Kiinaan sijoittaminen – matala arvostus, korkea riski

Kiinaan sijoittaminen on noussut jälleen uudestaan puheen aiheeksi, kuten useasti 2020-luvulla. Tämä johtuu siitä, että kiinalaiset osakkeet ovat äärimmäisen edullisesti hinnoiteltuja – oikeastaan mitä tahansa tunnuslukua katsomalla. Esimerkiksi Kiinan Amazonia Alibabaa saa tällä hetkellä halvemmalla kuin koskaan sen Yhdysvaltain pörssihistorian aikana. Vaikka yhtiö on ollut rinnakkaislistattuna Yhdysvaltain pörssiin aina vuodesta 2014 lähtien.

Tämä ei välttämättä tavallisesti hetkauttaisi, mutta Alibaba on aivan eri tason yhtiö kuin kymmenen vuotta sitten. Kymmenen vuotta sitten Alibaban liikevaihto oli noin 8,5 miljardia dollaria. Viime vuonna 129 miljardia dollaria. Yhtiön liikevaihto on siis yli viisitoistakertaistunut ja samalla osake on jopa laskenut listautumispäivästä. Samassa ajassa yhtiön liikevaihto on myös vuodesta riippuen 4-6-kertaistunut. Ja tämän lisäksi Alibaba vielä kasvaa edelleen 10-20% vuositahtia. Samalla yhtiötä hinnoitellaan tunnusluvuilla, joilla keskimäärin hinnoitellaan kuolevia bisneksiä.

Käytännössä kaikki muutkin kiinalaisosakkeet ovat kokeneet Alibaban kaltaisen kohtalon – liiketoimintojen kehittyminen ja osakkeiden kurssit menevät vastakkaisiin suuntiin, mikä on äärimmäisen harvinaista pörssissä näin laajalla skaalalla. Mitä Kiinan osakemarkkinoilla siis oikein tapahtuu? Ja onko nyt hyvä aika ostaa kiinalaisia osakkeita, kun ne ovat äärimmäisen matalalle arvostettuja? Onko Kiina arvosijoittajan märkä uni vai arvoansa? Näitä kaikkia asioita pohdin tänään?

Kiinaan sijoittaminen – perusasiat

Ulkomaalainen ei Kiinan lakien mukaan saa omistaa kiinalaisia yrityksiä tietyiltä toimialoilta. Etenkin teknologia-ala sekä koulutusala ovat näistä merkittävimmät. Esimerkiksi juuri Alibaban osakkeita voikin teoriassa ostaa niin Saksan ADR-osakkeen kuin Yhdysvaltain ADR-osakkeen kautta, mutta tällöin et todellisuudessa osta Alibaban osakkeita.

Jos ostat näitä reittejä Alibabaa tai jotain muita kiinalaisia osakkeita, ostat todellisuudessa holding-yhtiön yrityksen osakkeita, joka omistaa Alibaban osakkeet. Ja tämän holding-yhtiön taas omistavat Kiinan valtioon jotenkin liitännäiset ihmiset ja holding-yhtiö sijaitsee todennäköisesti jossain Cayman-saarilla.

Tämä on Kiinaan sijoittamisessa tärkeintä muistaa – et oikeasti ole omistaja, vaan olet vain osakespekulantti. Miksi tämä on oleellista? Syy on siinä, että koska et ole oikea omistaja, et voi myöskään katsoa liiketoimintaa, kuten omistaja. Jos ulkomaalaiset voisivat oikeasti omistaa esimerkiksi Alibabaa, ei Alibaban osake olisi koskaan ollut näin alhaalla kuin se nyt on ja sen lisäksi, jos se olisi, olisi se ostettu jo pois pörssistä jonkun muun toimijan toimesta. Niin alhainen arvostus Alibaballa ja monella muulla liiketoiminnalla tällä hetkellä on.

Jos kuitenkin Kiinaan haluaa sijoittaa, suosittelen poikkeuksellisesti käyttämään Interactive Brokersin kaltaisia kansainvälisiä meklareita, joissa osakkeita voi ostaa Hong Kongin pörssistä. Tämä on ainoa tapa hallita Kiina-riskiä edes vähän ja Hong Kongin pörssissä olevat osakkeet ovat hieman paremmin suojassa.

Väitän kuitenkin, että fundamenteilla ja liiketoiminnan kehittymisellä ei ole mitään väliä tällä hetkellä Kiinan osakemarkkinoilla. Ja tämän takia, jos et ole osakespekulantti tai uhkapelaaja, ei Kiinaan ole mitään järkeä sijoittaa. Kiinassa kun ei voi toimia sijoittajan tavoin.

Kiinaan sijoittaminen 2024 – älä hämää itseäsi fundamenteilla

P/E 6! P/B 0,7! Kun katsot Kiinan markkinaa huomaat, että koko osakemarkkina on kroonisessa alennusmyynnissä. Ei pelkästään Alibaba. Miksi näitä lukuja ei kuitenkaan kannata katsoa yhtä sokeasti kuin lännessä? Koska todellisuudessa, niillä ei ole koskaan Kiinaan sijoittamisen historiassa ollut väliä. Kiinalaisten osakkeiden hinnan kehittymistä määrää yksi tärkeä tekijä – se on Kiinan valtio ja sen toimet.

Jos Kiinan valtio päättää kurittaa juuri sinun yrityksesi toimialaa, sen osake laskee. Jos Kiinaa päättää käydä tukkanuottaisille Yhdysvaltain kanssa – tai toisinpäin – kiinalaiset osakkeet laskevat. Jos Kiinan valtio päättää ottaa protektionistisemman aseman omaan talouteensa, kiinalaiset osakkeet laskevat.

Saattaa tuntua oudolta, että joistain asioista – kuten protektionismista – josta Yhdysvaltalaiset osakemarkkinat jopa pitävät, kiinalaiset osakkeet laskisivat. Ongelma kuitenkin on siinä, että aina kun Kiina kääntyy vähän enemmän pois länsimaista, länsimaista rahaa lähtee kiinalaisista osakkeista. Vaikka protektionistiset asiat olisivatkin hyviä kiinalaisten yhtiöiden liiketoiminnalle, se ei olisi hyväksi yhtiöiden osakekurssille, koska jälleen – Kiinassa osakkeet ja liiketoiminta eivät noudata perinteisiä sijoittamisen lakeja, vaan toimivat jopa vähän ristiriitaisesti.

Kiinalainen osakemarkkina onkin tällä hetkellä maailman klassisin putoava puukko. Kontrasijoittajat alkavat löytää itsensä koko ajan enemmän Kiinan markkinoilta, koska niin moni kokee vastustusta. Suomen todennäköisesti parhaan treidaajan Mikko Mäkisen twiitti kertoo hyvin sentimentistä.

Mikolle riitti tässä kohtaa se, että sentimentti oli jo äärimmäisen negatiivinen. Ja sitä se onkin. On kuitenkin hyvä muistaa, että treidatessa tällaiset näkemyksen otot ovatkin juuri järkeviä, koska tarkoitus on vain hyötyä nopeista ylilyönneistä suuntaan jos toiseen. Jos kuitenkin on sijoittaja, joka katsoo pitkää aikaväliä, liiketoimintaa ja todellista maailmaa – eikä pelkästään osakekursseja, Kiina on fundamenteiltaan täysin mahdoton sijoituskohde arvioida.

Kiinaan sijoittaminen on korkean riskin sijoittamista ja siksi en itse sijoita sinne

Kaikin puolin Kiinan osakemarkkina on tällä hetkellä halpa. Ja on todennäköistä, että se sieltä vielä vuosikymmenen sisään kyllä tulee nousemaan. Paljon täytyy kuitenkin muuttua ennen kuin Kiina muuttuu omissa silmissäni millään tavalla sijoituskelpoiseksi, koska tällä hetkellä se on niin täynnä riskejä.

Otetaan loppuun vielä muutama esimerkki siitä, mitä Kiinaan sijoittaessa voi tapahtua, koska Kiinaan sijoittavalle voi kirjaimellisesti käydä ihan mitä vain etenkin Kiinan valtion toimesta, jos kaikesta huolimatta veri vetää Kiinaan päin.

Kun kiinalainen Uber nimeltään Didi listautui pörssiin, kaikki näytti hyvältä ja yhtiö oli Uberin kaltainen nouseva tähti. Vain pari päivää Didin pörssilistautumisen jälkeen Kiinan kyberturvallisuusvirasto käski sovelluksen poistettavaksi app-storeista ”tietoturvasyistä”. Didin osake romahti 40% lyhyessä ajassa tämän uutisen myötä. Ja kuten usein putoavan puukon kohdalla, osake laski tästä vielä lisää 75%.

Toisessa esimerkissä, koska koulutus on Kiinassa korkealle arvostettu ala, Kiinan valtio määräsi lisäopetusta tarjoavia yrityksiä yhdessä yössä muuttamaan osan liiketoiminnastaan voittoa tavoittelemattomaksi yhtiöiksi, jotta opetusten kustannuksia saataisiin alaspäin Kiinassa! Monen ympäri maailman listatun kiinalaisen opetusyrityksen osake romahti viikkojen aikana 90% tämän myötä.

Kolmantena, Kiina on myös mobiili – ja tietokonepelaamisen luvattu maa. Kiinan valtio huomasikin ongelman ja alkoi rajaamaan alaikäisten videopelaamista lakisääteisellä tuntirajalla. Tästä ei Tencentin kaltaiset videopeliyhtiöiden osakkeet olleet erityisen iloissaan.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, Alibaban perustaja-toimitusjohtaja Jack Ma hiljennettiin heti, kun hän vähän epäsuorasti kritisoi Kiinan hallitusta. Tämä johti Alibaban spin-offin Ant Financialin perumiseen ja läjään regulaation tiukentamista, jotka jotenkin mystisesti eniten osuivat juuri Alibaban kaltaiseen liiketoimintaan vuosien ajan. Ja pari vuotta myöhemmin viime vuonna Alibaban suunniteltu pilvipalvelinyrityksen spin-off kariutui myös USA-Kiina geopoliittisten jännitteiden myötä. Pahin näyttää tällä hetkellä olevan takana, mutta markkinalle jää usein tällaisesta pitkän ajan traumat, mitkä näkyvät myös Alibaban osakkeessa edelleen.

Listaa voi jatkaa juuri niin pitkään kuin haluaa, mutta toivottavasti tämä kuvaa hyvin sitä, millaisia aika outoja riskejä Kiinaan kuuluu.

Trumpin mahdollinen valinta jatkokaudelle ei tule ainakaan helpottamaan tätä ja etenkin länsimaiden ja Kiinan vastakkainasettelu saattaa jopa vahvistua tulevina vuosina, joten Kiinaan sijoittavan aika voi muuttua tänä vuonna vielä entistä pidemmäksi. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovatkin yksi isoimpia tekijöitä myös sijoitusmarkkinoiden luottamusta ajatellen.

Kiinaan sijoittaessa täytyy myös muistaa, että siellä kytee aina riskejä, jotka eivät ole nähtävissä, kuten sijoittamisessa yleensäkin. Kiina on yksi epäläpinäkyvämpiä talouksia maailmassa, johon länsimailla on kuitenkin pääsy, joten riskit ovat sen mukaisia. Onkin hyvä muistaa, että vaikka perinteisessä sijoittamisessa arvostelutason lasku vähentää sijoittamisen riskejä, ja se kuuluukin erityisesti perinteisen Intelligent Investor -tason arvosijoittamisen perusoppeihin, Kiinaan tätä samaa oppia ei voi suoraan soveltaa.

Kiinassa on aito mahdollisuus siihen, että osakkeet nollautuvat, ne jäädytetään tai sitten ne vain jatkavat pohjalla mörnimistä tavalla tai toisella.

Samalla on myös muistaa, että korkeat riskit eivät tee Kiinasta automaattisesti huonoa sijoitusta, vaan puhtaasti vain korkean riskin sijoituksen. Onkin aivan yhtä mahdollista, että pohjat on nähty ja korjausliike on vasta alussa ja pikavoittoja sekä korkeita pidemmän ajan voittoja on myös luvassa kärsivälliselle sijoittajalle. Näihin asioihin ei kuitenkaan sijoittaja tai edes yritykset voi itse vaikuttaa. Kaikki on Kiinan valtion käsissä ja siinä, miten he viestivät ja mitä viestivät. Kyseessä onkin vain puhdas kolikonheitto, joka voi päättyä hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Perinteisen sijoittamisen kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä, vaan Kiinaan sijoittaminen on pitkälti spekulatiivista.

Tämän takia itse pysynkin erittäin kaukana Kiinasta niin kauan kuin Kiina jatkaa nykyisenkaltaista sisä- että ulkopolitiikkaansa – osakemarkkinoilla on tarjolla kuitenkin aivan samanlaisia riski/tuottosuhteita tarjolla ympäri länsimaidenkin pörssejä – ilman turhaa poliittista lisäriskiä.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Kiinaan sijoittaminen – matala arvostus, korkea riski”

  • Jos kyse on pelkästään Kiinasta, riskit ovat samat, vaikka toki jotkut rahastot ovat syöneet Hong Kong-osakkeita (eli ovat hieman vähäriskisempiä) kuin toiset rahastot taas syöneet Eurooppa/Jenkkilistattuja ADR:iä. Kiinan sisäiset riskit toki samat kaikilla kiinalaisilla yhtiöillä.

   Mielestäni kuitenkin, jos Kiinan paino vaikka kehittyvien markkinoiden rahastossa on 20%, niin ongelma ei ole niin suuri, koska itse rahaston hajautus vähentää riskiä merkittävästi yhdessä osakkeiden hajautuksen takia. Mutta tosiaan ei ole oikein tai väärin sijoittaa Kiinaan, sijoittajan pitää vain mielestäni aina muistaa se todellinen riskitaso Kiinaan sijoittaessa ja mitä se voi tarkoittaa erilaisissa tilanteissa.

   Vastaa
 1. Lapsus? ”Vaikka yhtiö on ollut rinnakkaislistattuna Yhdysvaltain pörssiin aina vuodesta 2024 lähtien.”

  Tarkoitat varmaan 2014?

  Hienoa että jaksat ylläpitää tätä blogia✌️

  Vastaa
 2. Täysin samaa mieltä! Ainoa ero siinä, että en ostaisi kiinalaisia osakkeita vaikka putoaisivat indeksitasolla 90 pinnaa nykyisestä. Tai no saattaisin silloin läpällä heittää 1% salkusta, mutta en enempää. Kuten Venäjällä, myös Kiinassa poliittinen riski on liian suuri ja sen suuruuden arviointi on mahdotonta.

  Vastaa
  • Joo 90% kurssilasku tarkoittaisi sitä, että uutiset olisivat menneet huomattavasti vielä nykypisteestäkin synkempään suuntaan. Jolloin myös riskit todennäköisesti olisivat nykyistäkin korkeampia. Toki viime viikkoinakin on nähty hyviä uutisia, mutta tilanne varmasti pysyy jännittyneenä koko tämän vuosikymmenen – osakemarkkinat sitten elävät omaa maailmansa siinä ympärillä.

   Vastaa
 3. Hyvä artikkeli Kiinariskistä, joka toikin mieleeni toiveen vastaavasta kirjoituksesta, nimittäin kontraamisesta! Olisi mielenkiintoista kuulla analyysi eri toimialoista ja niihin liittyvästä syklisyydestä. Esim. REIT yhtiöissä on nyt vastaavat arvostuskertoimet kun finanssikriisissä/koronadipissä ja pitkässä juoksussa hyvien yhtiöiden arvostus on aina ollut lähellä Net Asset Valueta – onkin siis odotettavissa että tuo sektori ylisuorittaa korkojen laskiessa. Pyysin tekoälyä luomaan listan eri sektoreista – niistä voisi esim poimia muutaman mielenkiintoisimman ja käydä vähän niihin sijoittamista läpi:

  1. Kaivosteollisuus
  Litium: Kysynnän kasvu sähköautojen ja uusiutuvan energian varastointiratkaisujen myötä.
  Uraani: Ydinvoiman kasvava rooli puhtaana energialähteenä.
  Jalometallit: Kulta, hopea ja platinametallit talouden epävarmuuden vakuutuksena.

  2. Energia
  Uusiutuvat energialähteet: Aurinko-, tuuli- ja vesivoima.
  Perinteiset energialähteet: Hiili, öljy ja maakaasu markkinoiden muutosten aikana.
  Vaihtoehtoiset polttoaineet: Biopolttoaineet, vetyenergia.

  3. Kuljetus ja Logistiikka
  Shipping
  Kontit: Globalisaation ja kansainvälisen kaupan heilahtelut.
  LNG: Nesteistetyn maakaasun kuljetuksen kasvu.
  Tankkerit: Raakaöljyn ja jalostettujen tuotteiden kuljetus.
  Ilmailu: Lentoyhtiöt ja lentokonevalmistajat pandemian jälkeen.
  Maantiekuljetus: Logistiikkayritykset ja rahtipalvelut.

  4. Teknologia
  Puolijohdeteollisuus: Syklisyys ja teknologian nopea kehitys.
  Tietoturva: Kasvava tarve kyberturvallisuusratkaisuille.
  Pilvipalvelut ja tietojenkäsittely: Big data, tekoäly ja koneoppiminen.

  5. Kulutustavarat
  Kestokulutustavarat: Auto-, kodinkone- ja elektroniikkateollisuus.
  Päivittäistavarat: Elintarvikkeet, juomat ja henkilökohtaisen hygienian tuotteet.
  Ylellisyystavarat: Korkean hintaluokan brändit ja tuotteet.

  6. Terveydenhuolto
  Lääketeollisuus: Patentoimattomat lääkkeet, bioteknologia.
  Terveydenhuollon palvelut: Sairaalat, hoitokodit ja terveydenhuollon teknologia.
  Lääkintälaitteet ja -välineet: Diagnostiikkalaitteet, kirurgiset instrumentit.

  7. Rahoitus
  Pankit: Korkoympäristön muutokset ja luotonannon dynamiikka.
  Vakuutus: Riskienhallinta ja vakuutustuotteiden kysyntä.
  Kiinteistösijoitusrahastot (REITs): Kiinteistömarkkinoiden syklisyys ja vuokrausasteet.

  8. Kiinteistöt
  Asuinrakentaminen: Markkinoiden kysynnän ja tarjonnan dynamiikka.
  Toimitilat: Toimisto-, vähittäis- ja teollisuustilat.
  Infrastruktuuri: Julkiset ja yksityiset investoinnit infrastruktuuriin.

  9. Viihde ja Media
  Perinteinen media: Lehdistö, televisio, radio.
  Digitaalinen viihde: Suoratoistopalvelut, videopelit, sosiaalinen media.

  10. Matkailu ja Vapaa-aika
  Hotellit ja majoitus: Matkailun trendit ja kausiluonteisuus.
  Risteilyt: Matkailualan elpyminen ja kestävän matkailun kasvu.
  Vapaa-ajan palvelut: Urheilu, kulttuuri ja ulkoiluaktiviteetit.

  Vastaa
  • Enpä ole kontraamisesta itse asiassa laisinkaan kirjoittanut lähes 10 vuoden blogiuran aikana, eli äärimmäisen hyvä ehdotus, kiitos! Laitan heti listaan ja pyrin tekstin laittamaan ulos ennen kesää – nyt on muutenkin mielenkiintoinen aika juuri kontraamisen suhteen.

   Vastaa
 4. Hei

  Hyvä kirjoitus. Mielestäni kiinan muuttuvaan lainsäädäntöön reagoidaan länsimaissa vahvasti samalla kun lännen regulaatiot ohitetaan olankohauksilla. Google, Meta ja monet muut ovat saaneet mittavia miljardiluokan sakkoja markkina-aseman väärinkäytöstä esimerkiksi EU:ssa ja yhtiöiden pakkopilkkomiset ovat usein keskusteluissa. Tupakkatuotteiden, polttomoottoreiden, pikavippien ja monien muiden tuotteiden myyntiä on vaikeutettu (oikeutetusti).

  Toki Kiinassa kaikki on paljon mielivaltaisempaa yhden puolueen päättäessä kaikesta. Siitä huolimatta yritän ajatella mahdollisimman kapitalistisesti. Yritykset tuottavat vuosi vuodelta paremmin samalla kun niiden laskennallinen markkina-arvo putoaa yrityksistä riippumattomista syistä = Hyvä diili. Monet isot yhtiöt ostavat omia osakkeitaan ja ovat lisäksi aloittaneet osinkojen maksamisen (JD.com, Alibaba jne). Sisämarkkina on valtava ja vaikka ulkosuhteet jäätyisivät en näe, että se olisi isoimpien yhtiöiden menestyksen tiellä. Yhtiöiden arvostus voi olla mitä vaan, mutta niin kauan kuin sinulla on omistus yhtiöistä tai sen omistavasta holding yhtiöstä, niin en näe tarvetta paniikille liiketoiminnan kasvaessa. Tietenkin Kiinassa omistuksen suhteenkin voi mennä matto alta, mutta se olisi järjetöntä jopa Kiinalta. En arvannut kyllä Venäjänkään hylkäävän kaikki ulkomaiset investoinnit vuosikymmeniksi.

  Riski/tuotto suhde on mielestäni kohdillaan ja komppaan Mikko Mäkistä. Katsotaan missä mennään 10v päästä kun toivottavasti Xi jinping on silloin enää pelkkä muisto.

  Vastaa
  • Megateknot tosiaan ovat kasvamassa koko ajan isommiksi, mutta toki niiden pilkkomisesta on puhuttu jo vuosikymmeniä. En itsekään yhtään niitä omista, koska koen, että regulaattorien on pakko jossain kohtaa puuttua peliin, mutta toisaalta olen odottanut tätä vuosikymmenen ja missanut aivan järkyttävät tuotot tätä odotellessa 😀 Viime Kiina-tekstissä maintsinkin sen merkittävän eron länsimaiden ja Kiinan välillä. Meillä raha on valtaa, Kiinassa valta on valtaa. Ja siksi myös teknoyhtiöt länsimaissa ovat niin pitkään saaneet hamstrata itseään isommiksi, koska koon myötä myös niiden poliittinen vaikutusvalta kasvaa koko ajan.

   Ja tosiaan, Kiinaan sijoittaessa kyse ei missään nimessä ole siitä, että yhtiöt eivät tekisi rahaa tai niiden fundamentit sekä arvostus ei näyttäisi hyvältä. Kaikki nämä pitävät paikkansa, mutta kuten todettu, niiden tuijoittaminen on turhaa niin pitkään kuin geopoliittiset välit ovat yhtä tulehtuneita kuin nyt ovat. Ulkosuhteiden jäätyminenhän tosiaan todennäköisesti myös johtaisi yhtiöiden listautumisen poisvetämiseen tai omistuslainsäädäntöjen säätämiseen, jonka takia poliittinen riski on myös aina suoraan omistukseen linkittyvä.

   Mutta tosiaan, jos Kiina jossain kohtaa länsimaistuu ja välit taas lämpenevät, silloin tuottoja on luvassa – Kiina on mielenkiintoinen enigma ja sitä varmasti jatkossakin tulen blogissa vuosittain käsittelemään.

   Vastaa
 5. Mahtavaa, kun teet maakohtaisia kirjoituksia. Tämä oli erinomainen!

  Kiina on tietysti monella sijoittajalla seurannassa ja halu iskeä toivottavalla nousun hetkellä romahtaneeseen markkinaan on kova. Itsekin olen pidempään seurannut, hieman IB kautta sijoittanut ja yrittänyt oppia ymmärtämään poliittisia riskejä syvemmällä tasolla, mikä on tietysti toisaalta länsimaissa kasvaneelle lähes mahdotonta.

  Tässä kirjoituksessa sait kyllä kerralla kerrottua useita näistä kovalla työllä kaivetuista opeista kerralla ja anylysoituna. Nyt itsellä erityisenä kiinnostuksen kohteena tuleva USA: n presidentti ja miten hänen aikaisemmalla kaudella Kiina – suhteet elivät, ja markkina kukoisti. Josko S&P – indeksi sijaan vaikutus olisi suurempi Kiinassa..

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Kiina on kieltämättä äärimmäisen kiinnostava markkina ja se tosiaan monella kiikarissa, niin siksi ajattelin, että aihe on ajankohtainen. USA:n vaalit ovat todennäköisesti länsimaissa se merkittävin tekijä Kiina suhteisiin, yhdessä Venäjä-dilemman kanssa, mutta toki molempiin aika suoraan Yhdysvaltojen toiminta vaikuttaa. Biden vs. Trump uusinta toki vaikuttaa muutenkin markkinoihin ympäri maailman, joten mielenkiintoinen vuosi on kyllä tulossa.

   Vastaa

Jätä kommentti