Kiinaan sijoittaminen ja sen riskit – voiko fundamenttisijoittaja sijoittaa Kiinaan?

Kiinaan sijoittaminen muuttuu sitä houkuttelevammaksi, mitä enemmän kiinalaisia osakkeita moukaroidaan pörssissä. Olen kirjoittanut aiemmin kiinalaisiin osakkeisiin sijoittamisen mahdollisuuksista, mutta tänään keskityn ennen kaikkea riskeihin Kiinan osakemarkkinoilla.

Suuri osa Kiinaan kohdistuvista riskeistä ei ole enää teoriaa, vaan moni riski on nyt aidosti realisoitunut. Tästä johtuen aihe on monen mielessä ja moni lukija onkin viime viikkoina kysellyt Alibaba-sijoituksistani ja siitä onko ajatukseni muuttuneet.

Tässä kirjoituksessa käynkin läpi omat ajatukseni Kiinaan sijoittamisen tilanteesta nykymaailmassa, millaisia riskejä tulevaisuudessa on vielä mahdollista toteutua sekä, mitkä ovat omien Kiina-sijoitusteni kohtalot.

Kiinaan sijoittamisen riskit ovat toteutuneet lähes täydellisesti 2020-luvulla

Muistutus alkuun: Kiinaan sijoittaminen ei toimi aivan samalla kuin suomalaisiin osakkeisiin. Kiinalaisia osakkeita ostaessa suomalainen sijoittaja ei osta samalla tavalla osaa yrityksestä kuin perinteisiä osakkeita ostamalla, jos hän ostaa osakkeita Yhdysvaltain tai Euroopan pörsseistä.

Tämä tarkoittaa, että kun ostat esim. Alibaban osakkeita Saksan pörssistä, et osta oikeasti Alibaban osakkeita pörssistä, vaan ostat holding-yhtiön yrityksen osakkeita, joka omistaa Alibaban osakkeet. Ja tämän holding-yhtiön taas omistavat Kiinan kansalaiset ja holding-yhtiö sijaitsee todennäköisesti jossain Cayman-saarilla.

Tämä kikkailu johtuu Kiinan lainsäädännöstä, joka kieltää ulkomaalaisten osakeomistukset tiettyjen toimialojen kiinalaisiin yrityksiin. Nämä yritykset, jotka ovat strategisesti jollain tavalla tärkeitä Kiinan valtiolle (esim. teknologia ja koulutus) eivät saa ajautua ulkomaalaisten ja etenkään länsimaalaisten omistukseen.

Tähän mennessä homma on pysynyt näin yksinkertaisena, mutta uusimman Wall Street Journalin raportin mukaan Kiina saattaa olla harkitsemassa sitä, että uudet teknologiayritykset eivät saisi listata edes tällä tavalla osakkeitaan Yhdysvaltojen pörssiin. Kyse on siitä, että kiinalaista kuluttajadataa ei haluta päästää länsimaisten käsiin. Tai tämä on ainakin virallinen selitys. Tämä Kiinan hallituksen pakkomielle tietoon näkyi myös kiinalaisen Uberin Didin listautuessa pörssiin vain vähän aikaa sitten.

Kaikki näytti hyvältä, mutta vain pari päivää Didin pörssilistautumisen jälkeen Kiinan kyberturvallisuusvirasto käski sovelluksen poistettavan kotimarkkinoiden applikaatiokaupoista tietoturvasyistä. Didin osake romahti 40% lyhyessä ajassa tämän uutisen myötä.

Kolmantena esimerkkinä sääntely näkyy myös opetusteknologia-alaan, joka on ollut kiinalaisissa osakkeissa aiemmin äärimmäisen kova kultaavuoleva ala, koska koulutus on Kiinassa ja Aasiassa niin kovasti arvostettua. Kiina määräsikin koululaisten tukiopetusta tarjoavia yrityksiä muuttumaan osakeyhtiöistä non-profit organisaatioiksi, jotta opetusten kustannuksia saataisiin alaspäin Kiinassa. Monen Yhdysvaltoihin ja Kiinaan listatun kiinalaisen opetusyrityksen osake romahti viikkojen aikana 90% tämän myötä (esim. Tal Education).

Kun tämäkään ei vielä riittänyt, niin Kiina alkoi rajaamaan alaikäisten videopelaamista tuntirajoituksilla. Kiinassa ei juuri ole konsolipelaamisen kulttuuria, vaan suurin osa peleistä on joko mobiili-tai tietokonepelejä, joka on mielenkiintoinen, mutta ei yllättävä rajoitus. Etenkin mobiilipelit ovat usein rakennettu tarkoituksenmukaisesti koukuttavaksi sen sijaan, että ne olisivat vain nautinnollisia pelata.

Kaikki tämä on aika kaukana siitä vapaasta markkinakapitalismista, johon olemme länsimaissa tottuneet. Länsimaissa keskimäärin raha on valtaa ja yritysmaailma tuntuu usein lobbaavan itselleen sopivat päätökset poliitikoilta. Kiinassa asiat ovat yksinkertaisemmin. Kiinassa valta on valtaa ja miljardöörikin voi löytyä milloin vain merenpohjasta.

Mitä voi olla vielä tulossa?

Olen rehellinen. Kun tein Kiinaan omat sijoitukseni (eli Alibaba) sijoituksen, en tehnyt kotiläksyjäni tarpeeksi hyvin. Luotin siihen, että asiat eivät voi mennä näin pahaksi ja liiketoiminnan fundamentit voittavat mitkä tahansa regulaatiot tai väliaikaiset esteet. Näin asiat toimisivat länsimaissa.

Kun ostaa hyvää yritystä väliaikaisten huonojen uutisten kohdalla, usein tekee hyvän sijoituksen. Fakta kuitenkin on, että en tunne Kiinalaista yhteiskuntaa, kulttuuria ja sitä, mitä Kiinasta voi olettaa, joten en voi varmaksi sanoa, pitääkö tämä paikkansa esim. Alibaban kohdalla. Voi olla, että pitää, mutta tässä kohtaa myös negatiivinen tulos on täysin mahdollinen.

Tästä oppineena aloin kuitenkin tutkimaan asiantuntijoiden näkökulmia siitä, mitä Kiinaan sijoittaneena voi vielä olla mahdollista odottaa. Seuraavassa siis mahdollisia uusia toteutuvia riskejä, jotka saattavat olla vielä tulossa Kiinasta päin kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaneelle.

1. Kiina tähtää strategisesti pidemmällä aikavälillä listautumisten keskittämiseen Hongkongin ja Shanghain pörsseihin, jolloin uusien yritysten ei ole mahdollista listautua länsimaihin –> nykyiset kiinalaiset osakkeet menettävät kiinnostuksensa, koska niihin kohdistuva paine niin USA:n kuin Kiinan osalta kasvaa. 

2. USA finanssiregulaattori ei enää päästä kiinalaisia yrityksiä listautumaan pörssiin, koska holding-yritys rakenne ei palvele sijoittajien etuja. 

3. Kiina lisää entisestään otetta eri alojen yrityksistä, joka tuhoaa yritysten kannattavuuden ja vaikuttaa näin negatiivisesti myös yritysten liiketoimintaan. 

4. USA pakottaa kiinalaiset yritykset pois USA:n pörssistä, koska ne eivät täytä läpinäkyvyysvaatimuksia, mitä pörssiyrityksille on asetettu.

5. Kiina pakottaa kiinalaiset yritykset pois USA:n pörsseistä – syynä arvokkaan tiedon vuotaminen USA:n valtiolle. 

Pahimmassa tapauksessa kiinalaiset osakkeet poistuvat täysin länsimaisilta markkinoilta ja vaikka tässä kaiken omaisuuden menettämisen todennäköisyys onkin erittäin alhainen – tulee tästä aiheutuva kurssilasku joka tapauksessa tekemään ison loven jokaiseen kiinalaiseen sijoitukseen.

Ja kaikesta huolimatta tässä on todennäköisesti vain jäävuoren huippu mahdollisista riskeistä. Kiinan valtio on selkeästi rakentamassa aivan uudenlaista yhteiskuntaa (jossa ei kyllä rehellisesti sanottuna ole pelkästään huonoja puolia ihmisten näkökulmasta), mutta osakesijoittajalle Kiina on muuttunut koko ajan arvaamattomammaksi ympäristöksi toimia.

Kiinaan sijoittaminen 2023 – miltä tilanne nyt näyttää?

Viimeiset vuodet ovat olleet länsimaitakin turbulenttisimpia Kiina-sijoituksille, jota kuvaa hyvin tällä hetkellä järkevin Kiina ETF:n viimeisen kuuden vuoden kehitys, josta kuva alla.

kiinaan sijoittaminen
Kiinaan sijoittaminen ja ETF:t. Lähde: Nordnet

Kuva kertoo karua kuvaa siitä, miten keskimääräiset kiinalaiset sijoitukset ovat viime vuosina tuottaneet. Kuudessa vuodessa yllä olevaan Kiina ETF:ään sijoittaessa käteen ei ole jäänyt käytännössä mitään. Samassa ajassa esim. Yhdysvaltain Nasdaq-indeksi on kolminkertaistanut itsensä.

Kun miettii, että paras Kiina rahasto tuotoiltaan viime vuosina on korkeakuluinen OP Kiina-rahasto, on moni Kiinaan sijoittanut sijoittaja saattanut hyvin jäädä jopa tappiolle kokonaissijoituksissaan tai vain pettynyt suuresti, kun kotimaalla tai Yhdysvalloissa samaiset indeksirahastot ovat pystyneet parhaimmillaan moninkertaistamaan varallisuuden.

Miltä tilanne siis näyttää nyt? Mielestäni suuri määrä riskejä on jo purkautunut, sillä ne ovat toteutuneet lähes pahimmalla mahdollisella tavalla. Tästä huolimatta uusia riskejä syntyy koko ajan enemmän horisonttiin ja näyttää siltä, että Kiinan valtio ei ole keventämässä teknologiayhtiöihin kohdistuvia regulaatioita eikä Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet tule palautumaan hyviksi todennäköisesti koko tämän vuosikymmenen aikana.

En itse usko tilanteeseen, jossa kaikki kiinalaiset yritykset pakotettaisiin pois USA:n pörssistä, mutta on vaikea nähdä tilannetta, missä positiivinen uutisvirta antaisi kiinalaisille osakkeille yhtäkkisen noususpurtin ylöspäin, kun yleinen sijoittajien sentimentti on niin negatiivinen. Toki hullumpiakin asioita on tapahtunut, mutta pidän tätä erittäin epätodennäköisenä lyhyellä aikavälillä, koska yksityissijoittajien muisti on niin lyhyt.

On myös huomattavissa, että niin Alibaba kuin Tencent ovat lähentyneet Kiinan valtion omistamia yrityksiä yhteistyössään sekä lisänneet panostuksia valtion hyväntekeväisyys-aloitteeseen (identtisen määrän eli noin 15 miljardia dollaria viiden vuoden aikana). Kiinalaiset yritykset ovatkin tällä hetkellä täydessä takapuolen nuolemismoodissa Kiinan valtiota kohtaan ja aika näyttää toimiiko tämä strategia.

Entä mitä tein Alibaba-omistukselleni, jota salkussani oli noin 10 000 euroa (ja joka on noin 3000 euroa tappiolla)? Myin Alibaba-sijoitukseni joulukuussa 2020 huomattuani, että vaikka Alibaba onkin selkeästi aliarvostettu, ei Kiinaan sijoittaessa fundamentteja voi sokeasti katsoa.

Kiinaan sijoittaminen – mistä kannattaa välittää?

Suurin kysymys kuitenkin kuuluu, onko fundamenteilla enää yhtään mitään merkitystä Kiinaan sijoittaessa?

Alibaba monen muun Kiina-osakkeen tapaan on ollut kroonisesti aliarvostettu lähes sen koko pörssiuran ajan ja tällä hetkellä se on aliarvostetumpi kuin koskaan. Missä tahansa muussa maassa operoidessaan Alibaba olisi tällä hetkellä vuosituhannen varmin sijoitusmahdollisuus ja voisin laittaa kaikki rahani siihen kiinni hyvin mielin. Koska kyse on Kiinasta, asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Jos Alibaban kurssi alkaa jossain kohtaa seuraamaan oikeasti sen liiketoiminnan arvoa, tulee luuseriosakkeesta erittäin nopeasti sankariosake, mutta jos näin ei käy, jää Alibaban osakekurssi mörnimään pohjamutiin kaikesta siitä huolimatta, että se on jokaisella olemassa olevalla arvonmääritysmenetelmällä halpa. Ja näin tuntuu nyt käyneen, kun poliittiset riskit ovat nousseet aivan uudella tavalla esille maailmassa.

Kuten hyvin tiedämme, markkinat voivat pysyä epävarmoina paljon pitempään, kuin yksityissijoittaja jaksaa olla kärsivällinen, josta johtuukin myös Alibaban viimeisin pörssisyöksy – moni sijoittaja on heittänyt hanskat jo tiskiin ja haluaa nukkua yönsä hyvin miettimättä Kiina-riskejä, joka on enemmän kuin hyvä vaihtoehto.

Kiinaan sijoittaminen onkin tänään, huomenna ja ensi vuonna erittäin korkean riskin sijoittamista. Kiina on autoritäärinen valtio, jonka liikkeet ovat vaikeasti ennustettavissa. Koska pörssit vihaavat epävarmuutta enemmän kuin koskaan, on vaikea nähdä, että Kiinaan sijoittamisen riskit vähenisivät millään tavalla koko 2020-luvun aikana. Tästä syystä olen rajannut Kiinaan sijoittamisen kokonaan omasta sijoitusstrategiastani. Osakemarkkinoilla on tarjolla parempaa tuottoa pienemmällä riskillä, joten Kiinaan sijoittaminen ei yksinkertaisesti ole viisasta.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

7 kommenttia artikkeliin ”Kiinaan sijoittaminen ja sen riskit – voiko fundamenttisijoittaja sijoittaa Kiinaan?”

 1. Oma näkemykseni, joka ei perustu käytännössä mihinkään faktaan (mutta kuitenkin olen aiheesta paljon lukenut spekulaatioita), on se, että ADR:t tullaan poistamaan Yhdysvaltojen listoilta 100% varmuudella parin vuoden sisällä ja en ole täysin varma mitä niihin sijoittaneiden ihmisten rahoille käy tässä tilanteessa.

  Itseäni ei saisi käytännössä mikään voima maailmassa sijoittamaan kiinalaisiin yrityksiin nyt tai tulevaisuudessa. Koko maassa ei ole käytännössä yhtäkään yritystä, jonka kirjanpitoon luotan ja valtioon ylipäätänsä ei voi (minkä toitkin loistavasti esille kirjoituksessa). Tai no voisin jonkun läppä satasen heittää, mutta en yhtään sen suurempaa summaa.

  Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan 🙂

  Vastaa
  • Joo siinä kohtaan kun ADR:ien poistosta aletaan puhumaan edes jollain tasolla spekulatiivisesti, niin exit Kiina-sijoituksista pakko tehdä. Tosin silloin varmasti on jo liian myöhäistä reagoida. Vaikka ADR:ssa ei kaikkia rahoja menettäisi, laskisi ADR:ien poistuminen pörssistä joka tapauksessa osakkeita niin paljon, että sijoitus olisi surkea. Pelko kuitenkin tuntuu olevan juuri nyt niin vahva markkinoilla, että usein näissä tilanteissa kurssit käyvät pohjilla. Toivon myös, että suurvallat jonkinlaiseen sopuun jossain kohtaa pääsevät, eikä välit tulehdu tästä ikuisuuteen. Se haittaisi sitten jo koko maailmantalouttakin.

   Vastaa
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus.

  Mietin vielä noita mainitsemiasi riskejä. Neljä viidestä riskistä liittyy käsittääkseni vain ADR-arvopapereihin, eikä sinänsä yhtiön liiketoimintaan. Joten jos yhtiön osakkeita ostaa esimerkiksi Hongkongin pörsisssä niin riskit ovat huomattavasti pienemmät.

  Tietysti poliittinen riski siitä että Kiinassa otetaan käyttöön uutta sääntelyä on olemassa.

  Tämän takia ainakin itse ostin Alibabaa suoraan Hongkongin pörssistä.

  Vastaa
  • Joo ehdottomasti itsekin ostaisin Hong Kongista, jos omalla palveluntarjoajallani se olisi mahdollista. Muistaakseni Niin Nordnetissä kuin Danskessakaan ei pysty Hong Kongin markkinoille sijoittamaan. Toki ADR:t ovat vain osa tätä yhtälöä, koska en yllättyisi vaikka Kiina kieltäisi ulkomaalaiset omistukset kokonaan, joten Hong Kongiakaan ei voi täysin riskittömänä pitää länsimaalaiselle sijoittajalle. Mutta ehdottoman hyvä tapa tasata tuota omasta mielestäni isointa riskiä!

   Vastaa
 3. Amerikkalaiset sijoittajat toki käyttävät ADR:iä myös muidenkin ulkomaisten osakkeiden ostamiseen kuin pelkästään kiinalaisten. Esimerkiksi Japanin pörssiin ymmärtääkseni amerikkalaiset sijoittavat (ainakin piensijoittajat) pääasiassa ADR:ien kautta. Eli en usko, että ADR:t noin yleisesti olisivat katoamassa ainakaan ihan vähään aikaan.

  Nyt näistä Kiinan riskeistä kirjoitetaan niin paljon, että oma näppituntumani on, että nyt on hyvä aika ostaa lisää kiinalaisten liiketoiminnaltaan erittäin hyvällä pohjalla olevien yritysten osakkeita. Toki kannattaa ymmärtää riskit ja sijoittaa vain sellaisen summan, minkä menettäminen ei kaada omaa taloutta. Itse ostin viime kuussa lisää JD.comia ja tänään ensimmäisen kerran Alibabaa. Saa nähdä, miten käy.

  Vastaa
  • Joo puhuin ehkä vähän liian itsestäänselvästi ADR:sta kun tarkoitin tosiaan vain kiinalaisia ADR:ia. En usko, että esim. Nintendon ADR on samanlaisen uhan alla. Toki ADR:t itsessään ovat mielestäni tyhmä keksintö ylipäätänsä, vaikka mahdollistaa vaihdannan ympäri maailman. Nykypäivänä kun suurimmalla osalla sijoittajista on suhteellisen globaali pääsy markkinapaikoille.

   Ja samaan itsekin päädyin, jonka takia Alibabaa edelleen holdailen. Niin paljon ilmaa on pihissyt hinnoista pois, että ainoa syy, miksi mentäisiin alemmas, olisi joku oikeasti merkittävä uutinen (yhtiöiden kansallistaminen tjtv). Mutta, jos riskit menevät taka-alalle niin Kiina on varmasti parhaiten tuottava osakemarkkina lähiaikoina.

   Vastaa

Jätä kommentti