole tässä kohtaa huolta. Kaikki rahat pitää tässä kohtaa laittaakin kasvupanostuksiin ja siksi kannattavuuden lasku on ok, mutta toki tekee Kempowerista ei-niin-voittamattoman.

Mikään ei muuta sijoittajien sentimenttiä kuin kurssimuutokset

Kuten puhuimme Inderespodissa, joka tuli ulos viime viikon perjantaina Juha Kinnusen kanssa, arvioidemme mukaan hieman yli puolet sijoittajista menee maailmassa puhtaasti kurssimuutosten fiilisten mukana katsomatta fundamentteja. Tästä johtuen myös Kempowerin osake on erittäin heiluvaa sorttia, koska sen kaltaiselle kasvuyhtiölle tämänkokoiset kurssimuutokset ovat aivan arkea – niin ylös- kuin alaspäinkin. Kuuntelusuositus muuten tälle vähän yli kolmen tunnin podcastille, jonka purkitimme, oli hauskaa ja uskon, että siitä saa varmasti paljon myös irti. Löytyy niin Youtubesta kuin Spotifysta.

Kuten vanha sijoitusviisaus sanoo, mikään ei muutakkaan sijoittajien sentimenttiä yhtiön osalta kuin kurssimuutokset. Kun Kempowerin osake raketoi taivaaseen, euforia oli käsinkosketeltavaa. Ja nyt ollaan siellä masentumisen vaiheessa, kun turpaan on tullut yli 60%. Vaikka todellisuus yrityksen toiminnan fundamenteista kuitenkin on aina löytynyt näiden tunteiden välimaastosta. Jos olet lukenut Viisaan Sijoittajan, tiedät tarkalleen mistä puhun. Jos et, nyt on äärimmäisen hyvä aika, sillä kuvaan kirjassa monia esimerkkejä, jotka ovat verrannollisia Kempowerin viime vuosiin – ja miten niissä sijoittajan kannattaa omaa käytöstään navigoida. Jos et ole vielä analyysiä tehnyt, tee se ennen kuin painat osto- tai myyntinappulaa – älä anna pelkän kurssimuutoksen hämätä sinua.

Pitääkin muistuttaa, että maailmassa ei ole kovan kasvun yhtiötä, jonka historiasta ei löydy Kempowerin kaltaista kurssigraafia jostain kohtaa matkaa – ihan megateknoista lähtien. Ainoa tapa irrottaa itsensä tästä kurssisekoilun aiheuttamista tunteista on katsoa yhtiön numeroita, fundamentteja ja ymmärtää niin yhtiökohtainen kuin iso kuva sijoituksen kohdalla. Voit aloittaa esimerkiksi lukemalla Kempower-analyysini pitkän ajan fundamentit, kun ne eivät ole muuttuneet Kempowerissa laisinkaan.

Mihin kaikki tämä johti? Kuten kirjoitin maanantaina, olen tänä vuonna erittäin rajattu tekemään lisäostoksia osakesalkkuuni, koska säästän rahaa uutta asuntoa varten ja pystyn koko vuoden aikana tekemään ehkä 3-5 osakeostosta. Olin varautunut koviin kurssivaihteluihin Kempowerin kohdalla jo etukäteen, ja koska pidemmän ajan tarina ei muuttunut, näinpä käytinkin yhden ostosmahdollisuuteni tänään Kempoweriin ja olen varautunut ostamaan vielä kerran lisää, mikäli luisu jatkuu vielä tästä tulevina viikkoina. Tänään ostinkin Kempowerin osaketta lisää 86 kappaletta, 23 euron hintaan eli yhteensä 1983 eurolla.
————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Kempowerin kurssilasku oli oikeutettu – lyhyellä aikavälillä”

 1. Hei.

  Kiitos tästä tekstistä ja laajemmin blogista ja Viisaasta sijoittajasta. Luin tuloksen enkä ymmärtänyt näin rajua kurssireaktiota, odotin maltillisempaa laskua. Olen onnekseni saanut vinkin aikanaan, että sijoita kuukausittain indeksirahastoon ja noudattanut tätä ohjetta, mutta syystä tai toisesta ajattelin, että en osaa sijoittaa eikä minulla ole siihen aikaa eikä mielenkiintoa. Löysin sattumalta Omavaraisuushaasteeseen viime keväänä ja kiinnostuin välittömästi. Luin myös Viisaan sijoittajan kahdesti ja valaistuin sikäli, että sijoittaminenhan sisältää tietoa (mitä rakastan) ja numeroita (joita myös rakastan). Niinpä jatkan edelleen indeksisijoittajana ja nukun yöni hyvin, mutta aloitin viime syksynä myös suoran osakesijoittaminen sopivalla summalla. Haluan kiittää siitä, että johdatit minut sivistävän ja antoisan (mahdollisesti myös tuottoisan) harrastuksen pariin.

  Kerroit tekstissä olevasi pois päivätyöstäsi toisen kirjasi kirjoittamista varten. Onko Sinulla kirjoitusrutiinia ja kirjoitatko ensin ja laitat sitten tekstiisi viitteet myöhemmin vai miten toimit viittaamisen suhteen? Mielenkiinnosta kyselen, kun itse olen myös väitöskirjan kirjoittamista varten tutkimusvapaalla päivätöistä.

  Tsemppiä kirjoitusurakkaan.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja aivan mahtava kuulla, että kirja ja blogi on auttanut löytämään sijoittamisen – ja sen faktan, että siitä ei tarvitse tehdä vaikeaa tai riskialtista itselleen. Tosiaan, indeksirahastosijoittaja voi nukkua aina yönsä hyvin, mikä on ehdottomasti sen kauneus. Samaa ei voi sanoa ihmisestä, joka sijoittaa vaikka suurimman osan rahastaan Kempowerin kaltaisiin korkeasti arvostettuihin kasvuraketteihin, koska heilunta on aivan eri tasolla.

   Ja joo tosiaan tämän viikon olen lomalla. Sen enempää en kirjoituslomaa oikein voi ottaa, kun on isot projektivastuut töissä kesken tällä hetkellä. Ja kirjoittelen varmaan tuon toisen kirjan viimeistelyn jälkeen ihan oman tekstin kirjoitusruutineistani, mutta täsmäkysymyksiin: olen usein kerännyt tietyn määrän lähteitä (usein akateemisia tutkimuksia), jonka ympärille alan luomaan tekstiä. Toki tietokirjassa tämä vähän eroaa väikkäristä, kun voin ottaa faktan ja rakentaa sen ympärille tarinan esim. omasta elämästäni tai jonkun muun elämästä.

   Usein kirjoitan tekstin, spämmään viitteet ihan URL osoitteina tekstiin ja ensimmäinen vedos onkin yleensä aika vapaa (ja huono :D). Sitten alan käymään tekstiä kokonaisuudessaan läpi toisella kerralla ja laitan viitteet kuntoon ja tutkin ovatko jotkut väittämäni liian heikkoja tai anekdoottityyppisiä, eli niille ei ole faktoja tukemassa. Koetan näitä vahvistaa etsimällä aiheesta tutkimusta ja jos tutkimustulokset eivät tue anekdootteja tai ovat ristiriitaisia, lähtee aihe deleteen. Jos tutkimus kuitenkin suhteellisen yksimielisesti tukee argumentteja ja tarinoita, niin silloin pyrin löytämään ne tutkimukset aiheesta, jotka ovat uskottavimmista lähteistä. Apuna käytän niin Google Scholaria kuin ChatGPT Storen Consensusta.

   Toivottavasti tämä vähän avasi prosessia!
   .

   Vastaa
 2. Moi,

  Kuuntelin viisas sijoittaja kirjasi ja olin vaikuttunut siitä miten hyvin olit saanut tiivistettyä hyviä sijoitusfilosofioita yhteen. Olen lukenut valtavasti sijoituskirjallisuutta ja yhteenvetona viisas sijoittaja oli kansainvälisiin klassikoihinkin verrattuna parhaasta päästä. Olen kirjan kuuntelusta lähtien seurannut sivusilmällä omavaraisuushaaste blogia.

  Mielestäni tässä kirjoitelmassa oli vähän yksinkertaistettu tai jopa monimutkaistettu syitä mitkä johti kurssireaktioon. Tulevaisuudennäkymät oli varmaan suurin syy, se on totta, mutta EPS tippui myös 0.21 eurosta 0.10 euroon, tämä muuttaa P/E projektiota radikaalisti. Myös tilauskanta pysyi huonona, mikä viime kvartaaliraportissa nimenomaan oli suurin negatiivinen tekijä ja johti kurssiromahdukseen. Kun näihin laskee mukaan tulevaisuuden ennusteet, niin ollaan ihan eri tasolla kuin ennen.

  Itse otan osakkeen arvostuksessa yksinkertaistettuna huomioon P/E:n ja kasvun. Jos kasvu on korkea, niin P/E voi olla korkea jne. Nyt sekä P/E että kasvu tippui ja lykkääntyi. Kurssireaktio oli mielestäni täysin rationaalinen.

  Kempower on hyvä yritys, mutta nyt pitää jatkossa tulla näyttöjä kun arvostustaso on edelleen hyvin korkea.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Lämmittää mieltä kuulla tuo kirjasta – siihen tosiaan panostin aivan valtavasti.

   Ja siis joo, ehdottomasti tekstissä paljon yksinkertaistusta on, koska Kempowerista olen niin paljon kirjoittanut ja en viitsi vain toistaa itseäni tekstistä toiseen. Optimeinhan olisi, että kaikki lukisivat syväanalyysin, tekisivät omaa tutkimustansa ja tekisivät sen avulla sitten näistä osavuosituloksen luvuista omat sijoituspäätöksensä.

   Blogi on kuitenkin siitä kivan joustava formaatti, että voin kirjoitella tällaisia nopeita 20 minuutin reaktiotekstejä, mutta toisaalta joihinkin teksteihin voin käyttää viikon ja panostaa pitkäänkin – ja kirjoittaa kaikkea siltä väliltä. Tämä ehkä perinteisen blogin tekstin sijaan kannattaakin lukea vain yhtenä pitkänä foorumi/somevastauksena, koska sain niin paljon kysymyksiä eri kanavissa, että oli helpompi vain vastata niihin kaikkiin yhden blogitekstin muodossa.

   Kirja onkin edelleen lempiformaattini kaikista kirjoitusmuodoista, koska siinä oikeasti pääsee juuri niin syvälle kuin haluaa asioissa eikä tarvi vedellä mutkia suoriksi, mutta toki se vaatiikin sitten itseltä sen tuhatkertaisen panostuksen aina.

   Vastaa
 3. Kiitos pikaisesta Kempower tiivistelmästä, itsekin lisäilin hurjat 90 lappua tänään, mutta jäi vähän hiertämään päivän reaktio kumminkin mieltä. Luettuani tekstisi uskon, että sain mielenrauhan ja saan nukutuksi ensiyön. Kiitos!!

  Vastaa
  • Hienoa, että tekstistä oli apua! Mutta tosiaan täytyy muistaa, että voin olla myös erittäin pahasti väärässä ja kasvu dippaa enemmänkin ja pitkäjänteisemmin. Mutta aika näyttää – sijoittamisen suola onkin se, että mikään ei kuitenkaan loppupeleissä ole varmaa.

   Vastaa
 4. Viisas sijoittaja my ass. Jätkä ei tiedä mistään mitään. Siinä kun äimistelette miksi Kempower laski. Kasvuala joo, mutta mikä Kempowerista tekee paremman kuin kaikki muut latausratkaisuja tarjoavat yhtiöt? No ei mikään. Idiootit suomalaiset ostaa Kempoweria kun eivät paremmasta tiedä. Onnea matkaan!

  Vastaa
  • Toki Kempower ei ole myöskään sen huonompi kuin kilpailijansa, vain koska on suomalainen. Hyvä kuitenkin irrottaa osakekurssin ja yrityksen eteneminen toisistaan, sillä yritys itsessään on erinomainen ja sen näkee suoraan luvuista – osakekurssi vain on ottanut erittäin paljon etukenoa, jonka takia liikkeet ovat näin vahvoja.

   Vastaa
 5. Kiitos mielenkiintoisesta kommenteista ja hyvästä analyysistä.
  Kun lueskelen ajatuksiasi ja katseen suuntaamista H2:lle, jolloin olisi paljon kiinniotettavaa koko vuoden liikevaihdosta mieleen tulee seuraava ajatus:
  Näetkö analogiaa tässä tilanteessa Talenomiin, jossa kannattavuusparannuksen ruotsista tulisi näkyä jo luvuissa H1 25?
  Tarkoitan, että kun salkussasi ja seurannassasi on kaksi yhtiötä, joilla on aiempi kannattavan kasvun träkki ja joissa molempiin tarinaan on tullut (toivottavasti) väliaikainen hikka ja joissa on melko selvä ajallinen takaraja, jolloin muutoksen tulisi näkyä, tai sijoitustarina kokee ainakin jonkinmoisen kolhun ja mahdollisesti koko sijoitusteesi menee uusiksi.
  Olen ymmärtänyt kuitenkin kirjoituksistasi, kirjastasi ja haastattelustasi sen, ettet mene ”toivotaan, toivotaan” -osastolle sijoitustesi kanssa eikä aliperformoijat siirry sinne kuuluisaan pitkään salkkuun.
  Koetko tämän aiheuttavan stressiä, koska salkkusi on varsin keskitetty? Yritän siis toisinsanoen päästä hieman ”pääsi sisään” koska koen psykologian ja tunteiden vaikutuksen sijoituskäyttäytymiseen tosi mielenkiintoisena 😀

  Olen itsekin sijoittanut Kempoweriin, mutta koska olen pääasiallisesti indeksisijoittaja ja indekseissä on iso bulkki rahoistani, harmittaa toki oma aiemmin virheellinen ajatuskuvio osakkeen arvostuksesta (nyt -15% taulussa) mutta tiedän, etten aiheuta pitkällä aikavälillä omaisuudelleni paljoakaan hallaa, vaikka olisin lopulta täysin väärässä.

  Kiitos hyvästä sisällöstä!

  Vastaa
  • Kuvaat erittäin hyvin kasvusijoittajan arkea, haha. Käytännössä, jos sijoittaa kasvuyrityksiin, on käytännössä pakko katsoa tulevaisuuteen, koska pomppuja kaikkien yritysten kasvu- ja kannattavuusmatkaan tulee aina. Kyse ei ole niinkään toivotaan, toivotaan tilanteesta, vaan luottamus löytyy vahvana molempiin sijoituscaseihin juuri mainitulla aikajänteellä.

   Tärkeintä onkin se, mitä tapahtuu, jos vaikka Talenomin H1 ei tilannetta käännä ensi vuonna. Sinänsä tämä vaatii vain tietyn mindsetin ja ei itseäni stressaa, koska jos arvio esim. Talenomin kanssa on väärä, niin sitten myyn ne vain pois vähitellen ja vaihdan muihin sijoituksiin – salkku kuitenkin on niin keskitetty, että en voi tehdä liikaa kompromisseja lupausten pettämisten kanssa yritysten liiketoiminnassa. On hyvä kuitenkin muistaa, että sijoittamisessa pitää kuitenkin olla myös armollisuutta omia päätöksiään kohtaan, koska jos voisi olla kaikessa oikeassa, olisin jo miljardööri!

   Vastaa

Jätä kommentti